Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Windows 10 Впечатления и проблеми (2)

Featured Replies

Здравейте,понеже ми омръзна 10-ката (така си го закупих),искам да си преинсталирам лаптопа със 7.При опит да инсталирам 7 не ми дава да продължа(оказа се,че е с GTP, а трябва да бъде MBR-Или нещо подобно беше.Какво трябва да направя-Трябва да конвертирам хард диска,да изтрия цялата информация от него и да го форматирам при преинсталацията.
 Бихте ли ми казали да ли ще се получи така :
С Diskpart->list disk->select disk 0->disk cleaner->disk convert to MBR->(или ако не е така,моля да ми помогнете с командите в Diskpart).
Laptop HP-250 G4/ 1,6 celeron Windows 10 home......................

• Отговори 14,2k
  • Прегледи 1,3m
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Относно "модата" да се инсталира най-новата ОС, без да се осмисля необходимостта, е следствие от действията на самите създатели на ОС. Дълго време "господстваше" ХР и относително дълъг период Майкросо

• Да ви разправя един майтап под Windows 10 днес. Трябваше ми да печатам, нооо...принтерът не го правеше. След 2 часа на диагностикка/ремонти/преинсталиране на драйвър,подмяна на win32spl.dll, минах под

• Това ви е проблема - вярвате на някакъв, който бил видял "руски хакер" да разбива криптирането на телеметрията и в пакета имало снимка на екрана. Пълни глупости, целящи медийно внимание. Пакетите на т

Публикувани изображения

Армагедон, защото ги няма в неговата база данни.
invinoveritas, изтриването може да стане от diskpart на Windows Setup.
При зареждане на компютъра от инсталационния носител, когато стигне до избора на език и се настрои, се натиска Shift+F10  и там в конзолата се изтриват дяловете.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 10 минути, invinoveritas написа:

Здравейте,понеже ми омръзна 10-ката (така си го закупих),искам да си преинсталирам лаптопа със 7.При опит да инсталирам 7 не ми дава да продължа(оказа се,че е с GTP, а трябва да бъде MBR-Или нещо подобно беше.Какво трябва да направя-Трябва да конвертирам хард диска,да изтрия цялата информация от него и да го форматирам при преинсталацията.
 Бихте ли ми казали да ли ще се получи така :
С Diskpart->list disk->select disk 0->disk cleaner->disk convert to MBR->(или ако не е така,моля да ми помогнете с командите в Diskpart).
Laptop HP-250 G4/ 1,6 celeron Windows 10 home......................

ако искаш да запазиш информация, се конвертира
ако не запазаваш никаква информация, триеш дяловете и ги създаваш наново

преди 2 часа, дръндю написа:

ако искаш да запазиш информация, се конвертира
ако не запазаваш никаква информация, триеш дяловете и ги създаваш наново

Щом пита значи не знае какво е  MBR и GPТ, също и конвертиране.

Да си изнесе цялата информация в облак или друг сторидж.
Да стартира процедура по инсталация на 7.
Като стигне до партишъните, да изтрие всички и да ги пресъздаде.
След инсталацията на операционната система, и след вход в нея, трябва да се форматират останалите партишъни.
Форматирането може да се направи и при инсталацията веднага след пресъздаването им.
Инсталират се драйвери.
Връща се информацията от сториджи и облаци отново в локалните дискове.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

на 3.12.2016 г. в 23:55, raddo_ написа:

Колеги дайте някакъв съвет за Win 10, кой е най-добре да инсталирам или направо някакво линкче, че се наканих да минавам на 10-ка

Вземи си изтегли MediaCreationTool и си направи една флашка с 10 вместо да ровиш по разни тракери и щуротии с незнайно какъв софт в тях.

преди 2 часа, Tanner Foost Foust написа:

Щом пита значи не знае какво е  MBR и GPТ, също и конвертиране.

Да си изнесе цялата информация в облак или друг сторидж.
Да стартира процедура по инсталация на 7.
Като стигне до партишъните, да изтрие всички и да ги пресъздаде.
След инсталацията на операционната система, и след вход в нея, трябва да се форматират останалите партишъни.
Форматирането може да се направи и при инсталацията веднага след пресъздаването им.
Инсталират се драйвери.
Връща се информацията от сториджи и облаци отново в локалните дискове.

Има софт за конвертиране от GPR в MBR и обратно без загуба на инфо,пък после да си слага какъвто ще уйндоус.

преди 14 минути, Слави Маринов написа:

Има софт за конвертиране от GPR в MBR и обратно без загуба на инфо,пък после да си слага какъвто ще уйндоус.

така е, ама Танер нали го знаеш ...ъ-ъ-ъ...предлага  варианти дето един обикновен юзър си няма представа какво е това

http://www.partition-tool.com/resource/GPT-disk-partition-manager/convert-gpt-disk-to-mbr-disk.htm

От Win 7 Се конвертира дела на Win 10 в MBR.
После с помощта на EasyBCD се оправя менюто за зареждане, като се добави делът на Win 10.

преди 1 час, дръндю написа:

така е, ама Танер нали го знаеш ...ъ-ъ-ъ...предлага  варианти дето един обикновен юзър си няма представа какво е това

Oх да това ми е редовният номер..

Gparted бих използвал и препоръчал горещо за реорганизация на партишъни.
Върху Live Linux дисрибуция е  и  не по голям от размера на един компакт диск.
Помага винаги когато конвертирането и Windows инсталационните носители не могат да се справят.

имам един стар Lenovo IdeaPad Y530, навремето беше върхът - с 4 GB  (DDR2-667 DDR2 RAM), Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5800, 2000 MHz (10 x 200). 
ама не може да се инсталира 10-ка на него!

което ме изненада, защото без проблеми 10-ка съм инсталирал на други лаптопи с много по слаби характеристики!

някой успял ли е да качи 10-ка на такъв лаптоп? ако ДА -как?!

преди 5 часа, martab написа:

имам един стар Lenovo IdeaPad Y530, навремето беше върхът - с 4 GB  (DDR2-667 DDR2 RAM), Mobile DualCore Intel Core 2 Duo T5800, 2000 MHz (10 x 200). 
ама не може да се инсталира 10-ка на него!

което ме изненада, защото без проблеми 10-ка съм инсталирал на други лаптопи с много по слаби характеристики!

някой успял ли е да качи 10-ка на такъв лаптоп? ако ДА -как?!

Няма да няма начин. Инсталирал съм 10 на система с едноядрен процесор, 1.5 DDR RАМ и видео 128 MB. 

Вървеше ужасно и видимо защо.

Ако твърдият диск е на лесно достъпно място, бих го демонтирал и закачил с usb към компютър с Windows операционна система и от там бих заредил в диска install.wim на 10 чрез winnt и bootice. Връща се твърдият диск в системата и си бутва 10.  Така се презскача ТРАДИЦИОННАТА ИНСТАЛАЦИЯ... 

ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е ЧРЕЗ ЖИВИ УИНДОУС ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ С ВГРАДЕНИ УИН ЕНТИ И BootIce БУУТНАТИ В СИСТЕМАТА ЧРЕЗ ФЛАШКА В КОЯТО Е И УИН 10 install.wim ФАЙЛА.  ТАКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЪЩО без демонтиране на твърд диск и usb преходници

Под winnt имаш предвид WinNTSetup?
С флашка и жив Windows може да се свали Windows iso на твърдия диск и от там да се инсталира с помощта на WinNTSetup.

Може и така:

И както казва един (аз) - Няма начин да няма начин. Важното е да се намери правилният.

преди 3 часа, Tanner Foost Foust написа:

Няма да няма начин. Инсталирал съм 10 на система с едноядрен процесор, 1.5 DDR RАМ и видео 128 MB. 

Вървеше ужасно и видимо защо.

Ако твърдият диск е на лесно достъпно място, бих го демонтирал и закачил с usb към компютър с Windows операционна система и от там бих заредил в диска install.wim на 10 чрез winnt и bootice. Връща се твърдият диск в системата и си бутва 10.  Така се презскача ТРАДИЦИОННАТА ИНСТАЛАЦИЯ... 

ДРУГИЯТ ВАРИАНТ Е ЧРЕЗ ЖИВИ УИНДОУС ОПЕРАЦИОННИ СИСТЕМИ С ВГРАДЕНИ УИН ЕНТИ И BootIce БУУТНАТИ В СИСТЕМАТА ЧРЕЗ ФЛАШКА В КОЯТО Е И УИН 10 install.wim ФАЙЛА.  ТАКА МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ СЪЩО без демонтиране на твърд диск и usb преходници

И аз смятах че няма начин! ама може и да няма! както писах - не е от характеристиките! И аз съм инсталирал и на РС с по слаб процесор и с по малко памет! 

явно трябва да дам важен детайл -На този  1-2 минути след като започна инсталация лаптопа се изключва! изглежда че инсталатора или не разпознава лаптопа или го разпознава но нещо не му харесва !!
същото се случва и когато сложа диск с ИНСТАЛИРАНА ДЕСЯТКА! И БУТНА ОТ НЕГО  

НА ДРУГИ КОМПЮТРИ СИ ТРЪГВА, НАМИРА СИ ДРАЙВЕРИТЕ И OK
 НО НА ТОВА ЛЕНОВО - 1-2 МИНУТИ И лаптопа се изключва!

ИМАМ ХИПОТЕЗА ЧЕ ТОЗИ ЛАПТОП Е НЕСЪВМЕСТИМ с win 10  или - как  се казва - може би "не е сертифициран" за win 10!

преди 39 минути, martab написа:

ИМАМ ХИПОТЕЗА ЧЕ ТОЗИ ЛАПТОП Е НЕСЪВМЕСТИМ с win 10

да, не е съвместим заради биос конфликт с win10 драйвъри
не знам този модел дали има осъвременен биос
разрових се в нета, но не намирам по-нова версия на биос

преди 1 час, martab написа:

И аз смятах че няма начин! ама може и да няма! както писах - не е от характеристиките! И аз съм инсталирал и на РС с по слаб процесор и с по малко памет! 

явно трябва да дам важен детайл -На този  1-2 минути след като започна инсталация лаптопа се изключва! изглежда че инсталатора или не разпознава лаптопа или го разпознава но нещо не му харесва !!
същото се случва и когато сложа диск с ИНСТАЛИРАНА ДЕСЯТКА! И БУТНА ОТ НЕГО  

НА ДРУГИ КОМПЮТРИ СИ ТРЪГВА, НАМИРА СИ ДРАЙВЕРИТЕ И OK
 НО НА ТОВА ЛЕНОВО - 1-2 МИНУТИ И лаптопа се изключва!

ИМАМ ХИПОТЕЗА ЧЕ ТОЗИ ЛАПТОП Е НЕСЪВМЕСТИМ с win 10  или - как  се казва - може би "не е сертифициран" за win 10!

Дал съм ти решение на проблема, изпробва ли предложеният метод?

WinNT+BootIce+install.wim

преди 51 минути, Tanner Foost Foust написа:

Дал съм ти решение на проблема, изпробва ли предложеният метод?
WinNT+BootIce+install.wim

-------------------------------------------------------

прочете ли какво пише дръндю? ако е прав -до какво ще доведе твоя метод? дори да се получи диск  с инсталирана 10 - А после? тръгва да си търси драйвери и блокира!

нали аз съм пробвал да бутна от диск с инсталирана 10 - изключва се.

изглежда че решението е друго - да се намери ъпгрейд на биоса, който да е съвместим с 10-ката. ако някой е намерил такъв моля да каже

Редактирано от martab
пояснения (преглед на промените)

Аз без да пробвам и видя с очите си и не пипна клавиатурата не вярвам. 

Ако толкова държиш на тази ОС ще пробваш.

Ако е прав ще си харесаш една Линукс дистрибуция и ще се адаптираш, че безплатна актуална и вече може почти всичко което и Windows. 

Лично бих ти препоръчал дуал бут с Windows 7 и Linux. 

Ако 7 не се справя тогава XP и Linux. 

Много е важно за какво ще ползваш машината от сеkюрити гледна точка Уиндоус XP не се поддържа. 

И мога да дам пример от личен опит с някои бюилдове съм имал подобно поведение дори абсолютно същото като се замисля. 

Можеш да свалиш друг бюилд на 10 и да пробваш през познатият ти традиционен начин на инсталация. 

70 процента 10 ще тръгне. 

преди 1 час, martab написа:

прочете ли какво пише дръндю? ако е прав -до какво ще доведе твоя метод? дори да се получи диск  с инсталирана 10 - А после? тръгва да си търси драйвери и блокира!

нали аз съм пробвал да бутна от диск с инсталирана 10 - изключва се.

изглежда че решението е друго - да се намери ъпгрейд на биоса, който да е съвместим с 10-ката. ако някой е намерил такъв моля да каже

не смятам моето твърдение за сто процента вярно, но бих се доверил на мнението на ExaFlop

преди 6 часа, Tanner Foost Foust написа:

Аз без да пробвам и видя с очите си и не пипна клавиатурата не вярвам. 

Ако толкова държиш на тази ОС ще пробваш.

Ако е прав ще си харесаш една Линукс дистрибуция и ще се адаптираш, че безплатна актуална и вече може почти всичко което и Windows. 

Лично бих ти препоръчал дуал бут с Windows 7 и Linux. 

Ако 7 не се справя тогава XP и Linux. 

Много е важно за какво ще ползваш машината от сестрите гледна точка Уиндоус XP не се поддържа. 

И мога да дам пример от личен опит с някои бюилдове съм имал подобно поведение дори абсолютно същото като се замисля. 

Можеш да свалиш друг бюилд на 10 и да пробваш през познатият ти традиционен начин на инсталация. 

70 процента 10 ще тръгне. 

благодаря за желанието за помощ.
но все пак въпросът ми не бе "как да инсталирам 10-ка, след като нещо не върви по стандартните начини"
Въпросът ми бе "знаете ли дали може да се инсталира 10-ка на Lenovo IdeaPad Y530; някой има ли такъв и пробвал ли е ..."

и очаквах коментари от тип "опитах по този/онзи начин не стана",
и с надежда - да чуя и "АЗ успях така"!

закупен бе с Виста 64бит. Сега той си има качени и 32 битова и 64 битова 7-ца. работи си! от него пиша сега!
Ама 10-та (като и махна корана, телеметрия, метро и други излишества) е по гъвкава а и заема доста по малко място на диска от 7-та!
Но главното е, че бях шокиран, че при все пак прилични показатели не става с 10-ка ! за информация - същото е и с 8-ца! -изгасва се!

на флашки съм инсталирал няколко Win10 и една осмица. На по слаби лаптопи бутвам от тях, е, бави се малко, намират си драйвери и Wina си тръгва, ама на този никоя не тръгва!

Да попитам - системата SSD+HDD ли е? Ако да - откачи за времето на инсталацията и инсталирай. След като завърши инсталацията върни HDD.

Цитат

IdeaPad Y Series
Y400, Y410p, Y480 (Non SSD+HDD support upgrade), Y500, Y510p, Y580 (Non SSD+HDD support upgrade)

https://support.lenovo.com/bg/bg/documents/ht079684

преди 7 часа, дръндю написа:

да, не е съвместим заради биос конфликт с win10 драйвъри
не знам този модел дали има осъвременен биос
разрових се в нета, но не намирам по-нова версия на биос

както писах - и аз подозирах нещо подобно!, 
Но би ли ми дал някакви линкове от къде имаш информация за този биос конфликт с win10 драйвъри.
и ако може - къде си търсил варианти за ъпгрейд на биоса - да не ги повтарям

съветваш ме да пробвам идеята на exaflop. Аз не разбирам нещо, би ли обяснил :
1. резултатът не е ли същия  с този когато на чист диск инсталирам 10-ка от разопаковано на друго място исо! с друга, по нова програма. има ли някакви предимства,ч е да го пробвам?.
2.ако наистина има несъвместимост - какво ще промени идеята на exaflop. А ако няма несъвместимост - защо се изключва и при чиста инсталация и при бутване от диск с инсталирана 10-ка

изобщо: няма ли някой тук с такъв лаптоп или поне с лаптоп със същия биос? и да епробвал да му сложи 10-ка

преди 9 минути, martab написа:

както писах - и аз подозирах нещо подобно!, 
Но би ли ми дал някакви линкове от къде имаш информация за този биос конфликт с win10 драйвъри.
и ако може - къде си търсил варианти за ъпгрейд на биоса - да не ги повтарям

съветваш ме да пробвам идеята на exaflop. Аз не разбирам нещо, би ли обяснил :
1. резултатът не е ли същия  с този когато на чист диск инсталирам 10-ка от разопаковано на друго място исо! с друга, по нова програма. има ли някакви предимства,ч е да го пробвам?.
2.ако наистина има несъвместимост - какво ще промени идеята на exaflop. А ако няма несъвместимост - защо се изключва и при чиста инсталация и при бутване от диск с инсталирана 10-ка

изобщо: няма ли някой тук с такъв лаптоп или поне с лаптоп със същия биос? и да епробвал да му сложи 10-ка

ExaFlop ти е дал линк на кои машини е тествано, това, което ти предлага да направиш

и не знам защо се обръщаш към мен, като ясно заявих, че аз не мога да помогна

преди 30 минути, дръндю написа:

не знам защо се обръщаш към мен

'аресал тъй...за пътеводна светлина

преди 8 минути, ExaFlop написа:

вероятно не те е разбрал

преди 53 минути, дръндю написа:

ExaFlop ти е дал линк на кои машини е тествано, това, което ти предлага да направиш

и не знам защо се обръщаш към мен, като ясно заявих, че аз не мога да помогна

обърнах се към теб за  ''пътеводна светлина'' защото само ти каза нещо принципно ново, помислих, че може да си имал такъв лаптоп и знаеш повече! е после призна че не си сигурен!

основното ми питане към тебе беше:
"Но би ли ми дал някакви линкове от къде имаш информация за този биос конфликт с win10 драйвъри. и ако може - къде си търсил варианти за ъпгрейд на биоса - да не ги повтарям"
което ти си писал.
естествено не си длъжен да ми даваш. информацията

но не считам твоя и на ExaFlop ироничен тон за подходящ.

преди 47 минути, ExaFlop написа:

щом си се е включил значи си ми прочел въпросите и се надявам като високо компетентен да им отговориш! е ExaFlop, все пак ще се съгласиш ли ти да ми станеш  ''пътеводна светлина'' ?

признавам вероятно дрън е прав - Аз не разбирам нещо, но то би ли обяснил :
1.резултатът от твоя метод по какво се различава от този когато на чист диск инсталирам 10-ка от разопаковано на друго място исо! по друг начин! какви предимства има,че да го пробвам?
2.Ако няма несъвместимост - защо се изключва и при чиста инсталация и при бутване от диск с инсталирана 10-ка. 
3 както човек с знания и опит - имал ли си случаи на несъвместимост на стар биос с вин 10? 

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.