Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

....

И отворен код не означава безплатно, по дяволите! Имаше нацяло платени Linux дистрибуции.

Мисля поне няколко пъти обяснявах какво е положението с "платените" дистрибуции. Дистрибуцията е безплатна, регистрирате се и си теглите дисковете. И получавате платена поддръжка. Но ако не ъпдейтвате нищо софтуера ви няма да спре, няма да се оплаква за лицензи и т.н.

А относно десктопа: не мога да разбера какво толкова протестирате, не забравяйте че компютъра и софтуера с него са само инструмент, протеза. Вашият мозък е това, което е важното

• Отговори 450
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Мисля поне няколко пъти обяснявах какво е положението с "платените" дистрибуции.

Мда. По-добре да платя 1 път лиценз, отколкото за ъпдейти да ме цоцкат всеки месец/година.

Мда. По-добре да платя 1 път лиценз, отколкото за ъпдейти да ме цоцкат всеки месец/година.

Аве, трол такъв, плащай си Виндовс-а и се разкарай. Поддръжка значи, когато на някой ръцете са му в гъза, като на теб, и не може сам да си реши проблемите.

Избора е изцяло твой. Аз имам определени предпочитания към характеристиките на системи от които (пряко или косвено) печеля пари

Linux-културизмът вреди на психичното ми здраве и свободното ми време !

Предпочитам да разпускам в уюта на механа Windows с всичките и мурафети които предлага ! :)

Както Ви се харесва...!

С уважение: Потребител

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Аве, трол такъв, плащай си Виндовс-а и се разкарай. Поддръжка значи, когато на някой ръцете са му в г*за, като на теб, и не може сам да си реши проблемите.

Хора, които до скоро не знаехте, че RAR модула ви е платен и сте живи пирати - вие ли ще ме поучавате? Аз изглежда знам повече за вашата система, отколкото вие? То да цъкаш на мишката само е лесно. А поддръжка, мойто момче значи ъпдейти. Или сам ще си пишеш поправките/кръпките на дупки в сигурността, проблеми със стабилността и други проблеми/функционалности?

Избора е изцяло твой.

То е въпрос на здрав разум. И да, печелиш от това, че проблемите трудно се решават, не от друго.

Хора, които до скоро не знаехте, че RAR модула ви е платен и сте живи пирати - вие ли ще ме поучавате? Аз изглежда знам повече за вашата система, отколкото вие? То да цъкаш на мишката само е лесно. А поддръжка, мойто момче значи ъпдейти. Или сам ще си пишеш поправките/кръпките на дупки в сигурността, проблеми със стабилността и други проблеми/функционалности?

То е въпрос на здрав разум. И да, печелиш от това, че проблемите трудно се решават, не от друго.

Не, печеля от това че за да се решават проблемите (с които основно се сблъсквам) се иска творческо мислене. Ако всичко е описано си има индийци за този таск

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

се иска мислене out-of-the-box (трудно ми е да измисля българска дума за това)

"Творческо" :) Не е трудно и не е нужно да се измисля нещо или превежда буквално, което е вече измислено като термин.  

Хора, които до скоро не знаехте, че RAR модула ви е платен и сте живи пирати - вие ли ще ме поучавате? Аз изглежда знам повече за вашата система, отколкото вие? То да цъкаш на мишката само е лесно.

Аз не използвам rar модул, ползвам отворения unrar, само за идиоти дето ми дават rar-ове. А на теб и на ония другия, ако мога да цитирам Димитър Пенев, ви казах, че с tar, дали с gzip е въпрос на вкус, ще постигна по-добро ratio от rar.

"Творческо" :) Не е трудно и не е нужно да се измисля нещо или превежда буквално, което е вече измислено като термин.  

Благодаря :) коригирано е

Не, печеля от това че за да се решават проблемите (с които основно се сблъсквам) се иска мислене out-of-the-box (трудно ми е да измисля българска дума за това).

Out of the box в този контекст - разчупено, извън строго определените рамки, творческо, нестандартно. Само се надявам, че Linux е по-добър от преводите :D Шегувам се, да не ми се разсърдиш нещо.

Аз не използвам rar модул, ползвам отворения unrar, само за идиоти дето ми дават rar-ове. А на теб и на ония другия, ако мога да цитирам Димитър Пенев, ви казах, че с tar, дали с gzip е въпрос на вкус, ще постигна по-добро ratio от rar.

Каквото искаш прави, аз ползвам ZIP и RAR. И преди да ме наречеш идиот, да знаеш, че някои от нещата, преведени в subsunacs са мое дело. И там работата не става със ZIP, защото файловете стават големи, а има 500kb лимит. И като качваш субтитри на цели сезони сериали- не се получава. А сайта им друго, освен ZIP и RAR не приема. Повечето субтитри са им в RAR формат. Браво, всички преводачи са идиоти, само ти си умен - мамин, златен. И аз за такива неблагодарници като теб, дето сигурно иначе плющят торентите с филмите и сериалите, си правя труда да синхронизирам, редактирам и превеждам.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Out of the box в този контекст - разчупено, извън строго определените рамки, творческо, нестандартно. Само се надявам, че Linux е по-добър от преводите :D Шегувам се, да не ми се разсърдиш нещо.

...

Благодаря :) Вече го коригирах. И няма проблем, шегата е на място, за съжаление в момента ми се налага основно да говоря все чужди езици и често на езика ми идват чуждоезични термини :(

ХМммм ,Rar та RAR,ето вижте има и друг формат. :)  С RAR нямате тази възможност .Яка компресия  :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Zip_bomb

Моля не разархивирате всичко ,защото  ще са ви нужни 4,5PB ,а бе само 42 Килобайта.

http://www.unforgettable.dk/

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

ХМммм ,Rar та RAR,ето вижте има и друг формат. :)  С RAR нямате тази възможност .Яка компресия  :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Zip_bomb

Моля не разархивирате всичко ,защото  ще са ви нужни 4,5PB ,а бе само 42 Килобайта.

http://www.unforgettable.dk/

Това просто компресия ли е, или някакъв легален компютърен бацил?

Това просто компресия ли е, или някакъв легален компютърен бацил?

Компресия ,някакви текстови файлчета в някакви папки и няколкото zip .  :) 

То може и с други файлове.Видях някаква игра ,бе напъхана в някакви мегабайти ,а а после стана терабайт.Но под линукс е по-лесно да се прави.Не знам подробности,само съм чувал . :)

Ето тук някакво обяснение

http://www.theprohack.com/2009/03/create-zip-bomb-zip-of-death.html

ХМммм ,Rar та RAR,ето вижте има и друг формат....

То ако ще е за ZIP бомба, мога да ти крашна компютъра само с няколко реда на C++. Ще направя безкраен цикъл. Или рекурсия без условие за спирка. И паметта ще се напълни. И харда, ако искам и го пратя да го записва в текстови файл.

Които имат свойството не толкова да се разархивират, колкото да се размножават :D

За такова ниво на компресия, файловете съдържат много на брой нулички и примерно една единичка. Поне софта търси повторения, маркира ги и ги маха, излиза че се свива неимоверно. Ама като го разархивираш, всичките нулички отиват по местата си.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

То ако ще е за ZIP бомба, мога да ти крашна компютъра само с няколко реда на C++. Ще направя безкраен цикъл. Или рекурсия без условие за спирка. И паметта ще се напълни. И харда, ако искам и го пратя да го записва в текстови файл.

За такова ниво на компресия, файловете съдържат много на брой нулички и примерно една единичка. Поне софта търси повторения, маркира ги и ги маха, излиза че се свива неимоверно. Ама като го разархивираш, всичките нулички отиват по местата си.

Не всички владеят C++  :)  .Някой все още са на Бинарно пресмятане и Булева Алгебра.Но libzip е OpenSource ,щом unrar ви притеснява.

http://en.wikipedia.org/wiki/Libzip

Иначе казано колкото е по-сложен обекта на компресиране - толкова по-малък процент компресия. Но пък е имало е нещо такова:

ALife Ecosystem A virtual ecosystem on the net ALife Ecosystem(ALE) is a virtual ecosystem which has 500(max) ALife(Artificial Life) creatures. Each creature has about 50kb of DNA data, and they can eat food or other-creatures, move, bear children with Genetic Algorithm(GA) and die.. In this way,

което пак почва от малко и ако не е било ограничено предварително с описаните условия....

Не всички владеят C++

Кога по-точно казах, че съм отличен програмист? То всъщност не ти трябва да владееш C++ и именно неграмотните програмисти правят такива грешки. За да симулираш идиот не се изисква особено умение.

аз вече няколко години си ползвам линукс за десктоп... просто щото лаптопа е стар и бавен, ползвам го само за нет, музика и филми. а вместо твърд диск му сложих compact flash карта 16гб, линукс зарежда за 15 секунди и се спира за 3. върви в пъти по бързо от xp-то което едвам се влачеше след инсталация на антивирусна...

така че линукс става за десктоп, зависи обаче какво се прави на него...

аз вече няколко години си ползвам линукс за десктоп... просто щото лаптопа е стар и бавен, ползвам го само за нет, музика и филми. а вместо твърд диск му сложих compact flash карта 16гб, линукс зарежда за 15 секунди и се спира за 3. върви в пъти по бързо от xp-то което едвам се влачеше след инсталация на антивирусна...

така че линукс става за десктоп, зависи обаче какво се прави на него...

Да, антивирусната действително натоварва неимоверно и бави много в днешно време. Обаче тоя CF не е ли малко бавен и не се ли износва доста бързо с всичкото четене/писане по него? Или на CF е само OS, а SWAP и другата информация е по други дискове?

Да, антивирусната действително натоварва неимоверно и бави много в днешно време. Обаче тоя CF не е ли малко бавен и не се ли износва доста бързо с всичкото четене/писане по него? Или на CF е само OS, а SWAP и другата информация е по други дискове?

ми точно на линукс, на ext4 и без swap лети... аз си взех бърза CF прави 120мб/с на четене и 90 на запис, но на компютър с ATA133 контролер (взех я с 5 години гаранция, просто няма такива PATA дискове... оригиналния диск беше 60 гб, но беше бавен...), а лаптопа е с АТА66 и на четене прави около 60, на писане към 45 и специално на ext4 не е проблем, първо бях с бавна cf дето правеше 30 на четене и 15 на запис (тествах я на няколко компа) и разликата с бързата трябваше да е 3 пъти, но не е... просто ext4 е много добре оптимизирана...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Олее, пак ли с този RAR казус ни мориш? :)

Аз съм забелязал много, много отдавна, че е платена и затова имам само unrar. Колкото до компресията - 7z с LZMA2 архивира по-добре и много по-бързо, ако не ми вярваш пробвай! А Zip работи на всяка инсталация, само с малко по-лоша компресия. Да, програмката е готина, но дай да спрем дотам вече. Както писах и преди не върши нищо нечувано и невиждано. Използват я предимно руснаци и българи живеещи в Windows. Отворете прозореца, реалността не хапе.

И да не вярваш, по-добре е да имаш сорса. Ако се наложи можеш да отрежеш функционалност и да прекомпилираш. Все е по-добре, отколкото на пост и молитва, докато дойде решение.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.