Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Любима марка кола и защо?

Featured Replies

Има три марки, които са достъпни за по-голямата част от шофьорите, и всичко освен тях е компромис - Honda, Toyota, Subaru.
И трите влизат с повечето си модели преспокойно в клуб "1 милион изминати километра на двигател" - пословично здрави.

Дуракоустойчиви, не един път съм коментирал с моя инструктор колата, на която карах преди години - Toyota Yaris 1.4D, ами още си я кара. От 2004 до ден днешен, казва - "Сменям само консумативи!". А колата я ръгат всеки ден и по много новобранците.
Subaru - пионер в 4х4. Лично мнение - най-доброто 4х4 на достъпна цена. Ни Ауди, ни ЗИЛ, не искам да чувам. На тези, които им е интересно, може да прочетат в исторически план как се случват нещата и да погледат поне някое клипче в youtube "subaru forester snow" (е има и по-интересни от типа на "russian truck crossing river" ама не вярвам да си търсите баш такива ПС :)).
Нормални цени на консумативи и части. Нищо общо с голямата лъжа, дъвката в годините, че на японските коли частите им били непосилно скъпи за огромната част от шофьорите. Нищо подобно! Съпоставка правя и с VW и Renault, уж "народни" коли. Цените са почти еднакви. Друг е въпроса, че който търси и кара японска кола от гореизброените, в повечето случаи не търси евтинията и репликата от българския пазар, накратко кочина, а залага на вносни части, като се стига и до САЩ/Япония, но всеки прави своя избор. Правят се ежемесечни поръчки директно от САЩ/Германия/UK, където пък частите си идват от заводите в Япония. Разликата в цената от това да си го купиш от там и от тук е до 10-15%, разликата в качеството няма как да се коментира.
По официални данни на TÜV (http://www.anusedcar.com/) за почти всички сегменти "над 7-8 годишни и повече коли" и трите марки заливат с представители по топ местата (само едно Porsche 911 се лута напред-назад из първите в класациите, ама пак не вярвам да си купите такова). Защо 7-8 годишни ли, ами защото това са най-масово караните в България. Статистиката е на база данни от официални сервизи в Германия, какви коли (модел, марка, година) ходят да бъдат поправени, кога и защо. 
Коректно ще е да отбележа и слабите им страни - грозни (повечето от моделите, но след 2003 вече чуват петлите как трябва да изглеждат, за да бъдат търсени на европейският пазар) и без особени екстри. Да нямат кожени салони, доста дървено изпълнение са им купетата от към материали и усещане. Въпреки това, всеки избира - да му е кеф да си гледа интериора, докато си чака реда в сервиза или да пътува по всяко време, независимо от условията, без особени притеснения дали ще стигне от точка А - до точка Б (Subaru AWD, не ми плащат от Subaru за реклама :D).
Друг плюс е маниашките общности, които имат. Особено Honda и Subaru в България.
А и каквото и да си говорим, хората които ги карат в 90% от случаите (изключвам келешите с техните дараци), вадят вид на улегнали, умни хора, които ги е грижа за какво дават парите си и как експлоатират автомобилите. Другата страна на монетата няма да я коментирам дори - всеки ден са в новините.

Лично аз карам Honda Civic '01, бензин. Карал съм и Renault Laguna 1.8 '96 пак бензин. Карам постоянно нови, стари, японски, немски коли, имам база за сравнение, та това е личното ми мнение, не искам да натоварвам никой с него, по-скоро да покажа на тези, които нямат много информация за японските коли.

• Отговори 162
  • Прегледи 16,3k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 часа, Wessly написа:

Има три марки, които са достъпни за по-голямата част от шофьорите, и всичко освен тях е компромис - Honda, Toyota, Subaru.
И трите влизат с повечето си модели преспокойно в клуб "1 милион изминати километра на двигател" - пословично здрави.

Дуракоустойчиви, не един път съм коментирал с моя инструктор колата, на която карах преди години - Toyota Yaris 1.4D, ами още си я кара. От 2004 до ден днешен, казва - "Сменям само консумативи!". А колата я ръгат всеки ден и по много новобранците.....

Това със "Сменям само консумативи" го има само в България  и в манталитета на българина!Категорично!!!

Един приятел доливаше на своята Корола 800 мл масло....на седмица!!!Продаде я на 330 000 км за.....500 долара с почти нови гуми(250 кинта от цената е заради гумите).Проблемите през годините му бяха неизброими, а външния вид на колата беше под всякаква критика.Предна дясна врата беше толкова изгнила, че беше лепил дупките от ръждата със скоч по цялата дължина.Праговете......липсваха!Колата сутрин палеше според настроението си - кога от първи път, кога от пети.

Колкото до Хонда.Ами аз карах към 4 години Сивик и да ти кажа....мноооооого далече си беше от "сменям само консумативи".Освен разбира се, ако под консуматив не разбираш всяка една част, която сменяш под колата си и всеки един ремонт, който се прави по нея!

Вкратце, твоето беше поредният епизод на "Митове и легенди" за някоя марка - в България този сериал определено е номер едно!

А аз точно за първите Яриси съм чел по списания, че имат големи проблеми с течове на масло. Чудя се, как ще минат милион километра при дураци зад волана :P

преди 6 часа, Wessly написа:

Лично аз карам Honda Civic '01, бензин. Карал съм и Renault Laguna 1.8 '96 пак бензин. Карам постоянно нови, стари, японски, немски коли, имам база за сравнение, та това е личното ми мнение, не искам да натоварвам никой с него, по-скоро да покажа на тези, които нямат много информация за японските коли.

Че кой е против японските коли, не разбрах. Въпросът е, дали японското качество е мит или не. В БЪлгария през осемдесетте се зароди някакъв култ към японските автомобили и изобщо към японските стоки. Все едно Япония не е на Земята, а някъде в мъглявината Андромеда, милиарди години пред земляните. 

Като станах шофьор минах през Форд, Опел и Рено Лагуна 1 (в ранните ми години), това бяха все семейни коли - тъй като живеехме в двуетажна къща, си ги деляхме с баща ми. 
Но ми поодъртя задни*а, хванах си парцалите и се преместих. Купих си тогава - Renault Laguna 2 1.8 16v бензин с всички екстри (но без навигация), карах си я щастливо докато не я смених за Renault Megane III, който в момента е вече на 2 години и половина. От Лагуната баща ми остана впечатлен, та в крайна сметка му я подарих. Все още си я кара щастливо и безпроблемно.

Вярно, ремонти правя само в оторизираните сервизи в града. Минавам поне веднъж годишно през сервиза за обстойна проверка. Когато нещо поскръцне - веднага търся проблема и сменям. Масла, ремъци, филтри и филтър купе - всичко се поддържа по книжка. Кара се само с нови гуми, които минават през баланс всеки сезон (не ги държа в мазата и да ги сменям на ръка сам с години както болшинството прави). Сменям гумите на период от 5 години за летни и 4 години за зимни.
Благодарение на всички тези грижи разполагам с надежден автомобил, който върви/вози прекрасно. 

По Лагуната за всички, години през които я карах смених:
- акумулатор; 
- 2 кормилни накрайника;
- датчик за задна скорост;
- изгоряла лампичка на заден десен стоп;
- кабел с датчик на дроселова клапа - беше се изпекал и не уплътняваше хубаво...;
- мека връзка на колекторите;
- ксеноновите крушки на фаровете (пак с препоръчани от производителя, а не с китайски). 
Всичко останало бе консумативи, не че и крушките не са. :)

Частите не са скъпи. Час труд в сервиз на Рено е 40лв с ДДС. А по гаражите - колкото прецени майстора и зависи колко стрували частите, пък гаранция да ти даде - ще имаш да вземаш. Докато от оторизирания сервиз имаш 1 година гаранция за частите и труда. Ако нещо се скапе заради техните базикни - оправят го за тяхна сметка. Колата ви бива завивана с найлони (волан, скоростен лост, седалка) за да не се цапа. Пред вас я пробват и чак тогава ви я издават.

Знам, че според доста изхвърлящи се шофьори на стари кошници, които вият на завой и при потегляне като стадо разгонени вълци съчетаващи се с тюлени, че Рено е кофти марка, цитирайки гордо фразата "Пи*ки, мачки и елхички не поправям". Но...това е тяхно мнение. В днешно време съвременните автомобили нямат кой знае каква разлика в здравина, че дори и в дизайна. Разликата е основно в интериора според класа на автомобила. Но една кола ако не я поддържаш и най-турзарската да е...ще е такава първите няколко години, после неподдържана, колкото и здрава да е била за тези години ще грохне като повечето лашкащи се из България. И на ползвателя й ще му излезе през **** ако трябва да й плаща частите (нищо че ще търси от морги или в краен случай турски и незнайни аналози). 

Всеки автомобил е хубаво докато се поддържа навреме и както трябва.

VW :D Има Golf GTI, има Passat - какво може да иска повече човек от шосейна кола. :)

преди 2 часа, angelovarna написа:

...докато не я смених за Renault Megane III, който в момента е вече на 2 години и половина.

Ха-ха. Как си сменя крушките на мегана - през калника? ;) На Golf-а защо се сменя крушката за 10 секунди? ;)

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 часа, simtech написа:

VW :D Има Golf GTI, има Passat - какво може да иска повече човек от шосейна кола. :)

Ха-ха. Как си сменя крушките на мегана - през калника? ;)На Golf-а защо се сменя крушката за 10 секунди? ;)

Ей, пак ме подсети за един колега с Голф 4, като спомена крушки. Тя се сменя, ама неговите се въртят накъдето си искат. Кара зад мен, единия фар надолу, другия нагоре. Ходи да му ги регулират в сервиз на...точнмо така, Рено :P И накрая с коректора ги вдигна, та да не сменя къси-дълги. Познай какво става като кара зад мен. То не е само да смениш за 10 секунди крушка. Иска си регулиране и не на последно място  - съвест. А такава при голфаджии няма. Говоря за съвест на пътя. 

преди 5 часа, angelovarna написа:

Вярно, ремонти правя само в оторизираните сервизи в града.

Недей така, че мен ме е срам вече да кажа, че сменям филтри и масла в оторизиран сервиз, щото видиш ли, аз давам над 300 лева за всичко + някои допълнителни опции, като например смяна на свещи, почистване на климатика. Другите обаче дават под 100 лева за обслужване. Ама нищо, че сменят почти винаги само масло. За тях оторизираните сервизи са нещо скъпо и ненужно. Може и така да е, не знам, но разбрах нещо много лошо преди 1-2 месеца, когато реших да сменя застрахователната компания. Направих автокаско в ДЗИ, понеже имаше отстъпки, ако се сключи и ГО там, както и ТП в СБА за 15-16 лева. Но каква бе изненадата ми, когато след сключване на застраховката, все пак попитах по-подрробно за условията. Оказа се, че нямам право да влизам в оторизиран сервиз за ремонт! Нямам право да слагам оригинални части, а това трябва да са копия! Догодина естествено пак ще сменя застрахователя, дори това да ми излезе по-скъпо. 

преди 18 минути, Кико написа:

Познай какво става като кара зад мен. То не е само да смениш за 10 секунди крушка. Иска си регулиране и не на последно място  - съвест. А такава при голфаджии няма. Говоря за съвест на пътя.
....Недей така, че мен ме е срам вече да кажа, че сменям филтри и масла в оторизиран сервиз, щото видиш ли, аз давам над 300 лева за всичко + някои допълнителни опции, като например смяна на свещи, почистване на климатика.

Кико, смених си маслото, маслото на скоростната кутия, филтрите с 1 крик и 2 трупчета пред нас. Ще ти кажа, че действително си луд, да отидеш в оторизиран сервиз, където дерат с много сериозно завишени над реалното цени.
Свещите се сменям с глухо ключе за 2 минути. Ако имаш кора - 20 минути. Комплект свещи може да се намери читав под 40лв.
Що иде реч за Голф-а - говориш тъпотии. Освен ако не говориш за 20 годишен не поддържан Голф, на който реглажите на фаровете са изкъртени.
Никакво регулиране не иска обикновена смяна на крушка, защото както е била старата, така ще стои и новата.
Да, грешни пари не давам. Ръцете ти трябва да са в г*за, да не можеш да развиеш няколко болта и да го свършиш сам.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 3 минути, simtech написа:

Никакво регулиране не иска обикновена смяна на крушка, защото както е била старата, така ще стои и новата.

Нима? Аз не останах с това впечатление, да не говорим, че когато купи тоя голф и искаше да сменя крушка, доста повече от 10 секунди се мъчихме. Да кажем, 10 минути. Не знам какво е изкъртено и какво не, но ти казах крайния резултат. 

преди 3 минути, simtech написа:

Кико, смених си маслото, маслото на скоростната кутия, филтрите с 1 крик и 2 трупчета пред нас.

Навремето и аз така правех, че и по два пъти на месец сменях масло. Сега, какви са причините, са друг въпрос. 

Моите свещи по фактура струваха 27 лева, оригинални. Не знам за какви 40 лева говориш, може би подгряващи? 

И понеже заговорихме за крушки, да кажа за колко време сменях моите на предната Фиеста - около 20 минути без да бързам. Там не се бърка под калника, а се откача маската, развива се бронята, придърпва се леко, за да може да се открие достъп до един болт на светлинното тяло ( фара), сваля се фара, акто се внимава да се откачи и буксата на крушката и на спокойствие се сменя. След това по обратния начин се поставя фара. В сервиза вземат за 20 минути труд, толкова е нормата им за смяна на крушка. Това не е малко, защото тогава вземаха по 32 лева на час. Значи за крушка, 11 лева и то само труда. Проблемът при тая Фиеста бе, че смяната на крушка е описана съвсем бегло и неясно. Аз първия път се чудех, да дърпам ли фара по-силно или не, защото не излизаше сам. Оказа се, че е на гумени щипки и трябва да се приложи малко сила. Ама като не е описано това добре в упътването, а иди рискувай. 

За щастие при сегашнта си Фиеста все още не е изгоряла нито една крушка, а колата е над 5 години. Когато се наложи да сменям, тогава ще чета упътвания :P

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 16 минути, Кико написа:

Моите свещи по фактура струваха 27 лева, оригинални. Не знам за какви 40 лева говориш, може би подгряващи?

При  мен се сменя лесно и всичко се регулира! Вместо да давам пари на ненаядени търгаши, имам възмжност да сложа малко по-хубави консумативи. За свещите - то свещи има и по 3-4лв/броя. Аз говоря за иридиеви.
А масло си сменял 2 пъти на месеца, като си го крал.

Ъъъъ, Опел, Вектра(не ме бийте): отваряш капака, навеждаш се над фара, сваляш гумената тапа, откачаш проводниците, махаш старата крушка, слагаш новата, закачаш проводниците, слагаш гумената тапа, затваряш капака. Това за левия фар. За десния ще трябва една отвертка за да се извади една кутия с релета и процедурата е същата. :)

Едно нещо разбрах - всеки автомобил си има лесни и сложни неща и за "на(по)прави си сам".

Редактирано от A.com (преглед на промените)

Повечето нови автомобили са направени така ,че дори и крушка да ти изгори да ходиш в сервиз :) .

на 2.09.2016 г. в 19:41, simtech написа:

Ха-ха. Как си сменя крушките на мегана - през калника? ;) На Golf-а защо се сменя крушката за 10 секунди? ;)

На лагуната си ги сменях сам - отвиваш пласмасовия капак, дърпаш металната скоба, откачаш захранването към фара и сменяш ксеноновата крушка - отне ми не повече от 10 минути процедурата по двата фара.
На Мегана (който е 3ка, а не двойка като от клипа по-горе) още не съм сменял (на колата й изтича гаранцията след 3 месеца и половина), но поне според книжката и груб оглед - има по два болта на двата фара отгоре - отвиват се, издърпва се фара, после пак - махаш капачето и скобата, и сменяш.
Който не може или не му се занимава - в сервиза преди 3-4 години вземаха 30лв за услугата. 

Редактирано от angelovarna (преглед на промените)

Крушките да са проблема :) И на най-сложната смяна, все човек ще намери половин час да се занимава. Виж, вече ако се наложат други ремонти, не знам кое колко излиза. Но за Голфа знам някои нещица. Съединител - 1000 лева почти, като последните месеци цените скочиха с няколко стотака. Десен калник - няма как да смениш на Голф 4, защото не се намира в ни една морга в България, а китайските са с различни дупки. Егати... Огледало...изобщо не се занимавайте да купувате, щото още на следващия ден няма да е ваше. За предпочитане да отидете на стъклар...който си знае как да оправи огледалото, без да му се месите в работата откъде и как.

Редактирано от Кико (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.