Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Па и аз бех кът тебе заблуден :) .............ма се пробвах веднъж и се оказа ,че е доста по-лесно .И като бивш уиндоус потребител мога да ти кажа ,че Линукс е в пъти по лесен за инсталация и употреба.

Грешно е да се сравняваш с мен. Аз съм минал и през тази фаза в която си ти сега. Около 2 години бях на нея мисля...

И като настоящ потребител и на двете ОС мога да кажа, че самата тема е безсмислена - по-лошо. Темата е доказателство за това колко грешни са представите на хората. Няма да си повтарям мнението, писал съм го поне 10 пъти, стига ми вече. Карайте си се вие. Пък след 1-2 години или ще го прескочите или... не.

• Отговори 450
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Грешно е да се сравняваш с мен. Аз съм минал и през тази фаза в която си ти сега. Около 2 години бях на нея мисля...

И като настоящ потребител и на двете ОС мога да кажа, че самата тема е безсмислена - по-лошо. Темата е доказателство за това колко грешни са представите на хората. Няма да си повтарям мнението, писал съм го поне 10 пъти, стига ми вече. Карайте си се вие. Пък след 1-2 години или ще го прескочите или... не.

Па що пишеш тогава :) .........яж си парчето кекс и си трай 

Аз се съобразявам със заглавието на темата и търся кусурите на линукса. Не пиша, за да хваля качествата, доколкото има такива и биват видени от някой, който не е с 3-4 диоптъра от четене на дебели менюъли :D.

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Те може, ма Гелата от съседната тема, му трябва някой да му напише командният ред, как да си поправи зависимости и ъпдейтва някакви пакети. За обикновените потребители явно никога Линукс няма да стане удобна ОС-ма, щото операционната система не е нещо, което трябва да прави потребителите си професори, това е просто среда, в която да им е удобно да работят и да се забавляват, а не трябва да е място, което потребителите да трябва да полагат труд, за да работи добре самата ОС-ма, или да полагат труд, за да работят правилно приложенията или дори само за прост ъпдейт.

Та така: Среда в която потребителите да могат да работят(по своите си нужди) и забавление за потребителите, или "фабрика", в която потребителите се трудят, за да са дистрибуциите в кондиция.

Точно по тази причина не използвам линукс. Свикнал съм да ми е удобно, но с този терминал просто няма как да се разбера. Другата причина е и игрите. При windows - свалям, маунтвам, инсталирам и играя. А при линукс трябват още куп глупости като не се знае дали ще подкара играта нормално.

Точно по тази причина не използвам линукс. Свикнал съм да ми е удобно, но с този терминал просто няма как да се разбера. Другата причина е и игрите. При windows - свалям, маунтвам, инсталирам и играя. А при линукс трябват още куп глупости като не се знае дали ще подкара играта нормално.

Линукс може да ползваш без никога да отвориш терминала :)

Ае то като се научиш и свикнеш си става "удобно", обаче в крайна сметка виждаме писане на проблеми дори от някои относително напреднали потребители, на които се налага други още по-напреднали да им ги решават. Е добре, аз ОС-ма ще инсталирам, за да се боря с нея ли?Свободна или класическа борба?

Линукс може да ползваш без никога да отвориш терминала :)

Ха, сигурен ли си ? Мога ако го използвам за интернет, филми и музика.

Ми за какво друго да го ползваш ?

Абсолютно няма нищо вярно. Игрите са хранилищата и са един клик от пускане. В steam е още по-лесно, виж ти само доказваш моята теза - Windows се ползва, за да се пиратства. Няма нищо по-удобно, ативирусната ли ти е удобна, скопонето ползване на хард диска ли ти е удобен, ако ползваш SSD трябва да спреш един милион неща, да не го прецака, синия екран ли ти е удобен, непрестанното рестартиране вероятно ти е най-удобно? :D

Значи при Уиндос врагът идва отвън. Вируси, червеи, PUP и др. При Линукс вируси почти няма, или поне не могат да се стартират без изричното съгласие на ползувателя, обаче враг е самата дистрибуция. Помня тема, в която на няколко страници се "огъваха върбите", за да успеят да пуснат в действие мрежовата връзка не помня вече, на десктоп ли, или на лаптоп беше. Та при Линукс врагът е отвътре. Враждуват ОС-ма и недоучият я юзер, а понякога и с наученият юзер. Да битката през клавиатурата научава някои юзери и им развива логичната мисъл за работа с Линукс, конзоли и прочие неща, но не ги учи на нищо извън "хватките", с които да си контролират ОС-ма. И при двете ОС-ми, и в ядрата и в дистрибуциите има бъгове непипвани с години :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Абсолютно няма нищо вярно. Игрите са хранилищата и са един клик от пускане. В steam е още по-лесно, виж ти само доказваш моята теза - Windows се ползва, за да се пиратства. Няма нищо по-удобно, ативирусната ли ти е удобна, скопонето ползване на хард диска ли ти е удобен, ако ползваш SSD трябва да спреш един милион неща, да не го прецака, синия екран ли ти е удобен, непрестанното рестартиране вероятно ти е най-удобно? :D

Вече е-та година с един хард, до сега не съм имал син екран. (Защото аз знам как се използва компютър, а не next next next agree next finish ...) Ами, малко игри успях да подкарам като хората. Това може да се дължи на липсата на DirectX. :)

П.П. Феновете на пингвина остава още една тема.

Ще ви го кажа така.
След като Microsoft пуснат безплатен Windows(както се говори напоследък), то Linux за PC го пишете почти напълно изчезнал(не, че сега кой знае колко е живнал в тази ниша).

@McLane, викаш за игри едно дистро, за работа друго, за филми трето... :D

Пусни си Call of Duty или някоя друга 3D игра под Linux. Драйверите за Linux (ако ги има) - sux... няма никаква база за сравнение между драйверите за Linux и драйверите за Windows.

Пиратстването е начин да се образоваш - купи си Photoshop, щото някой ти казал, че бил много добър за рисунки и като видиш че не си за тая работа, си блъскай главата за дето си дал 700$... а когато имаш достъп безплатно, ще разбереш, че не е за теб и няма да се издрусаш за нещо, което не разбираш.

Антивирусните програми са удобни, щото бай Пенчо никога няма да тръгне да използва Linux, по простата причина, че не разбира, а Windows е насочен към хората, дето искат да си направят кафе, да седнат пред компютъра и като го включат всичко да тръгне от раз... и като решат да си изтеглят нещо пиратско (или да си го купят), да не се ровят из системните изисквания, да видят дали има поддръжка за Linux.

Ползвам Windows 7 от 3 години и до сега син екран не съм видял и никога не се е рестартирал преди аз да поискам.

Ще ви го кажа така.

След като Microsoft пуснат безплатен Windows(както се говори напоследък), то Linux за PC го пишете почти напълно изчезнал(не, че сега кой знае колко е живнал в тази ниша).

Ако искаш бас хващаме - Windows става безплатен, Линукс не само няма умре, при положение, че в момента владее абсолютно всичко освен декстопа, а ще му се увеличи пазарният дял при девсктоп? ОК ли си?

Да уточня че игрите вървят по-добре под Линукс, защото не е толкова натоварена OS!

Пусни си Call of Duty или някоя друга 3D игра под Linux. Драйверите за Linux (ако ги има) - sux... няма никаква база за сравнение между драйверите за Linux и драйверите за Windows.

Пиратстването е начин да се образоваш - купи си Photoshop, щото някой ти казал, че бил много добър за рисунки и като видиш че не си за тая работа, си блъскай главата за дето си дал 700$... а когато имаш достъп безплатно, ще разбереш, че не е за теб и няма да се издрусаш за нещо, което не разбираш.

Антивирусните програми са удобни, щото бай Пенчо никога няма да тръгне да използва Linux, по простата причина, че не разбира, а Windows е насочен към хората, дето искат да си направят кафе, да седнат пред компютъра и като го включат всичко да тръгне от раз... и като решат да си изтеглят нещо пиратско (или да си го купят), да не се ровят из системните изисквания, да видят дали има поддръжка за Linux.

Ползвам Windows 7 от 3 години и до сега син екран не съм видял и никога не се е рестартирал преди аз да поискам.

Графичните драйвери на NVIDIA може да изкарат повече fps от 8-цата - пиши в тубата и ще видиш. Шопа няма какво да го коментирам - това е комерсиален продукт не за масова употреба. Антивирусни има, защото Windows потребителите са пирати, основно безхаберници.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Ще ви го кажа така.

@McLane, викаш за игри едно дистро, за работа друго, за филми трето... :D

Само има да се надяваш...

Дано това ти подскаже нещо. Отдавна трябваше да има безплатна, базова версия на Windows и ще се радвам, ако идат в тази посока.

Значи при Уиндос врагът идва отвън. Вируси, червеи, PUP и др. При Линукс вируси почти няма, или поне не могат да се стартират без изричното съгласие на ползувателя,...

Това категорично не е вярно...

Явно никога не си ползвал Линукс, щом така говориш / пишеш за игрите!

"Ползвам" не значи  цъкам интернет и игри както правиш. Напиши "гледам го от 3 години" и си стискаме ръцете :D:P

• Автор

Оле мале ... Тая тема мислех да е техническа, за потребители, които имат няксква представа и мненив по въпроса ... Пък явно се почна зверакия спам. Заглавието нарочно е на английски, защото "why linux sucks" обсъждания и конференции се правят по принцип и се е превърнало в нарицателно.

Пиша от тела, като се прибера в офиса ще напиша малко по-подробно мнение по темата (ако до тогава не е съвсем разводнена)

Оле мале ... Тая тема мислех да е техническа, за потребители, които имат няксква представа и мненив по въпроса ... Пък явно се почна зверакия спам. Заглавието нарочно е на английски, защото "why linux sucks" обсъждания и конференции се правят по принцип и се е превърнало в нарицателно.

Пиша от тела, като се прибера в офиса ще напиша малко по-подробно мнение по темата (ако до тогава не е съвсем разводнена)

Каквото написало - такова се обадило!

Измисли заглавие, което да не опира до "кое е по-добро"!!!

Ай стига, бе! Като хейтите барем прочетете нещо - специално Nvidia драйвърите аутпърформват тези за Windows. Да ти го кажа на български - драйвърът на Nvidia за Linux е по-производителен от този за Windows. Изненада, а? Що си плямпате някакви неща отпреди 10 години и си мислите, че сте актуални? И да, нейтив игрите вървят по-бързо, с много по-малко оптимизация от страна на разработчиците. Ама няма кой да чете. Важното е да се папагалства!

И стига с тая конзола. Когато ви се наложи да си спасявате буутлоудъра, щракате с кеф в конзолата и хич не ви прлави впечатление, нали? Да ти извадя еидин милион туториъла точно за вездесъщия Win7 как щракаш като луд в команд промпта?

И няма да е лошо наистина да се пообразовате малко, защото инсталирането на програми е повече от ЕМЛЕМЕНТАРНО. Много по-елементарно, отколкото в Windows. Не трябва да ходиш в интернет, няма го малоумното Next->Next->Next, с три клика си готов, ама няма кой да знае. Ето, погледнете колко е "сложно":

Вместо да се радвате, че има свободна алтернатива, да я подкрепите, вие сами си слагате оглавника. Откога се кефите на мопонолисти, при това некадърни? Да не би да се кефите и на Топлофикация???

Не е бесмислена. За съжаление, както каза Росен, Windows-чиите се включиха. Все едно е забранено да се обсъждат недостатъците на Linux...

Те може, ма Гелата от съседната тема, му трябва някой да му напише командният ред, как да си поправи зависимости и ъпдейтва някакви пакети. За обикновените потребители явно никога Линукс няма да стане удобна ОС-ма, щото операционната система не е нещо, което трябва да прави потребителите си професори, това е просто среда, в която да им е удобно да работят и да се забавляват, а не трябва да е място, което потребителите да трябва да полагат труд, за да работи добре самата ОС-ма, или да полагат труд, за да работят правилно приложенията или дори само за прост ъпдейт.

Та така: Среда в която потребителите да могат да работят(по своите си нужди) и забавление за потребителите, или "фабрика", в която потребителите се трудят, за да са дистрибуциите в кондиция.

Ти току що ми описа Windows. Докато инсталирате само Firefox обаче,  тези ефекти няма да ги усетите. 

Някъде трябва да има статистика колко време харчат потребителите на Линукс да поддържат ползуваната дистрибуция "в изправност" в зависимост от напредъка им в използуването на тази ОС-ма.

@flare

Редактирах се по-горе от "процесори" на "професори", просто кейфейл стана :)

Статиската няма да е във ваша полза.

...мога да използвам всякаква операционна система без да си натяквам "това само линукс го има, онова само линукс го има".

Аз също ползвам три ОС, а повечето потребители тук ползват поне 2. Но за съжаление с Windows фенбой може да се говори само "колко Windows e WOW" и колко са смачкали останалите с новата им версия. Май е виновна амигдалата...

Явно никога не си ползвал Линукс, щом така говориш / пишеш за игрите!

"Ползвам" не значи  цъкам интернет и игри както правиш. Напиши "гледам го от 3 години" и си стискаме ръцете :D:P

Всъщност на едната машина съм с Windows, а на другата с Linux (Ubuntu), така че просто не опитвай. Смея да твърдя, че познавам Ubuntu много добре и в някои неща е в пъти по-добър от Windows, но за други просто sux.

Ай стига, бе! Като хейтите барем прочетете нещо - специално Nvidia драйвърите аутпърформват тези за Windows. Да ти го кажа на български - драйвърът на Nvidia за Linux е по-производителен от този за Windows. Изненада, а? Що си плямпате някакви неща отпреди 10 години и си мислите, че сте актуални? И да, нейтив игрите вървят по-бързо, с много по-малко оптимизация от страна на разработчиците. Ама няма кой да чете. Важното е да се папагалства!

И стига с тая конзола. Когато ви се наложи да си спасявате буутлоудъра, щракате с кеф в конзолата и хич не ви прлави впечатление, нали? Да ти извадя еидин милион туториъла точно за вездесъщия Win7 как щракаш като луд в команд промпта?

И няма да е лошо наистина да се пообразовате малко, защото инсталирането на програми е повече от ЕМЛЕМЕНТАРНО. Много по-елементарно, отколкото в Windows. Не трябва да ходиш в интернет, няма го малоумното Next->Next->Next, с три клика си готов, ама няма кой да знае. Ето, погледнете колко е "сложно":

Вместо да се радвате, че има свободна алтернатива, да я подкрепите, вие сами си слагате оглавника. Откога се кефите на мопонолисти, при това некадърни? Да не би да се кефите и на Топлофикация???

Сори, ама драйверите на NVIDIA не ми вършат никаква работа...

Плюс това свободна не значи по-добра алтернатива!

Редактирано от pix3l (преглед на промените)

Не е бесмислена.

Безсмислена е. Може да сравняваш еквивалентни неща. В съществената си част (тоест приложенията) Уиндоус и Линукс не са еквивалентни.

Не виждам защо трябва да се мъча с една ОС, вместо да правя всяко нещо на тази, на която е най-лесно. Моята логика е проста - търси се минимумът на (Усилие и време да си изградя среда за "работа" + усилие и време да си върша "работата" в тая среда + усилие и време да се справя с проблеми, предизвикани от средата)

На мен примерно ми е по-лесно еднократно да си инсталирам няколко ОС, след което да върша това, което искам под тази ос, за която е предвидено нужното ми приложение.

За съжаление, както каза Росен, Windows-чиите се включиха. Все едно е забранено да се обсъждат недостатъците на Linux...

Пък ако кажеш, че няма очевадно и издъно необективни фенове на линукс във форума...

Всъщност на едната машина съм с Windows, а на другата с Linux (Ubuntu), така че просто не опитвай. Смея да твърдя, че познавам Ubuntu много добре и в някои неща е в пъти по-добър от Windows, но за други просто sux.

Сори, ама драйверите на NVIDIA не ми вършат никаква работа...

Плюс това свободна не значи по-добра алтернатива!

На мен пък ми вършат, сцепвам се от игра на Linux ;)

http://www.kaminata.net/igri-za-windows-koito-sme-igrali-pod-linuks-t94695.html

И всички сме сигурни, че нищо не знаеш за Убунту. Само така си мислиш ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.