Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за автомобил

Featured Replies

преди 6 минути, zemonti написа:

Най-после нещо смислено! Пропанът има наистина по-висока температура на горене спрямо бензина и това не е "градска легенда", а лабораторно установен факт.

Друг е въпросът, че не си струва да се споменава, тъй като температурната разлика при горенето на пропан/бензин е 1990/1977 градуса целзий. Тоест вероятността  да надскочиш възможностите на охладителната система да компенсира  заради този половин процент разлика...

Само идиот или пълен безхаберник може да не разбере че колата му почва да загрява повече от колкото кога е била на бензин. А ти пак си ги изчислявай в проценти, 0.005%. Имаш ли идея как се охлаждат бутала и клапани ? Много много не се охлаждат ами трябва да издържат, е издържат ама до едно положение след това издават багажа.
Пак ще ти повторя ако си гъделичкаш колата на газ и гониш икономии може и да няма разлика нито в износване нито в нищо но почни да я караш като спортна бензинова кола и пак ела да ми кажеш че нямало разлики в износването и издържливостта на частите.

• Отговори 356
  • Прегледи 29,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 часа, zemonti написа:

Ето тук един противник на пропана изрежда причини защо не трябва да си конвертираме колата. Интересно защо не използва твоят коз с износването?

http://gas2.org/2013/07/09/5-reasons-to-not-convert-your-car-to-propane/

Всъщност нищичко не можах да намеря за/против такова износване, или повреди. Това, че безоловният бензин смазвал по-добре от газта май е нашенска измишльотина.

ПП Някой ако може да потърси на руски? Аз съм open minded, ако изскочат свидетелства против мнението ми.

Ммм...то човека си го казва и е прав, ако погледнеш българската действителност, дето всеки майстор е монтирал газоава или пък вече монтираните в чужбина, не могат да се оправят с години от тирада български майстори. Освен тая газова на брат ми, която така и не оправиха 3 години, се сещам за един бивш колега със SEAT 1.6, който години наред смяташе за нормален 10-12 на сто разход на газ. И той ходи по майстори и нищо. Един ден обаче се усмихна и каза, че оправили колата му. Разхода падна доста. Но това след няколко години каране и набутвация с газ. Ама нали българина си вика...е то и при 12 на сто разход, пак е по-евтино от бензина. Само дето не смята периодичните напъни да плаща на майстори, които уж оправят газовата му уредба. Виж, ако газовата е фабрична, няма проблеми. Само че в БГ са малко фабричните газови уредби или ако има такива, те са главно "нов внос" от Италия, където са разказали играта на автомобилите. 

Този спор за и против газовата е като за и против windows 10. Няма как да има статистика или коли без проблеми както за windows10 така и за газовата уредба. Пишат тези дето имат проблеми, а си карат тези дето нямат.

Има двигатели и двигатели. Има и шофьор и шофьор. Познавам такива, които и танк да им дам пак няма да издържи. Аз съм от тези, които използват безпроблемно windows 10 и карам на газ, която развъртва мотора по-вече от колкото на бензин. Това е факт при мен при 2 сменени автомобила. Старото ми клио на бензин вдигаше 120 а на газ 140. Сега имам лагуна, която на бензин тавана е 180 а на газ 210. От към разход никога не съм имал проблеми, както и от към ремонти. Лагуната ми е 95 гд. и си има достатъчно километраж. Изпарителя ми е на 6г. като веджъж е настройван при монтажа и веднъж миналата година защото ми се вдигна с 2 на 100 разхода над нормалните 10 на 100.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 8 часа, BMW Маниак написа:

Само идиот или пълен безхаберник може да не разбере че колата му почва да загрява повече от колкото кога е била на бензин. 

Опаааа.... нивото на разговора слезе още по-ниско.

Последните ми 3 коли в България съм ги преправял на газ и явно съм ИДИОТ защото разлика в загряването не съм усетил. Бих те попитал как разбираш за половин процент разлика в загряването на изправна кола, но това ще е да се оставя да ми отклониш вниманието от въпроса.

BTW, четвърт век по-късно се надявах в България вече да има изградена мрежа от престижни сервизи за инсталация и поддръжка на качествени АГУ. Няма ли? 

преди 40 минути, nikolela написа:

Този спор за и против газовата е като за и против windows 10. Няма как да има статистика или коли без проблеми както за windows10 така и за газовата уредба. Пишат тези дето имат проблеми, а си карат тези дето нямат.

Има двигатели и двигатели. Има и шофьор и шофьор. Познавам такива, които и танк да им дам пак няма да издържи. Аз съм от тези, които използват безпроблемно windows 10 и карам на газ, която развъртва мотора по-вече от колкото на бензин. Това е факт при мен при 2 сменени автомобила. Старото ми клио на бензин вдигаше 120 а на газ 140. Сега имам лагуна, която на бензин тавана е 180 а на газ 210. От към разход никога не съм имал проблеми, както и от към ремонти. Лагуната ми е 95 гд. и си има достатъчно километраж. Изпарителя ми е на 6г. като веджъж е настройван при монтажа и веднъж миналата година защото ми се вдигна с 2 на 100 разхода над нормалните 10 на 100.

Позволи ми да не се съглася с това. Windows 10 е новото и модерно, а газовата уредба е старото и проблемно. По-скоро тук спорът е дали XP (газ) или Win 10 ( бензин). Със сигурност има такива, които още милеят по XP и такива, дето не бързат с най-новото. Газова уредба, да, но само фабрични, монтирани в завода-производител и одобрени за каране по нашите пътища. Дори искаха да приемат някакъв такъв закон, но не знам какво стана. То в България се приемат закони тихомълком, а важните, които се разискват с месеци и години, никога не се приемат. 

За това, дали има шофьор и шофьор съм съгласен, макар че тук по-скоро имаме шофьор и много некадърни шофьори около него. Карането на автомобил за някои е просто въртене на геврека, но това си е цяла наука и трябва да се изучава години. няма значение дали искаш да се научиш да караш спортно, да дрифтиш или да караш икономично. Всичко си има чалъм, а съм сигурен, че 99% от българите нито знаят как да карат спортно, нито да дрифтят, нито да карат икономично. Само ще ти дам един пример. Слагай волана на масата, пускай Assetto Corsa  и почвай да дрифтиш с подходящия автомобил, да видим какво ще направиш.  От сега ти казвам - абсолютно нищо, защото си и нямаш понятие как реагира автомобила при тия ситуации. И часове да ти отнеме карането, пак нищо няма да направиш. Поне не и това, на което викат дрифт. 

Та и тия газови. Никой или почти никой не знае как един автомобил се кара икономично и кога гори най-малко. Сигурно 90 на сто ще кажат, че автомобилът е икономичен когато натискаш газта малко при ускорение и когато караш със 100 на пета. Това изобщо не е така, защото и всичко зависи от автомобила - двигател, предавателни числа на скоростната кутия и главното предаване, въздушно съпротивление и така нататък. А защо автомобилът не е икономичен когато едва едва галиш педала на газта при ускорение? Ами защото това ускорение продължава дълго време, през което ти все подаваш газ и подаваш газ. В Същото време ако натиснеш педала на 75 процента, ускориш за 3-4 секунди до 60 и предвидиш зеленото на следващия светофар, ще си много по-икономичен, пускайки дори по инерция преди светофара. Или пък защо на пета предавка и 100 км/ч автомобилът не е толкова икономичен, колкото при 60 km/` на пета? Ами защото първо, че оборотите на мотора са по-високи, което означава повече тактове на подаване на гориво и въпреки по-ниския по принцип специфичен разход на гориво, пак си в преразход. Освен това около 100 км/ч голямо влияние почва да оказва и въздушното съпротивление, което също е голям фактор за вдигане на разхода и то на квадрат. 

И ако попиташ някой, колко ти вдига разхода на гориво 100 излишни килограма в багажника, пак малко ще ти отговорят правилно. А като ги попиташ, колко им вдига разхода слушането на музика в колата, ще те гледат като извънземно. Събирайки тия фактори - енергопотребление, излишни килограми, повишено челно съпротивление заради отворени прозорци примерно или багаз на покрива, климатична инсталация...може да си изненадан от 3-4 на сто по-висок разход и то без да има никой в колата ти за да тежи още. 

Та тия градски легенди, как газта била такава, а бензина онакъв, нямат много покритие, защото малко хора си правят точната сметка и могат да сравнят нещата. Освен това всеки ден от годината предполага и към различен разход на гориво заради околна температура, влажност, въздушно налягане, износване на гумите, качество на горивото и какво ли не още. 

Газ, бензин, дизел! Въпрос на предпочитание! Никога не бих карал кола на дизел или газ, но към днешна дата съм склонен на компромиса - газ и то единствено заради финансовото измерение! Все пак хората казват - "бензин в кръвта" а не дизел, газ или електричество!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Кико, това са прекалено тънки сметки за да се следват. Как да взема да си намалям музиката, да махна шумоизолацията или да не пълня бутилката до горе за да му е леко на мотора с цел икономия. Оф, то пък и климатика трябвало да се спре, че и той прави преразход.  И какво ще икономисам като газта е 71ст? Колкото до гласуването на закони, нямам търпение да излизат пак в почивка, че колкото по малко работят политиците, толкова по-добре се живее.:)

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 6 минути, nikolela написа:

Оф, то пък и климатика трябвало да се спре, че и той прави преразход.  И какво ще икономисам като газта е 71ст? 

Съвременните климатици не способстват за драстично нарастване на разхода! Спирате климатика и отваряте прозорци, шибидах - разхода скача до нива на пуснат климатик. Доказано е, а и не може да се "варите" в автомобила!

преди 39 минути, zemonti написа:

Опаааа.... нивото на разговора слезе още по-ниско.

Последните ми 3 коли в България съм ги преправял на газ и явно съм ИДИОТ защото разлика в загряването не съм усетил. Бих те попитал как разбираш за половин процент разлика в загряването на изправна кола, но това ще е да се оставя да ми отклониш вниманието от въпроса.

BTW, четвърт век по-късно се надявах в България вече да има изградена мрежа от престижни сервизи за инсталация и поддръжка на качествени АГУ. Няма ли? 

Всичко което не ти е удобно ти веднага го превръщаш в ниско ниво на разговора ! Позволи ми да ти отговоря по в твоя стил за да бъда по добре разбран (надявам се силно).
Логиката е едно а практиката показва друго. Това е отговор за теб който заслужаваш.
За приключенията ми на газ в България и де си скубех косите с една вектра SFI мотор ще ти ги спестя. Че изпочупи всичко де беше преди смукателните колектори.
Когато пристигнах в RD като обикновен турист и ми хареса и уж викам да поостана още малко, реших че е по добре да си купя кола от колкото да давам по 35-40 долара дневно за рентакар. После като тръгвам ще я продам на загуба с 1000 долара и така. Попадам на една фелиция 1.4 (по спомен, може и 1.3 да е била не помня точно но беше нещо с малък мотор). Имаше и газово от предния собственик. Та има тук при мен един планински път де ако съм на бензин с климатик колата  нямаше проблеми но кога съм на газ и без климатик към края му винаги спирах и чаках колата да изстине. Дето викаш половин процент ама аз с моя късмет ...

От чофер до чофер разлика земя-небе. Аз съм от тия де с газта ще има винаги проблеми. Просто ми е много тежък крака.  Щом си имал три коли на газ бъди жив и здрав и скоро да добавиш още и още.

преди 28 минути, BMW Маниак написа:

Логиката е едно а практиката показва друго.

Ама аз това от 2 дена ти го разправям. Щото ти правиш заключения по логика и на базата на впечатления. Аз никъде нищо не можах да намеря, подкрепящо идеята, че правилно инсталирана и поддържана качествена АГУ скъсявала по някакъв начин живота на двигателя. Чиста измишльотина.

Естествено, че една калпава АГУ може да нанесе щети, но това се отнася и за калпав термостат, маслена помпа, компютър, трансмисия и какво ли още не.

преди 1 час, Кумчо вълчооо написа:

Съвременните климатици не способстват за драстично нарастване на разхода! Спирате климатика и отваряте прозорци, шибидах - разхода скача до нива на пуснат климатик. Доказано е, а и не може да се "варите" в автомобила!

Това е почти така, но аз преди десетина години спорих с един колега тук, дали отворените му прозорци на Пежото вдигат разхода колкото климатика. Не е точно така, лично съм го пробвал. Климатика вдига разхода и в зависимост от околната температура. Ако е твърде горещо и трябва да охлади много, естествено, че климатика ще товари повече мотора. При мен разликата в моментния разход според бордкомпютъра е около литър на сто км. В реални услови - пътуване изцяло с климатик и без, разликата е също около литър или малко отдолу. Няма как да излъжеш законите, да си надуеш музиката, да светнеш фарове и халогени, да имаш 50 кила товар в багажника, без да ти трябва, да пуснеш климатик или да отвориш прозорци и да очакваш всичко да е както да караш без тия фактори. Аз откак си взех нова кола, 10 години вече следя разхода на гориво в тоя сайт. За тия 10 години едно нещо е ясно. Колите са ми най-икономични април-май месец, както и септември-октомври. Тогава температурата е 15-25 градуса, климатик почти не се ползва и се кара главно на отворени прозорци когато се налага. Разликата спрямо януари достига литър и половина - два, а спрямо юли-август също литър и половина. Колата е най-икономична, когато се опитвам да карам винаги с 60 км/ч с темпомат. Преди имаше ограничение 50 по маршрута, който минавам всеки ден и тогава разходът ми на гориво бе примерно 6-6.3 l/100  км средно през пролетта и есента. След това махнаха ограниченията и ги замениха с 70 и 80 км/ч. Тогава спазвайки ограниченията и 10 км/ч отгоре, разходът ми скочи до 6.9-7.3 l/100 км. Пак си карам на темпомат, но доста трудно успявах да смъкна под 7 л/100 и то в месеци, през които не включвам климатик и парно. Лятото дори достигнах до парадокс, колата да гори повече, отколкото януари.  Последните 2-3 месеца намалих скоростта до 60-70 км/ч с темпомат и разходът ми отново се доближи до 6 л/100 км. 

Хората правят масова грешка, опитвайки се да изчисляват разхода на климатика в л/км, докато той всъщност гори на час.

Ако си в бавен трафик в горещ ден климатикът може да вдигне ДРАСТИЧНО  разхода. Ако пък се движиш със 150 тогава той ще допринася едва забележимо към и без това високото натоварване на двигателя.

преди 43 минути, zemonti написа:

Хората правят масова грешка, опитвайки се да изчисляват разхода на климатика в л/км, докато той всъщност гори на час.

Ако си в бавен трафик в горещ ден климатикът може да вдигне ДРАСТИЧНО  разхода. Ако пък се движиш със 150 тогава той ще допринася едва забележимо към и без това високото натоварване на двигателя.

Ако се движиш в много натоварен градски трафик или попаднеш в сериозна тапа, би трябвало и колата да гори в литри на час а не в литри на километър. Предполагам, най точно е да се взе под внимание, че климатика консумира 7 до 10 коня от мотора. Та на тази база би трябвало да се смята, колко гориво на час гълтат 10 коня.

Оспамихте темата на човека ...........има си електроника която управлява този газов инжекцион,при моно и карбуратор се слага ТАП/тайминг аванс процесор/,подава се искрата по-рано и така сместта изгаря преди да са се отворили изпускателните клапани.Митове и легенди на семки пред входа сме чували :).Таксиджиите карат по 400-500 хиляди км на газ и нищо им няма.Едно време газаджиите бутаха делкото но пък се разваля работата на бензин.ТАП определя работата само на газ,няма отношение към бензина.За разхода ..........ми моята гори 15-16 газ у града ,извън него 9-10 ,което си е в реда на нещата............1300 кг кола с 90 коня толкова разход ..........ма при 74 стинки газ ко ти пука :) .При ГИ разхода е максимум 1,5-2 литра повече от на бензин.На моята имах проблеми с тихите обороти ,които постоянно играеха .........и на тях им намерих колая ,с едно парче тиксо на отвора на тръбата която смуче въздух ,сега спят на 950 об/мин .Важно е уредбата да е сложена от специалист не от някой самозванец.Проблемите при работа на бензин са.......застоял бензин в резервоара /пада му октана / ,автомобила се пали само на газ и не се кара на бензин това важи за моно и карбуратор ,замърсен филтър в следствие на застояло гориво в резервоара ,прецакана бензинова помпа ,случва се ако се "забравя" да се налее бензин помпата върти на сухо ,не се смазва и се разваля.Газта е капризно гориво от към въздушен филтър,свещи,кабели .....всичко трябва да е изправно ,за безпроблемна работа.

П.П Няма кола на газ която да гори малко в града ,все пак не карате запалка или газов котлон.Изключвам такситата които са на двойна езда,при тях ДВГ винаги е в работен режим .............никога не изстива :)

преди 11 часа, Кико написа:

Само че в БГ са малко фабричните газови уредби или ако има такива, те са главно "нов внос" от Италия, където са разказали играта на автомобилите. 

Моята газова я слагаха в сервиз в Благоевград. В същия сервиз изпращат нови автомобили, на които трябва да се монтира ГИ(преди продажбата), защото така е пожелал клиента. Така колата си е с гаранция и с монтирана газова уредба. Вярно, не е фабрично монтирана, ама гаранцията си остава.

преди 6 часа, nikolela написа:

Ако се движиш в много натоварен градски трафик или попаднеш в сериозна тапа, би трябвало и колата да гори в литри на час а не в литри на километър. Предполагам, най точно е да се взе под внимание, че климатика консумира 7 до 10 коня от мотора. Та на тази база би трябвало да се смята, колко гориво на час гълтат 10 коня.

С жена ми работим на съседни улици, но аз си тръгвам преди трафика и се прибирам за 25 минути, докато тя е тръгни-спри над един час. Тоест климатикът охлажда нейната кола ~3 пъти повече време при едно и също разстояние.

Друго условие - климатиците за ванове, големи джипове и комбита консумират много повече енергия от компактни седани, купета и събкомпакти. Просто има разлика в кубатурата за охлаждане.

Трета променлива - когато на вън е МНОГО ГОРЕЩО аз затварям притока на външен въздух и въртя вече охладения въздух в купето.

на 20.05.2016 г. at 23:32, zemonti написа:

Има някакво старо поверие, че двигателите се износвали по-лошо на газ.

Нещо като легендата, че от говорене по GSM се хващало тумор на мозъка.:help wanted4:

Малко със закъснение виждам темата, но не мога да се съглася с казаното (и следващите постове). На нов автомобил, предвиден де се кара на бензин - хлабините в двигателя са много по-малки от същите на фабрично предвиден да работи на газ (пропан-бутан или метан). Разликата между двете горива - бензин и газ, не е само в температурата на горене, а и в детонационното / октаново число.

Това не е мит / легенда - това е официалното становище на два вносителя на автомобили. Свидетел съм на отказана гаранция / гаранционно обслужване на нови автомобили с нерегламентирано монтиране на газови уредби.

PS. Към питащия - конкретно за VW Polo - много лош избор. Много прехвален автомобил, сравнително скъп (тези втора употреба), с нормален разход извън града и много висок в града - 8 - 8,5 / 100 км.

По-скоро бих ти препоръчал Опел (Корса, Астра) или Рено Клио.

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

преди 1 минута, jhoro написа:

Марко със зъкъснение виждам темата, но не мога да се съглася с казаното (и следващите постове). На нов автомобил, предвиден де се кара на бензин - хлабините в двигателя са много по-малки от същите на фабрично предвиден да работи на газ (пропан-бутан или метан). Разликата между двете горива - бензин и газ, не е само в температурата на горене, а и в детонационното / октаново число.

Това не е мит / легенда - това е официалното становище на два вносителя на автомобили. Свидетел съм на отказана гаранция / гаранционно обслужване на нови автомобили с нерегламентирано монтиране на газови уредби.

Октановото число е в полза на газта. От там имаш предимство че може да я караш с по голямо предварение на запалването без да ти чука аванса. Но само до там.

А такива че на газ на някои им вървят колите повече искрено ме развеселяват. Не че не може но при изправен бензиниов мотор няма как на газ да получиш по голяма мощност. Бензина е доста по калорично гориво. Не напразно колата гори повече на газ.

преди 6 часа, Иво Димов написа:

Оспамихте темата на човека ...........има си електроника която управлява този газов инжекцион,при моно и карбуратор се слага ТАП/тайминг аванс процесор/,подава се искрата по-рано и така сместта изгаря преди да са се отворили изпускателните клапани.Митове и легенди на семки пред входа сме чували :).Таксиджиите карат по 400-500 хиляди км на газ и нищо им няма.Едно време газаджиите бутаха делкото но пък се разваля работата на бензин.ТАП определя работата само на газ,няма отношение към бензина.За разхода ..........ми моята гори 15-16 газ у града ,извън него 9-10 ,което си е в реда на нещата............1300 кг кола с 90 коня толкова разход ..........ма при 74 стинки газ ко ти пука :) .При ГИ разхода е максимум 1,5-2 литра повече от на бензин.На моята имах проблеми с тихите обороти ,които постоянно играеха .........и на тях им намерих колая ,с едно парче тиксо на отвора на тръбата която смуче въздух ,сега спят на 950 об/мин .Важно е уредбата да е сложена от специалист не от някой самозванец.Проблемите при работа на бензин са.......застоял бензин в резервоара /пада му октана / ,автомобила се пали само на газ и не се кара на бензин това важи за моно и карбуратор ,замърсен филтър в следствие на застояло гориво в резервоара ,прецакана бензинова помпа ,случва се ако се "забравя" да се налее бензин помпата върти на сухо ,не се смазва и се разваля.Газта е капризно гориво от към въздушен филтър,свещи,кабели .....всичко трябва да е изправно ,за безпроблемна работа.

П.П Няма кола на газ която да гори малко в града ,все пак не карате запалка или газов котлон.Изключвам такситата които са на двойна езда,при тях ДВГ винаги е в работен режим .............никога не изстива :)

Офф: Това ме подсети за разказа на един колега, как негов приятел таксиджия, карал 400-500 000 км Лада 110 и искал пак да си купи Лада тия месеци, ако намерел да се продава :) Ако не, Дачия. 

То аз като купувах един Запорожец преди години, бях трети или четвърти собственик. Километража бе спрял на 1600 километра, което ще рече, че е превъртан поне веднъж. А ЗаЗ  да издържи толкова, е добро постижение. Какво остава за съвременните коли? Кола, когато се поддържа, се кара и милион километра. Без значение марката. 

Понеже все за майстори говорите, аз ще попитам нещо. Колко от вас правят редовно техническо обслужване на старата си кола така, както е писано в дебелите книги? Смяна на всички филтри, масла, течности когато се налага, свещи на 40 000 км, ремък на 7 години или колкото км му се полагат, чистачки... И колко от вас ходят във фирмен сервиз, колко на майстори и колко на псевдомайстори? Сигурно много от вас си сменят и сами тия консумативи. С газовите уредби нещата са още по-мъгливи. Ако от бензинови мотори разбира всеки втори, то от газови инсталации никой. Е, тогава как газовите инсталации ще издържат повече от мотор, каран само на бензин и как газовата инсталация ще е в същото техническо състояние както бензиновия мотор? Няма как. Поне не и в България.

Аз лично го правя преди предписания срок даже :) ..........в дебелите книги пише агренажен ремък 4 години или 60 000 км :) ,пистовия кът почне да свири леко може да се опне ко  продължи се сменя .АГУ на моно е изключително прост възел ,бутилка,горивопроводи ,изпарител ,ключ и  клапан ..........нищо сложно няма.Изпарителя Lovato или BRC може да изкара и 100 000 км без да се наложи смяна на платната ,филтъра на клапана се сменя всяка година.Нищо сложно няма стига да е монтирана от специалист.Аз ходя в един гаражен сервиз,баща на мой колега много читав майстор .Жена ми кара Лагуна 2 дци,та от известно време тази кола засмукваше въздух преди ГНП-то и колата буквално умираше,ходихме  по сервизи по диагностики  .Дадох я аз на тоз човек .......................оказа се един скъсан маркуч от дебитомера и затлачена сонда от резервоара  ,смени и тампона на скоростната кутия ,сложи пръскалките  за фаровете на предната броня...........и това за 30 кинта всичкото :) .На моята кола ми прави стартера преди месец срещу 25 кинта за труд .Да ти спомена кво ми натвориха големите майстори в Примекс със задните спирачни апарати миналото лято :)  ,как ги обслужиха и как ми върнаха колата почти без спирачки .И познай как се търсят спирачни апарати 2 -ра ръка за 20 годишна кола за 2 дена ,че трябва да ходя на море .Така че не се лъжете по големи сервизи и фасади .

преди 2 часа, Кико написа:

И колко от вас ходят във фирмен сервиз, колко на майстори и колко на псевдомайстори?

Не знам как е в БГ, но тук рядко някой стъпва във фирмен сервиз за не-гаранционна кола. Цените им са толкова високи, че излиза по-евтино да смениш колата, отколкото да я поправяш.

преди 3 часа, jhoro написа:

Марко със зъкъснение виждам темата, но не мога да се съглася с казаното (и следващите постове). На нов автомобил, предвиден де се кара на бензин - хлабините в двигателя са много по-малки от същите на фабрично предвиден да работи на газ (пропан-бутан или метан).

Говориш за flex-fuel автомобили. Там става дума за етанол и метанол, чието горене е доста по-свирепа работа от бензин и автогаз и наистина има разлика по двигателя.

преди 3 часа, jhoro написа:

Ами естествено, че ще отпадне гаранцията на неоторизирано модифицирана кола. Как става че, ако модификацията е извършена в упълномощен сервиз гаранцията важи дажи и с АГУ?!?

Някои производители обаче предпочитат да не им се бърка по и без това сложните двигатели и не дават лиценз за инсталация на АГУ даже и на оторизираните си сервизи. Това обаче не са марки, целещи се в бюджетни клиенти, таксита, евтини служебни и деливъри.

преди 8 часа, zemonti написа:

Не знам как е в БГ, но тук рядко някой стъпва във фирмен сервиз за не-гаранционна кола. Цените им са толкова високи, че излиза по-евтино да смениш колата, отколкото да я поправяш.

И в българия не е по-различно - поне където съм ходил. Имат си фиксирана и доста прилична цена за труд, на час. Частите - отделно.

В България преобладават "дъртите кошници", ама тук, в ЮК, голяма част от автомобилите са с регистрация "14 / 64" или "15 / 65". Което означава, че са купени първата / втората половина на 2014 или 2015 година. Вече се виждат и доста с "16" - 2016 год. Изобщо - след петата - шестата година автомобила е ... доста стар.

Сега гледам друго - често се появяват хибридни или направо електрически, така че въпроса с газта май ще поотпадне. Макар, че тук, ако караш на LPG - ти е почти без пари. 45 - 50 пенса на литър.

преди 8 часа, zemonti написа:

Ами естествено, че ще отпадне гаранцията на неоторизирано модифицирана кола. Как става че, ако модификацията е извършена в упълномощен сервиз гаранцията важи дажи и с АГУ?!?

Някои производители обаче предпочитат да не им се бърка по и без това сложните двигатели и не дават лиценз за инсталация на АГУ даже и на оторизираните си сервизи. Това обаче не са марки, целещи се в бюджетни клиенти, таксита, евтини служебни и деливъри.

Те затова направо ги правят фабрично монтирани. Щото оторизиран или не - в сервиза няма тепърва да правят основен ремонт. Да сменят клапани, семерини и прочие.

Спомням си преди десетина години, като относително нов и неориентиран емигрант влязох в един такъв сервиз. За смяна на ремък и течности ме одраха $1510 за кола, която бях купил за $2200  седмица по-рано. Сериозно се обадих на жена ми да обсъдим дали да плащам, или да им я оставям.

преди 13 часа, Кико написа:

И колко от вас ходят във фирмен сервиз, колко на майстори и колко на псевдомайстори? 

Всеки един гаранционен сервиз може да ти постави газова уредба,на съответна цена разбира се .За фирмата като купувахме Дачии шефовете се замислиха за бензинови заради по-ниската цена ,като щеше да им се сложи АГУ .Дълъра на Дачия спомена цифра 3200 за ГИ :) ................дизела дойде по-евтино .Масова практика по сервизите е да взимат авточасти на едро с отстъпка и да си бичат надценка по тяхно осмотрение.Дори в Шумен ако им занесеш чати се цупят или направо отказват ремонта .

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.