Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Изчадието на пропагандната машина в България по случай Освобождението

Featured Replies

преди 13 часа, Wankata написа:

Обаче пък размиват всичко друго. миро ги правеше по едно време тия. 20-30 поста... и смисълът на цялата дискусия се губи.

Кой какво размивал ? Крадеца вика дръжте крадеца :)

Единствените които постоянно се заяждат на лична основа , обиждат, псуват , спамят , сте вие, просто защото нямате аргументи.

Да си ме чул /чел/ да коментирам някой извън писаното от него ? Не, нали ?

Просто защото това е беззъба тролщина и безсилие.

преди 12 часа, nikssi написа:

Главната цел на троловете е внасянето под някакъв образ на разногласие. Подстрекателското, саркастичното, провокационното или заядливото съдържание на съобщенията на трола са с цел да склонят другите потребители да влязат в безполезна конфронтация със самия него. Колкото по-бурно реагира общността, толкова по-вероятно е тролът да продължи конфронтацията, тъй като тази реакция е знак, че действията му постигат целта му да създаде хаос. Така се е зародила и често използваната в Интернет културата мъдрост „Не хранете троловете“

А ти какво правиш ? Обвинявашщ други точно в това което правиш.

Прочети цялото определение :

Цитат

Троловете се държат, в най-общия смисъл на думата, като хулигани или зле възпитани Интернет потребители. Някои тролове демонстрират такова поведение с цел собствено развлечение, получавайки удоволствие от действията си.

Могат да бъдат хора, които искат да привлекат вниманието върху своята персона или фанатично вярващи в нещо (за по-голяма яснота можем да наречем тази група „обикновени тролове“). Троловете от този вид се наслаждават повече от процеса, отколкото от резултата.

Троловете могат да бъдат и такива, които са наети от политически партии или конкуренти за извършване на рекламна дейност, която би могла да се съчетае и с тролско поведение (за по-голяма яснота можем да наречем тази група „платени тролове“).

Независимо от типа, троловете се делят на два типа – прост и сложен. Простите тролове се разпознават от пръв поглед: поведението им е предизвикателно, отправят директни ругатни, целенасочено нарушават правилата на поведение в онлайн ресурса, директно атакуват опонентите или техните идеи. Сложните тролове отлично познават правилата в сайтовете, където се подвизават, затова и поведението им е на границата на нарушаването им, често карайки авторите на блогове, администраторите на сайтове, собствениците на Фейсбук-страници и др.п. да забравят своето добро възпитание, да нарушат собствените си правила или да превишат нормалните си правомощия.

Често троловете имат за цел отклоняване на вниманието от основната тема и превръщането на конструктивното обсъждане в безкрайни спорове, в размяна на нападки, в дрязга. Един от основните използвани методи на троловете е нападателният стил – агресивното подмятане на клевети, компромати, слухове, задаване на въпроси не по темата, а по адрес на другите автори и публикувани мнения, и т.н.

Главната цел на троловете е внасянето под някакъв образ на разногласие. Подстрекателското, саркастичното, провокационното или заядливото съдържание на съобщенията на трола са с цел да склонят другите потребители да влязат в безполезна конфронтация със самия него. Колкото по-бурно реагира общността, толкова по-вероятно е тролът да продължи конфронтацията, тъй като тази реакция е знак, че действията му постигат целта му да създаде хаос. Така се е зародила и често използваната в Интернет културата мъдрост „Не хранете троловете“.

Канадски учени установяват през 2014 г., с помощта на изследване сред повече от 1200 души, че троловете са „нарцисисти, психопати и садисти“ (както гласи и заглавието на статия в изданието „Психологията днес“).

Всеки безпристрастен човек, гледащ отстрани на вашите личностни нападки ,изместване на темата, спам,  псувни и обиди , кой съвпада с тези характеристики.

пп

Божко,  и преди ти казах, слагай спойлер на километричните ти копирания. Така само отблъскваш хората

преди 13 часа, pcbsd написа:

Модератор на Калдата форум да сложи в подписа си Убийства на Украйнци в Донбас последвано от слава на русия. Друг ужас на форумните тролове е с име Вова и снимка на путин. Но за едно сте прави. Вие сте руснаци. Вие се наричате едно друго / руско / малцинство. Споменавате в коментарите да си държа езика зад зъбите. Или сте руски граждани живеещи в България. Или пишете директно от територията на руската федерация. Риба се лови в мътна вода. Модератори с георгиевски ленти и я помню, както и модератори със снимка но вова путин и пишещи от руската федерация в калдата форум модератори. Руски граждани, знаете ли, че над 10 милиона руснаци само за миналата година са избрали да живеят за постоянно вън в чужбина избягали от Руската федерация. За мене  и мойте писания е следното: Гладен на сит не вярва. Който руснак няма достатъчно пари за имот в запад идва в България, като по- евтино само и само да избяга от русия.

Така е... най смешното е че тези антибългари пропагандатори със изцяло чужда символика, изцяло чужди плакати , знамена, портрети, със изцяло чуждопоклонническа риторика и помпозни лозунги и възхвали , граничещи с малоумието на лозунгите на комунистите, та.. точно тези ще ми говорят за българщина, за Левски и Възрожденците, които виждам дори не си правят усилие да ги прочетат и осмислят .

• Отговори 836
  • Прегледи 61,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Феновете на тероризма и сепаратизма , особенно тези с антибългарсктие знамена, лентички и т.н.. да не четат.За тях днес е сигурно светла дата, за България е траур.

- Днес е годишнина от атентата на гара Буново

http://focus-news.net/news/2016/03/09/2206107/pred-pametnika-na-zhp-gara-bunovo-nfsb-shte-otbelezhi-31-ta-godishnina-ot-atentata.html

В периода 1983 – 1987 г. по време на т.нар. „възродителен процес” в България има разкрити 42 нелегални протурски групировки. Многобройни атентати и убийства извършва групата, наречена „Мерзавците”.
Най-известен е кървавият атентат на гара Буново.
На 9-и март 1985 г. в 21.31 часа на жп-линията край гарата отеква силна експлозия. Взривен е вагон на майки с деца на влака от Бургас за София. Загиват две деца, две жени и трима мъже. Тежко ранени са 9 души.

преди 23 минути, miro20 написа:

Феновете на тероризма и сепаратизма , особенно тези с антибългарсктие знамена, лентички и т.н.. да не четат.За тях днес е сигурно светла дата, за България е траур.

- Днес е годишнина от атентата на гара Буново

http://focus-news.net/news/2016/03/09/2206107/pred-pametnika-na-zhp-gara-bunovo-nfsb-shte-otbelezhi-31-ta-godishnina-ot-atentata.html

В периода 1983 – 1987 г. по време на т.нар. „възродителен процес” в България има разкрити 42 нелегални протурски групировки. Многобройни атентати и убийства извършва групата, наречена „Мерзавците”.
Най-известен е кървавият атентат на гара Буново.
На 9-и март 1985 г. в 21.31 часа на жп-линията край гарата отеква силна експлозия. Взривен е вагон на майки с деца на влака от Бургас за София. Загиват две деца, две жени и трима мъже. Тежко ранени са 9 души.

Не съм фен на тероризма и сепаратизма, нито мисля про руски. Според моето мнение този атентат е извършен от Комитет за Държавна сигерност на НРБ. Оръжието и взривните материали не растът по- дърветата, не са със свободен достъп, а са със специален ограничен достъп и малко хора имат достъп до тях, умения и техника да боравят с тях. Пълни глупости са, че някой милиционер ще ти даде пистолета си да застреляш прасето, или военен ще ти даде взрив да си копаш кладенец. Миньорите нямат достъп до взрив. И Елин Маджаров, и Аптула Чакър и Реджеп Реджеп са доказани, прономеровани и прошнуровани агенти и сътрудници на държавна сигурност при НРБ.  На Смърт са осъдени Емин Мехмедали и Аптула Чакър, а Реджеп Реджеп е оставен жив и оправдан. Защо? Нито съм с Турски Произход, нито съм мюсюлманин, НО не се заигравайте с малцинствата да насаждате омраза и да правите гражданска война. Защо не кажеш нещо за взривовете на автомобили, войничета, асансьори и входни врати на апартаменти и подпалването им през демокрацията, което също е тероризъм.

Мизерия за населението, мизерстващи пенсионери, поддържани от емигрантите, мизерстващи цигани, изоставени в помията на първобитното скотско битуване, лъгани простодушни турци, превърнати (каква ирония) в покорна рая. И на всичко това отсреща стои лъщящата от самодоволна мас каста на бившите комунисти. Огледайте ги. Проследете фамилиите им до 1944-та. Проследете кой на кого е син, кой откъде се е пръкнал.

http://frontalno.com/342/

18540389-ApokrifnaIstoriaBG19442008.pdf

преди 2 минути, pcbsd написа:

Според моето мнение този атентат е извършен от Комитет за Държавна сигерност на НРБ. Оръжието и взривните материали не растът по- дърветата, не са със свободен достъп, а са със специален ограничен достъп и малко хора имат достъп до тях, умения и техника да боравят с тях. Пълни глупости са, че някой милиционер ще ти даде пистолета си да застреляш прасето, или военен ще ти даде взрив да си копаш кладенец. Миньорите нямат достъп до взрив. И Елин Маджаров, и Аптула Чакър и Реджеп Реджеп са доказани, прономеровани и прошнуровани агенти и сътрудници на държавна сигурност при НРБ.  На Смърт са осъдени Емин Мехмедали и Аптула Чакър, а Реджеп Реджеп е оставен жив и оправдан. Защо? Нито съм с Турски Произход, нито съм мюсюлманин, НО не се заигравайте с малцинствата да насаждате омраза и да правите гражданска война. Защо не кажеш нещо за взривовете на автомобили, войничета, асансьори и входни врати на апартаменти и подпалването им през демокрацията, което също е тероризъм.

Прав си, имало е доказани връзки със службите.

Моето мнение е че ДС правилно се е опитвала да контролира тези движения, и е имала определени позиции.

Проблема е че не е проконтролирала процеса докрай, и не са имали точна информация за атентата.

това е мое мнение де.. едва ли ще разберем точната истина , освен ако не се отворят още малко завесите на архивите.

Изброените  имена са терористи , да.

Оправдания имаше даже интервю с него по телевизията.

За войничетата , автомобилите и гангстерската война е друга тема. Това бяха размирните мутренски '90 , където всякакви "застрахователи" си мереха....

Кой каквото и да говори - без руснаците още като кюрдите щяхме да сме без своя държава...  Безброй глупости са написани в тази тема - разумен човек няма желание дори да ги коментира.   Руснаците с имоти в България съвсем не са избягали от Русия - те просто са вложили свои свободни пари при нас в България. Близо сме им.     Още продължават да купуват - след години в някои райони по крайбрежието ни те вече ще са мнозинство.  Възможен е вариант след 50-100 години България подобно на Крим  /заради 58 % руснаци там/   да стане република в състава на Руската федерация...    Едва ли някой може да прогнозира още колко руснаци биха купили имоти в България....   Тогава не ще съм между живите.

преди 5 минути, attj написа:

Кой каквото и да говори - без руснаците още като кюрдите щяхме да сме без своя държава... 

Всъщност, спрямо темата, благодарение на руснаците сме в най малки граници от всички възможни варианти  :) и дори не са ни наричали България в никой официален документ.

И добре че не са предприели нещо повече освен "крайно възмущение" от акта на Съединението.

В руско-турската война, освобождението на България никога не е стояло на първо място , всъщност, то въобще не е стояло, доказвано и във всички документи в историята на тази война.

преди 9 минути, attj написа:

Още продължават да купуват - след години в някои райони по крайбрежието ни те вече ще са мнозинство.  Възможен е вариант след 50-100 години България подобно на Крим  /заради 58 % руснаци там/   да стане република в състава на Руската федерация...   

Такива като теб , за тези антибългарски  думи , в едни по други времена  са ги разстрелвали или обесвали.

Левски и възрожденците се въртят в гробовете си ...

Ще се самоцитирам :

Цитат

Не ща да съм турски и никакъв роб. ... Същото искам и за милия си род.

Всичките народи в нея (България) щат живеят под едни чисти и святи закони, както е дадено от бога да живее човекът; и за турчинът, и за евреинът и пр., каквито са, за всичките еднакво ще е само ако припознаят законите равно с българинът. Така ще е в наша България

За враговете на демокрацията и републиката — смърт!

Ние не гоним турския народ, ни вярата му, а — царя и неговите закони, с една дума, турското правителство, което варварски владее не само нас, но и самите турци.

От нас зависи да бъдем равноправни с другите европейски народи

Сегашната деспотско-тиранска система да заменим с демократска република.

“Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския….”

Аз не желая да съм българин от Булгаристан в състава на Република Турция.  А Миро е като психясалите   бандеровци - не знае какво иска... защо го иска.... и как го иска....Болните хора трябва да бъдат лекувани ....

преди 3 минути, attj написа:

Аз не желая да съм българин от Булгаристан в състава на Република Турция.  А Миро е като психясалите   бандеровци - не знае какво иска... защо го иска.... и как го иска....Болните хора трябва да бъдат лекувани ....

Напротив , аз знам какво искам и какъв съм - българин. И знам кого от нашите велики личности увжавам и цитирам.

А че има някои освен за прокуратура, ами и за лекуване.. май си прав... :)

А като не желаеш да си в България, нали знаеш... чемодан , вокзал...

:)

Специален поздрав за теб :)

преди 4 часа, miro20 написа:

Прав си, имало е доказани връзки със службите.

Моето мнение е че ДС правилно се е опитвала да контролира тези движения, и е имала определени позиции.

Проблема е че не е проконтролирала процеса докрай, и не са имали точна информация за атентата.

това е мое мнение де.. едва ли ще разберем точната истина , освен ако не се отворят още малко завесите на архивите.

Изброените  имена са терористи , да.

Оправдания имаше даже интервю с него по телевизията.

За войничетата , автомобилите и гангстерската война е друга тема. Това бяха размирните мутренски '90 , където всякакви "застрахователи" си мереха....

Оръжието, Боеприпасите и Взривните материали и експлозиви са под специален контрол, специален ограничен достъп, специален отчет в прошнуровани и пронумеровани регистри за всеки грам взрив и др. Емин Мехмедали Али- Елин Маджаров е продавач на сладолед, Аптула Чакър е моряк в търговския Флот на НРБ, Реджеп Реджеп е готвач. Можеш ли да ми кажеш от документалният филм или ако имаш друга странична информация как Елин Маджаров- сладоледаджия се е сдобил с пластичен експлозив, детонатор и таймерен механизъм за активиране на взрива в точно определен момент на Буново, в Хотел в гр.Сливен, на Аерогара Варна, на Плажа във Варна, в чакалнята на ЖП Гара Пловдив- бая доста взривове станаха и откъде има знания, умения, опит и техника за направа на няколко бомби и взрива. Той е продавач на сладолед, а жена му е сервитьорка. Според една версия Елин Маджаров и Аптула Чакър са с изпълнена смъртна присъда, а според друга версия са разменени в Турция. Само Държавна Сигурност и някой отделни Военни имат достъп до взрив, като всеки грам се отчита в специално подвързани книги. Според моята версия и моето лично мнение на Гара Буново е взривен празен вагон без пътници с Контролиран взрив от Държавна Сигурност на НРБ. Според Официалната версия две 12 годишни момчета се повдигнали на пръсти на гишето, купили си билети без придружител и пътували от Бургас за София без придружител. Много богати 12 год. деца и откъде пари за билети в интернат- помощно училище за глухонеми. Като са глухонеми как са си купили билети от касиерката. Гледах Документалният филм по- телевизия Скат. Аз съм служил войник в Българска Армия, познавам устава и съм склонен към Размисъл и осмисляне на това, което виждам и чувам. Личното ми мнение, че няма загинали при контролирани взривове от Държавна Сигурност на НРБ, който са направени с цел етнически конфликт и етническо напрежение между Българи И Турци и насъскване едни срещу други на определени групи от хора на България и тия, който се представят за наследници на пострадали при взрив от Български Терористи за Военно-полеви съд. Не ти ли прави впечатление и не ти ли личи, че филмът на СКАТ е с бели конци. Държавна Сигурност е взривявала бутафорни обекти без човешки жертви.  Но дори и от Държавна Сигурност не могат да убият хора и човешки жертви- никой не би им го позволил. От вашият коментар нищо не разбрах. Ако можете отговорете на този пост и коментирайте този пост.

Защо не си отворите тема за преименуването на турците и за последвалите събития!?   В тази тема Вашето писателстване на абсурдни глупости е абсолютен спам!!!

преди 5 часа, miro20 написа:

Всъщност, спрямо темата, благодарение на руснаците сме в най малки граници от всички възможни варианти  :) и дори не са ни наричали България в никой официален документ.

Абсолютна лъжа! Руснаците са подписали Сан Стефанския договор. Никой не ни е виновен, че боклука Стамболов реши да провежда политика антируска, която накара Русия да преосмисли отношението си към България.

Ама са искам да ме светнеш, в какви граници щеше да бъде България без Русия? Без освободителната война, в какви граници щеше да е България симпатяго? Май ппо- точния въпрос е в чии, а?;) Толкова да си плосък...

преди 15 минути, язе написа:

Абсолютна лъжа! Руснаците са подписали Сан Стефанския договор. Никой не ни е виновен, че боклука Стамболов реши да провежда политика антируска, която накара Русия да преосмисли отношението си към България.

Ама са искам да ме светнеш, в какви граници щеше да бъде България без Русия? Без освободителната война, в какви граници щеше да е България симпатяго? Май ппо- точния въпрос е в чии, а?;) Толкова да си плосък...

Благодаря на Руския Цар и на Руската империя, че подариха Северна Добруджа с Българско население на Румънското кралство, и че Подариха Нишка и Пиротска околия заедно с Българското население на Сърбия. Вечна признателност за разпокъсване на Българската екзархия. Благодаря на Руския Цар и на Руската империя че ни освободи 1877 год, а не например 150 години по рано, както и Благодаря на Руския Цар и на Руската империя, че освободиха Сърбия и Гърция преди България, както и че при военната инвазия на Руски войски в Османската империя завличаха Българско население в Бесарабия, като крепостни селяни. Благодаря на Руския цар и на Руската империя, че от Русия изселваха Черкези и татари, който с договор с Османската империя ги заселваха сред Поробените Българи. Благодаря и за 1916 год. на генерал Колев разбил Руската армия в Добруджа. Благодаря и за изплащаната сума за издръжка на Руската Армия през 1878 год за ОКУПАЦИЯТА в Сан Стефанския договор и за окупацията на РККА- Червената армия от 1944 год. до сега за Цветуща България и демографската криза в България.

Редактирано от pcbsd (преглед на промените)

Без царка Русия, нямаше да я има България в НИКАКВИ граници! Как не можете да асимилирате, един толкова прост факт? А после, като ви нарека с подходящия епитет, ходите бда се жалвате на началството. То бива да си бавен, ама чак пък толкова...

преди 13 минути, язе написа:

Без царка Русия, нямаше да я има България в НИКАКВИ граници! Как не можете да асимилирате, един толкова прост факт? А после, като ви нарека с подходящия епитет, ходите бда се жалвате на началството. То бива да си бавен, ама чак пък толкова...

Големите си разделиха България. Това стана от руско-турската война.

А в интересите на Русия, колкото и да не ти се харесва, никога целта им не е била силна и единна България. Подчинена губерния - да, но не и самостоятелна силна държава.

Затова стана Съединението . ВЪПРЕКИ протестите на Русия.

Това си е факт.

Освен това не виждам каква е тази истерия за "вечната благодарност" . Как така други държави около нас не са "вечно благодарни" на Русия че е победила османската империя ???

Чети възрожденците драги .. те най добре са виждали процесите, и са ги описвали що годе обективно.

Не разбирам и квалификациите към великия Стамболов .

И ти и ванката се опитвате да ми цитирате простотии от мурзилския проект Атака и тяхната тв Алф , като истината е много по дълбока от повърхностната ви гаменска оценка.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 2 минути, дръндю написа:

мдааа, пропагандната машина работи на пълни обороти ...ъ-ъ-ъ... няма турско робство, а само присъствие

руснаците не са ни освободили, щото не е имало турско робство

България се е появила на картата на Европа, благодарение на поп Кръстю

днешния поп Кръстю, възхвалява хамериканците

за хамерика, сме поредната завоювана територия, а за нас ...ъ-ъ-ъ... това  е родината ни

вече загубих смисъла на думата родина ...ъ-ъ-ъ... машината работи на пълни обороти

Смесваш и спекулираш с казани и неказвани неща.

Доста повърхностно при това.

Османско иго или робство си е имало и си е факт.

Поне моето мнение съм го казвал многократно

И няма да се повтарям.

Защо обаче трябва да се разтапяме от любоффффф към нови империалистически интереси, това не го разбирам .

Ми те документите и историята говорят.

По назад в темата и аз и други са цитирали една камара факти, които очевидно , никой не го интересува обаче.

По е лесно да си пеем съветска пропаганда и да псуваме Левски и Възрожденците. И тези като мен които ги цитират.

Срам.

Днес посетих Карлуково и там на първи етаж намерих Наполеон, Хитлер и Сталин да си спорят за някакви световни събития...   Една сестра ми казва да отивам на втория етаж при българите - там намирам някакви ....  Левски и Ботев ....    да се карат как и кога да се правят комитети и как да се обявява въстание....  Повсеместно или чрез чети!?   Почти  150 години са минали!   Без коментар.       

преди 5 минути, attj написа:

Днес посетих Карлуково и там на първи етаж намерих Наполеон, Хитлер и Сталин да си спорят за някакви световни събития...   Една сестра ми казва да отивам на втория етаж при българите - там намирам някакви ....  Левски и Ботев ....    да се карат как и кога да се правят комитети и как да се обявява въстание....  Повсеместно или чрез чети!?   Почти  150 години са минали!   Без коментар.       

Видяхте ли го тоя трол как се гаври с Възрожденците. Нито един от възрожденците не е за Русия. Факт.

преди 10 часа, pcbsd написа:

Видяхте ли го тоя трол как се гаври с Възрожденците. Нито един от възрожденците не е за Русия. Факт.

Не си чувал дори за други форми на изява на мнения и вероятно ти е трудно...Лудите хора са непредсказуеми - също като теб и отбора ти тук...

преди 6 часа, attj написа:

Кой каквото и да говори - без руснаците още като кюрдите щяхме да сме без своя държава...  Безброй глупости са написани в тази тема - разумен човек няма желание дори да ги коментира.   Руснаците с имоти в България съвсем не са избягали от Русия - те просто са вложили свои свободни пари при нас в България. Близо сме им.     Още продължават да купуват - след години в някои райони по крайбрежието ни те вече ще са мнозинство.  Възможен е вариант след 50-100 години България подобно на Крим  /заради 58 % руснаци там/   да стане република в състава на Руската федерация...    Едва ли някой може да прогнозира още колко руснаци биха купили имоти в България....   Тогава не ще съм между живите.

По принцип си прав в първата част от поста си, но за втората не съм съгласен. По-скоро ще сме в Османската Империя след 50-100 години. Дано тогава поне руснаците спрат това ;) Това в кръга на шегата. Иначе се сетих за оня руски депутат-боксьор, дето бе гост на Сидеров. Та слушах неговото интервю по ТВ Алфа, където руснака каза нещо много интересно за мен. Неговите приятели са искали да купуват имоти в Турция, а той ги е разубеждавал да направят това в България, защото сме славянска страна и езиците ни са близки. На улицата когото и да попиташ, ще те разбере и упъти ( Стига да не го направи като мен, дето упътих един руснак навремето да върви направо, а той се чудеше що сочех направо, а не на дясно).  Само че приелите му до един са избрали да си купят имоти в Турция и сега се сещате какво става. Та ако България стане като Крим, то би трябвало по същата логика, част от Турция също да стане като Крим след 100 години. Само че аз залагам на Османска империя. Дано не съм черен пророк, но нещата много бързо могат да залитнат натам след евентуален скорошен неуспех на политиката на България спрямо Турция, особено като слушам главатаря ни, как се е съгласил за договор с Турция във връзка с емигрантите. Та както главатаря обръща резбата толкова бързо, така в бързината докато се върти, Ердоган ще му го сложи точно на мястото. 

Как  да залагам на някаква бивша Османска империя - очаквам съвсем скоро кюрдите да я видоизменят и разпаднат  сегашната Турция....Съвсем координирано със САЩ, Русия, Германия и другите....Време е и за независим Кюрдистан!

преди 12 часа, Кико написа:

Стига да не го направи като мен, дето упътих един руснак навремето да върви направо, а той се чудеше що сочех направо, а не на дясно

Поредно доказателство , за което с изненада констатирах много отдавна - повечето да не кажа всички тук пишещи се "русофили" разбират руски с гугъл трансллейт... :)

И идея си нямат за ралзиката пуинист и русофил.

По темата :

Малко история относно Г.С Раковски :

Spoiler

Усетила застрашена политиката си, Русия бърза да вземе мерки. Руският консул в Одрин Ступин в 1857 г. настоява пред българските представители да се откажат от искането за отделна, независима църква, защото противоречало на руските интереси.26. Още по-директен е руският посланик в Цариград Новиков. Той заявил, че Русия няма да съдейства на българските искания. Още в 1854 г. тогавашният руски посланик Титов чрез клевети и инсинуации подпомага активно гръцкия патриарх да заточи в Света Гора Неофит Бозвели и Иларион Стоянов (Макариополски). Официална руска записка от 1858 г. не оставя място за съмнение и двусмислено тълкуване на имперската позиция. В нея, между другото, се казва:

„1. Русия да защищава навсякъде достойнството и реномето на Цариградската патриаршия. 2. Да не се предприема нищо на Изток, с което би се показало някъде, че не се зачита и признава властта на Цариградската патриаршия; напротив, трябва всякак да се показва, че се зачитат нейните права. 3. Да се противодейства на всичко, което отслабва патриаршията и в никой случай да не се желаят и допущат независими и отделни от патриаршията църкви в Европейска Турция…“27.

При това положение е естествено 

разочарованието от митичния „дядо Иван“ 

и засилване на общото убеждение сред интелигентните българи, че Русия е враг на народните стремежи. В общонационалната задача да се извоюва църковна независимост с ентусиазъм се включва и Раковски. Той неуморно изобличава гнусните дела на гръцкото духовенство както в поемата си „Горски пътник“ (в бележките към нея), така и най-вече във в. „Дунавски лебед“. Основната цел на българите според него в тогавашния исторически момент е решаването на църковния въпрос. Иначе не би могло и да бъде. Още ученик в Цариград, през 1839 г. той пише до учителя си в Карлово Райно Попович, че неминуемо ще дойде време за отхвърляне властта на „светогасителите“ и „презрителите“ на българския народ.

..........

Какво е разбирането на Раковски за ролята и мястото на Русия в плановете за освобождение?

Ако нещо в неговите идеи за бъдещето на България търпи най-голямо развитие и показва обръщане на 180 градуса, то е именно в схващането трябва ли народът да се уповава на помощ от Руската империя. Въпрос, превърнал се през следващите десетилетия в драматично-съдбовен, чието решаване през 1878 г. ликвидира завинаги възможността българският етнос на Балканския полуостров да възкръсне за собствен държавен живот обединен и в рамките на териториите, които обитава. Като следва хронологично събитията в живота на Раковски, Михаил Арнаудов наслагва един върху друг фактите, довели до преобръщането му от руски шпионин през Кримската война и горещ застъпник на идеята народът да се осланя за своето спасение преди всичко на руското оръжие, до последователен и непримирим противник на това оказало се пагубно очакване.

Озовал се в Одеса в края на март 1858 г., Раковски се сблъсква с руската цензура и гръкофилската политика на Русия. Той, който е един от двигателите на църковната борба за изтръгване от удушаващата прегръдка на гръцкото духовенство, не може да остане равнодушен към поведението на Русия и нейното враждебно отношение към българската кауза. Нещо повече. Именно империята от север най-яростно се противопоставя на тежненията на българите от всички краища и с всички – позволени и непозволени средства, с езуитско коварство поддържа фалшивото единство на православието и хегемонията на гръцкия патриарх. Далечните политически цели, които си поставя Петербург, я карат всячески да дискредитира усилията на българите за духовна независимост, дори с открит шантаж и интриги. Красноречив пример за тези действия дава д-р Кръстю Г. Раковски, който напомня за българския униатски патриарх Йосиф, „когото генерал Игнатиев, руския цариградски посланик…отвлече един ден, чрез параход, в Одеса, а оттам в Киев, като се възползва този път от посредничеството на известния български поет, писател и по-късно министър П. Р. С.“29. Обяснението защо Руската империя така яростно защитава правото на гръцкото духовенство да души българите, да унищожава все още оцелелите тук-там български книги, както се случва с богатата търновска библиотека, да клевети българите пред Високата порта и всячески да саботира усилията им, много изчерпателно и красноречиво изложено намираме в публицистиката на Достоевски. Тъй като тя е съвсем слабо позната, макар през 1986 г. и 1989 г. да се появи на български „Дневник на писателя“, ще цитирам някои характерни изречения и пасажи, отнасящи се до т.нар. Източен въпрос:

„…Константинопол рано или късно ще трябва да бъде наш…Да, Златният рог и Константинопол – всичко това ще бъде наше…“30.„…Цариград може да бъде наш и без да е столица на Русия; а преди два века, завладявайки Цариград, Петър І не би могъл да не пренесе в него столицата си, което щеше да е гибелно, тъй като Цариград не е в Русия…“ 31. И още един пасаж: „Източният въпрос …той сам се е родил, при това много отдавна – родил се е преди славянофилите, преди нас, преди вас, дори преди Петър Велики и Руската империя.

.........

Проруските марионетни правителства у нас след 1944 г. наложиха табу върху всички факти от българската история, свидетелстващи за чисто грабителската и антибългарска политика както на царска Русия, така и на съветската империя. Издаваха се подбрани и редактирани съчинения на нашите възрожденци, премълчаваха се или се изопачаваха факти, които посочваха истинската същност на „братската дружба“, на „славянското единство“, на „православната съборност“. Достатъчно е да се спомене за забраната, която лежеше върху труда на Симеон Радев „Строителите на съвременна България“ или за премълчаваната публицистика на Захари Стоянов. Съобразяването с политическата конюнктура подтиква проф. Арнаудов да напише: „За щастие песимистичното му (на Раковски – бел. м.) пророкуване за съдбата на преселените не се сбъдва: в действителност българите биват посрещнати и настанени на повечето места добре, на тях се правят някои икономически улеснения, те си основават школи и черкви и запазват народността си“.36.

За какво става въпрос?

Осъзнаването, че руската пропаганда по време на най-усилната църковна борба е против българските интереси, е първата стъпка в отрезвяването на Раковски по отношение намеренията на северната империя. Следващата, по-важна стъпка е проумяването на унищожителните за бъдещето на българския етнос действия на руските царе. След всяка поредна руско-турска война биват насила отвлечени от заминаващите си руски войски хиляди български семейства, чиито домове са предварително изгорени, разграбени, унищожени. Други са склонени с лъжливи обещания от руски емисари, за чиято подривна работа Азиатският департамент не скъпи средства. Загубил илюзиите си, че за освобождението и независимостта си българите могат да разчитат на безкористната руска помощ, Раковски напуска Одеса и поема пътя на скиталчество из съседни на България балкански държави. Както посочва М. Арнаудов, „най-сетне решението на руската дипломация да настани в България кримските татари, като изсели със съгласието на Портата цели български покрайнини и прехвърли работните и честни българи на тяхно място, далеко от отечеството им, отчайва във висша степен Раковски. Той надава тревога за спасение на братята си чрез статии (21 май 1861 г.) и особено чрез брошурата си „Преселение в Русия“, съставена и разпратена анонимно.“ 37. Тя е най-откровено антируска по дух, своеобразен връх сред написаните от него над 30 статии, бележки, информации, в разобличаването и отхвърлянето на руските домогвания по отношение на България. Запознаването с оригиналния текст на брошурата, чието пълно заглавие е 

„Преселение в Русия или руска-та убийственна политика за българи-ти“,

опровергава в много голяма степен констатацията на Арнаудов, че на повечето места те били посрещнати добре и им били осигурени необходимите условия. Научната му добросъвестност обаче се проявява в това, че в бележките към главата „История и публицистика“ на изследването си добавя цитираното от д-р К. Раковски в „Русия на Исток“ мнение на Татишчев: „Много по-опасно е за нас съставянето на една федерация от тесни връзки между трите държави: Сърбия, Румъния и България…Тя би ни запушила окончателно нашия сух път към проливите“, както и напомнянето, че Захари Стоянов препечатва споменатата брошура през 1886 година.38 В предишните си публикации за Раковски той е отделил достатъчно място на темата и конкретно на брошурата. Нещо повече, Арнаудов я публикува в споменатия вече том „Съчинения на Г. С. Раковски. Избор,характеристика и обяснителни бележки…“ 39. Всеки текст на Раковски е съпроводен с обяснителни бележки.

..........

А в Дунавски лебед от 15 авг., 3 окт., 25 окт., 7 ноем. и 21 ноем. 1861 г. са поместени редица дописки и бележки, в които се описва от очевидци тежкото положение на преселените в южна Русия българи и се проклинат агентите за това преселение, между които попада и Захари Княжески.“40. Като повод за написването ѝ служи съглашението между Русия и Високата порта да бъдат изселени българите от Видинско. Подобен ферман от руска страна е бил прочетен и в Битолско, но, както уточнява Арнаудов, „… докато македонските българи отказвали да напуснат отечеството си, видинските – подбуждани от руски агенти и насърчавани от турското правителство и от подкупени български оръдия – захванали да се изселват вече. „Това е едно чисто убийство за български наш беден народ от страни Руссии“, възклицава Раковски и с пламенно слово и с дела иска да осуети вредната агитация“. 41. От тази политика силно недоволствали и сърбите, които дали парите за отпечатването на брошурата. А сам Раковски, добавя Арнаудов, „заминал да действува лично в Русия, та дано отклони руските власти от тяхното намерение. Въпреки обещанието си, генерал Стремухов в Одеса не прекратява политиката на преселването, и тогава Раковски открива чрез колоните на в. „Дунавски лебед“ нов поход против Русия – в духа на издадената и пръсната между българите в Румъния и в България брошура“. 42. Интересно е и допълнението, което прави: „Нека забележим, че стари видинци и сега си спомват за това ходене в южна Русия и за връщането си от там, поради разочарование от условията на живота“. 43.

Макар в труда си от 1969 г. Арнаудов да не обръща необходимото по-голямо внимание на брошурата (нещо, което, както вече посочих, прави в публикувания през 1922 г. том „Отбор, характеристика…“ ), все пак, независимо от конюнктурата уточнява, че „поведението на северната империя по черковния въпрос изстудява силно симпатиите и надеждите му от 1854-1856 г.“44. Намира за необходимо да подчертае следните думи на Раковски: „Тя (Русия – бел.м.) най-много е противодействувала, в последни-ти дни, и на наш священ за духовенство въпрос и употребила е сички лукави средства да уничтожи това народно искание, та да останат Българе-ти пак под грько-фенерско-то духовно робство“. 45.

Подробно върху възгледите на неуморния публицист и стратег Михаил Арнаудов се спира и в публикуваната си през 1938 г. статия „Политическите идеи на Раковски“, поместена в сп. „Родина“. 46. И в нея ученият не подминава брошурата „Преселение в Русия…“, от която ще цитирам един по-дълъг, но характерен пасаж:

„…Раковски подлавя живо проповедта за „лошите намерения“ на северната славянска империя, започната плахо още от Неофита Бозвели, за да заклейми позорния поход против българщината на „мъчителското монголско правителство“ в Петербург и да предпази наивните си сънародници от гибел в руските степи. „Всякога“, бележи някогашният безкритичен русофил, познал сега истината от друга страна и станал върл русофоб, „всякога проклята Русия, коги е имала бой с турци, лъгала е бедните простодушни българи, че уж за тях отваря такъв бой и че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякоги е била

да им разори милото отечество

и да ги преселява малко по малко в земята си. Нейната злобна политика ся познава твърде добре и от това, що тя ни в един договор с Турция нищо добро не е споменяла за българи, ако и да е имала най-добри удобности за това. Тя всякоги е само своята полза глядала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижа, как по-добре да ги положи в действие“. Венец на това опасно противобългарско дело се туря чрез последните усилия на Русия да задържи българите под фенерското робство; и те са подсказани от съображението, че „ако българите добият независимо си священство, то не ще веки допусти да мами и разорява българский беден народ, както досега струвала и днес струва“. 47.

Тъй като поколения българи бяха лишени от историческа информация и за тях са непознати позициите на редица наши възрожденци за подлата и губителна политика на Русия; тъй като текстове на Неофит Бозвели, Раковски, Захари Стоянов, Методи Кусев, Димитър Петков, д-р Кр. Раковски и на редица други възрожденци и следосвобожденски дейци бяха забранени и заключени в специалните сейфове на националната ни библиотека, ще се спра по-обстоятелствено на брошурата „Преселение в Русия…“ Хората, които скитат от място на място, които напускат родното си гнездо и загърбват общото си отечество, са подобни на едно „безсловесно животно“, смята Раковски. Те биват презрени и са обект на укори от целия свят. Но много по-голяма е вината на руското правителство, което постоянно е лъгало добродушните българи с всякакви лукави обещания, но е открило вече истинското си лице, отмахнало е булото от „убийствената си и злобна политика“ и преследва една-единствена цел: да разори и опустоши „милото ни отечество България“. По предателски начин то е успяло да издейства ферман от Високата Порта, за да преселва българите в своите „омразни пустини“. Подкупени от него безчувствени хора мамят простодушния народ да напуска дом и отечество. Затова Раковски приема като свята своя длъжност да открие на неосведомените какво представлява руското „мъчителско монголско правителство“ и какво ги чака, ако попаднат в неговите „железни негти“.

Раковски проследява назад в историята злоумишлените действия на руснаците. Нарича ги „един най-див и най-варварски народ“, който в огромната си част е останал такъв. Срещу българите този дивашки народ е действал от най-стари времена. Разорил и завладял Волжка България и със сила наложил езика си на тамошните българи. Южна Русия, наричана Малорусия, продължава публицистът, също е била населена с българи, но тяхното царство е паднало в „руските мъчителски ръце“. Друг от враговете на България е княз Светослав (969-976 г.). „Щом влезе в България – пояснява Раковски, - почна да плени и граби, и поиска му ся даже да я завладей“. Исторически изкушеното око на самородния изследовател – ярък продължител на Паисиевата ревностна защита на българите, не може да отмине една натрапваща се закономерност. При всяка война на Русия с Османската империя, най-големи опустошения и разорение претърпява „нашето бедно отечество“. От една страна са го клали и грабили нередовните турски войски, а от друга – „руските войски, още по-свирепи и по-немилостиви от турците, опустошавали са лозя, ниви, грабили овце, говеда, горили българските градове и села“. Но по-страшното е, че когато руснаците са се връщали у дома си, независимо победени или победители, все са карали и отвличали насила по няколко хиляди „български домородства и заселвали са ги в обширните си пустини“. Тези заробени сънародници са „днес крепостни: роби, които ги продават притежателите им един другиму като овци и говеда“.

През 1812 година с прокламации на български език руснаците подбуждат населението да се вдигне, а в същото време изгарят градовете и селата и отвличат силом хиляди мъже, жени, деца. Изгорени са Русе, Разград, Свищов, Арбанаси…

Това се случва и през 1828 г., когато Дибич стига до Одрин. Раковски свидетелства: „Немилостивите руси като си свършиха работата, опустошиха като скакалци тях места, от дето поминаха, отвлякоха пак няколко си тисящи домородства българи в пуста си Русия!“

Това се случва и през 1854 година… 48.

Родолюбецът

има всички основания да заключи, че северната империя винаги е преследвала своите агресивни планове. Като пряко потвърждение за далновидността на Георги С. Раковски, който притежава безспорна политическа култура и дипломатически усет, ще припомня отново за книгата на д-р Кр. Раковски „Русия на Исток“, както и за две други знаменателни книги. Едната е „Окупационен фонд, основан за създаване на руско-дунавска област“. 49. Другата е онасловена „Авантюрите на руския царизъм в България“ и представлява сборник документи от царските архиви, които, както отбелязва в предговора Васил Коларов, разкриват истинското лице и действителните мотиви на така наричаната „освободителна мисия на Русия“. 50.

Запознат много по-добре с политиката на руския царизъм, свидетел на събитията след смъртта на Г. С. Раковски: Освобождението, Съединението, Сръбско-българската война, детронацията на княз Александър Батенберг, убийството на Стамболов по искане на руския император, д-р Кръстю Раковски отдава дължимото признание на своя предходник и многократно се позовава на неговата забележителна брошура, на статии и бележки от в. „Дунавски лебед“, на писма до Йосиф Дайнелов.

............

Със съкращения  от :

http://www.svobodata.com/page.php?pid=16708&rid=36

История другари, история.... не изкривяване на историята и пропаганда за лапнишарани. , а такава каквато са я писали нашите велики мъже 18хх   г 

Надали ще получиш смислен отговор от участниците в дискусията, но поствай - със сигурност все някой разумен човек ще прочете темата и ще излезе от умишлено насажданото от мурзилките ниво.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.