Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Охлаждаща подложка за лаптоп

Featured Replies

• Автор
преди 15 минути, the professor написа:

не повече от 80 градуса. ти лаптопа за игри ли го ползваш или за работа? щото ако го ползваш и за двете в най неподходящото време ще се случи най неподходящото - или софтурни (криптовируси)или хардуерни проблеми (видео)

Общо взето и за двете го ползвам, да.

преди 13 минути, Игнатов написа:

Не съм сигурен, че по-ниските настройки ще намалят температурата на картата. Просто ще вади повече фпс, освен ако не се ограничат фреймовете.

Има някаква минимална разлика, след като пробвах набързо, но не знам дали ще е трайна.

• Отговори 74
  • Прегледи 5,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Здравейте,

след като все пак успях да се разбера с хората в сервиза(с определено доплащане, разбира се) и лаптопът ми беше изчистен, въпреки че нямаше особено много за чистене, ме посъветваха нещо от там, за което искам да се допитам до вас. Не успях да разбера много добре, но това, което ми казаха е, че фабрично всеки един процесор е настроен от производителя да работи на 100%  през цялото време. Съвременните машини, със съвременни процесори, какъвто е моя, нямало нужда да работят винаги на 100%, защото това водело до по-голямо нагряване. Ако намаля процесорът от 100%, на 75% да речем, ще усетя чувствителен спад на температурите.

Направих си експеримент и действително разликата е огромна. Ако намаля процесорът на 75% да речем, получавам поне 20 градуса надолу от нормалната температура по време на натовареност. Дали мога по някакъв начин да си навредя или мога спокойно да намалям процесорът, тогава когато имам нужда?

Редактирано от b3s7ch0 (преглед на промените)

Power options >> Maximum processor state ? Или нещо такова беше? Ако е това, няма да навредите. Намалявате си производителността. Би трябвало да е достатъчно да го сложите и на 99%, колкото да не се включва турбото. 

Но не знам защо в този случай това води до 20 градуса по-ниски температуури. Не е логично. Попринцип процесорите динамично си изменят честотата и без да пипате в Power options. Т.е. ако няма натоварване процесора автоматично минава примерно на 400-500Mhz честота. Та не е вярно това твърдение " фабрично всеки един процесор е настроен от производителя да работи на 100%  през цялото време "

• Автор
преди 6 минути, Игнатов написа:

Power options >> Maximum processor state ? Или нещо такова беше? Ако е това, няма да навредите. Намалявате си производителността. Би трябвало да е достатъчно да го сложите и на 99%, колкото да не се включва турбото. 

Но не знам защо в този случай това води до 20 градуса по-ниски температуури. Не е логично. Попринцип процесорите динамично си изменят честотата и без да пипате в Power options. Т.е. ако няма натоварване процесора автоматично минава примерно на 400-500Mhz честота. Та не е вярно това твърдение " фабрично всеки един процесор е настроен от производителя да работи на 100%  през цялото време "

Ето ги и снимките от сравнението. Първата е със 100% процесор, втората със 75%. Повече от 25 градуса разлика.

95954e1330c0de48.jpg

9eb8874ce6b75b70.jpg

Когато съм ползвал CoreTemp, не съм оставал доволен от точността му, но едва ли това е проблема. Най-вероятно просто охлаждането е недостатъчно, което е тъжно предвид нуждата от ограничаване на иначе добрият процесор.

• Автор
преди 3 минути, Игнатов написа:

Когато съм ползвал CoreTemp, не съм оставал доволен от точността му, но едва ли това е проблема. Най-вероятно просто охлаждането е недостатъчно, което е тъжно предвид нуждата от ограничаване на иначе добрият процесор.

Мога да дръпна и друга програма, с която да проверя, но едва ли ще има особено голяма разлика. Фактът е, че температурата пада чувствително, ако се поореже малко.

Направих си и експеримент дали ще повлияе чувствително на гейминга и пуснах Call of Duty MW на макс настройки последователно със 100% процесор и със 75%. Разликата е почти неосезаема.

• Автор
току що, Игнатов написа:

Това е V Nitro, нали?

Да. Принципно по ревютата не им хвалят много, много охлажданията.

• Автор
току що, Игнатов написа:

Един приятел си продаде V nitro-то по сходни причини и си взе ASUS Rog

Като го купувах беше голяма дилема върху тоя RoG и Acer-а, но в крайна сметка се спрях на Acer-а. В момента дори не мога да се сетя за конкретната причина, май ми идваше по-скъп от парите, с които разполагах(2300 по онова време). Nitro-то ми излезе доста по-надолу :)

Да разбирам, че това намаляване и увеличаване на процентите на процесора по никакъв начин не би могло да му навреди и да доведе до нежелани последици?

• Автор
преди 4 минути, Игнатов написа:

Ако е това, за което споменах от Power Options - не :)

Да, през Power Options, Maximum Processor State и там просто намалявам процента от 100% надолу, докато не постигна желаната температура.

Темата взе да се изчерпва .

Почна да се говори как с два клика на мишката в енергииния план се свалят температурите с по 20 градуса и т.н. 

Това изобщо няма такъв ефект , нито какъвто и да бил по-осезаем .

Както се вижда отграфика дори използването на процесора не е кой знае колко различно в различните %-ти , а температурата е 20 градуса разлика !!!!!

Изобщо грешен отчет , невъзможни и нелогични разлики .

Автора на темата не зная мисли ли за останалите компоненти по дъното като видеочип и чипсет ? 

Набляга на процесора , но явно не знае че процесора си има термална защита и си се изключва , докато другите чипове просто се отлепят и всичко свършва към онзи момент в който някой чип се разлепи от системно греене над 70 и кусур градуса часове наред всеки ден .

Убеден съм че останалите компоненти греят при игри доста над 70 градуса и шанса да се окоти тоя лаптоп е голяма .

Лаптопите не са само процесор та ако ще да е и I70000 . Процесора да дефектира от прегряване е изключително рядко нещо , на ръба на невъзможното . Термодатчика ако си е в ред , да прегрееш процесор е почти невъзможно .

Тепературите на другите компоненти са много по важни за дългия живот на един лаптоп . Вярно е че отделянето на висока темп от процесора грее и другите елементи , но дали процесора ще работи при 85С или 72С отделената температура разпределена към останалите чипове е в порядъка на 2-3 градуса и толкова .

Редактирано от PC doctor (преглед на промените)

Нещо като да не съм много сугласен с предходните разсъждения. 

Никои не е казал, че 80 градуса са проблем за самия процесор или поне аз не съм попаднал на подобно. Винаги се приема, че високата температура на процесора оказва влиание вурху околните елементи и най-вече върху тяхното закрепване и това е заради намаленото оловно съдържание в припоите. 

В конкретния случай, това би трябвало да е дъното

DSC05958.jpg

и както се вижда процесора и видеото са на една термопомпа оборудвана с два вентилатора срадиатори заради високите температури. В този случай независимо, че температурата се отчита като такава на процесора, то тя е същата и за видеото. Нормално работеща термопомпа няма да позволи разлика в температурата повече от градус-два. 

Относо ограничаването на производителността и отражението вурху температурата.

Когато производителността бъде ограничена, предполагам не очаквате диаграмата на товара да да стига максимум до 70 %. Когато процесора е скопен софтуера показва 100% товар на нескопената част, което е да речем 70% от реалните вузможности и за това температурата е по-ниска. Ако в софтуера имаше опция да натоварите процесора в каквато степен искате то тогава щяхте да видите диаграма каквато очаквате, но в случая няма такава опция а само пълен товар. 

• Автор

Осезаемо лаптопът остава по-хладен при орязването на процентите. Правих си експеримент и със стрес теста и с натоварване с игра да речем и при двата случая се усеща огромна разлика. При 100% процесор първо вентилаторът работи на доста по-високи обороти(осезаемо по шума и температурата на самата машина), крайната температура според 3 различни софтуера(RealTemp, CoreTemp и HWMonitor) се върти в диапазона 85 до 92 градуса след 30 минути примерно. При намаляване на процентите на процесора отново с 3-те софтуера, отчитаните температури са максимум 75 градуса, през по-голямата част от времето 68-70.

Самите игри, които в момента играя, не изискват пълния потенциал на процесорът ми, защото при 70% да речем, вървят така както вървят и при 100%, не усещам никаква разлика. Ако не може да се има вяра на гореспоменатите софтуери, препоръчайте ми нов такъв и ще пробвам да засека по време на стрес тест и с него.

Друго много важно, което се сещам да попитам. Какво мислите за софтуерите за контрол на скоростта на вентилаторите. Като си вземах лаптопът след почистването, сега се сещам, че ми споменаха и такива варианти. Да си дръпна такъв софтуер и да си настроя перките да работят на по-високи обороти, като по този начин ще е по-ефективно охлаждането и по-шумна машината съответно. Дали е добър вариант това?

Ще се износят много по-бързо и после ще трябва да ги подменяш. Ще се пълни и с повече прах лаптопа. Проблемът е количеството топлина, което може да разсее охлаждането. То няма да се подобри чувствително само от скоростта на вентилатора. Да ще има подобрение, защото ще преминава по-голям дебит въздух.

преди 19 часа, pconline написа:

Нещо като да не съм много сугласен с предходните разсъждения. 

Никои не е казал, че 80 градуса са проблем за самия процесор или поне аз не съм попаднал на подобно. Винаги се приема, че високата температура на процесора оказва влиание вурху околните елементи и най-вече върху тяхното закрепване и това е заради намаленото оловно съдържание в припоите. 

В конкретния случай, това би трябвало да е дъното

DSC05958.jpg

и както се вижда процесора и видеото са на една термопомпа оборудвана с два вентилатора срадиатори заради високите температури. В този случай независимо, че температурата се отчита като такава на процесора, то тя е същата и за видеото. Нормално работеща термопомпа няма да позволи разлика в температурата повече от градус-два. 

Относо ограничаването на производителността и отражението вурху температурата.

Когато производителността бъде ограничена, предполагам не очаквате диаграмата на товара да да стига максимум до 70 %. Когато процесора е скопен софтуера показва 100% товар на нескопената част, което е да речем 70% от реалните вузможности и за това температурата е по-ниска. Ако в софтуера имаше опция да натоварите процесора в каквато степен искате то тогава щяхте да видите диаграма каквато очаквате, но в случая няма такава опция а само пълен товар. 

Привет !

".......Тепературите на другите компоненти са много по важни за дългия живот на един лаптоп . Вярно е че отделянето на висока темп от процесора грее и другите елементи , но дали процесора ще работи при 85С или 72С отделената темпеатура разпределена към останалите чипове е в порядъка на 2-3 градуса и толкова "

Това е последното писано от мен в последния ми пост . Разбира се че е важна температурата на процесора , но в контекста на цялото писане , моята теза е че най-често дефектите идват от другите компоненти , а не от процесора . Температурата на останалите жизнено важни компоненти изобщо е збравена от автора на тази тема . За мен няма особено значение , както съм и написал , дали процесора работи при 75 или 90 градуса , това са си високи температури и от тях проитича греене на цялата система от компоненти , което от своя страна е предпоставка за "умирането " на лаптопа .

За това какво причиняват температурите няма спор. За това и приемам решението на автора с понижаване работоспособността на процесора за да се постигнат по ниски температури. 

преди 2 часа, PC doctor написа:

Температурата на останалите жизнено важни компоненти изобщо е збравена от автора на тази тема

И в предния пост се опитах да го обясня. Процесора и видеото са на една и съща термопомпа и когато процесора показва Х градуса, то в същият този момент и видеото ще е горе долу със същата температура. Нямам как видеото да е драстично по-топло от процесора. Това е принципа на термопомпата разликата в различните точки е в рамките на 1-2 градуса. 

на 16/07/2016 в 12:07, Игнатов написа:

Ще се износят много по-бързо и после ще трябва да ги подменяш. Ще се пълни и с повече прах лаптопа. Проблемът е количеството топлина, което може да разсее охлаждането. То няма да се подобри чувствително само от скоростта на вентилатора. Да ще има подобрение, защото ще преминава по-голям дебит въздух.

Няма такова нещо!Ако ще и денонощно на макс да работят години ще им трябва да се износят.Второ този лаптоп прах не събира, и трето охлаждането е така направено, че температурата на процесора не оказва голямо влияние на останалите компоненти.Свали си малко честотата, колкото да не се включва буста и вдигни оборотите на вентилаторите и няма да имаш ядове.Преди няколко години имах game фуджицу 20 инчов- превъртях няколко игри на него при това беше с онея дефектните нвидии, нищо че беше на слот.Пипнах честотата на професора и на картата вдигнах оборотите на вентовете и го заковах на макс 62 градуса процесор и 65 карта- това в пълен лоад.По 7-8 часа игра без никакви ядове.

преди 1 час, Me4oPyx написа:

Второ този лаптоп прах не събира, и трето охлаждането е така направено, че температурата на процесора не оказва голямо влияние на останалите

И поредните бисери! Да няма някаква нова прахоотблъскваща технология дет съм я пропуснал?

Ако си бяхте направили труда да прочетете и другите постове, пък и картинки съм дал като за американци, можеше да забележите, че теропомпата освен през процесора минава и през един от ония останалите(видеото) и няма как да му влиае температурата на процесора !

И това кой какво имал и как го ползвал след като няма нищо общо с предмета на дискусия ама никого не го вълнува!

А това за 20" лаптоп.......... я ни ограмотете с някой линк да го видим това Fujitsu. 

Редактирано от pconline (преглед на промените)

"Термопомпа" такова животно не съществува.Има елементарна охлаждаща система.Ако някога беше отварял такъв лаптоп щеше да знаеш, че прах не събира.Така, както не събира елитбука и фужитсу-то ми.Ей така с мерак не събира.Ако искаш може и публично да се обзаложим или автора като го занесе на профилактика да снима къде е праха събран по радиаторите.

С тея температури големи физици станахте.То по твойта логика процесора и в покой да е видеокартата ако е натоварена ще го пече. :D Нали разликата e 1-2 градуса?Значи сваляме честотата процесора не грее, но пък видеокартата вдига 90 градуса и процесора отива на 88...Глупости на търкалета.Всички проблеми при тежки графични натоварвания идват от отлепяне на графичния чип, който просто си грее при повече от мобилните изпълнения.Процесора бил виновен...Как пък процесори с вградени видеочипове без външна карта не горят?Как един такъв изгорял не видях, макар, че и на интелските карти вече играят и се товарят до доста високи температури?

Отново доказваш, че четеш по диагонал!

Това за отлепването а не умирането на чиповете вече е дъвкано, ама требва и да се чете. 

Това как у ваща махала викате на медната тръба с охлаждащ агент не ни вълнува!

преди 31 минути, Me4oPyx написа:

Ако искаш може и публично да се обзаложим или автора като го занесе на профилактика да снима къде е праха събран по радиаторите.

Ако бяхте чели ...................

на 13.07.2016 г. в 11:56, b3s7ch0 написа:

след като все пак успях да се разбера с хората в сервиза(с определено доплащане, разбира се) и лаптопът ми беше изчистен,

А това, че има лаптоп дето не се събира прах в него е откритие дистойно за нобелова награда! Единственният такъв който съм виждал беше след 5 годино ползване ама в ЛАБОРАТОРИЯ!

преди 31 минути, Me4oPyx написа:

То по твойта логика процесора и в покой да е видеокартата ако е натоварена ще го пече

Определено след като са на един охлаждащ елемент температурата ще се различава с 1-2 градуса!

И продулжаваш да не ни ограмотяваш за 20" Fujitsu. 

Остава само да се осъзнаеш, че колкото повече пишеш все по-големи глупости твориш и се излагаш!

М да и позваваш един дет има бентли и друг дет познава един с яхта. 

Уважаеми изказванията ти говорят достатъчно красноречиво. И кат вече си хванал некой за незнам си кво що се занимаваш с нас дет сме у кенефа нали ти си се измъкнал. Явно ти свършита "компентните" доводи или се изчерпаха думичките дет си чул в кръчмата и почна да доказваш и ниво на култура. 

Баси останах се не светнат кое е това 20" лаптопче на Fujitsu или си му забравил модела вече нищо че си го ползвал тодини. 

" Не е зле на такива кенефни майстори да се ограничава достъпа до хардуерни форуми. "

Приятел! Ако трябва да се ограничи достъпа до хардуерни форуми то аз виждам че е необходимо да се почне от ТЕБ! Не можеш да пишеш и обиждаш уважаван човек от този форум, още повече в хардуерен раздел.

преди 22 часа, Me4oPyx написа:

То по твойта логика процесора и в покой да е видеокартата ако е натоварена ще го пече.

Понеже нещата който твърдя съм убеден в тях за това ето ти нагледно тест специално заради тебе.

1.jpg

След 9 минути стрес тест само на процесора стабилна температура около 46-47 градуса

Ето и статистиката от теста

2.jpg

След пускане на стрес и на видеото температурите вече са около 63 градуса пак стабилни на 3-тата минута

3.jpg

Ето ти и отново статистика 

4.jpg

И сега продължавай да твърдиш, че повишаването на температурата на видеото не се отразява и на процесора или според няква твоя логика процесора вече не се товари на 100 а на 150%!!!!

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.