Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против антивирусните програми ?

Featured Replies

И още нещо... Може да не използваш антивирусна точно, но програма за защита трябва. Има продукти от последно поколение, които не разчитат на дефиниции. Може да използваш браузъра си винаги в сендбокс с настроени строги правила, така че той да не комуникира със системата. ХИПС, който да заключи машината към всякакви промени. И това може да го направиш безплатно. Допълнено с ограничен акаунт и малко настройки по груповите политики да речем... А онея - от ново поколение, за съжаление са насочени основно към корпоративни среди и са бая скъпи. Не за нас - обикновените потребители...

Това обаче с браузър в сендбокс поне на мен ми е куцо малко. В смисъл има си особености. И трябва да го вадиш от време на време от виртуализираната среда, за да го обновяваш...

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

• Отговори 104
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор

Аз съм против.Забавяне на компютъра плюс дефиниции, които отдавна не са достатъчни.

За защита ползвам уиндоуската стена плюс рутер.

NoVirusThanks EXE Radar Pro.

Cyberfox плюс uBlock Origin с включени филтри за MDL и динамично филтриране.Disconnect също.

За пароли  KeePass и ако съм параноичен за кейлогъри  Oxynger KeyShield.

И отдавна ползвам когато се налага F-Secure Freedome понеже съм им бета тестер.

В системите има много функции,които могат да се настроят така,че да вършат по-добра работа от антивирусна!По важните се намират в сервизите.Там има такива,които могат да се изключат или да се оставят на ръчно,вместо автоматично действие.От тях има такива,които могат да се стопират,а не постоянно да функционират,което не означава че няма да работят,когато има нужда от тях.Може да се настрои системата,никога да не инсталира нищо,автоматично.Да не се инсталират актуализации всички потребители.Да се забрани влизането в системата от отдалечен достъп и да се използва „чужда“ помощ!Има функции,които забраняват промяна на настройки.Допълнителни настройки има и в браузърите,опциите за интернет,акаунтите,регистрите,опциите за отварянето на файловете,във програмите и къде ли не още.Ако просто човек си разбира,за да си настрои системата така,че той да я командва,а не автоматичните приложения,няма как някой да му набута нещо.Вирус за мен са всички програми,които са за автоматично поправяне систематите!Те „поправят“ настройки,регистри,автоматичните изпълнения,без твое съгласие,докато накрая съсипят всичко.Друг е въпроса с краденето на данни.За да откраднат нещо,трябва да са инсталирали някакво приложение в системата ти.Но нали ти сам си ги инсталираш,а преди инсталация можеш да провериш какво ти се предлага.Краденето на пароли става пак с Вашето съгласие,най-често чрез наглед легитимни линкове в пощите,където трябва да кликнеш и после да ти поиска вписване там.Истината е,че ако си глупав,антивирусната няма да те спаси от нищо!Всички поразии реално всеки си ги прави сам,със своята неграмотност...!

преди 8 часа, Ken написа:

Но, още един сценарии : пристига по пощата екселски файл с макровирус, антивирусната го пропуска и отварянето му води до загуба на информация. Ползата от антивируса в случая е нулева.

В този случай, но не и в останалите, в които ще хване заплахата - аргументът не е правилен. т.е. ако в 1 от 100 случая хване заплахата, това пак е с 1% по-сигурна система. И внимаването не може да замести антивирусната. Ето примерно чакаш таблица от човека Х, която ти трябва безусловно за да си свършиш работата. Същият е невнимателен и се е заразил и ти праща заразения файл преди да разбере. Има две положения - ти си екстрасенс и не я отваряш (последвано от оригинално обяснение към шефа ти) или я отваряш и разбираш това по трудния начин. И в двата случая работата ти не е свършена.

Аз лично от 2 години съм без антивирусна, ето и причините.... човек като мен, който кисне бая часове пред щайгата си малко или много се учи къде да влиза и къде не. Ако ще теглиш нещо го теглиш от защитени сайтове, не приемаш файлове от непознати и тн. Аз съм геймър и дори когато ме мързи да проверявам дали в играта която тегля няма вирус най-малкото което правя е да препрочета коментарите под дадения торент. Което пак не е 100% вярно защото 99% от антивирусните засичат краковете на игрите или кей-генове като вируси. Както по-нагоре казаха, това е софтуер който има достъп до цялата ти информация на компютъра и само тия дето са го направили знаят дали наистина те пази от вируси или поредния който просто събира инфо, както господата от microsoft. Също така за човек който играе игри малко или много една антивирусна е като тая пропадналата авира и аваст си товарят машината, постоянно е включена, сканира, забавя работата и често дава fake errors, но пък ако не се занимаваш сериозно с компютри е по добре да си имаш, и по-добре да е легална - закупена от магазина.

ПС: До flare... тогава правиш като мене, не държиш абсолютно нищо на компютъра. Всички снимки, музика и тн. на отделен хард диск или имаше един сайт Dropbox. 

Редактирано от Oscar D. Santana (преглед на промените)

преди 1 час, flare написа:

В този случай, но не и в останалите, в които ще хване заплахата - аргументът не е правилен. т.е. ако в 1 от 100 случая хване заплахата, това пак е с 1% по-сигурна система. И внимаването не може да замести антивирусната. Ето примерно чакаш таблица от човека Х, която ти трябва безусловно за да си свършиш работата. Същият е невнимателен и се е заразил и ти праща заразения файл преди да разбере. Има две положения - ти си екстрасенс и не я отваряш (последвано от оригинално обяснение към шефа ти) или я отваряш и разбираш това по трудния начин. И в двата случая работата ти не е свършена.

Има ли значение, че съм написал : Ползата от антивируса в случая е нулева.

преди 8 минути, Ankhesenamun написа:

Какво забавяне Crypto Prevent, Malwarebytes anti exploit и Malwarebytes antimalware не се усещат. Хрома ми тежи повече. И един Аваст имам и това е!

Добър вечер - с новия акаунт.

Той Хрома си е доста тежък.

Излишно е да джвакаме, още тази тема. Потребители с достатъчно знания /URIEL, B-boy като пример/ могат да се справят, и без антивирусна. Но останалите 90% от ползващите компютри, няма как да се справят. По простата причина, че нямат знанията и уменията, на тези 10%.

Баба Пена от Горно Уйново, няма как да анализира даден процес или защо дадена програма, се опитва да премени регистър. На нея и трябва, автоматизирано решение, което просто ще забрани подобна промяна. Някоя лека и безплатна антивирусна, комбинирана с criptoprevent и добавки за браузера като Noscript.

Вече, по-напреднал потребител, може да ползва и по-напреднали антивирусни /Касперски, Комодо, НОД и т.н./ дето ти задават въпроси, или искат качествена настройка.

Много ми е чудно ,ако нямате антивирусна ,кой ще следи  процесите ,промени в регистрите ,защото тъй наречените Stealth вируси се крият много умело примерно в в паметта   и се активират  ,когато искам нещо да изпълня или да запиша на диска? 

на 12/8/2015 at 20:05, jhoro написа:

Твърдо ЗА, с уговорката - за Уиндоус. Ама той си е най-разпространения вирус. За линукс системите няма да коментираме.

Според мен, по-общо казано, зависи дали контролираш обкражаващата среда или не. И аз принципно не харесвам антивирусните продукти и карах без такива дълго време.

Но в крайна сметка се реших да сложа, понеже в работна обстановка човек не контролира достатъчно софтуера който ползва и файловете които му дават. Също така е полезно да разполага със скенер.

преди 4 минути, acnekt написа:

Много ми е чудно ,ако нямате антивирусна ,кой ще следи  процесите ,промени в регистрите ,защото тъй наречените Stealth вируси се крият много умело примерно в в паметта   и се активират  ,когато искам нещо да изпълня или да запиша на диска? 

Ами общо взето не следиш. Просто приемаш, че рискът да те изненадат лошо е малък.

Истина е ,че дом потребител не се нуждае чак толкова от антивирусна,защото единственото ,което може да получи е Spyware,Adware ,но е добре да има някаква програма,която да следи за промени в регистрите ,процесите,които се стартират .

преди 3 часа, acnekt написа:

Истина е ,че дом потребител не се нуждае чак толкова от антивирусна,защото единственото ,което може да получи е Spyware,Adware ,но е добре да има някаква програма,която да следи за промени в регистрите ,процесите,които се стартират .

Това следва, ако ползва основно Linux и/или поне има надежден сторидж на файловете. :) 

Впрочем ботнет мрежите също не са за подценяване.

Във всеки случай липсата на антивирусна не те улеснява, а даже напротив. Всеки път трябва много добре да пресмяташ откъде и какво теглиш. Ако теглиш торент контент, чакаш поне няколко часа за отзиви от power users. Ако теглиш програми - само доказали се. И никакви експерименти.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

преди 6 минути, acnekt написа:

За какво ти е програма,която да ти следи каквото и да било?Най- сигурно си е направо да забраниш намесата в регистрите,от сервизите генерално.Там може да се забрани достъпът,както от програми,така и от отдалечен достъп.Единствено потребителят ще може да променя и разрешава нещо в тях.

преди 6 минути, Димитър 59 написа:

За какво ти е програма,която да ти следи каквото и да било?Най- сигурно си е направо да забраниш намесата в регистрите,от сервизите генерално.Там може да се забрани достъпът,както от програми,така и от отдалечен достъп.Единствено потребителят ще може да променя и разрешава нещо в тях.

Разсъждението ти не е правилно, защото изолацията на потребителите, процесите и привилегиите не е гарантирана. Понякога тя се преодолява от така наречените експлойти.

Но щеше да бъде много хубаво, ако тази бариера беше непреодолима.

преди 6 минути, Melmak ® написа:

Понякога тя се преодолява от така наречените експлойти.

За тях също си има лек.За какво са настройките за забрана на отдалечения достъп?

Има лек, но няма приложимо решение. :)

Като цяло ти натрупваш слоеве на защита, като се надяваш че вируса няма да е съобразен за някой от тях. Принципно това е верен подход и се използва доста.

преди 9 часа, Димитър 59 написа:

За тях също си има лек.За какво са настройките за забрана на отдалечения достъп?

Решението срещу exploits е друго. Обновяване на често използваните програми + инсталиране на кръпките за Операционната система, използване на продукти като Malwarebytes Anti-Exploit, HitmanPro.Alert, Dr.Web Katana, Emsisoft Internet Security, Comodo Internet Security, EMET и т.н.

Чета , чета и нещо не чаткам едно нещо. Ако защитните програми не са нужни защо в тоя подраздел има толкова теми на заразени потребители?

Защо има тази тема , защо се създават толкова приложения за чистене на заразени машини? Изобщо за какво са всички теми в раздела Сигурност и антивирусна защита?

Чудя се и защо непрекъснато попадам на разни заразени флашки (много, от които със скрити папчици...) Та като на лаик обяснете ми защо така?

Или няма нужда да се обяснява нищо и да взема да се ограмотя ли? .... :D

преди 1 минута, nikssi написа:

Чета , чета и нещо не чаткам едно нещо. Ако защитните програми не са нужни защо в тоя подраздел има толкова теми на заразени потребители?

Защо има тази тема , защо се създават толкова приложения за чистене на заразени машини? Изобщо за какво са всички теми в раздела Сигурност и антивирусна защита?

Чудя се и защо непрекъснато попадам на разни заразени флашки (много, от които със скрити папчици...) Та като на лаик обяснете ми защо така?

Като за начало, можеш да направиш една статистика, колко от заразените потребители са имали антивирусна.

преди 6 минути, Ken написа:

Като за начало, можеш да направиш една статистика, колко от заразените потребители са имали антивирусна.

Интересно как ли не съм видял това. Благодаря все пак за съвета но отговора ти  е непълен. Просто някаква реплика.

Не отговори и на другите питанки ама то не се и очакваше друго. :)

преди 7 минути, NIKISHARK написа:

Антивирусната не е за коледна украса,трябва да знаеш и как да я ползваш...

Предупреден - значи въоръжен! А кой ще те предупреди ако не една съвременна програма за защита. :)

преди 16 минути, NIKISHARK написа:

Антивирусната не е за коледна украса,трябва да знаеш и как да я ползваш...

Когато човек се научи как да я използва, вече може да се справя и без нея - не мислиш ли ?

преди 10 минути, nikssi написа:

Интересно как ли не съм видял това. Благодаря все пак за съвета но отговора ти  е непълен. Просто някаква реплика.

Не отговори и на другите питанки ама то не се и очакваше друго. :)

Колкото съм имал желание - толкова.
Нямам нужда да доказвам нищо на никого.

преди 1 минута, Ken написа:

Когато човек се научи как да я използва, вече може да се справя и без нея - не мислиш ли ?

Ами не е точно така,повечето антивирусни(освен дефиниции)си имат и различни енджини,и други "глезотийки"...Има две опции-или си с антивирусна(по твой вкус)или се ровиш в регистъра,вместо нея...освен, ако не говорим за познавачи...

преди 35 минути, Ken написа:

Колкото съм имал желание - толкова.
Нямам нужда да доказвам нищо на никого.

Ми тогава защо ме цитираш и ми се правиш на интересен? Минаваш и подминаваш и това е.

преди 21 минути, nikssi написа:

Антивирусните не са нужни, но не и защитните програми като цяло.Антивируса ползва дефиниции затова и има толкова заразени.

Добрите почистващи инструменти работят със скриптове и нямат нищо общо с антивирусните.На мен не ми и трябват понеже ползвам anti-exe подход. NVT Exe Radar.Нямам забавяне, не ми пречи на индексирането  на файловете ...

Детето ми вече на 15 ползва VoodooShield и от година не съм се занимавал с неговия лаптоп. Виртуализацията също е добър подход.

Флашките пак страдат от закъснелите дефиниции на модерните антивирусни.И от липса на ваксинация.За мен и това не е проблем.

sshot_1.png

Мен друго ме безпокои...Напоследък много уязвимости се намират в тези модерни антивирусни...И ето още една причина да ги избягвам.

Поздрави!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.