Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против употребата на таблети в училище ?

Featured Replies

преди 1 минута, Melmak ® написа:

Съгласен съм и с двете. Обаче трябва да се уточни, че в момента никоя държава не е готова за това. Даже и хардуера не е, колкото и да е смешно.

Таблета е фантастичен, но не може да се работи на него около ден, а e-ink са бавни малки и чупливи. За да стане трябва да се мисли 5-10 години напред, най-малкото защото няма никакви материали и този процент се подценява. Истината е че ако ни потрябват в момента ще ги имаме след 10 години.

А защо да не можем сега? Проблема е, че не искаме. Искаме да има далавера и да се вземат някакви пари и да се укрият. А дали в БГ ще има електронно обучение никой не го интересува. 

Ще бъде същата песен на нов глас. Учителите ще казват, че децата са невъзпитани и буйни, родителите ще обвиняват учителите, че не са научили и възпитали децата им. Министерството на образованието ще говори само за бъдещи програми за развитие. Така вървим вече 30 години.

• Отговори 63
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

малко стари размисли на специалисти по техника по темата "ИКТ в училище"

А иначе за не моженето да се направи - не съм съгласен - има примери и в провинцията, където е направено. И даже родителите не са дали почти никакви пари за оборудване, само са помогнали с безвъзмезден труд (като ИТ специалисти) при първоначалното проектиране и инсталация на у-вата. И е крайно време да спрем да чакаме държавата да ни 'оправи' - ами да запретнем ръкави и да започнем ние с каквото можем да помагаме. Един директор в училище не може да е компетентен по IT - а пари за назначаване на sysadmin в училището няма. Учители по IT могат да се справят с поддръжката що годе, но първоначалното инсталиране и настройка не могат да го направят. Затова, като искате нещо да се промени в училището на Вашето дете - вземате нещата в свои ръце през лятото и след работа за 2 часа ще се учудите какво можете да направите с наличната техника и малко пари от директора...

преди 2 часа, krassleto написа:

малко стари размисли на специалисти по техника по темата "ИКТ в училище"

А иначе за не моженето да се направи - не съм съгласен - има примери и в провинцията, където е направено. И даже родителите не са дали почти никакви пари за оборудване, само са помогнали с безвъзмезден труд (като ИТ специалисти) при първоначалното проектиране и инсталация на у-вата. И е крайно време да спрем да чакаме държавата да ни 'оправи' - ами да запретнем ръкави и да започнем ние с каквото можем да помагаме. Един директор в училище не може да е компетентен по IT - а пари за назначаване на sysadmin в училището няма. Учители по IT могат да се справят с поддръжката що годе, но първоначалното инсталиране и настройка не могат да го направят. Затова, като искате нещо да се промени в училището на Вашето дете - вземате нещата в свои ръце през лятото и след работа за 2 часа ще се учудите какво можете да направите с наличната техника и малко пари от директора...

Добре, я направи една сметка да видим как родители в едно училище ще се хванат просто така, ще съберат пари, ще направят зала и прочие. Освен това тук говорим за еднакъв стандарт. Не можe едни да учат така, други по-друг начин.  А и проблема както казах, не е в електронното обучение или в таблетите. Проблема е, че в българия няма обучение.

Току що, Емил Костов написа:

Проблема е, че в българия няма обучение.

Поне не безплатно.

преди 13 часа, Емил Костов написа:

А защо да не можем сега? Проблема е, че не искаме. Искаме да има далавера и да се вземат някакви пари и да се укрият. А дали в БГ ще има електронно обучение никой не го интересува. 

Според мен не само че може, но и трябва да се действа от сега. И мен не ме интересува дали ще имаме, но ако държавата си гледа интересите просто трябва да е технически подготвена. Представи си само от каква полза биха били тези материали за българите в чужбина и особено тези, които живеят в по-проблемни държави.

преди 2 часа, krassleto написа:

А иначе за не моженето да се направи - не съм съгласен - има примери и в провинцията, където е направено. И даже родителите не са дали почти никакви пари за оборудване,

И аз съм на мнение, че може да се внедри и че няма да е толкова скъпо. Но и няма да е от съществена полза, ако уврежда зрението и няма какво да се пусне на тия таблети. В по-богатите държави се провеждат опити - пляснали са някакви таблети, ограничили са ги и общо взето до там. Както казваше Стиви, "нов начин да си прочетеш пощата".

преди 15 часа, ExaFlop написа:

Ти искаш електронни учебници? Ми за целта един прост четец ще свърши работа. Що да е таблет?

Това е правилният вариант!

Таблета ще бъде използван за всичко друго в час, но не и за учене или като помощно средство такова! Това не подлежи на никакво съмнение! То ще е сърфиране, то ще да е чат, то Фейсбук, задявки, закачки, свалки, клипчета усмиващи даскала или тези, които наистина искат да учат!

Иначе управляващите са длъжни на обществото! Отдавна трябваше да има действащо Електронно правителство, база данни , библиотеки, справочници, но не би!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 1 час, Емил Костов написа:

Добре, я направи една сметка да видим как родители в едно училище ще се хванат просто така, ще съберат пари, ще направят зала и прочие. Освен това тук говорим за еднакъв стандарт. Не можe едни да учат така, други по-друг начин.  А и проблема както казах, не е в електронното обучение или в таблетите. Проблема е, че в българия няма обучение.

Който иска (да учи) намира начин откъде и как...

Който не иска (да учи) намира причина защо...

Народна мъдрост...

И тук не говоря за учебници, а за знание намиращо се в интернет на всякакви нива и варианти за обучение (вкл. и видеоуроци по всякакви теми)...

Мъдростите да ги оставим настрани.( Правилната е :"който иска намира начин, а който не иска намира причина.") Учениците нямат нашата база за сравнение и не осъзнават какво значи да си неграмотен или да нямаш умения и знания. За тях материала е сух, скучен, труден, несъобразен. Самите родители казват, че децата учат глупости в училище, но въпреки всичко карат децата да учат насила. Никой нищо не желае да променя и само се оплаква.

Та отново те моля да вземеш и да направиш една елементарна сметка. 

Клас с 20 ученика + учителя. Това прави 21 таблета средно по 100 лв. бройката. Видеостена и проектор, за да може учениците да виждат какво прави преподавателя.

Тоест отиваме на 3000 лв, Отделно трябва да бъде разработена програма, тестове, материали, сайт откъдето да се свалят, да има поддръжка на този сайт.

Не казвам, че нещата са невъзможни, но не се правят.

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Това е правилният вариант!

Таблета ще бъде използван за всичко друго в час, но не и за учене или като помощно средство такова! Това не подлежи на никакво съмнение! То ще е сърфиране, то ще да е чат, то Фейсбук, задявки, закачки, свалки, клипчета усмиващи даскала или тези, които наистина искат да учат!

Иначе управляващите са длъжни на обществото! Отдавна трябваше да има действащо Електронно правителство, база данни , библиотеки, справочници, но не би!

Управляващите с нищо не са ни длъжни. Те карат така както им се позволява. Защо някой управляващ да се напъва или да сесамосезира. Всичко си зависи от обществото.

преди 10 минути, Емил Костов написа:

Учениците нямат нашата база за сравнение и не осъзнават какво значи да си неграмотен или да нямаш умения и знания. За тях материала е сух, скучен, труден, несъобразен. Самите родители казват, че децата учат глупости в училище, но въпреки всичко карат децата да учат насила. Никой нищо не желае да променя и само се оплаква.

Клас с 20 ученика + учителя. Това прави 21 таблета средно по 100 лв. бройката. Видеостена и проектор, за да може учениците да виждат какво прави преподавателя.

Тоест отиваме на 3000 лв, Отделно трябва да бъде разработена програма, тестове, материали, сайт откъдето да се свалят, да има поддръжка на този сайт.

По първото, егати обобщението. Всичките ученици и родители са идиоти тъй ли. Аз познавам деца с огромно желание да учат и родители които особено много държат децата им да учат при добри условия.

Относно второто - ми родителите и сега трябва да ръснат дори по-голяма сума за учебници. Ако учебниците са в електронен вид, на 50% цена (заради липса на печат и търговска надценка) и таблет се сменя на 2 години, пак ще си на сметка.

преди 18 минути, flare написа:

По първото, егати обобщението. Всичките ученици и родители са идиоти тъй ли. Аз познавам деца с огромно желание да учат и родители които особено много държат децата им да учат при добри условия.

Относно второто - ми родителите и сега трябва да ръснат дори по-голяма сума за учебници. Ако учебниците са в електронен вид, на 50% цена (заради липса на печат и търговска надценка) и таблет се сменя на 2 години, пак ще си на сметка.

Никъде не съм казал, че родители и ученици са идиоти. Казвам, че нищо не се прави и наистина нищо не се прави. 

Ще дам само пример от моята практика. Бях учител на 5-ти клас по Информратика и информационни технологии. Съответно преди да започне учебната година има и родителска среща. Отивам при родителите на всяка една паралелка и се представям. Никой нищо не попита, какво ще учат децата,не поиска да види материалната база, не поиска да види учебници, просто нищо. Стоят по 10-15 родители и ме гледат като зомбита. След първия срок резултата беше същия.

Обобщението е доста плашещо, но това се случва в момента, колкото и да не ви се вярва. Та ще продължавам да плаша. Нека да разгледаме следното нещо.

1. Какво се случва с тези деца, които имат желание да учат?

Вариант 1 - ако са в класове, където не се учи или дисциплината е под всякакво ниво, и преподавателя му е все едно край с тяхното желание. Мога да твърдя, че това е положението в над 90% от българските училища.

Вариант 2 - махат се и заминават в чужбина или учат в България, но в чужди колежи.

2. Какво правят родителите, които искат децата им да учат по-добре - нищо. 

Образованието в момента е много зле. Излизат изключително неграмотни кадри и ако някой не вярва, ще го повярва през следващите 5-10 години.

Колкото до таблетите и електронното образование не знам дали си имаш на идея, че едно може би над 60% от родителите не знаят как да си пуснат таблета или телефона, камо ли да проверяват какво учат децата им или да и окажат помощ и съдействие.

Редактирано от Емил Костов (преглед на промените)

За. По-бързо ще става усвояването на материала при положение че учителят има контрол (администраторски) върху таблетите в класа.

Току що, Емил Костов написа:

Колкото до таблетите и електронното образование не знам дали си имаш на идея, че едно може би над 60% от родителите не знаят как да си пуснат таблета или телефона, камо ли да проверяват какво учат децата им или да и окажат помощ и съдействие.

Все едно 60% от родителите знаят как да решат квадратно уравнение, че да помогнат на детето си. Всичко е до желание. Таблетите са едно средство, не чудо, дето да промени всичко. От тях за образованието може да се извлекат много ползи които не могат да се решат с по-традиционни средства.

преди 1 минута, flare написа:

Все едно 60% от родителите знаят как да решат квадратно уравнение, че да помогнат на детето си. Всичко е до желание. Таблетите са едно средство, не чудо, дето да промени всичко. От тях за образованието може да се извлекат много ползи които не могат да се решат с по-традиционни средства.

Аз това не го отричам, че таблетите са полезно средство. И разбира се, родителите не са длъжни да знаят да решават квадратно уравнение, но поне да са заинтересовани поне малко. Просто в момента в образованието е един омагьосан кръг.

Родителите обвиняват учителите, учителите обвиняват учениците, на учениците хич не им дреме какво ще се случи с тях, а министерството на образованието само мисли някакви програми, прави глупости и не си върши работата.

преди 26 минути, サムライオートバイ написа:

За. По-бързо ще става усвояването на материала при положение че учителят има контрол (администраторски) върху таблетите в класа.

Ето още едно разумно предложение!

Иначе без контрол, то ви казах какво ще се случва т.е. игри, чат, Фейсбук, качване на клипчета, всичко това по време на час! Е, 1-2ма  могат да използват таблета и по предназначение! 

За учебници и помагала - твърдо да ! Но за нищо друго !

Всичко останало - в тетрадките с писалото ! Има такъв психологически израз " Ръката също помни ! "....

Иначе няма да могат да се разписват даже , освен с палец ...! То и сега неграмотници колкото искаш.... :)

Нямам време да чета цялата тема, но съм "за" не таблетите, а за това, че учебниците трябва да ги има задължително на символична цена и в електронен вид (дотирани). Не виждам абсолютно никакъв проблем това да се направи веднага. То нали имаше някакъв сайт, където могат да се теглят и сега, но изобщо не съм запознат. В университетите трябва да се забрани преподавателите да си продават техните си учебници, това е форма на рекет. Печелят десетки хиляди на семестър от това. Студентите дават стотици левове в момента за учебници. Дори безумно скъпите и изкуствено свръх надути цени на учебниците да са само 50% по-евтини в електронен формат, студента ще спести. И, освен това, какъв е проблема да се дават тези таблети/четци на идване в училище и на тръгване да се предават. В къщи да си учат от каквото намерят за добре. А цената на таблет или четец би трябвало да е далеч под 100 лева, ако се купят примерно 10 000 ел. четци, ама айде, нека са 1 милион, по 100 лева да е бройката, това за държавата са жълти стотинки. Разбира се, ако живеехме в нормална държава и не се опорочи, проведе се един честен конкурс и т.н. Не е задължително това да стане едновременно във всички училища, нека са 1/10, просто трябва да се тръгне от някъде.

преди 1 минута, djagi написа:

проведе се един честен конкурс

Ключовата дума ... Колко неща щяха да са съвсем различни. И в образованието, и в здравеопазването...

ПРОТИВ

Таблета няма да ви научи да пишете и да четете

преди 17 минути, haidukpikaso написа:

Какво общо има писането и особено четенето с цялата работа. Идеята не е да замести тетрадките, а учебниците. А те са със печатен текст точно както ще бъде и таблета. Нека си носят и тетрадки децата.

Редактирано от flare (преглед на промените)

То и в училище едва ли нещо могат да научат децата, не е въпроса дали с таблет или учебник в ръка ще учат, въпроса е да имат желание. Поне за мен се отнася. Знаех да чета и пиша преди 1-ви клас. Да кажем, че руски научих в училище, до 8-и клас. След това отидох в едно от т.нар елитни училища, където мога да кажа с ръка на сърцето, че грам знания не съм получил. За мен равносметката е, че това което съм получил като знание в училище, е единия руски, който съм го позабравил вече.

Информацията тъй или иначе би трябвало да е достъпна и в електронен вид, пък ако ще и на телефоните си да четат. Трябва да е достъпна.

преди 24 минути, haidukpikaso написа:

ПРОТИВ

преди 1 минута, flare написа:

Какво общо има писането и особено четенето с цялата работа. Идеята не е да замести тетрадките, а учебниците. А те са със печатен текст точно както ще бъде и таблета. Нека си носят и тетрадки децата.

направо ще ги замести да знайш

едно е да ти е отворен учебника съвсем друго таблета - и аз ако съм учителка примерно трябва да вървя и да ги проверявам дали учебника четат или цъкат игрички и чатове

преди 1 час, djagi написа:

Нямам време да чета цялата тема, но съм "за" не таблетите, а за това, че учебниците трябва да ги има задължително на символична цена и в електронен вид (дотирани). Не виждам абсолютно никакъв проблем това да се направи веднага. То нали имаше някакъв сайт, където могат да се теглят и сега, но изобщо не съм запознат. В университетите трябва да се забрани преподавателите да си продават техните си учебници, това е форма на рекет. Печелят десетки хиляди на семестър от това. Студентите дават стотици левове в момента за учебници. Дори безумно скъпите и изкуствено свръх надути цени на учебниците да са само 50% по-евтини в електронен формат, студента ще спести. И, освен това, какъв е проблема да се дават тези таблети/четци на идване в училище и на тръгване да се предават. В къщи да си учат от каквото намерят за добре. А цената на таблет или четец би трябвало да е далеч под 100 лева, ако се купят примерно 10 000 ел. четци, ама айде, нека са 1 милион, по 100 лева да е бройката, това за държавата са жълти стотинки. Разбира се, ако живеехме в нормална държава и не се опорочи, проведе се един честен конкурс и т.н. Не е задължително това да стане едновременно във всички училища, нека са 1/10, просто трябва да се тръгне от някъде.

Все едно съм купувал постоянно оригинални учебници. Ксероксите работиха почти денонощно пред университета.

преди 6 минути, サムライオートバイ написа:

Все едно съм купувал постоянно оригинални учебници. Ксероксите работиха почти денонощно пред университета.

Бившата беше студент, та от там са ми наблюденията. Не можеш да минеш изпит при даден преподавател, ако не си купил/а учебника му (на който се разписва или нещо подобно, някакъв знак поставяше...), а учебника е примерно 50 лева. Не върви и втора ръка да купиш. Не са вчерашни... И много по-удобно се работи с информацията, когато е в цифров вид.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

преди 3 минути, djagi написа:

Бившата беше студент, та от там са ми наблюденията. Не можеш да минеш изпит при даден преподавател, ако не си купил/а учебника му (на който се разписва или нещо подобно, някакъв знак поставяше...), а учебника е примерно 50 лева. Не върви и втора ръка да купиш. Не са вчерашни... И много по-удобно се работи с информацията, когато е в цифров вид.

A колко излишни учебници и предмети има не е истина. Тъпи сме че учим толкова много и то най-вече ненужна информация. Трябва да сме като Американците. Който иска да учи да учи каквото иска, а не каквото му казват отгоре. Който не иска да учи да бачка яко и това е. А при нас щото сме умни и то много учим неща от преди 30-40 години в университетите и училищата, които никой не използва вече и затова сме толкова бедни общо взето като нация. Можеш ли да ми кажеш защо трябва някой да ми съставя програмата и да ми казва по колко часа на ден какво трябва да уча. Примерно днес имам 2часа химия, после 1 биология после 2 чужди езика и накрая една математика. Ами ако искам цял ден да уча само математика и физическо примерно? Защо трябва да има 14-15 предмета в даскало ако някой иска да учи само 4-5 предмета и да е отличник само по тях и да не се занимава с неща, които не го интересуват?

преди 4 минути, djagi написа:

И много по-удобно се работи с информацията, когато е в цифров вид.

може и да е удобно, но точно за българчетата не знам кога ще стане това удобство

мислите ли че всяко семейство може да си позволи да купи таблет на детето си - не нали

освен ако не им ги раздават безплатно от училище, както едно време на нас безплатно учебниците ни раздаваха

преди 2 минути, サムライオートバイ написа:

A колко излишни учебници и предмети има не е истина. Тъпи сме че учим толкова много и то най-вече ненужна информация. Трябва да сме като Американците. Който иска да учи да учи каквото иска, а не каквото му казват отгоре. Който не иска да учи да бачка яко и това е. А при нас щото сме умни и то много учим неща от преди 30-40 години в университетите и училищата, които никой не използва вече и затова сме толкова бедни общо взето като нация. Можеш ли да ми кажеш защо трябва някой да ми съставя програмата и да ми казва по колко часа на ден какво трябва да уча. Примерно днес имам 2часа химия, после 1 биология после 2 чужди езика и накрая една математика. Ами ако искам цял ден да уча само математика и физическо примерно? Защо трябва да има 14-15 предмета в даскало ако някой иска да учи само 4-5 предмета и да е отличник само по тях и да не се занимава с неща, които не го интересуват?

едно 80 и повече процента от това дето сме учили не ми върши никаква полезност в живота

факт

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.