Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Препоръчайте ми уйндоус за един стар лаптоп

Featured Replies

Лаптопа е Asus ar5b125.Има 4 GB RAM и първоначално реших, че става за Windows 7 и 8 (x64 за да може да види всичката RAM), но после като сложих 8.1 установих, че понеже процесора му е само 1 Ghz е супер бавен.Ако сложа XP сигурно ще "хвърчи", но пък няма да вижда всичката RAM памет (понеже са ми казвали, че нямало XP x64, а и аз не можах да намеря такъв или поне не намерих чист, а някакъв бърникан от хакери или поне така изглеждаше), а и XP е вече стара OS и не ми се иска да я слагам.
Какво да правя?!

Слагаш просто Window XP 32 bita и го използваш. Повече нищо не може да се направи за тази машина. Всичко друго от типа на Vista, 7 или 8 просто ще тормози тази машина.

после като сложих 8.1 установих, че понеже процесора му е само 1 Ghz е супер бавен.Ако сложа XP сигурно ще "хвърчи", но пък няма да вижда всичката RAM памет

много се съмнявам, че проблемът е в неоптимизираната ОС. Затова е бил бавен с Windows 8.1.

Ако инсталираш Windows XP, може да имаш проблеми със сигурността. (зависи за какво ще се използва машината.)

Редактирано от belivakov (преглед на промените)

Ако е този лаптоп, със i3 процесор на 1,8 Ghz, едва ли ще е толкова бавен.

Нека поне даде линк към конкретният модел или да каже какви му са параметрите от AIDA64 (например).

За интернет/офис поне, трябва да става тази машинка.

На мен ми се струва ,че автора или е качил някой самоделка за ОС, или не е инсталирал всички необходими драйвери и съответно,

за това да бави.

Вече, ако очаквате да играете на тази машина игри, то няма да стане (от въпросният линк констатирам).

• Автор

Нека поне даде линк към конкретният модел или да каже какви му са параметрите от AIDA64 (например).

На мен ми се струва ,че автора или е качил някой самоделка за ОС, или не е инсталирал всички необходими драйвери и съответно,

за това да бави.

Вече, ако очаквате да играете на тази машина игри, то няма да стане (от въпросният линк констатирам).

Според диспечера на устройства процесора е AMD C-60 APU with Radeon HD Graphics 2-ядрен, а според диспечера на задачите е на 1 Ghz и постоянно седи на почти 100 процента зает без да е инсталирано нищо.Видеото е AMD Radeon HD 6290 Graphics.Има разлики с машината от линка.

Това да не е ASUS Eee PC?

Не е или поне няма типичната лепенка горе вляво на монитора и всъщност никъде не пише такова нещо.

Редактирано от tyrboman (преглед на промените)

за това да бави.

Не, това е модела на компютъра

Именно затова питах и аз дали е Eee PC.  :huh:

• Автор

Именно затова питах и аз дали е Eee PC.

Мисля, че пределно ясно казах, че марката и модела на машинката са Asus ar5b125 с 4 GB RAM и 1 Ghz процесор.Не е Eee PC 1215B или друг Еее модел.

Windows XP, ще виждаш 3,6РАМ. Няма да имаш особени проблеми със сигурността ако не скиташ по розовите и руските сайтове. Компа ще Фърчи, ако му намериш всички драйвери.

• Автор

Windows XP, ще виждаш 3,6РАМ. Няма да имаш особени проблеми със сигурността ако не скиташ по розовите и руските сайтове. Компа ще Фърчи, ако му намериш всички драйвери.

Еми нямам друг избор така, че това ще е.

Еми нямам друг избор така, че това ще е.

Нищо не Ви пречи да инсталирате Windows 7 Home Basic или малко по тежката Windows 7 Home Premium (дали ще е x64 вие решевате).

След инсталацията задължително се спира Aero-то за да не натежи на видео картата.  И инсталирате всички необходими драйвери за него.

Лошото е че а намирам този модел Asus ar5b125 със AMD C-60, а само EEPC-то.

И не се знае дали ще има драйвери за него.

И ако все пак пак е тежка ОС инсталирате старата и позната XP.

Ако, имате запазен диска (CD) с драйвери на лаптопа и има драйвери за Windows 7, използвайте го.

Здравей,

Знам, че коментарът ми не е лееко по темата, НО на твое място, бих сложил някаква лека Linux дистрибуция (нещо от сорта на Lubuntu например) - хем ще е актуална ОС, хем ще е сравнително бърз лаптопа. :)

Редактирано от kakoytou (преглед на промените)

• Автор

Здравей,

Знам, че коментарът ми не е лееко по темата, НО на твое място, бих сложил някаква лека Linux дистрибуция (нещо от сорта на Lubuntu например) - хем ще е актуална ОС, хем ще е сравнително бърз лаптопа. :)

Знам, че щеше да е много по добре предвид много по ниските изисквания.Работата е там, че лаптопа не е мой, а за една позната, а тя не разбира освен да си проверява фейса, пощата и тем подобни най прости неща.Просто няма да се оправи и ще ми го върне да слагам пак уйндоус.Честно казано и аз не съм наясно с тоя линукс понеже съм го ползвал само веднъж за някакви часове.

Тия лаптопи по принцип вървят най-добре със Windows 7 Starter.

Малко offtopic: винаги, когато прочета "Уйндоус", написано точно по този начин, се сещам за една друга думичка с буквите "у" и "й" една след друга...

Редактирано от killchain (преглед на промените)

Няма причина лаптопът да не хвърчи и с Win 7. Заеби XP,  не се поддържа отдавна. Скоро ми се налагаше да търся ОС за старото си PC  с Пентиум 4 от зората на компютрите и с XP  си създадох само проблеми. Първо, няма ъпдейти. Тоест, като инсталирам стар XP,  се налага всичко да търся отново и да инсталирам ръчно. Затова го затрих веднага и минах на Win 7 32 bit, въпреки че имах съмнения за добрия вървеж. Win 7  бе ultimate  и нямам абсолютно никакви проблеми с него. Единствено Пентиума е едноядрен и понякога антивирусната бави малко нещата в началото, но като цяло намерих решение на всички въпроси, свързани с бързодействието. Имам 2 GB RAM, но предпочетох да махна  512 MB, защото бе различна и ми създаваше проблеми при клок на Пентиума. Та сега системата е с 1.5 GB  и няма никакви проблеми при браузване. Дори си е достатъчно бърза. Само имам проблеми с разни HD видеа, но това е нормално за толкова стара щайга с AGP  видеокарта. Та моя съвет е да инсталираш Win 7 32 bit. Не е голяма разликата в бързината спрямо XP. Поне това забелязах от моите опити с Пентиума, защото дълги години тоя компютър бе с XP  и едва за последно инсталирах Win 7.  Ще си имаш ъпдейти и няма да се чудиш какво става с тоя XP, защо процесора се товари и така нататък. макар че то и при Win 7  може да имаш натоварен процесор и ще трябва да търсиш решение, но при XP няма да е по-различно. Една препоръка. След инсталация на коя да е от тия две ОС, изключи непременно indexing service, който при позапълнен хард диск почва да товари понякога максимално процесора. Особено това важи за XP. 

Не заебвай ХР. Лафовете за Осмица и Десетка са само оригиналничене. Освен че няма да има драйвери, то тези ОС на 1ГХц посмъртно няма да тръгнат или ще изглеждат като слайдшоу. Почти същата ще е и хавата при Седмица, която мааалко по-бързо ще тръгне, но рано или късно ще почне да влачи. Такова контипютърче съвсем очевидно е правено за ХР и на него ще си тръгнат - неговия си Офис2003, по-старичък Аваст(5) или (6), а на ЛС може да ти пратя цял имидж с непипан инсталационен диск. За indexing service съм съгласен, но това е малък проблем.

Освен с XP или някоя Линукс дистрибуция тази машина с друга ОС от серията Windows няма да работи. Ако искаш слагай, Home, starter, 8,10 компютъра ще се задъхва тотално. Освен това говорим за потребител, който не е навътре в нещата. Той ще иска компютъра да работи. Едва ли ще влиза да спира, процеси, да внимава какво стартира и т.н.

Слагай ХР , забрави за авст / авг и всякакви други антивирусни и боклуци ...  Предполагам че това няма да е сървъра на НАСА и глупости от рода на това че ХР не се поддържа - не важат  :no-no:

според диспечера на задачите е на 1 Ghz и постоянно седи на почти 100 процента зает без да е инсталирано нищо.

това ми напомня нещо от едно време проблем с обновяването на системата - веднага след инсталирането спрете обновяването .

Ако е възможно направете снимка с товарещия процес .

Изтегли си последните обновени копия на ХР и инсталирай .

Освен с XP или някоя Линукс дистрибуция тази машина с друга ОС от серията Windows няма да работи. Ако искаш слагай, Home, starter, 8,10 компютъра ще се задъхва тотално. Освен това говорим за потребител, който не е навътре в нещата. Той ще иска компютъра да работи. Едва ли ще влиза да спира, процеси, да внимава какво стартира и т.н.

Ами то при XP  положението може да е и по-зле ;) Малко преди да спрат поддръжката на тази система, ако се сещаш, форума бе пропищял от натоварени на 100% процеосри при компютри с XP. Не е гаранция, че XP  ще работи. А и ако харда му е запълнен, а indexing service включен, 100 на 100 може да има проблеми с натоварен процесор, както вероятно има и сега. Така, че не отхвърлянето на Win 7  е решение, а самият подход към инсталираната система. А това да търси сега XP  за да инсталира...ами тия неща ги има в Маймунда и тем подобни сайтове. Пълни отгоре до долу с гадини.  Много хора са идвали при мен, да им оправям компютрите, защото работели бавно. И много от тях са били точно с XP. Причината не е в бобината, а в магарето, както имат един лаф шофьорите.  

Аз твърдя, че моят Win 7  ultimate  на старата щайга с pentium Northwood, който съм клокнал на 3.2 GHz  и AGP  видеокарта 7600GT  си върви толкова добре, колкото с XP. Разбира се, когато XP  е наред, щото компютърът се ползва от майка ми. Имаше един период, когато и тоя XP  не вървеше. Няма ли поддръжка на системата, няма и вървеж! Това е истината. И ако щете Windows 3.11  да сложите, все тая. 

Да ме извиняват всички XP-таджии и линуксджии но да се обадя и аз. Понеже имам 11 инчов ейсър със същия процесор и 4 гиги рам, и към момента машината фърка на 7 профешънъл 64 бита. Една чиста инсталация, без да разрешаваш ъпдейти на ОС, без антивирусна след като ще се ползва за така "важните" фейсбуци. За две години при мен не ми се е лепнала никаква гад, една при майка ми - пак така.

Както казаха и по горе - спираш аерото и пипваш някой и друг от визуалните ефекти. 

Работата опира там че има вероятност и нещо като проблем и със харда да има  :( аз съм патил така с един асус 900. Инсталацията протичаше часове , след това се влачи като черво .....ужас  а директно стартиран от флашка с жива ОС - хвърчи .

685627.jpg

Редактирано от jonov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.