Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Както и да е. Разбрахме че Линукс е по-дърт отколкото съм си мислел, даже едва ли не съществува, преди прозореца да се наложи над толкова голям процент от пазара, колкото е в последните 10-15 години. Поне в началото е бил в достатъчно добра конкурентна позиция и за толкова години до този момент, си седи все така на дъното на потребителският пазар за настолни системи...Въпреки че доста приличен процент от новите настолни компютри и лаптопи много години наред се продаваха  с  инсталирана линукс дистрибуция(преди M$ да надупи производителите, форсирано да продават инсталнати с 8-ци кошници) та колко потребители на тия машини с инсталната дистрибуция, изтрайваха отрицателно време преди да им се качи прозорец :D

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не че се изявявам като арбитър, ма айде спрете се с махленските спорове. Темата е интересна по същество и когато няма какво да кажете, спестете глупостите си и провокациите. Windоws зомбитата може съвсем спокойно да подминат, тъй като не се засяга тази операционна система. Темата в този си вид е напълно безсмислена, излишна и погрешна, а и гледам заглавието за друго говори. Изказването на собствено мнение и предпочитание не е от особено важност. Да се плюе така махленски по едната или другата операционна система е проява на абсолютна неграмотност. Всички уж сте компютърджии, и ако/като се изказвате подкрепете нещата с примери, факти и конкретика. Това би било конструктивна и смислена дискусия, която е полезна за всички. Инак да се казва само Windows e в пъти по-добър от Linux или обратното е меко казано проява на абсолютна некомпетентност. Звучи грубо, но това се вижда в темата. Колкото и да не ви се вярва, всяка от двете операционни системи има своите предимства и недостатъци в десктопа. Интересен ми е факта, как непрекъснато се изтъкват недостатъци от хора на аматьорско ниво и без всякакъв сериозен опит, които няма грам представа за какво се говори в темата. Имате ли представа що е това Линукс или просто си плямпате? На каква база го правите и с какъв опит? Имате ли представа на негова база колко е постигнато по отношение на развитието на ИТ. Не е лошо и да се спестят крайните упреци с/у Winodws, защото каквото и да си говорим в момента е най-удобната операционна система за домашен десктоп, а поддръжката на някои специфики я прави приоритетна за определени таргет групи. Няма нужда някои да ме цитира и да ми отговаря, ако ще ме занимава с некадърно хвърлени обвинения и скалъпени глупави цитати. Не ми е и приятно да пиша в подобни теми, но вместо да прочета нещо интересно, което беше започнато, се оказа, че чета 5 страници глупости с малки изключения...

Aaaaa... хахахахаха... хахахаха... :lol6:  :lol6:  :lol6:

То класи, то знания...

Казах ти нещо за психолог, бягай дорде не се е наложило да ходиш при психиатър.

Да видиш ти! То нищо не работело в Windows, бре. Т'ва корпорации разни, и 98% от хората с компютри са маса прост народ, за да дават пари, за нещо, което не работи и се отказват от безплатната Linux при която видиш ли всичко работи по мед и масло.

Поредния бисер на Росен. :D

bure_s_barut

Регистрация: 21 май 2012 Потребители Блокирано Блокирано Блокирано Блокирано

С разни многословни празнодумци е безсмислено да се говори и изобщо да им се обръща мнимание. Та съветвам и другите да направят като мен.

borovaka

Объркал си форума човек. Това което ти  пишеш  го разбират не повече от 10 човека  във тоя форум а другите са прости цъкачи.Да им се пише за стандарти,технологии,иновации  и програмиране е абсолютно безпредметно.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Честно и аз не го разбрах. Нито някой от потребителите ще се амбицира да разбере, как така Linux sucks for desktop щото някакви контейнери, заявки към main base или такива ми ти работи.

П.П. За да разберем що Linux sucks for desktop, според мен е желателно да се пише на човешки език - разбираемо, не на машинен.

Пак да ви попитам. Като е толкова хубава OS, защо тогава не е разпространена сред потребителите, а едва една шепа хора я използват на компютрите си?

Ммм, наистина ли не можеш да си дадеш сметка? Хайде да помислиш малко, а аз ще ти помогна. Нещо за монопол чувал ли си? В момента, която и да е квартална ланка е по-добра от Виваком, но не могат да се преборят с нея. Запитвал ли си се защо? Звучи тъпо и нелепо, нали? Ето такъв е и въпросът ти... Нещо за нелоялна конкуренция да си чувал? А за затворен код, чиито стандарти другите разработчици трябва да гонят на сляпо? Да погледнем нещата и от другата страна - проблемът на Linux е точно в това, че е безплатен. Няма далавера при него, тоест моментално става безинтересен. Министърчето Никито Василев помниш ли го? Тряваше да вземе едно важно решение преди десетина години българската администрация да мине на офис пакет с отворен код. Каза, че щял да го разгледа и да помисли. След три дни "мислене" изтърси великата глупост, че бил много труден??? В частност ставаше въпрос за Open Office. Труден??? Не, безплатен, и няма комисионна, губи се процентчето. Защото, ако се поинтересуваш колко пари налива бедната ни държавица в джобчето на Microsoft, за лицензи, ще ти призлее. Стотици милиони, за да ти помогна да се ориентираш. И оттук вече тръгва омагьосаният кръг - няма далавера, не е толкова известен, по-големите компании не намират смисъл да пишат софтуер, а това пък от своя страна е причина да няма потребители. Та така. По-големият дял в никакъв случай не е показател за качество. То и в България 80% слушат чалга, но това за качество ли говори?

Какво искаш да ти кажа за kernel panic, виждал съм го веднъж при буутване на нов кернел имаше грешка - за 6г. Кажи как си вардиш компа от вируси? Месец ъп тайм :D ще се спукам от смя,х че то новите ви ъпдейти се инталират на спиране и то не едно на няколко последователни !

Да, Linux няма вируси, тъй като не си струва да се пишат такива за ОС с под 2% пазарен дял сред обикновените потребители (http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems), а не защото е непробиваем... и не показва сини екрани, а черни. :D

Ти си блъскай главата с Linux, аз ще си го ползвам най-рационално, а като не може да ми свърши работа, ще си минавам на Windows! ;)

Ммм, наистина ли не можеш да си дадеш сметка? Хайде да помислиш малко, а аз ще ти помогна. Нещо за монопол чувал ли си? В момента, която и да е квартална ланка е по-добра от Виваком, но не могат да се преборят с нея. Запитвал ли си се защо? Звучи тъпо и нелепо, нали? Ето такъв е и въпросът ти... Нещо за нелоялна конкуренция да си чувал? А за затворен код, чиито стандарти другите разработчици трябва да гонят на сляпо? Да погледнем нещата и от другата страна - проблемът на Linux е точно в това, че е безплатен. Няма далавера при него, тоест моментално става безинтересен. Министърчето Никито Василев помниш ли го? Тряваше да вземе едно важно решение преди десетина години българската администрация да мине на офис пакет с отворен код. Каза, че щял да го разгледа и да помисли. След три дни "мислене" изтърси великата глупост, че бил много труден??? В частност ставаше въпрос за Open Office. Труден??? Не, безплатен, и няма комисионна, губи се процентчето. Защото, ако се поинтересуваш колко пари налива бедната ни държавица в джобчето на Microsoft, за лицензи, ще ти призлее. Стотици милиони, за да ти помогна да се ориентираш. И оттук вече тръгва омагьосаният кръг - няма далавера, не е толкова известен, по-големите компании не намират смисъл да пишат софтуер, а това пък от своя страна е причина да няма потребители. Та така. По-големият дял в никакъв случай не е показател за качество. То и в България 80% слушат чалга, но това за качество ли говори?

Какво казваш с това? Че политиците трябва със сила да наложат Линукс във вариант платени дистрибуции в администрацията, че да престане да е Sucks for Desktop?

Да, Linux няма вируси, тъй като не си струва да се пишат такива за ОС с под 2% пазарен дял сред обикновените потребители (http://en.wikipedia.org/wiki/Usage_share_of_operating_systems), а не защото е непробиваем... и не показва сини екрани, а черни. :D

Ти си блъскай главата с Linux, аз ще си го ползвам най-рационално, а като не може да ми свърши работа, ще си минавам на Windows! ;)

Не е за това - тикво! Защото ти ползваш админ акаунт, сваляш смотани програми от 3-ти страни, които не ти мислят доброто, а те прекацат. Дори Гугъл ви го слага с една инсталация на браузър - 2 тона реклами, ама нали сте прости така ще бъде. Апропо не харесвам Гугъл, но ако работиш там, дори чистачка да си, е забранено да се ползва Вин, само Лин или Мак - провери го.

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

У Китай държавната им администрация ползва само Линукс .Там със закон е забранен джама щото имал некъв шпионски софтуер :)

Не е за това - тикво! Защото ти ползваш админ акаунт, сваляш смотани програми от 3-ти страни, които не ти мислят доброто, а те прекацат. Дори Гугъл ви го слага с една инсталация на браузър - 2 тона реклами, ама нали сте прости така ще бъде. Апропо не харесвам Гугъл, но ако работиш там, дори чистачка да си, е забранено да се ползва Вин, само Лин или Мак - провери го.

Верно ли не е за това? Мислиш, че някой е направил непробиваема система и няма човек на тая земя дето да напише вирус за нея? :D

Предлагам да свалиш пингвинските си очила и пак да помислиш. И какво ме грее, че в Гугъл не ползвали Windows, не съм се интересувал, но едва ли ползват това, което ползваш ти... ;)

Ползвай си Linux-а със здраве, и аз го ползвам, ама не ми пука по-добър ли е от Windows или не... и двете ОС ми вършат работата, за която съм избрал да ги ползвам!

Borovak,

защо не отваряш теми във linux-bg, защото там толкова западна всичко, поне за подкрепа.

Там се пише само когато трябва да се плюе win-a, и всяка тема трябва да започва колко си разочарован от Win.

У Китай държавната им администрация ползва само Линукс .Там със закон е забранен джама щото имал некъв шпионски софтуер :)

Това се отнася за Windows 8

Да то сървърите на Гугъл са баш пример за десктоп и домашен ползувател :D

Там са си със специално направена дистрибуция, която се поддържа не по-зле от джама и е направена вероятно достатъчно стегната. Няма начин да пробутват нестабилки, алфи, бети, с които бюрократите да чупят зависимости и други гадории.

Какво казваш с това? Че политиците трябва със сила да наложат Линукс във вариант платени дистрибуции в администрацията, че да престане да е Sucks for Desktop?

само до това умопотресаващо заключение ли стигна? Лошо...

Да то сървърите на Гугъл са баш пример за десктоп и домашен ползувател :D

Никой не говори за служителите, а за персонала им. Нито един няма право да използва Windows. Ако се наложи, се поисква специално разрешение и се прецянава дали да се позволи. Образовайте се преди да хейтите, че ставате смешни вече.

само до това умопотресаващо заключение ли стигна? Лошо...

Никой не говори за служителите, а за персонала им. Нито един няма право да използва Windows. Ако се наложи, се поисква специално разрешение и се прецянава дали да се позволи. Образовайте се преди да хейтите, че ставате смешни вече.

Няма право докато е на работа, или няма право дори у дома си? Щото ако е последното, това плюе всякак на разбиранията ми за демокрация и плюе на самия Линус, доколкото той е искал да създаде свободна ОС-ма.

Няма право докато е на работа, или няма право дори у дома си? Щото ако е последното, това плюе всякак на разбиранията ми за демокрация и плюе на самия Линус, доколкото той е искал да създаде свободна ОС-ма.

Виждам, че си ревностен защитник на Winodws. Не разбрах от базата на какъв опит и в какво обвиняваш Linux базираните системи? Какво администрираш професионално и колко време се занимаваш с това? Какви са ти трудностите? Дай примери конкретно кое не е удобно за теб и къде Linux е слаб? Или просто си пишеш от името на обикновен домашен аматьор/геймър... Молбата ми е да говориш по същество.

... явно на този свят има само Windows и тук там някой Linux ако човек вярва на написаното в темата :)

Между другото преди малко се борих с един Windows, който твърдеше, че профила на потребителя бил счупен. "Лекарството" на Microsoft започва с пускането на regedit ... как ще го пуснете си е ваш проблем след като не можете да се логнете, но затова историята мълчи - https://support.microsoft.com/en-us/kb/947215. Загубено време около два часа.

Да предположим, че ми е зачезнал /root или /home/blah в Linux ... какво ще се случи? Нищо. Ще се логна с home /.

Толкоз.

И да, продължавам да твърдя, че Linux Desktop SUX. Само, че към момента не се сещам с какъв по-лесен за МЕН Desktop мога да го сменя :)

-rw-r--r-- 1 root root 30 Apr  5  2007 /etc/issue - нещо като 8 години и Linux-а ми е все още жив и с последните версии на софтуера, който ползвам.

btw защо е този flame? Защо Windows потребителите имат проблем с Linux и защо Linux потребителите имат проблем с Windows?

Виждам, че си ревностен защитник на Winodws. Не разбрах от базата на какъв опит и в какво обвиняваш Linux базираните системи? Какво администрираш професионално и колко време се занимаваш с това? Какви са ти трудностите? Дай примери конкретно кое не е удобно за теб и къде Linux е слаб? Или просто си пишеш от името на обикновен домашен аматьор/геймър... Молбата ми е да говориш по същество.

Аз забелязах, въпреки всичко, че автора на темата дали объркал или не е объркал заглавието, няма специално предвид платените(като закупуване или като поддръжка) или безплатни версии, на които се носи мрежата или разни големи сървъри, суперкомпютри и прочие. За администрацията в това число и китайската пак не аз отворих въпроса, просто отговарях на коментари, в които тези неща вече бяха споменати в опит да си изясня въпроса от заглавието на темата. Не аз набърках въпросните неща в темата. Камо ли да се говори за администриране. Последно за десктоп дистрибуциите, които се ползуват от обикновените потребители ли ще дискутираме и защо е "проблем" да вземат "пазарен" дял сред бабите, дядовците, младежите и прочие. Проблемът е в самите дистрибуции, или в главите на юзерите, или в главите и балансовите сметки на писачите на приложения. Къде е проблема на Линукс, за да е на само няколко процента от настолните машини, които се ползуват в домовете ни? Но ако ще се търси защо Linux Sucks for Desktop нека да е на човешки разговорен език, доколкото е възможно. Все пак не става въпрос за разискване в подробности на специфичен проблем във вътрешносто устройство на  ползувана от някой конкретна дистрибуция(щото тогава заглавието щеше да е "Why Slackware sucks for desktop") който не му позволява да си познае принтера, или да го достъпи, не става въпрос за проблем с направата на някакво действие, щото автора е начинаещ  и не знае нужните команди и как да ги подреди, за да се справи със задачата си и да пита как и какво да напише в терминала.

Една фирма решава какъв софтуер да използва и какъв не. Особено когато са пропищяли от глупостите на Windows. Или не даваш на Гугъл да решават какво да използват?

Аз забелязах, въпреки всичко, че автора на темата дали объркал или не е объркал заглавието, няма специално предвид платените(като закупуване или като поддръжка) или безплатни версии, на които се носи мрежата или разни големи сървъри, суперкомпютри и прочие. За администрацията в това число и китайската пак не аз отворих въпроса, просто отговарях на коментари, в които тези неща вече бяха споменати в опит да си изясня въпроса от заглавието на темата. Не аз набърках въпросните неща в темата. Камо ли да се говори за администриране. Последно за десктоп дистрибуциите, които се ползуват от обикновените потребители ли ще дискутираме и защо е "проблем" да вземат "пазарен" дял сред бабите, дядовците, младежите и прочие. Проблемът е в самите дистрибуции, или в главите на юзерите, или в главите и балансовите сметки на писачите на приложения. Къде е проблема на Линукс, за да е на само няколко процента от настолните машини, които се ползуват в домовете ни? Но ако ще се търси защо Linux Sucks for Desktop нека да е на човешки разговорен език, доколкото е възможно. Все пак не става въпрос за разискване в подробности на специфичен проблем във вътрешносто устройство на  ползувана от някой конкретна дистрибуция(щото тогава заглавието щеше да е "Why Slackware sucks for desktop") който не му позволява да си познае принтера, или да го достъпи, не става въпрос за проблем с направата на някакво действие, щото автора е начинаещ  и не знае нужните команди и как да ги подреди, за да се справи със задачата си и да пита как и какво да напише в терминала.

А идва ли ти на акъла, че щом темата не ти е на "човешки разговорен език" не ти е мястото в нея?

Ха, не знам къде ми е мястото. Поне докато ме пуска Калин във форумът си, би трябвало да няма кой друг(поне обикновен потребител) който с право да ме гони от определени теми. Но в крайна сметка явно и самите линукс юзери, или поне някои от тях не са в състояние да отговорят на въпроса на темата. 

Я каи сега къф тоя нестандартен хардуер ?За игри си PlayonLinux.Да друга опорна точка

Да, така е. Имал съм проблеми с драйвери.

Май хванах вирус какво да правя ?!

Аз не хващам вируси.

И като бивш уиндоус потребител мога да ти кажа ,че Линукс е в пъти по лесен за инсталация и употреба.

Да, по-лесен е за инсталиране. По-лесни са за инсталиране някои дистрибуции при по-стандартен и масово разпространен хардуер, за който има писани драйвери. Всичко тръгва дори от Live CD-то. Употребата обаче може да се превърне в малък ад, както и конфигурацията на по-особени неща.

Линукс може да ползваш без никога да отвориш терминала

То понякога може да се окаже, че нищо друго не ти остава. Ъпдейтите мажат яко. Най-беше кеф с последното обновяване като се счупи нещо покрай програмното обезпечаване на видео картата и оставаш на конзола.

синия екран ли ти е удобен, непрестанното рестартиране вероятно ти е най-удобно?

Син екран означава некадърен програмист, хардуерен проблем или зловреден софтуер. Най-вече хардуерен проблем. Подобно на kernel panic. А има Windows системи, които правят Uptime дълъг без проблеми.

Да уточня че игрите вървят по-добре под Линукс, защото не е толкова натоварена OS!

Не съм склонен да се съглася за всеки случай. Зависи от поддръжката на хардуера.

Не са чак такива кахърите на линукс при декстопите ,просто потребителите са зомбирани колко трудно е да се ползва свободна ОС.

Наистина може да е кофти.

Със сигурност те огрява, 1-2 пъти в месеца преинсталация, защото компа се вбозил.

Глупости, чиста фенщина. Една инсталация я конфигурирам веднъж и после не я пипам много-много. Имам възможност да си направя и образ на диска и да правя recovery директно. И под Linux е възможно.

На моята Windows инсталация нямам ден без син екран.

Аз не съм виновен, че лузърът на системата не е особено кадърен.

Да им се пише за стандарти,технологии,иновации  и програмиране е абсолютно безпредметно.

Грешка.

-----

Мнение на човек, който се е занимавал и се занимава с компютърни системи и технологии. Windows предлага стандартизиран интерфейс, който гарантира, че където ще отидеш, ще срещнеш едно и също. Още повече, че много малко потребители правят съществени промени от default конфигурацията. Това води със себе си уязвимост, поради необходимостта зловреден софтуер да се пише веднъж, но на много системи да оперира. За сметка на това стандартизираният интерфейс помага при поддръжка и диагностика на проблеми. До болка ми е познато какво означава PPPOE - 691, 651 и т.н. Можеш да питаш потребителят какво вижда дори по телефона и това да насочи към решаването на проблема. Софтуерната разработка е лесна, поради стандартизирането. Един софтуер би трябвало да върви на всяка система по стандартен начин. В света на Linux всеки си е харесал подход различен. Да, ползотворно е за реализирането на идея, но неща като софтуерната разработка се разхвърлят на множество фронтове. Малката база потребители не предоставя такава комерсиална рентабилност и пазарна среда.

Аз много добре познавам администрацията на Windows, много по-добре, отколкото на Linux. И причината за това е, че е по-разпространен и вади пари.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Извини ме, но това са общи приказки и бягане от същината на моя въпрос, който ти зададох конкретно. Той естествено важи и за останалите Windows защитници, които са се намесили в темата. Говорим точно за десктоп, за всичко останало спора е напълно безсмислен. Относно администрирането, питах за да кажеш от базата на какъв опит казваш, че Linux не става за десктоп, защото човек може да твърди нещо само тогава, когато не е намерил елементарно решение на определен проблем. Споменаваш ми принтери. Твърдя категорично, че инсталирането, работата и настройката на 80% от принтерите е в пъти по-лесна при Линукс от колко при Windows, а ако говорим за решения при мрежови принтери, нещата съвсем дават превес на Lunux десктопа. Ето ти пример в тази посока, с който съм се сблъсквал щом искаш и повдигаш въпроса:

Преди време администрирах една мрежа в организация с 40+ компа и всичките с Windows. Естествено изискванията са различните отдели да са в различна LAN мрежа, за да няма объркване, а и цел сигурност. До тук всичко е идеално. Един ден управителите на формата решиха, че имат нужда от принтер, който може да печата и формат A3, защото на 2-3 отдела има се налагаше да печатат такива размери на документа, бюджета обаче е за един принтер, а не за 3, 'айде кажи ми ти като специалист, как да реша този проблем и всички отдели, които има нужда да имат достъп до този принтер и когато се налага да принтират на него. USB-тата на всички машини са забранени с цел сигурност, така че разнасянето на флашки и дискове не е опция. Пращането на толкова обемни файлове по мейла също не опция, а и на всичкото отгоре трябва да се занимават хора от отдел, който не е длъжен да се занимава с това. Интелигентен начин да се направи подобно нещо и няколко отдела да виждат принтера е  VLAN да ама велик Windows не поддържа такова нещо, требва да се търсят някакви специфични лан карти и драйвери и пак 3000 мъки докато го нагласим, което ни отне маса време, допълнителни разходи и нерви. Ако ползваха Линукс точно за 20 мин. всички отдели щеха да си имат перфектен достъп. Чакам следващият ти въпрос по темата, на който да ти дам пример, въпреки че това доста измества същината на темата. 

Аз не съм виновен, че лузърът на системата не е особено кадърен.

Айде по-леко със изцепките господин форумен трол! Всеки от Линукс раздела те знае що за стока си.

Аз много добре познавам администрацията на Windows, много по-добре, отколкото на Linux. И причината за това е, че е по-разпространен и вади пари.

Нима с Линукс не се вадят пари ?

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.