Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

simtech защо се заядждаш? Виж с команди колко неща се случиха, с windows щеше да се обясни в рамките на една страница.

0@0-pc:~$ vainfo

libva info: VA-API version 0.37.0

libva info: va_getDriverName() returns 0

libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so

libva info: va_openDriver() returns -1

vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

Редактирано от Marchiano (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не става ли с натискане на Next :)

Става, ама мен не ме кефи. Да си отвори софтуерния център и да си инсталира от там с Next :)

И как върви по подразбиране? Като инсталираш видео драйвер ли? В Линукс не е нужно да инсталираш такъв има си по подразбиране. Във Вин нищо няма по подразбиране.

В Windows поставяш DVD-то с драйверите в записвачката, цъкаш NEXT, тръгва автоматичният инсталатор, слага сам драйвера, рестартира сам компютъра и имаш хардуерното ускорение работещо перфектно. Без конзолни команди, ползвайки само 1 бутон на мишката общо 1,2,3,4х2 пъти. За да отвориш My Computer, да цъкнеш на иконката на DVD устройството и още няколко пъти Next. Евентуално по-тъпите плеъри трябва да ги "научиш", че си хардуерно ускорен.

...мче ти тогава си за Arch, бе

...Директно през файловия мениджър си достъпвам FTP - то на Moziila и съм готов

Arch не е от най-масовите дистрибуции. Сървърите са на Дебилиан, CentOS, RH, тук-таме Fedora. А между другото, за да можеш да влезеш през файловият мениджър където и да е било, това е защото IE енджина е отзад. Иначе ще видиш FTP през крив макарон.(в Windows)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

и пак изхода от vainfo

Момче, за Linux съвети има други теми. Тая тема не е да я разводняваш с това. СПРИ! Втора конзолна команда - ЧЕРВЕН КАРТОН. Казах без да се ползва НИТО ЕДНА конзолна команда.

0@0-pc:~$ sudo apt-get install libvdpau1 vdpau-va-driver
Reading package lists... Done
Building dependency tree       
Reading state information... Done
vdpau-va-driver is already the newest version.
vdpau-va-driver set to manually installed.
libvdpau1 is already the newest version.
libvdpau1 set to manually installed.
0 upgraded, 0 newly installed, 0 to remove and 7 not upgraded.
В момента съм с кернел 4.0.0-040000-generic

Единственият драйвер, който работи е този. Всички останали имам черен екран при стартиране, включително тези от ppa:xorg-edgers/ppa (nvidia-346, nvidia-349)

NFEP2YY.png

Момче, за Linux съвети има други теми. Тая тема не е да я разводняваш с това. СПРИ! Втора конзолна команда - ЧЕРВЕН КАРТОН. Казах без да се ползва НИТО ЕДНА конзолна команда.

Ръцете ти са в гъза и не може да копираш и натиснеш ентер?

Темата не е за това. Току що даде конзолна команда като отговор и каза сам, че нещо което върви по подразбиране в Windows не върви в Linux. Айде сега да се опиташ да дадеш решение без конзолни команди, като за начинаещ потребител. Стъпка по стъпка къде да цъкне с мишката, че да му тръгне всичко. Давай! Старт!!!

п.п Позволено е да се ползва само мишка и евентуално бабешко цъкане по клавиатурата, за да се ползва Search

Готово, няма проблем, време е да излезеш от каменната ера:

Хм, че той въобще не е пуснал шофьорите на Нвидиа. Все едно аз да кютам с WDDM .  :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Ръцете ти са в г*за и не може да копираш и натиснеш ентер?

Не мога, не искам и няма. Така го разбирай. И от къде да знае всеки човек името на пакет?

vdpau-va-driver звучи страшно интуитивно. Казах само мишка и бабешко писане на клавиатура в Search-а максимум. Провали се. Ето за това Linux не става за десктоп. На блондинката й е през оная работа какво било по-хубаво. Нито им разбира, нито иска да им разбира на конзолните команди.

Готово, няма проблем, време е да излезеш от каменната ера:

И от кога е това? Windows функционалности опреди 15 години имплементираме?

В Windows поставяш DVD-то с драйверите в записвачката, цъкаш NEXT, тръгва автоматичният инсталатор, слага сам драйвера, рестартира сам компютъра и имаш хардуерното ускорение работещо перфектно. Без конзолни команди, ползвайки само 1 бутон на мишката общо 1,2,3,4х2 пъти. За да отвориш My Computer, да цъкнеш на иконката на DVD устройството и още няколко пъти Next. Евентуално по-тъпите плеъри трябва да ги "научиш", че си хардуерно ускорен.

Arch не е от най-масовите дистрибуции. Сървърите са на Дебилиан, CentOS, RH, тук-таме Fedora. А между другото, за да можеш да влезеш през файловият мениджър където и да е било, това е защото IE енджина е отзад. Иначе ще видиш FTP през крив макарон.(в Windows)

Явно наистина не знаеш как се инсталира видео драйвър в Линукс... В масовите дистрибуции с ДВА клика. Няма My Computer, няма некст, няма DVD - та, нищо wave.gif При мен е с три клика, прее*ан съм icon_sad.gif

sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so
Дай изхода от vainfo да видим сега.

Аха! Ама май и ти нямаш спирачки?! Вече поне дести пост, едва ли не ни рекламираш колко е хубав Windows в тема за Linux.

Поне ни кажи десетте черти на Windows-a без които не можеш да дишаш, че да си по темата.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Дай изхода от vainfo да видим сега.

BMVFAN, правя ти още една забележка. Тази тема не е за това. Прехвърлете се в друга тема! Имате цял раздел и тема за общи Linux въпроси!!!!!!!

Явно наистина не знаеш как се инсталира видео драйвър в Линукс...

Това сега. И то в най-добрият случай нещо ще тръгне. Само че ще те питам като нямаш Интернет какво ще правиш!!!

Поне ни кажи десетте черти на Windows-a без които не можеш да дишаш, че да си по темата.

Не рекламирам. Темата беше "Защо линукс не става за десктоп", а директно почна Windows плюене. Аз, като Windows senior не мога да търпя това.

0@0-pc:~$ sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so
0@0-pc:~$ sudo ln -s /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nvidia_drv_video.so /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so
ln: failed to create symbolic link ‘/usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so’: File exists
0@0-pc:~$ vainfo
libva info: VA-API version 0.37.0
libva info: va_getDriverName() returns 0
libva info: Trying to open /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so
libva info: Found init function __vaDriverInit_0_32
Failed to open VDPAU backend libvdpau_nouveau.so: cannot open shared object file: No such file or directory
libva error: /usr/lib/x86_64-linux-gnu/dri/nouveau_drv_video.so init failed
libva info: va_openDriver() returns -1
vaInitialize failed with error code -1 (unknown libva error),exit

Блондинки, полови атрибути, ръце, наврени някъде, тъпи и остри плейъри, кретени... и т.н., не ми се търси повече. Всяка от предните квалификации ми дава основание да затворя темата.

Хайде, моля Ви, успокойте се и се съобразявайте къде, какво и как пишете, в противен случай ще бъда принуден да затворя темата. Благодаря предварително.

И от кога е това? Windows функционалности опреди 15 години имплементираме?

Моля? Софтуерен център в Windows все още няма, а ние си имаме от.... много отдавна ;) При Windows трябва да се ровиш в интернет като прасе в кал, за да намериш тази или онази програма, пък едната била заразена, пък другата не я намираш, за третата няма крак... Що отричаш нещо елементарно? В Windows ще видиш толкова лесна инсталация през крив макарон. Що тролиш постоянно?

Това сега. И то в най-добрият случай нещо ще тръгне. Само че ще те питам като нямаш Интернет какво ще правиш!!!

Що? Ти какво правиш, когато нямаш интернет? Имаш драйвърите отнякъде предварително. Ми същото е и тук. Ако не знаеш, има възможност за локално инсталиране на пакети. И нещо, ако било тръгнело... Вземи прочети бе, господин senior - драйвърите за Linux на Nvidia са по-добри от тези за Windows, всичко винаги ми работи. Да не говорим, че си имам и отворен драйвър и той също работи задоволително добре, та дори и да нямам пакетите под ръка, ще изчакам, докато ми пуснат нета някак ;)

И я ми кажи, ама честно, пред колко компютъра, които нямат интернет седна в последната година?

Редактирано от Mozo (преглед на промените)

BMVFAN, правя ти още една забележка. Тази тема не е за това. Прехвърлете се в друга тема! Имате цял раздел и тема за общи Linux въпроси!!!!!!!

Не рекламирам. Темата беше "Защо линукс не става за десктоп", а директно почна Windows плюене. Аз, като Windows senior не мога да търпя това.

- А няма ли цял куп теми, където се плюе по Linux и се говори същото?!

- Искаш да се пробваш с Windows без интернет ли? Моля те, това би било толкова гадно, че даже не ми е смешно!

Да едно време можеше, с много зор може и сега. То с зор може и на Linux, но няма да искаш да си го причиняваш.

- Кой почна първи и кои скочиха и в другата тема? Отровихте и двете теми драги, казвам ти го като фенбой на фенбой, ако така го разбираш!

Блондинки, полови атрибути, ръце, наврени някъде, тъпи и остри плейъри, кретени... и т.н., не ми се търси повече. Всяка от предните квалификации ми дава основание да затворя темата.

Хайде, моля Ви, успокойте се и се съобразявайте къде, какво и как пишете, в противен случай ще бъда принуден да затворя темата. Благодаря предварително.

Тази тема трябваше да бъде затворена още със пускането си.

Човека е пуснал тази тема за технически грамотни ползватели на Линукс да обсъждат причините поради които тази ОС не се е наложила при декстоп машините.Некви ора със проблемно детство дето никога не са ползвали Линукс пак оакаха темата :).Убаа раота ма българска ,демек на сека манджа мерудия .

Човека е пуснал тази тема за технически грамотни ползватели...

Технически грамотен ползвател не означава автоматично Linux ползвател.

Човека е пуснал тази тема за технически грамотни ползватели на Линукс

... или просто си пишем за спорта

Човека е пуснал тази тема за технически грамотни ползватели на Линукс

... или просто си пишем за спорта

За мен ученето на Linux може да е придобиване на лош навик. :D Сега сериозно - заглавието предразположи към подобни спорове. И технически грамотни не толкова активни Линукс потребители могат да споделят впечатления, живеем в свободна държава. Поне според Конституцията.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.