Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Каквото написало - такова се обадило!

Измисли заглавие, което да не опира до "кое е по-добро"!!!

Кое е по-добре според нуждите на човека!

• Отговори 450
  • Прегледи 27,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Само аз така ли мисля, или ядорот на Android е ядрото на линукс ?

П.П.  Тази тема май е направена за обсъждане на НЕДОСТАТЪЦИТЕ на линукс, а не да се оплюват другите операционни системи е да се "доказва" колкооооо велик е ши*аня линукс.

Не е вярно, дори не си разбрал темата. А за да кажа колко е велик трябва да сравня с нещо - е Windows е много по-зле. 

Или kernel panic :)

Искаш да кажеш, че си го виждал докато работи? Аз не съм. 

И какво по-точно ще се скапе от ъпдейт, или пък да правиш rollback на приложения е колосална простотия. Това и в момента е възможно, основно най-добро е решението на Арч, като ти пази старата версия в кеш и може да си я върнеш, ако поискаш.

Това със rollback го има, и във RHEL, CentOS, Fedora, използвайки Yum, даже Yum си има опция за това downgrade, докато в Arch нямам спомени да има такава опция, трябва ръчно да направиш това (поправи ме ако се лъжа).

Мисля, че тези системни rollback са най добре направени във nixOS, където освен да правиш такива връщания за пакети, може и за конфигурации, Цък!.  Същата дистрибуция, прилага и интересен подход към Dependency hell-а , като слага бинарните пакети във Nix store, и по този начин няма зависимости извън него. Другото интересно е, че пакети могат да бъдат инсталирани на всяка една дистрибуция, било то Arch, Debian, SUSE, Rhel, Gentoo ... минус за сега само около 6500 пакета.

Еми печелиш от размер в контейнерите, защото имаш опция да ползваш хибриден подход, в смисъл да не вкарваш всичко в контейнера, а да ползваш и системни библиотеки. Другото което е размера на "приложенията", не виждам да е от толкова основно значение изобщо, в смисъл 50 мб повече или по-малко е все тая.

Относно сигурността, печелиш дотолкова доколкото горе-долу приложенията ти са в chroot подобен режим, от там нататък, може да се слагат и други полисита.

А за incremental update не виждам, защо да не е предимство и при десктопа? Другото, което е нищо не ти пречи самият kernel да ти е пак в контейнер ... В смисъл baselevel-a ти е имидж с кърнал ramfs и т.н. простотии, които ти трябва да запали системата, от там нататък след зареждане, започва инкрементално mount-ване на всичко друго, като всичко е Read Only, и накрая се mount-ва последния layer (потребителския), който ти е read-write. Реално snappy image-a на Убунту си е точно така в момента.

А за кърнала, кои точно интерфейси call-ваш от userspace? И кое точно чупят. В смисъл не, че няма такива случаи ама там нещата са по-балансиране, пък дори и да ги чупят, тогава ще се главоболиш само за kernel-a, другите нещата що-годе отпадат и пак излиза по на сметка.

Едно от важните неща вътре във контейнерите, е именно сигурността. По новите версии, се стартират със нормален потребител, използвайки контейнери без права. Също отново във новите версии, вече се използват профили на Apparmor и SELinux, Chroots (използвайки pivot_root), и различни kernel възможности. Както май вече и ти самият спомена контейнерите са един вид, chroot но със стероиди, и една завършена виртуална машина, която цел е да се създаде среда, колкото е възможно по-близо до стандартната инсталация на Linux, но без специално/отделно ядрото за нея.

Здравейте.

Виждам, че тук коментират хора, разбиращи и от двете ОС. Аз по отношение на линукс съм "начинаещ" - ако трябва да правя нещо в терминала, се налага да чета командите буква по буква. Затова тук мога да споделя само моите "любителски" впечатления. На лаптопа съм с Минт 15 МАТЕ(и така ще си остане за неопределено време заради усложнения с пощенската програма). Едно от нещата, които ме дразнят е, че на 3-4 пускания/спирания системата забива(и някой път така се паникьосва, че трябва да вадя батерията). Възможно е аз да имам някакъв принос, защото обикновено го спирам от копчето(старт-менюто не ми харесва особено), но все си мисля, че с комерсиалната ОС не съм имал такива проблеми.

Другото е относно програмите. Не, не съм от онези, които реват "Фотошоп, АутоКад и т.н.", даже не съм геймър, но с времето от различни форуми съм събрал "колекция" от програми - повечето само си стоят на харда и не съм ги и пробвал, но в момента има 4-5, които са ми много ценни и не намирам аналог(не "алтернатива" в смисъл "просто друг аудиоплейър") за линукс. Освен това програми, които съм ползвал с 98 обикновено работят и на ХР, често и на 7 - докато с линукс е доста по-различно.

Хареса ми за NFS...

Еми кво да кажа. Играта е:

следват 20+ изречения и 6(!!!) скрийншота пояснение.

Не помня вече, как се инсталираше тая игра под уиндоус... Но все си мисля, че в същия обем може да се направи и много кратък преразказ в картинки на самата игра, освен обяснения за инсталацията.

Невинен зрител, като моя милост, би се зачудил за големината на обяснението за някоя "по-трудна игра за инсталиране"...

Защото съм го обяснил като за малоумен, стъпка по стъпка, със скрийншот за всеки един Next. Човекът е помолил за подробно обяснение, така и съм направил. Да не говорим, че 70% от стъпките са за създаване на виртуалния дял на Play On Linux. Има вариант да не го използва и да го инсталира директно с Wine. Тогава нещата с тази игра са точно като при Windows - Next->Next->Finish. Екзетата са си интегрирани, разпознават се като уиндоуски приложения, на теб ти остава само да маунтнеш диска и да цъкаш Next. Кое му е по-различното? Що се лигавите? Ти колко приложения за Линукс подкара под Уиндоус? А колко игри? Ама такива, които не са кросплатформени и ги има само за Linux? Да позная ли? НУЛА! Елементарна сметка не си давате, че това са приложения за Windows, които хората са намерили начин да ги подкарат на друга ОС. Та Windows без помощни програми не може дори да чете от Linux файлова система. То са ебаси гимнастиките само права за четене да придобиеш. А тук четем NTFS без проблем, пишем по него, маунтваме го, използваме .exe. Толкова ли е трудно да си дадеш сметка за тези неща? Че се вижда когато е нейтив едно приложение как се инсталира - в пъти по-лесно, отколкото на Windows.

Не е вярно, дори не си разбрал темата. А за да кажа колко е велик трябва да сравня с нещо - е Windows е много по-зле.

Ами, не ми се четат 4 страници, но мисля че темата трябва да е заглавието. Отделен факт е че вие я осрахте.

Редактирано от niki292002 (преглед на промените)

На лаптопа съм с Минт 15 МАТЕ(и така ще си остане за неопределено време заради усложнения с пощенската програма). Едно от нещата, които ме дразнят е, че на 3-4 пускания/спирания системата забива(и някой път така се паникьосва, че трябва да вадя батерията). Възможно е аз да имам някакъв принос, защото обикновено го спирам от копчето(старт-менюто не ми харесва особено), но все си мисля, че с комерсиалната ОС не съм имал такива проблеми.

Направи отделна тема и ще решим проблема.

• Автор

@ivoarch Дам има го при YUM и при  apt има реализация за downgrade.

Проблемите в случая много добре бяха обяснени в една презентация точно на пичовете от RedHat, които работят по project Atomic.

Иначе за nixOS нямам наблюдения, как работи. В смисъл контейнери ли ползва или вдига някакъв друг env върху системата?

п.с. Много отбихме (или по-скоро аз), към контейнери и etc. Някой друг няма ли да сподели нещо, което не го кефи, или го кефи в промените напоследък и изобщо някакви мнения примерно за network stacka - IPRoute2 vs Net Utils, firewalld, libinput и другите щуротии

Другото е относно програмите. Не, не съм от онези, които реват "Фотошоп, АутоКад и т.н.", даже не съм геймър, но с времето от различни форуми съм събрал "колекция" от програми - повечето само си стоят на харда и не съм ги и пробвал, но в момента има 4-5, които са ми много ценни и не намирам аналог(не "алтернатива" в смисъл "просто друг аудиоплейър") за линукс.

Има отворени алтернативи за тези комерсиални продукти, никой не те спира да ползваш Windows, а когато си зависим от приложения - ще си и принуден да го ползваш. Адобе са отношения с М$ и основно затова се предлагат продуктите по този начин, в Линукс потребителите, като такъв, въпросните приложения изобщо не ми трябват.

Проблемите в случая много добре бяха обяснени в една презентация точно на пичовете от RedHat, които работят по project Atomic.

Иначе за nixOS нямам наблюдения, как работи. В смисъл контейнери ли ползва или вдига някакъв друг env върху системата?

п.с. Много отбихме (или по-скоро аз), към контейнери и etc. Някой друг няма ли да сподели нещо, което не го кефи, или го кефи в промените напоследък и изобщо някакви мнения примерно за network stacka - IPRoute2 vs Net Utils, firewalld, libinput и другите щуротии

Относно NixOS, може сам да прочетеш на сайта им http://nixos.org/nixos/about.htmlобщо взето като идея е много добро, и решава някои проблеми които ти вече спомена, като счупване на пакети. Тука потребителя има дори възможност да тества какъв ще е резултата от промените, и следователно с минимални усилия да връща промени по системата.

Тази статия е бива също http://www.infoq.com/articles/configuration-management-with-nix

Сега да разясня малко. Идеята на темата е всеки който има наблюдения с времето над Linux + последните неща, които се въведоха/ ще се въвеждат да каже някакво мнение.

Първо в повечето opensource неща не само Linux има практика да се чупи обратна съвместимост. Поражда се от това, че в повечето случаи се развиват що-годе бързо проектите и се наливат нови хора с нови идеи и в повечето случаи новата major версия е с променена ""идеология". Точно примерно KDE - Не знам дали си спомняш прехода от 3 към 4 - имаше година и нещо след пускането в която наваксваха и имплементираха липсващи фийчъри.

Аз даже бих допълнил, че при целия софтуер има тенденция да се чупи обратната съвместимост. Различни са усилията и начините за противодействие.

... и аз имам няколко варианта, или стоя на по-стара версия на OS (примерно LTS или някой RHEL, който ми дава support 10 год.) - ама в случая се лишавам от новостите заради 1 програма, вариант 2: плащам на Developer-a да ми пренапише софта ( коства ми пари ). Обеден съм, че точно заради това вендори, като Adobe не си портват продуктите ( просто имаме малък брой потребители за момента и сложности по поддръжката, което го прави икономически неизгодно).

Задържането на версията е лош вариант. Дори и при предложената от теб система, рано или късно въпросният софтуер ще трябва или да бъде обновен или спрян. И още нещо, колкото по-дълго не го обновяваш, толкова повече ще излезе прекрояването до актуална версия.

Според мен разумното решение в случая би било да се осигури нормална работа за няколко години, като обновяването след това да е сравнително лесно.

Големите разработчици на софтуер се стремят да си изградят подобие на своя "фондация" и след това да не им коства голямо усилие да поддържат софтуер-а и да го награждат. Но с тоя "див запад", както е в момента едва ли ще се получи. С тия радилкални промени няма да постигнат стабилната основа. Има и много други причини, разбира се, но то и една стига.

Така, как може да се подходи към този проблем ( на там вървят нещата поне ). Не може да се ползва подхода на Apple да линкваме статично библиотеки ( GPL-a не го позволява), пък и е дървено, щото имаме големи binary-та. Та ползваме контейнери. За всяка програма, която пиша си правя контерйнер, като в него си слагам библиотеките на които аз депендвам + самата ми програма.

Apple не ги линкват статично. Самата им програма е диекторя, вътре има ресурси, библиотеки и изпълним файл. При обновяване обикновено смъкват всичко наново. При Linux повечето библиотеки дори е невъзможно да се линкват статично /по дизайн/, което за мен е минус.

Контейнера си е цялостен Linux ( имаме си folder tree-то, кофигурации и т.н.), въпреки това, самият контейнер се mount-ва в folder на хоста, като по този начин може да се линкват библиотеки от хоста + /dev дивайси.

Описаното от теб много ми прилича на chroot.

Този подход според мене е 1000 % по-добър от досегашния. Схемата е, че въпреки, че системата ни е сбор от read only имиджи, които са mount-нати един върху друг, а ние пишем само в top layer-a реално това не се усеща. В смисъл реално като правиш нещо по системата това остава скрито.

Много се надявам да се продължи да се интегрира това.

Звучи ми бавно, абстрактно и ужасно.

Сега относно Hardware vendor-ите на видео и драйверите, там предполагам, че нещата ще се изгладят, когато се разкара X-a и се пишат читави KMS драйвери, след около 3-4 год всичко ще се нареди. Сега друг е въпроса, че има недомислици. Примерно Optimus технологията и изобщо хибридното видео е голяма простотия, както при Linux, така и при Win. Та се надявам да се хванат и да си изгладят нещата там, а не да се мъча с bumblebee или с бозата под windows, която ми бичи сини екрани.

Относно графичния сървър хубавото е, че се разкарва Х-а и нещата започват да се стандартизират. Input-a го поема libinput и всички ползват него (Wayland и Mir), а колкото и да бягат Canonical с Mir 100% рано или късно ще имплементират интерфейси от Wayland протокола за да бачка всичко навсякъде.

Отсега се обзалагам, че нищо няма да стане до 4-5 години. Независимо на какво се надяват. При другите системи предимството стои в драйвърите и липсата на binary blob. Но, ако Торвалдс го махне, се опасявам че ще остане с много малко драйвъри, както е сега FreeBSD. За глупостите по хардуер-а съм съгласен, те и самите производители разбраха, че мачкат тарележи на голо дупе.

п.с. Та идеята ми беше да си кажете мнението по тези въпроси. Изобщо не ме боли дали Win e по-добър или не.

Моето мнение е първо да се въведе policy по измението на системните компоненти. И да почнат планирането и сближаването на интерфейсите и UI-то, поне от там, където няма смисъл да са различни.

Много модернизъм сте вкарали. Desktop пък контейнери, чудесии ... какво толкова не му харесвате на --prefix да се чуди човек :)

Колкото до това дали Linux SUX for Desktop ... SUX BIG TIME, но ... какво всъщност искате от един Desktop? Лично за мен наличието на разните му панелчета, индикаторчета и бутончета е загуба на място. Моят Desktop съдържа само един gkrellm и един trayer с икона за езика, иконата на Pidgin и евентуално иконата на power manager-а, когато се появи. Обичам да си пляскам на Desktop-а икони и си имам и иконки и папки. Някои са bind-нати към други и така ... Ползвам осем виртуални десктопа за различни неща, които се старират на всеки от тях. И така от години Desktop-а ми не е променян. Дори wallpaper-а си стои един и същ.

Малко patch-ове за това или онова, което ме дразни и готово.

Какво все още ме дразни? Дразни ме глупавия бъг наследен от gnome2 в mate, че bind-атите папки се разместват и застават където им падне при рестарт, ама то пък не си рескам лаптопа често, че да е кой знае какъв проблем. А и не ми се рови да го търся ...

Трески за дялане си има, колкото искате, но в крайна сметка Linux може да бъде Desktop. Не за всеки, но може да бъде. Хората отдавна са казали, че за всяка конкретна нужда си има инструмент и начин.

Трябва ли обаче Linux да бъде Desktop? И колко точно Desktop трябва да бъде? Графични среди бол. От постни до шарени и претруфени. Въпрос на вкус.

Да, драйверите SUX. Или не? Искате само Desktop, с който да си вършите работа? Купете си вграден Intel. Имате хибридна карта? Оставете си Intel-а и за Desktop сте ОК. Искате игри ... Ъ ... предполагам, че можете си експериментирате с playonlinux, wine, steam и т.н. Иначе - Windows.

Цял живот сте копали с Photoshop, Autocad и т.н. Продължавайте в същия дух. Linux Desktop-а не е за вас. И докато компаниите, които разбработват тези продукти не се сетят, че и Linux може да бъде Desktop, подкарването на въпросните си е авантюра с възможен положителен финал (евентуално).

Не харесвам това, в което се превърна systemd. Нявсякъде и за всичко. Този подход не ми харесва и за момента стоя далеч от нещо подобно. Дали това е бъдещето на Linux Desktop-а не знам, но определено не е бъдещото на моя Desktop в обозримо бъдеще.

P.S. Linux като цяло SUX ... но кое ли не SUX в този свят :P

• Автор

@mail123456 Някаква дискусия от този род целях, ама май не уцелих как да поднеса темата ...

Иначе аз лично съм фен на systemd и като цяло на сбиването на сървисите и не само в общ инструмент.

Та всеки си е с различно мнение в случая и точно това ми беше интересно.

NixOS е една брилянтно изпълнена система, но трудно ще се наложи като стандарт в линукс.

При нея няма директории /usr/lib /usr/bin /usr/sbin и много от сегашните допълнителни приложения просто не работят там, защото търсят зависимостите там.

От друга гледна точка NixOS е добре защитена от доброжелатели, като /root /etc и други важни директории са read-only и могат да се променят настройките само от nix през неговия конфигурационен файл.

Друг + е че всички пакети които се инсталират идват криптирани от хранилището като за всяка инсталирана система хешовете са индивидуални.

и отделно няколко примера за обновяване на nixos до последни версии.

[root@nixos:~]# nix-channel --update

downloading Nix expressions from ‘https://nixos.org/releases/nixos/14.12/nixos-14.12.626.b0d594c/nixexprs.tar.xz’...
% Total % Received % Xferd Average Speed Time Time Time Current
Dload Upload Total Spent Left Speed
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
unpacking channels...

[root@nixos:~]# nixos-rebuild switch --upgrade
downloading Nix expressions from ‘https://nixos.org/releases/nixos/14.12/nixos-14.12.626.b0d594c/nixexprs.tar.xz’...
0 0 0 0 0 0 0 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 0
unpacking channels...
building Nix...
building the system configuration...
these derivations will be built:
/nix/store/d4lsx5xl8k2j00ci150v7ppazhw57qji-nixos-version.drv
/nix/store/y3zm5d80rrp6d9nhhylsgd46m16ddawl-nixos-help.drv
/nix/store/h3584j35x8avnwsvqnqbyi85yzzff0az-system-path.drv
/nix/store/02w6cbi2xkli6v039f00ln269bkyygfi-dbus-conf.drv
/nix/store/qsn21j8i6hws5v6hw1a1k203327raj77-nixos-14.12.626.b0d594c.drv
/nix/store/gbxlsm76nwkja7s2mrpsp290rz18kn9j-local-cmds.drv
/nix/store/dm0vzw1dga359xmxqqf06fzkb6mq3gqz-stage-2-init.sh.drv
/nix/store/93x7whcl1h678a1rp5lspnc4agkwjp3r-issue.drv
/nix/store/9jvfjazzvb8p9a3q352c84kv25k9021r-etc-file.drv
/nix/store/islw40yk1vf5z6sxr8zabgv5wkys99yi-xsession.drv
/nix/store/lxfazkav6ckhbxdvglhkbwl0myf5dkqp-desktops.drv
/nix/store/b1xhxrg6hk6lnsz3kd0qyfw5s4ifl7np-kdmrc.drv
/nix/store/939hzqnvvflr3wp93nlxh9plrq79k86l-unit-script.drv
/nix/store/3yvn1h2i7zlm0470vblqr3l2996ll0d1-unit-display-manager.service.drv
/nix/store/vdkzjla1j2663k52p958zaqy13h40z1i-unit-dbus.service.drv
/nix/store/wp6kwrxlwc80wihhhskn4q1x96lx9z2y-unit-polkit.service.drv
/nix/store/cfi7y0rlnhla917wcyps6vig098bcix5-system-crontab.drv
/nix/store/82i34pwmfxf8768ac4b9aqm3vk693qrf-unit-script.drv
/nix/store/xwyn2zblkzf0hnwx6z80j0fa9fv4z04h-unit-cron.service.drv
/nix/store/llamnk0wyk021xpxzjy561yyq8cm9vq6-system-units.drv
/nix/store/lp103pxc00m77l7sprl606lxfzrnnqsd-etc-file.drv
/nix/store/p5970scndxfw7rkrayky2pxhb5cl01x5-etc.drv
/nix/store/11gr5d3wljw9v91rl7lvmx8qm078rpqp-nixos-14.12.626.b0d594c.drv
these paths will be fetched (88.35 MiB download, 382.96 MiB unpacked):
/nix/store/01xw4d62qf7hzfqvxhfcy16ll0c2agiw-phonon-4.8.1
/nix/store/36kz6sy4grdsyn62cr9wkk4cjiip1r23-attica-0.4.2
/nix/store/3wr36xr86p700wciwxwp89s1l1hv4j6h-nepomuk-core-4.14.3
/nix/store/43xhd2fyqwyai8cbiwjk1r1yizn3yzri-postgresql-9.2.10
/nix/store/44279ajy3d70346laby2niagysw28r3x-kdelibs-4.14.3
/nix/store/4rw4m7lwhn813fhdld8shfii94hc2n0q-libdbusmenu-qt-0.9.2
/nix/store/4yan77gj1vg25l96gdwdwfx0qa7i0yyw-kate-4.14.3
/nix/store/68h3nmyxg01y4lc7bq5svb52rqfkclyz-phonon-backend-gstreamer-4.8.0
/nix/store/6jz7fy5i9pm3qb2dfcnmzpxfdlb3jvh3-automoc4-0.9.88
/nix/store/6spad2k45qynlcn6lv1b1jqaap8sj6j2-kdepimlibs-4.14.3
/nix/store/7gham9870i668izzz43qqdy7rsvm98lw-herqq-1.0.0
/nix/store/953ysgg9qsf6saagscdvvy498613g6bm-kde-baseapps-4.14.3
/nix/store/cf0gmy230fdhvjcwmifn6d2zjra59l8m-akonadi-1.13.0
/nix/store/dbaplsd72knips3q2gxi7cyccz28fvx2-polkit-kde-agent-1-0.99.0
/nix/store/fjhmrm8vr2bwqs88qbhmh4slikzwq63k-qt-4.8.6
/nix/store/g3mxnfj59q5h82rvxsqg5b6pq13jvqkz-kde-runtime-4.14.3
/nix/store/h1w8md1iax17fx5n2hq4nkaf91w9g58b-kactivities-4.13.3
/nix/store/j2rx9w4mmdjd8anj2npwzakhaj9d246q-nixos-manual
/nix/store/jbvm1nxb1cdw6sn6fwll9cm4x7vyvcby-qca-2.0.3
/nix/store/kmj1hdf2vciv5y6xx5n26a44xhz2nk0q-soprano-2.9.4
/nix/store/lrln899cs9rzp5vjdxxk47p6ysbsklrm-ntrack-016
/nix/store/lsg04jji8ik1g3massg8iyzhiima9a95-kde-workspace-4.11.14
/nix/store/mxaiq42jda11d1v0x5si51wmlli055ph-qjson-0.8.1
/nix/store/nacald9l7y72s3pljvkvhmbk8q2xjk6a-qimageblitz-0.0.4
/nix/store/pph5n41z7a4s26kpzrzi45ql8c2ww9pk-nixos-manpages
/nix/store/sj8xyai2yysra7bsbfwg7s4jx4jnfaal-poppler-qt4-0.28.1
/nix/store/w93b8l49biay2wlxajyd0nd89hc80yg5-strigi-0.7.8
/nix/store/x9aw7i42922771x0w2miqjd29pmz29k0-prison-1.0
/nix/store/yhcym26nmcgmxlmw673h2ipj29xvr2lz-polkit-qt-1-0.112.0
/nix/store/yxyni8yw2v95gizcizqir8nys4nbsdvi-konsole-4.14.3
fetching path ‘/nix/store/pph5n41z7a4s26kpzrzi45ql8c2ww9pk-nixos-manpages’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/10a6ykf8jyy48y3h8fcrk81b117h6nr4n1ggpk3jh1s8xgy0dbfc.nar.xz’to ‘/nix/store/pph5n41z7a4s26kpzrzi45ql8c2ww9pk-nixos-manpages’...
100 103k 100 103k 0 0 101k 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 101k

fetching path ‘/nix/store/j2rx9w4mmdjd8anj2npwzakhaj9d246q-nixos-manual’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/1af60lg48pbc7pki5mbv5drxicrv8cwb9ga3yr6ymqqxy1ayxwmh.nar.xz’to ‘/nix/store/j2rx9w4mmdjd8anj2npwzakhaj9d246q-nixos-manual’...
100 175k 100 175k 0 0 159k 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 159k

fetching path ‘/nix/store/43xhd2fyqwyai8cbiwjk1r1yizn3yzri-postgresql-9.2.10’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/16vqn1klrgr9fkmgpaizp994b3df63wx75fgp4rv5j6jvsj0zn8a.nar.xz’to ‘/nix/store/43xhd2fyqwyai8cbiwjk1r1yizn3yzri-postgresql-9.2.10’...
100 5963k 100 5963k 0 0 854k 0 0:00:06 0:00:06 --:--:-- 1213k

building path(s) ‘/nix/store/a1hkn7m1jlync15zwzl8vcxcw1gdy7wa-etc-file’
building /nix/store/a1hkn7m1jlync15zwzl8vcxcw1gdy7wa-etc-file
fetching path ‘/nix/store/fjhmrm8vr2bwqs88qbhmh4slikzwq63k-qt-4.8.6’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/1m3mym5qgghhczdmhxrssakfc9mq7kd0d977g35q0qh1xn9l9lpd.nar.xz’to ‘/nix/store/fjhmrm8vr2bwqs88qbhmh4slikzwq63k-qt-4.8.6’...
100 26.5M 100 26.5M 0 0 1826k 0 0:00:14 0:00:14 --:--:-- 2824k

building path(s) ‘/nix/store/4np6wdiplppdxk1dick5w6kv86c4zmc1-etc-file’
building /nix/store/4np6wdiplppdxk1dick5w6kv86c4zmc1-etc-file
fetching path ‘/nix/store/cf0gmy230fdhvjcwmifn6d2zjra59l8m-akonadi-1.13.0’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/0cplrc6102nx7iya0x66sy7kly18jkz01iib4jdlqj905bp5df7l.nar.xz’to ‘/nix/store/cf0gmy230fdhvjcwmifn6d2zjra59l8m-akonadi-1.13.0’...
100 871k 100 871k 0 0 391k 0 0:00:02 0:00:02 --:--:-- 391k

fetching path ‘/nix/store/36kz6sy4grdsyn62cr9wkk4cjiip1r23-attica-0.4.2’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/0rsp2378dc05ixibpqbcqqzl8dvv17pgkqkkn5cqlmpyf7q5mapc.nar.xz’to ‘/nix/store/36kz6sy4grdsyn62cr9wkk4cjiip1r23-attica-0.4.2’...
100 218k 100 218k 0 0 177k 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 177k

fetching path ‘/nix/store/6jz7fy5i9pm3qb2dfcnmzpxfdlb3jvh3-automoc4-0.9.88’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/1rnyy7hrmg4qjrp0xm3xrg77hp0fw3rxpw400ws3fyyhhdp05nlf.nar.xz’to ‘/nix/store/6jz7fy5i9pm3qb2dfcnmzpxfdlb3jvh3-automoc4-0.9.88’...
100 26448 100 26448 0 0 40335 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 40317

fetching path ‘/nix/store/7gham9870i668izzz43qqdy7rsvm98lw-herqq-1.0.0’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/17wbq6fmdkdfspy065r96g9dnvp9g3ldqhs0jwd5pr4p868ca6ii.nar.xz’to ‘/nix/store/7gham9870i668izzz43qqdy7rsvm98lw-herqq-1.0.0’...
100 395k 100 395k 0 0 249k 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 249k

fetching path ‘/nix/store/4rw4m7lwhn813fhdld8shfii94hc2n0q-libdbusmenu-qt-0.9.2’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/0g68fscwgql7x8dr71rna1bwkg5gx8qd97kz15bgbdcbkkmp757z.nar.xz’to ‘/nix/store/4rw4m7lwhn813fhdld8shfii94hc2n0q-libdbusmenu-qt-0.9.2’...
100 84488 100 84488 0 0 93836 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 93771

fetching path ‘/nix/store/lrln899cs9rzp5vjdxxk47p6ysbsklrm-ntrack-016’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/14jk6hjyy8k01k2n1fa983qbyp2zv435wwwkdqmmljbdsdya3p6g.nar.xz’to ‘/nix/store/lrln899cs9rzp5vjdxxk47p6ysbsklrm-ntrack-016’...
100 24528 100 24528 0 0 28043 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 28096

fetching path ‘/nix/store/01xw4d62qf7hzfqvxhfcy16ll0c2agiw-phonon-4.8.1’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/1p7kc36y6jcf107afyfg032v56i90j7zypi1k8qqhp1krnja48gv.nar.xz’to ‘/nix/store/01xw4d62qf7hzfqvxhfcy16ll0c2agiw-phonon-4.8.1’...
100 227k 100 227k 0 0 197k 0 0:00:01 0:00:01 --:--:-- 197k

fetching path ‘/nix/store/yhcym26nmcgmxlmw673h2ipj29xvr2lz-polkit-qt-1-0.112.0’...

*** Downloading ‘https://cache.nixos.org/nar/0gx2rpmabip2a5sh7g95hnbikyyljds8jlbkpdnga3hx0wwc86zc.nar.xz’to ‘/nix/store/yhcym26nmcgmxlmw673h2ipj29xvr2lz-polkit-qt-1-0.112.0’...
100 69132 100 69132 0 0 79494 0 --:--:-- --:--:-- --:--:-- 79553
...

Някои особености при администриране на systemd.

Тъй като в тази система не се използват обичайните пътища systemd не може да се администрира с systemctl, за целта трябва да се добавят редове в /etc/nixos/configuration.nix

{ config, pkgs, ... }:

{
  imports = [ <nixos/modules/installer/virtualbox-demo.nix> ];

nixpkgs.config.allowUnfree = true;
    nixpkgs.config.firefox.enableAdobeFlash = true; # for Firefox
    nixpkgs.config.chromium.enableAdobeFlash = true; # for Chromium

services.openssh.enable = true;

# Build options
    nix = {
        useChroot = true;
        extraOptions = "build-cores = 4";
        maxJobs = 4;
        readOnlyStore = true;
        trustedBinaryCaches = [ "http://hydra.nixos.org" ];
#        package = pkgs.nixUnstable;
  };

# Time and Date
    time.timeZone = "Europe/Sofia";
}

Същото важи и за приставките за браузърите. Timezone и unstable са ясни.

Като за да влязат настройките в сила (/etc/nix/nix.conf) трябва да се изпълни командата

nixos-rebuild switch 

тъй като тези файлове са само за четене и единствено nix може да ги променя ако му е зададено правило.

И в моят случай се получава следното

[root@nixos:~]# cat /etc/nix/nix.conf 
# WARNING: this file is generated from the nix.* options in
# your NixOS configuration, typically
# /etc/nixos/configuration.nix.  Do not edit it!
build-users-group = nixbld
build-max-jobs = 4
build-cores = 1
build-use-chroot = true
build-chroot-dirs =  /bin/sh=/nix/store/r5sxfcwq9324xvcd1z312kb9kkddqvld-bash-4.3-p30/bin/bash /nix/store/la5imi1602jxhpds9675n2n2d0683lbq-glibc-2.20 /nix/store/qwwxgsg6l33lhx0v75mgmb077qggh8yl-linux-headers-3.12.32 /nix/store/r5sxfcwq9324xvcd1z312kb9kkddqvld-bash-4.3-p30
binary-caches = https://cache.nixos.org/
trusted-binary-caches = http://hydra.nixos.org
build-cores = 4

Като цяло идеята е страхотна но много неща са проблемни да се подкарат на тази иначе прекрасна система.

[root@nixos:~]# uname -a
Linux nixos 3.14.37 #1-NixOS SMP Thu Jan 1 00:00:01 UTC 1970 x86_64 GNU/Linux

[root@nixos:~]# cat /etc/issue

<<< Welcome to NixOS 14.12.626.b0d594c (\m) - \l >>>

[root@nixos:~]#

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Откакто е излязъл Linux все чуваме как ще "убие" Windows, но никога нищо подобно не се случва.

Ми той го направи. За мобилни платформи. Днес има хора, дето макар и да имат десктоп, не го ползват почти. Аз не съм "професор". Л.А.И.К. съм и съм живото доказателство, че не трябва да си гийк, за да се възползваш от Линукс десктопа. Може да "sucks"-ва по една единствена причина - софтуерът се пише основно за Уин. Миналото лято ми дадоха една флашка да си гледам Световното на компа (нямам тв). Еми, нито аз, нито един приятел успя да я подкара. Четох като грешен дявол, писах неща, които не разбирам в конзолата. След 100 часа, стигнах почти докрая, оказа се там някакъв пакет бил зависим, трябвало да го инстална. Връзката към него беше мъртва. Говорим за Световно. Върнах се към Уин. Но говорим за някаква китайска флашка все пак... Друго, което се сещам е LibreOffice. Ми супер куц софт ми е. Особено за таблици и някакви прости редакции. Не за четене или писане на текст. OpenOffice е друга бира, но не знам защо Линукс-общността си е наумила, че Libre ще е софта, с главно "С". Ми оправете го, бе!

Миналата седмица се ядосах за табулиран ПДФ четец, който да ти помни историята. Е, може ли такова нещо?! ОК, намерих си, ама мина време в инстал и деинстал на някакви гийкърски четци, дето изглеждаха като от Първата световна война. На Уин ползвам Foxit. На Убунту Foxit няма нищо общо. Едно търсене в Гугъл ми показа, че не съм само аз, който иска един обикновен табулиран прост четец, който да помни историята, така че като затворя книгата, която съм чел и после да я отворя пак, да не скролвам като луд и да се чудя докъде съм стигнал...

Просто трябва да се свикне с някакви неща, но неподдържането на разни неща, понякога може да те вбеси истински. Иначе Убунтуто на нетбука ми не е забило веднъж. През тоя период Уина ми е забил неведнъж. Използвам ги горе-долу поравно...ю

Това, че голяма част от уинския софт няма нормална версия за Линукс не е грешка на Линукс, а на компаниите, разработчиците и Линукс общността, която понякога си мисля, че въобще не е това, за което се представя.

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Автор

Аха, а контейнери ли ползва?
Аз до колкото прочетох набързо, правят точно това, което обяснявах, само, че подхождат по-различно в смисъл използват конфигурационен файл за сетъп на env-a на приложението и са попроменили стандартните директории, иначе концепцията е същата като на Atomic и на Snappy

Не съм я ползвал. Не разбрах, компилират ли се пакетите? Я дай повече инфо :)

Може бинарни може също и да се компилират.

https://nixos.org/nixos/manual/sec-package-management.html#sec-custom-packages

Просто трябва да се свикне с някакви неща, но неподдържането на разни неща, понякога може да те вбеси истински. Иначе Убунтуто на нетбука ми не е забило веднъж. През тоя период Уина ми е забил неведнъж. Използвам ги горе-долу поравно...ю

Това, че голяма част от уинския софт няма нормална версия за Линукс не е грешка на Линукс, а на компаниите, разработчиците и Линукс общността, която понякога си мисля, че въобще не е това, за което се представя.

Поддържам 6 компютъра с Windows 7, 8.1 и 2008. Нито един от тях не ми създава проблеми заради OS.

Компаниите не правя грешки, като не разработват софтуер за Линукс. Сметката е проста. Разработката на даден софтуер за някоя платформа струва Х пари. С Х пари имаш достъп до 98% от потребителските машини. Защо да наливаш още Х пари, за 1% само? Просто разработката на качествен софтуер за Линукс е нерантабилна, защото това е OS за ентусиасти, която държи изключително малка ниша от пазара на PC.

Поддържам 6 компютъра с Windows 7, 8.1 и 2008. Нито един от тях не ми създава проблеми заради OS.

Компаниите не правя грешки, като не разработват софтуер за Линукс. Сметката е проста. Разработката на даден софтуер за някоя платформа струва Х пари. С Х пари имаш достъп до 98% от потребителските машини. Защо да наливаш още Х пари, за 1% само? Просто разработката на качествен софтуер за Линукс е нерантабилна, защото това е OS за ентусиасти, която държи изключително малка ниша от пазара на PC.

Добре де като не ви харесва защо само тролствате тук ? А ние ако напишем нещо макар и на 99% вярно в Windows раздела ни класифицирате като тролове и незнам си какви.

С Х пари имаш достъп до 98% от потребителските машини. Защо да наливаш още Х пари, за 1% само? Просто разработката на качествен софтуер за Линукс е нерантабилна, защото това е OS за ентусиасти, която държи изключително малка ниша от пазара на PC.

Това важи и за киберпрестъпниците за щастие... :) Но именно заради сигурността пък iOS и Линукс предоставят нещо, което Уин не предлага - различната йерархична организация и строг контрол над правата и привилегиите на юзъра правят трудно разпространението на малуер в цялата система и скачането му към други компютри. Да има и малуер, и ботнети за Линуск, но просто не са толкова популярни, а и примерно един известен спайуер имаше, който всъщност пленява ФайърФокс, а не самата система... И още нещо - в Уина админския акаунт отдавна не е проблем за малуера...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

Добре де като не ви харесва защо само тролствате тук ? А ние ако напишем нещо макар и на 99% вярно в Windows раздела ни класифицирате като тролове и незнам си какви.

Росене, не помня в коя тема преди време се беше затролил нещо, но тогава излезе с "подвита опашка"( да не казвам "като насран", че не е културно!). Пак ли си тръгнал да развиваш теории за неща от които не разбираш нищо?

@Методи, то точно заради това Линукс е "сигурен". Ама и на него що дупки му намериха в последните години... Просто хакерите не ги блазни толкова, защото е слабо разпространен софтуер. Иначе един добре защитен Windows не мисля, че по нещо отстъпва на Linux, особено ако ЗКУ-то не инсталира всяко нещо, което му предложат.

Росене, не помня в коя тема преди време се беше затролил нещо, но тогава излезе с "подвита опашка"( да не казвам "като насран", че не е културно!). Пак ли си тръгнал да развиваш теории за неща от които не разбираш нищо?

@Методи, то точно заради това Линукс е "сигурен". Ама и на него що дупки му намериха в последните години... Просто хакерите не ги блазни толкова, защото е слабо разпространен софтуер. Иначе един добре защитен Windows не мисля, че по нещо отстъпва на Linux, особено ако ЗКУ-то не инсталира всяко нещо, което му предложат.

Дали не разбирам ?

Ние имаме по-обективна представа за нещата от вас, които чакате всеки удобен момент за да се изсерете на масата.

Редактирано от Росен Р. Александров (преглед на промените)

Дали не разбирам ? Мога да ти кажа нещо за което всеки ще ме подкрепи. Че Windows потребителите са рядко тъпи. А Линукс потребителите са рядко интелигентни.

Ние имаме по-обективна представа за нещата от вас, които чакате всеки удобен момент за да се изсерете на масата.

Виж, ето за това ти говорех... И този ник ли искаш да ти баннат?  :D

Ние ли тролим темата? Ние коментираме въпроси, а ти коментираш нас и ни даваш определения, като ни въвличаш в лични спорове нямащи отношение по темата и дискусията тук. Ние тролим, а?!

Редактирано от bure_s_barut (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.