Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация - 1950лв + Монитор

Featured Replies

Xeon e направен за сървъри. Мощен е, но работи на ниска тактова честота, а игрите се нуждаят от по-висока тактова честота. Ако ще е е за игри по добре да вземе i5 или i7

Това е така, но в случая Xeon-а работи на по-висока тактова честота от i5-цата ;) Виж, ако го сравняваш примерно с i5 4690, то i5  е за предпочитане заради малко по-високата си честота. Макар че за 50 лева разлика човек би се замислил, дали да замени 100-те MHz  в повече за още 4 трейда, които ще са му от ползва при някоя нова игра с мощна видеокарта. А 100 MHz  се постигат лесно с малко клок, макар че изобщо няма да те оправят. Виж, осемте трейда може и да влязат в действие при игра като Crysis 3. 

• Отговори 100
  • Прегледи 5,5k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

По принцип и i5-4460 ще свърши добра работа, така че от Xeon голям смисъл няма. i5-4460 и може би една Evga gtx 970 ще е супер, поне според мен.

Армейче, за мен си е чиста лудост да вземеш карта за 7 стотака. И с два пъти по-евтина ще си play-ваш игрите със същите кадри на малко по-ниски детайли без видима разлика в качеството на картината. Да не говорим, че е пълно с 970-ки на по 3-6 месеца за по 400-500 лв.

А пък за 2 бона е срамота да вземеш кутия за 80 и дъно за 100 лв. Откъм монитор също не е хубаво да се пести.

Не е хубаво да се пести от дъното, захранването и монитора. Те са ти ключовите елементи при бъдещ ъпгрейд.

По принцип и i5-4460 ще свърши добра работа, така че от Xeon голям смисъл няма. i5-4460 и може би една Evga gtx 970 ще е супер, поне според мен.

Никаква работа не върши при най-новите игри, защото ограничава картата при FullHD  заради ниската си честота. Не са една и две игрите, при които ще имаш дроп в кадрите до 40-50. и ако си взел тая карта да играеш с вертикална синхронизация или поне гладко с по-малко кадри, то ще удариш на камък, защото точно заради слабия процесор картината става по-гадна, отколкото ако надъниш настройките на макс и процесора престане да се товари. Затова и някои хора твърдят, че играят добре с 30-40 fps. Но не отчитат факта, че всъщност при тоя режим на игра процесора не се товари и не бави видеокартата. В обратния случай при бавен процесор, може да имаш дори накъсана картина. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Xeona ми е твърде скъп...

Всеки си знае. Но за предпочитане е процесор на малко по-висока честота, ако ще ползваш GTX970. Тия младшите процесори не случайно са по-евтини. По-евтини са, защото възможностите им са ограничени и в случая ограничението ще бъде за GTX970. По-добре i5 4690. 

• Автор

Единственото нещо, което ме притеснява, е Ram-a и HDD. Тоест, за тях не съм сигурен като качество.

Edit: Захранването идея си нямам как е. (хубаво, лошо)

Редактирано от Алекс К. (преглед на промените)

Хард като хард но с 3 години гаранция докато конкуренцията е с 2 години та ако се скапе нещо ти го заменят с ново.

Естествено стой въпроса със загубата на данните където гаранцията не помага но нормалния потребител го вълнува по-скоро устройството не данните.

Иначе варианта е HGST като най-сигурни но там и цените са други.

При паметта гаранцията е 8 години и няма загуба на данни та ти дреме каква е.

Захранването не е нито лошо нито добро та да кажем средна работа. За парите си е екстра.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Вие болни ли сте ? Предпочитате И5 на цената на И7, който е някакви 100 мегахерца по-бърз. Няма никакъв смисъл, никога няма да ги усетиш тези 100 мегахерца, Билдер на тебе все някакви микронасичания ще ти се виждат, аз съм с i5 4440 и в момента SSD-то дори не е вързано и компа хвърчи, а си го товаря сериозно.

Тва е мойто предложение http://nikem-bg.net/cart/50309p1r51396p1r49281p1r46717p1r48235p1r46974p1rf.htmlи някой по готин монитор и заспиваш

И какво ще заспи ? Скъпа и маломощна карта, микро дъно с два слота, скъп процесор, който изобщо не си струва парите. Монитора, който аз бих препоръчал е този. Единствено Билдера ги е виждал тези неща с очите си.

@katharsys препоръчал си дъно на асус, което е доста по-неизгодно от алтернативата на гигабайт, която е пълноразмерна, сравнително скапано захранване, откъм кондензатори не е много добре, единствено дето е модулно. Това LG, което толкова горещо препоръчвате е 8 лева по-евтино от AOC, който аз съм препоръчал, а същевременно е по-красив, има колонки и нормална и здрава стойка. За гаранцията не знам как е при ЛГ-то, но при AOC е 3 години. Ето предложението ми, което е оптимално откъм производителност.

GB H81M-D3H /H81/LGA1150
XEON E3-1231V3/QUAD/3.4/8M/B0X
2X4G DDR3 1600 A-DATA
1T SG SATA 6G/7200/64 /3Y WARR
PALIT GTX970 JETSTREAM 4G D5
AOC 23 AHIPS 6ms Speakers 2W I2369VM
SHARKOON VG4-W ATX MIDI TOWER GREEN
PSU SEASONIC SSR-430ST /430W

Обща стойност - 2 012.92 лв. с ДДС

Значи да си остана с Xeona?

Със сигурност е много по-добър вариант i5 и то заключен.

Напротив, i5 4690  е за предпочитане пред Xeon. И като цена и като малко по-висока честота. Всъщност, при много игри Xeon  с 4 включни ядра без HT  работи по-добре, макар че има игри, при които си оказват влияние допълнителните нишки. Но това е така, защото честотата на моя Xeon  е сравнително ниска и защото е IB,  тоест малко по-бавен от Haswell. При положение, че има честота на ядрото и по-добра работа на процесора като цяло, то за предпочитане е i5. например вчера ей така за спорта пуснах няколко игри с 4 ядра, а след това и с 8 нишки. Единствено при Race Room  имаше 2-3 fps по-малко при определена писта с определен брой състезателни автомобили, но това се дължи на ниската честота. И в двата случая картата е спъвана жестоко така, че 2-3 fps  не оправят нещата при положение, че говорим за 42-45 fps  и спъната почти на 40% видеокарта. В тоя случай би помогнал единствено клокърски процесор на висока честота. Същото се отнася и за Crysis 3. Там 4 ядра са по-зле от 8 нишки, но отново става въпрос за малко по-ниска честота от необходимата. При останалите игри които пуснах, нямаше разлика с колко нишки играя. Дори при Dying Light  като че ли имаше подобрение в цялостната картина при използване само на 4 ядра. Не е проблем набързо да пусна 5-6 теста на игри с 4 и 8 нишки, да видите за какво става дума. 

Лично аз бих предпочел i5 4690. Хем е по-евтин, хем има възможност и за ъпгрейд при покупка на Z97  дъно с излизащите Broadwell, които след клок просто ще са супер за GTX970. А за Xeon  се дават повече пари, като на практика не се получава нищо. Само се губят 50 лева и се влагат в калпаво дъно, което няма да поддържа broadwell. Макар че в тоя случай още по-идеално би било да се купи i5 4690K  с подходящо дъно, но пък и паричките скачат малко. 

Ако сега си купувах процесор и дъно на тоя си акъл, то бих направил горните неща, ако не ми се чака или не ми стигат парите за broadwell. Това, да се купи процесор, който няма възможност за клок, е страшна спирачка. Още по-голяма набутвация е да се купи по-скъп процесор, с бързината на по-евтин при игри. 

ASUS Z97-P /1150
I5-4690K /3.5G/6MB/BOX/LGA1150
2X4G DDR3 1600 A-DATA
PHANTOM PSU HALE82 550W

Обща стойност - 2 098.17 лв. с ДДС

Това е с възможност за овърклок, но не много ( трябва да събереш 60-ина лева за охладител след това ). Като става въпрос за човек, който иска просто да вземе частите и да му заспи работата, без да клоква, следи температури и да се занимава ( като мен ) Ксеона е по-добрия вариант, но в случай, че не му се рискува процесор за 500 лева.

Доста противоречиви мнения. :D

http://nikem-bg.net/cart/51139p1r46717p1r48235p1r52484p1r1005970p1r2151p1r53749p1r51946p1rp0rf.html

Тово сега как е? Ако нещо не Ви харесва, го оправете! Благодаря!

За 4690К да го овърклокнеш ти трябват три неща :

Афтърмаркет охладител

Z chipset дъно

Въздушен поток в кутията

Тези три неща оскъпяват доста покупката ти, понеже гледам, че не си много вещ с хардуера ще ти препоръчам Xeon, билдера си мисли, че ще тръгнеш да модваш, да следиш температури, да си играеш с програми, да гледаш биоси, да клокваш по шина, по множител...

Редактирано от ЛЕВСКИ ВЕКОВЕНЪ (преглед на промените)

То ние съвсем го взехме за мезе човека, той се вижда, че е предвидил около 2 бона...

• Автор

ASUS Z97-P /1150

I5-4690K /3.5G/6MB/BOX/LGA1150

2X4G DDR3 1600 A-DATA

PHANTOM PSU HALE82 550W

Обща стойност - 2 098.17 лв. с ДДСТова е с възможност за овърклок, но не много ( трябва да събереш 60-ина лева за охладител след това ). Като става въпрос за човек, който иска просто да вземе частите и да му заспи работата, без да клоква, следи температури и да се занимава ( като мен ) Ксеона е по-добрия вариант, но в случай, че не му се рискува процесор за 500 лева.За 4690К да го овърклокнеш ти трябват три неща :Афтърмаркет охладителZ chipset дъноВъздушен поток в кутията Тези три неща оскъпяват доста покупката ти, понеже гледам, че не си много вещ с хардуера ще ти препоръчам Xeon, билдера си мисли, че ще тръгнеш да модваш, да следиш температури, да си играеш с програми, да гледаш биоси, да клокваш по шина, по множител...

Доста над бюджета става. Отново на Xeon ще мина - http://nikem-bg.net/cart/51139p1r51390p1r46717p1r48235p1r1005970p1r2151p1r53749p1r2171p1rf.html- само смених видеото с Evga. И ако някой има критика относно конфигурацията, да я сподели! Благодаря!

Оф. Вземай един I5 4690  с Z97  дъно. Това е правилното решение. Причината е, че ако ти скимне в бъдеще да усилваш процесора, ще имаш възможност за клокърски процесор broadwell. Заеби го тоя Xeon. Гледай , специално за теб направих няколко клипчета. Ще покажа само две. Едното е при 4 включени ядра на моя Xeon E3-1230V2, работещи с множител 35, което при 104.6 MHz  шина означава стабилна честота от 3.65 MHz  при игри. Втория случай е с 8 работещи трейда на тоя Xeon, но при същите условия намалих множителя на 29, което означава 3.02 GHz. Или 20% по-ниска честота. Избрах една нова игра, която още не е излязла официално. Избрах нея, защото там са направили така нещата, че процесора взема голямо участие. можех със същия успех да взема примерно Project Cars  и да демонстрирам същите нещата там, но предпочетох Wreckfest, защото това е нова игра, малко известна все още. Другата причина да избера нея е и факта, че макар процесорът да не се товари на 100 %, когато работи с 4 ядра, то когато се смъкне честотата, това оказва влияние на кадрите. Сам си направи сметка, каква е разликата между Xeon  на 3.02 GHz  и i5  на 3.65 GHz. И пак казвам, че нарочно избрах 20% разлика, за да се види по-ясно, без човек да следи всеки кадър. 

Next Car game    Wreckfest   8 thread 3 02GHz

Next Car game    Wreckfest   4 core 3 65GHz

Забележи каква е разликата в кадрите. И въпреки, че и в двата случая видеокартата GTX970  е спъвана много заради слабия процесор IB и ниската честота, то честотата, макар и само с 4 ядра, оправя много нещата. Ако някой иска да спори, може. Ще му пусна десетки подобни клипчета. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Оф. Вземай един I5 4690  с Z97  дъно. Това е правилното решение. Причината е, че ако ти скимне в бъдеще да усилваш процесора, ще имаш възможност за клокърски процесор broadwell. Заеби го тоя Xeon. Гледай , специално за теб направих няколко клипчета. Ще покажа само две. Едното е при 4 включени ядра на моя Xeon E3-1230V2, работещи с множител 35, което при 104.6 MHz  шина означава стабилна честота от 3.65 MHz  при игри. Втория случай е с 8 работещи трейда на тоя Xeon, но при същите условия намалих множителя на 29, което означава 3.02 GHz. Или 20% по-ниска честота. Избрах една нова игра, която още не е излязла официално. Избрах нея, защото там са направили така нещата, че процесора взема голямо участие. можех със същия успех да взема примерно Project Cars  и да демонстрирам същите нещата там, но предпочетох Wreckfest, защото това е нова игра, малко известна все още. Другата причина да избера нея е и факта, че макар процесорът да не се товари на 100 %, когато работи с 4 ядра, то когато се смъкне честотата, това оказва влияние на кадрите. Сам си направи сметка, каква е разликата между Xeon  на 3.02 GHz  и i5  на 3.65 GHz. И пак казвам, че нарочно избрах 20% разлика, за да се види по-ясно, без човек да следи всеки кадър. 

Next Car game    Wreckfest   8 thread 3 02GHz

Next Car game    Wreckfest   4 core 3 65GHz

Забележи каква е разликата в кадрите. И въпреки, че и в двата случая видеокартата GTX970  е спъвана много заради слабия процесор IB и ниската честота, то честотата, макар и само с 4 ядра, оправя много нещата. Ако някой иска да спори, може. Ще му пусна десетки подобни клипчета. 

Билдер, няма с какво да се борим толкова, едно над 50% идва от самите игри, а не от хардуера ти.

Няма нищо да се промени като вземе и5-цата 100 мегахерца отгоре, единственото за него е 4790К на сток...4790 е по-изгоден, тоест предлагам това :

2X4G DDR3 1600 A-DATA

22 LG 22MP47D-P

I7-4790 /3.6G/8MB/BOX/LGA1150

GB H81M-D3H /H81/LGA1150

Обща стойност - 2 064.31 лв. с ДДС

Това е 100 кинта отгоре над бюджета. И недейте да ме убеждавате, че 21.5 инча за монитор са малко, напълно достатъчни са, играя на такъв.

Ето конфигурация в бюджета :

2X4G DDR3 1600 A-DATA

22 LG 22MP47D-P

GB H81M-D3H /H81/LGA1150

XEON E3-1231V3/QUAD/3.4/8M/B0X

Обща стойност - 1 944.85 лв. с ДДС

100 мегахерца няма да ги усетиш по никакъв начин, по-добре да вземеш ксеон, защото ще излязат нови игри, които ще се възползват от 8-те треда и ще има голямо предимство. В друг случай взимаш и5-цата и по-големия монитор, като разлика между 21.5 и 23 няма съществена (личен опит)

2X4G DDR3 1600 A-DATA

GB H81M-D3H /H81/LGA1150

I5-4690 /3.5G/6MB/BOX/LGA1150

Обща стойност - 1 944.18 лв. с ДДС

Извинявам се, че Ви занимавам отново и благодаря за мнението. http://nikem-bg.net/cart/52427p1r46717p1r48235p1r53266p1r2151p1r1005970p1r51396p1r2171p1rf.html

Това как е?

Ако ще даваш 2100 лева това е варианта ти :

2X4G DDR3 1600 A-DATA

I7-4790 /3.6G/8MB/BOX/LGA1150

GB H81M-D3H /H81/LGA1150

Обща стойност - 2 132.38 лв. с ДДС

Абсурд. Току що направих клипчета с още две нови и не толкова нови игри - Far Cry 3  и Project Cars. И двете игри нопрмално ми вървят с едни и същи кадри, както съм ги настроил - от 55 нягоре, доколкото позволява процесора и видеокартата. Само че с процесор на 3 GHz  и при far Cry  и при Project Cars  получавам 20% по-малко кадри на местата, където видеокартата е спъвана и в двата случая. А те не са малко, макар че с процесор на 3 GHz  на практика картата е тотално спъвана навсякъде при 1080p. казвам ти, че тоя Xeon e на границата за доста игри, особено по-новите, дето се ориентираха не толкова към повече ядра, а към по-висока честота и бързодействие на едно ядро.  А в кадри това означава, че имам с 10 fps  по-малко при процесор на 3 GHz  спрямо процесор на 3.65 GHz, но работещ с 4 ядра. Няма как допълнителните трейдове да компенсират честотата. Просто моя Xeon  не е подходящ за новите игри. Лошото е не, че вади 45-55 фпс като е спъната видеокартата, а това, че кадрите са нестабилни и играят. особено при Far Cry 3,  където всяко завъртане води до огромен дроп, който е още по-голям при процесор на 3 GHz. Ако пусна тая игра на 1440p., то нещата се заглаждат, макар кадрите да падат отново до тая стойност. само че в тоя случай те са стабилни и на човек, на който не му пука за тиъринга, и това е решение.  навремето си мислех, че все пак някой ще си направи труда да оптимизира нещата за 8 ядра, защото и конзолите ползват подобни процесори, но явно при PC  нещата са малко по-различни и там се гони постоянния ъпгрейд на процесор. Щото и АМД и Интел и NVIDIA имат сметка тия игри да са все по-тежки и по-тежки, за да си продават процесорите и видеокартите. И няма как всичко да става тежко само за видеокартите, защото и Интел, които не произвеждат видеокарти, имат големи интереси при игрите. Личи си от рекламите по тия игри. Та ей затова тия Xeon-и няма да вървят в скоро време с бързи видеокарти. Не че слабите неклокърски процесори ще вървят, но в случая имаме 50 лева по-малко, които могат да се насочат към Z97  дъно, евентулано след някой друг месец или по-късно да се вземе broadwell процесор, който има смисъл само след клок. При B85  с Xeon  нещата са там, докъдето са. Нататък просто трябва да се продава всичко. Да не говорим, че тоя процесор по принцип няма да достига за някои игри, примерно тая, за която дадох клипчета. А в бъдеще аз и не се надявам да излезе лека игра, която да може да се играе на 100% нормално с тоя хардуер, дори да пуснат DX12. Чисто и просто толкова ще вдигнат изискванията за игрите с DX12,  че е все едно дали е излязал или не. Няма празно. А за да върви DX12, то трябва и игрите да бъдат пренаписани. Само че това няма да стане в голямата си част. 

Колегата горе ти беше дал за същите пари варианта с процесор с К (възможност за овърклок).За мен лично неизвестната величина е захранването,но със сигурност колегите ще ти кажат дали и колко е добро.

Ако този компютър не го взимаш с идеята след 2 години да го хвърлиш изцяло на боклука и да купуваш наново дъно,рам и процесор,аз също съм за посоката на разсъждения предложена ти от @bildera_

Вариантите на такъв компютър с дъното H81 са просто смешни.Имам същото и е просто трагедия откъм възможности.За офис става ,но е и за такава машина. По-скъпото дъно сега ти гарантира доста по-евтини ъпгрейди в бъдеще.Ок за да сме честни в твоя случай евентуален един ъпгрейд срещу 0 ъпгрейда,но и това е нещо.Има разлика дали ще дадеш 400-500 лева за процесор като ти стане бавен тоя или ще дадеш двойно и тройно за всичко....Или да го кажем иначе едни 2 години ползване се превръщат в 4 с минимална инвестиция.При отключения процесор,след някое време като ти стане бавен инвестираш едни 60-70 лева за охладител и му осигуряваш още няколко месеца(минимум) адекватна работа чрез овърклок.След това като вече не стига му забождаш един Бродуел и пак ще имаш достатъчно мощност без да купуваш всичко наново....

Пак казвам това е в случай че не те бият парите в д-то. Иначе ако можеш да си позволиш честа смяна на всичко,няма какво да говорим,след 2 месеца излизат нови процесори с нова платформа и догодина тея части ги махаш,питаш пак и си купуваш всичко пак. ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.