Премини към съдържанието
bdenkov

35 питанки за живота ни през соца, чийто отговори някои "забравиха"

Препоръчан отговор


http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=39693

Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани?

Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?

Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…

Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки…

Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента…

Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха….

Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч…

Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията“ БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )

ащо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините

Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?

Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?

Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?

Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?

Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?

Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?

Защо имаше обществени бани?

Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?

Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?

Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите

Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?

Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?

Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?

Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?

Защо почивните станции приличаха на казарми?

Защо имаше въшки (и то масово) ?

Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?

Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?

Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата “ ?

Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?

Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?

Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!

Защо в болниците беше абсолютна мизерия?

Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?

Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?

Защо ?

п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите  Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…

 

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

имаме тема вече за соца

 

 • Харесва ми 3

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

http://www.5corners.eu/2014/11/%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B3%D0%B8%D1%8F-%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%86-%D0%B0-%D0%BD%D0%B5-%D0%B1%D0%BB%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8F/                                           Носталгия по соц-а? Не, благодаря

Това за пълните соц. магазини е откровена и нагла ЛЪЖА. Що се отнася до сиренето и съдържанието му, ако случайно сте живяли в пещера последните 5 години, има си стандарти и е ясно в кое сирене има мляко и в кой „деликатес“ - нещо друго. И това, че на етикетите на храните по време на соца не бяха изброени вредните им съставки, се дължеше на липсата на законодателство за защита на потребителите, не на някакво особено качество на въпросните храни. И въобще... на който идиот не му харесва произходът на храните, които яде, да запрята ръкави, да вземе европейско финансиране по програма земеделие (още нещо, което го нямаше при соца) и да произвежда екологично чисти продукти, а не да лъже по форумите.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)

Защо ли? Защото повечето въпроси сам си си ги измислил. Ако аз интерпретирам тези въпроси за сегашното време ще стане още по интересно. Примерно - Защо в сегашните месарници не само че не мирише на "мърша" но и няма месо :)

Виждам че социализма ти е фикс-идея така че друго няма да коментирам.

Редактирано от macsim29 (преглед на промените)
 • Харесва ми 9

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Отричането на носталгията по социализма, който официално индоктринираше децата в интернационализъм и атеизъм, било „безродие и безверие“? Или сте много манипулиран, или сте голям манипулатор. Още не сте отговорили на въпроса от статията - ако качеството на храните тогава е било толкова високо, защо Вие и подобните Ви не си купувахте нищо от супера, ами ползувахте специалното снабдяване по линия на УБО, за което плащахме ние, обаче сте готов да изръсите всякакви глупости за сроковете на трайност. Елементарно, твърде елементарно. Както е елементарно и типичното Ви соц. виждане, че всеки, който се занимава с частно производство, бил мафиот. Именно затова престъпленията на комунизма трябва да се изучават - за да не се подвеждат младите поколения по елементарните Ви лъжи и България никога повече да не попада под робския, мизерен и антибългарски ярем, за който леете такива крокодилски сълзи. След като по време на предишния си режим отродихте 1.5 млн. „македонци“, кого ще изключите от състава на българската нация следващия път - „тракийците“, „добруджанците“ или „шопите“?

Ако има проблеми в настоящия социално-икономически модел, те се държат първо на трите фалита на държавата, завещана ни от социализма, и на второ място - от окопалата се във всички области на обществения и икономическия живот комунистическа номенклатура с „червени куфарчета“. И тези проблеми се решават с лустрация и осветяване на истината за миналото, не с незнание, подклаждащо носталгията по Т.Ж.

Иначе ми е много интересно как може да възникне „номенклатура на прехода“, различна от комунистическата, при положение че всички пари бяха у комунистите. Помня празните магазини, помня омразните грозни сини престилки - не ходех с престилка напук и не зная как не ми намалиха поведението тогава. Не ми даваха да влизам в училище с пусната коса. Вкъщи старателно ме инструктираха какво не трябва да говоря пред други хора, за да не вкарат майка ми и баща ми в затвора - пълна цензура! Ясно си спомням и как ме съветваха: Учи, за да не работиш! По този начин са съветвани и днешните поодъртели представители на държавната администрация, които най-много мразят да работят. Милеят за социализъм тези, които бяха свикнали да не работят. Защото заради оеднаквяването на всички ни и тези които работеха, и тези които не работеха получаваха еднакви заплати! Няма как общество, основано на мързел да съществува кой знае колко време.


Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

В сегашно време имаме един основен и належащ проблем завещан от социализма и това е... бате ти Бойко.А ти продължавай да си чешеш крастата с глупости...

 • Харесва ми 8

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нищо нямаше,нито мляко за децата ни,нито олио,захар идр храните
лни и не хранителни стоки За дрехите да не говорим,че трябваше да купуваме платове и посещаваме шивач който ги шиеше Ако искахме нещо вносно (дънки,блузи или др)имаше само в корекомите Трябваше да купуваме долари на черно ,защото нямаше как да ги притежаваме по друг начин Курса беше 0,99ст,а ги продаваха по 2,50 Продаваха ги кмунист ическите изчадия За да си купим един скапан Москвич направихме вноска от 1200 лв в Мототехника 1979 г и 1985г ни извикаха да го купим,а за жигула казаха,че трябва още две години да изчакаме Естествено не чакахме и взехме Москвич Да не описвам колко чакахме за телевизор,хладилник и пералня с талончета и изчакване от 6 до 12 месеца, Впрочем перални имаше,но само руски и бълг Роса ,но нямаха центрофуга,а ние искахме аурика По късно излязоха автоматичните,но бяха скъпи 550 лв заплатата беше120 лв Така беше с всичко Да не описвам за нивото на обслужване,че беше навсякъде нула, включително в болниците и родилните домове Още от тогава вървят тия подкупи Не дадеш ли подкуп те ругаят и мотаят правят те на нищо Това е ччастица от истинската действителност без ИЗОПАЧЕНИЯ   ВОДИТЕ ИЗЛИШНИ ДИСКУСИИ ,ВЪПРЕКИ ,ЧЕ ВЕЧЕ ВСЕКИ ИМА ПРАВО ,ДА ГО СТОРИ ,ЗА РАЗЛИКА ОТПРЕДИ 27 ГОДИНИ...! НАЙ-ВАЖНОТО Е ,ЧЕ "ЧЕРВЕНОТО" БЕШЕ ЛОШО И БЕ "ПРОВЕЖДАНО" ,ОТ НАГЛИ ХИТРОВАТИ ,СЕЛЯНДУР-КОМУНЯГИ..! ПОВЕЧЕТО ,ОТ ХОРАТА СТРАДАХА И СЕ СТРАХУВАХА ДА СЕ ОПЛАКВАТ И РОПТАЯТ.ГЛЕДАХА ..."НЯКАКСИ",ДА СЕ ПРИГОДЯТ...! ДА ИМАШЕ ЕЛЕМЕНТАРНА СИГУРНОСТ..НО ТО И В ЗАТВОРИТЕ ИМА ТАКАВА ...3 ПЪТИ НА ДЕН ХРАНА ,ОБЛИЧАТ ТЕ, ПОДСТРИГВАТ ТЕ ,НА 2 СЕДМИЦИ ,ИМА ЛЕГЛА ,ОДЕАЛА И ЧАРШАФИ...!НО.....НЯМА СВОБОДА.! ТАКА ЧЕ ЗАТВОРА И КОМУНИСТИЧЕСКАТА СИСТЕМА ,СИ ПРИЛИЧАХА НАПЪЛНО..!

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

За всичко са виновни комунистите... каза човекът и притеснено се зае да си брои стотинките дали ще му стигнат за новото билетче в демократична София ;)

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 минути, haidukpikaso написа:

имаме тема вече за соца

 

Тази тема е за раздел История, а там е и цитараната от теб тема.

Освен това, темата ми прилича на монолог, в който авторът излива насъбралата се в него злъч.

Дали изобщо е редно да се пуска такава тема в Калдата?

 • Харесва ми 6

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 1 час, Мойра написа:

Тази тема е за раздел История, а там е и цитараната от теб тема.

Освен това, темата ми прилича на монолог, в който авторът излива насъбралата се в него злъч.

Дали изобщо е редно да се пуска такава тема в Калдата?

Ако ще налагаме цензура - дали изобщо е редно във форум за компютърна техника да има политически теми?

Според мен въпросите са много уместни. Бил съм дете тогава и подобно на повечето хора, които не си дават сметка че милеят за отминалата младост и аз не съм обръщал внимание на доста неща. Например, че традиционният десерт на почивната станция на морето беше кисело мляко с едно хълмче захар, изсипана в средата. За кола родителите ми не са си и мечтали.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Защо магазините са пълни, а джобовете празни?

Защо купуваме чуждите плодове, зеленчуци и месо, а нямаме собствено производство?

Защо образованието и здравеопазването приличат на разграден двор?

Защо караме боклуците на Европа, а нямаме пари за нов автомобил?

Защо повечето хора работят за жълти стотинки, а съдии си гласуват заплата от 7 хиляди лева на месец?

Защо децата знаят кой е Криско, а не знаят кой е Вазов?

Защо строим магистрали, а слагаме газови уредби за да се возим по тях?

Защо купуваме изтребители, а нямаме армия?

Защо мразим Русия, а се гъзим на Щатите?

Защо плюем управниците, а ги избираме отново същите?

Защо небето е синьо, тревата зелена, а душата Ни - черна?

 • Харесва ми 14

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 45 минути, sten90 написа:

Ако ще налагаме цензура - дали изобщо е редно във форум за компютърна техника да има политически теми?

Според мен въпросите са много уместни. Бил съм дете тогава и подобно на повечето хора, които не си дават сметка че милеят за отминалата младост и аз не съм обръщал внимание на доста неща. Например, че традиционният десерт на почивната станция на морето беше кисело мляко с едно хълмче захар, изсипана в средата. За кола родителите ми не са си и мечтали.

Никой не налага цензура, но има правило, когато съществува тема, която е близка по смисъл да се пише в нея, а не да се отваря нова.

А вие си пишете, на мен не ми пречите.

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 часа, bdenkov написа:

 Не ми даваха да влизам в училище с пусната коса.

Тогава момчета с гей ориентация не ги толерираха господин Денков. Нямало е как да ви разрешат да бъдете с пусната коса в училище. Къси момчешки прически. Че да няма въшки както и се изказахте..

Въпросите от темата ваши ли са или да погледна за съвпадения в google ? Ако не са ваши ги поставете в цитат.


Не ми се влиза в полемики в тролски теми но, монетата винаги има две страни. Не беше лошо да покажете и втората страна.
 

 • Харесва ми 9

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

:min07:

Интересно къде ли се запиляха модераторите?

 • Харесва ми 4

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Не питай. :ph34r:

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост

Защо по соца парното беше без пари и зимата се разхождахме в къщи по потници на отворен прозорец, а сега не можем да си позволим парно, при всичките му термоизолации, дограми и прочее булшити?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 19 часа, язе написа:

Защо по соца парното беше без пари и зимата се разхождахме в къщи по потници на отворен прозорец, а сега не можем да си позволим парно, при всичките му термоизолации, дограми и прочее булшити?

 

 В София може да е било без пари, ама аз се редях на опашка да купя туба нафта. Бях първи клас но понеже родителите ми работеха аз висях на опашката и аз я мъкнех до вкъщи.

Всеки ден по 1 час висях и на опашка за хляб и мляко, често свършваха преди да ми доиде редът.

С хиляда зора събрахме пари за телевизор и три дена със записване в студа висяхме на опашка, като ни доиде редът отказаха да ни го продадът, нямало излъчване в момента, не можели да го изпробват.

На моменти се чудя аз ли не си спомням добре или сме живели в различни държави. 

90 година бях на 12 работих цяло лято и си купих, анцунг, дънки, няколко готини блузи и ВИДЕО. След 90 започнахме да живеем, трудно беше но с много работа и предприемчивост се вадеха пари.....

Днес мога да вляза в магазина и да си купя каквото си искам, не съм богат но и не се лишавам от нищо.

По бай Тошово време това не беше възможно.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 28 минути, nikssi написа:

:min07:

Интересно къде ли се запиляха модераторите?

Днес е неделя, почиват хората.

истинският живот през комунизма и сега.

Явно авторът на темата не прави разлика между социализъм и комунизъм?

 • Харесва ми 1

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 22 минути, язе написа:

Защо по соца парното беше без пари и зимата се разхождахме в къщи по потници на отворен прозорец, а сега не можем да си позволим парно, при всичките му термоизолации, дограми и прочее булшити?

Дори човек, който не знае какво е това животно социализъм, ще ти каже, че безплатен обяд няма.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Нашето беше комунизъм с някои насоки на Социализъм.

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 18 минути, _Alex&Vanko_ написа:

Нашето беше комунизъм с някои насоки на Социализъм.

Какво е "Социализъм"?

Какво е комунизмът и какво е да бъдеш комунист

 

 

 

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
Гост
публикувано (редактирано)
преди 24 минути, N1K17Y написа:

Дори човек, който не знае какво е това животно социализъм, ще ти каже, че безплатен обяд няма.

И ти ли ще ми дрънкаш мантрите за фалиралия социализъм? Защо всички, които фалираха соца, станаха милиардери? От къде дойдоха милиардите, а? Мислете с главите си бе, стига мислихте със задниците си...

Редактирано от язе (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
публикувано (редактирано)
преди 1 час, momolord написа:

Защо магазините са пълни, а джобовете празни?

Днешно време при възможностите които имаме като граждани на ЕС за да са празни джобовете на даден човек има две възможности: или е пълен мързел или му е празна главата, а от там и джобовете от там и останалото.  А магазините са пълни не защото някой е решил да инвестира хиляди левове в стока за украса на рафтовете,  а защото освен тези с празните глави има и такива с пълни глави и те пазаруват от магазините.

Редактирано от Барабой (преглед на промените)

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Барабой написа:

Днешно време при възможностите които имаме като граждани на ЕС за да са празни джобовете на даден човек има две възможности: или е пълен мързел или му е празна главата, а от там и джобовете от там и останало.  А магазините са пълни не защото някой е решил да инвестира хиляди левове в стока за украса на рафтовете,  а защото освен тези с празните глави има и такива с пълни глави и те пазаруват от магазините.

Зазубрено и невярно!

 

 • Харесва ми 5

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове
преди 2 минути, Мойра написа:

Зазубрено и невярно!

 

Кое е зазубрено и кое не е вярно?

Сподели този отговор


Линк към този отговор
Сподели в други сайтове

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Трябва да имате регистрация за да може да коментирате това

Регистрирайте се

Създайте нова регистрация в нашия форум. Лесно е!

Нова регистрация

Вход

Имате регистрация? Влезте от тук.

Вход

×

Информация

Поставихме бисквитки на устройството ви за най-добро потребителско изживяване. Можете да промените настройките си за бисквитки, или в противен случай приемаме, че сте съгласни с нашите условия за ползване.