Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да си спомним за Жертвите на комунистическите режими.

Featured Replies

на 17.09.2016 г. в 12:56, turbox написа:

Факт – на всички концерти на рок -музиканти (Сигнал, Щурците, Тангра, LZ) в началото на осемдесетте, имаше огромно количество милиция и ако повече пееш или подскачаш, те прибираха – проверки, преспиване в милицията и др. такива

Ти ме разсмя бре! Сам доказа,че пишеш някакви изсмукани от някъде постове. Ти на такъв концерт явно не си бил.

Впрочем на концерт на Щурците летния стадион в Плевен беше поломен тотално! Понеже не е било възможно да скачаш по пейките и козирката на театъра.

• 3 седмици по-късно...
  • Отговори 66
  • Прегледи 5,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Друго си е сега - има всичко за всички.

Точно така е ! И представяш ли си , не е с купони...

T14606367_311358989238509_5368025949614121580_n.jpg

Как беше в миналото по- времето на НРБ.

Показен магазин за привилигеровани.

480797_508372152560616_523448614_n.jpg

Що , сега по-лоши ли са зарзаватчийниците ? Или краставиците са по-прави ? :) А и нещо много еднакви ми се виждат бурканчетата, май куца асортиментът...

14572755_311424439231964_599896233982628152_n.jpg

Това е снимка от Била някъде в България и : 1. Изобилието е достатъчно и несравнимо с предлаганото в най-добрите години на Соца :) 2. Сънародниците ти са облечени нормално, като за пазар, а когато ходят на опера , вероятно обличат смокинги...:) 3. Виждам ,че си много горд, от екскурзионното си посещение в Скандинавия , а би трябвало да се стремиш да посетиш страната на мечтите си - Рассия, където живота няма нищо общо със скандинавския, но пък ще се чувстваш сред свои...

и какво каза - едно нищо каза -

да обобщим - сега пак е за привилегировани, да се разбира които имат пари

Абе не знам, но нямам спомен тогава да са пазарували от кофите за боклук. А сега вече това е доста масова практика. Ама демокрация е, всеки има право да си пазарува от там, от където му стигат доходите :D

Ужасяващ разказ от лагера на смъртта в Ловеч: Умъртвиха 650 души пред очите ми (18+)

"За месец избиха над 650 човека пред очите ми. Удряха ги със сопи и колове, докато не издъхнат. Труповете складираха до тоалетната. На тяхно място идваха нови попълнения", тази разтърсваща изповед направи пред "България Днес" 75-годишният Кольо Колев. Той е единственият страдалец, успял да се измъкне от ловешкия дом на терора "Слънчев бряг". Колев и до днес се буди от кошмари, свързани с престоя му в концлагера, и часове след това не може да затвори очи отново. Разказва, че зверствата, извършени там, са безброй, и трудно намира думи, за да ги опише.1475866526-1.jpg

"Веднъж убиха 19 души в рамките на две минути! Тази гледка ми се е втълпила толкова жестоко в главата, че даже нямам думи, за да я разкажа. Взривиха всички", спомня си още изстрадалият мъж, а ужасът продължава да се отразява в очите му, пише в репортажа си "България днес".

В този момент ръководителят на лагера Николай Газдов наредил да докарат газката, която отговаряла за труповете.

"Ние натоварихме всичко. Ловиш ръка и тя още трепери, топла е, ручи кръв от нея. Дали ръка, дали глава, нямам думи просто. Всичко беше обезобразено. Все едно бяха минали през машина, която ги е пресовала и ги е разхвърляла на парчета наоколо", довърши бившият лагерист, вървейки по земята, на която преди 57 години са се търкаляли откъснатите крайници на неговите събратя.
Колев е попаднал в лагера през 1959 година, когато е бил едва на 18 години. Изкарал там около година. Арестували го, защото надянал барабан на главата на един музикант по време на забава.

"Не заслужавах чак такава съдба. Те просто целяха да съсипят семейството ми! Баща ми беше последният частник. Вуйчо ми пък беше един от първите трима изпарени в лагера в Белене. Вкаран е в деня, в който арестуват земеделския лидер Никола Петров, защото били съученици и близки приятели. Сутринта рано чух, че джипът спира пред нас. Аз се направих на заспал. Майка ми се притесни, извика баща ми. Те обаче ме отведоха", спомня си Колев.

Закарали го в Ловеч, където го посрещнал майор Газдов, по-късно станал известен като Човека смърт. Викали му така, защото бил най-свирепият надзирател в поделението.

"Газдов нареди да извикат подчинения му Шахо, за да ни отведе на кариерата. След 2-3 минути циганинът се появи и ни закара горе. Първите 2-3 дни не спирах да кроя планове как да избягам", разказа още той, минавайки под влаковите линии, където едно време бил стоварен с баничарка.

По това време лагерът бил под наблюдението на зам. вътрешния министър Мирчо Спасов. Седмица след като Кольо бил вкаран в трудовото общежитие, Спасов държал реч пред лагерниците.

"Тогава ни обясни, че ние сме зародишът на най-страшния бацил на новото социалистическо общество. Вие сте тук, каза, не за оцеляване, вие сте тук за стерилно унищожаване! Това бяха думите на Мирчо Спасов", разказа с треперещ глас Колев, обикаляйки кариерата.

Зверските убийства в лагера на затворниците били извършвани от хората на Николай Газдов, Цвятко Горанов и Петър Гогов. Те са били около 35-40 души, всичките криминално проявени. "За тях знаех, че някои са изнасилили собствените си майки, сестри. Говореше се, че Шахо е убил брат си, за да заеме неговото място в лагера", спомня си за псевдонадзирателите си Колев.

Цялата шайка била събрана, за да извършват мръсните поръчки на началството. Труповете на лагерниците били складирани близо до тоалетната, докато дойде газката да ги закара в Белене.
"Газката не се разкарваше за 5-6 трупа. Идваше по 2-3 пъти седмично и обираше по поне 20 мъртъвци.

Стоварваше ги до остров Персим. Там се гледаха много прасета. По-късно очевидци разказваха как видели свинете да ядат мършата", описа зловещата гледка оцелелият.

Колев си спомня и едно момче, което се опитало да избяга, скачайки във влака, в който хвърляли камъните от кариерата. Не успяло да уцели вагона и си счупило двата крака. Газдов не позволил да бъде откаран в болница и наредил да отрежат краката му с трион. До няколко дни момчето починало от раните си. Жени в лагера също не липсвали. Били около 65-70. Те работели наравно с мъжете, а гаврите с тях били ежедневие.

"Имаше една Къна, беше надзирателка, любовница на Газдов май. Избираше няколко момичета, караше ги да се оплакнат с жабурнясала вода и ги пращаше в канцелариите на началниците", разказа с дълбока болка Колев.

Бившият лагерист е единственият, който е измъкнат от лагера, докато все още е функционирал. Останалите оцелели били освободени след разтурянето му през април 1962 г. Кольо бил изведен, защото трябвало да участва в състезание по борба. На него станал републикански шампион. Тогава се запознал с председателя на Европейската федерация по борба Цено Ценов. Именно той застанал зад гърба му и не позволил младото момче да бъде заточено отново в концлагера.

До 1990 г. Кольо не смеел да сподели на никого какво точно е преживял и къде е бил откаран през 1959 г. Дотогава версията му била, че е бил пратен в спортен лагер.

"След като излязох, спечелих 5-ца от тотото. 2800 лева ми дадоха. Купих една френска кола. Започнах да обикалям около къщата на Газдов в град Левски. Мислех да напълня двигателя с експлозиви и да се взривя в дома му. Често пъти обаче ми е минавало на акъла, че ако него случайно го няма, ще загинат невинни хора", изповяда се Колев.

http://www.blitz.bg/news/article/451637

Tова няма да го коментирам. Нека всеки желаещ да го прочете и да прецени сам за себе си.

Ще отбележа само нарастващото влечение към хоръри (доскоро с животни, но вече и с хора), на вегетарианката Аumi...

Редактирано от веселия Роджър (преглед на промените)

Да, де, убивали са невинни хора, ама голяма работа, нали за живите остана какво да се раздаде. Страшна логика! Самият факт, че не виждаш нищо нередно в убийството на невинни хора е доста обезпокояващ за интелектуалното състояние на комунофилската раса у нас.
Посткомунистическото ни развитие – не е тайна за никого – бе проведено от бивши кадри на БКП, агенти на ДС и други партийци. България днес е резултат от техните действия.
Никакъв контрол на качеството нямаше – купуваше се бракувана ламарина от съветските страни, пускаше се в нашите машини и те се чупеха поради лошото ѝ качество. Директорите нареждаха на ОТК-рите да пишат първи клас на продукцията, после тръгнали да ми говорят за качество!
Не те ли е срам да ми говориш за качествени салами, дето и кучетата не ги ядяха.
Защо като е толкова успешна комунистическата система, навсякъде води до крах? Защо като сте ѝ такива фенове, не си извадите венецуелско жителство? Да не би да е затова, щото и там, както и у нас през 80-те, се стигна до празни магазини и недостиг на стоки от първа необходимост?
Комунистите сте като гърци – живеете години наред на чужд гръб, трупате сметки и като дойде време за плащане, казвате: „Живяхме си хубаво, хайде сега да пребием келнера заради шиб*ан*ат*а му сметка и да си ходим!“
Не разбрахте, че комунизмът фалира страната ни, кадрите му ни досъсипаха. Умствено са съсипали и вас, след като разсъждавате като малоумни.
Колкото до демокрацията – тя не е панацея, а е метод за вземане на решения. Но тя е изпята песен и не работи навсякъде. Не работи и при нас – да се дава право на глас на глупави хора като комуноидите е лудост.

• 3 месеца по-късно...

Как #русофилитеБезродници се разправиха след девети брутално с българското офицерство, с героите от няколко войни.

ДОЙЧЕ ВЕЛЕ:
Репресирани, тормозени или направо избивани подло без съд и присъда: генералите и офицерите на Царство България са сред най-тежко пострадалите от комунистическите репресии в зората на "народната власт" след 9 IX 1944 г.

safe_image.php?d=AQBsvQzaqIKKfJjJ&w=476&
Репресирани, тормозени или направо избивани подло без съд и присъда: генералите и офицерите на Царство България са сред най-тежко…
  • 2 седмици по-късно...

Стефан Цанев: "Голямото престъпление на комунизма не бяха само репресиите и убийствата - най-страшното престъпление на комунизма бяха масовите духовни убийства, бе това, че превърна целия наш народ в народ от страхливци, лицемери и двулични...ци, защото всички виждахме истината, помежду си шушукахме и псувахме, а по площадите викахме ура и гласувахме единодушно „за” каквото ни кажат.
Смъртта е кратка, физическите болки отминават и се забравят, мили читателю – душевното осакатяване е с дълги последици: ние още не можем да се освободим от страха, от лицемерието и от двуличието си.
Дано не заразим с това и своите потомци…

Баща на съвременната българска престъпност е другарят Андрей Луканов,който също свърши зле между другото!Той е и човекът,който поръчва прословутият план Ран-Ът!Същият никога не е изпълнен и е опорочен защото ако се следваше нямаше да има червени олигарси и националното богатство щеше да си остане национално,а не да премине в ръцете на правилните наши хора,които днес го играят бизнесмени и ви шибкат за по 200-300 евра на месец,а вие плачкате за соц-а,че било хубаво без изобщо да ви просветне,че именно там се коренят причините за днешната мизерия!Тия само като им видиш физиономиите и ти става ясно,че са поставени на някаква позиция и са кукли на конци,които са употребени за някаква цел и след това са елиминирани!Да си мафиот и да въртиш престъпен бизнес не е никак проста работа!Тия пичове нямат тоя потенциал!

Дали това не е по-актуалното днес?!?  https://www.bulgarianhistory.org/skritoto-minalo-na-narodna-republika/

• 1 месец по-късно...

Абе Делян Пеевски е като мутра-бодигард на Цветан Василев. Бая си го пази. нали му дава кинтаж.

Снимка на Калина Методиева.

• 3 месеца по-късно...

Българските медии упорито продължават да осведомяват за дитирамбите на БКП /ренегати/ по повод годишнината от смъртта на алкохолизирания комуняга,"пролетарският вожд и "учител на българския народ" Г.Димитров,т.н.Гошо Тарбата!
Ошашавения българин,вместо да си гледа турските сериали, с умиление свежда тъпата си глава,за да
преживее още веднаж комунистическото си унижение!
Трябва да се знае,че този "рубладжия" става с протекциите и кроежите на Сталин два пъти шеф на Коминтерна,а през 1946г. и Министър Председател на България....с извинение!
За тоталния му алкохолизъм и чернодробна цироза не се споменава и дума!
"Вероятно","ако","може би" да е имало "нещо такова",но героичния Вожд с водката и ракията е борил стреса" – фъфли някакъв стар БКП – кадър!
НЕ, "вероятно",не "може би",а ТОЧНО ТОВА е установила аутопсията на този пияница,преди да го препарират,за да го показват 50 години на "опечаления народ",вместо поставен в стъкленица разбриданият му черен дроб да бъде показван на студентите по медицина.
Това е едно от обясненията за смъртта му.
Истинска причина за тази,желана от мнозина смърт,е че Вожда е отровен от Сталин!
ТОЧНО ТОВА признават архивите на КГБ!
Приятелят му Джугашвили така и не е могъл да прости на колегата си по чашка,че го е предал,сдружавайки се зад гърба му с Тито,в опитите им да създадат Балканска федерация.
Сталин запомнил завинаги предателството,трайно намразил алкохолика "Тарбата" и възмездието не закъсняло!
А колкото до "вероятно","ако" и т.н. мисля,че думичката "МОЖЕ БИ" е най– подходяща за случая,защото МОЖЕ БИ Сталин за пръв път в живота си е бил ПРАВ!

Снимка на Цеци Лилков.

Хм... излиза, че Георги Димитров е умрял два пъти! Един път от цироза, щото е алкохолик и "ТОЧНО ТОВА" е установила аутопсията. И втори път отровен от Сталин и пак е "ТОЧНО ТОВА".

Очевидно е възкръснал след първия път, но по- интересното е, дали не е възкръснал и след втория??? Интересно колега Денков, много интересно...

п.п. Ето до какво води, висенето във фейсбук.

преди 15 часа, miro20 написа:

Годишнина от едни германо-съветски отношения

http://grimnir74.livejournal.com/9273058.html?utm_source=fbsharing&utm_medium=social

Фейк! Какъв разгром? Тва във Франция, беше лека следобедна разходка...

Знаеш какво имам впредвид :) - за "блестящия успех на германските въоръжени сили" /не по мои , а по думите на Молотов/ .

4514015_original.jpg

преди 12 часа, glen написа:

тост ли вдигаш?аре наздраве!

Аз не, но съветските цоциалистически другари и техните фенове /не знам ти от кои си / вдигат наздравици.

преди 3 часа, miro20 написа:

Аз не, но съветските цоциалистически другари и техните фенове /не знам ти от кои си / вдигат наздравици.

и през каменната ера е имало жертви,може и тях да ги почетеме!

Ако имаш конкретни дати от тогава , как две племена се поздравяват за успешните си военни акции - заповядай, нямам ниииищо против.

Подозирам обаче, че просто сарказничиш :) Заради именно тези гузни факти от истроията които , признавам си и аз, не знаехме.

Ми те успехите на Германия през ВСВ са си впечатляващи по принцип и умните хора ,изучават стратегиите и тактиките им... Единствената глупост на Хитлер е, че се е обърнал срещу мечката. Но той не е имал голям избор- ако той не я е нападнал, тя е щяла да го нападне...Мое лично мнение е, че стратегическата му грешка е, че не е нападнал първо СССР, който също е подготвял офанзива към европата...

преди 1 час, язе написа:

Мое лично мнение е, че стратегическата му грешка е, че не е нападнал първо СССР, който също е подготвял офанзива към европата...

Как да я нападне , като първо са се договорили за разпределение на територии и за ненападение ? И което  е израз в тези не толкова известни документи  за "приветствия" и "взаимно сътрудничество " ??

Нали знаеш , о не ми казвай че не знаеш... че до сами деня на нападение срещу СССР, от СССР към Германия вървяха ешалони вагони със суровини към братска Германия ??

преди 7 минути, miro20 написа:

Как да я нападне , като първо са се договорили за разпределение на територии и за ненападение ? И което  е израз в тези не толкова известни документи  за "приветствия" и "взаимно сътрудничество " ??

хитлер е мразел евреите,какви договорки?ватикана също го насърчава!

преди 8 минути, miro20 написа:

Нали знаеш , о не ми казвай че не знаеш... че до сами деня на нападение срещу СССР, от СССР към Германия вървяха ешалони вагони със суровини към братска Германия ??

Mисли с главата си поне веднъж де! Като са се били договорили, той защо е нарушил договора? Просто така му хрумнало ли?

Евреите ??? Хрумнало му ?? Хайде очаквам с инерес какъв мисловен процес ще ми покажете :)

Само да добавя и нещо за домашно...

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 5 минути, miro20 написа:

Евреите ??? Хрумнало му ?? Хайде очаквам с инерес какъв мисловен процес ще ми покажете :)

Ми аз ти подсказах- СССР също се е готвил за война. Не просто за участие във война. Такава огромна империя не пада от небето и не се създава от работници и селяни, за да забавлява света. Империите се създават за да поглъщат.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.