Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против антивирусните програми ?

Featured Replies

И аз май вече се убеждавам, че антивирусните програми причиняван повече беди, но все пак е дабре да имаш нещичко - както казах да е  непретенциозно, леко и безплатно!  Инак и моите наблюдения са, че след колкото повече кръпки за сигурност се качат с ъпдейтите на ОС, след всяко обновяване на антивирусния продукт до по - горна версия, то толкова и повече вируси те налзват! Да не говорим, че разните му там кейлогъри, телеметрии и всякакви следящи боклуци си вървят съвсем официално със сигурните програмни продукти, а антивирусните продукти си трайкат!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

• Отговори 104
  • Прегледи 11k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 35 минути, Black Power написа:

....след всяко обновяване на антивирусния продукт до по-горна версия, то толкова и повече вируси те налaзват!

Те,под предлога че обновяват  дефинициите на антивирусните,си обновяват и вирусчетата!После постепенно си ги пускат и си пищят,че са открили вирус.Потребителят пък,се кефи,като че е хванял нещо важно и си казва хубава антивирусна си имам... 

Вирусите сега, не се както едно време - в смисъл преди бяха доста от тях на принципа - създателите им да се изфукат, да ги забележат, разни червени черепи на екрана и пр. Тогава заразените машини се забавяха, повреждаха от вирусите.

Сега са доста по различни зловредите - стелт, полиморфни..., даже някои от тях ти оптимизират системата, спират ненужни процеси и сървиси за да има ресурси и мрежа само за тях. Как тогава би разбрал че си заразен и ти използват машината в някоя бот мрежа например, или крадат информация за банковите ти операции и сметки.

Колко хора са изгорели с пари без да подозират за заразена система, а пък да не говорим и за проспериращите напоследък локери и криптиращи вируси. Как ще се предпазиш без антивирусна, като си гледаш таскменаджера?.... Кръц и хайде при HJT team...

Не казвам че антивирусните програми са вездесъщи, но задължително трябва да ги има всеки потребител.

Редактирано от viperdick (преглед на промените)

Още повече - сега има доста качествени безплатни програми и не е необходимо да се харчат пари.  360 TS, Avast, SEP 12 , CIS 8,  AVG   са си прилично добри. 

преди 3 часа, Димитър 59 написа:

Те,под предлога че обновяват  дефинициите на антивирусните,си обновяват и вирусчетата!После постепенно си ги пускат и си пищят,че са открили вирус.Потребителят пък,се кефи,като че е хванял нещо важно и си казва хубава антивирусна си имам... 

Ку-ку,ру-ку, вафла чудна,найстина ли вярваш,че така стоят нещата...........брей да се не види,и ние толко време да не се сетим,пък ти така както си седиш и хоп-просветна ти.Дай го малко по-сериозно,то вярно,че никога не е късно да станеш за кашмер:ohmy:

При сегашните параметри на компютрите,едва ли ще е "забележима" една антивирусна,която заема по-малко от браузъра...примерно,но пък може и да ви спести доста главоболия(справка-Премахване на зловреден софтуер - HiJackThis логове).Твърдо "ЗА".

преди 18 минути, NIKISHARK написа:

При сегашните параметри на компютрите,едва ли ще е "забележима" една антивирусна,която заема по-малко от браузъра...примерно,но пък може и да ви спести доста главоболия(справка-Премахване на зловреден софтуер - HiJackThis логове).Твърдо "ЗА".

Твърдо ЗА, с уговорката - за Уиндоус. Ама той си е най-разпространения вирус. За линукс системите няма да коментираме.

Чета и ... говорите само за "вируси", а останалия "малуер" ???

преди 18 часа, Димитър 59 написа:

Тук възникват куп въпроси.Теглиш игра и знаеш какво всъщност теглиш,а Нортън те убеждава,че тя е вирус!Трябва ли да му вярваш?Така е и с другите вируси.Те са просто някакви безобидни,но непознати файлове за антивирусната,но са набедени че са вируси.След като не забелязваш да пречат на каквото и да е,дали ще повярваш че са вируси?Това,че трудно се изтриват,не означава непременно ,че са зловредни.Те и системните файлове на системата,не могат да се изтриват!И те ли са вируси?Така че е малко трудно да се определи реалната истина. 

Всъщност с напредването на зловредния софтуер, антивирусните разработчици се опитват да компенсират дефинициите с алтернативни технологии като - репутация, облак, анализ на поведението и т.н. Разбира се, че са възможни фалшиви аларми, но тук е мястото на напреднал потребител да отсее тези аларми. Разбира се като цяло напреднал потребител няма и такава нужда от антивирусна програма като цяло, но лично според мен тези възможности на програмите е по-добре да ги има, отколкото да ги няма дори да не са полезни за всички и не всеки да може да се възползва пълноценно от тях. Иначе при съмнение дали даден файл е опасен винаги може да се провери на VirusTotal или да се стартира под Sandboxie, Shadow Defender или VirtualBox. Репутационния анализ е малко нож с две остриета наистина, защото той маркира файловете за подозрителни, ако файла в много нов (компилиран наскоро), не е изтеглен много пъти до момента (и липсва информация за него в базата данни на проверяващата програма за сигурност), като тук EWS режима за напреднали на HitmanPro отива дори по-далеч като проверява и дали инсталираните файлове стартират с Операционната Система, на колко дни датират инсталираните файлове, в коя папка се намира, дали е драйвер и т.н. Полезно, но объркващо. Ето пример след сканиране на системата в EWS режим след инсталиран ъпдейт за UHCI USB Miniport Driver

Цитат

Starts automatically as a service during system bootup.
The file is located in a folder that contains core operating system files from Windows. This is not typical for most programs and is only common to system tools, drivers and hacking utilities.
Time indicates that the file appeared recently on this computer.
The file is a device driver. Device drivers run as trusted (highly privileged) code.
The file is protected by Windows File Protection (WFP). This is typical for critical Windows system files.

В случая може да се пренебрегне, но пък и тази функция доста често е откривала и истински вредители. Като цяло съм за антивирусните програми, защото не всеки е длъжен да се образова на тази тема (или му е интересна), но винаги е по-добре потребителя да има знания за ползваната от него Операционна Система, да е запознат с възможностите и техническите характеристики на ползваната от него програма за защита на която е поверил файловете си и не на последно място да има наблюдения затова как се държи системата му обикновено и да се осъмни, когато започнат отклонения от нормалното и поведение и да реагира навреме преди да е станало късно.

Току що, jhoro написа:

Твърдо ЗА, с уговорката - за Уиндоус. Ама той си е най-разпространения вирус. За линукс системите няма да коментираме.

Знаех си ,че трябва да добавя "що се отнася за Windows" някъде....Повечето антивирусни вече са .."мултифункционални"...за HIPS базираните няма да коментираме...

преди 4 минути, jhoro написа:

Антивирусните отдавна не са само антивирусни програми. Сканират за доста видове зловреден софтуер. Колко се справят там е друг въпрос, но отдавна в дефинициите включват дори потенциално нежелани приложения и т.н.

И ако искаш вярвай, но Windows може да се настрои да бъде доста сигурна ОС. Може би не колкото Линукс, но достатъчно за ежедневна употреба. Дори вградените и средстава за защита не са за подценяване. Най-големия проблем тук е разнообразния софтуер и именно през него стават повечето атаки дори и за Windows, както и немърливите потребители, които не обновяват програмите си и теглят и инсталират файлове и пиратско съдържание от всевъзможни места. Колкото повече софтуер има инсталиран на една система, толкова повече възможности и вектори на атака има над тази система. Като цяло аз лично скоро дори в подраздела напоследък не съм видял много теми свързани със заразяване с по-сложни зарази като рууткити, троянци, червеи или полиморфни вируси. Основната зараза е адуера, който често заразява браузърите и на Линукс и Андроид устройствата и започва да показва pop-ups. :)

преди 3 минути, _nib_ написа:

Ще отговоря кратко - аз неам антивирусна.

Хич ли или просто нямаш персонална? Ако си зад рутер (или няколко) - не забравяй защитните стени. И тази на Уиндоуса.

Ако си с Уин 7 и по-нов - добави и Дефендъра.

Въпросът така зададен „За или против“ не е много точен!Зависи от това за какво ще се използва компютъра.Ако купуваш или продаваш нещо по интернет или е служебен с важна информация отговорът е да.Ако си неразбиращ нищо от компютри или дете пак да.Но ако си обикновен потребител и го използваш за сърфиране,скайп,филми музика и подобни обикновени дейности,в повечето случаи антивирусна въобще не е нужна!Кое е по добре за такъв потребител?Скорост на работа и без никакви лимити или бавен компютър,ограничаващ те в много дейности?Ами ако си с някой стар компютър,който едва смогва да работи с новите приложения и тежки браузъри?Такъв с антивирусна направо замръзва.А дали ще му пука на някой от село,ако има вирус,щом като чалгата пак си върви,филмите се гледат,скайпа работи и фейсбука си е там.Дали с антивирусна или без нея,системата ще иска преинсталиране все някой ден,а си има функция форматиране за тази цел.Интересното е,че по мои наблюдения,системи без антивирусна,изкарват по дълго без преинсталация.

преди 9 минути, Димитър 59 написа:

Въпросът така зададен „За или против“ не е много точен!Зависи от това за какво ще се използва компютъра.Ако купуваш или продаваш нещо по интернет или е служебен с важна информация отговорът е да.Ако си неразбиращ нищо от компютри или дете пак да.Но ако си обикновен потребител и го използваш за сърфиране,скайп,филми музика и подобни обикновени дейности,в повечето случаи антивирусна въобще не е нужна!Кое е по добре за такъв потребител?Скорост на работа и без никакви лимити или бавен компютър,ограничаващ те в много дейности?Ами ако си с някой стар компютър,който едва смогва да работи с новите приложения и тежки браузъри?Такъв с антивирусна направо замръзва.А дали ще му пука на някой от село,ако има вирус,щом като чалгата пак си върви,филмите се гледат,скайпа работи и фейсбука си е там.Дали с антивирусна или без нея,системата ще иска преинсталиране все някой ден,а си има функция форматиране за тази цел.Интересното е,че по мои наблюдения,системи без антивирусна,изкарват по дълго без преинсталация.

Така е, но не е задължително да се жертва скорост за сметка на сигурност и обратното. Пример...когато си в нета е добре антивирусната да работи, когато имаш работа с тежък софтуер, който използва доста ресурси като програми за видео-монтаж и прочие просто може да се спре нета (хем да не се разсейва потребителя) и тогава и защитата в реално време на антивирусната може да се спре или направо да се изключи програмата и да и се килнат процесите. Колкото до старите системи си има и достатъчно леки решения. Колкото до човека на село, ако хване bitcoin miner или криптиращ вирус или полиморфен такъв или дори досасен адуер определено няма да му върви чалгийката, защото първия товари системата, втория прави файловете неизползваеми, а третия поврежда цялата Операционна Система и всички изпълними файлове, а последния пък няма да му позволи да отвори желаната страница и ще го пренасочва към намаление на виагра... Разбира се не казвам, че антивирусната ще го спаси от тези неща, защото няма такава, която да хваща всичко, но пак ще е една идея по-защитен. Ако наистина е много слаба системата вместо антивирусна може да се наблегне на настройките и да се спрат поне по-опасните услуги като Server, Remote Registry, Remote Desktop и т.н. но това  пак ще е солиден компромис.

Току що, B-boy/StyLe/ написа:

Така е, но не е задължително да се жертва скорост за сметка на сигурност и обратното. Пример...когато си в нета е добре антивирусната да работи, когато имаш работа с тежък софтуер, който използва доста ресурси като програми за видео-монтаж и прочие просто може да се спре нета (хем да не се разсейва потребителя) и тогава и защитата в реално време на антивирусната може да се спре или направо да се изключи програмата и да и се килнат процесите. Колкото до старите системи си има и достатъчно леки решения. Колкото до човека на село, ако хване bitcoin miner или криптиращ вирус или полиморфен такъв или дори досасен адуер определено няма да му върви чалгийката, защото първия товари системата, втория прави файловете неизползваеми, а третия поврежда цялата Операционна Система и всички изпълними файлове, а последния пък няма да му позволи да отвори желаната страница и ще го пренасочва към намаление на виагра... Разбира се не казвам, че антивирусната ще го спаси от тези неща, защото няма такава, която да хваща всичко, но пак ще е една идея по-защитен. Ако наистина е много слаба системата вместо антивирусна може да се наблегне на настройките и да се спрат поне по-опасните услуги като Server, Remote Registry, Remote Desktop и т.н.

+1

Изпревари ме за секунди....

:go ahead:

преди 9 минути, Димитър 59 написа:

Въпросът така зададен „За или против“ не е много точен!Зависи от това за какво ще се използва компютъра....

Ето ти един краен вариант - с портъбъл Уин или лайф Линукс ...

Като първите щайги - без хард. А да ги видя "вирусите" - де ша са наврат?

Гледайте сега! Един бекъп отнема няколко минути! (предполагам не държите енциклопедии на машините си). Не са много и тези, който се разплащат или банкират активно през интернет Така, че и да се заразя, то преинсталацията и възтановяването на системата ми отнема 1 час! Системата ми пък просто лети защото не е накичена с куп инструменти, които уж ме пазят!Все пак имам там някаква антивирусна т.е. Avast free и това е, а дори не е и последна версия!

Редактирано от Black Power (преглед на промените)

преди 3 минути, Black Power написа:

Гледайте сега! Един бекъп отнема няколко минути! (предполагам не държите енциклопедии на машините си). Не са много и тези, който се разплащат или банкират активно през интернет Така, че и да се заразя, то преинсталацията и възтановяването на системата ми отнема 1 час! Системата ми пък просто лети защото не е накичена с куп инструменти, които уж ме пазят!Все пак имам там някаква антивирусна т.е. Avast free и това е !

За бекъп-а е ясно,но все пак имаш "някаква,там,за всеки случай"..това е въпроса..Дали да има,или да няма...Ако има,евентуално,би те спасила от "гимнастиките",краденето на пароли,хакването на акаунти,извличането на лична информация.....Защото,ако върнеш бекъп информация,пак с лични данни,е все едно да си измиеш лицето,и да очакваш топ-модел да видиш в огледалото....Превенцията, в случая, е по-важна от евентуалното заразяване...аз поне така мисля.

В днешния интернет свят, да ползваш Уиндоус без някаква защита, си е чиста руска рулетка. Въпроса е не дали, а кога ще те удари нещо. При слаб компютър, може да се сложи voodooshield или поне criptoprevent. И добавка на браузъра Noscript или някоя подобна. Те тези добавки за браузъри, са валидни и за Линукс системите.

Редактирано от ghostBG86 (преглед на промените)

преди 23 часа, Black Power написа:

Малко тъпа тема! Кой както иска! Аз смятам, че без антивирусна не може! Друг е  хххххххххххххх

Позволих си да се самоцитирам! Никога не съм казвал Не на антивирусната. Не харесвам "кич" от тежки антивирусни+тежки защитни стени+ криптопревенти+ антикейлогъри+скенери + и + и +, които карат модерни и скъпи машини да се държат като Правец 82.

преди 19 минути, Black Power написа:

Гледайте сега! Един бекъп отнема няколко минути! Така, че и да се заразя, то преинсталацията и възтановяването на системата ми отнема 1 час!

То бекъпа е задължителен, не само заради защитата на информацията от вируси. Често най-големия "вирус" е износването на носителя, на който тя се съхранява. То ако става за въпрос и един доста подценяван System Restore върши повече от прилична работа при възстановяването на системата при зараза, но все пак, както каза Nikishark превенцията винаги е по-добре от лечението в последствие. Няма гаранция, че ще се открият всички направени промени при една компрометирана система, а и някак си самото чувство, че някой ти е влизал "в къщата" е повече от смущаващо. Ghostbg86 е дал добър пример. Повечето geek потребители с които общувам от години са на този вариант (или на Applocker правила) без да използват допълнителни инструменти. Но все пак и самите им познания са доста над средното ниво. Лично аз също не ползвам антивирусна програма поне от няколко години, но пък ползвам HIPS. Смея да твърдя, че Comodo е една доста лека програмка, която почти не използва процесора  и като консумация на памет и писане по диска също не е много обсебваща като натоварване. За мен "цената" е приемлива, а ефективността срещу zero-day заплахи е повече от достатъчна.

преди 8 минути, Black Power написа:

Позволих си да се самоцитирам! Никога не съм казвал Не на антивирусната. Не харесвам "кич" от тежки антивирусни+тежки защитни стени+ криптопревенти+ антикейлогъри+скенери + и + и +, които карат модерни и скъпи машини да се държат като Правец 82.

Ако знаеш принципа на работа на CryptoPrevent едва ли би го обявил за тежък...че той е пасивен инструмент без защита в реално време...на принципа на имунизацията с правила. ;)

преди 7 минути, B-boy/StyLe/ написа:

Ако знаеш принципа на работа на CryptoPrevent едва ли би го обявил за тежък...че той е пасивен инструмент без защита в реално време...на принципа на имунизацията с правила. ;)

Това го вкарах заради примера с + и + и +

Да, прав си! 

преди 19 часа, ghostBG86 написа:

В днешния интернет свят, да ползваш Уиндоус без някаква защита, си е чиста руска рулетка. Въпроса е не дали, а кога ще те удари нещо. При слаб компютър, може да се сложи voodooshield или поне criptoprevent. И добавка на браузъра Noscript или някоя подобна. Те тези добавки за браузъри, са валидни и за Линукс системите.

+1Традиционният антивир, разчитащ само на дефиниции не е достатъчна, но е нужна. Ако четеш антивирусни тестове там можеш да видиш как антивирусни програми хващат на 100% или 99%. Само дето е срещу проби на по няколко дена седмици - известни. Антивирите се дънят. Но е по-добро от нищо.

Цитат

Гледайте сега! Един бекъп отнема няколко минути! (предполагам не държите енциклопедии на машините си). Не са много и тези, който се разплащат или банкират активно през интернет Така, че и да се заразя, то преинсталацията и възтановяването на системата ми отнема 1 час!

Какво правиш, ако работиш на този компютър? Ето един сценарий. Бачкаш за дадена фирма. Компа ти лети, ти си без антивир, имаш си бекъп, свиркаш си с уста. Работиш по документ на клиент. Получаваш имейл с прикачен екселски файл да речем. Отваряш го и това е вирус, който ти трие инфото. Заплахата би я хванала всяка антивир програма, но ти нямаш такава. Инфото на клиента го няма, а ти оставаш без работа.

Друг възможен сценарий. Пак отваряш някакъв... нека е екселски файл пак. Отново е заплаха, която даже и майкрософтската програма ще го улови. В същото време си работиш по някакъв файл - общ фирмен проект, който трябва да предадеш. Мониторът ти изгасва. Заплахата форматира диска ти. Имай си го бекъпа. Проектът изчезва. Ти оставаш без работа.

...Т.е. искам да кажа, че не може да предположиш откъде и какво ще дойде. Антивирусът не е е панацея сам по себе си. Но ако вземе, че те спаси в даден момент, може да разбереш за какво става дума. Ето един пример. Идва приятел вкарва си флашката в компа ми. ESET пищи: Sality. Няма значение името на програмата. Всяка щеше да го улови. А ако нямах?

на 12/7/2015 at 17:38, eXceLLen7 написа:

Цитат

Тук възникват куп въпроси.Теглиш игра и знаеш какво всъщност теглиш,а Нортън те убеждава,че тя е вирус!Трябва ли да му вярваш?Така е и с другите вируси.Те са просто някакви безобидни,но непознати файлове за антивирусната,но са набедени че са вируси.След като не забелязваш да пречат на каквото и да е,дали ще повярваш че са вируси?Това,че трудно се изтриват,не означава непременно ,че са зловредни.Те и системните файлове на системата,не могат да се изтриват!И те ли са вируси?Така че е малко трудно да се определи реалната истина. 

Да, трябва да ѝ вярваш! Освен, ако нямаш способности да разчлениш файла и да видиш какво точно прави. Ако един крак ти иска мрежова свързаност, то той е съмнителен. Какво толкова може да стане ли... Хохо, повярвай ми една атака може да ти промени ежедневието, особено, ако стоиш логнат навсякъде, разчиташ на браузъра ти да помни паролите ти. Атакуваща страна може да ти забрани достъпа до социални мрежи, имейл, облак.

Пример: Краде ти паролата за фейса. Почва да поства от твое име криптираща заплаха, прикрита като снимка на бебе, коте или нещо подобно. Някой твой приятел отваря файла. ПРАС! Вследствие на това ти ставаш виновник, че приятеля ти си е загубил инфото. Това, което казваш за разпознаването... ок. Има и такива случаи. Чист файл, но е пакетиран с механизъм, изпозван от вирусописачи или кода е обфускиран, както лошите правят. Антивирът пищи на общо основание. А ако има за какво да пищи? Аз не разбирам от реверсивно инженерство и анализ на код. Какво правя?

Редактирано от Методи Дамянов (преглед на промените)

преди 21 минути, Методи Дамянов написа:

+1Традиционният антивир, разчитащ само на дефиниции не е достатъчна, но е нужна. Ако четеш антивирусни тестове там можеш да видиш как антивирусни програми хващат на 100% или 99%. Само дето е срещу проби на по няколко дена седмици - известни. Антивирите се дънят. Но е по-добро от нищо.

Какво правиш, ако работиш на този компютър? Ето един сценарий. Бачкаш за дадена фирма. Компа ти лети, ти си без антивир, имаш си бекъп, свиркаш си с уста. Работиш по документ на клиент. Получаваш имейл с прикачен екселски файл да речем. Отваряш го и това е вирус, който ти трие инфото. Заплахата би я хванала всяка антивир програма, но ти нямаш такава. Инфото на клиента го няма, а ти оставаш без работа.

Друг възможен сценарий. Пак отваряш някакъв... нека е екселски файл пак. Отново е заплаха, която даже и майкрософтската програма ще го улови. В същото време си работиш по някакъв файл - общ фирмен проект, който трябва да предадеш. Мониторът ти изгасва. Заплахата форматира диска ти. Имай си го бекъпа. Проектът изчезва. Ти оставаш без работа.

...Т.е. искам да кажа, че не може да предположиш откъде и какво ще дойде. Антивирусът не е е панацея сам по себе си. Но ако вземе, че те спаси в даден момент, може да разбереш за какво става дума. Ето един пример. Идва приятел вкарва си флашката в компа ми. ESET пищи: Sality. Няма значение името на програмата. Всяка щеше да го улови. А ако нямах?

По принцип съм ЗА използването на антивирус, особено от счетоводители, касиери и други служители, нямащи по-специално отношение към компютрите.
Но, още един сценарии : пристига по пощата екселски файл с макровирус, антивирусната го пропуска и отварянето му води до загуба на информация. Ползата от антивируса в случая е нулева.
Отделянето на специално внимание при работа с прикачени файлове особено от непознати изпращачи, проверката на подобни файлове чрез онлайн-скенери е много полезна практика.
Отделно ако имате и няколко нива на архивиране на информацията: външни дискове, DPM сървъри и т.н. е още по-добре.
Забраната за автоматично отваряне на USB-флашки е едно от първите неща, които се правят след инсталацията на служебни машини.

Редактирано от Ken (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.