Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Росене, не помня в коя тема преди време се беше затролил нещо, но тогава излезе с "подвита опашка"( да не казвам "като насран", че не е културно!). Пак ли си тръгнал да развиваш теории за неща от които не разбираш нищо?

@Методи, то точно заради това Линукс е "сигурен". Ама и на него що дупки му намериха в последните години... Просто хакерите не ги блазни толкова, защото е слабо разпространен софтуер. Иначе един добре защитен Windows не мисля, че по нещо отстъпва на Linux, особено ако ЗКУ-то не инсталира всяко нещо, което му предложат.

Дай дефиниция за  "добре защитен Windows" ! Да ти обадя че такова нещо няма!!! Да си чувал за крипто локъра!? Май всяка "защита" заминава ааааа!

Ти имаш 7 станции а аз 300 и не твърдя, че няма проблеми. Колкото повече - толкова повече :P

п.п. Не працаквайте хубавата тема ако обичате!!! Тъкмо се бях зарадвал, че има дискусии и мнения за нещо съществено.

Редактирано от atridi (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Виж, ето за това ти говорех... И този ник ли искаш да ти баннат?  :D

Ние ли тролим темата? Ние коментираме въпроси, а ти коментираш нас и ни даваш определения, като ни въвличаш в лични спорове нямащи отношение по темата и дискусията тук. Ние тролим, а?!

Аз съм цитирал друг човек, който ти не познаваш. А и толкова ли ти се иска да ме баннат ?

Не мога да разбера тази ваша злоба. Преди малко пуснах доста полезна информация и за бонус чета на някой Windows фанатик глупостите. Просто казах като не ви харесва не пишете в темата, ако не можете да дадете някакво обективно мнение по нея. И защото съм казал като не ви харесва не пишете и край аз съм ви тролил.

Един тест със nixpkgs   , инсталирайки последната версия shotwell + GTK3 тема clearlooks-phenix за да не ми покзва грозно самата програма, тъй като теста е върху StotinkaOS 6, която е базирана на CentoS6, и няма GTK3, съответно и теми за него.  Както виждате долу, ползвам GTK3 приложение под Centos 6 благодарение на nix пакетите, с която помощ може да инсталираш нов софтуер дори на дистрибуции от типа на RHel, Debian, които ползват стари библиотеки, и всичко това по един сигурен начин, без да прецакаш какво то и да било по твоята система.

h_1430209304_3979948_926ba9fa20.png

Дай дефиниция за  "добре защитен Windows" ! Да ти обадя че такова нещо няма!!! Да си чувал за крипто локъра!? Май всяка "защита" заминава ааааа!

Ти имаш 7 станции а аз 300 и не твърдя, че няма проблеми. Колкото повече - толкова повече :P

п.п. Не працаквайте хубавата тема ако обичате!!! Тъкмо се бях зарадвал, че има дискусии и мнения за нещо съществено.

Давам! :)

- Администраторския акаунт да се контролира от човек, който разбира какво прави.

- Напълно актуализирана OS.

- Ограничение на правата за достъп за четене и запис до определени директории/файлове

- Редовен антивирусен софтуер(разбирам лицензиран/ако има нужда/ и ъпдейтнат)

- Изпозване на актуализирани браузъри

Има да се добави и още, но ако поддържаш 300 машини тези неща са ти ясни. Инсталирате Win 7 Pro примерно. Орязвате правата на потребителите и ги оставяте колкото да си вършат работа и воала.

@Росене, цитирал си мен, бре! Сляп ли си?!

- Администраторския акаунт да се контролира от човек, който разбира какво прави.

- Ограничение на правата за достъп за четене и запис до определени директории/файлове

Има да се добави и още, но ако поддържаш 300 машини тези неща са ти ясни. Инсталирате Win 7 Pro примерно. Орязвате правата на потребителите и ги оставяте колкото да си вършат работа и воала.

Ти явно си спрял а ? Казах ти че това за тъпите потребители е цитат от доста авторитетна личност в Линукс обществото а не мой.

И темата май беше за Линукс а не как би могъл Windows да е малко по-сигурен с орязване на всичко де що е в него.

Други хора много преди нас са обсъждали въпроса защо линукс не става и дали е вярно.

Може да се види цялата тази поредица.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Въпреки всичко това има ударени от вируси! 98% са с Уиндоус 7 :P Опитвам се да ти обясня че въпреки всичко има пробиви, а повярвай ми не сме аматьори! Не всичко опира до права :)

п.п. Спирам че темата съвсем се прецака!

Пример: защо можеш да ползваш конзола без да имаш права!? Надявам се си наясно с нея какво може да се направи :P

Редактирано от atridi (преглед на промените)

Не знам квав ти е работа в тая тема освен тролене. Windows е боклук и то голям, отивай да си чакаш синия екран.

Това, че голяма част от уинския софт няма нормална версия за Линукс не е грешка на Линукс, а на компаниите, разработчиците и Линукс общността, която понякога си мисля, че въобще не е това, за което се представя.

Да, Linux общността е доста противоречиво нещо. Освен това системата е изградена от хора, които се занимават с системно /разбирай проблемно-ориентирано/ програмиране. Просто защото без тях нямаше да има система.

Ще трябва да мине още време, докато се появят масово програмисти, стремящи се да създават средносложни и изпипани графични приложения. Въпреки че и сега има такива програми, които са доста добри и трудно може да им се намери подходящо съответствие за другите системи.

...Компаниите не правя грешки, като не разработват софтуер за Линукс. Сметката е проста. Разработката на даден софтуер за някоя платформа струва Х пари. С Х пари имаш достъп до 98% от потребителските машини. Защо да наливаш още Х пари, за 1% само? Просто разработката на качествен софтуер за Линукс е нерантабилна, защото това е OS за ентусиасти, която държи изключително малка ниша от пазара на PC.

Биха налели със сигурност, даже правят случайни опити и сега. А и да ти кажа една комерсиална организация повече се стреми да работи с партньори, които също са комерсиални.

Не съм много съгласен, че е от/за ентуасиасти. PC вече почти няма специално значение, защото се навъдиха много универсални компютърни устройства. А от там лъснаха недостатъците на Win-а, които трябваше да бъде панацеята за всичко. Но хората и фирмите почнаха да осъзнават, че не е никак гъвкав и освен това работи добре само в един доста тесен случай.

Това важи и за киберпрестъпниците за щастие... :) Но именно заради сигурността пък iOS и Линукс предоставят нещо, което Уин не предлага - различната йерархична организация и строг контрол над правата и привилегиите на юзъра правят трудно разпространението на малуер в цялата система и скачането му към други компютри. Да има и малуер, и ботнети за Линуск, но просто не са толкова популярни, а и примерно един известен спайуер имаше, който всъщност пленява ФайърФокс, а не самата система... И още нещо - в Уина админския акаунт отдавна не е проблем за малуера...

Не гледай толкова правата. Да правата са важни и по дизайн не би трбвало да е възможна ескалация на привилегии. Но със сегашния софтуер това е почти невъзможно, има камара дупки във важни компоненти. Например кой ще гарантира, че няма дупки във Flash? А поради факта, че работи с ускорена графика той е и привилегирован. Следователно един експлойт там е достатъчен, както за зараза, така и за придобиване на администраторски достъп. Също така Linux средата не изолира много добре приложенията. Например ако си пуснал Skype, нищо не му пречи да се регистрира да получава съобщения за всичко което пишеш по клавиатърата, дори и в останалите приложения. Освен това достъп до само твоите права вече е достатъчен за изтичане на информация и работа на зловреден софтуер, дори и само локално за твоя потребител.

Това, което наистина им разказва играта на кракерите са честите промени по бинарните файлове вследствие на обновления. Също, че няма къде да си скрият данните - нито скрити потоци във файловата система, нито регистри, нито бази /общо взето има само потребителски/. Това ги изтласква само в сферата на приложения, които се ползват често и остават пробити в редица версии.

Ще завърша участието(поне за днес) си в темата както и го започнах.

Откакто е излязъл Linux все чуваме как ще "убие" Windows, но никога нищо подобно не се случва.

Почти четвърт век чакаме чудото и то все не става.

П.П.: Евентуално може да се включа утре отново.

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

• Автор

Е духа на троленето ( май в това се превърна темата) ... Сми реално към мпменъс Линукс се ползва на повече устройства от win в смисъл андроид телефоните/таблетите/сървърите сумарно са повече от PC тата :)

Преди пет-десет години наистина имаше някакъв смисъл от линукс за десктоп. Примерно на две-три преинсталации на счупените прозорци да разнообразиш с някакъв линукс за месец-два докато ти се доиграят неудържимо игри. Верно нямаше дистрибуция която от раз да ти подкара всичката музика и клипове или пък да пише върху нтфс (някои дори не можеха да го четат по дефолт), но като отделиш време и старание се получаваше прилична система, която не се саморазпада безпричинно като тогавашния флагман ХР. Имаше шаренийки повече, особено като пуснаха за пръв път компиз (берил) сваляхме някакво лайв сд само за да повъртим куба :Д Но вече при наличието на уин 7 е напълно безмислено да се държи линукс за ежедневна работа. Предимството му остана само за някаква странична машина със сървърни функции, да сложиш нещо оптимизирано за конкретната работа и нищо друго отстрани, та да докара достатъчно по-добра производителност. Макар че за това може да се ползва и БСД.

Преди пет-десет години наистина имаше някакъв смисъл от линукс за десктоп. Примерно на две-три преинсталации на счупените прозорци да разнообразиш с някакъв линукс за месец-два докато ти се доиграят неудържимо игри. Верно нямаше дистрибуция която от раз да ти подкара всичката музика и клипове или пък да пише върху нтфс (някои дори не можеха да го четат по дефолт), но като отделиш време и старание се получаваше прилична система, която не се саморазпада безпричинно като тогавашния флагман ХР. Имаше шаренийки повече, особено като пуснаха за пръв път компиз (берил) сваляхме някакво лайв сд само за да повъртим куба :Д Но вече при наличието на уин 7 е напълно безмислено да се държи линукс за ежедневна работа. Предимството му остана само за някаква странична машина със сървърни функции, да сложиш нещо оптимизирано за конкретната работа и нищо друго отстрани, та да докара достатъчно по-добра производителност. Макар че за това може да се ползва и БСД.

Т.е. по цял ден си надупен на М$ и чакаш? Огрява ли те?

// едит

Със сигурност те огрява, 1-2 пъти в месеца преинсталация, защото компа се вбозил.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Т.е. по цял ден си надупен на М$ и чакаш? Огрява ли те?

// едит

Със сигурност те огрява, 1-2 пъти в месеца преинсталация, защото компа се вбозил.

Нали знаеш бозата е сладка ама бързо се вкисва.

Стига приказки от "1001 нощ"!

Най-старата ми инсталация в момента е от 2010 година, а най-новата  отпреди година(на лаптопа ми, защото тогава е закупен). Този от 2010-та редовно си прави ъптайм по месец(само толкова, заради редовните ъпдейти, които са всеки втори вторник от месеца).

Тези приказки за ежемесечните преинсталации отдавна не са актуални и са някакви митове останали от '98, 2000 и ХР.

Е, ако пред монитора е някой неандерталец може да се налага преинсталация всеки ден по 3 пъти.

А за kernel panic няма ли нещо да кажете?

Пак да ви попитам. Като е толкова хубава OS, защо тогава не е разпространена сред потребителите, а едва една шепа хора я използват на компютрите си?

Моята, никога не съм я преинсталирал  :) Защитата ми е "дифендъра". Нямам външна антивирусна. Нямам програма за чистене от рода на известния клийнър. Що се не вкисва не знам, не съм толкова умен че да разбера.

Най-старата ми инсталация в момента е от 2010 година, а най-новата  отпреди година(на лаптопа ми, защото тогава е закупен). Този от 2010-та редовно си прави ъптайм по месец(само толкова, заради редовните ъпдейти, които са всеки втори вторник от месеца).

Тези приказки за ежемесечните преинсталации отдавна не са актуални и са някакви митове останали от '98, 2000 и ХР.

Е, ако пред монитора е някой неандерталец може да се налага преинсталация всеки ден по 3 пъти.

Пак да ви попитам. Като е толкова хубава OS, защо тогава не е разпространена сред потребителите, а едва една шепа хора я използват на компютрите си?

Какво искаш да ти кажа за kernel panic, виждал съм го веднъж при буутване на нов кернел имаше грешка - за 6г. Кажи как си вардиш компа от вируси? Месец ъп тайм :D ще се спукам от смя,х че то новите ви ъпдейти се инталират на спиране и то не едно на няколко последователни !

Тогава и вие спрете да говорите неща които бяхя актуални 1995та за Линукс.

Kernel Panic ти явно хабер си нямаш от какво се получава и си се хванал за него като удавник за сламка. При Линукс има паника при апаратен проблем и то много рядко докато при Windows май е на дневен ред причинен от софтуерен и апаратен проблем. На моята Windows инсталация нямам ден без син екран. А под Линукс нямам паник. Което говори че апаратната част е изрядна.

Аргументите им са повече от смешни, редовно виждам засрани Вин-ове и как се ъпдейтва по 1г ъпдейт на 4 рестарта дорде се инсталира и те я хвалят :D Освен това ако нещо се засере освен преинстал тая боза няма кво да дириш, ни логове, ни виртуална конзола, скопено ползване и разваляне на хард и т.н.

Месец ъп тайм :D ще се спукам от смя,х че то новите ви ъпдейти се инталират на спиране и то не едно на няколко последователни !

Не го разбрах това с ъпдейтите. Ако е нагласен да се ъпдейтва сам се рестартира сам след 2 дена(ако не се лъжа).

Между другото Уин-а си има логове, има си и конзола. Информирай се, преди да пишеш.

Kernel Panic ти явно хабер си нямаш от какво се получава и си се хванал за него като удавник за сламка. При Линукс има паника при апаратен проблем и то много рядко докато при Windows май е на дневен ред причинен от софтуерен и апаратен проблем. На моята Windows инсталация нямам ден без син екран. А под Линукс нямам паник. Което говори че апаратната част е изрядна.

Май при тебе точно "апаратната част" изобщо не ти е изрядна.

Напреди се изложи, сега пак започваш... Консултирай се с психолог, докато не е късно, че после психиатрите са друга бира.

Не го разбрах това с ъпдейтите. Ако е нагласен да се ъпдейтва сам се рестартира сам след 2 дена(ако не се лъжа).

Между другото Уин-а си има логове, има си и конзола. Информирай се, преди да пишеш.

Май при тебе точно "апаратната част" изобщо не ти е изрядна.

Напреди се изложи, сега пак започваш... Консултирай се с психолог, докато не е късно, че после психиатрите са друга бира.

Защо трябва чисто нов компютър да е виновен? Ти ми кажи защо под Линукс просто работи а на прехваления Windows все трябва да пипам под капака ?

И спри да цитираш мои постове, нямаш моите знания нито моята класа. И с какво съм се изложил ? С това че питах защо не работи нищо като хората в Windows ? Нима съм излъгал ?

Чe тогава не е имало Линукс, поне според Уикипедията :D

Чe тогава не е имало Линукс, поне според Уикипедията :D

Я пак :)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/58/Linux_Distribution_Timeline_with_Android.svg

http://en.wikipedia.org/wiki/Yggdrasil_Linux/GNU/X

http://en.wikipedia.org/wiki/Softlanding_Linux_System

http://bg.wikipedia.org/wiki/Slackware

http://bg.wikipedia.org/wiki/Red_Hat_Linux

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D0%B0%D0%BD

Та какво казваше за 1995? :>

Гледа ли този филм ? Има го в тракера на български.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

И спри да цитираш мои постове, нямаш моите знания нито моята класа. И с какво съм се изложил ? С това че питах защо не работи нищо като хората в Windows ? Нима съм излъгал ?

Aaaaa... хахахахаха... хахахаха... :lol6:  :lol6:  :lol6:

То класи, то знания...

Казах ти нещо за психолог, бягай дорде не се е наложило да ходиш при психиатър.

Да видиш ти! То нищо не работело в Windows, бре. Т'ва корпорации разни, и 98% от хората с компютри са маса прост народ, за да дават пари, за нещо, което не работи и се отказват от безплатната Linux при която видиш ли всичко работи по мед и масло.

Поредния бисер на Росен. :D

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.