Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Любима марка кола и защо?

Featured Replies

преди 3 часа, A.com написа:

Ситуация: прибирате се в къщи. Виждате, че колата може да измине още около 50 км с наличното електричество. Електричката ще я оставите цяла нощ включена в контакта и на сутринта батериите ще са напълно заредени. Обаче, 15 минути, след като сте се прибрали се оказва, че веднага трябва да отидете на място, отдалечено на 150 км с колата си. Какво ще направите?

Купувам от супера 10 батерии по 1,5 волта, връзвам ги за батерията на колата и минавам 300км.

А?

• Отговори 162
  • Прегледи 16,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 6 минути, algor написа:

Купувам от супера 10 батерии по 1,5 волта, връзвам ги за батерията на колата и минавам 300км.

А?

Може да звъннеш на комшията. Вземаш маркуча за зелето и му казваш "комшо да ми наточиш 50-100KW от твоята а аз утре връщам.

преди 3 часа, algor написа:

А?

Дай схемата на свързване. :)

Тази зима един тук в Монреал разправяше, че всеки път като валяло сняг жена му взимала неговата кола, защото с нейния Нисан Лийв имала огромни шансове да остане без ток в задръстването на връщане.

Бензиновите коли също качват разхода в задръстване, но при тях поне отоплението е в излишък. При електрическите обаче то може да увеличи разхода В ПЪТИ, защото не гори ток на километър, а на час. Ако закъсаш не можеш да спреш на бензиностанция да налееш набързо, или да извикаш пътна помощ с тубичка. Прябва да те натоварят и да те изтеглят.

преди 4 часа, zemonti написа:

Тази зима един тук в Монреал разправяше, че всеки път като валяло сняг жена му взимала неговата кола, защото с нейния Нисан Лийв имала огромни шансове да остане без ток в задръстването на връщане.

Бензиновите коли също качват разхода в задръстване, но при тях поне отоплението е в излишък. При електрическите обаче то може да увеличи разхода В ПЪТИ, защото не гори ток на километър, а на час. Ако закъсаш не можеш да спреш на бензиностанция да налееш набързо, или да извикаш пътна помощ с тубичка. Прябва да те натоварят и да те изтеглят.

Всъщност, зареждането може да стане и много бързо - за няколко минути. Разбира се само до определен капацитет на батерията, колкото да минеш още малко километри. Оня ден чета новина, че Тесла почва да строи 150 електростанции в Европа. Ще дойде един момент, когато бензиностанциите ще са по-голяма рядкост от електростанциите. А новите технологии вече позволяват доста бързо зареждане, без да е необходимо да губиш цял ден или цяла нощ.  Относно това, което е измислил Алгор се сетих за един случай, когато далече от дома, на почивка, останах без батерии във фотоапарата. И аз като него си викам - голяма работа, ей сега ще купя някакви батерийки и готово. Купувам аз, ама нали не ми се даваха 15-20 лева за такива, предназначени за фотоапарат, дори и не можах да включа фотоапарата. При колите е още по-зле. Всеки развива собствена технология или най-много да е взел лиценз от друг. При ДВГ имаме главно два вида - бензинови и дизелови. Тогава изборът е да отвориш капачката на резервоара и ако влезе маркуча на бензоколонката, да наливаш. Поне така е при Форд, защото те май са единствените, използващи от години много смислената система, предотвратяваща зареждането с грешно гориво. Макар че скоро ми попадна статия, в която се споменаваше за друг производител, който ще ползва подобна система. Та боклуците Форд отдавна са елиминирали един потенциален проблем за голяма повреда, струваща хиляди.  Ето и още една мъничка причина да симпатизирам на Форд. 

преди 13 часа, A.com написа:

Ситуация: прибирате се в къщи. Виждате, че колата може да измине още около 50 км с наличното електричество. Електричката ще я оставите цяла нощ включена в контакта и на сутринта батериите ще са напълно заредени. Обаче, 15 минути, след като сте се прибрали се оказва, че веднага трябва да отидете на място, отдалечено на 150 км с колата си. Какво ще направите?

Купуваш станция за бързо зареждане. Разбира се, това ако не искаш да оставаш на пътя и те дразни чакането. За мен проблемът не е в чакането, а в липсата на гараж. Много хора в България нямат гаражи. Е те къде ще зареждат автомобилите си? Може би ще пуснат от осмия етаж кабел? Не става. На Запад може и да става - и заради ниското строителство и заради евентуалната организация по паркингите, но тук в БГ нито има ниско строителство, нито паркинги. Няма чисто физически къде да се монтира зарядна станция. Има и още един проблем - циганския. Сори, ама с цигани електромобили няма да караме никога.

Иначе на мен ми стига пробег 50 километра на електричество. Обикновено електромобилите предлагат пробег доста над 100 км и стигат до 500. Напълно достатъчни за мен. Дори зимата. Зимата, а дори и оня ден, съм оставал в задръствания. Въпреки че съм с бензинова кола, аз изключвам мотора от време на време за пестене на гориво, докато не ми стане студено. Оная сутрин половин час киснах на Дунав Мост заради шибаните турчеля и калпавата българска полиция, но си изключвах двигателя. Какво, топлото не ми е по-скъпо от парите ;)  

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 4 часа, Кико написа:

Всъщност, зареждането може да стане и много бързо - за няколко минути. Разбира се само до определен капацитет на батерията, колкото да минеш още малко километри. Оня ден чета новина, че Тесла почва да строи 150 електростанции в Европа.

Всички признават, че електричките са колите на бъдещето, но с днешните батерии и зарядни...

преди 4 часа, Кико написа:

За мен проблемът не е в чакането, а в липсата на гараж. Много хора в България нямат гаражи. Е те къде ще зареждат автомобилите си?

Стъписващото за мен, когато дойдох в Канада, е че всички (почти) имат гаражи на къщите си, но никой не ги използва за колите си. Дори зимата разпъваме едни специални навеси - стоманени скелета с платнища, но гаражите служат за складове.

img_20151128_104611.jpg

Тези навеси сме задължени да ги разглобим до средата на април, иначе - глоба. Много са полезни - едмо, че няма нужда да ринем алеята пред гаража, второ пази колата от скреж и сняг. Снегът се чисти лесно, но канадският скреж може да ти oтнеме мнооого време. Електричката просто няма шанс да го разтопи, ако те завари извън дома.

2-iced-car.jpg

Няма как всички да имат гаражи. Само направи сметка, че там, където се ползват главно електромобилите - в града, имаме високо строителство. Ако навремето е имало възможност всеки с автомобил да има гараж, то днес няма как на всяко семейство да се осигури гараж, дори строителството да не е толкова високо, а примерно на 4-5 етажа. представи си сега, че при 4 етажна кооперация, има 4 електромобила. Пространството пред кооперацията е има няма 10 метра в ширина и най-много 2-3 в дълбочина. Там трудно биха се събрали и два автомобила, другите два на отсрещния тротоар. Ама и там ако има кооперация какво правим? А ако това е панелен комплекс и с панелки по 3 семейства на етаж? 8 етажа, това са 24 електромобила. Къде ги зареждаме? В градинката на децата ли? няма как да стане с електромобилите, колкото и да им се иска на някои хора. Лично аз 1000 пъти да съм си купил мотоциклет, но чисто и просто няма къде да го държа. И никой около мен няма. Има десетина клетки по нашата улица, но семействата въпреки ниското строителство, са 30-35 на разстояние не повече от 50 метра. И къде ги събираме тия 30 електромобила с 10 клетки за гаражи? Да не говорим, че тук е и като малка магистрала за циганите. А нали знеш как се проверява циганка за бременност? Ръгаш и медна тел в оная работа и ако някой я хване отвътре, значи е бременна. Е няма как да стане. За да се случат тия неща, първо за всяко семейство в кварталите трябва да има осигурен поне един гараж или паркомясто с колонка за зареждане. И не само да има колонка, а и тая колонка да се пази от вандали. Отделно трябва да пазим и медната жица в електромобила, че проблем голям. Изобщо, забрави за електромобилите, ако не се осигурят тия две простички неща - безопасно паркомясто на всеки. Виж, хибридите или водородните автомобили са друга бира - студена. Там съм съгласен, че един не plug-in  хибрид е бъдещето, както и евентуално водородните автомобили. Там не ни трябва специално паркомясто, няма и защо да се притесняваме за пробега.  Макар че няма как да сипим водород както бензин, но пък винаги има вариант с подвижни водородни пътни помощи. Виж, подвижна пътна помощ за електричество също е възможна. Друг е въпросът колко ще струва 20 минути зареждане на пътя примерно. Щото за 20 минути вече има зарядни устройства, които пълнят батерията на 80%, а това е много. Но пак остава проблемът с това, къде си зареждаме автомобила. Ако сме на село, ок, място много. Ама там за какво ни е електромобил? Нали целта е да пестим гориво в града, където електромобила е най-изгоден при чести спирания?

Току що, zemonti написа:

Админ, няма ли да разделите темите?

Админа едва ли ще се занимава и с това !

на 5/6/2016 at 0:17, BMW Маниак написа:

Много тактично ми отговори с усмивка и един клип де нямаше нищо общо към N.m.

Ти наистина ли си мислиш че е много удобно да стоиш като сопол докато се зарежда колата ти ? Представям си ако чакащ и опашка какво ще е!!!
Аве я да те питам понеже от страни всичко изглежда розово. Ти имаш ли идея колко батерии има тази кола, на колко време се сменят и колко струва консуматива ?

При мен всички де имат соларни панели сменят по 24 да не кажа и 48 батерии Trojan (малко над 100 долара парчето) на през две години и като теглиш чертата ми по добре да си плащаш тока към енергото та за това питам при тесла как са нещата с консумативите?

Не знам тактично ли беше, ама беше забавно, как спортен модел забива муцуна периодично, докато ел. седан ускоряваше непрекъснато без никаква загуба на време в смяна на предавки!

По отношение на батерията, Тесла дават гаранция 8 години(поне за Модел С, а предполагам и на Х) без ограничение на пробега.Доколкото имам бегла представа, са проектирани след 168 000 км да имат поне 90% капацитет и да издържат ок. 16 години и около 60% капацитет.По отношение на цената ми се върти в главата нещо от сорта на 10-12 000 долара.Това допускам, че е без такси и труд.Предвижда се гигафабриката на Тесла да започне да работи 2017-а, и предполагам ще съвпадне с пускането на модел 3, като ще заработи с пълен капацитет през 2020-а година.Тогава се очаква и цената на киловат да  падне на около 40 долара.Сиреч поръчваш си 90 киловатова батерия и плащаш около 3 600.Това дали цената ще падне чак на тези нива ....ами само времето ще го покаже.

Колкото до опашките...ами то при премиерата на модел 3 пред сума ти представителства се бяха образували опашки от чакащи хора, някои още от предния ден дори, за да си поръчат модела.Да не споменаваме, че ще чакат около 2 години, преди да си получат колите!Но е факт, че има интерес.Колкото до чакането на зарядните станции - доколкото съм чел и виждал по клипчета, правят ги в близсот до заведения и/или търговски центрове.Така, че 1 час не би трябвало да е проблем.

на 5/6/2016 at 8:09, zemonti написа:

Невероятно! Соларни панели успяват да захранват зарядни с капацитет почти 1000 пъти над техния. Хич не е "лоша работа".

Само дето небрежно забравяш да споменеш за дебелия захранващ електропровод, идващ от близката АЕЦ. Както забрави да споменеш, че Тесла 3  които уж "били на пазара" всъщност ще се доставят след почти 2 години. Както забрави да споменеш, че в сравнителното ти видео за цената на електрическата кола можеш да си вземеш бензинова+гориво за целия и експлоатационен период. Както забрави да споменеш, че проектозаконът в Норвегия засяга само определен тип возила. Както забрави да споменеш, че при определени условия КПД на ДВГ надвишава това на ТЕЦ и то най-често в студени държави, като споменатата Норвегия...

О, да бил съм забравил викаш.Я да ми припомниш, къде съм твърдял, че модел 3 са вече на пазара?Това и преди се опита да го прокараш, ами нещо забрави да ми покажеш, къде съм го написал!

Забрави и да ми покажеш ДВГ, който ти връща гориво в резервоара!Защото при електрическите има едни такива лоши системи и при спиране ти зареждат батерията.

Забрави също да напишеш, колко процента от консумираната ел. енергия отива за заредждането на ел. автомобилите!Да не се окаже, че процента ще е нищожен, а?

Съвсем забрави да споменеш, че ако по света има само ел. автомобили няма да са нужни скоростни кутии, респективно няма да е нужна ел. енергията, която консумират заводите за производството на отделните компоненти и сглобяването им.

Забрави още да споменеш, че няма да е нужно масло при ел. автомобилите, нито маслени филтри, респективно няма да се консумира ел. енергията в заводите, където се произвеждат.

Забрави да споменеш, че и ауспуси няма да са нужни на ел. автомобилите, т.к. те не отделят газове, съответно няма да се консумира никаква ел. енергия за направата им.

Да не забравяме и бензиностанциите, които ще намалеят драстично.И там, макар и нищожно като дял, ще намалее консумацията на електричество.

Ще кажеш ли, моля те, кога започва да ти духа топлото на теб, когато си оставил колата навън през нощта и температурите са паднали на "сладките" минус 20 без различните фактори и на над минус 30 с различните такива?Защото на мен ми се е случвало чак след 15-20 минути да дойде топлото, а не съм с дизелак!

И я кажи, какво не ти се нрави повече?Това, че ДВГ отделят газове или това че ел. автомобилите не отделят такива?

на 5/6/2016 at 3:25, algor написа:

...

Първите няма кой да ги бие....... комфорт на возията и защита на водача при ПТП (най-вече за модела ML - GLE говоря)
....

Ами позволи ми да не се съглася за комфорта на возията - там Ситроен от много време са ненадминати(странно защо ли Мерцедес и РР са купували патенти от тях), както и за защитата на водача - там Волво от десетилетия определят модата.

Само ще ти припомня, когато преди няколко години американците въведоха един нов тест - при удар с малко покритие, доста производители на автомобили, вкл. и Мерцедес бяха хванати по долни гащи, образно казано и се видя, кои производители правят автомобилите си, за да са сигурни при катастрофа и да предпазят пътуващите и кои ги правят, за да минат тестовете с нужната оценка.

Не знам аз за електромобилите, но преди няколко дни един елкектрокар се подпали на работа. За мен електромобилите са шибани и нямат бъдеще в България, освен ако не ни го наложат. А наложат ли ни го, това означава 80% от българите да са без автомобил, щото няма къде да го зареждат. Дано това не се случва никога или поне дано дотогава си оправим държавата. Само че не ми се вярва с  тия напъни американците и Брюксел непременно да ръководят света. В един момент сигурно ще ни забранят да караме автомобили по някакви техни причини. Тогава се чудя каква ще бъде реакцията на българина. Най-вероятно никаква, щото пак ще ни омотаят и ням,а да ни позволят и гък да кажем.

на 5/8/2016 at 7:28, zemonti написа:

Аха.

Отговор в стил: "А вие пък що си биете негрите?"

Само това ли успя да измислиш?

На една камара неудобни въпроси не отговори, една камара глупости написа.Сега видях, че и друга безподобна глупост си написал в темата.Това, че електричката нямала шанс да разтопи канадският скреж.Ами те в Тесла си имат система за подгряване на автомобила, която можеш да включиш от смартфона си.

Ето, образовай се:

Как ти се хареса казано от автора за системата за подгряване?Голям недостатък си е, нали?

Друго забавно беше това с шатрите, пардон - навесите.Те предпазвали автомобилите с ДВГ.А електричките предпазват ли ги?

И още нещо.Поясни какво имаш предвид под мнооого време за почистване на канадски скреж, моля те?!Да сравним, кой, каква представа има за време..

Редактирано от StoqnS (преглед на промените)

преди 1 час, StoqnS написа:

Само това ли успя да измислиш?

За теб толкова. Ако се научиш да се концентрираш върху дискусията може пак да пробваме някой ден. Не се занимавам с тролове, които отговарят на въпрос с въпрос.

Жив и здрав!

По принцип харесвам Мерцедеси особено CLK 3.2  без значение от горивото, но са вечни и изтървах 4 такива зимата да купя и си взех бе ем ве, а иначе за икономия карам автобус и голф на газ и като ми писне от всичко камион а най обичам да летя на самолет или да се возя в метро или влак но не ми дават да карам тези превозни средства.

преди 12 минути, zemonti написа:

За теб толкова. Ако се научиш да се концентрираш върху дискусията може пак да пробваме някой ден. Не се занимавам с тролове, които отговарят на въпрос с въпрос.

Жив и здрав!

От скоро го познаваш и за това не си му свикнал. На мен ми отговори с клип, ни в клин ни в ръкав! Още преди време го определих за доста интилигентен бот, но все още му е рано да мине теста на Тюринг.

преди 2 часа, zemonti написа:

Жив и здрав!

Ами, ако бълваш глупост след глупост и лъжа след лъжа, нормално би следвало да очакваш някой да те попита това онова.Ясно е, че ще има неудобни въпроси, но явно в твоя случай е по-удобно да се скриеш в дупката и да си траеш.

преди 2 часа, BMW Маниак написа:

Нали за батерията питаше.

Я го виж този юнак.За една година 90 000 км е навъртял с неговата Тесла.

Да му мислят от Тесла, ако я кара така и в следващите 7 години.Направо да си му заделят 5-6 батерии - да си има човека.

• 1 месец по-късно...

Здравейте ще започна с това ако има друга такава тема извинявам се,не съм видял до сега.Та по темата коя марка предпочитате да карате,любима и защо тя ви е такава какви са предимствата ви точно в тази марка примерно Peugeot и с какво я смятате по-добра пък отново с пример Skoda.Имах такава кола, изминах толкова километри, това се повреди и това поправих по нея. Разход.. екстри... За това я харесвам и бих си купил пак такава!! .Нека най-вече запалянковците по тема коли да коментират.. :)

Редактирано от KOCKAR (преглед на промените)

Mercedes, Audi, VW, BMW, Ford в реда на харесване стоят пред мен.

Служебната марка, а защо, то е ясно:D

преди 2 минути, KOCKAR написа:

Дам,аз съм на твоето мнение с леки забележки към форд-а. Иначе Mercedes завинаги.....! :)

Какво не му харесваш примерно на S-Max?

преди 4 минути, lupis написа:

Служебната марка, а защо, то е ясно:D

Какво не му харесваш примерно на S-Max?

Като цяло на външен вид колата ми допада и мисля,че е един добър избор за един шофьор да си купи тази кола но аз просто не съм фен на Форд.. Много отдавна имах Форд Фиеста за която не искам да си спомням издвам я продадох след хиляди опити да я вкарам в пътя...От тогава се отказах от Форд доколкото за С-Макс мисля че вече ще е съвсем различна или поне се надявам ако съдя и по години.Съмнява ме да има голям разход,а мотора отдалече мисля дори и да не съм я карал е че е пъргав.

преди 2 часа, KOCKAR написа:

Здравейте ще започна с това ако има друга такава тема извинявам се,не съм видял до сега.Та по темата коя марка предпочитате да карате,любима и защо тя ви е такава какви са предимствата ви точно в тази марка примерно Peugeot и с какво я смятате по-добра пък отново с пример Skoda.Нека най-вече запалянковците по тема коли да коментират.. :)

Мине не мине тримесечие и темата се повтаря. Скоро имаше такава, че даже и с анкета. 

Иначе моята любима марка е Форд, щото и карам такива над 10 години. Ако говорим за предимства пред Мерцедес например...то това е цена/качество. Говоря и за нови и за стари автомобили. Ако за 10 000 лева на старо може да купиш почти нов Форд, то дай пример какъв Мерцедес може да вземеш за същите пари.  Или да кажем, ако решиш да обслужваш тая кола, да и правиш застраховки, да я зареждаш с гориво...колко пари ще дадеш при Мерцедес и колко при Форд?  Ама да оставим несравнимите неща, щото винаги ще се намери някой да скочи и да вземе базова C-класа  вместо Ford Mondelo Vignale. Чавка не ми е изпила акъла все още. Преди малко си мислех, че талигата направи 5 години и може би е добре да напиша едно есе, както правя винаги. И сега гледам тая тема тук. Все пак да кажа, защо избрах Ford Fiesta. Само да не се получи много дълго. Нещата почнаха някъде около 2000 година, когато се появи Ford Focus 1. Тогава карах руская машина времени, но пък четях всякаква преса, както и днес. Та там ми попадна една класация на най-надеждните автомобили и Фокус бе обявен за номер едно в Англия. Не че това е от някакво значение, но пък ми се наби в главата и почнах да следя Форд като марка. Все едно както днес някои следят историята на Хюндай, защото доста реклама, статии и какво ли не имаше последните 5 години. В един момент човек подсъзнателно почва да приема Хюндай за много добра покупка. Но да се върна на Форд. Тогава пари нямах, карах си руската машина, докато не я продадох на един циганин. Трябваше да търся друга кола и не исках вече през ден да съм под нея. Затоа реших да събера 5000 лева и да не давам по-малко за стара кочина. Ама така и не ги събрах, та се наложи да си купя нова, базова Фиеста с климатик за около 17 000 лева. Там влияние оказа не само мнението ми за Форд, който тогава смятах за сравнително качествена и надеждна марка, а най-вече финансовите условия. Ще уточня. Отивам в магазина, искат ми лична карта и свидетелство за съдимост, плащам първоначална вноска, данъци и застраховки и вземам автомобила. Никой не ми иска бележка за доходи или някаква гаранция. Не намерих друг такъв вносител. Другите искаха и доходи и поръчители и какво ли не. А нали се сещаш, че в ония години пари се даваха главно на ръка. Е, нищо че като дойде колата, вече бяха почнали да ми плащат цялата заплата на фиш, но това е отделен въпрос. Взех машинката, търкалях я 5 години и видях какво може и какво не може тоя Форд. 75 коня беше, което за 1100 килограма купе е достатъчно за доста пъргаво придвижване не само в града, не гореше много, ама не беше и малко като абсолютна стойност - 6.7 л/100 км за целия срок на експлоатация. И като видях какво ми трябва, реших да го имам в новия автомобил. А това бяха доста неща, които и до днес ги няма стандартни дори в автомобили от компактния и средния клас.Та така, конфигурирах си моята колица, избрах си цвета за една седмица яко мислене и си я изплатих. Сега реших да не я сменям, щото няма с какво и да чакам да видя догодина какво ще представлява следващия модел на Фиеста. Не ми трябва по-голяма кола, а само по-мощна и с по-качествен салон. Това, на което ще обърна внимание в бъдеще, ще е мощността и качеството на материалите. Чува се за Fiesta Vignale,  а това е от добре по-добре. За незапознатите, това е марка на Форд, под което име се правят автомобили с по-качествени салони и някои други неща.  А защо реших да сменя колата? Щото 3 години след като взех старата, се качих на новата Фиеста. От раз видях огромната разлика между поколенията, влезе ми пак мухата в главата и след две години си я купих. Затова и сега не искам да се качвам на по-нови автомобили, щото пак ще ми влязат в главата, но аз не искам да ставам заложник цял живот на някакви вносители на автомобили и банки. Кеш пара и това е.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.