Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Няма ли един админ да мине и да те архивира  поне за 3 седмици :) Ти си абсолютен спамер и форумен трол. Как те не е срам  и как нямаш сапикяс  и елементарна форумна култура не ми е ясно.  И аз като дадох 350 лева за  Windows 7 Pro  защо ми  не работи лан картата на Интел бе играч ? Къде ми е драйвера като съм си платил и едното и другото ? Има за XP драйвер само. Искам си драйвера и не ме интересува щом съм си платил са длъжни да го имат. Иди се  зарови във форума за драйвери и виж колко народ реве от платената ти система !!! Помагай им на тях щом си толкова навътре с материята и ти е ясно всичко. После ако  имаш сила прескочи  и във раздела със вирусите ,че и там   е страшна навалица от цъкачи и разбирачи като тебе. Под линукс дистро тая ланка бачка  без да  и търся драйвер.   Ей намерих начин да те банна и да не ти чета постовете повече .

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 28,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Че като е толкова популярен ползвайте си го със здраве. В Linux популярен е gzip, xz и т.н. Ама не ви ги навираме в лицето :)

Това ми прилича на сорс ... пък на вас на какво ви прилича не знам:

http://www.rarlab.com/rar/unrarsrc-5.2.7.tar.gz

Аз не произвеждам хардуер, пък и Linux работи на моя хардуер съвсем добре. Иначе имам Linux на доста повече от едно PC ... забележката ми се отнясяше за това, че чевека не бил сигурен дали и как щял да работи Linux. Отговорът може да му даде само производителя. Колкото до това дали Windows работи на всяко PC ... не и ако PC-то ви например е ARM и искате да ползвате Windows различен различен от Windows RT. Но пък напоследък не съм срещал хардуер на който не тръгва Linux ... така, че с хвалбите толкова.

Няма безплатен опънсорс RAR и не може да има.RAR предлага една идея по-добра компресия от ZIP.

А tar дава много по-добра компресия от rar - сега лягай да спиш.

И като пратя tar на някоя лелка в някой офис, ще го гледа умно и ще ми звъни по телефона да ме пита дали това не е виРОс. Иначе аз ползвам основно ZIP и SFX, защото се отварят на всяка система.

Няма ли един админ да мине и да те архивира  поне за 3 седмици

Нали попита нещо - аз отговарям.

Това ми прилича на сорс ... пък на вас на какво ви прилича не знам:

http://www.rarlab.com/rar/unrarsrc-5.2.7.tar.gz

Това е Unrar модула. Unrar-ването е безплатно. Unrar модула служи само за разархивиране.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Сам по себе си tar не дава никаква компресия. Просто събира файловете един с друг. След това може да бъде компресирано това цялото чудо с каквото си пожелаеш.

:lol6:

Това е Unrar модула. Unrar-ването е безплатно. Unrar модула служи само за разархивиране.

Щом проблема е лелките да го отварят след като им го пратите, значи няма проблем. Ще го отворим и ние - БЕЗПЛАТНО. Други възражения да имате?

ОК - конкретно, коя е опцията, която липсва, защото за мен GUI-то на mate архиватора си върши работата. Архивира, разархивира, сплитва, пароли слага (поне има такава опция, не съм я ползвал), гледам че даже и криптация някаква има.

Ако в Linux не можете да видите детайлите в хардуера ... въх! lspci, lsusb, top, cat /proc/cpuinfo, cat /proc/meminfo, dmidecode, hdparm, sdparm ... какво още искате да видите?

Ами примерно отварям програмката "Archive Manager". Има вид на архива, парола, да се криптират имената, да се раздели на томчета. Това са вече 5 пъти повече опции, отколкото има под Mac. Но в 7z имам още: Level, method, dictionary size, word size, solid block size, колко памет ще се ползва за архивиране и разархивиране, както и още няколко не толкова важни опции.

Защо си мислиш, че не мога да си видя хардуер-а? Аз искам сайт с огромна база, където мога да си харесам хардуер за Linux. И ако ми трябва да нещо да оправя, да видя дали може. Това не само за Desktop ще ми е от полза. Просто идеята ми се струва хитра и сравнително лесна. Конкуренцията също няма подобен.

Ами примерно отварям програмката "Archive Manager". Има вид на архива, парола, да се криптират имената, да се раздели на томчета. Това са вече 5 пъти повече опции, отколкото има под Mac. Но в 7z имам още: Level, method, dictionary size, word size, solid block size, колко памет ще се ползва за архивиране и разархивиране, както и още няколко не толкова важни опции.

Защо си мислиш, че не мога да си видя хардуер-а? Аз искам сайт с огромна база, където мога да си харесам хардуер за Linux. И ако ми трябва да нещо да оправя, да видя дали може. Това не само за Desktop ще ми е от полза. Просто идеята ми се струва хитра и сравнително лесна. Конкуренцията също няма подобен.

Явно не съм разбрал, какво сте искали да кажете. Но, пък ето ето тук някой ви е дал разни нещица - https://www.kaldata.com/forums/topic/241473-why-linux-sucks-for-desktop/page-14#entry3116174

Колкото до Archive Manager или каквото там ползвате, то мисля, че е съвсем нормално да ви даде само миналното количество опции с оглед на факта, че ползвате един frontend за много архиватори. Ако искате повече опции - man 7za. Обаче съм почти сигурен, че тези опции сте ги ползвали само няколко пъти в живота си :) Което пък ще ни прати към GUI дизайна и решенията на Gnome, KDE и т.н. относно това, какво да имате на екрана, дали много опции са всъщност нещо полезно или не ... дълга тема.

Явно не съм разбрал, какво сте искали да кажете. Но, пък ето ето тук някой ви е дал разни нещица - https://www.kaldata.com/forums/topic/241473-why-linux-sucks-for-desktop/page-14#entry3116174

Не е лошо и аз ползвам търсачка. Мисля си че е хубаво да има и споделям. А иначе специализирани форуми и случайни теми из мрежата има за почти всичко. Но случайна статия след две години може и да изчезне.

Колкото до Archive Manager или каквото там ползвате, то мисля, че е съвсем нормално да ви даде само миналното количество опции с оглед на факта, че ползвате един frontend за много архиватори. Ако искате повече опции - man 7za. Обаче съм почти сигурен, че тези опции сте ги ползвали само няколко пъти в живота си :) Което пък ще ни прати към GUI дизайна и решенията на Gnome, KDE и т.н. относно това, какво да имате на екрана, дали много опции са всъщност нещо полезно или не ... дълга тема.

-- нормално е с оглед на минимален дизайн или преизползване. Ето една причина преизползване не винаги да е желателно.

- p7z мога да ползвам, има го и за Mac даже, което ми е важно.

- на последното ще сбъркаш със сигурност. Например с малко промени архивира много бързо и добре с LZMA2. Освен това 7z контейнера е от малкото които поддържат директно криптиране, което е удобно. Та за такива неща ги ползвам много опциите.

- на последното ще сбъркаш със сигурност. Например с малко промени архивира много бързо и добре с LZMA2. Освен това 7z контейнера е от малкото които поддържат директно криптиране, което е удобно. Та за такива неща ги ползвам много опциите.

Опцията за криптиране нали си я има или аз нещо пропускам? И тъй като съм почти сигурен, че frontend-а пуска така или иначе 7za, то alias може да бъде ваш приятел. Правите си един alias за 7za с нужните опции и те винаги ще се изпълняват и без да ги указвате в някакво GUI. Разни такива неща ми се въртят из главата на първо четене :)

Опцията за криптиране нали си я има или аз нещо пропускам? И тъй като съм почти сигурен, че frontend-а пуска така или иначе 7za, то alias може да бъде ваш приятел. Правите си един alias за 7za с нужните опции и те винаги ще се изпълняват и без да ги указвате в някакво GUI. Разни такива неща ми се въртят из главата на първо четене :)

Хм, аз съм си на Linux и трудно нещо може да ме махне от там. :)

Мисълта ми беше, че ги ползвам повечето опции и то често. Идеята си струва да се развие, може би като скрипт, ако се ентусиазирам.

Но мисълта ми беше, че търся графично взаимодействие в случая. И ако в Linux има десетина такива перфектно изпипани приложения, това ще е голям магнит за потребители. Представи си им разочарованието, като минат на друго и там няма нужните опции...

Примерно, ако се случа на Win-a и там като няма cclive се дразня сериозно.

Грешно подхождате. Ако си спомняте на лаптопа ви има лепенка - Windows 8 блабла и т.н. Защо очавате, че трябва да работи под нещо различно от това, което производителя ви е казал? Или пък беше Designed for Windows дрън дрън ... все едно.

Купувате си хардуер за Linux и слагате ... Linux. Не е много сложно нали?

P.S. опитвам се да си спомня откога не съм виждал rar файл. И защо по-точно трябва да ползвам rar ... все едно на този свят няма gzip или пък lzma. Ма нейсе ... като изчезне rar няма да скърбя много (ако изчезне).

Може на ти, да си говорим. :)  Все пак когато купувам лаптоп, купувам това което ми харесва /и за което имам пари :shy11: /.  И винаги, е имало проблеми, когато съм искал, да пробвам Линукс. Особено, ако хардуера с нов. Това не ми харесва на Линукс. И това според мен, е една от причини, да няма толкова много ползватели. Конкретно на моя лаптоп, няма кьорава лепенка. Но пак, нямаше Линукс за него, когато го закупих. И до момента, не се знае коя версия на Линукс, ще работи коректно. Където и да съм питал, казват 'не знам' и 'пробвай'. :D  А това, отблъсква потребителите.

П.П Не знам защо, някой фенове на Линукс, веднага с лошото започват. :ph34r:

За разведряване на обстановката:  :)

After reading it, I feel motivated to take a peek in my own crystal ball. Right, here goes. Top Ten things that will happen to Linux in 2015:

1.  
  2. Slackware 14.2 will be released. When it's ready.
  3.  
  4. KDE 5.x will fix 97.302 bugs and introduce 102.243 new ones.
  5.  
  6. Xfce 4.10 will fix two bugs, which brings it closer on the roadmap to the long-awaited 4.12 release.
  7.  
  8. Red Hat releases systemd Linux consisting of a boot manager and the 12.5GB systemd binary which has incorporated bash, X, KDE, and 663 other programs.
  9.  
  10. The Devuan team will start work on their fork of Debian, as soon as they have finished choosing the Technical Committee and the Devuan Board Members.
  11.  
  12. GNOME 3.16 introduces the fixed-window paradigm. Every application has an ideal window position on the screen. According to the GNOME developers, it will still be possible to move windows on the desktop using the Tweak Tool at least until version 3.18. Beyond that, this functionality will eventually be disabled permanently.
  13.  
  14. After a heated exchange on LKML, Linus Torvalds offers a public apology to Lennart Poettering, stating that his suggestion to "practice [unnamed sexual practice unheard of in the animal kingdom] with Taliban carpet salesmen's dogs" may have gone a bit too far.
  15.  
  16. The Swiss Police Force migrates 45.000 desktop client computers from Windows Seven to Hannah Montana Linux.
  17.  
  18. Scientists find out that climate change is due primarily to the widespread adoption of Gentoo Linux and the constant heating of compiling CPU's in datacenters worldwide.
  19.  
  20. Richard Stallman issues a fatwa on Canon printer drivers.
  21.  

http://www.linuxquestions.org/questions/slackware-14/what-will-happen-to-linux-in-2015-a-4175528725/

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Scientists find out that climate change is due primarily to the widespread adoption of Gentoo Linux and the constant heating of compiling CPU's in datacenters worldwide

:lol6: :lol6: :lol6: :lol6:

Тва е подла клевета!

Редактирано от flare (преглед на промените)

Може на ти, да си говорим. :)  Все пак когато купувам лаптоп, купувам това което ми харесва /и за което имам пари :shy11: /.  И винаги, е имало проблеми, когато съм искал, да пробвам Линукс. Особено, ако хардуера с нов. Това не ми харесва на Линукс. И това според мен, е една от причини, да няма толкова много ползватели. Конкретно на моя лаптоп, няма кьорава лепенка. Но пак, нямаше Линукс за него, когато го закупих. И до момента, не се знае коя версия на Линукс, ще работи коректно. Където и да съм питал, казват 'не знам' и 'пробвай'. :D  А това, отблъсква потребителите.

П.П Не знам защо, някой фенове на Линукс, веднага с лошото започват. :ph34r:

Нека да бъдем коректни и да кажем, че са малко производителите, които официално поддържат Linux. И това определено не е проблем САМО на Linux. И до момента има производители, които не искат да сътрудничат относно драйверите за хардуера, който произвеждат. Това няма как да бъде проблем на Linux.

Аз лично избягвам видео карти на Nvidia и ATI. Не ми трябват техните възможности и съм напълно доволен от вградения си Intel. Затова и си търсех лаптоп с такава видео карта. И мога да твърдя, че intel-ския драйвер е със значително по-малко проблеми от останалите. Защо? Просто защото Intel предоставят документация. Колкото пъти съм репортал бъгове винаги са били поправяни от няколко часа до няколко дни. Един път гонехме един бъг около седмица. Изпратил съм тонове логове за да се реши проблеми наистина в крайна сметка се реши.

Нищо лошо няма в оплакването ви. Просто трябва да разберете как се случват нещата.

Може ли да споделите модела на лаптопа си?

В България се внасят машини без да имат инсталирана OS. Затова някой им лепва един Linux или още по-зле FreeDOS, колкото да стават за продаване. Това съвсем не означава, че са правени да работят с него. Защо се прави? Заради цената. Вие сте платили X лева, но ако си бяхте купили същия лаптот с Windows, той щеше да струва X+Y пари.

Има и друга гледна точка на хора, като мен. Аз не искам да плащам за Windows. Но не мога да си купя желаното желязо, защото то се продава само с Windows, въпреки че работи прекрасно с Linux.

Така, че всички сме в една и съща лодка и няма смисъл да се правят някакви войни кое е по-добро или по-лошо. Надявам се да ви е станало ясно защо никой не може да ви даде конкретен отговор на питанията особенно ако хардуера ви е току що произвден.

Добре де, аз ли не разбирам нещо с тоя .rar? Имамe си rar, архивираме в rar, разархивираме от rar, как така ще го няма? Като го слуша човек трола, ще рече, че не знаем какво е rar. Аз пък само rar използвам:

dc26abd4dab952cd.png

Нека да бъдем коректни и да кажем, че са малко производителите, които официално поддържат Linux. И това определено не е проблем САМО на Linux. И до момента има производители, които не искат да сътрудничат относно драйверите за хардуера, който произвеждат. Това няма как да бъде проблем на Linux.

Аз лично избягвам видео карти на Nvidia и ATI. Не ми трябват техните възможности и съм напълно доволен от вградения си Intel. Затова и си търсех лаптоп с такава видео карта. И мога да твърдя, че intel-ския драйвер е със значително по-малко проблеми от останалите. Защо? Просто защото Intel предоставят документация. Колкото пъти съм репортал бъгове винаги са били поправяни от няколко часа до няколко дни. Един път гонехме един бъг около седмица. Изпратил съм тонове логове за да се реши проблеми наистина в крайна сметка се реши.

Нищо лошо няма в оплакването ви. Просто трябва да разберете как се случват нещата.

Може ли да споделите модела на лаптопа си?

В България се внасят машини без да имат инсталирана OS. Затова някой им лепва един Linux или още по-зле FreeDOS, колкото да стават за продаване. Това съвсем не означава, че са правени да работят с него. Защо се прави? Заради цената. Вие сте платили X лева, но ако си бяхте купили същия лаптот с Windows, той щеше да струва X+Y пари.

Има и друга гледна точка на хора, като мен. Аз не искам да плащам за Windows. Но не мога да си купя желаното желязо, защото то се продава само с Windows, въпреки че работи прекрасно с Linux.

Така, че всички сме в една и съща лодка и няма смисъл да се правят някакви войни кое е по-добро или по-лошо. Надявам се да ви е станало ясно защо никой не може да ви даде конкретен отговор на питанията особенно ако хардуера ви е току що произвден.

Напълно съм съгласен, с това. И знам, че е така. Да, проблема не е само в Линукс. Знам принципа, на продаване на лаптопи. И различните 'специалисти' дето ги продават. :D   Лаптопа е Acer V5-552 с AMD A10-5757m. Има официален драйвер за Линукс, макар и бета версия мисля.

Напълно съм съгласен, с това. И знам, че е така. Да, проблема не е само в Линукс. Знам принципа, на продаване на лаптопи. И различните 'специалисти' дето ги продават. :D   Лаптопа е Acer V5-552 с AMD A10-5757m. Има официален драйвер за Линукс, макар и бета версия мисля.

Първото нещо, което са написали е Windows 8.1 - http://www.acer.co.uk/ac/en/GB/content/model/NX.MCREK.005

Машината би трябвало да работи с Ubuntu 13 и нагоре, след като сте направили BIOS-в Legacy. Не би трябвало да има кой знае какви драми и с други диструбуции, но все пак зависи какъв опит имате с Linux.

Мда, Linux е виновен, че AMD отново са си питали ушите...

dd if=/dev/zero of=test bs=1M count=1
1+0 records in
1+0 records out
1048576 bytes (1.0 MB) copied, 0.00214008 s, 490 MB/s

tar cvf test.tar test
test

ls -la test
-rw-r--r-- 1 root root 1048576 Apr 30 22:38 test

ls -la test.tar
-rw-r--r-- 1 root root 1054720 Apr 30 22:39 test.tar

Както вече писах: tar сам по себе си не компресира.

Айде не айде от линка, който очевидно не искате да прочетете преди да го постенете:

Unix-like operating systems usually include tools to support tar files, as well as utilities commonly used to compress them, such as gzip and bzip2. There are multiple third party tools available for Microsoft Windows to read and write these formats.

И пример - преди малко махнах bzip2. Да видим какво ще се случи ако искам освен да tar-на файла и да го компресирам:

tar cjvf test.tar.bz2 test
tar (child): bzip2: Cannot exec: No such file or directory
tar (child): Error is not recoverable: exiting now
test

ls -la test.tar.bz2
-rw-r--r-- 1 root root 0 Apr 30 22:54 test.tar.bz2

Споко, всички сме се излагали. ;)

The file data is written unaltered except that its length is rounded up to a multiple of 512 bytes.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.