Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвет за отопление на стая

Featured Replies

преди 13 минути, Momolord написа:

Карай...

Кой каквото ще да ми говори, един ADAX ( 2500W ), слага климатиците в задния си джоб, без да се налага да духа. :D

И не ми говорете за КПД, ако обичате.

Топли се, с каквото си искаш. Вкус другар няма. Но това дето го разправяш, че никой климатик не топли на добре при -20, не е вярно.

Редактирано от flare (преглед на промените)

преди 5 часа, Momolord написа:

Тази "тенекия", топли повече от който и да било климатик, който при -15-20 градуса не може да стопли себе си.

Като пишете глупости, вярвате ли си?

Драги Момолорд.Аз не просто си вярвам, но за разлика от вас и знам.Вашата тенекия именувана Адакс не струва дори заветните 15лв.Тя в най-добрия случай има  температурно разпределение подобно на духалка.Разбира се коефициента на ефективност при климатика спада с понижаване на температурата, но дори и при тези температури е по-голям от 1-ца.Разбира се при тези случаи и нуждите от топлина са по-големи.Та дори да вземем най-обикновен (конвенционален) климатик 18-ца той ще топли при -20* повече от посочената тенекия и ще харчи към 1,500вт и ще отдава към 3000.Докато тенекията ще харчи 2000 и толкова ще отделя.Да  не говорим, че вече има климатици, чийто компресори са снабдени с флаш инжектори, което запазва ефективността им дори до - 35 разбира се в рамките на теоретичния коефициент на ефективност.

Разбира се, ти, винаги можеш да смяташ, че пиша глупости.Простата истина е, че си набутал 150-200лв. за нещо, което не струва реално повече от 5лв.

преди 1 минута, badr написа:

Драги Момолорд.Аз не просто си вярвам, но за разлика от вас и знам.Вашата тенекия именувана Адакс не струва дори заветните 15лв.Тя в най-добрия случай има  температурно разпределение подобно на духалка.Разбира се коефициента на ефективност при климатика спада с понижаване на температурата, но дори и при тези температури е по-голям от 1-ца.Разбира се при тези случаи и нуждите от топлина са по-големи.Та дори да вземем най-обикновен (конвенционален) климатик 18-ца той ще топли при -20* повече от посочената тенекия и ще харчи към 1,500вт и ще отдава към 3000.Докато тенекията ще харчи 2000 и толкова ще отделя.Да  не говорим, че вече има климатици, чийто компресори са снабдени с флаш инжектори, което запазва ефективността им дори до - 35 разбира се в рамките на теоретичния коефициент на ефективност.

Разбира се, ти, винаги можеш да смяташ, че пиша глупости.Простата истина е, че си набутал 150-200лв. за нещо, което не струва реално повече от 5лв.

Уважаеми, Бадр,

Простата истина е, че ти се ще да е така, ама не е!

Простата тенекия за 169 лв., топли повече от климатик за 1500 лв!

Лично пробвано!

Айде, успокой се... Нали знаеш, нерви лабави...

преди 5 минути, badr написа:

ще харчи към 1,500вт и ще отдава към 3000

осъзнаваш ли какво си написал?

преди 2 минути, дръндю написа:

осъзнаваш ли какво си написал?

Напълно, но очевидно ти си нямаш и идея за какво се говори в написаното

преди 5 минути, Momolord написа:

Уважаеми, Бадр,

Простата истина е, че ти се ще да е така, ама не е!

Простата тенекия за 169 лв., топли повече от климатик за 1500 лв!

Лично пробвано!

Айде, успокой се... Нали знаеш, нерви лабави...

Благодаря, за съвета и добрите пожелания, но нямам нужда от успокояване.По скоро, ти, не би трябвало да  се връщаш към спомена за лошата покупка.Все пак, за какви ли не щуротии, понякога пръскаме повече.

Разбирам, че тук искаш да се позовеш на личния си опит, но позволи ми да се съмнявам, че можеш да измериш или изчислиш топлината мощност отдавана от климатик, което би ти позволило да направиш сравнение.

преди 2 минути, badr написа:

Разбирам, че тук искаш да се позовеш на личния си опит, но позволи ми да се съмнявам, че можеш да измериш или изчислиш топлината мощност отдавана от климатик, което би ти позволило да направиш сравнение.

Не е нужно да я меря, защото усещам разликата. Ти си мери, колкото искаш. :)

А и топлината от конвектора е много по-приятна.

преди 1 минута, badr написа:

Напълно, но очевидно ти си нямаш и идея за какво се говори в написаното

да, така е
едно време внасяха китайски касетофони на които пишеше, че изходната мощност е 25W при консумирана 2W :lol6:

преди 23 минути, Momolord написа:

Не е нужно да я меря, защото усещам разликата. Ти си мери, колкото искаш. :)

А и топлината от конвектора е много по-приятна.

Тук вече няма място за спор.Личния комфорт и усещания са неща в/у, които не може да се спори.Моите аргументи са единствено от гл.точка на енергийната ефективност.

преди 22 минути, дръндю написа:

да, така е
едно време внасяха китайски касетофони на които пишеше, че изходната мощност е 25W при консумирана 2W :lol6:

Едно време се внасяха много неща, но ти се опитваш да сравняваш процеси на пряко преобразуване, при които напълно естествено няма как да се получи повече енергия от внесената.Там е работата, че при процесите в хладилната машина има два източника на енергия.Единият източник е електрическата мрежа, а другият източник е температурната разлика м/у изпарителя и околната среда.Разбира се сбора от енергията, получена от двата източника, е по-голям от отдадената топлинна енергия в стаята, но и никой не е изказвал подобни съждения.Няма тук нарушение на закона за   запазване на енергията.Така казва физиката.

Редактирано от badr (преглед на промените)

преди 2 минути, badr написа:

Тук вече няма място за спор.Личния комфорт и усещания са неща в/у, които не може да се спори.Моите аргументи са единствено от гл.точка на енергийната ефективност.

Едно време се внасяха много неща, но ти се опитваш да сравняваш процеси на пряко преобразуване, при които напълно естествено няма как да се получи повоче енергия от внесената.Там е работата, че при процесите в хладилната машина има два източника на енергия.Единият източник е електрическата мрежа, а другият източник е температурната разлика м/у изпарителя и околната среда.Разбира се сбора от енергията, получена от двата източника, е по-голям от отдадената топлинна енергия в стаята, но и никой не е изказвал подобни съждения.Няма тук нарушение на закона за   запазване на енергията.Така казва физиката.

единствения източник в случая е електроенергията
едно време учих дъщеря си с ябълки по математика
та да ти дам пример
източник на енергия върти компресор, който нагнетява газ и се отнема температура от околната среда и газът се нагрява
при изпускане на налягането , процесът е обратен
и ся е време за ябълката
източник на ток зарежда кондензатор, а после този кондензатор го разреждаш през консуматор
та направи едно сравнение на електрическия кондензатор и агрегатът
:wink12:
тъй де агрегатът е своеобразен кондензатор на топлинна енергия и по същия начин я отдава
няма как от нищо, да получиш нещо

преди 3 минути, дръндю написа:

единствения източник в случая е електроенергията
едно време учих дъщеря си с ябълки по математика
та да ти дам пример

Виж аз съм инженер топлотехника и поне в пъти по-добре от теб познавам физичните закони.В един изпарител, разбирай в случая външно тяло на климатик, протича процес на изпаряване на течност при температура поне 5-6 градуса по-ниска от тази на околната среда.Така в процеса на изпарение се отнема топлина, която представлява температурната разлика умножена по площта на изпарителя.

А с ябълките почерпи себе си и най-вече малката сладурана.Знаеш ли, вярна е сентенцията, че ябълката държи доктора далеч от дома.

преди 6 минути, badr написа:

А с ябълките почерпи себе си и най-вече малката сладурана.Знаеш ли, вярна е сентенцията, че ябълката държи доктора далеч от дома.

благодаря, но вече е инженер и не се лъже с ябълки:lol6:

а в предишния пост сгреших процесите, точно обратни са, щото бързах...ъ-ъ-ъ...тъй де, човешки нужди:wink12:

преди 5 часа, badr написа:

Простата истина е, че си набутал 150-200лв. за нещо, което не струва реално повече от 5лв.

Хайде да не е 5лв, но не повече от 35лв.

Темата започна от нещо съвсем конкретно - уред за отопление на квартира. Тоест нещото трябва да е компактно, мобилно, просто за инсталиране, сравнително евтино. Впоследствие някои хора упорстваха да покажат, че са пропуснали важни уроци по физика. Може и с "гугъл", но трябва да се чете по-задълбочено(за принципа на работа на т.нар. топлинни помпи).

Иначе лично аз топля малка стая(2х3 м) с духалка. Номиналната мощност е 2 киловата. Тези дни засичам работата - около 37 минути пауза и по 5-7 минути работа. От това съотношение се получава еквивалентна мощност от 300-500 Вата. Разбира се, ако помещението е по-голямо - и печката ще работи по-дълго. От самата духалка - "Делонги" - съм доволен. Взех я преди доста години за около 80 лв. - предната част е метална, няма проблем с вентилатора. При пускане след дълъг престой за кратко има неприятна миризма, но това не е от самият уред, а по-скоро от прах, който се е натрупал по нагревателя. Имаме вкъщи и духалка на Теси, но бях неприятно изненадан - при нея според нагласеният режим нагревателя се изключва, но вентилатора продължава да върти и така не само харчи повече ток, но и е доста шумен.

на ‎1‎.‎2‎.‎2017‎ г. в 23:36, sten90 написа:

Впоследствие някои хора упорстваха да покажат, че са пропуснали важни уроци по физика. Може и с "гугъл", но трябва да се чете по-задълбочено(за принципа на работа на т.нар. топлинни помпи).

приятелю, няма как от 1000W да изкараш 3000W
всяко такова твърдение е смешно
нали разбираш, че ако беше вярно, един стирлингов двигател, ще задвижва цялата система 
тъй де, енергия без пари
:lol6:
а които иска да се забавлява, да пише в тая тема

преди 4 часа, дръндю написа:

приятелю, няма как от 1000W да изкараш 3000W
всяко такова твърдение е смешно
нали разбираш, че ако беше вярно, един стирлингов двигател, ще задвижва цялата система 
тъй де, енергия без пари
:lol6:
а които иска да се забавлява, да пише в тая тема

За разлика от Вас съм учил термодинамика и знам за какво става въпрос. Все още не можете да разберете, че онези (примерно)2000 Вата се "взимат" от "студения резервоар" и се вкарват в "топлия" и точно за преодоляване на тази разлика се изразходват тези 1000 Вата.

преди 1 час, sten90 написа:

За разлика от Вас съм учил термодинамика

добре де,аз имам три начални образования и всеки път , аха да мина в пети клас и ме връщаха в първи за да науча буквите  :(
ма братчеда Гуглю ми казва, че КПД-то е винаги по-малко от единица и няма как да изкараш от 1000W  повече

https://bg.wikipedia.org/wiki/Термодинамика

Цитат

Втори принцип на термодинамиката[редактиране | редактиране на кода]

.......... Едни от основните изводи на този закон са:

• Топлината не може самопроизволно да „тече“ в посока от студеното към топлото тяло
  • Съществуването на вечен двигател от втори род е невъзможно
  • Коефициентът на полезно действие е винаги по-малък от единица

Е, много дълга тема е станала, не прочетох всичко.

Моя избор е конвекторна печка, но моя избор е Airelec. Отоплявам се в момента с два такива. Преди седмица-две проверявах цените че съм решил да взимам още два и бяха с 20-ина лева надолу. Климатика, разбира се, е по-икономичен, ползвам и климатици, но е мазохизъм да се спи на климатик. За мен, климатика е подходящ за голямо помещение, а за стая, където се спи, много по-хигиенично е конвектора. Трябва да е с електронен термостат и е абсолютно безшумен, освен това не изсушава въздуха, както го прави климатика. На предната страница имаше един, дето препоръчва вентилаторна печка... - не си спомням кой е, но да вземе да се гръмне с тези съвети. Нямало разлика вика...

Защо Airelec, а не Adax - защото Airelec-а въздуха излиза напред и надолу, а на Adax-а - нагоре. Теси  няма да ги коментирам, защото не ги ползвам, но от прочетеното във форумите, не бих взел никога Теси. Конвектора е добра инвестиция, не бих пестил за сметка на конфорта.

Климатика разбира се е по-икономичен, но мисля, че конвектора ще затопли по-бързо помещението. Прав е Momolord, че топлината от конвектора е по-приятна. Много по-приятна. Всеки път щом спя на климатик, на следващия ден съм болен - събуждам се с пресъхнало гърло и главоболие.

на 1/30/2017 в 21:48, badr написа:

Разход, за отоплителен уред пряко преобразуващ ел.енергия в топлина, над 15лв. е крайно неоправдан.Толкова струва една евтина духалка с 2г. гаранция и нито един радиатор, конвертор и тем.подобни няма абсолютно никакво преимущество пред нея.Покупката на подобен уред, че и на цена 200лв за тенекия наречена Адакс , звучи приемливо единствено от гл.точка на някаква естетика.От термодинамична гл.точка даже е по зле ако се разчита единствено на естествена циркулация на въздуха.

Ето кой препоръчвал вентилаторна печка... Виж сега, не всичко е в разхода, има някакви неща и като комфорт. Пък и изобщо не съм убеден, че вентилаторната печка има същия разход като конвектора. Нито си прав за циркулацията на въздух. Знам как топли едното, знам как топли и другото. Несравними неща са, а пък ти говори за термодинамика... Ако имаш 200 лева предназначени за отопление, трябва га си кръгъл идиот за да купиш вентилаторна печка. За тези пари, единствения разумен избор е конвектор. И не такъв с вентилатор...Някаква измишльотина, която видях че предлагат.

Редактирано от djagi (преглед на промените)

преди 3 часа, дръндю написа:

добре де,аз имам три начални образования и всеки път , аха да мина в пети клас и ме връщаха в първи за да науча буквите  :(
ма братчеда Гуглю ми казва, че КПД-то е винаги по-малко от единица и няма как да изкараш от 1000W  повече

Ти просто не ги разбираш тези неща.И при климатика КПД е по-малко от единица.Ако от мрежата консумираш 1000вата и от околната среда извлечеш 1000вата - няма да вкараш в стаята 2000вата, а по малко.При хладилните машини обаче се говори коефициент на ефективност, а това не е КПД.Веднага ще ти дам конкретен пример - данните от първия срещнат климатик продаван от верига магазини.В случая технополис.Ето ти линк към данните http://www.technopolis.bg/bg/Invertеr/Inverter-PANASONIC-CS-XZ9SKEW-CU-Z9SKE/p/651666

И какво се чете там според теб.От фирмата Панасоник хич не са се съобразили с физиката и са супер измамници, защото пишат консумирана мощност на отопление 720вт, а отдадена 3400вт.На твое място веднага бих разобличил тия мошета.Също така нечестиви мошенгии са и сертифициращата организация Евровент.И най-нечитава е ЕК, която е приела методиката по която се измерват коефициентите.Въобще всички производители на климатици лъжат най-безсрамно, а еврочиновниците са в сговор с тях.

преди 3 часа, djagi написа:

Ето кой препоръчвал вентилаторна печка... Виж сега, не всичко е в разхода, има някакви неща и като комфорт. Пък и изобщо не съм убеден, че вентилаторната печка има същия разход като конвектора. Нито си прав за циркулацията на въздух. Знам как топли едното, знам как топли и другото. Несравними неща са, а пък ти говори за термодинамика... Ако имаш 200 лева предназначени за отопление, трябва га си кръгъл идиот за да купиш вентилаторна печка. За тези пари, единствения разумен избор е конвектор. И не такъв с вентилатор...Някаква измишльотина, която видях че предлагат.

Ето че тук бих възразил.Аз съм квадратен идиот и като такъв не се вълнувам какво си мислиш за циркулацията на въздух, нито пък се вълнувам какво намираш за разумно. 

преди 1 час, badr написа:

...

Ето че тук бих възразил.Аз съм квадратен идиот и като такъв не се вълнувам какво си мислиш за циркулацията на въздух, нито пък се вълнувам какво намираш за разумно. 

При бюджет 200 лева. Друг е въпроса, ако не ти се дават пари и комфорта за теб не е от значение. Не ти пречи шума от вентилатора, нито сухия въздух. Но останах с впечатление, че пишеш за нещо, което не познаваш и не си ползвал, защото иначе няма как да кажеш, че духалката вършела същата работа. Все едно за каруцата да кажеш, че върши същата работа като колата, защото ще те придвижи от едно място до друго.

преди 3 часа, djagi написа:

нито сухия въздух

Имаш ли идея, че пишеш пълни глупости.Въобще запознат ли си с принципа на действие на отоплителните уреди?Колкото една духалка изсушава въздуха, точно толкова и един конвектор.Напълно съм съгласен с Бадър, че една духалка 2000 вата ще отоплява помещението по същия начин както един конвектор 2000 вата, като забележи - ако конвектора няма вентилатор, духалката ще загрее помещението по-бързо до зададената температура след първоначално включване в студено помещение!Единственият плюс на конвектора е естетичния вид, но темата е основно за отоплението, не за вътрешен дизайн.И печката на дърва не изглежда много добре в една стая, но едва ли и ти ще отречеш, че топли мнооого!

на 2/5/2017 в 16:50, дръндю написа:

Аз затова написах: " Може и с "гугъл", но трябва да се чете по-задълбочено ". Все още Гугъл не може да замести даскала в училището. :) Вече обясниха, че к.п.д. е едно, а коефициента на преобразуване - друго. Даже са два - за охлаждане и за отопление. Хубаво е все пак да изясним тази заблуда.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.