Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как станахме колония на СССР.

Featured Replies

България не успя да стане колония на СССР - обаче може да станем колония на Руската Федерация.  Руснаците в България продължават да купуват имоти и никой не ги ограничава.    Някой може ли да прогнозира примерно през 2050-та година колко ще са руснаците в България?   А през 2100-та година?   Само след няколко поколения нещата може да са много различни!

• Отговори 428
  • Прегледи 20,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
на 14.09.2016 г. в 14:01, Емил Костов написа:

Българина винаги е чакал някой да му свърши работата и да му реши проблемите и това не е от 1944 година, а още отпреди турското робство. Винаги е гледал на другия в паницата. Винаги клюкарства. И продължава да кара на принципа не е важно аз да съм добре, а Вуте да е зле. Примери има много, даже и исторически. 

Не съм привърженик на комунизма, да не ме разбере някой погрешно, но за 40 години в България се построиха заводи, предприятия, училища и университети. Имаше огромни и богати материални бази. След 89 година това всичко се разруши. В момента все още България продължава да разчита на каквото е останало.

Както си я подкарал ще стигнеш и до първобитно общинния строй само и само социализмът да не е виновен. :)

Тези които поживяхме и поработихме по онова време знаем добре че съзнателно се толерираше посредствеността безкритичното приемане на всичко "спуснато отгоре" умствения труд не се уважаваше защото тези дето ни управляваха бяха прости хорица и всички под тях трябваше да са по - прости.

Строеше се да но как ? Без мисъл за перспектива за организация за ефективност - нищо . Погледни само къде е изграден Кремиковци до София и в последствие руда , кокс ,  легиращи сплави резервни части от СССР - всичко се докарваше от морето от другия край на България и продукцията обратно се връщаше към морето. Акъл! Когато решаваха къде да се строи КТМ  главния аргумент да бъде в Червена могила беше че др. Станко Тодоров е от този край и ще се развие района. Ама дали има достатъчно квалифицирани работници за да работи едно такова голямо предприятие кой го интересува. Къде ще се продава продукцията - после ще му мислим и т.н.

Така беше със всяко нещо в така наречената "планова" икономика. Да не говорим за качество на строителството и за архитектурна издържаност и естетика. Стилът беше казармен реализъм. Погледни сградите строени преди девети и след това и няма какво повече да приказваме. За "богатите " материални бази да не приказваме с какво качество бяха. Стругарите в моя завод се избиваха кой да работи на немски стругове WDF от преди войната и никой не искаше чисто новите български .

И накрая да ти кажа че всичко отпреди 89 вече е разграбено сега се разчита на европейски помощи.

Така че правилно не си привърженик на комунизма - аз също не съм.

току-що, lsmurf написа:

Както си я подкарал ще стигнеш и до първобитно общинния строй само и само социализмът да не е виновен. :)

Тези които поживяхме и поработихме по онова време знаем добре че съзнателно се толерираше посредствеността безкритичното приемане на всичко "спуснато отгоре" умствения труд не се уважаваше защото тези дето ни управляваха бяха прости хорица и всички под тях трябваше да са по - прости.

Строеше се да но как ? Без мисъл за перспектива за организация за ефективност - нищо . Погледни само къде е изграден Кремиковци до София и в последствие руда , кокс ,  легиращи сплави резервни части от СССР - всичко се докарваше от морето от другия край на България и продукцията обратно се връщаше към морето. Акъл! Когато решаваха къде да се строи КТМ  главния аргумент да бъде в Червена могила беше че др. Станко Тодоров е от този край и ще се развие района. Ама дали има достатъчно квалифицирани работници за да работи едно такова голямо предприятие кой го интересува. Къде ще се продава продукцията - после ще му мислим и т.н.

Така беше със всяко нещо в така наречената "планова" икономика. Да не говорим за качество на строителството и за архитектурна издържаност и естетика. Стилът беше казармен реализъм. Погледни сградите строени преди девети и след това и няма какво повече да приказваме. За "богатите " материални бази да не приказваме с какво качество бяха. Стругарите в моя завод се избиваха кой да работи на немски стругове WDF от преди войната и никой не искаше чисто новите български .

И накрая да ти кажа че всичко отпреди 89 вече е разграбено сега се разчита на европейски помощи.

Така че правилно не си привърженик на комунизма - аз също не съм.

Прочети Бай Ганьо от Алеко Константинов и ще си отговориш сам на всичките въпроси. Социялизма няма нищо общо с простотията и нежеланието на българина да си оправи проблемите. Поради тази причина стоя 200 години по византийско робство и 500 години под турско робство.

преди 1 час, Емил Костов написа:

Прочети Бай Ганьо от Алеко Константинов и ще си отговориш сам на всичките въпроси. Социялизма няма нищо общо с простотията и нежеланието на българина да си оправи проблемите. Поради тази причина стоя 200 години по византийско робство и 500 години под турско робство.

Недей да бъдеш толкова негативен бай Ганьо е все пак изключение от общоприетото и затова е сатиричен образ а след соца май стана правило вече ама се надявам все още да има достатъчно изключения в обратната посока иначе много сме я закъсали.

Да били сме под робство но не са успели да ни претопят. А докато сме били са се раждали и българи като Левски ,Ботев , Евлоги и Христо Георгиеви .

Да се сещаш за подобни сега ?

преди 2 минути, lsmurf написа:

Недей да бъдеш толкова негативен бай Ганьо е все пак изключение от общоприетото и затова е сатиричен образ а след соца май стана правило вече ама се надявам все още да има достатъчно изключения в обратната посока иначе много сме я закъсали.

Да били сме под робство но не са успели да ни претопят. А докато сме били са се раждали и българи като Левски ,Ботев , Евлоги и Христо Георгиеви .

Да се сещаш за подобни сега ?

Не съм негативен. Просто това е реалността, която си прави българина САМ. И сега върви по същия начин. Затова и държавата ни е на дъното в момента. Дадох ти пример с Бай Ганьо, защото той не е изключение, а описва народа през онова време. Но има и доста исторически източници и книги.

Ако имаш време и желание прочети книгата "Последните Асеневци". Там ще видиш съото нещо, за което говоря в момента.

Не съм негативен. Просто това е реалността, която си прави българина САМ. И сега върви по същия начин. Затова и държавата ни е на дъното в момента. Дадох ти пример с Бай Ганьо, защото той не е изключение, а описва народа през онова време. Но има и доста исторически източници и книги.

Ако имаш време и желание прочети книгата "Последните Асеневци". Там ще видиш съото нещо, за което говоря в момента.

Защо САМ ? Нали през социализма бяхме първи интернационалисти. :) И СССР беше преди България. Като гледам и сега Русия за доста хора е преди България ,така че не си прав че всеки гледа първо себе си - ето доста народ гледа първо Русия. ;)

преди 2 минути, lsmurf написа:

Защо САМ ? Нали през социализма бяхме първи интернационалисти. :) И СССР беше преди България. Като гледам и сега Русия за доста хора е преди България ,така че не си прав че всеки гледа първо себе си - ето доста народ гледа първо Русия. ;)

Абсолютно сам в момента българина си прави глупостите и съответно обвинява този или онзи строй или тези, или други управляващи. Примери да ти дам или сам ще се сетиш?

Абсолютно сам в момента българина си прави глупостите и съответно обвинява този или онзи строй или тези, или други управляващи. Примери да ти дам или сам ще се сетиш?

Може и прав да си .Всеки си е виновен и строя не може да му бъде оправдание. Идеята ми беше какъв е бил замисъла за подчинение на обществото а всеки си отговаря за себе си и трябва сам да се противопоставя на тези пъклени планове и няма оправдание че се е подал . Както и не съм съгласен да ги оправдаваш с народопсихология отпреди стотици години - няма оправдание.

току-що, lsmurf написа:

Може и прав да си .Всеки си е виновен и строя не може да му бъде оправдание. Идеята ми беше какъв е бил замисъла за подчинение на обществото а всеки си отговаря за себе си и трябва сам да се противопоставя на тези пъклени планове и няма оправдание че се е подал . Както и не съм съгласен да ги оправдаваш с народопсихология отпреди стотици години - няма оправдание.

Пъклени планове няма. Нали се сещаш, че никой управляваш няма да тръгне да прави нещо за народа, ако народа сам не го поиска. Така е било винаги така и ще бъде. Българина не е единен и докато не се обедини няма да има напредък.

Пъклени планове няма. Нали се сещаш, че никой управляваш няма да тръгне да прави нещо за народа, ако народа сам не го поиска. Така е било винаги така и ще бъде. Българина не е единен и докато не се обедини няма да има напредък.

За обединението си прав , но че пъклени планове е имало и има съм твърдо убеден .

Какво според теб е когато едни управляващи виждат че са тъпи и вместо да положат усилия да компенсират по някакъв начин те решават че ще селектират така тези под тях че да са още по тъпи от тях за да не им застрашат властта ?

Чувал ли си как се използваше думата " интелигентщина " като заклеймяване на нещо отвратително. Знаеш как работническата класа беше най - прогресивната а хората с възможности бяха изтиквани в трета глуха. Как съзнателно се съсипваше и продължава да се съсипва образованието в България а децата на другарите учеха в чужбина. Трябва да помним и се учим от грешките в миналото а не да го идеализираме - иначе намаме бъдеще.

преди 1 минута, lsmurf написа:

За обединението си прав , но че пъклени планове е имало и има съм твърдо убеден .

Какво според теб е когато едни управляващи виждат че са тъпи и вместо да положат усилия да компенсират по някакъв начин те решават че ще селектират така тези под тях че да са още по тъпи от тях за да не им застрашат властта ?

Чувал ли си как се използваше думата " интелигентщина " като заклеймяване на нещо отвратително. Знаеш как работническата класа беше най - прогресивната а хората с възможности бяха изтиквани в трета глуха. Как съзнателно се съсипваше и продължава да се съсипва образованието в България а децата на другарите учеха в чужбина. Трябва да помним и се учим от грешките в миналото а не да го идеализираме - иначе намаме бъдеще.

Е след като виждаме, че управляващите са тъпи ние какво правим???? 30 години продължаваме да си ги избираме, да се караме един друг, да си продаваме гласовете и прочие. Въпреки, че управляващите са тъпи ние произвеждаме в момента неграмотни деца и младото поколение в момента много ще страда заради това. Държавата ни също.

Нали се сещаш, че на управляващия му е далавера да си гледа кефа, докато ние се караме за трохички и спорим за глупости. Тази тактика се казва разделяй и владей. Прилагали са я още римляните навремето.

преди 2 часа, язе написа:

Икато стане въпрос за дефицит, всички почват с тоалетната хартия- явно са били доста наакани по онова време. :) 

Че и в перманентен цикъл. :D

Така е абсолютно си прав.

Всичкото идва според мен от прекалената емоционалност на българина. При руснаците е същото - чудесни хора с лоши управници. Това според мен идва от факта че емоционалния човек е лесно манипулируем . Лесно може да ни се подхвърли нещо по което да спорим и се разделяме а през това време се вършат спокойно хиляди безобразия а ние не ги виждаме и даже подкрепяме тези които ги вършат защото са на едно мнение с нас в изкуствено създадените спорове.

преди 1 час, Нел написа:

Вместо да ми повтаряш колко ми е промит мозъка, вземи, че размърдай малко твоя - може и зацепиш, че няма как да фалира предприятие, чиято продукция се търси. Току виж си и разбрал защо много развитото ни селско стопанство, химическа и проч. индустрии излетяха в небитието.

О, може да фалира, може! Планът Ран-Ът е виновник за това. Но най-голяма вина имат нашите продажни политици, тогава.

Ето ти и още едно четиво, да се поограмотиш и да спреш да пишеш глупости по темата!

Редактирано от Agentpat™ (преглед на промените)

преди 1 час, Agentpat™ написа:

О, може да фалира, може! Планът Ран-Ът е виновник за това. Но най-голяма вина имат нашите продажни политици, тогава.

Ето ти и още едно четиво, да се поограмотиш и да спреш да пишеш глупости по темата!

Това четиво дето го предлагаш да се ограмотява е жива пропаганда има го на маса места в мрежата с едни и същи тъпизми като например:

Електрошоково претоплени стомани :lol6: Я ме светни какво е това чудо че го има май само в пропагандните материали. С електрошокова палка ли ги топят или какво ?

преди 39 минути, lsmurf написа:

Това четиво дето го предлагаш да се ограмотява е жива пропаганда има го на маса места в мрежата с едни и същи тъпизми като например:

Електрошоково претоплени стомани :lol6: Я ме светни какво е това чудо че го има май само в пропагандните материали. С електрошокова палка ли ги топят или какво ?

Е, който има нещо, на горния етаж, ще разбере. За останалите ще е "жива пропаганда".

Иначе буквалист го раздаваш. Хубаво - виж тук!

Като прочета такава тъпотия и спирам да чета .

Даваш линк към металургия и аз съм я учил въпреки че беше преди 40 години но гледам да съм в час все пак. Някъде да прочете да има такъв метод?   Има го само в болния мозък на писалия . Ама иначе звучи авторитетно :)

Нямаше да придирям толкова ако статията беше на журналист ама "колегата" гръмко се е представил инж. Иван Пехливанов  . Ами каквато системата такива и инженери родила.:)

Редактирано от lsmurf (преглед на промените)

преди 3 часа, Нел написа:

КЦМ не работи ли и сега?

Колко пъти трябва да повторя, че рентабилните и конкурентно способните предприятия работят и до днес и държат добри позиции на пазара. Аз работя в такава фирма!

А което не става... няма как в условията на пазарна икономика, да функционира губещо предпритие!

Вместо да ми повтаряш колко ми е промит мозъка, вземи, че размърдай малко твоя - може и зацепиш, че няма как да фалира предприятие, чиято продукция се търси. Току виж си и разбрал защо много развитото ни селско стопанство, химическа и проч. индустрии излетяха в небитието.

Обаче се съмнявам... че можеш да стигнеш толкова далеч в мисленето си. Твоето стига до персонални обиди и повтаряне на едни и същи недомислици. Тролене, демек.

Викаш СО МАТ изчезна,щото не е конкурентна. Най- големия международен превозвач в Европа от разрастваща се компания, мистериозно фалира след падането на соца.

Няма как да фалира предприятие, чиято продукция се търси? Има и още как. Стъкларски завод Дружба- Пловдив. Най- големия производител в източна Европа. Продукцията му вървеше с влакове, към същата тая Европа. Някой обаче реши, че трябва да бъде продаден. Да обаче като работещ, той струва толкова пари, че никой мангизлия в близки и далечни съседи не може да си го позволи. Действа се брутално- все пак трябва да бъде продаден бързо. Всички договори се прекратяват. Влаковете спират. За около седмица двора на завода се изпълва с готова продукция. Завода спира работа. След броени дни е обявен в несъстоятелност и продаден на малка кипърска фирма, на една стотна от цената му. Изведнъж готовата продукция се продаде и завода заработи. Да, на една десета от мощностите си, с нискокачествена и скъпа продукция, но заработи там...А някой от Комисията по приватизация, стана с няколко милиона по- богат.

Така фалираха доста "неконкурентни" предприятия...

Запомни едно Нел- Всички войни са за пазари.и първата работа на всеки победител е да затрие конкуренцията.

Редактирано от язе (преглед на промените)

ОБИЧАМ БРАТСКИЯ РУСКИ НАРОД!

ЧОРАПИ КЪСАМ ЗА НЕГО, И ГОЛ В БАНЯТА ВЛИЗАМ!

ТАКА ЧЕ, РУСОФОБИ, ФНИМАВАЙТЕ В КАРТИНКАТА, ЯСНО ЛИ Е!

преди 2 часа, Agentpat™ написа:

Ей, момче! Работя в машиностроенето! Все още и никога не сме спирали да работим! Защо ли? - Защото сме уникално производство, а в последните двадесет години станахме и световен лидер.

Не ми пробутвай четива, защото помня. Работя в източния индустриален квартал на Плевен и те уверявам, че които можеха и изнасяха на запад тогава, могат и изнасят и сега.

Но които не можеха... и които бяха нератнабилни(не знам дали знаеш, но и в Плевен има(ше) НХК, само че се оказа, че Долнодъбнишкото находище съвсем не е толкова голямо... и не може да поддържа работата на комбината, а транспортирането на нефта излиза много скъпо. Пет правителства се опитваха да го продадат...

Ти наистина ли ни разбираш какво значи пазарна икономика?

преди 2 минути, Нел написа:

Ей, момче! Работя в машиностроенето! Все още и никога не сме спирали да работим! Защо ли? - Защото сме уникално производство, а в последните двадесет години станахме и световен лидер.

Не ми пробутвай четива, защото помня. Работя в източния индустриален квартал на Плевен и те уверявам, че които можеха и изнасяха на запад тогава, могат и изнасят и сега.

Но които не можеха... и които бяха нератнабилни(не знам дали знаеш, но и в Плевен има(ше) НХК, само че се оказа, че Долнодъбнишкото находище съвсем не е толкова голямо... и не може да поддържа работата на комбината, а транспортирането на нефта излиза много скъпо. Пет правителства се опитваха да го продадат...

Ти наистина ли си толкова сляпа? Или причината е друга...

Ъъъъ,къде работиш ако не е тайна? :)

Редактирано от язе (преглед на промените)

И КО, ДНЕС ПРАВИХТЕ ЛИ СЕКС, КЕКС И ТУЛУМБИЧКИ, М?

преди 7 минути, Нел написа:

Първо, благодаря за комплимента!

Радвай се, че не сте спрели! Явно сте от малкото щастливци.

Нищо не ти пробутвам, а се опитвам да ти отворя широко затворените очи! Защото, явно, си запомнила САМО лиглина и превръзките.

Знам какво е пазарна икономика, но нашата е някакво жалко подобие!

преди 17 минути, язе написа:

Ти наистина ли си толкова сляпа? Или причината е друга...

Ъъъъ,къде работиш ако не е тайна? :)

Обясни защо смяташ, че съм сляпа. Не подхвърляй реплики.

Вторият ти въпрос - на лични щом толкова те интересува.

преди 3 минути, Agentpat™ написа:

Защото, явно, си запомнила САМО лиглина и превръзките.

Явно не само това помня.

Но то просто е фрапиращо за една "развита страна"... И няма да спра да го повтарям когато стане въпрос колко сме били "добре" тогава.

Пък който, както го разбира.

И не, не сме щастливци. Просто бяхме, сме и надявам се ще останем прогресивни, рентабилни и силно конкурентни.

Редактирано от Нел (преглед на промените)

преди 2 минути, Нел написа:

И няма да спра да го повтарям когато стане въпрос колко сме били "добре" тогава.

Пък който, както го разбира.

Ами, повтаряй го! Накрая може и някой заблуден да ти се върже. ;)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.