Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против антивирусните програми ?

Featured Replies

преди 1 минута, URIEL написа:

Антивирусните не са нужни, но не и защитните програми като цяло.Антивируса ползва дефиниции затова и има толкова заразени.

Аз на това му казвам отговор. Благодаря. Що се отнася до чистия антивирус - да съгласен съм ама тука гледам се развива друга теория.

За последното ми отговора според мене е следния - който ти пречи него атакуваш , другите ги подминаваш понеже не си струва усилието например да дадеш 50 милиона долара и да се издъниш като последния кифладжия. Знаеш какво имам впредвид. :wink12:

• Отговори 104
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 8 минути, URIEL написа:

Добрите почистващи инструменти работят със скриптове и нямат нищо общо с антивирусните.На мен не ми и трябват понеже ползвам anti-exe подход. NVT Exe Radar.Нямам забавяне, не ми пречи на индексирането  на файловете ...

Флашките пак страдат от закъснелите дефиниции на модерните антивирусни.И от липса на ваксинация.За мен и това не е проблем.

Мен друго ме безпокои...Напоследък много уязвимости се намират в тези модерни антивирусни...И ето още една причина да ги избягвам.

Като цяло скриптовите инструменти са супер, но те обхващат само зареждащите в една система точки за откриване главно за активни зарази...с некативните се справят по-трудно макар да правят списък и с дропнатите файлове за последните 30-60-90-180 дни от използването на системата. Вярно е, че активните зарази за по-важни за почистване от неактивните остатъци, но като цяло аз съм на мнение, че е добра идея да се комбинират и двата метода, защото все пак винаги може да мине нещо през скриптовите инструменти и човек не е ходеща енциклопедия с дефиниции така, че една проверка на месец също не е лишена от логика дори когато човек използва HIPS или друго приложение. Да, за защита в реално време не говоря при използването на anti-exe,default-deny, но все пак от време на време е добре да се сканира за всеки случай.

Колкото до флашките, проблема отдавна се решава лесно с просто изключване на Autorun/Autoplay в Windows чрез gpedit.msc или с един MSChield3 за по-параноичните. :)

Алтернативна идея е да се сложи Write Protection на файловете на флашката и така те ще могат само да се стартират и изпълняват без да могат да се създават нови файлове и папки и така дори при пъхане на флашката във заразена или непозната система тя няма да се зарази.

http://usb-protection-tool.cholaware.com/#home

https://www.raymond.cc/blog/write-protect-or-deny-access-to-your-usb-drives/

Иначе последното твърдение важи за повечето програми, не само за антивирусните. Колкото повече софтуер има на една система всъщност толкова по-уязвима става тя, независимо, че все пак правилото за многопластовата защита също важи в пълна сила. Тук пълно щастие просто няма. :)

И да допълня - както хващането на другите вируси, така и на компютърните е пряко свързано с рисковото поведение. В едната фирма, в която работих - на работните машини нямаше нищо. Но бяха зад "бетониран" сървър. И никакви флашки, дискове ...

Зависи за какво и как си ползваш компютъра.

Ако ти е ценно времето и информацията, да си без защита е много рисковано. Всеки обича да рискува по различни начини :min05:

Реших в крайна сметка я махам антивирусната и без това ми е слаб комп.Предложете кво да сложа да не е без хич че ползвам интернет банкиране.

преди 30 минути, ivan1975 написа:

Реших в крайна сметка я махам антивирусната и без това ми е слаб комп.Предложете кво да сложа да не е без хич че ползвам интернет банкиране.

Каква антивирусна ползваш и колко точно ти е слаб компютърът?

Имаш ли опит с други защитни програми?

Есет Смарт бях до сега и я махнах по принцип най много съм използвал Касперски.С други защитни програми нямам много опит само това каде чета насам натам.Notebook: MSI CR650 (CR650 Series)
Processor: AMD E-Series E-350
Graphics Adapter: AMD Radeon HD 6310

преди 10 часа, jhoro написа:

В едната фирма, в която работих - на работните машини нямаше нищо. Но бяха зад "бетониран" сървър. И никакви флашки, дискове ...

Понеже стана въпрос и за опазване на фирмените машини, то там където съм рабитил и преди и сега, както каза колегата - на работните машини няма нищо. Никакви флашки и дискове и всичко това зад "бетониран" сървър!

Цитат

ivan1975

Предложете кво да сложа да не е без хич че ползвам интернет банкиране.

За слаби машини - Avast 

Ако банкирането е пасивно, то няма от какво да се притесняваш!

Все пак нека и колегите кажат нещо по въпроса!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

преди 2 часа, ivan1975 написа:

За слаби машини бих предложил Comodo Internet Security + е идеална за банкиране, защото може да проследи и за кейлогъри и т.н., но за да се използва като хората изисква привикване. В добри ръце зашитата и е бетон.

orCvogT.jpg

преди 1 час, B-boy/StyLe/ написа:

За слаби машини бих предложил Comodo Internet Security + е идеална за банкиране, защото може да проследи и за кейлогъри и т.н., но за да се използва като хората изисква привикване. В добри ръце зашитата и е бетон.

orCvogT.jpg

Благодаря аз съм я ползвал но я махнах незнам защо.Сега ще я сложа,а по настройките трябва ли да се пипа или с стандартните.

преди 6 минути, ivan1975 написа:

Благодаря аз съм я ползвал но я махнах незнам защо.Сега ще я сложа,а по настройките трябва ли да се пипа или с стандартните.

Настройките по подразбиране са слабички. По-добре попитайте тук за съвет как да я настроите, защото в момента аз нямам време затова.

Успех!

преди 1 минута, B-boy/StyLe/ написа:

Настройките по подразбиране са слабички. По-добре попитайте тук за съвет как да я настроите, защото в момента аз нямам време затова.

Успех!

Благодаря лек ден.

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

За слаби машини бих предложил Comodo Internet Security + е идеална за банкиране,

Много пъти е говорено, че т.н. "защита на банкирането" е рекламен трик. В момента в който въведеш потребителското име и паролата и натиснеш "вход", за влизане в профила си в банката, системата на банковата защита моментално те изхвърля, ако засече, че между банката и клиента присъства и "трето лице" в лицето на АВ-програмата, което прави опит за сканиране на SSL връзка. Така, че реално АВ-програмата нищо не защитава в самото "интернет-банкиране". Защитава само докато си в началната страница на сайта... и толкоз!

Идеална за банкиране, защото можеш да го правиш във виртуалния работен плот. Тогава никакви кейлогъри и програми за заснемана на екрана, не могат да ти навредят. :D Това е един от плогото плюсове, на Комодо.

на 7.12.2015 г. at 20:49, xXx*Triple*xXx написа:

За или против антивирусните програми ?...

За! И никой не би могъл да те принуди да ползваш или не кой да е софтуер, т.е. не е теоретически задължително, а практически наложително.

Що се отнася до изказвания "аз знам как да се пазя", "внимавам къде влизам/тегля", "сам контролирам процесите", "вината е в пред/задклавиатурното устройство", бля, бля, бля ... - прескачам ги.

преди 19 минути, ghostBG86 написа:

Идеална за банкиране, защото можеш да го правиш във виртуалния работен плот. 

През виртуалният работен плот, банката ще ти засече ли личният сертификат, за да те пусне да влезеш ?

Ако направиш правилно настройките, би трябвало.  Лично аз, не знам. Само съм плащал онлайн, в този режим.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 2 часа, ghostBG86 написа:

Ако направиш правилно настройките, би трябвало.  Лично аз, не знам. Само съм плащал онлайн, в този режим.

Не знаеш, пък я препоръчваш за "интернет банкиране" ?! Мога да ти кажа с 99% сигурност, че сертификата няма да ти го приеме. А и изобщо не бих допуснал Комодо да ми варди компютър, с който влизам в банка ... поради лични съображения...

преди 3 часа, T-50 написа:

Много пъти е говорено, че т.н. "защита на банкирането" е рекламен трик. В момента в който въведеш потребителското име и паролата и натиснеш "вход", за влизане в профила си в банката, системата на банковата защита моментално те изхвърля, ако засече, че между банката и клиента присъства и "трето лице" в лицето на АВ-програмата, което прави опит за сканиране на SSL връзка. Така, че реално АВ-програмата нищо не защитава в самото "интернет-банкиране". Защитава само докато си в началната страница на сайта... и толкоз!

Аз говорех за друго нещо....CIS може да засича прехващачи на клавиатурата, монитора и изобщо приложения искащи достъп до C:\Windows\SYSTEM32\DINPUT.dll

и отделно подобно на SpyShelter и Zemana Anti-Logger следи за следните неща:

RN3lIlc.jpg

Да не говорим, че е силен срещу zed0-day заплахи и експлоити.

Говоря, че ще те спаси, ако системата е заразена с keylogger или направо ще спре инсталирането на keylogger-а в системата. Специално Comodo не сканира трафика, така че няма проблеми в тази насока. И не, тук не говорим за антивирусния компонент на COMODO...говорим за останалите му компоненти, които целят да опазят системата чиста...а ако тя е чиста самото банкиране също става такова. Сега вече за избягването на phishing атаките...потребителя трябва да е внимателен. Никога не трябва да клика на писма от пощата водещи го към сайта на банката...адреса на банката трябва да се пише ръчно винаги в адресната лента. Трябва да се следи и за правописни грешки, защото сайтовете ментета са пълни с такива.Отделно си има добавки като NoScript, Adblock Plus, които да направят достъпа до страницата безопасен. И вече даже потребителя може да отиде стъпка напред ако използва мениджър на пароли...въобще няма нужда да ги пише ръчно за да може нещо да ги засече. Може да е смешно, но дори вградения password manager на Mozilla с Master Password би свършил работа, ако се комбинира с добавката Secure Login, която предпазва от java exploits и вредители опитващи се да крадат данни:

St8NVSe.jpg

Но тук вече говорим за други неща....целта на CIS е да предпази самата система и да не влезе нещо отвън, а не да следи за т.нар. privacy issues, които изтичат докато същия е в интернет. За тях си има други методи и похвати. ;)

А иначе всички знаем, защо не харесваш CIS - защото е американска...ми ок. Твоя воля...всеки има право да ползва, каквото си иска. За мен е важна да е добра програмата и доказала се във времето, да е популярна и ползвана (така по-лесно ако имаше някакви негативни тайни за нея досега да са се показали), отколкото да ползвам някоя тотално неизвестна програмка. А дали ще е китайска, руска, американска хич не ми дреме. Така или иначе всички следят. ;)

преди 56 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Аз говорех за друго нещо....CIS може да засича прехващачи на клавиатурата, монитора и изобщо приложения искащи достъп до C:\Windows\SYSTEM32\DINPUT.dll

и отделно подобно на SpyShelter и Zemana Anti-Logger следи за следните неща:

RN3lIlc.jpg

Да не говорим, че е силен срещу zed0-day заплахи и експлоити.

Говоря, че ще те спаси, ако системата е заразена с keylogger или направо ще спре инсталирането на keylogger-а в системата. Специално Comodo не сканира трафика, така че няма проблеми в тази насока. И не, тук не говорим за антивирусния компонент на COMODO...говорим за останалите му компоненти, които целят да опазят системата чиста...а ако тя е чиста самото банкиране също става такова. Сега вече за избягването на phishing атаките...потребителя трябва да е внимателен. Никога не трябва да клика на писма от пощата водещи го към сайта на банката...адреса на банката трябва да се пише ръчно винаги в адресната лента. Трябва да се следи и за правописни грешки, защото сайтовете ментета са пълни с такива.Отделно си има добавки като NoScript, Adblock Plus, които да направят достъпа до страницата безопасен. И вече даже потребителя може да отиде стъпка напред ако използва мениджър на пароли...въобще няма нужда да ги пише ръчно за да може нещо да ги засече. Може да е смешно, но дори вградения password manager на Mozilla с Master Password би свършил работа, ако се комбинира с добавката Secure Login, която предпазва от java exploits и вредители опитващи се да крадат данни:

St8NVSe.jpg

Но тук вече говорим за други неща....целта на CIS е да предпази самата система и да не влезе нещо отвън, а не да следи за т.нар. privacy issues, които изтичат докато същия е в интернет. За тях си има други методи и похвати. ;)

А иначе всички знаем, защо не харесваш CIS - защото е американска...ми ок. Твоя воля...всеки има право да ползва, каквото си иска. За мен е важна да е добра програмата и доказала се във времето, да е популярна и ползвана (така по-лесно ако имаше някакви негативни тайни за нея досега да са се показали), отколкото да ползвам някоя тотално неизвестна програмка. А дали ще е китайска, руска, американска хич не ми дреме. Така или иначе всички следят. ;)

+1! Няма друг такъв продукт,който да предлага ,толкова богат избор от персонални настройки,обвързани със пясъчник,HIPS, и Защитна стена.

Редактирано от NIKISHARK (преглед на промените)

преди 2 часа, B-boy/StyLe/ написа:

Говорихме за защита на "интернет банкирането". И аз отдавна твърдя, че това е рекламен трик, отнасящ се за всички програми, не само за Комодо. Банковите защити са такива, че защитата на банката сама прекъсва връзката и те изхвърля, ако засече "трето лице" между нея и клиента, сканиращо SSL връзката. А за защита до влизането в банката - работа върши всяка съвременна ав-програма. Комодо не ми харесва най-вече, заради липсата на уеб-скенер и прекалено сложните настройки ... не е практично замислена програма, на много тесен кръг потребители би била удобна.

преди 1 час, NIKISHARK написа:

Няма друг такъв продукт,който да предлага ,толкова богат избор от персонални настройки,обвързани със пясъчник,HIPS, и Защитна стена.

То това и е минуса ... когато настройките са малко - не е добре, но когато те са много и специфични - това е още по-зле. Баланс трябва да има, който в Комодо отсъства!

преди 2 минути, T-50 написа:

Говорихме за защита на "интернет банкирането". И аз отдавна твърдя, че това е рекламен трик, отнасящ се за всички програми, не само за Комодо. Банковите защити са такива, че защитата на банката сама прекъсва връзката и те изхвърля, ако засече "трето лице" между нея и клиента, сканиращо SSL връзката. А за защита до влизането в банката - работа върши всяка съвременна ав-програма. Комодо не ми харесва най-вече, заради липсата на уеб-скенер и прекалено сложните настройки ... не е практично замислена програма, на много тесен кръг потребители би била удобна.

То това и е минуса ... когато настройките са малко - не е добре, но когато те са много и специфични - това е още по-зле. Баланс трябва да има, който в Комодо отсъства!

Извинявай,ама не си прав-Comodo  има три основни нива на защита.И трите ,по подразбиране,са си на ниво.Освен това,наличието на повече опции, е за предпочитане пред никакви.Що се отнася до т.н специфични настройки,те са за хора,които познават системата си в дълбочина,но не са и малко хората,които именно с тази специфика,научават много непознати неща.Колко програми предлагат виртуален плот,пясъчник,HIPS,защитна стена,антивирус..при това с всякакви настройки..за всякакво ниво на познанието..май не се сещам за много,при това безплатни...

Позволете ми и аз да се разпиша в темата.
За немалка част от дискутиращите тук антивирусната не е необходима, за други - дава една идея по-голяма сигурност. Аз лично се отказах от такова чудо не само, че товарех и без друго поостарялата конфигурация, но и заради пробата дали наистина мога без програмката. Ами... вече около 2 години я карам така, хм, което не означава, че не съм лепвала разни чудесии... И както B-boy/StyLe/ спомена, System Restore-а не е излишен, върши повече от задоволителна работа (от скорошен личен опит го пиша).
Иначе към момента ползвам само "Malwarebytes Anti-Exploit Free", когато тествам нещо - "Shadow Defender".
Но нека не забравяме, че не само вирусите/гадините могат да съсипят нечий компютър, респ. информация - я, хард диска "заминал", я, някой поизтрие уж ненужни за него данни...

преди 10 минути, petinka90 написа:

... И както B-boy/StyLe/ спомена, System Restore-а не е излишен, върши повече от задоволителна работа (от скорошен личен опит го пиша).

Иначе към момента ползвам само "Malwarebytes Anti-Exploit Free", когато тествам нещо - "Shadow Defender".
Но нека не забравяме, че не само вирусите/гадините могат да съсипят нечий компютър, респ. информация - я, хард диска "заминал", я, някой поизтрие уж ненужни за него данни...

За System Restore - само да ви подсетя, проверете колко място сте предвидили за "точки". Както е казал Мечо Пух - "Колкото повече, толкова повече". Защото, когато мястото се напълни, най-старите се изтриват. Това е замислено добре - щом са стари, значи може и без тях. Но ... при ситуация - ъпдейт с критични обновления + инсталиране/деинсталиране на 2-3 програми - може да се окаже, че имате 3-4 точки, ама най-старата е от преди 3 дни.
 Не е зле да се използва и опцията за "Архив на системен образ" на външен носител (най-добре външен хард диск).

Колкото до загубените данни - важните неща се съхраняват поне на 2-3 места.

преди 2 часа, T-50 написа:

Говорихме за защита на "интернет банкирането".

Ми именно де...за интернет банкирането...когато една система е компрометирана е препоръчително да не се извършва такова от тази система....именно тук е силата на CIS...да не допусне заразяване на системата и проникване на keylogger или rootkit, които да крадат личните данни...така че това пак е свързано с интернет банкирането...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.