Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Конфигурация за фотообработка за около 3000 лв.

Featured Replies

Здравейте, 

Искам да си сглобя настолен компютър за фотообработка. След като моят АСУС РОГ ме предаде в навечерието на новата година и функционалността му стана близка до разгъваема дъска за рязане - говорим за high end лаптоп на марката, който още е в гаранция, реших че е крайно време да си сглобя настолна машина. В случая монитор не ми трябва тъй като имам професионален АСУС 4К такъв. Искам крайната цена на компютърните компоненти да не надвишава 3000-3200 лв. Искам също така да са стабилни в работата помежду си. Работя в сферата на софтуера и там да кажем, че до известна степен нямам въпроси. В случая ме интересува да сглобя машина, която да подлежи на периодичен ъпгрейд, защото в момента вкарвам на всеки 20 месеца по 3000-4000 лв за high end лаптопи, и искам да сложа край на това. Ето примерна конфигурация, която искам да имам. Но не знам дали компонентите биха могли да не се напаснат помежду си поради причина, която не разбирам. Моля за мнение и помощ. Към тези компоненти забравих да спомена че ще добавя 2 SSD- та Samsung 840 PRO, които имам, както и ще бъде вързан с 1 WD My Cloud Mirror, т.е. ми трябва LAN карта с Гигабитов порт. И поне 1 USB, 3.1 както и дисплей порт за да подкарам на 60 hz 4K - то.

Konfiguracia.jpg

Редактирано от Redimido
Добавяне на информация (преглед на промените)

Трябва ти качествено 400W захранване за подобна машина. Естествено не пречи и повече но това което гледаш не е особено добро а е 200 лв.

Кутията също е боклук. Дъното не е добро всъщност не е подходящо за процесора. Платформата е двуканална а не четири.

Харда е твърде скъп няма SSD. Като цяло твърде много пари а и софтуера е напълно възможно да не се възползва от 8 нишков процесор.

Казваш че си наясно с тая част но виж официалните изисквания на страницата на софтуера които ползваш за процесор. 

Видеокартата е добре даже идва слаба за 4К ако ще се ползва за игри на тоя 4К монитор. Ако не е за игри е излишно да се взима толкова скъпа.

Гледай в Скай или Никем цените са с около 10% по-ниски което при 3 бона ти е 300 лв. разлика.

• Автор

SSD- та имам 2, горе редактирах 840 PRO са. Всъщност доста добре съм описал за какво ще се ползва. Процесора ми, колкото по-мощен толкова по-добре. Така или иначе при експорт на 2000 файла от RAW към JPEG и видео-обработка ще се товари догоре. Въпроса е колко време ще му отнеме да свръшва една или друга работа. Дизайна не ме интересува грам. В този ред на мисли искам да спестя от кутия. Така или иначе ще стои под масата. В случая търся обосновани съвети за компоненти, които да взема. Не искам напудряне. Не ми трябва водно охлаждане и тем подобни. Игри ще пускам рядко. Филмите ми се гледат през НАС-а на телевизора. Основно е машина за работа с тежък софтуер за фото и по-рядко видео обработка. 

Тая карта си е направо ненужна. Подобна работа би свършила и GTX970, която след клок се изравнява с тая GTX980, но пестиш поне 300 лева. Те се влагат в SSD  и Z170  дъно. Малко по-добър охладител за процесора. Захранването е ненужно скъпо, дори да клокнеш тоя процесор и видеокарта. И там може да спестиш 50-60 лева и пак да имаш качествено захранване. И както написа колегата над мен, то в други магазини ще спестиш доста. А тия парички може да вложиш дори в 512 GB SSD. 

ПП: Писал си преди мен...значи SSD  отпадат. Но пак пестиш доста пари. Клокни тоя процесор или направо минавал на LGA 2011. Там ще имаш и 4 канална RAM.

И между другото, колкото и да е бърз тоя процесор, половин час ми обработва видеоклип  с Power Director. И то натоварен максимално след клок. Видеоклипът беше 25 минути, с надписи, ефекти и така нататък. Явно това са им възможностите на тоя етап.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор

Стига с тия SSD-та хора. Имам ги достатъчно. :) Не се търси нещо, което вече се има. Повече ме интересува дъното. Овърклок няма да правя на нито един компонент. Каква би била причината за по-добър охладител и с какво ще е по-добър. Това е най-скъпия вентилатор в тоя магазин. Другото е liquid. А защо да е ненужна GTX980 на 4К монитор. Все ще се навия от време на време да джитна GTA 5 на макс резолюция. 

• Автор

Иначе за магазините съм съгласен, друг е въпросът как стоят нещата там с изпълнението на гаранциите и т.н. В големите магазини е доста улеснена тази процедура. 

GEIL 2X16GB DDR4 2400 DRAGON, CL14  

ASROCK Z170 Extreme4, DDR4 3200+(O.C)/2133, DVI, HDMI, DP, SATA III, M.2 Socket, SATA Express, USB 3.1, LGA1151 

INTEL CORE i7-6700K, 4.00GHz, 8MB, BOX (no Fan), LGA1151, Skylake 

NOCTUA CPU Cooler NH-U12S 

SEASONIC Захранване SSR-430ST Bronze, 430W 

DEEPCOOL Кутия KENDOMEN TI, Window, USB 3.0, w/o PSU  

GIGABYTE 4096M GTX980 N980OC-4GD DDR5 PCI-E3.0 

Крайна цена 2 972 лв.

Гаранцията е една и съща независимо дали е от гърчолята в Плесио или другаде.

А щом вече имаш SSD-та а предполагам и HDD ти трябва и по-обемиста кутия не само заради по-доброто охлаждане.

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

Току що, Redimido написа:

Стига с тия SSD-та хора. Имам ги достатъчно. :) Не се търси нещо, което вече се има. Повече ме интересува дъното. Овърклок няма да правя на нито един компонент. Каква би била причината за по-добър охладител и с какво ще е по-добър. Това е най-скъпия вентилатор в тоя магазин. Другото е liquid. А защо да е ненужна GTX980 на 4К монитор. Все ще се навия от време на време да джитна GTA 5 на макс резолюция. 

Тая карта няма да ти стигне за 4K.Но както и да е. За 4 К на тоя етап ти трябват поне две GTX980Ti, Които струват колкото бюджета ти и пак не е гаранция, че SLI  ще сработи. За SSD  се коригирах.  Просто мини на LGA 2011  за работа. Без клок тоя процесор е малко загуба на средства. Макар че и така си работи на 4 GHz. КЛок не искаш да правиш, но вече е възможно с няколко клика да клокнеш и неклокърски процеори. Трябва ти само подходящото Z170 дъно. Така може да елиминираш тоя i7 6700K  и да вземеш i7 6700. Давам само идеи, не се налага да правиш кой знае какво с готов софтуер, примерно на Asrock. Но ти си решаваш. 

преди 2 минути, Redimido написа:

Иначе за магазините съм съгласен, друг е въпросът как стоят нещата там с изпълнението на гаранциите и т.н. В големите магазини е доста улеснена тази процедура. 

Примерно в Sky  нямаш никакви проблеми. А цените са почти като на Nikem. 

• Автор
преди 6 минути, Roujin Z написа:

GEIL 2X16GB DDR4 2400 DRAGON, CL14  

ASROCK Z170 Extreme4, DDR4 3200+(O.C)/2133, DVI, HDMI, DP, SATA III, M.2 Socket, SATA Express, USB 3.1, LGA1151 

INTEL CORE i7-6700K, 4.00GHz, 8MB, BOX (no Fan), LGA1151, Skylake 

NOCTUA CPU Cooler NH-U12S 

SEASONIC Захранване SSR-430ST Bronze, 430W 

DEEPCOOL Кутия KENDOMEN TI, Window, USB 3.0, w/o PSU  

GIGABYTE 4096M GTX980 N980OC-4GD DDR5 PCI-E3.0 

Крайна цена 2 972 лв.

Гаранцията е една и съща независимо дали е от гърчолята в Плесио или другаде.

А щом вече имаш SSD-та а предполагам и HDD ти трябва и по-обемиста кутия не само заради по-доброто охлаждане.

Тия 430 W захранване ми се чинят малко, май

Значи да кажа също че с РАМ-а не правя компромис - 32гб DDR4, под това не слизам, както и с 4Ghz процесор. Тия съм си ги заплюл. Цената е без SSD, и големи хардове. Имам 2 NAS устройства. Трябва ми 1 ГБ хард на 7200 да върти и толкова. SSD-тата ще са в RAID най-вероятно. 

преди 8 минути, Кико написа:

Тая карта няма да ти стигне за 4K.Но както и да е. За 4 К на тоя етап ти трябват поне две GTX980Ti, Които струват колкото бюджета ти и пак не е гаранция, че SLI  ще сработи.  

Едва ли чак толкова иска един 4к монитор. Не ми се вярва че в телевизорите 4К слагат нещо повече като видеокарта :)  Но и тук се приемат обосновани съвети за коригиране на мнението. На 4К ще се работят снимки най-вече - да не се налага да се зуумват, всичко останало ще е на upscaling.

A SKY company имат ли магазин някъде, където да се говори с тях и да се обсъдят нещата?

Под 300W е консумацията та нямаш проблеми. Това е едно от най-качествените захранвания и би издържало и по-лакомата TI но като сложиш и клока в сметката ще стане шумно.

Тя паметта е 32ГБ разликата е че е на по-високи честоти (още едно предимство на дъното освен клока на процесора) при по-ниски тайминги.

Така че ще е доста по-добре отделно имаш възможност да добавиш още толкова в бъдеще и да станат 64GB докато в твоя случай запълваш всички слотове.

Ако не е станало ясно при теб ще работи на 2133MHz заради скапаното дъно. Между другото процесора се пуска с няколко клика на 4.6GHz и забравяш за него.

пс. Магазина на Скай е - http://sky.bg/NewAddress.aspx

Edit; Такам май е по-добра идея да вземеш една от двете Палитки дето са с два вентилатора.

По-къси са от GB и няма да е необходимо да махаш касетката за хардове та ще имаш място за повечко - http://www.deepcool.com/product/case/2015-02/9_1721.shtml

PALIT 4096M GTX980 JETSTREAM GDDR5 PCI-E 3.0 
 PALIT 4096M GTX980 SUPER JETSTREAM GDDR5 PCI-E 3.0 

• Автор

Супер, благодаря. Ако има още нещо, което сме пропуснали - казвайте :) 

P.S. Аз все пак бих сложил по-мощно захранване.

То не пречи да вземеш Raider 550W което май е най-качественото от наличните в Скай и Никем но ще се ръснеш някой лев отгоре.

FORTRON RAIDER 550 SILVER, 550W

И не гледай по-яките от същия модел те не са толкова добър избор. За по-яко се скача на XFX 650W (реално Сиисоник ) но отиваме на 170 лв.

http://nikem-bg.net/computer-components/XFX-TS-650W-GOLD-P1-650G-TS3X/description.html

Това би трябвало да издържи и 2 такива видеокарти... без да стане твърде шумно.

Чакай малко сега. Игри ли ще играеш на 4K  или ти трябва просто да гледаш снимки на телевизор? При това положение видеокартата е без особено значение. Казвам само, че да даваш 300 лева повече за GTX980  вместо GTX970  е загуба на пари. Ти как мислиш, аз с GTX970  не мога да играя GTA 5  ли? Не само я играя на 1920х1080, а и на почти максимални детайли си хваща 60  fps. Разбирай, всичко стандартно на максимум и някои от допълнителните графични опции. Та за какво ще ги даваш тия 300 лева отгоре за GTX980  не разбрах. Искаш мнение, давам ти го. Вземаш GTX970  с LGA2011 платформа и си готов. Не ти трябва и захранване за 200 лева.Цялата конфигурация не харчи повече от 350  вата, че и това и е много.  Ако все пак ще се дават 300 лева отгоре, нека те да са за нещо, от което има смисъл. Общо взето повечето пари осигуряват по-ниски температури и шум от едно ниво нагоре. Та ако не те интересуват тия неща, не виждам защо ще ги даваш тия пари. То в тоя ценови диапазон всичко е свързано с клока и тишината. 

Аз бих се насочил определено към X99 платформа за работа. 6700 е супер процесор за игри и "става" и за работа,но ако се търси максимума мисля че система базирана на 2011 ще е по-добре. Още повече,че налято излиза Brodwell-E за сокет 2011,та сериозен ъпгрейд ще се получи "само" с една смяна на процесора.Ако ми беше някъде наблизо и трябваше да ти изпукаме 1500 евро за компютър,щях да ти препоръчам това съобразено с изискванията.

Zwischenablage01.thumb.jpg.5f372cfc7eba6

С опции за промяна на рам.захранване и охладител за процесора според лични предпочитания за марка,цвят и прочие:wink12::wink12::wink12:

• Автор

Йеее супер сте. Може ли малко повече инфо за това какво ми дава 2011 базирана система? И мнение това как ви се чини, примерно?

Konfig out.jpg

преди 17 часа, Кико написа:

Чакай малко сега. Игри ли ще играеш на 4K  или ти трябва просто да гледаш снимки на телевизор? При това положение видеокартата е без особено значение. Казвам само, че да даваш 300 лева повече за GTX980  вместо GTX970  е загуба на пари. Ти как мислиш, аз с GTX970  не мога да играя GTA 5  ли? Не само я играя на 1920х1080, а и на почти максимални детайли си хваща 60  fps. Разбирай, всичко стандартно на максимум и някои от допълнителните графични опции. 

Ако не мога на 4К монитор да подкарам GTA5 с всички екстри - значи съм склонен да дам 300 лв повече за видеокарта. :) 

http://www.emag.bg/zahranvasch-blok-super-flower-silver-green-fx-series-500w-80-plus-silver-atx-2-2-pfc-activ-sf-500r14se/pd/DL01ZYBBM/

Още едно добро захранване. Поне докато важи промоцията е изгодно а доставката е безплатна. Лично аз бих го купил него.

Гледам си пренебрегнал съвета ми да вземеш по-къса карта а и си се насочил към по-евтината кутия при това я плащаш по-скъпо...

После не се сърди на мен.

• Автор

Пропуснал съм в хода на разговора това за дължината на картата. А що се отнася за кутията - сложил съм тази без да го мисля много. На мен ми е важно да си изясня основната конфигурация, а кутията може и да е по твоето предложение. Наистина изглежда по-добра.

преди 46 минути, Redimido написа:

Йеее супер сте. Може ли малко повече инфо за това какво ми дава 2011 базирана система? И мнение това как ви се чини, примерно?

Konfig out.jpg

Ако не мога на 4К монитор да подкарам GTA5 с всички екстри - значи съм склонен да дам 300 лв повече за видеокарта. :) 

Ти пак няма да я подкараш на 4K  и с GTX980. Тая карта е с 10-15% по-бърза, а това е нищо. За целта ти казах, че трябват две GTX980Ti  за гладка игра. Ама щом ти се дават 300 лева отгоре за 10% по-голяма производителност, давай. Не искам да те разубеждавам, а да те насоча откъде може да спестиш. А за добра игра на 4К и GTX980Ti  е малко.

Въпроса не е до това как изглежда а до цената и възможностите. В Плесио или където гледаш цената на по-евтината кутия е като на по-скъпата (то и за другите части е валидно).

Имаш няколко SSD/HDD демек ти трябва място за тях. Имаш карта която не се събира.

При по-добрата кутия касетката се демонтира та все пак може да се събере но увисваш с хардовете.

Така че вземи по-късата Палитка за да не се налага демонтаж които при по-евтината не е ясно дали е и възможен.

Той Кико обикновено все за това прави забележки та се учудвам че не е обърнал внимание. Тая която първоначално си избрал не става за нищо например.

Нито хардовете нито видеото нито охладителя нито дънната платка ще събере да не говорим че ще прегряват частите. Няма и USB3.

пс. Ако пазариш от Скай или Никем кутията ще ти излезе напълно безплатно заради разликата в цените.

• Автор

Благодаря на всички за съветите и насоките. След сравняване на цените на 5-6 места, трябва да ви кажа, че Скай, Плесио, Оутмакс, и Никем общо взето държат едно ниво. Няколко пъти я смятах конфигурацията, на едното място едно ще е малко по-скъпо - на другото - друго. 

Компютъра ми е вече факт. Направих някои модификации в последния момент, след като взех да наслагвам компонентите. Примерно - според съвета на Кико, реших да не вземам 980, а 970...тъй като за работата, за която ще го ползвам наистина се убедих че няма смисъл от 10 % разлика в производителността и 30 % разлика в цена. Също така слагайки картата в няколко различни кутии видях точно каква кутия ми трябва и действително се наложи да взема по-голяма. Също така и да има вентилатори в нея за допълнително охлаждане на компонентите. Относно охлаждането на процесора - в крайна сметка взех водно, тъй като същия ще бъде товарен най-редовно на 100% при експорта на видеота и големи масиви от снимки. Според написаното на кутията на видео-картата захранването трябваше да бъде минимум 500 W. И там реших да играя на сигурно и взех 750 W хубаво захранване да си върви по-безшумничко.

Публикувам конфигурацията тук да я видите. Това са компонентите, които сглобих. Към тях разбира се ще добавя RAID 0 SSD-та Samsung 840 Pro. Хард също реших да си взема още един, и да го Raid-на и него в мирор. 

Та това е, благодаря на всички за насоките още веднъж. Супер сте!

config.jpg

Принципно "водното" не е толкова ефективно колкото това на въздух. Разбирай че за да докара подобен резултат се гледа по-скъпо.

Като цяло си допуснал грешка с тая част защото нито ще държи по-ниска температура нито ще е по-тихо.

• Автор

Гледахме сравнителни характеристики с някои от по-именитите вентилатори и разликата беше в пъти. Поне на бенчмарк. Ще видим как ще е на практика. Времето ще покаже, не е нещо кой знае колко скъпо. Ако се налага ще се смени. Ще се разбере в действие. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.