Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо Linux не става за десктоп

Featured Replies

Влез в линукс и инсталирай rar пакета, да видим по какво ще разбереш, че е платен или че е безплатен.

И като изтеглиш от Замунда RIP на игра, не ти излиза EULA и с нищо не разбираш, че е пиратска. Това не означава, че не си пират. И че не знаеш, не означава че не си виновен. Безплатна е тестовата версия. Ако искаш да я ползваш, а не да я пробваш - ще си платиш. Толкова за това, че всичко е безплатно.

И между другото, умник. Аз съм пират. Ползвам Windows 7 Professional. А на лаптопа ми имам стикер за Windows Vista Business. Само дето Vista е малко недоразумение. Но лиценз за Windows имам!!! Ако искам, слагам Vista и съм Genuine. И стотинка не можеш да ми кажеш.

Бе какво сте се 'фанали за тоя глупав .rar. Удавници за сламката. При наличието на толкова други качествени алтернативи, те rar та rar. Аз пък .rar не ползвам за чи ми е. Мое спокойно да си мина и без него.

Каквото и да изтеглиш от Интернет, то е или ZIP или RAR. Никой, освен Линуксаджиите не публикуват нещо в извратени формати като tar.bz. Че едното било контейнер, че другото било метод за компресия. Опитах се един път да разархивирам такова чудо под Windows. Има и по-лесни формати.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 450
  • Прегледи 27,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

И като изтеглиш от Замунда RIP на игра, не ти излиза EULA и с нищо не разбираш, че е пиратска. Това не означава, че не си пират. И че не знаеш, не означава че не си виновен. Безплатна е тестовата версия. Ако искаш да я ползваш, а не да я пробваш - ще си платиш. Толкова за това, че всичко е безплатно.

И между другото, умник. Аз съм пират. Ползвам Windows 7 Professional. А на лаптопа ми имам стикер за Windows Vista Business. Само дето Vista е малко недоразумение. Но лиценз за Windows имам!!! Ако искам, слагам Vista и съм Genuine. И стотинка не можеш да ми кажеш.

Каквото и да изтеглиш от Интернет, то е или ZIP или RAR. Никой, освен Линуксаджиите не публикуват нещо в извратени формати като tar.bz. Че едното било контейнер, че другото било метод за компресия. Опитах се един път да разархивирам такова чудо под Windows. Има и по-лесни формати.

Мога. Притежанието на лиценз за Vista не ви дава право да използвате Windows 7, затова би трябвало да си ползвате Vista-та.

Айде сега ще теглим от Интернет ... как не. Нали си ги имаме на флашки, CD-та и т.н. :)

И нали се разбра, че unrar може да се ползва ей така свободно, като пиенето на бирата :) Значи теглим, unrar и забравяме за случката. Пък после ако искаме да пускаме в Интернет си ги извращаваме с tar.bz2 или още по cool  с .tar.xz и злобеем, че Windows-аджиите, ще се припотят да ги отварят (не, че е много сложно де - цък, цък ама явно някои се затрудняват :) )

Голяма дискисия, голямо нещо ...

Ма на .zip какво му е, .7z, какво му е? Па хубаво като нещеш tar.нещо си. И да ти кажа, всеки нормален разархиватор може да разархивира почти всички познати и често ползвани формати. Всъщност аз защо да съм длъжен да се съобразявам с теб, като не можеш да разархивираш си търсиш начини. Хващате се за дреболии. Типично и вчера ти казах, сам го разбираш, че не си съвсем прав, но не падаш по гръб. Ми никой не те кара насила да ползваш Линукс или да се възползваш от предимствата му. Мъчи се само на Windows и това е, но не говори, че Линукс не ставал за десктоп, защото това не е вярно и поне 50 пъти и в тази тема и в хилядите други го доказахме с факти, а вие не се спряхте да говорите общи неща.

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Мога. Притежанието на лиценз за Vista не ви дава право да използвате Windows 7, затова би трябвало да си ползвате Vista-та.

Не ми дава. Трябваше да купя upgrade пакет към Windows7. Ама не се правя на света вода - ненапита. А пък ако искаш си ползвай tar.bz, повечето не го правят. Говорим си как един от вашите Линуксаджии с цялата си фенщина и изглежда наглост убеждава няколко страници, че архивирането с rar било безплатно в Linux, Пък ние в Windows сме будалите да си го плащаме.

Което показва нивото на познание на средностатистическият Линуксаджия и че зад фенщината няма много покритие. По-скоро ще повярвам на боровака, ако ми каже че Линукс ползва, отколкото такива фенчета.

Ма на .zip какво му е, .7z, какво му е? Па хубаво като нещеш tar.нещо си.

ZIP-а има ниска компресия, иначе нищо му няма. Събира ми файловете - ОК е. И добре, че са го отворили като формат, че тогава и вие Линуксаджиите щяхте да ядете дървото. Аз дадох конкретни примери защо Linux не става за десктоп.

Не ми дава. Трябваше да купя upgrade пакет към Windows7. Ама не се правя на света вода - ненапита. А пък ако искаш си ползвай tar.bz, повечето не го правят. Говорим си как един от вашите Линуксаджии с цялата си фенщина и изглежда наглост убеждава няколко страници, че архивирането с rar било безплатно в Linux, Пък ние в Windows сме будалите да си го плащаме.

Което показва нивото на познание на средностатистическият Линуксаджия и че зад фенщината няма много покритие. По-скоро ще повярвам на боровака, ако ми каже че Линукс ползва, отколкото такива фенчета.

Ами купете си го. В крайна сметка такъв върховен продукт си заслужава кинтите. Пък и как корпорацията ще има кинти да го развива ако не си плащате. Вадете стотинките и марш към някой представител да си закупите прекрасната Desktop OS. Не може така да ни убеждавате, колко е пресна и върховна, пък да я ползвате без да плащате. Лошо ... лошо ...

btw rar под Windows май продължаваше да си бачка, само изкарваше някакво досадно съобщение.

Ами купете си го. В крайна сметка такъв върховен продукт си заслужава кинтите.

Бачка и изкарва досадно съобщение - така е. Но това е само по добрата воля на автора на програмата. Ако иска, ще спре версията за Windows, както и за Linux след тези 30 дни да архивира и стотинка не можете да му кажете. Само дето ние в Windows ще сме преференцирани, че не разчитаме на 1-2 източника за софтуера и ще можем да си го направим отново "безплатен".

А лиценз вече е платен. Просто не ми харесва OS. И това не е аргумент.

В интерес на истината, RAR в мрежата го ползват предимно българи и руснаци. Не че формата е лош, напротив, ама е странен. И така форсират хората да се занимават с глупости, особено на Windows.

Stick with zip and be happy.

В интерес на истината, RAR в мрежата го ползват предимно българи и руснаци. Не че формата е лош, напротив, ама е странен. И така форсират хората да се занимават с глупости, особено на Windows.

Stick with zip and be happy.

Хаха. Няма как, човек. Повечето торенти са RAR :D Сега сериозно, на доста места съм виждал RAR. Иначе институции и големи фирми ползват ZIP като стандарт и въобще не се занимават с никой друг формат.

ZIP-а има ниска компресия, иначе нищо му няма. Събира ми файловете - ОК е. И добре, че са го отворили като формат, че тогава и вие Линуксаджиите щяхте да ядете дървото. Аз дадох конкретни примери защо Linux не става за десктоп.

Виж какво, ти отвори темата за тъпия .rar Нямало да го имаме никога. Е, имаме го. Сега усети ли се колко е безпредметен спора ти?

Виж какво, ти отвори темата за тъпия .rar Нямало да го имаме никога. Е, имаме го. Сега усети ли се колко е безпредметен спора ти?

Имаш го, ама ТРЯБВА да си го платиш. Можеш да пишеш и на RAR-лабс-а, че твоята дистрибуция разпространява модула без да има EULA и license.txt, за да подадат искане за сваляне на модула поради нарушаване на авторски права. Или искаш аз да го направя? Знаеш ли колко бързо ще ти изчезне RAR-а тогава?

Бачка и изкарва досадно съобщение - така е. Но това е само по добрата воля на автора на програмата. Ако иска, ще спре версията за Windows, както и за Linux след тези 30 дни да архивира и стотинка не можете да му кажете. Само дето ние в Windows ще сме преференцирани, че не разчитаме на 1-2 източника за софтуера и ще можем да си го направим отново "безплатен".

Ние? Кои сме ние? Аз лично пет пари не давам за rar. Не съм виждал такива файлове от години. Да, имам unrar, защото има сорс и е компилиран от сорс. Толкоз. Ако го спрат ... все тая и без него мога.

Платете, платете ... хубаво е да сеплаща за хубав и по-хубав и най-хубав и най-прекрасен Desktop.

Имаш го, ама ТРЯБВА да си го платиш. Можеш да пишеш и на RAR-лабс-а, че твоята дистрибуция разпространява модула без да има EULA и license.txt, за да подадат искане за сваляне на модула поради нарушаване на авторски права. Или искаш аз да го направя? Знаеш ли колко бързо ще ти изчезне RAR-а тогава?

Хайде, давай да видим как ще стане :)

Платете, платете ... хубаво е да сеплаща за хубав и по-хубав и най-хубав и най-прекрасен Desktop.

Явно понеже повечето сте много странни хора, не разбрахте, че Linux не означава без пари. Игрите за Linux, които се правят като портове, не са безплатни. Red Hat Server абонамента за година му е на цената на безсрочен лиценз за Windows Server.

Като мине 1 година при RedHat, оставаш без ъпдейти(след като си платил 800долара за 1 година поддръжка). В Windows ги получаваш години наред, докато не приключат поддръжката на версията си.

Аз като питах за разликата между zip и rar ми беше отговорено ,че тя е пренебрежимо малка. Ми като е толкова малка  от къв зор да го ползвам  след като и zip  ще може да се отвори от всяка една налична на планетата десктоп система. Дори драйверите на  някой производители са архивирани във zip и се извличат  без да трябват външни програми. Изобщо не спорете с тоя човек  защото той е 100 години назад и 50 във ляво  със разбиранията си за софтуер и хардуер. Свикнал си е да сваля кракнати и пачнати програми  без да плаща и никой не може да го откаже от тоя му  навик. На такъв потребител ако му разменят старт бутона от ляво във дясно  няма да може да си изгаси и компютъра,а ще го дръпне от контакта. Преди 10 години е пуснал някаква дистрибуция на рандом принцип и като е видял ,че не може да си пусне 1 песен  се е отказал  от опити изобщо. Идея си няма даже колко са се сменили нещата от тогава във всяко едно отношение.

Редактирано от AlkatrazBG (преглед на промените)

Аз като питах за разликата между zip и rar ми беше отговорено ,че тя е пренебрежимо малка. Ми като е толкова малка  от къв зор да го ползвам  след като и zip  ще може да се отвори от всяка една налична на планетата десктоп система.

Разликата между ZIP и RAR е като Лада и БМВ. Само толкова. И двете са коли. И двете имат 4 гуми, двигател, 3 педала, скоростен лост, ръчка за ръчната спирачка. До там приключат приликите. Да не ти говоря, че излязоха разширения на ZIP, които правят всичко около него буламач. Гледаш ZIP, ама не всеки софтуер може да го разархивира. Примерно Izarc поддържаше 3 алгоритъма за компресия в ZIP, но някои от алгоритмите друг софтуер, особено Windows-ският ZIP вграден не ги поддържа както трябва.

Е и какво от от това, че давал ниска компресия За десктоп функционалност пък и не само, е повече от вършещ работа. Боли ме, че при архив съм щял да спестя няколко мегабайта. Да не съм в "каменната ера", сега пространство бол и е сравнително евтино за мегабайт. Това са смешни и дребнави аргументи. Относно конкретността, кое даде за пример, че преди 5 години ти изчезнала поддръжката на някакъв архаичен принтер порт в някаква си дистрибуция. Казах ти да хванеш нишката на RH примерно и ще видиш, че стандартите си се поддържат и то с години, както и твоята болка. Аз то дадох 5 контра примера Ти също сам си се сдобий с такива, достатъчно е само да отвориш раздела на Windows, дори и в този форум. Но пак казвам, защо проблемите там сякаш не се виждат. Не те разбирам честно, противоречиш си в много принципиални отношения.

В заблуда си. Първо разпространява се рецепта за сваляне от техния сайт. Ами мога да си го вземо и инсталирам от техния сайт и пак ще стане.

А и не си в реално нарушение ако си с лицензиран WinRAR, което ти няма как да знеш предварително.

...Нямало да го имаме никога. Е, имаме го. Сега усети ли се колко е безпредметен спора ти?

И аз не хващам опорните точки тука...

Хаха. Няма как, човек. Повечето торенти са RAR :D Сега сериозно, на доста места съм виждал RAR. Иначе институции и големи фирми ползват ZIP като стандарт и въобще не се занимават с никой друг формат.

Опроверга ме. :)

Ще си преференциран само когато имаш сорса и авторът има добрата воля да го пусне. Всичко друго не важи. Щото ако сега слезе след 5 години, като не върви на новия Windows, никакъв кракер няма да ти го оправи. И ние можем да го изпиратстваме, това не е никакъв проблем. Но програмата не върши нищо нечувано и невиждано.

Е и какво от от това, че давал ниска компресия...

Ексол, абе годишната поддръжка на един сървър с RedHat ми излиза колкото поддръжката за 5-6 години за WindowsServer. Какво говориш бе? искат 800долара за година първите, а лиценза на Windows e 600 и е безсрочен. Кажи ми, коя корпорация е по-лошата?

А няколко мегабайта в интернет са важни, защото не навсякъде всеки по всяко време има високоскоростна интернет връзка. Ето за това предпочитам каквото мога - оффлайн. Да имам достъп до него по всяко време. А архаичният принтер е от същата серия, която се ползва в БГ държавната администрация и подобни. С безконечна хартия работи.

Щото ако сега слезе след 5 години, като не върви на новия Windows...

Значи програмната съвместимост в Windows се запазва за повече от 5 години напред. А удобство при WinRaR за Windows e, че маркираш много архиви и ги разархивира всичките отделно, всеки в директория с името му. Само за това имам WinRar, а не безплатен архиватор. Повечето безплатни не го поддържаха като функция и за mass unrar трябваше да ползвам алтернативен софтуер. Като тегля субките на един сериал, които са 20-30 да си спестя цъкане като побъркан. Аз програми общо взето не пиратствам, освен ако липсва свободна/безплатна алтернатива и ми е крайно нужна някаква функционалност, тегля сериали.

Ексол, абе годишната поддръжка на един сървър с RedHat ми излиза колкото поддръжката за 5-6 години за WindowsServer. Какво говориш бе? искат 800долара за година първите, а лиценза на Windows e 600 и е безсрочен. Кажи ми, коя корпорация е по-лошата?

А няколко мегабайта в интернет са важни, защото не навсякъде всеки по всяко време има високоскоростна интернет връзка. Ето за това предпочитам каквото мога - оффлайн. Да имам достъп до него по всяко време. А архаичният принтер е от същата серия, която се ползва в БГ държавната администрация и подобни. С безконечна хартия работи.

Е, не не недей да отваряш темата за сървърните продукти, че тук съвсем ще го закъсаш от към аргументи в полза на Winodws Това е кат да сравняваш расов кон с жоляво муле. Има си причина за подобна цена и сам разбираш тя от кой се плаща. Едни от най-големите корпорации ползват услугите на RH. А ако искаш безплатно, имаш стабилна алтернатива приятелю, теглиш си CentOS, който е RH Enterprise и сервираш без никакви проблеми.

Относно мегабайтите, пак ти казвам не е толкова фрапантна разликата при компресия на файлове със среден обем, които най-често се налага да се теглят от мрежата. И нали говорим за десктоп. Вече връзка под 10 mbps дори и при най-умрелите технологии като ADSL e  рядко срещана. Относно офлайн имам чувството, че не ти се модернизира, щото това е твое възприятие. Така както ти препрочиташ всичко офлайн, така пък аз пък предпочитам всичко да ми е изнесено.

Ако е толкова зорът за няколкото мегабайта, Free Arc компресира доста по-добре от WinRar и върви чудесно и на Linux. Постоянно ти издишат аргументите.

Така както ти препрочиташ всичко офлайн, така пък аз пък предпочитам всичко да ми е изнесено.

Въпрос на философия, ексол. Искам всеки момент да имам достъп и контрол на информацията. Единствените облаци, които зачитам са такива, които аз съм направил и управлявам.

Що иде до RH - ами сравняваме една корпорация с друга. В Linux света са също толкова безскрупулни, дори и повече. И в десктоп средите не им пука за потребителите. Правят мажорни промени в графичните среди. А всяка промяна среда изисква напасване. Има хора, които нищо не разбират и са наизустили кликовете. Дори като им размениш 2 опции и не могат да работят. Именно за това и Windows 15 години поддържа един и същи гр.интерфейс и дори и сега промените не се приемат добре и Windows7 има страшно голям дял, а 8 с плочките - нищожен. Иконка да им смениш или надпис, пак някои не могат да работят. Абе къщичката на браузера да им преместиш и край - не могат да работят.

Стотинката примерно има 10 години съпорт и спокойно със  нея  може едно средно голямо предприятие  да си изгради мрежата.  От сървърите та чак до секретарския компютър всичко ще работи на пушка и няма да има нужда си обновяват хардуера с години. Съвсем спокойно на нейна база може да се изгради собствена  ERP система или да се закупи готово решение при нужда.

ERP е съкращение от Enterprise Resource Planning. Основното предназначение на ERP системата е да се автоматизират процесите по планиране,отчитане и управление на основните дейности в предприятиeто. Може да се каже, че ERP системата представлява комбинация от отделни приложения, покриващи основни процеси във финансите, логистиката, производството, човешките ресурси и т.н., които са напълно интегрирани с помощта на обща платформа 

Въпрос на философия, ексол. Искам всеки момент да имам достъп и контрол на информацията. Единствените облаци, които зачитам са такива, които аз съм направил и управлявам.

Що иде до RH - ами сравняваме една корпорация с друга. В Linux света са също толкова безскрупулни, дори и повече. И в десктоп средите не им пука за потребителите. Правят мажорни промени в графичните среди. А всяка промяна среда изисква напасване. Има хора, които нищо не разбират и са наизустили кликовете. Дори като им размениш 2 опции и не могат да работят. Именно за това и Windows 15 години поддържа един и същи гр.интерфейс и дори и сега промените не се приемат добре и Windows7 има страшно голям дял, а 8 с плочките - нищожен. Иконка да им смениш или надпис, пак някои не могат да работят. Абе къщичката на браузера да им преместиш и край - не могат да работят.

Облака си го създавам и поддържам аз, така че контрола си е мой. CD/DVD не съм ползвал не помня от кога, даже не знам дали ми работи. Флашки ползвам изключително рядко и основно при инсталация на ОС-ма, но и това го правя на познати и то от дъжд на вятър, демек в годината няколко пъти. Мой компютри последно съм инсталирал преди повече от 4 години, та и тук си минавам без флашки за толко време. Да не ти говоря, че до скоро имах една машина с Fedora, която не беше спирана повече от 3,5 години, разбирай буквално с такъв ъптайм. Това при Windows знаеш ли кога ще го видиш. Държах я на колкокация за разни мой неща в облака, както и за сийд на торенти нон стоп, (че ако се разчиташе само на домашните потребители да сийдват, ще изтеглиш нещо от тракерите ама лани), за да могат такива като теб да прирастват безценният им Windows, заедно с тунинга към него и забележи пак на гърба на Линукс. Та както и да е, там си качвах всичко, което ми е трябвало през тези годините. Махнах я защото остаря софтуера, опитах се да правя ъпдейт, но не си заслужаваше, а и реших да се модернизирам, така че флашки пак не ми трябват, даже никак.

Сравняваш корпорации, аз ти казах, че ако искаш качество сигурност и гаранции си плащаш съответната цена. Не стига, че RH са освободили кода и се ползва безплатно в лицето на CentOS, но ти пак си недоволен. Като говорим за проблеми и поддръжка на хардуер, в твой стил ще ти дам един пример, който ми припомниха днес, а се точи от годни и идва съвсем на време, за да разбереш, че вездесъщия Windows не е безпроблемен и често се налага да бъде подбутван от такива като нас с хората, които са писали в тази тема. И забележи, че в същото време Линукс няма проблем, е виж за какво ти гворя: бум

Снощи бях на къчма, даже вече го споделих в друг форум, един мой приятел тъкмо разправяше, че е закърпил Виндовс-а да му работи без преинсталация от ноември, почука на дървената маса, в това време дойде сервитьора със сметката и започна да задрасква, с химикал, редове от нея. Аз му казвам: "Кво става?" Той: "А, имаме проблем с компютъра (Виндовс) само номера ни прави" :) М$ мисли за здравето ни, индиректно, избухнахме в смях :)

Редактирано от bvbfan (преглед на промените)

Ми да  ше забие как няма да забие като всичките софтуери  дето са за касови апарати  ги пишат аз Windows.Кръсника ми  държи  хижа и няма ден в който да не му забие компютъра в ресторанта . За това винаги има под ръка 2 кочана с марки и  като стане гаф  почва с химикалката.  Дава по 2000 лева на година за лицензии и съпорт завалията а всеки ден ги псува . Даде и 350 лева за Win Pro ,че да няма проблеми с данъчните. Е това е  умрела работа да си платиш всичко като поп и после да  не може да разчиташ на него. Не мога и да го преинсталирам  защото ще му замине лиценза за  програмата  с която си администрира  ресторанта  и после ше трябва да ги вика тия тъпунгери  и да им плаща по 50 лева на калпак командировъчни.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.