Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Нямам нищо против за вас Linux да е и най-голямата грешка на този свят. Което обаче не ви оправдава да вадите изречениq от контекста или да ги цитирате на половина, само заради едното писане. Щото то писането е лесно ... пък и е безплатно ...

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Такива теми са обречени от самото начало, haters gonna hate...

Нека всеки ползва това което най му харесва, а не да плюе по останалото - щом е създадено значи си има цел, а има ли цел значи има бъдеще за него. ;)

Конзолата не е за всеки разбира се, но пък затова си има графичен интерфейс - кой от друг по-шарен. Естествено и в Linux има бъгчета, но те се решават изключително бързо благодарение на стотици подръжници, които помагат неимоверно за проектите и тяхната реализация.

За мен недостатъци няма, а по-скоро изключително много полезни приложения. Дали ще е сървър, десктоп, мрежово оборудване и т.н., за мен е нещо незаменимо.

Ползвам и Windows и Linux, и мисля че за всяка задача си има правилното съответно софтуерно решение. Просто се изисква малко повече влагане на мисъл при решаването на даден казус. Това прави вече смисъла на спора градивен.

Това е от мен по темата, и карайте умната. :)

Хора, когато ми се сбози Windows-а, ползвам Linux LiveCD да си прехвърля информацията. Май много се стягате. Същото мога да го направя и с MiniXP и често го правя с него, защото зарежда по-бързо, но пък няма поддръжка на SATA out of box.

Що иде реч за поддръжниците - цялата работа хубава, но стоиш по форумите и се молиш. Трябва систематизирана и постоянно поддържана документация.

... или пък трябват хора, които могат да я прочетат

Къде го има систематизирано като в MS Knowledge Base? Там има от А до Я, от Windows95 дo Windows8+ информация? Ще ровиш из всички форуми ли? Не, мерси.

Къде го има систематизирано като в MS Knowledge Base? Там има от А до Я, от Windows95 дo Windows8+ информация? Ще ровиш из всички форуми ли? Не, мерси.

http://wiki.gentoo.org/

https://wiki.archlinux.org/

...

и т.н.

Хаха. Wiki. Добре. И хирургът, който те оперира, ако гледа в wiki-то какво трябва да прави...

Вие сте хирург и четете KB? Горките ви пациенти ...

KB-то се пише само от един участник. И той е Microsoft. Знам, че всичко което е там, би трябвало да е така.

KB-то се пише само от един участник. И той е Microsoft. Знам, че всичко което е там, би трябвало да е така.

Всички знаем, че wiki-то на Gentoo се поддържа от Gentoo foundation. So what?

Уикито на Arch е уникално и е един вид Linux how to. Изключително подробно и богато. Микромек имат да мечтаят.

Ако ще изпадаме в конкретика, то http://p7zip.sourceforge.net/

emerge p7zip

и Engrampa или както там се нарича програмата, която отваря и прави архиви в Mate започва да си говори с 7zip архиви. Колко да не е пълноценно или разчупено не знам ... ама работи.

Така е, за разархивиране работи, но няма достатъчно опции, когато архивира. И процесът на итеракцията не го предполага. За p7zip конзолата е ОК, гледам правят и GUI сега, но още не е пълноценно.

На трето място поставям че няма голяма система, където могат да се видят детайли за хардуер и евентуално, ако има някакви трикове около него и допълнителна фукционалност. Има разни места и форуми, но щеше да е готино ако имаше една web страница само за такъв вид информация.

Единственото нещо, което ми липсва е... срам ме е да го кажа, но ми липсва, та това, което ми липсва е архиватор, с който да може да се работи от клипборд. Дори писах wishlist , одобриха ме и дотук...

Така е, за разархивиране работи, но няма достатъчно опции, когато архивира. И процесът на итеракцията не го предполага. За p7zip конзолата е ОК, гледам правят и GUI сега, но още не е пълноценно.

На трето място поставям че няма голяма система, където могат да се видят детайли за хардуер и евентуално, ако има някакви трикове около него и допълнителна фукционалност. Има разни места и форуми, но щеше да е готино ако имаше една web страница само за такъв вид информация.

ОК - конкретно, коя е опцията, която липсва, защото за мен GUI-то на mate архиватора си върши работата. Архивира, разархивира, сплитва, пароли слага (поне има такава опция, не съм я ползвал), гледам че даже и криптация някаква има.

Ако в Linux не можете да видите детайлите в хардуера ... въх! lspci, lsusb, top, cat /proc/cpuinfo, cat /proc/meminfo, dmidecode, hdparm, sdparm ... какво още искате да видите?

Ако в Linux не можете да видите детайлите в хардуера ... въх! lspci, lsusb, top, cat /proc/cpuinfo, cat /proc/meminfo, dmidecode, hdparm, sdparm ... какво още искате да видите?

Систематизирано го искам. И RAR формат за архивиране няма нито един от свободните ви архиватори скоро да предлага. Просто защото RAR е проприетъри.

Но никога не можеше да бъдеш сигурен за М$

Когато си плащаш, можеш да изискваш.

Ама ти наистина си адски неориентиран... Те ти систематизирано:

021326e199226736.png

Те ти .rar:

3229efa2f99cccb4.png

Заради такива като теб, които постоянно плещят глупости, а нямат минимална представа, хората придобиват грешното впечатление за Linux. Просто си адски некомпетентен, за да даваш каквото и да било мнение. Престани да подвеждаш хората.

Kаква е разликата между rar и zip при създаването на архив ? Колко ще спечелиш или загубиш при ползването на едното и другото ?

Аз ще го кажа така. Харесвам Линук, и съм го ползвал. Но това което ме дразни, е че нямаш представа, дали ще тръгне, за конкретния ти хардуер. Ето пример. Купувам чисто нов лаптоп, с актуални хардуерни компоненти, пуснати на пазара преди месец два. И като питаш, в някой форум, кой Линукс да сложа, всички ти викат 'Не знам'. Ще работят ли всички хардуерни компоненти отговор -Не знам.

Аз не съм специалист, не отварям конзоли-монзоли, и всякакви такива неща. Искам, като сложа един софтуер, да работи. А Линукс, това не го може. За жалост.

Аз ще го кажа така. Харесвам Линук, и съм го ползвал. Но това което ме дразни, е че нямаш представа, дали ще тръгне, за конкретния ти хардуер. Ето пример. Купувам чисто нов лаптоп, с актуални хардуерни компоненти, пуснати на пазара преди месец два. И като питаш, в някой форум, кой Линукс да сложа, всички ти викат 'Не знам'. Ще работят ли всички хардуерни компоненти отговор -Не знам.

Аз не съм специалист, не отварям конзоли-монзоли, и всякакви такива неща. Искам, като сложа един софтуер, да работи. А Линукс, това не го може. За жалост.

Може го, ама трябва и мъничко компютърна култура. Само с киснене във фейкбоклук не става...

Грешно подхождате. Ако си спомняте на лаптопа ви има лепенка - Windows 8 блабла и т.н. Защо очавате, че трябва да работи под нещо различно от това, което производителя ви е казал? Или пък беше Designed for Windows дрън дрън ... все едно.

Купувате си хардуер за Linux и слагате ... Linux. Не е много сложно нали?

P.S. опитвам се да си спомня откога не съм виждал rar файл. И защо по-точно трябва да ползвам rar ... все едно на този свят няма gzip или пък lzma. Ма нейсе ... като изчезне rar няма да скърбя много (ако изчезне).

Дедо Google  е голема работа ако знаеш  как да го ползваш :)Linux Status of Mobile Hardware или Laptop Manufacturers - Linux Status или направо Linux-drivers.org - Linux Hardware Compatibility Lists ... и гледаш  какво може и какво не може . Нали го знаеш лафа " И аз можа и тате може  ама козата си сака пръч"  та такива ми ти работи.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Може го, ама трябва и мъничко компютърна култура. Само с киснене във фейкбоклук не става...

Или просто си слагаш Win и инсталираш драйверите от сайта на производителя. После пак киснеш във фейсбоклук, без нищо да разбираш и нищо да си направил, освен да цъкаш NEXT.

P.S. опитвам се да си спомня откога не съм виждал rar файл..

RAR е много популярен в Windows света формат. И Windows работи на произволно PC. Не само с "хардуер специално за Linux"

Те ти .rar:

Тоя RAR разчита на shareware модул и не е свободен. Няма безплатен опънсорс RAR и не може да има.

Kаква е разликата между rar и zip при създаването на архив ? Колко ще спечелиш или загубиш при ползването на едното и другото ?

RAR предлага една идея по-добра компресия от ZIP.

Ама ти наистина си адски неориентиран... Те ти систематизирано:

Браво, намери едно програмче. За Windows има повече от 50.

Дедо Google  е голема работа ако знаеш  как да го ползваш

Аз искам всичко. На произволен x86 хардуер. Не само в съпорт Листа. Всичкият хардуер има съпорт за Windows. Няма да се съобразявам с Linux.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.