Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против употребата на таблети в училище ?

Featured Replies

преди 1 минута, haidukpikaso написа:

може и да е удобно, но точно за българчетата не знам кога ще стане това удобство

мислите ли че всяко семейство може да си позволи да купи таблет на детето си - не нали

освен ако не им ги раздават безплатно от училище, както едно време на нас безплатно учебниците ни раздаваха

Мисля, че въпроса е поставен неправилно. За мен по-важното би било тази информация да я има И в електронен формат, а който както иска да я учи. И трябва да е много по-евтина, дори безплатна. Да не забравяме, че сме в България, където зимата половината училища са без парно. Явно има много по-важни неща от таблетите, но нищо не пречи, всички учебници да са качени в Интернет, а и не само учебниците, видео материали, софтуер и т.н. Защо не и самите уроци. Както е в Софтуни. Имат си канал в YouTube, дори не е необходимо да присъстваш. Ако се направи всичко това, биха могли да разрешат и домашното обучение. Ако всеки учител има канал в YouTube и си качва редовно уроците, родителите ще видят как се обучават децата им, качеството на преподаване. Това би могло да се направи, защо не, пък и няма да струва много пари, дори би могло и нищо да не струва, нали и сайт си имат дори. Май по-горе някой го спомена - уча.ком или нещо от сорта. Сайт имат, ма за какво служи този сайт и до колко е полезен, явно е друг въпрос.

Тук обаче всичко по начало е опорочено, спомням си за няколко сайта, имаше фрапиращ случай с един държавен, милиони бяха дадени, а сайта все едно съм го правил аз, ама на 10 водки. Не помня, на Левски или ЦСКА, там също имаше скандал със сайта им. И още много примери, нали ги виждаме, само дето не знаем какви пари се дават, само ако случайно изтече информация. Тъй че, каквото и да се направи, ще е изкривено и порочно.

• Отговори 63
  • Прегледи 5,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 1 час, haidukpikaso написа:

едно е да ти е отворен учебника съвсем друго таблета - и аз ако съм учителка примерно трябва да вървя и да ги проверявам дали учебника четат или цъкат игрички и чатове

Няма да е така, защото ще може да цъкне само едно нещо да се гледа в дадения момент и толкова. Това не е кой знае какъв проблем. Въпросът е както казва djagi да знаеш че материалът го има и то винаги и веднага. Както и че разполагаш с пет версии от които можеш да избираш.

Ако трябва да решавам или само едното или другото и аз бих бил против

преди 38 минути, djagi написа:

Сайт имат, ма за какво служи този сайт и до колко е полезен, явно е друг въпрос.

Точно. Това е като предаването Евромакс. Дрони - те вече са ги направили, автономно управление на автомобили - вече са го постигнали и т.н. Това американци, японци, руснаци ряпа да ядат с техните опитни версии.

Виж за шпионирането съм доста против, но като изключим него си много прав. Въпросът е че лесно може да има, но няма нищичко.

преди 1 час, djagi написа:

То и в училище едва ли нещо могат да научат децата, не е въпроса дали с таблет или учебник в ръка ще учат, въпроса е да имат желание. 

Въпросът е че за хубавите работи трябва нещо повече от само пари. Някои от тях могат и почти без пари да се направят. Ама наще хора не са много отворени за тази истина.

преди 2 часа, haidukpikaso написа:

едно 80 и повече процента от това дето сме учили не ми върши никаква полезност в живота

факт

То вярно и това за образованието - за нищо не става!

Уча висше  и I - ви семестър ни учат,че "кучето обича месо". II - ри семестър ни учат, че "кучето яде месо" и т.н. да не се повтарям! За целия срок на обучение разбрахме,  че "кучето обича да яде месо", но това го и предполагахме!!!!!!!  Т.е. не научихме нещо кой знае какво ново!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

преди 11 минути, Кумчо вълчооо написа:

Уча висше  и I - ви семестър ни учат,че "кучето обича месо". II - ри семестър ни учат, че "кучето яде месо" и т.н. да не се повтарям! За целия срок на обучение разбрахме,  че "кучето обича да яде месо", но това го и предполагахме!!!!!!!  Т.е. не научихме нещо кой знае какво ново!

у таблетите ще пише повече

bj_zpspf9jri8o.gif

преди 29 минути, Кумчо вълчооо написа:

Това са родните университети - още действат по социалистическия модел и произвеждат сума ти безработни.

преди 12 часа, Гери-Никол написа:

Това са родните университети - още действат по социалистическия модел и произвеждат сума ти безработни.

То всеки модел с времето си! Просто нищо не се реформира! Това е по - удобният начин за всички нищо ,че говорим че искаме промяна и реформи! Истината е ,че не искаме!

преди 17 часа, haidukpikaso написа:

ПРОТИВ

Таблета няма да ви научи да пишете и да четете

А бе , друго си е да носиш "библиотека" в джоба си - като помагало , когато ти затрябва и като комуникация ....Това е неизбежно ! Някой ден ще бъде и като чип в черепа......Всяко нещо по предназначението си , а не да подменя всичко останало!..... Иначе си права !....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Ммм, образованието, това е една от любимите ми теми.

1.

на ‎12‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 19:29, niki292002 написа:

Вие за или против сте употребата на таблети в училище ? :)

ЗА, или поне четци, всички учебници там в електронен вариант. Няма да се хаби хартия, няма да се унищожават декари гора, няма да тежат и да се изкривяват особено малките ...

2.  

на ‎13‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 17:32, サムライオートバイ написа:

A колко излишни учебници и предмети има не е истина. Тъпи сме че учим толкова много и то най-вече ненужна информация.

Разбира се, че е така. И реформите в образованието да започнат от там. И не да се изисква да се знае тази информация, а да може да се борави с тази информация и да се прилага в живота. На това трябва да се научат учениците. Да мислят, да ползват информация. А не просто да я знаят, да повтарят папагалската.  И да не я знаят отваря учебника, книгата, справочника, речника, интернет ... На това трябва да учи образованието, да се мисли. На мои много близки в Германия детето е в 5 клас и какви предмети имат - език (немски), чужд език (английски), математика, музика, рисуване (не изобразително изкуство като при нас, та то е толкова обширно), спорт и забележете - Наука. Всеки път, когато имат такъв предмет - работят по някаква тема. Например веднъж историческа - и как обяснява детето "Дадоха ни книги и ние търсихме по темата и писахме" и оценяват. Веднъж в техническия музей, веднъж в зоопарка .... това е наука. Да изследваш, да търсиш, да наблюдаваш и да направиш съответните изводи, да изпълниш съответната задача. В час по наука след зоопарка е трябвало да нарисуват две тревопасни животни. В час по наука бяха изработили предмет, ако открия снимката ще я сложа. А нашите сега от първи клас по новата програма ще изучават "Технологии и предприемачество". Те само като чуят предмета ще се гипсирват мозъците им, а в същността то си е трудово. В 8 клас (до сега в 9) ще изучават информатика. Някои от темите:  1.3. Алгоритми и езици за програмиране; 2. Среда за визуално програмиране; 3. Програмиране; 3.1. Основни типове данни ... Питам аз, ако ученикът има желание да стане стругар, или готвач, или лекар, или ... да не изброявам други професии, където няма да програмира, защо е нужно да изучава като задължителен предмет в общообразователното училище Информатика. Факултативно - да, този който има такива интереси, да провери дали е за професия в тази област и т.н. Информационни технологии - да. Да се научат да боравят с компютърна и телекомуникационна техника, за да я ползват в работата си след това в професията. И много други дисциплини и теми в тях, които само натоварват децата излишно.

3.

на ‎12‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 22:06, Емил Костов написа:

Темата просто е един частен случай на: "За електронното обучение или против".

Правилно. ЗА ИКТ в обучението. Имам много близка даскалица, до преди 5-6 години още пишеше с тебешири на дъска за такива. Как да е интересно на децата, гола класна стая, стари маси, олющени столове, в повечето случаи от 5-6 години небоядисана (няма пари), грозна като в затвор, а иначе градско училище. Какво ли е в малките градчета и големите села? 2-3 избелели табла, правени на картон А0 от учителката. И нищо друго. И само учител. И как да предаде интересно урок този учител по темата "Обработване, сглобяване и комбиниране на материали и продукти" от Технологии и предприемачество - 5 кл, или "Природата в родния край" от Роден край - 1 клас, или "Тема 4. Магнитно действие на електричния ток" -от Физика и астрономия - 7 клас, или ....... Как да стане интересен на ученика урок само от учител. В нашите училища пред учениците има само учител и нищо друго. Да, по настойчивите си носят личния лаптоп и показва видеа, схеми, презентации, снимки до колкото може да се види на такъв екран от 25 ученика. А защо да няма във всяка стая един компютър, един проектор и един бял екран. Ето начин да стане интересен урока по география 10 кл на тема "География на селищата в България" или "Стилизацията като творчески процес" Изобразително изкуство 6 кл. И ето ти необходимост от ИКТ - покажи едно китно планинско, село, покажи едно от Добруджата, покажи едно край морето, покажи столицата от птичи поглед, покажи Варна снимана с дрон ...... да се събуди интереса, да възпита национално самочувствие, да събуди изследователския дух и нъ нъ нъ там още, покажи една българска шевица, покажи китни носии от различни етнообласти в България, сравни с чужди, покажи в тях стилизираните форми на китки и калинки :) Или пък в професионалните училища, например за готвачи тема "Предварителна обработка на животински продукти" от Технология на кулинарната продукция - как да види какво е транжиране и как се прави. А то един учител, ръце, крака, уста и нищо друго. Ми това го виждат 34 седмици в годината, как да му е интересно на ученика. Някои казват едно време учениците бяха други, образованието беше друго, но я си спомнете диапозитивите, диафилмчета, микроскопи, шрайбпроектори, епруветки, колби, спиртници ... сега технологиите напредват, а не ги ползваме. Няма пари за образованието. Браво. Много браво. Няма нищо. Остана един учител в класната стая, и скоро и него няма да го има.

4.

на ‎13‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 14:22, krassleto написа:

Който иска (да учи) намира начин откъде и как...

Който не иска (да учи) намира причина защо...

Народна мъдрост...

И тук не говоря за учебници, а за знание намиращо се в интернет на всякакви нива и варианти за обучение (вкл. и видеоуроци по всякакви теми)...

Народната мъдрост е вярна, но за да има "иска" - "не иска" трябва да се създаде интереса, да се събуди желанието, да почувства глада за знание и това е работата на учителя, на родителя, на медиите, на цялото общество. А то какво - никой не изисква от тях да знаят Азис, Криско ... колко албума имат, но знаят, никой не иска да знаят кой е последния модел на BMW и какъв е цвета на емблемата, или формите в емблемата на ауди, но знаят, никой не иска да знаят кой спорт обича Бойко Борисов, но знаят, а ако ги попиташ какъв пост в държавата заема половината дали знаят, никой не иска да различават силиконовите от натуралните гърди, но знаят разликата, а не могат да различат бор от ела ... Та няма значение дали на хартиен или на електронен носител е учебника, важно е кой е носителя на знанията и как ги предава. Само меден глас загорски да разказва урока не става, действа само приспивно.

5.

на ‎14‎.‎5‎.‎2016‎ г. at 10:42, by_chechi написа:

А бе , друго си е да носиш "библиотека" в джоба си - като помагало , когато ти затрябва и като комуникация

За това спор няма. И библиотека, и карти, и картините на Пикасо и Майстора ... А за преписване на тестовете - опитах се да кача един файл за пример на тест, не съм сигурна дали може да се разгледа. Но за тестовете пък въобще не са реална форма  за изпитване и реално оценяване според мен, Има някои ученици късметлии, играят на тото и печелят. Не означава, че има знание. Но са въведени тестовете като форма на изпитване за да изкарват всички.

6. Отегчих ви май, но извинете. Исках да споделя мнението си. Ще има одобрили го и не, но и аз имам глава и мисля, макар и грешно да е за някои. Хора различни, мнения различни. Мнението ми не е меродавно, но си е мое.

TEST5klas_1.exe

преди 12 минути, a-va62 написа:

.....

По правило се изпитва/тестува какво е напагалено . Тук "пищовите" от всякакъв калибър са оръжие !

Пусни го обаче да мисли самостоятелно и всичкото му знание/незнание грейва като месечина . Тук никакви "пищови" не помагат ....:)

Толкова е проста формулата , но не се прилага ! Никой от управляващите няма интерес от много знаещи , а още по-малко от мислещи.....

Редактирано от by_chechi (преглед на промените)

Лично аз като, баща бих отделил пари за четец/не за таблет/, вместо детето ми да тренира за хамалин!

Да не говорим на какви цени са учебниците, но все още ги няма в електронен вариант, защото ще бръкнем в нечий дълбоки джобове!

При нас има не проектори, а телевизори около 40-42". Проблема е, че само няколко от учителите ги ползват. (и то не като хората, просто отварят електронния учебник и щракат напред и назад, при положение, че не се разчита нищо от чин по-далеч от първия)

П.П. Електронния четец не е толкова скъп. Около 30 долара е най-евтиния който можах да намеря, а отгоре на всичкото има и Wi-Fi!

Току що, niki292002 написа:

При нас има не проектори, а телевизори около 40-42". Проблема е, че само няколко от учителите ги ползват. (и то не като хората, просто отварят електронния учебник и щракат напред и назад, при положение, че не се разчита нищо от чин по-далеч от първия)

Ама щракането по учебника да е от вас, когато се подготвяте, а учителя да покаже снимки, клипове, допълнително инфо по темата, да покаже нещо по различно от учебника, схема, скица, картина, клип, с идеята да стане по-ясно, по разбираемо учебното съдържание. Негова е задачата да ги подбере по темата за урока, за това е учителя, а иначе инфото и ученика може да си го намери в нета. Аз ако съм учител, така щях да правя.

• 4 седмици по-късно...
на 13.05.2016 г. в 16:02, djagi написа:
(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Мисля, че въпроса е поставен неправилно. За мен по-важното би било тази информация да я има И в електронен формат, а който както иска да я учи. И трябва да е много по-евтина, дори безплатна. Да не забравяме, че сме в България, където зимата половината училища са без парно. Явно има много по-важни неща от таблетите, но нищо не пречи, всички учебници да са качени в Интернет, а и не само учебниците, видео материали, софтуер и т.н. Защо не и самите уроци. Както е в Софтуни. Имат си канал в YouTube, дори не е необходимо да присъстваш. Ако се направи всичко това, биха могли да разрешат и домашното обучение. Ако всеки учител има канал в YouTube и си качва редовно уроците, родителите ще видят как се обучават децата им, качеството на преподаване. Това би могло да се направи, защо не, пък и няма да струва много пари, дори би могло и нищо да не струва, нали и сайт си имат дори. Май по-горе някой го спомена - уча.ком или нещо от сорта. Сайт имат, ма за какво служи този сайт и до колко е полезен, явно е друг въпрос.

Тук обаче всичко по начало е опорочено, спомням си за няколко сайта, имаше фрапиращ случай с един държавен, милиони бяха дадени, а сайта все едно съм го правил аз, ама на 10 водки. Не помня, на Левски или ЦСКА, там също имаше скандал със сайта им. И още много примери, нали ги виждаме, само дето не знаем какви пари се дават, само ако случайно изтече информация. Тъй че, каквото и да се направи, ще е изкривено и порочно.

Няма да е лошо поне 1/3 от класа да присъства на урока пък ако искат останалите да го гледат you tube

Ами аз като даскал по образование, шофьор по признание и понякога простак по душа бих казал... Да се пробва експериментално в някоя гимназия с електронните четци като добавка. Жалко че не съм Министър на образованието...

на 17.05.2016 г. в 19:28, a-va62 написа:

Ама щракането по учебника да е от вас, когато се подготвяте, а учителя да покаже снимки, клипове, допълнително инфо по темата, да покаже нещо по различно от учебника, схема, скица, картина, клип, с идеята да стане по-ясно, по разбираемо учебното съдържание. Негова е задачата да ги подбере по темата за урока, за това е учителя, а иначе инфото и ученика може да си го намери в нета. Аз ако съм учител, така щях да правя.

Това е така. Обаче докато колегите съумяват да се изнесат от училището по-бързо от учениците след края на последния час няма нищо да се промени. Съдейки от лични разговори и наблюдения и в другите училища е така, поне за нашия град. Пълен позор, но хич не се срамуват да искат все по-големи заплати.

Нека да погледнем в един любопитен документ озаглавен "План за реализация на Стратегията за ефективно внедряване на ИКТ в образованието и науката (2014-2020г.)

Фаза 1: е-обучение - 2015-2017"

На трета страница фигурира следното: -  

Цитат

стартиране на национална инициатива за снабдяване с евтини и надеждни крайни смарт устройства (лаптопи, таблети и др.) на учители и ученици в сътрудничество с големи хардуерни компании, институции и др.;

както и

Цитат

Създаване и управление на съдържание - сътрудничество с водещи доставчици на облачни ИКТ услуги и образователно съдържание;

Има още много изписано в този дух, но за да спестя време ще го обобщя.

От МОН се надяват големите играчи в бизнеса да им помогнат почти или напълно безвъзмездно.

Също така разчитат изцяло на добрата воля на учителите да генерират почти 100% от планираните нови и адекватни дигитални материали (наличното към момента е мизерно) на предстоящите да се пръкнат портали. А че гигантската част от тях са хора над 45-50 години имащи проблем с настройването на нещо просто като смарт телевизор изобщо не го вземат предвид. Като вкараме и фактора с временните заместници над 90% от които са пенсионери става една.... Относно наемането на персонал с цел поддръжка нямате идея един човек как се справя с нуждите и проблемите на 45+ учителя. За да се случват нещата за всяко училище ще са нужни поне по 4,5 администратора а пари няма дори за техника.

Цялата стратегия е една откровена подигравка. Просто докато се гърчим под ботуша на сегашната скудоумна система на делегираните бюджети и пълната невъзможност на "експертния" персонал в МОН да осъзнае разликите и нуждите между различните типове училища нищо няма да се промени.

И за финал ще добавя, че дори и да се върнем към директното държавно финансиране пак няма да се оправим. Просто пари за образование няма, няма и откъде да се вземат. Има твърде много други по-спешни дупки за запушване. Държавата ни е на смъртно легло от твърде дълго време. Огромната част от интелигентните българи се изнесоха отдавна, а малкото останали са крайно недостатъчни да стабилизират ситуацията. Аз лично също отдавна щях да да съм напуснал страната но имам близки, които не мога да изоставя въпреки мизерията.

2015_Plan_Strategia_IKT_vnedrjavane.pdf

Редактирано от Beldin84 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.