Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

35 питанки за живота ни през соца, чийто отговори някои "забравиха"

Featured Replies

преди 33 минути, miro20 написа:

Пък нашите след много чакане успяха...  купиха.. Лада ... и то щото бе останала една с козметичен дефект на таблото ... тва  след връзкарите разбира се...

Нищо и никому не се удаваше без връзки.

МАратонки тренинг също си купихме чрез позната магазинерка... Те бяха богопомазани....

магазинерите...

Аз пък избирах в корекома между Лада с десен и ляв волан.  :D Баси и връзкара $ съм бил.

• Отговори 204
  • Прегледи 15,2k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, nikssi написа:

между Лада с десен и ляв волан.

Евала

преди 1 час, lsmurf написа:

Абсолютно некомпетентно. Личен опит баща ми ми внесе вноска за кола Волга през 1973 и я изтеглих без лев лихва през 1991 защото видях че няма да дочакам. За цветните телевизори да имахме защото имахме познат магазинер но много малко хора можеха да се похвалят с такъв.

Волгите бяха привилегия за висши партийни функционери, затова си чакал по-дълго. Ако вноската беше за Москвич, Варбург или Трабант щеше да чакаш максимум 1-2-3 години. В онези времена цветните телевизори и на "запад" не бяха масово разпространени. Ако не вярваш попитай баща си.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

на 5/16/2016 at 10:25, andreygg написа:

1974 г. 2/3 от домакинствата в САЩ имат цветни телевизори. Как не съм разбрал, че Европа е била толкова напред.

Това е често срещан парадокс. Технология която стъпва със закъснение в даден район влиза направо с новите технологии, докато в държавите, където има изградена мощна индустрия по старата технология отнема време да се модернизира. Същото беше и с мобилните телефони. САЩ имат първите мрежи и изграждат пълно покритие с аналогов сигнал, заради което последни минават към цифров. Други държави с голямо закъснение започват направо с GSM.

Цветната телевизия навлиза в БГ около 20 години след САЩ, когато там и последният канал става цветен.

Иронията е Куба, която е втората държава след САЩ с цветна телевизия 1958. Уви 1959 идват комунистите и унищожават всичко читаво. Съответно следващите 20 години в Куба са черно-бели.

Ето нещо по темата. Извинявам се, ако го има публикувано в темата, но нямам време да я чета цялата.

http://socbg.com/

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=25502

За тези, които не са живели по времето на соца и пишат глупости. Имаше и добри и лоши неща. Не всичко беше черно.

Редактирано от andreygg (преглед на промените)

И ти бъркаш нещата. Това че сме имали Лади не е черно, тогава си беше мнооого хубаво даже. Защото такъв ни бе стандарта.

На фона на "злия запад" в който по същото време си извоюваха и граждански права, и караха по няколко автомобила, и прогресираха в една или друга степен , което ние НЕ направихме.

преди 1 час, andreygg написа:

Ето нещо по темата. Извинявам се, ако го има публикувано в темата, но нямам време да я чета цялата.

http://socbg.com/

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=25502

За тези, които не са живели по времето на соца и пишат глупости. Имаше и добри и лоши неща. Не всичко беше черно.

Защо ме пращаш в заразен сайт антивирусната изпищя на пожар. За разлика от тебе съм живял в соца както го наричаш и се считам задължен да кажа кое как е било защото много млади хора не могат  да си представят какви тъпотии имаше по онова време. Дори дъщеря ми като и ги заразправям и ме пита дали се шегувам . Някои неща от соца нормален човек непреживял това време трудно може да възприеме . А само черно няма как да стане при никой строй все има и нещо нормално но то е било въпреки системата а не благодарение на нея. Между другото аз не вярвам в разделната дата 1989 защото всичкото което ни се случва сега е логично продължение на онова време. Както казва миро лустрация му е майката.

Защо ме пращаш в заразен сайт антивирусната изпищя на пожар.

Смени си антивирусната с нещо по читаво. ;)

Хайде на тая тема без напъни а?

2016-06-02_02h10_31.jpg  2016-06-02_02h11_05.jpg

Както казва миро лустрация му е майката.

И се почва от президента  надолу до последния редови служител в министерствата. Нищо против да е точно така,ама имаш ли си представа , че това няма как да стане? Защото лустрацията трябва да засегне всички в това число и наследниците им.

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

Узунов - много глурости си написал, ама ще ти коментирам само една

на 19.05.2016 г. at 2:09, _Uzunov_ написа:

17.Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?

Отговор: Защото хората са можели да си оправят колите сами, може би. Което, ако разбираш от автомобили никак не е зле, отколкото да дадеш 1 бол пари за сервиз.

И преди, и сега, и в България, и ... по целия свят - правилното мислене е:

Ако много разбираш от коли - ще работиш в сервиз. А не - "Графичен Дизайнер" какъвто си ти, да се омаже с маслото, щото си правел колата. Още преди много години хората са измислили разделението на труда.

PS. Много икономическа литература съм прехвърлил - такова понятие "1 бол" не съм срещал. Това нова валута ли е, нова мярка ...

преди 1 час, jhoro написа:

Ако много разбираш от коли - ще работиш в сервиз. А не - "Графичен Дизайнер" какъвто си ти, да се омаже с маслото, щото си правел колата. Още преди много години хората са измислили разделението на труда.

То едно време на соц возилата какво толкова трябваше да им разбира човек че да ги ремонтира !

преди 13 часа, andreygg написа:

Волгите бяха привилегия за висши партийни функционери, затова си чакал по-дълго. Ако вноската беше за Москвич, Варбург или Трабант щеше да чакаш максимум 1-2-3 години. В онези времена цветните телевизори и на "запад" не бяха масово разпространени. Ако не вярваш попитай баща си.

Правилно ! Волгите и всичко малко по - читаво беше или за партийни функционери или за износ "второ направление" т.е. за долари . За нас оставаха боклуците които произвеждахме и си разменяхме в СИВ

преди 11 часа, nikssi написа:

Смени си антивирусната с нещо по читаво. ;)

Хайде на тая тема без напъни а?

2016-06-02_02h10_31.jpg  2016-06-02_02h11_05.jpg

И се почва от президента  надолу до последния редови служител в министерствата. Нищо против да е точно така,ама имаш ли си представа , че това няма как да стане? Защото лустрацията трябва да засегне всички в това число и наследниците им.

Съжалявам наистина не е тук мястото да говорим за вирусни заплахи . Просто го споменах между другото. Вярно е че сайта в момента няма проблеми . Или е било фалшива тревога или са го оправили .

По темата за лустрацията само допълвам към казаното от теб освен министерства, съд, полиция , прокуратура и медии. И задължително отгоре надолу а не обратното . Ами имам си представа че не е нормално депутатите да отрежат сами клона на който седят. Единственото нещо което може да ги принуди е силен обществен натиск . За съжаление българите сме индивидуалисти и всеки се спасява поединично .

преди 8 часа, jhoro написа:

PS. Много икономическа литература съм прехвърлил - такова понятие "1 бол" не съм срещал. Това нова валута ли е, нова мярка ...

Много хора разбират от коли и си ги оправят сами... какво толкова.

преди 2 часа, _Uzunov_ написа:

Много хора разбират от коли и си ги оправят сами... какво толкова.

преди 10 часа, BMW Маниак написа:

То едно време на соц возилата какво толкова трябваше да им разбира човек че да ги ремонтира !

Дали разбират или дали ще се цапат (да си оправят сами колите) са много различни неща.

Понеже стана дума, че се сетих - С очите си съм го виждал.

Много добър и известен (в града) автомонтьор си кара автомобила в сервиз при друг. Питането беше - ама що?

Отговора - ми щото човека си има (вече) друг бизнес и му е много по изгодно да плати на някого, отколкото да си губи времето (и пари) и да си прави колата.

Един от проблемите в България е, че повечето разбират от всичко по ... малко, а накрая - от нищо докрай.

преди 8 минути, jhoro написа:

Много добър и известен (в града) автомонтьор си кара автомобила в сервиз при друг. Питането беше - ама що?

Отговора - ми щото човека си има (вече) друг бизнес и му е много по изгодно да плати на някого, отколкото да си губи времето (и пари) и да си прави колата.

Попитали един доктор защо ходи при друг да се преглежда като той самия е доктор!
- Еми защото аз вземам по скъпо.

По онова време обаче нещата бяха различни.

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 22 часа, andreygg написа:

Добрите неща при соца:

Нямаше нужда параноиците да си заравят главата в пясъка. Партийната цензура се грижеше за това.

За некадърните и мързеливите нямаше нужда да се комплексират от постиженията на способните и амбициозните. "Всеки според способностите си, всекиму според потребностите".

Потребителската кошница беше толкова ограничена, че нямаше нужда от високи доходи.

преди 9 часа, jhoro написа:

Дали разбират или дали ще се цапат (да си оправят сами колите) са много различни неща.

Аз например си оправях сам колата. В сервиза  така си оставяха ръцете,че после след тях оправях маса неща.

Накладки ли ще ми сменят? Или ще ми правят настройките на запалването? Ай стига бе и уреди си имах и се събирахме с кибиците на лаф около някоя кола. Лафа ми беше , пък и сега е така - Кибиците оставят по 20 кинта и тогава да заповядат!

На някои хора хобито им е това,на някои друго. Моето хоби стана професия и сега и кола не карам. За какво ми е при транспорт с климатик и вместо да си вадя очите на пътя се возя и си джъткам на нещо?

Имам роднини в Германия и преди време идват и гледат нещо ровичкам в колата...чистех двигателя с конци. И Зигфрид вика трябва нов двигател и то при кола на има няма 10 000 километра. Една крушка като и изгори и ходят на сервиз и викат майстор. Пък де да знам и в къщи ако не могат да "оправят нещо" сигурно викат специалист. :biggrin:

на 15.05.2016 г. at 11:39, bdenkov написа:

http://www.bgnow.eu/news.php?cat=2&cp=0&newsid=39693

Взех да се чудя, защо като сме били първенци в света едва ли не по всичко, всички чакаха на мама и тате от село да напълнят багажника на каталясалия Москвич с буркани?

Защо ли в нашия плод-зеленчук постоянно имаше нектари някакви в бирени бутилки, но като пуснеха домати и пипер ставаше опашка?

Защо месото в месарницата беше винаги с кокал…

Защо прясното мляко все течеше, а киселото беше с полуотворени капачки…

Защо когато лютеницата уж беше уникална, всички варяха лютеница есента…

Защо в бирата плуваха парцали и всички гледаха бутилките като ги купуваха….

Защо в месарницата миришеше на мърша, а в плод-зеленчука на гнилоч…

Защо капачките за буркани бяха по-ценни от валута наесен (Дори в зората на „демокрацията“ БСП подкупваше пенсиите с капачки за буркани, вместо с кебапчета, ако си спомняте )

ащо да видиш Мерцедес беше на късмет, а АЗЛК (заводското наименование на Москвича) се превеждаше на народен език Ах Защо Ли те Купих?

Защо баба ми, работила цял живот в текстилна фабрика получаваше почти до последно 65 лева пенсия, които не стигаха за нищото, което дори го нямаше по магазините

Защо 9/10 от къщите бяха неизмазани, а за паркет се чакаше повече отколкото за нова кола?

Защо в панелките винаги имаше мухъл, дограмата духаше отвсякъде и имаше само 1 модел кухненски шкафове?

Защо в магазините за обувки ставаше празник като пуснеха номерата 42 и 43, но за сметка на това беше пълно с номера 46 и нагоре ?

Защо дамските превръзки приличаха на детските памперси?

Защо социалистическата ни пералня Перла 05 постоянно й гореше мотора ?

Защо имаше режим на тока зимата и режим на водата лятото?

Защо имаше обществени бани?

Защо в неделя най-често срещаната гледка по улиците беше мъж легнал под кола с отворен преден капак?

Защо автобусите бяха мръсни, течаха отвсякъде като валеше, а зимата беше по-студено от навън?

Защо българските безалкохолни бяха супер, ама всички се редяха на опашка при циганите за сиропите

Защо училищната зъболекарка ми извади зъба, вместо да го лекува?

Защо в детската градина си премазах пръста, а другарките ме наказаха и дори не ме пратиха на лекар?

Защо ябълките в магазина все бяха малки и полуизгнили?

Защо алкохолът беше супер, ама всички си варяха домашна ракия и вино?

Защо почивните станции приличаха на казарми?

Защо имаше въшки (и то масово) ?

Защо здравеопазването беше върха, а масово имаше епидемии от шарка?

Защо от дъвки идеал и дъвчащи бонбони падаха пломбите?

Защо времето при соца се изразяваше с лага „сушата, кишата и Гришата “ ?

Защо нямаше престъпност, а се крадеше всичко и навсякъде?

Защо барман беше уважавана професия, а инженер беше синоним на балък?

Защо граничарите застрелваха тези, които бягаха, а не тези, които влизаха в държавата? Сигурно защото нямаше от вторите ?!

Защо в болниците беше абсолютна мизерия?

Защо беше забранено да се внасят западни лекарства, дори ако от това зависеше живота на човек?

Защо много хора си заминаха заради сгрешени лекарски диагнози?

Защо ?

п.п. Забележете, че дори не съм споменал бананите  Ама като се замисля, то и социалистическите банани май бяха по-хубави от сегашните…

Защо послъгваш за въшките? Тогава (по соца) да ти открият такава гад си беше събитие (веднъж на 5-6 години), а сега ги има всяка година.

Защо едно време нямаше гад като кърлежа (даже не бяхме виждали какво е), а сега го има всяка пролет и лято и няма пари за обезпаразитяване?

В болниците имаше чистота и прилична храна (жив свидетел съм), а сега остана само чистотата, а храната е буламач (пак съм свидетел на това).

Защо сега мутра е уважавана "професия", а учител е синоним на убитак (че даже ги бъхтят и ученици, и родители)?

Защо сега бият лекарите като неизтупани тюфлеци?

Защо днес отиваш да ти вадят зъб, а се оказва, че от упойката може да гушнеш букета (случи се преди 2 дни в Кърджали на мой съгражданин със слабо сърце)?

Защо днес пенсионерите имат толкова "големи" пенсии, че даже едва им стигат за кисело мляко, а за лекарства, ток, вода да не говорим?

Защо след като всички сме равни пред закона, циганьорите не плащат ток и вода, а ние плащаме като попове?

Защо в днешно време храната е менте и няма БДС, а само стандарт "Стара планина" (чу се, па се не видя)? Храната като сирене и мляко беше в пъти по-качествена от днешната. И вземи ти си направи кравеферма (те парите ей тъй ги дават неброени и е много лесна тая работа).

Верно, че соца ни възпитаваше в дух на атеизъм, но не и на безродие. Никой не искаше да маха Левски и Ботев от учебниците и нямаше глупости за османско "съжителство".

И още много защо, ама ти отговори на тези въпроси, че нещо май не си живял по времето на соца ми се струва (или едвам си закачил от него).

П.П. Аз бях против соца по времето на соца, ама като гледам каква е дИмокрацията ни още малко и ми се ще да е пак социализъм (без някои негови абсурди).

преди 8 минути, karadzha написа:

Защо след като всички сме равни пред закона, циганьорите не плащат ток и вода, а ние плащаме като попове?

По соца само минаваш покрай районното и се чува "оле майко убиха ма" или "стига ма би ве батееее"
Хелзински комитети ли !!!
Да видиш ти безработен циганин да се шлае по улиците по време на соца !

преди 10 минути, BMW Маниак написа:

По соца само минаваш покрай районното и се чува "оле майко убиха ма" или "стига ма би ве батееее"

Защо ли имам чувството, че тогава и по малко се плодяха, а сега се въдят като въшки.

По това време пълна мешана скара (пържола, кюфте, кебапче, шишче и гарнитура) в ресторант екстра категория (Балкантурист,сервитьори, оркестър и т.н.) струваше 2,74 лв.(два лева и седемдесет  и четири стотинки). Нека спецовете съотнесат цената към заплатата и пенсията тогава и сега.

преди 6 часа, karadzha написа:

Защо ли имам чувството, че тогава и по малко се плодяха, а сега се въдят като въшки.

По соца циганите ходеха на училище и бяха грамотни, затова.

И работеха.

преди 6 минути, gagodrago написа:

Някой ще ми обясни ли с прости думи, каво е това "соц/соца" дето го обсъждате?

социализъм :)

преди 9 часа, BMW Маниак написа:

Проблемите с това което харесвате са поне два.

Първо това и тогава и сега не е законно а да насърчаваш незачитането и неспазването на закона води до положението което сме в момента . Затова непрекъснато повтарям че основите на проблемите които имаме сега се положиха при социализЪма.

И второ въпросното действие което толкова много ви допада се прилагаше и върху цвета на нацията защото просто " Не бяха като тях"

Музикантска съдба

Един скъсан блу джинс и една китара,
за четвърт век на сцена, това ми е кяра
Но както казваше баща ми - музикантска съдба,
благодарен съм му, все пак, че не ме разколеба
Пък и важното в живота е приятели да имаш
и повече да даваш, отколкото да взимаш.
Важното в живота е любовта,
а богатството и славата, те се суета...

Музикантската съдба не е за всеки
и наистина така е - не по дискотеки,
а в мазето на "Московска 5" най-добре
човек можеше истината сам да разбере
Там по силата на някакви неписани закони
ни водеха понеже носим тесни панталони
Но не панталоните бяха големия ни грях
а че не бяхме като тях...

Ние може да забравим, но не и да простим,
дори компромис да направим, кого да съжалим?
Някой, който продължава да си мисли, че властта
с кръв се взима, с кръв се дава...
И който с пяна на уста слуша сега песента ни!

През колко идиотщини животът ни премина,
половината от нас избягаха в чужбина
и какво да правят тук - да умират от глад
или парите да перат на някой тарикат?
Но кой срещу пари от паметта си ще изтрие
това, че като млад е бил принуден да се крие
за да слуша как Ринго, Джордж и Пол пеят рокендрол

Ако мислите че е нормално аз не съм на това мнение.

Редактирано от lsmurf (преглед на промените)

Спрете да се заяждате. Разбира се, че повечето отговори са безплодни, но те са пълно отражение на въпросите - безплодни, идиотски и интелектуално непоносими.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.