Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

С удоволствие бих ползвал Linux - намирам го за красив, бърз, безопасен, но... да не се повтарям:

тук и тук.

Минаването от една ОС на друга когато ми притрябва нещо, което го няма в едната, а в другата ми е на един клик разстояние, не е опция - губи се много време за рестарти и е неудобно.

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Айде по-леко със изцепките господин форумен трол! Всеки от Линукс раздела те знае що за стока си.

Нима с Линукс не се вадят пари ?

И що за стока съм в Linux раздела? Не ме ли извика по име в първите няколко мнения? КОЙ е тролът?

С Linux, когато се занимаваш с поддръжка свързана с потребители не се вадят пари. Малко домашни потребители имат Linux на компютрите си. Да, с корпоративна поддръжка се вадят пари. Е, не навсякъде в България има големи фирми, които да поддържат десетки Linux сървъри, клъстери, ферми - квото си решиш. Съобразяваш се с пазара или загиваш.

А ти Росене, като толкова знаеш, какво висше образование имаш изкарано и на каква база ми говориш така?

... явно на този свят има само Windows и тук там някой Linux ако човек вярва на написаното в темата :)

Толкова е непопулярен и ужасен, че повечето критикари са го ползвали по няколко пъти, поне.

Мойто мнение е че няма какво да се съмняваме дали става за Destoktop. Очевидно за това е достатъчно добър. Истинския въпрос е какво би го направило още по-добър.

На втора позиция след политиката на измененията поставям разнообрзието и качеството на малките графични програми. Така например все още 7z не е портнат пълноценно, изобщо няма аналог на архиватор с разчупени възможности и GUI.

Между другото преди малко се борих с един Windows, който твърдеше, че профила на потребителя бил счупен. "Лекарството" на Microsoft започва с пускането на regedit ... как ще го пуснете си е ваш проблем след като не можете да се логнете, но затова историята мълчи - https://support.microsoft.com/en-us/kb/947215. Загубено време около два часа.

Аз пък имах подобен случай, когато входа от клавиатурата спря. Или по-точно започнаха да се възприемат само малка част от символите, съвсем недостатъчно за да се влезе в системата. Win7.

С триста зора махнах администраторската парола, но беше грозно преживяване. Хрониките мълчат и по тези въпроси... А експерите заявяват, че на тях всичко им работи и те нямат проблеми, изобщо. Никога!

Толкова е непопулярен и ужасен, че повечето критикари са го ползвали по няколко пъти, поне.

Мойто мнение е че няма какво да се съмняваме дали става за Destoktop. Очевидно за това е достатъчно добър. Истинския въпрос е какво би го направило още по-добър.

На втора позиция след политиката на измененията поставям разнообрзието и качеството на малките графични програми. Така например все още 7z не е портнат пълноценно, изобщо няма аналог на архиватор с разчупени възможности и GUI.

Аз пък имах подобен случай, когато входа от клавиатурата спря. Или по-точно започнаха да се възприемат само малка част от символите, съвсем недостатъчно за да се влезе в системата. Win7.

С триста зора махнах администраторската парола, но беше грозно преживяване. Хрониките мълчат и по тези въпроси... А експерите заявяват, че на тях всичко им работи и те нямат проблеми, изобщо. Никога!

и с мен така се отнесоха. ние в линукс помагаме. а те ни казват че сме тъпи и при тях всичко било супер но това е поредната лъжа.

и с мен така се отнесоха. ние в линукс помагаме. а те ни казват че сме тъпи и при тях всичко било супер но това е поредната лъжа.

Не, не е супер. Просто решаването на проблеми е доста по-просто. Отколкото да те остави в конзола на гол команден ред след рестарт и да се чудиш какво се е счупило точно. Макар че и в Windows се налага конзола. Любимата грешка Unmountable boot volume се оправя само през recovery console. Конзола е, но дори и там нещата са направени относително прости за администрация. Не ми трябва и да ровя в интернет и да се моля в някой форум някой да помогне. MS си има стабилна база данни документация. Пускам едно търсене в KB-то и отговорът обикновено е там. В Linux човъркаш, че пробваш, че пак човъркаш понякога. И се молиш някому, понеже няма документация на страницата на всяка дистрибуция, която описва всякакъв род възможни проблеми. Другото, което помага много е event log-а. И в Linux има нещо подобно, но достъпът далеч не е толкова прост. За защита и конфигурация на системата има Group Policy. Настройките на 90% от програмите пък се пишат в Registry-то. Което си има недостатъци, разбира се. Но има и доста предимства.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Е, там поне имаш достъп до файловете и конфигурацията, което не е същото. Знаеш, че ще те озори, но за 20 мин ще го оправиш, дори ако стартираш друга дистрибуция от диск.

В Windows, ако е нещо гадно в регистрите, почти няма оправяне.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Не, не е супер. Просто решаването на проблеми е доста по-просто. Отколкото да те остави в конзола на гол команден ред след рестарт и да се чудиш какво се е счупило точно. Макар че и в Windows се налага конзола. Любимата грешка Unmountable boot volume се оправя само през recovery console. Конзола е, но дори и там нещата са направени относително прости за администрация. Не ми трябва и да ровя в интернет и да се моля в някой форум някой да помогне. MS си има стабилна база данни документация. Пускам едно търсене в KB-то и отговорът обикновено е там. В Linux човъркаш, че пробваш, че пак човъркаш понякога. И се молиш някому, понеже няма документация на страницата на всяка дистрибуция, която описва всякакъв род възможни проблеми. Другото, което помага много е event log-а. И в Linux има нещо подобно, но достъпът далеч не е толкова прост. За защита и конфигурация на системата има Group Policy. Настройките на 90% от програмите пък се пишат в Registry-то. Което си има недостатъци, разбира се. Но има и доста предимства.

линукс конзолата е много по-разбираема и за всяко нещо имаш документация. man grub например и четеш.

Айде пак намеси професионалната употреба в темата. Фирма, работници ала-бала. Пък дори и да си ги навързал на каквато и да е дистрибуция. Това не  моята домашна система, която бих могъл да омажа до безкрай. Там за където пишеш, ти си им конфигурирал, администрирал и т.н.  всичко, те горките просто отварят приложенията които са им нужни за работата и които са разучили по необходимост, това че знаят как да работят с въпросните приложения не значи че те самите разбират от Линукс дистрибуции, ядра, контейнери, зависимости, бинарни файлове. Не пишат в  конзоли, самите те не изсталират, не свързват. Те просто потребяват приложенията не ОС-ма.  Когато по някакъв начин сгафят с нещо и системата се прецака, те вдигат телефона и се обаждат на теб, ти да идеш и да оправяш нещата, дотогава са като изгорелия сървър на МВР онзи ден.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Ако ще изпадаме в конкретика, то http://p7zip.sourceforge.net/

emerge p7zip

и Engrampa или както там се нарича програмата, която отваря и прави архиви в Mate започва да си говори с 7zip архиви. Колко да не е пълноценно или разчупено не знам ... ама работи.

Айде пак намеси професионалната употреба в темата. Фирма, работници ала-бала. Пък дори и да си ги навързал на каквато и да е дистрибуция. Това не  моята домашна система, която бих могъл да омажа до безкрай. Там за където пишеш, ти си им конфигурирал, администрирал и т.н.  всичко, те горките просто отварят приложенията които са им нужни за работата и които са разучили по необходимост, това че знаят как да работят с въпросните приложения не значи че те самите разбират от Линукс дистрибуции, ядра, контейнери, зависимости, бинарни файлове. Не пишат в  конзоли, самите те не изсталират, не свързват. Те просто потребяват приложенията не ОС-ма.  Когато по някакъв начин сгафят с нещо и системата се прецака, те вдигат телефона и се обаждат на теб, ти да идеш и да оправяш нещата, дотогава са като изгорелия сървър на МВР онзи ден.

Приятел за каква професионална употреба говорим? Нали разискваме темата, която се изроди до безкрай - дали Линукс става за десктоп? Ти засягаш темата с принтерите и аз ти давам пример как и защо Линукс е по-удобен и гъвкав в тази посока. Това е приложимо и в домашни условия. Разгледай раздела за Windоws и принтерите и ще се убедиш колко проблеми има там с принтирането и споделянето на принтери, което е масов проблем при Windows, но така ви е удобно да подценявате проблемите при него, а да ескалирате тези при Линукс.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Е, там поне имаш достъп до файловете и конфигурацията, което не е същото. Знаеш, че ще те озори, но за 20 мин ще го оправиш, дори ако стартираш друга дистрибуция от диск.

В Windows, ако е нещо гадно в регистрите, почти няма оправяне.

Регистри-то е уязвима част и за това има резервни копия и възможности за възстановяване. Иначе, ако се счупи фатално, така че да даде черен екран с грешка при стартиране на OS(обикновено сериозен проблем, най-вече хардуерен, с HDD-то или RAM) няма много опции, различни от копиране на потребителската информация. Но тогава трябва да се е счупило регистрито в частта SYSTEM Все ми е едно за файловете и конфигурацията като не знам кое къде се намира, защото не е систематизирано. Например простотии като няколко буутлоадъра. Цялата работа хубава - че Grub, че Lilo. Ама то последните 2 версии на Grub с нищо не си приличат. При едната директно хващам за ушите menu.lst, другото трябва през конзолата да правя модифицирам, че да правя после update. Знаеш ли да оправя незареждане на системата на всички версии от 2000 до 7 на Windows какво ми трябва? Трябва да назубкам 3 команди - CHKDSK, FIXBOOT, FIXMBR, които ги изпълнявам от recovery console-то. Счупи се буутлоадъра? До Windows2003 NTDETECT просто го възстановявам, заедно с NTLDR. В Windows7 по-трудно се чупят тия неща и решенията често не са много по-трудни.

До там стигнаха нещата, че печен Linux гуру го поправях. На новият GRUB, дето не можеш да пипаш директно menu.lst, а трябва да правиш update, той щеше да направи точно противното. Искам стандартизация и искам във всяка версия точно да знам какво правя. Иначе мога да пусна Live среда и пак да си имам достъп до файлове и конфигурацията под Windows. Windows7 е доста напред в това отношение.

Ти засягаш темата с принтерите...

Знаеш ли колко режима и драйвери за принтер трябваше да сменя, за да си подкарам моят? Epson LX400. Не подозирам дори дали ще тръгне с USB/LPT преход под Linux. Всякакви нестандартни конфигурации са адско главоболие. То последният път инсталирам дистрибуция от официалният сайт изтеглена и гледам как CUPS и конфигурацията нещо са счупени и не са в час. Има хардуерен LPT Порт, а не го вижда системата. Еми ся трябва да цикля кой какво е компилирал и какви глупости е вършил да махне поддръжката? А в предната версия LPT се виждаше, работеше и печаташе. В Windows всяка версия от 98 до 7 ми виждаше LPT порта. Искам стандартизация, а не едно с едно нещо да не си приличат. Да не говорим KDE4 каква беше излагация, сега и новите ревизии пак го гонят по идиотия. KDE3.5 си беше много семпло и удобно. И тука решиха да се скарат и го разцепиха на проект Trinity и KDE - остатъка. Не мога да им хвана спатиите вече.

линукс конзолата е много по-разбираема и за всяко нещо имаш документация. man grub например и четеш.

Има, ама и всяка дистрибуция има много специфични неща. И това, че знаеш една, не означава, че знаеш всички из основи.

---

п.п Помня една тема в този форум. Потребител цъка игричка под Linux с Wine. Нещо кво счупил и ударил преинстала. Да, ама след това същата софтуерна конфигурация на пръв поглед почва да му вади по-малко FPS в игричката и каквото не е секло, почва да сече при тая игра. 1000 човека даваха компетентни мнения, циклиха го и в крайна сметка нищо не изциклиха. Заключението беше "Ми да не си преинсталирал, това не ти е Windows, Linux си го връща за Windows тип поведение"

Регистри-то е уязвима част и за това има резервни копия и възможности за възстановяване. Иначе, ако се счупи фатално, така че да даде черен екран с грешка при стартиране на OS(обикновено сериозен проблем, най-вече хардуерен, с HDD-то или RAM) няма много опции, различни от копиране на потребителската информация. Но тогава трябва да се е счупило регистрито в частта SYSTEM Все ми е едно за файловете и конфигурацията като не знам кое къде се намира, защото не е систематизирано. Например простотии като няколко буутлоадъра. Цялата работа хубава - че Grub, че Lilo. Ама то последните 2 версии на Grub с нищо не си приличат. При едната директно хващам за ушите menu.lst, другото трябва през конзолата да правя модифицирам, че да правя после update. Знаеш ли да оправя незареждане на системата на всички версии от 2000 до 7 на Windows какво ми трябва? Трябва да назубкам 3 команди - CHKDSK, FIXBOOT, FIXMBR, които ги изпълнявам от recovery console-то. Счупи се буутлоадъра? До Windows2003 NTDETECT просто го възстановявам, заедно с NTLDR. В Windows7 по-трудно се чупят тия неща и решенията често не са много по-трудни.

До там стигнаха нещата, че печен Linux гуру го поправях. На новият GRUB, дето не можеш да пипаш директно menu.lst, а трябва да правиш update, той щеше да направи точно противното. Искам стандартизация и искам във всяка версия точно да знам какво правя. Иначе мога да пусна Live среда и пак да си имам достъп до файлове и конфигурацията под Windows. Windows7 е доста напред в това отношение.

Знаеш ли колко режима и драйвери за принтер трябваше да сменя, за да си подкарам моят? Epson LX400. Не подозирам дори дали ще тръгне с USB/LPT преход под Linux. Всякакви нестандартни конфигурации са адско главоболие. То последният път инсталирам дистрибуция от официалният сайт изтеглена и гледам как CUPS и конфигурацията нещо са счупени и не са в час. Има хардуерен LPT Порт, а не го вижда системата. Еми ся трябва да цикля кой какво е компилирал и какви глупости е вършил да махне поддръжката? А в предната версия LPT се виждаше, работеше и печаташе. В Windows всяка версия от 98 до 7 ми виждаше LPT порта. Искам стандартизация, а не едно с едно нещо да не си приличат. Да не говорим KDE4 каква беше излагация, сега и новите ревизии пак го гонят по идиотия. KDE3.5 си беше много семпло и удобно. И тука решиха да се скарат и го разцепиха на проект Trinity и KDE - остатъка. Не мога да им хвана спатиите вече.

Има, ама и всяка дистрибуция има много специфични неща. И това, че знаеш една, не означава, че знаеш всички из основи.

---

п.п Помня една тема в този форум. Потребител цъка игричка под Linux с Wine. Нещо кво счупил и ударил преинстала. Да, ама след това същата софтуерна конфигурация на пръв поглед почва да му вади по-малко FPS в игричката и каквото не е секло, почва да сече при тая игра. 1000 човека даваха компетентни мнения, циклиха го и в крайна сметка нищо не изциклиха. Заключението беше "Ми да не си преинсталирал, това не ти е Windows, Linux си го връща за Windows тип поведение"

Във всяка дистрибуция binutils coreutils gcc glibc bison са еднакви. За това че тезата ти не издържа.

Във всяка дистрибуция binutils coreutils gcc glibc bison са еднакви. За това че тезата ти не издържа.

Дори инсталаторите на различните дистрибуции не са стандартизирани. Кой както си го напляска - GUI, конзола, полу-конзолен режим. Това, че в основата споделят сходни неща не означава еднакви. Примерно търся CPUFREQ. Да, ама с една идва по подразбиране, в друга го няма. И пишеш си CPUFREQ, ама няма никой. В Windows има стандартизиран метод - POWERCFG. Всяка една ревизия идва със стандартизирани опции. Знам, че където и да седна, POWERCFG ще направи точно това, което искам. Че винаги 1+1 ще е 2, а няма понякога да е 3. Примерно управление на пакети. Последно - APT, YUM - какво ще бъде? RPM, DPKG?

Дори инсталаторите на различните дистрибуции не са стандартизирани. Кой както си го напляска - GUI, конзола, полу-конзолен режим. Това, че в основата споделят сходни неща не означава еднакви. Примерно търся CPUFREQ. Да, ама с една идва по подразбиране, в друга го няма. И пишеш си CPUFREQ, ама няма никой. В Windows има стандартизиран метод - POWERCFG. Всяка една ревизия идва със стандартизирани опции. Знам, че където и да седна, POWERCFG ще направи точно това, което искам. Че винаги 1+1 ще е 2, а няма понякога да е 3. Примерно управление на пакети. Последно - APT, YUM - какво ще бъде?

Че някой кара ли те да учиш всяка пакетна система ? Никой не те задължава да знаеш особеностите на всяка съществуваща дистрибуция а на тези които налагат стандартите в Линукс.

Убунту Сусе Ред Хат

и още повече че имаш и графични приложения Софтуерен център и само цъкваш с мишката и не се главоболиш да търсиш в нета това и онова защото системата ти го изтегля и инсталира и на теб ти остава само да използваш крайния продукт.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Че някой кара ли те да учиш всяка пакетна система ?

Добре. Само дето аз мразя Ubuntu, Дебилиан просто го гледам криво и си харесва RH дериватите и RPM пакетната система. Дори имаше тулче да си превръщам пакети в RPM. И ще седна да уча Ubuntu, Suse, Red Hat? Да, ама Red Hat е платен. Значи ще седна да уча нестабилната им - Fedora. Ама някой ще реши да ми плесне Слакс, Арх или каква ли не знайна и незнайна дистрибуция. Друг въобще ще заеве цялата работа и ше плесне BSD.

А ти май не ме разбра. Аз искам стандартен интерфейс, който да ми опростява живота. Както графичен, така и CLI, за да не се чудя кое къде беше и къде трябва да цъкна. Защото има сигурно 10 графични среди, няколко пакетни системи, какви ли не разлики. И за капак редовно при ъпдейт на версия, понеже Nvidia не могат да смогват - чупят се графичните драйвери и отиваш в конзолата. Така беше навремето, сигурно помниш колко ядове имаше с проприетъри драйверите. Имаш ли тогава Synaptic/Софтуерен център? Не, нямаш. К'во правя в Windows? Цъкам F8, влизам в SaveMode, трия графичните драйвери, обратно в нормален режим съм, тегля от сайта на производителя нови. Само дето при Windows обикновено не се чупят.

Аз не съм от хората, които търсят да ползват краен продукт. Софтуерните инсталации съм си ги автоматизирал със скриптове под Windows, например. От мързел. Искам навсякъде 1+1=2 и никъде да не е 3. Ето за това Linux не става за десктоп. За сървър става, защото веднъж се инсталира и после не се пипа. И там няма гаранция дали нещо няма да се счупи. Имам един познат системен, който си счупи IPTV-то, защото какво правил, какво струвал - заредил грешен kernel.

При Linux просто се молиш нещо да не се счупи при всяко обновяване/промяна. И хич не ми се занимава със зависимости и конфликти. В Windows си оправиха DLL HELL-а, макар и по малко лешперски начин.

п.п Хич не тача онлайн софтуерната дистрибуция, хранилища с пакети онлайн, създаване на локални хранилища и т.н. Всичко каквото ми трябва предпочитам да го държа offline. Не навсякъде може да си online винаги.

Добре. Само дето аз мразя Ubuntu, Дебилиан просто го гледам криво и си харесва RH дериватите и RPM пакетната система. Дори имаше тулче да си превръщам пакети в RPM. И ще седна да уча Ubuntu, Suse, Red Hat? Да, ама Red Hat е платен. Значи ще седна да уча нестабилната им - Fedora. Ама някой ще реши да ми плесне Слакс, Арх или каква ли не знайна и незнайна дистрибуция. Друг въобще ще заеве цялата работа и ше плесне BSD.

А ти май не ме разбра. Аз искам стандартен интерфейс, който да ми опростява живота. Както графичен, така и CLI, за да не се чудя кое къде беше и къде трябва да цъкна. Защото има сигурно 10 графични среди, няколко пакетни системи, какви ли не разлики. И за капак редовно при ъпдейт на версия, понеже Nvidia не могат да смогват - чупят се графичните драйвери и отиваш в конзолата. Имаш ли тогава Synaptic/Софтуерен център? Не, нямаш. К'во правя в Windows? Цъкам F8, влизам в SaveMode, трия графичните драйвери, обратно в нормален режим съм, тегля от сайта на производителя нови. Само дето при Windows обикновено не се чупят.

Аз не съм от хората, които търсят да ползват краен продукт. Софтуерните инсталации съм си ги автоматизирал със скриптове под Windows, например. От мързел. Искам навсякъде 1+1=2 и никъде да не е 3. Ето за това Linux не става за десктоп. За сървър става, защото веднъж се инсталира и после не се пипа. И там няма гаранция дали нещо няма да се счупи. Имам един познат системен, който си счупи IPTV-то, защото какво правил, какво струвал - заредил грешен kernel.

При Linux просто се молиш нещо да не се счупи при всяко обновяване/промяна.

Интересно но аз никога не съм бил по-сигурен от как ползвам Линукс/БСД. Не знам как само при теб се чупи така от самосебе си ? И за чии чеп некадърниците Нвидия са ти мерило ? Нвидия + Линукс = Големи проблеми. А и никога не е имало проблем с драйвери най-малкото защото масовите дистрибуции си имат dkms който автоматично прекомпилира драйверите ако засече нова версия на ядрото, това още при стартиране на новото ядро, та почти е невъзможно да не тръгне. Просто се ловиш за сламка с някакви проблеми от далечното минало. Хората направиха ядрото само да се обновява и зарежда без рестарт и всичко работи и няма нищо счупено, но ти не за теб винаги се чупи нещо.

Само дето при Windows обикновено не се чупят.

Поредна глупост. Само в Уиндоус постоянно са ми изкачали съобщения как графичния драйвер спрял да работи и ми праска син екран. Дори в момента е така. И преди да започнеш да плюеш по АМД че от техния драйвер е проблема помисли малко, защото техния драйвер е най-безпроблемен в момента. А и същото това нещо често ми се е случвало с Nvidia графичния драйвер спря да работи и бам синия екран на любовта и аналния секс.

Интересно но аз никога не съм бил по-сигурен от как ползвам Линукс/БСД.

Последният път, когато активно се занимавах с Linux версията на KDE 3.5 беше 1 година преди да бъде спряна от поддръжка. Аз казах каквото имам да кажа. Дълго време ATi бяха с лоша поддръжка под Linux, Nvidia с проприетъри драйверите се чупи и имаше доста теми по форумите по едно време. Сега това лайно Unity се появи, което е тотално недоразумение и недоносче.

Еми омръзнало ми е да се боря с вятърни мелници и да проумявам какво е сътворил произволен болен мозък по света. А, да KDE4 е същото лайно. То ми е най-мразената графична среда. Изисквания до небето, грозотия до шия, имаше постоянно memory leak-ове и CPU hog-ове като го пуснаха.

Та казах каквото имах предвид и исках - искам 1+1 винаги да е 2 и никога да не е различно от 2, примерно 3. Над 100 дистрибуции, някои мажорни и всяка със свой поглед. Всеки си прави промени, всеки с нещо башка луд. Не мога да им хвана спатиите просто.

Всичките тия работи, които ги пиша не мога да гарантирам актуалността им към днешна дата, но едно си е да флеймваш за сините екрани, ама като дойде въпрос за минали или настоящи проблеми да се мрънка - те не са съществени, ама аз нямам проблеми, ама аз по-сигурен не съм бил преди. Тва е. Стига флейми Windows вече. Ако не беше такава бъркотия в света на Linux, щеше да си намери много по-широко място. В момента най-еднотипното нещо в Linux света е бозата Android, която е базирана на него. Може да е прекомпилирана различно за различните устройства, но GUI-то е идентично поне. Другото е, че като го компилират веднъж, много рядко се пипа за обновяване и чупенето по тая причина е малко вероятно.

Интересно но аз никога не съм бил по-сигурен от как ползвам Линукс/БСД. Не знам как само при теб се чупи така от самосебе си ? И за чии чеп некадърниците Нвидия са ти мерило ? Нвидия + Линукс = Големи проблеми. А и никога не е имало проблем с драйвери най-малкото защото масовите дистрибуции си имат dkms който автоматично прекомпилира драйверите ако засече нова версия на ядрото, това още при стартиране на новото ядро, та почти е невъзможно да не тръгне. Просто се ловиш за сламка с някакви проблеми от далечното минало. Хората направиха ядрото само да се обновява и зарежда без рестарт и всичко работи и няма нищо счупено, но ти не за теб винаги се чупи нещо.

Поредна глупост. Само в Уиндоус постоянно са ми изкачали съобщения как графичния драйвер спрял да работи и ми праска син екран. Дори в момента е така. И преди да започнеш да плюеш по АМД че от техния драйвер е проблема помисли малко, защото техния драйвер е най-безпроблемен в момента. А и същото това нещо често ми се е случвало с Nvidia графичния драйвер спря да работи и бам синия екран на любовта и аналния секс.

Не знам толкова ли не можеш да се оправиш с компютър, ама на мен драйвер не ми е спирал да работи... нито на Windows, нито на Linux. Купи си телефонче нещо, да ти е мирна главата и да не мъчиш машинките! :D

Само в Уиндоус постоянно са ми изкачали съобщения как графичния драйвер спрял да работи..

Ами явно имаш някакъв проблем. VPURECOVER функцията предотвратява голяма част от сривовете. За останалото решението е лесно - винаги може да влезеш в Save Mode и знаеш, че той работи винаги. И след това просто да изтриеш/поправиш драйверите. Другото е, че по синият екран се ориентираш адекватно за грешката доста често.

Видео драйверите основно се източник на проблем. Сертифицираният VGA.SYS на Windows проблеми не прави :D

п.п Не отговарящ графичен драйвер често дава при хардуерен проблем с видеото, като прегряване.

Ами явно имаш някакъв проблем. VPURECOVER функцията предотвратява голяма част от сривовете. За останалото решението е лесно - винаги може да влезеш в Save Mode и знаеш, че той работи винаги. И след това просто да изтриеш/поправиш драйверите. Другото е, че по синият екран се ориентираш адекватно за грешката доста често.

Видео драйверите основно се източник на проблем. Сертифицираният VGA.SYS на Windows проблеми не прави :D

п.п Не отговарящ графичен драйвер често дава при хардуерен проблем с видеото, като прегряване.

Мога да ти покажа камара снимки как Safe Mode не просто че не работи ами си е и пълна ла**арщина. Примерно му задавам safe mode with networking ама курец нямам networking, докато в Линукс safe mode който винаги работи няма проблеми с това. И дори да стане нещо мога да пусна произволна live дистрибуция докато на винде не може иска диска с който е била инсталирана иначе няма safe mode.

А по синия екран с абсолютно нищо не се ориентирам код на еди ква си грешка ровиш като побъркан в нета и не намираш никаква полезна информация и не знаеш какъв точно е проблема и от къде единствено виждаш кодови имена все едно съм във филм с Джеймс Бонд. При линукс всеки проблем се вижда за секунда терминала ти казва директно това е проблема и знаеш къде е и как да го решиш.

А по синия екран с абсолютно нищо не се ориентирам код на еди ква си грешка...

Значи вечно при теб нищо не работи. Ако ще се правим на хейтъри и ще дъвчем едно и също, аз не участвам. Темата не е за Windows. Safe Mode си работи нормално в мажорната част от случаите. Много рядко те изхвърля до чист команден ред.

Да не говорим, че допреди много скоро recovery опциите в Linux едно време бяха просто да те хвърли в команден ред. Чак от доста скоро се появиха интересни опции. Например простички неща в bootloader-а като VESA mode, което е еквивалентно на EnableVGA Mode в Windows. Хубаво, имате си GUI Recovery. Нищо ново под слънцето.

Когато дойде време за kernel panic и ти изсипе една купчина дебъг информация и ти изпише Kernel panic - not syncing. Много ясно ми стана от самото съобщение. Проблемът бил кондензатори по дънната платка. Иде, дойде. В Windows нищо не ти трябва да умуваш, 90% вероятност е да намериш информация в MS Knowledge Base. Систематизацията и стандартизацията помагат. За това говоря - една информация е валидна за произволен компютър. Докато в Linux едната дистрибуция едно, другата друго.

п.п Microsoft извади Safe Mode по-рано от Win98 SE, в Linux имам начин да избера с прости менюта и да си вляза в графичен режим да си оправя бакиите, а не в конзолата - от много скоро.

п.п Как така съм по-прост да избера по-сложното и по-гадното и да работя с него, а? Чист мазохист. Логиката ти работи против теб. Явно ти като Линукс потребител си по-неграмотен лузър, отколкото аз съм под Windows. Само дето на мен не ми е проблем да уча, обаче ми е писнало да уча, да уча, да уча, а те постоянно да променят, да променят, да променят и всичко да има по 10 клона и 100 проекта. И на 2 места да седна, едно да не видя. Може някога и да програмирам. С нищо не ме привличат 100+ дистрибуции с 10-тина графични среди и няколко пакетни системи.

Значи вечно при теб нищо не работи. Ако ще се правим на хейтъри и ще дъвчем едно и също, аз не участвам. Темата не е за Windows. Safe Mode си работи нормално в мажорната част от случаите. Много рядко те изхвърля до чист команден ред.

Да не говорим, че допреди много скоро recovery опциите в Linux едно време бяха просто да те хвърли в команден ред. Чак от доста скоро се появиха интересни опции. Например простички неща в bootloader-а като VESA mode, което е еквивалентно на EnableVGA Mode в Windows. Хубаво, имате си GUI Recovery. Нищо ново под слънцето.

Когато дойде време за kernel panic и ти изсипе една купчина дебъг информация и ти изпише Kernel panic - not syncing. Много ясно ми стана от самото съобщение. Проблемът бил кондензатори по дънната платка. Иде, дойде. В Windows нищо не ти трябва да умуваш, 90% вероятност е да намериш информация в MS Knowledge Base. Систематизацията и стандартизацията помагат. За това говоря - една информация е валидна за произволен компютър. Докато в Linux едната дистрибуция едно, другата друго.

п.п Microsoft извади Safe Mode по-рано от Win98 SE, в Linux имам начин да избера с прости менюта и да си вляза в графичен режим да си оправя бакиите, а не в конзолата - от много скоро.

Същия въпрос ти зададох и аз за линукс как при милиони няма никакви ядове а само при теб всичко е потрошено и не работи? Ти и останалите сте тролове до господа некадърни дори и над допустимото.

Същия въпрос ти зададох и аз за линукс как при милиони няма никакви ядове а само при теб всичко е потрошено и не работи? Ти и останалите сте тролове до господа некадърни дори и над допустимото.

Аз казвам, че вашият Linux не е манна небесна и се чупи не по-малко от Windows. Под Windows поне не съм виждал толкова често ъпдейти, които да счупят системата. Навремето беше масова практика при обновяване с Нвидиа драйвери да оставаш на конзола. И аз не съм трол, ти си трол. Аз не пиша с фенщина. Пиша защо Linux няма да го бива скоро за десктоп. Обективно вадя аргументи за минали или настоящи проблеми и недостатъци.

Влез в Linux раздела и навсякъде ще видиш теми пълни с конзолен код. Влез в Windows раздела и ще срещнеш не повече от 10-тина конзолни команди. Много от проблемите се решават без конзола въобще.

Искаш пример? ЦЪК - WIFI ПОД UBUNTU Колко още конзолни реда ще трябват, за да се пусне WiFi, който в Windows тръгва или с драйверите инсталирани по подразибране/интегрирани в Windows или тръгва веднага и в 99% от случаите когато сложиш драйвер за Wi-Fi картата? Бахти, как ги привлякохте обикновените потребители към Linux, а?

п.п Толкова е..., че се превръща във виц от типа - "Колко...са необходими за да се смени една електрическа крушка"

Аз казвам, че вашият Linux не е манна небесна и се чупи не по-малко от Windows. Под Windows поне не съм виждал толкова често ъпдейти, които да счупят системата. Навремето беше масова практика при обновяване с Нвидиа драйвери да оставаш на конзола. И аз не съм трол, ти си трол. Аз не пиша с фенщина. Пиша защо Linux няма да го бива скоро за десктоп. Обективно вадя аргументи за минали или настоящи проблеми и недостатъци.

Влез в Linux раздела и навсякъде ще видиш теми пълни с конзолен код. Влез в Windows раздела и ще срещнеш не повече от 10-тина конзолни команди. Много от проблемите се решават без конзола въобще.

Искаш пример? ЦЪК - WIFI ПОД UBUNTU Колко още конзолни реда ще трябват, за да се пусне WiFi, който в Windows тръгва или с драйверите инсталирани по подразибране/интегрирани в Windows или тръгва веднага и в 99% от случаите когато сложиш драйвер за Wi-Fi картата? Бахти, как ги привлякохте обикновените потребители към Linux, а?

п.п Толкова е..., че се превръща във виц от типа - "Колко...са необходими за да се смени една електрическа крушка"

https://www.kaldata.com/forums/topic/241394-wifi-under-ubunto-1404/?p=3113638   :D

Редактирано от upili (преглед на промените)

Човек моля ти се, не си смучи от пръстите неща, с които ти персонално не си могъл да се справиш или определен потребител.Това е твой проблем, а не проблема на операционната система. Не говоря за конкретният ти пост, който съм цитирал, а за последните ти няколко, даже и проблема с драйвера за принтера. Този ти пост го цитирах, щото от желание да покажеш колко е нескопосан Линукс, сам си вкарваш автогол. Нали виждаш къде се е коренил проблема в темата, която си посочил като пример и се опитваш да оплюеш!

Пича само го е написал, ама ще ти цитирам все пак...

Благодаря на всички, които помагаха. Всъщност накрая се оказа , Че проблема е в настройките на доставчика на нета.. С тяхно съдействие  вече сме ОК.

Други конкретни въпроси имаш ли?

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.