Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Колко е живота на един хард диск?

Featured Replies

Отговора е само един. Не може да се каже. Зависи как е произведен, какво е качеството на материалите и съответно как се използва. Поради тази причина се дава и гаранция. Лично аз съм попадал на дискове, които не могат да си издържат гаранцията и такива, които са на по няколко години и все още работят безотказно.

преди 3 часа, _Uzunov_ написа:

И двете мнения в десетката! Нещата обаче се нареждат така, че след няколко седмици ще мога да взема и едно бюджетно SSD 120GB и HDD 1TB.

И аз така си мислех за SSD-то - да взема 120-ка. Но когато разгледах цените - накрая взех 250GB 850 Evo. Разликата беше 10-15%.

Това е само между другото.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Отговора е само един. Не може да се каже. Зависи как е произведен, какво е качеството на материалите и съответно как се използва. Поради тази причина се дава и гаранция. Лично аз съм попадал на дискове, които не могат да си издържат гаранцията и такива, които са на по няколко години и все още работят безотказно.

Те затова са измислили и S.M.A.R.T. - да му гледаш състоянието.

Принципно - най-обичам нещо да се скапе, преди да е свършила гаранцията (ама аз да съм хаберлия - за да няма ... Surprise)

• 2 седмици по-късно...

Технологиите на всички производители са приблизително еднакви за масовите серии. Обявяват някакви средностатистически откази при идеални условия.  MTBF 300000 -500000 часа че има и по милион. Далеч по-важни и натоварващи са циклите старт-стоп. Примерно 50000. Така че спирате зелените функции и слагате диска да не изключва.

Нататък важното за безпроблемна работа е качеството на захранването, особено непревишаване на захранването +12V. Ако има такова, много добре е да е <0,5V, макар че ATX стандарта допуска повече. Кутията да не е от най-тънката и мека тенекия, както и да осигурява добро охлаждане.

За конкретния случай - ориентирай се към черната серия. Малко по-бърза, малко по-топла. И с по-голяма гаранция (5 години). И съответно по-скъпи, но си заслужава, все пак е за работа. Точно за графичната ти работа, която е с големи файлове и интензивни дискови операции. Скачай направо на 2TB, разликата не е голяма и мястото все не достига. За бейкъп някакъв външен хард. Плюс оптичен носител, но с годините стареят.

Ако дъното ти и ОС работят с дискове над 2TB, струва си да разгледаш http://www.almodi.org/nakopiteli/zhestkie-diski-hdd/9-5-hdd-test-9-nakopiteley-i-obzor-5-nakopiteley-po-4tb-36tb-v-odnoy-state/all-pages и да не се охарчваш за отделно SSD. Наблегни на часовете работа, на циклите. За другите параметри пък да не говорим.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

• Автор

В Петък взех Toshiba 1TB, която споделих по-горе + още 2 плочки по 4GB RAM. Тоест сега съм с 4Х4GB RAM Corsair Vengeance 1600mhz и 2Х1TB дисково пространство. Засега всичко е наред с изключението, че когато рендирам температурата на Seagate става около 38, а на Toshiba-та 39 градуса. Без товар температурата и на двата харда е между 30-35 градуса.

Не изключвам варианта за закупуване на SSD в близките месеци. Решението ми да взема HDD беше породено от ниския бюджет - 200лв, а и исках да си складирам доста гигабайти информация, което беше изключено ако бях взел SSD. Аз ще продължавам да си рендирам на Segate-а (който все още е в гаранция), но поне ще знам, че всичко ми е на сигурно.

Добавянето на още 8GB RAM се отрази много по-добре на работата. Няма да ви казвам, когато сложа 2К анимация в After Effects и добавя леъри с ефекти, корекции на цвета и куп други неща и трябва да го прегледам с Ram Preview. Сега този проблем частично изчезна, макар, че и още рам би бил от полза.

Благодаря на всички, които се включиха в темата! 

Редактирано от _Uzunov_ (преглед на промените)

Хубаво си взел RAM.

Дал си 100лв, за 1TB, 2 e около 150лв. Неслучайно ти писах - 4TB хибрид е 300лв. и много по-бързодействащ и надежден. До 50 градуса са безпроблемни температури.

Да питам и аз, че ми стан интересно. Разполагам с TOSHIBA MQ01ABD100 в лаптопа от подписа. Има енергоспестяваща опция "sata interface setting", която съответно има два режима, battery и performance. Дали и аз трябва да я изключва? Няма никакво допълнително описание на това какво точно прави. По мои наблюдения ограничава скоростта, не не ми е ясно по какъв начин. 

• Автор
преди 3 часа, Филипов написа:

Хубаво си взел RAM.

Дал си 100лв, за 1TB, 2 e около 150лв. Неслучайно ти писах - 4TB хибрид е 300лв. и много по-бързодействащ и надежден. До 50 градуса са безпроблемни температури.

Благодаря. Съгласен съм, но когато отворех някои от проектите ми в Cinema 4D например, програмата блокираше. Беше почти 100% наложително да добавя още РАМ.

Относно дисковете - имах ограничен бюджет. Бързах да хвана намаленията. Тези плочки в Емаг бяха над 50лв, а в Никем-а ги набарах за по 48.  

преди 1 час, danchobg написа:

Да питам и аз, че ми стан интересно. Разполагам с TOSHIBA MQ01ABD100 в лаптопа от подписа. Има енергоспестяваща опция "sata interface setting", която съответно има два режима, battery и performance. Дали и аз трябва да я изключва? Няма никакво допълнително описание на това какво точно прави. По мои наблюдения ограничава скоростта, не не ми е ясно по какъв начин. 

Честно казано не съм имал никога лаптоп и нямам представа. По-добре постни отделна тема, за да видят повече хора : ).

Редактирано от _Uzunov_ (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Аз съм фен на Хитачи. Имам един на 11 години.

• 3 години по-късно...

През 2009 купих Transcend Store Jet 250 GB портативен HDD и досега го ползвам, слава на Бога. Това, което не ми харесва при него, е Y кабелът, но съм успял да го свържа със смартфона, като единият USB изход го включих в разклонителя.

Това, че след като махнах някои ненужни игри и програми, сега има 59 GB свободно място.

Чудя се дали да си купя нов за backup на лаптопа. Харесвам портативните SSD, даже са по-компактни, но доста скъпи.

Имам работещи хард дискове от повече от 15 години, но разбира се ги използвам като външни, т.е. не работят постоянно. Имам и приятели и клиенти , чиито външни (USB) дискове се повредиха изведнъж и лошото е, че тяхната електроника е с вграден USB интерфейс (поне тези, които аз съм срещал) и не могат да бъдат тествани като обикновените дискове за лаптоп чрез външен адаптер. Възстановяването на информацията от тях е сложна и много скъпа операция.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.