Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Това е твой проблем, а не проблема на операционната система.

Нямам намерение да се повтарям. Очаквам всяка дистрибуция да идва с еднакъв набор базови компоненти. Кой тъпак ми е махнал поддръжката на LPT порт питам аз? С какво по-точно е виновен потребителят, че не може да си пусне принтера, понеже LPT не се вижда? Все Linux хубав, все потребителят тъп. Аз може да мога да си оправя проблема, но е неприятна изненада, че нещо което е РАБОТИЛО вече НЕ РАБОТИ. Други очаквания имам.

Второто - да, виновни са компоненти на OS за това, че 1 час ръчкам драйвери за принтери, за да извадя друго, освен ченгелчета. Под Windows до XP просто избирах драйвера за моя принтер - има го интегриран. В Windows7 има универсален драйвер.

А темата не беше пример за проблем, а за конзолни команди. Няма една тема без да се изтъркалят поне една десетка мнения с конзолни команди. Това не привлича повечето потребители.

Пак ще го повторя - 1+1 трябва да е винаги 2. В Linux света 1+1 обаче се получава, че може да е стойност произволна в интервала минус безкрайност - плюс безкрайност. Неее, мерси. И няма да ми го раздаваш менторският тон!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ама те се радват като малки деца, че в 50% отслучаите Windows открива устройства на две години по-стари машини от неговото издаване, а отричат 90 - тте процента на Linux. Шантава работа...

Ама те се радват като малки деца, че в 50% отслучаите Windows открива устройства на две години по-стари машини от неговото издаване, а отричат 90 - тте процента на Linux. Шантава работа...

Скоро да си играл нещо по-ново от NFSU2?

Аз преди час направих един сет на Call of Duty: Ghost... и за твое учудване не ми трябваше нито Wine, нито POL, нито каквото и да е друго освен Daemon Tools! А сега суичнах на Linux... яко а? :D

М-да. Линукс (като Линукс) не става за десктоп. Ай да се хванем за буквата. И като ГНУ Линукс пак не става. Чак като мине през "обработка" на някои имена. Тоест - от консуматорска гледна точка, има ДИСТРА които са платени (но не пробвани от мноого хора) и при тях даже и да не става, то няма да става по друг начин. Само че те се "хакват" мноого рядко (ако се "хакват" де) и няма как да стигнат до "редовия потребител".

Аз преди час направих един сет на Call of Duty: Ghost... и за твое учудване не ми трябваше нито Wine, нито POL, нито каквото и да е друго освен Daemon Tools! А сега суичнах на Linux... яко а? :D

В линукс когато искаме да играем игри си пускаме super tux, tux racer или xterm + bsd games :P  

В линукс когато искаме да играем игри си пускаме super tux, tux racer или xterm + bsd games :P

Ако игри, като горната вървяха под Linux, сега нямаше и да си помисля за Windows, ама уви :P

Ако игри, като горната вървяха под Linux, сега нямаше и да си помисля за Windows, ама уви :P

Като искате игри си вземете playstation, тука говорим за компютри и операционни системи :P

.... И няма да ми го раздаваш менторският тон!

Е заради това изобщо няма да ти отговарям по същество. Къде го видя менторски, не ми стана ясно, ма карай...

Само едно ще ти посоча в твой стил, като си почнал да даваш примери за неработещите драйвер за принтерите, отвори раздела за Windows и виж колко там са работещи и как printer spooler постоянно "зависва". Айде мани това, колко теми има, аз лично съм попадал на стотици такива примери.

Иронията ти е меко казано неуместна. Не Линукс е виновен, че Х фирма не е написала игра за него. А, ако беше написала, щеше да върви по-добре ,както в повечето от случаите. И не ми се хвалѝ с тоя CoD. Играя всичко ново на 4K. Само, за да си начеша крастата с моя хардуер, държа Windows. За нищо друго не ми е притрябвал ;)

А пък аз да ти кажа, щом ще се фукаме, ама е тайна, не го разпространявай, имиджът на играта ти е файлова система, а Linux лесно работи с такива и за да го маунтна не ми трябва дори програма, замо цъкам десен бутон на него и готово ;) Е, ама нали е за Windows, тогава е простимо да сложиш по една програмка за всяка дейност, нали така ;) Иначе супер удобен бил, така съм чувал ;)

Само едно ще ти посоча в твой стил, като си почнал да даваш примери за неработещите драйвер за принтерите, отвори раздела за Windows и виж колко там са работещи и как printer spooler постоянно "зависва". Айде мани това, колко теми има, аз лично съм попадал на стотици такива примери.

Print Spooler-a зависваше в XP. В 7 проблемите са много по-малки. И се решават с един .bat файл. Факт е, че много хардуер, дори принтер на над 10години, не се поддържа под Linux както трябва.

Големи игри.

Тро-ло-ло. Разликата е, че нещо като не го разпознае, инсталираш драйвер лесно.

Като искате игри си вземете playstation, тука говорим за компютри и операционни системи :P

Това е проблема... кога ще започне да се говори за usability, та най-после да се появи истинска конкуренция? :P

Иронията ти е меко казано неуместна. Не Линукс е виновен, че Х фирма не е написала игра за него. А, ако беше написала, щеше да върви по-добре ,както в повечето от случаите. И не ми се хвалѝ с тоя CoD. Играя всичко ново на 4K. Само, за да си начеша крастата с моя хардуер, държа Windows. За нищо друго не ми е притрябвал ;)

А пък аз да ти кажа, щом ще се фукаме, ама е тайна, не го разпространявай, имиджът на играта ти е файлова система, а Linux лесно работи с такива и за да го маунтна не ми трябва дори програма, замо цъкам десен бутон на него и готово ;) Е, ама нали е за Windows, тогава е простимо да сложиш по една програмка за всяка дейност, нали така ;) Иначе супер удобен бил, така съм чувал ;)

Е, да екстра си е твоето ;) Ама кво пък, една програма в повече не е болка за умиране... програми за Windows бол :) Не че не става и без DT, ама си е мъка.

Print Spooler-a зависваше в XP. В 7 проблемите са много по-малки. И се решават с един .bat файл. Факт е, че много хардуер, дори принтер на над 10години, не се поддържа под

Printer spooler зависва и в 7-цата и то масово, да не кажа голяма дума но 70-80% от случаите, когато примерно решиш да споделиш принтер от USB-то, след първия печат и си до там. Е погледи в раздела, за който ти казах, даже последната тема е от от няколко дни. Ти сам също трябва да знаеш за тези проблеми щом си системен. Стигнахме и до .bat файлове, разбирам то това не е аналогично на терминала, даже обикновения потребител сам си ги пише. Относно инсталирането на мрежови принтер и драйвери под Windоws 7, същата работа, даже не ми се повдига въпроса. Canon примерно са едни от големите производители, инсталирал ли си скоро драйвер за МФУ под 7-ца и как лесно се подкарва в мрежа. Проблеми има, но защо тези под Winodws се омаловажават, а пък тези на Linux били непреодолими. И какво значи поддръжка, ми и за мое лично МФУ няма драйвери за 8, ама не рева нали, а същевременно си върви на Linux-a без проблем.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

А каква според вас е причината Windows да е предпочитан пред Linux от обикновените потребители? Моля, без стандартни изрази като "потребителите са тъпи", защото подобно мислене закопава цялата идея, върху която лежи Linux!

В САЩ и във всяка страна, където пиратството е престъпление, Windows се използва повече от Linux, въпреки че Linux е безплатен... защо? Едва ли хората ще предпочетат да плащат, когато има нещо по-добро и то безплатно, нали? Явно не е само маркетинга на Microsoft...

Та вие какво мислите, каква е причината?

:) Да пообщим, значи. Не става защото не стават

-игрите

-стар флаш-плеър (без него не може)

-фотошопа не бичи или е стар (на всеки среден потребител му трябва)

-нерото е старо (и не е безплатно)

-за ди-джеи не става (поне за българските, както и музиканти), рийзън дъ бест

-3де(кад) програми нема чак читави

Не е чудно, че средния БГ-потребител е на свръх-ниво и само във форумите за Линукс го пращат да браузва, сваля торенти и чати в скайпа.

... явно на този свят има само Windows и тук там някой Linux ако човек вярва на написаното в темата :)

Между другото преди малко се борих с един Windows, който твърдеше, че профила на потребителя бил счупен. "Лекарството" на Microsoft започва с пускането на regedit ... как ще го пуснете си е ваш проблем след като не можете да се логнете, но затова историята мълчи - https://support.microsoft.com/en-us/kb/947215. Загубено време около два часа.

Да предположим, че ми е зачезнал /root или /home/blah в Linux ... какво ще се случи? Нищо. Ще се логна с home /.

Толкоз.

Не можеш да се логнеш като админ ли... В Safe Mode with Command Prompt пишеш в конзолата и би трябвало да си готов.

net user administrator /active:yes

Ако ли не, от Recovery Environment среда викаш regedit-a и си свършваш работата.

http://www.techrepublic.com/blog/windows-and-office/use-the-recovery-drive-command-prompt-to-edit-the-registry-or-recover-data/

Оттам могат да се извикат и Startup Repair, System Restore и дори опция за връщане на Image (ако има създаден такъв ествествено). В 8 са добавени и опциите за Refresh и Reset. Не е като да нямаш опции...желание и четене се иска за работата с всяка една ОС. ;)

Стигнахме и до .bat файлове, разбирам то това не е аналогично на терминала, даже обикновения потребител сам си ги пише.

.bat файлът е автоматизация на процеса. Иначе и на ръка можеш да отидеш да спреш print spooler услугата, да отидеш на ръка в поддиректорията, където е кеша на spooler-а на Windows директорията и на ръка да изтриеш кеша и после пак на ръка да пуснеш услугата. Canon като нямат драйвери за 8, пробваш тези за 7. Аз съм на 7 и 7 се поддържа. Да, инсталирал съм драйвер за МФУ, макар че обикновените домашни потребители рядко имат такива. Тегаво се инсталира, т.е бавно.

На Linux малко от по-особените неща вървят без човъркане. Работата е, че под Windows нещата ги знам интуитивно и не трябва да преоткривам топлата вода.

И все пак, вие почнахте с едно тролене, хейтване, спамене, флеймване, плюене и гаменщина общо взето по български. Росенчо по-специално. Аз казвам, че Linux дистрибуциите въобще не са без кусури както ги изкарвате, далеч не всичко тръгва просто така и още повече - липса на стандартизация и без систематизирана база данни за информация - това ги превръща в...трън в дупето.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

.bat файлът е автоматизация на процеса. Иначе и на ръка можеш да отидеш да спреш print spooler услугата, да отидеш на ръка в поддиректорията, където е кеша на spooler-а на Windows директорията и на ръка да изтриеш кеша и после пак на ръка да пуснеш услугата. Canon като нямат драйвери за 8, пробваш тези за 7. Аз съм на 7 и 7 се поддържа. Да, инсталирал съм драйвер за МФУ, макар че обикновените домашни потребители рядко имат такива. Тегаво се инсталира, т.е бавно.

На Linux малко от по-особените неща вървят без човъркане. Работата е, че под Windows нещата ги знам интуитивно и не трябва да преоткривам топлата вода.

И все пак, вие почнахте с едно тролене, хейтване, спамене, флеймване, плюене и гаменщина общо взето по български. Росенчо по-специално. Аз казвам, че Linux дистрибуциите въобще не са без кусури както ги изкарвате, далеч не всичко тръгва просто така и още повече - липса на стандартизация и без систематизирана база данни за информация - това ги превръща в...трън в дупето.

Защото драйверите за 7 не сработват на 8.1 и по специално сканирането при мрежова инсталация. Относно хейта и т.н. - ето ми първия пост по темата: цък Нито съм хейтил, нито съм говорил празни приказки, нито съм се заяждал на дребно или персонално. Лично ти даже се опита да ме въвличаш в некакви разправии, като ми говориш, че съм ти държал менторски тон, не че ми дреме да ти се обяснявам, но не беше така. 

Както за теб работата под Windows е интуитивна, така приеми, че за други хора тя е интуитивна и удобна под Linux. Аз лично се занимавам със системна администрация и Windows там просто не ми върши работа. Не, че е невъзможно да се работи, но в Linux решенията, удобствата и поддръжката на някои неща са в пъти по интелигентни.  Всеки ден се налага да се допирам и до FreeBSD. Работил съм и с други UNIX подобни, да не изброявам. Друг е въпроса, че активно ползвам и Windows за десктоп. Поддръжката на някои неща пък при него го прави предпочитан. Често ми се налага да обработвам файлове на Фотошоп, които са в CMYK, също така и .eps. Това е така първо, че Linux не поддържа тези цветови профили и второ има липса на професионален софтуер за растерна графика по-специално, защото за векторната, CAD и 3Д-то има що годе добри неща на професионално ниво. Единственото приложение за растера,което е добро е GIMP, но той е далеч от класа на Фотошопа и това е факт. Никога не съм твърдял, че Linux e абсолютно безпроблемен. Аз казвам, само че не е по-труден за работа от Windows, който също не е безпроблемен, дори напротив проблемен е в пъти повече, но за трети път се повтарям. По незнайно каква причина, сякаш Windows потребителите не виждат тези проблеми, а при Linux се ескалират и раздуват безпредметно. Значи за едно Windows решение може да се чака с дни, да се влачат анализи, да се чака сканиране за повредени системни файлове и куп още, а при Linux, че нещо видиш ли не тръгнало от раз и трябвало да се напишат 5 реда в терминала, вече това е безкрайна сложност и системата се отписва, като неставаща.

Стандарти има и 1+1 си е 2, просто за някой неща в различните дистрибуции се подхожда малко по-различно. Хвани една нишка примерно на RH и върви по нея и ще видиш, че за много голям % от неща има стандарти. Е да има го и момента за, който говори автора на темата и ако трябва да разискваме същината и, каквато бе идеята, щеше да е много интересно и полезно, но за съжалени се изроди точно в тази безсмислена полемика и махленски изкази от хора аматьори, които нравиха безумни изказвания в темата. Е върни се назад и разгледай, за да видиш за какво ти говоря и ако подкрепяш това, просто няма смисъл да говорим повече. В съседната тема е същата безгранична глупост. Хора, които съм сигурен, че не прават разлика между операционните системи (ако нагласим един Linux да изглежда като Winowds ше има да викат малии, глей как работи тоя Win - пушка е), които не са прочели 2 реда история ако щеш аде мани технически да са запознати, дават компетентни мнения. Ето ти прост пример за един в съседната тема дето разправя, че за Linux нямало вируси, защото има малък пазарен дял, е какво да му отвориш на такъв. И в тази тема примерите са цветни, не ми се връща назад. Просто трябва да се спре да се спекулира и да се ескалират дребни неща. Ако ще си говорим, то е добре да има конкретика, както писах още в първият си пост, за да е ясна целта и тезата.

exwol точно на  simtech не му обяснявай защото той  от както се е родил е все недоволен . Той е вечната контра  и  никога за него няма да се направи изделие което да му е по - високите  стандарти. Има още един такъв  като тоя  дето заман  е обиден и заман некой му е крив. И до утре да му обясняваш  пак няма да те разбере. Това  са хора с капаци  и закърнели мозъци които ги е страх да прочетат 2 реда или да опитат нещо странично. Тоя същия simtech  дето сега ти приказва пълни алабализми е работил във ISP фирма (по негови думи)  :)  Портиер ли е бил там или е трил с парцала пода и  стъклата не го знам. Най малкото от чисто любопитство  щеше да се поинтересува как работят тия сървъри  и тн.  И понеже тука някой реваха и за заглавието на темата нека да им го  преведа под формата на клипче белким вденат поне малко от малко .Защо Linux не струва?   и  Защо линукс не струва? - част 2

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Аз казвам, че вашият Linux не е манна небесна и се чупи не по-малко от Windows. Под Windows поне не съм виждал толкова често ъпдейти, които да счупят системата. Навремето беше масова практика при обновяване с Нвидиа драйвери да оставаш на конзола. И аз не съм трол, ти си трол. Аз не пиша с фенщина. Пиша защо Linux няма да го бива скоро за десктоп. Обективно вадя аргументи за минали или настоящи проблеми и недостатъци.

Влез в Linux раздела и навсякъде ще видиш теми пълни с конзолен код. Влез в Windows раздела и ще срещнеш не повече от 10-тина конзолни команди. Много от проблемите се решават без конзола въобще.

Искаш пример? ЦЪК - WIFI ПОД UBUNTU Колко още конзолни реда ще трябват, за да се пусне WiFi, който в Windows тръгва или с драйверите инсталирани по подразибране/интегрирани в Windows или тръгва веднага и в 99% от случаите когато сложиш драйвер за Wi-Fi картата? Бахти, как ги привлякохте обикновените потребители към Linux, а?

п.п Толкова е..., че се превръща във виц от типа - "Колко...са необходими за да се смени една електрическа крушка"

Ти къде ме върна в 2005та ? КДЕ 3.5?! По-добре замълчи ясно е че трола си ти. И също е ясно че тези глупости за конзолата ги дъвчеш от времето на кде 3.5. Аз никога не съм имал проблем с Wi-Fi нито с PPPoE нито VPN под линукс, всички тези връзки съм ги настройвал с няколко цъквания на мишката, не знам къде ти видя конзола ?!

Човек моля ти се, не си смучи от пръстите неща, с които ти персонално не си могъл да се справиш или определен потребител.Това е твой проблем, а не проблема на операционната система. Не говоря за конкретният ти пост, който съм цитирал, а за последните ти няколко, даже и проблема с драйвера за принтера. Този ти пост го цитирах, щото от желание да покажеш колко е нескопосан Линукс, сам си вкарваш автогол. Нали виждаш къде се е коренил проблема в темата, която си посочил като пример и се опитваш да оплюеш!

Пича само го е написал, ама ще ти цитирам все пак...

Други конкретни въпроси имаш ли?

Това е изключително нагло същество, не видя ли как отговориха с нападение като споменах за проблеми под Уиндоус, изобщо според тях компютъра ми е счупен АМД са виновни и аз не съм знаел как да се справя ама системата била супер. А той че с най-елементарни неща не се е справил, или е направил всичко възможно за да не се справи само за да може да троли колко скапан бил линукс е отделен въпрос.

Но мога да кажа че и с принтера не съм имал проблем. Още от 2007ма като взех принтер и само го боднах в компютъра Линукс веднага ми отчете принтер и ме накара да направя тестова страница, и всичко заработи без никаква моя намеса, но за Windows не мога да кажа същото.

Сериозно ?! Играя Metro 2033 Redux под Линукс играя CS GO под Линукс играя Left 4 Dead 2 под Линукс и много други които мога да инсталирам от Steam. И не ми е трябвало винцето или друг софтуер.

Не можеш да се логнеш като админ ли... В Safe Mode with Command Prompt пишеш в конзолата и би трябвало да си готов.

net user administrator /active:yes

Ако ли не, от Recovery Environment среда викаш regedit-a и си свършваш работата.

http://www.techrepublic.com/blog/windows-and-office/use-the-recovery-drive-command-prompt-to-edit-the-registry-or-recover-data/

Оттам могат да се извикат и Startup Repair, System Restore и дори опция за връщане на Image (ако има създаден такъв ествествено). В 8 са добавени и опциите за Refresh и Reset. Не е като да нямаш опции...желание и четене се иска за работата с всяка една ОС. ;)

Ако видите, колко условности сте написали ще разберете защо загубих два часа да оправя елементарен проблем, който не би трябвало да се случва.

Въобще няма смисъл да говорим защо ми трябват Recovery, Repair, Restore ... всъщност защо са измислени въпросните неща? Ако всичко работи от прекрасно по-прекрасно на кой му трябва да прави Repair, Recovery или Restore?

Е нали в Уиндоус нищо не се пишеше ? Всичко ставало ей така?!

Ако видите, колко условности сте написали ще разберете защо загубих два часа да оправя елементарен проблем, който не би трябвало да се случва.

Въобще няма смисъл да говорим защо ми трябват Recovery, Repair, Restore ... всъщност защо са измислени въпросните неща? Ако всичко работи от прекрасно по-прекрасно на кой му трябва да прави Repair, Recovery или Restore?

Май изобщо не сте вникнали в думите ми...какви два, часа какви 5 лева. Recovery Environment е специална среда (а не Recovery като опция за Repair на Windows). Посочените неща се правят за минути. И какъв е проблема да се активира скрития админ акаунт или да се използва RE среда. Такава среда има всеки по-нов компютър, а ако няма просто се поставя инсталационния диск. Както си имаш наблизо жив диск с Linux какъв е проблема да си имаш такъв и с Windows?

Ако всичко работеше прекрасно нямаше да задаваш тези въпроси. А нещо може да се счупи не само заради самата ОС, а заради потребителя зад нея (калпав софтуер, вирус, "оптимизации") или хардуерен проблем (например лоши сектори на мястото на потребителския акаунт)...въпросните екстри ги има за всеки случай, а не защото MS знаят, че ОС им не става...Защо на корабите има спасителни лодки колкото и да са сигурни?

Както каза cybercop в другата тема....изниква проблем, намирам решение...ми и при Windows-a е така, но всичко си зависи от познанията на потребителя му (както каза пак cybercop - какъвто потребителя, такава и системата му).

А и да не говорим, че при счупен профил, почти винаги Windows-а те логва с временен (Temp) профил и пак можеш да стигнеш до Regedit-a лесно... Така че глупости не ми се четат.

Но всеки да ползва каквото си иска. Обаче като се изтъква даден минус на една ОС дори на базата на личен опит, нека да е с ясни аргументи (защото това в случая не е проблем на ОС, а на потребителя).

Поздрави!

Поздрави и от мен, вирусите те зовът :)

До момента само ти се приканваш да се спре тролването, а теб един градивен коментар не съм прочел.

Това какво ме зове си е моя работа.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.