Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

А що се ограничаваш само с Убунту (и базирани на него). А иначе си се "хвърлил" на неподдържана версия и става една...

• Отговори 450
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

А що се ограничаваш само с Убунту (и базирани на него). А иначе си се "хвърлил" на неподдържана версия и става една...

Останал съм с впечатлението, че Убунту е най-разпространената потребителска версия. А иначе отначало бях с 14.04, но там производителността беше по-лоша от 13.04. Преди време бях пробвал да си инсталирам и Debian, но нещо ми се заяде, че съм имал прекалено много primary дялове и не успях да я инсталирам, докато Убунту базираните ОС не ми правят проблем за primary дяловете...

Аз що виждам два диска пък оставам в впечатлението, че говорите за един?!

"Проблемът" с праймъри дяловете е от MBR, а не от вида OS.

Аз що виждам два диска пък оставам в впечатлението, че говорите за един?!

Имам два физически диска, но на втория нямам никаква ОС. Всичко ми е на един физически диск. Там имам дял с Win7 (part. 1), Ubuntu (part.6) и BackBox (part.8)

Редактирано от Thug_Boy^^ (преглед на промените)

Имам два физически диска, но на втория нямам никаква ОС. Всичко ми е на един физически диск. Там имам дял с Win7 (part. 1), Ubuntu (part.6) и BackBox (part.8)

В такъв случай

fdisk -l

Аз не виждам някаква кой знае каква драма относно диска, който ползвате sdb (ST1000DM003-1CH162) поне до тук.

Каква е файловата система?

Какъв kernel ползвате (uname -a).

Хайде да видим реално как пише:

dd if=/dev/zero of=/tmp/test bs=1M count=4096 && rm -f /tmp/test

P.S. Пействайте директно тук ... текст е все пак

Редактирано от mail123456 (преглед на промените)

Linux huz-H87-HD3 3.11.0-26-generic #45-Ubuntu SMP Tue Jul 15 04:02:06 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

4096+0 records in
4096+0 records out
4294967296 bytes (4,3 GB) copied, 30,4281 s, 141 MB/s

Ще Update-на да видя как ще върви новата версия, тъй акто основният проблем ми беше с него. Тук ОС е позлваема все пак, въпреки, че някак не ми се струва достатъчно бърза. Ще пиша кто съм готов обновяването.

Linux huz-H87-HD3 3.11.0-26-generic #45-Ubuntu SMP Tue Jul 15 04:02:06 UTC 2014 x86_64 x86_64 x86_64 GNU/Linux

4096+0 records in

4096+0 records out

4294967296 bytes (4,3 GB) copied, 30,4281 s, 141 MB/s

Съвсем не съм убеден, че проблема е в дисковите операции. Поне нищо фрапиращо до момента.

Можете ли да опишете по-точно в какво се заключава мудната работа? Стартирането на OS и пускането на приложения или примерно местенето на прозорци, скролирането в browser и т.н.?

Съвсем не съм убеден, че проблема е в дисковите операции. Поне нищо фрапиращо до момента.

Можете ли да опишете по-точно в какво се заключава мудната работа? Стартирането на OS и пускането на приложения или примерно местенето на прозорци, скролирането в browser и т.н.?

Значи проблемът е началният старт на ОС и първото стартиране на дадено приложение, т.е. ако пусна браузъра примерно зарежда бавно, но ако го затворя и го пусна наново си тръгва нормално. Минава време докато спра да чувам силното скърцане на харда при startup на ОС и всички анимнирани ефекти на Desktop-а насичат през това време. Имам чувството, че някои сървиси или процеси имат бавен старт. В момента съм със сравнително чиста инсталация, но преди това имах инсталация със същия имидж и малко повечко инсталирани приложения и тогава се усещаше повече. А ми се наложи да преинсталирам, защото при инсталиране на Win10 Tech Preview ми се изчисти буут менюто и след това като добавя обратно двете Линукс ОС не искаха да стартират и ги преинсталирах.

Не мога и да Update-на...

huz@huz-H87-HD3:~$ sudo apt-get dist-upgrade

Reading package lists... Done

Building dependency tree       

Reading state information... Done

Calculating upgrade... Done

The following packages will be upgraded:

linux-firmware

1 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.

Need to get 26,5 MB of archives.

After this operation, 1337 kB of additional disk space will be used.

Do you want to continue [Y/n]? y

WARNING: The following packages cannot be authenticated!

linux-firmware

Install these packages without verification [y/N]? y

Err http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/saucy-updates/main linux-firmware all 1.116.2

404  Not Found

Failed to fetch http://bg.archive.ubuntu.com/ubuntu/pool/main/l/linux-firmware/linux-firmware_1.116.2_all.deb 404  Not Found

E: Unable to fetch some archives, maybe run apt-get update or try with --fix-missing?

Пробвах с преложените команди накрая, но получавам грешки 404

Пробвах и Main и US сървърите, но пак не става.

Редактирано от Thug_Boy^^ (преглед на промените)

Имате 12 GB RAM, което обяснява тръгването нормално след първото пускане. Приложението вече е кеширано. Но нямам обяснение за "бавното" зареждане. Нямам кой знае какъв поглед върху Ubuntu и зареждането, но тук има доста хора, които са с повече впечатления. Затова защо не направите малко измервания. Да споделите за колко време тръгва OS, за колко време се стартира конкретен browser или някое приложение. Така други ще могат да оценят според техните наблюдения. Говорим за първо стартиране, защото е ясно, че следващото няма да бъде показателно. между другото пробвайте да направите едно swapoff -a за текущата сесия или коментирайте в fstab реда за swap-а за да не се активира при рестарт. Имате достатъчно памет, че да слагате толкова гиги swap. А нищо чудно да има и някой процес, който прави нещо си ... едно време имаше някаква чудесия в Ubuntu, която ровеше по диска, че да сте можели после да търсите по-бързо ...

Малко по-късно ще мина на по-нова версия чрез iso файл явно, и ще видя как се държи. Само се чудя 14.04 или 15.04? Гледам, че на 15.04 дават 9 месеца поддръжка и после какво става? Каква е идеята на самата версия?

• Автор

За бавното зареждане на системата, може да опиташ да инсталираш Ubuntu 15.04, което е със systemd и би трябвало да имаш повишение в производителността, при стартирането. Друг вариант е в момента да имаш нещо, което се троши при зареждането на upstart и от там да чака timeout.
За приложенията нямам идея, все пак опитай да инсталираш 15.04 и кажи, дали има разлика в производителността.

Малко по-късно ще мина на по-нова версия чрез iso файл явно, и ще видя как се държи. Само се чудя 14.04 или 15.04? Гледам, че на 15.04 дават 9 месеца поддръжка и после какво става? Каква е идеята на самата версия?

Търсѝ си rolling release дистро и не се занимавай с глупости и преинсталации през няколко месеца.

От началото на 2011 съм със systemd и за мен като инит система е супер. Убунту я вкарват сега, 15.04, в 9 месечно издание - на мен прилича да е експериментално. Ако държиш на Убунту може да си сложиш 15.04 и догодина да преминеш на LTS-a. След като сложиш Убунту-то, за него ще ти дам указания, ако си сложил друго пиши, аз мога да ти препоръчам Rosa/Chakra също и нашата StotinkaOS :)

sudo apt-get install prelink
sudo gedit /etc/default/prelink (променяш PRELINKING=Yes)
sudo apt-get install preload
echo 1 | sudo tee /proc/sys/vm/swappiness
sudo gedit /etc/fstab
//добавяш най-отдолу
tmpfs   /tmp         tmpfs   nodev,nosuid,size=4G          0  0

Така 12Г ще бъдат разпределени и ще направят стартирането на приложения мигновено, а те кеширани в рама. Колкото до бързината на четене и запис от хард диска - за мен са напълно нормална.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

С 15.04 не се получиха нещата. При опит за формат инсталацията замръзваше на "Creating ext4 filesystem...", затова реших без да форматирам да го цапна върху стария 13.10, но тогава пък запецваше на "Saving Installed Packages". Стартирах 13.10 и ми предложи ъпгрейд на дистрибуцията, дадох ОК и в момента се инсталира. За този проблем с инсталацията не намерих нищо съществено като решение, някой ако има предположение... Ще пробвам distro update през 14.04 като се инсталира да видя дали оттам ще успея да ъпгрейдна на 15.04.

С 15.04 не се получиха нещата. При опит за формат инсталацията замръзваше на "Creating ext4 filesystem...", затова реших без да форматирам да го цапна върху стария 13.10, но тогава пък запецваше на "Saving Installed Packages". Стартирах 13.10 и ми предложи ъпгрейд на дистрибуцията, дадох ОК и в момента се инсталира. За този проблем с инсталацията не намерих нищо съществено като решение, някой ако има предположение... Ще пробвам distro update през 14.04 като се инсталира да видя дали оттам ще успея да ъпгрейдна на 15.04.

Tи обичаш да си играеш, признай си :)

• Автор

В последните няколко дни има прогрес относно това, което писах за контейнерите.

Ако някой се интересува може да види примерно тук: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ubuntu-Snappy-Deduplication

Ще е интересно да споделите и мнения по въпроса.

В последните няколко дни има прогрес относно това, което писах за контейнерите.

Ако някой се интересува може да види примерно тук: http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=Ubuntu-Snappy-Deduplication

Ще е интересно да споделите и мнения по въпроса.

Интересно е. Но личните ми наблюдения са че освен ако не става въпрос за архиви дедубликирането няма голям ефект. Всички големи ИТ компании в един момент преди години го предложиха за продуктите си. И в момента единственото на пазара е за сториджи и архиви

• Автор

Интересно е. Но личните ми наблюдения са че освен ако не става въпрос за архиви дедубликирането няма голям ефект. Всички големи ИТ компании в един момент преди години го предложиха за продуктите си. И в момента единственото на пазара е за сториджи и архиви

Мен ми е по-интересно, как ще се справят със самото изработване на контейнера, и как ще се решава дали да се тегли контейнер с всички зависимости или орязан от библиотеките, които вече са налични.

Предполагам, че ако софта се сваля директно ще е пълен контейнер, а ако се инсталира през софтуерен център или пакетен менажер ще се прави магията ...

Аз си мисля, че ще бъде всичко, което нямаш. Т.е. това е чист chroot - само, че сега като написах ми излиза да е пълен контейнер, ама ще е тъпо да пълен.

• Автор

Аз си мисля, че ще бъде всичко, което нямаш. Т.е. това е чист chroot - само, че сега като написах ми излиза да е пълен контейнер, ама ще е тъпо да пълен.

Не те разбрах изобщо какво искаш да кажеш :)

Няма да е като chrooth. Има само файловете, които са нужни на програмата, докато chrooth съдържа почти цяла Linux инсталация.

От друга страна са вкарали файлове дори за различна архитектура. :)) Отново напомня Apple-ските подходи, само че там бинарките бяха "дебели".

Като цяло се опасявам, че ще получи нещо като Android - Linux от който гледаме да се дистанцираме, доколкото е целесъобразно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.