Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доколко религията промива мозъците ни ?

Featured Replies

Искам да ви попитам доколко е промит мозъка ви от религията ни и има ли въобще такова нещо като промиване на мозъци в днешно време (в религиозен смисъл - и то за християнството не говоря за други религии които са явно политизирани и ползвани като оръжие).

Задавам този малко странен въпрос, защото бях свидетел на нещо което силно ме заинтригува. Та за какво става на въпрос един мой колега се занимава с изработката на всякакви предмети от сребро, злато и мед (това му е нещо като хоби, НО е много добър), та този мой колега е помолен от един човек да му направи обърнат кръст обаче той отказа. Аз се позачудих и го питам:

Защо отказа? А той ми казва, че това е глупаво. Поне според мен нещо го караше да отбягва истинския отговор. Попитах го пак - вярваш ли в бог а той ми отговори, че не вярва. Тогава не виждам къде е проблема и защо отказа да изработи подобен символ - нали все пак няма той да го носи.

Аз лично мисля, че независимо от расата и религията всеки човек сам различава доброто и злото. За мен - и бога и дявола се крият във всеки един от нас и е наш избора по кой път ще тръгнем. Мисълта ми е, че всички знаем кои са "грешните неща" или поне ги чувстваме като такива и то не само ние ами и всеки човек на земята. Друг е въпроса ако не може да усети човек къде е границата между добро и зло - тогава той няма връзка със себе си и вече няма абсолютно никакво значение от каква раса е, каква е религията му и в какво вярва.

Та мисълта ми беше - тази граница между доброто и злото къде се простира и доколко тя се влияе от религията ни, и доколко се влияе от всекидневните ни преживявания ?

Вие ставали ли сте свидетели на подобни сцени ?

Е да в зората на християнството нещата са били съвсем други. Било е изгодно за владетелите хората им да бъдат с "промити мозъци", заради това и наща религия е най - масово разпространена по света защото учи на смирение.

И за да приключа да ви попитам доколко се влияете вие от подобни символи (за обърнатия кръст става на въпрос, а може и пентаграма да добавите ;)) и бихте ли ги носили ?

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

• Отговори 175
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха

• И отново - идеологическите глупости на криворазбрания сатанизъм... Това е философията на Антон Шандор Ла Вей - доста противоречива личност, чиито последователи са се самоназовали "сатанисти" - съвсем

Много хубава тема поздравления....

Първо ще кажа, че за християнството специално религията отдавна е спряла да бъде това, което е била. Това, обаче не означава, че все още няма силно вярващи хора....такива които ходят на църква, постят и се изповядват. Аз имам колега на 20г., който имаше дядо поп, той самият пее в църковен хор. Напръв поглед го гледаш нищо младежко не му е чуждо, то си е така...но стане ли въпрос за религия бягай далече- леко вманиачен е. Така, че недей отписва вярващите има ги.....

Обаче друго искам да ти кажа....и престава си нямаш, че всъщност всички сме с "промити мозъци". (Въпреки, че този израз е доста силен така че да кажем с "леко промити мозъци")

Много да не кажа от всички от законите в религията ние ги пренасяме върху собствената си ценностна система. Най- баналният пример са десетте божи заповеди нима всички не ги спазваме?(Е не всички, но имаме престава за тях и се опитваме) .

А какво ще кажеш за ритуалите като кръщане, брак и т.н Дори и да не си особено вярващ, ти го правиш, защото "така трябва" и така са го правили преди теб.

Осъзното или неосъзнато ние се докосваме много по - често до църквата отколкото си мислим. Просто си ни е заложено във възпитаните, мирогледа и т.н

Искам да ви попитам доколко е промит мозъка ви от религията ни и има ли въобще такова нещо като промиване на мозъци в днешно време (в религиозен смисъл - и то за християнството не говоря за други религии които са явно политизирани и ползвани като оръжие).
Не съм съгласна с това разделение "други". Религията си е политика и християнството не е по-назад в тази игра. Коя друга религия си има собствена държава !? "Ползвани като оръжие" - какво представляват кръстоносните походи !?

Аз лично мисля, че независимо от расата и религията всеки човек сам различава доброто и злото. За мен - и бога и дявола се крият във всеки един от нас и е наш избора по кой път ще тръгнем. Мисълта ми е, че всички знаем кои са "грешните неща" или поне ги чувстваме като такива и то не само ние ами и всеки човек на земята. Друг е въпроса ако не може да усети човек къде е границата между добро и зло - тогава той няма връзка със себе си и вече няма абсолютно никакво значение от каква раса е, каква е религията му и в какво вярва.
:)

Та мисълта ми беше - тази граница между доброто и злото къде се простира и доколко тя се влияе от религията ни, и доколко се влияе от всекидневните ни преживявания ? Вие ставали ли сте свидетели на подобни сцени ?
Според мен религията става опасна в ръцете на хора, които виждат целия свят пречупен през библията (корана и т.н.). Не всички отговори са там и липсващите житейски ситуации се интерпретират като ерес или поквара.

И за да приключа да ви попитам доколко се влияете вие от подобни символи (за обърнатия кръст става на въпрос, а може и пентаграма да добавите :)) и бихте ли ги носили ?
Аз определям себе си като агностик, но никога не бих приела гаврата с какъвто и да бил символ. Дали той ще е религиозен (обърнат кръст) или друг (примерно обърнат национален флаг).

Редактирано от yvsot (преглед на промените)

Ами промива...исляма според мен.Тия които внушават на хората бомби че го правят заради Аллах...чисто промиване на мозъци.Мисля че християните сме по-неверни от тях.Особено пък в България.

Поне според мен нещо го караше да отбягва истинския отговор. Попитах го пак - вярваш ли в бог а той ми отговори, че не вярва. Тогава не виждам къде е проблема и защо отказа да изработи подобен символ - нали все пак няма той да го носи.

Относно кръста обърнат на опаки, с крила на ляво: Това е древен Индийски ( Хиндуистки ) символ, за който се смята, че има пагубно влияние и се нарича Саувастика.

А, Свастика е кръста обърнат с крилата на дясно , за който се смята че носи късмет, щастие и др.

По късно преработен от Националсоциалистическата партия на Хитлер, в свастика, но наклонена под ъгъл 45 градуса. ( Е не е помогнала много )

:):):yanim: Напълно права си :yanim::yanim::yanim:

Редактирано от Shak (преглед на промените)

• Автор
;):):) Напълно права си ;):yanim::yanim:

Трябва доста сериозно да се обсъди добавянето на M и F в профилите и то да се вижда с по - голяма буква :whist: Абре човеко къде ме видя да пиша в женски род ???? biggrin.gif:)

Ами промива...исляма според мен.Тия които внушават на хората бомби че го правят заради Аллах...чисто промиване на мозъци.Мисля че християните сме по-неверни от тях.Особено пък в България.

Може и да е така, но не само.Опитай да разгледаш мормонството като религия/защото вече е секта, с размерите на религия/, или евреите...например.

Поздравления за интересната тема :whist:

Редактирано от infinity1305 (преглед на промените)

Аз смятам, че промиването на мозъци не трябва да се свързва с религията, поне не както е зададен въпроса. Религията не промива мозъци. Няма как да го направи. Хората промиват мозъци на други хора, използвайки за тази цел всичко, което им е "под ръка", включително и религията. Естествено доколко един човек е податлив на такова въздействие, зависи от възпитанието му, убежденията му и така нататък, които при хората от ислямските страни са различни от при нас. Но като изключим това не мисля че дадена религия спомага "промиването" на мозъци по какъвто и да е начин (пак повтарям самата религия, а не хора злоупотребяващи с вярата на другите)

Относно кръста обърнат на опаки, с крила на ляво: Това е древен Индийски ( Хиндуистки ) символ, за който се смята, че има пагубно влияние и се нарича Саувастика.

А, Свастика е кръста обърнат с крилата на дясно , за който се смята че носи късмет, щастие и др.

По късно преработен от Националсоциалистическата партия на Хитлер, в свастика, но наклонена под ъгъл 45 градуса. ( Е не е помогнала много )

;):yanim::yanim: Напълно права си :yanim::yanim::yanim:

Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха да са политико-идеологически. В случая темата е за религия, а DEAM обясни - обърнат кръст, т.е. кръст обърнат с "главата" надолу.

Задавам този малко странен въпрос, защото бях свидетел на нещо което силно ме заинтригува. Та за какво става на въпрос един мой колега се занимава с изработката на всякакви предмети от сребро, злато и мед (това му е нещо като хоби, НО е много добър), та този мой колега е помолен от един човек да му направи обърнат кръст обаче той отказа. Аз се позачудих и го питам:

Защо отказа? А той ми казва, че това е глупаво. Поне според мен нещо го караше да отбягва истинския отговор. Попитах го пак - вярваш ли в бог а той ми отговори, че не вярва. Тогава не виждам къде е проблема и защо отказа да изработи подобен символ - нали все пак няма той да го носи.

Предай на приятеля си да се образова малко, щом ще работи в тази област. Не може да отказва току-така на клиентите си. В обърнатият кръст няма нищо лошо. Той се нарича Петров кръст, защото именно на такъв кръст е бил разпнат Св. ап. Петър през 67 г. Той сам пожелал да бъде разпнат на такъв кръст. Това е християнски символ на апостол Петър.

Колкото до промиването на мозъци - това е стар прийом на църквата. Проблемът е че тя сама промива собствения си мозък. Някои от догматите й са тълкувани грешно от нейните съвременни "отци" и са прилагани не на място, извадени от контекста си. Самата религия не е виновна за това.

Трябва доста сериозно да се обсъди добавянето на M и F в профилите и то да се вижда с по - голяма буква :clap: Абре човеко къде ме видя да пиша в женски род ???? biggrin.gif:)

Извинявай, мислех да сложа Прав/а, но забравих.

Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха да са политико-идеологически. В случая темата е за религия, а DEAM обясни - обърнат кръст, т.е. кръст обърнат с "главата" надолу.

Предай на приятеля си да се образова малко, щом ще работи в тази област. Не може да отказва току-така на клиентите си. В обърнатият кръст няма нищо лошо. Той се нарича Петров кръст, защото именно на такъв кръст е бил разпнат Св. ап. Петър през 67 г. Той сам пожелал да бъде разпнат на такъв кръст. Това е християнски символ на апостол Петър.

Колкото до промиването на мозъци - това е стар прийом на църквата. Проблемът е че тя сама промива собствения си мозък. Някои от догматите й са тълкувани грешно от нейните съвременни "отци" и са прилагани не на място, извадени от контекста си. Самата религия не е виновна за това.

Stalik Не съм го разбрал правилно за това писах за Свастиката, ето че сега от тебе научавам нещо ценно, Благодаря

• Администратор

Ако можех да повишавам репутацията на висшестоящи, то Stalik сега щеше да получи един плюс от мене

Аз смятам, че промиването на мозъци не трябва да се свързва с религията, поне не както е зададен въпроса. Религията не промива мозъци. Няма как да го направи. Хората промиват мозъци на други хора, използвайки за тази цел всичко, което им е "под ръка", включително и религията. Естествено доколко един човек е податлив на такова въздействие, зависи от възпитанието му, убежденията му и така нататък, които при хората от ислямските страни са различни от при нас. Но като изключим това не мисля че дадена религия спомага "промиването" на мозъци по какъвто и да е начин (пак повтарям самата религия, а не хора злоупотребяващи с вярата на другите)

Много точно казано.С едно малко уточнение.

Използва се невежеството във вярата на другите.

Именно невежеството е основеният враг на човека.

Що се касае до човека,отказал изработката на обърнатия кръст, то той може да е от протестантска църква,а те смятат за недопустима такава символика.

Stalik ме подсети, че имаше един стенопис на Буонороти в Сикстинската капела във Флоренция, където св. Петък наистина е на обърнат кръст.

Ето я снимката на св. Петър Ама май не е много обърнат кръста. Подвел съм се

А до въпроса с религията и аз имах преди време намерения да пусна такава тема, но не го направих с риск да стане скандал от рода "за или против комунизма".

Ами религията е супер зле. Моето мнение е че ако някой човек няма достатъчно воля и мозък да реши какво да прави се обръща към онези "богове" да ги пита.

Едно много нтересно четиво попадало ми преди време беше "Сатанинската библия".

Там имаше много интересни разсъждения против християнстовото (то ме интересува, защото него познавам най-добре).

Ще си позволя да дам някой цитат от там

”…Методите,по които се налагат политическите идеологии,са били винаги едни и същи – като през ІXв.,така и през XXв. Масови убийства…в името на някакво си ”добро”!Някой някога да е чувал за масово клане в името на ”злото”?Това неизменно са били ”злите”,които са били изтребвани:

злите езичници,злите еретици,злите евреи,злите комунисти,злите фашисти,злите капиталисти и въобще злите…Изглежда ”Смърт на злото!” е бил девизът на обществото през цялата човешка история!”

”Винаги човек е създавал боговете,а не те него”

Не се е изисквала голяма промяна,за да се превърне рогатия и чифтокопитен Пан в най-убедителния дявол!Атрибутите на Пан били спретнато превърнати в наказуеми грехове и по такъв начин метаморфозата е пълна.”

Това писание не го приемам като чиста монета поради причината, че е писано от не по-малко умопобъркан от този който е писал библията.

Нещата за абсолютно еднакви. Сатанистите също си имат правила, аналогични на християнските.

Единадесетте Сатанински Правила на Земята

1.Не Давай мнения или съвети ако не ти ги искат.

2.Не говори за проблемите си ако не си сигурен,че някой иска ги чуе

3.Когато си в леговището на друг,покажи уважения към него или въобще не ходи там

4.Ако гостенин в твоето леговище те раздразни,отнеси се с него жестоко и без милост

5.Не прави сексуални опити ако не си получил сигнал за това

6.не вземай това което не ти принадлежи,освен ако не е бреме за друг и той не те моли да бъде облекчен

7.Признай силата на магията,ако си я използвал успешно,за да постигнеш желанията си.Ако отричаш магията след като успешно си заложил на нея,ще загубиш всичко,което си получил

8.Не се оплаквай от нещо на което няма нужда да се подлагаш

9.Не навреждай на малки деца

10.Не убивай животни освен ако не са те нападнали или за храна

11.Когато си на открито не закачай никого.Ако някой те обезпокои,помоли го да престане.Ако той не престане унищожи го

Преди се възприемах като сатанист или по-точно отричах християнстовото. Сега пак го отричам, както и всички "bullshits" покарй него.

В интерес на истината съм бил в Светогорските манастири, където вярвам малко от вас са ходили или могат да отидат (там не се допускат женски същества - женски хора, женски котки... дори млякото има го носят отнякъде си)

Та там се оказа, че монасите са 2-3 века по-назада от нас по разсъждения. Може да имат ток, интернет, обаче мисленето има е.... майка плаче.

Един монах чието име не помня вече ме увещаваше да ставам послушник и ми казваше "чети книги (имал е предвид техните си религиозни писания), дори нищо да не разбираш от тях - чети."

Странна работа. Там хората дори не могат да спорят нормално с вас. Или се правят, че не разбират или наистина е така.

В едина църква в "Зографския манастир" имаше звезда с 6 лъча, което е симво на евреите.Питам "Какво прави там тази 6-ъгълна звезда?"

- Къде има такава 6-ъгълна звезда, няма тук такава.

- Как да няма - викам аз и го водя да я види.

- А верно, че има. АМи тя символ на Соломон.

- Да, знам, но нали е евреин какво прави в православен храм - настоявам аз.

Свещениа викна някакъв друг и потулиха спора. Така и не се разбра...

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

Едно много нтересно четиво попадало ми преди време беше "Сатанинската библия".

Там имаше много интересни разсъждения против християнстовото (то ме интересува, защото него познавам най-добре).

Ще си позволя да дам някой цитат от там

Това писание не го приемам като чиста монета поради причината, че е писано от не по-малко умопобъркан от този който е писал библията.

Нещата за абсолютно еднакви. Сатанистите също си имат правила, аналогични на християнските.

Преди се възприемах като сатанист или по-точно отричах християнстовото. Сега пак го отричам, както и всички "bullshits" покарй него.

И отново - идеологическите глупости на криворазбрания сатанизъм... Това е философията на Антон Шандор Ла Вей - доста противоречива личност, чиито последователи са се самоназовали "сатанисти" - съвсем самозвано. Философията на Ла Вей е вадена от контекста си нерядко - от контекста на окултното. Но това е друга тема.

Странна работа. Там хората дори не могат да спорят нормално с вас. Или се правят, че не разбират или наистина е така.

В едина църква в "Зографския манастир" имаше звезда с 6 лъча, което е симво на евреите.Питам "Какво прави там тази 6-ъгълна звезда?"

- Къде има такава 6-ъгълна звезда, няма тук такава.

- Как да няма - викам аз и го водя да я види.

- А верно, че има. АМи тя символ на Соломон.

- Да, знам, но нали е евреин какво прави в православен храм - настоявам аз.

Свещениа викна някакъв друг и потулиха спора. Така и не се разбра...

Поведението им е странно. В присъствието на звездата няма нищо очудващо - както ти е казал човека тя е символ на Соломон. А той присъства в църквата, защото е син на Вирсавия и цар Давид, наследник на Израилевия трон и част от Библейската история. Какво значение има това, че е евреин!?

Има! Защото от тях чух че евреите били "лошите чичковци". Не се сещам какво беше казал монахът му с монах, ама беше в тоя дух на религиозна основа.

Взеха да приказват как те били разпнали христа, че за събитията на 11 септември пак те били виновни... от този род неща. За това казвам, че ми направи впечатление. Иначе не съм антисемит.

А за ла Вей не могада говоря, защото не се интересувам от тези неща от повече от 3 години. Просто това е същате религия с друго име и други ценности.

Редактирано от xsakex (преглед на промените)

• Автор

Наскоро гледах един филм в който се говори за преводите на библията и за нейното "модифициране" в книга която има едно единствено нещо за цел - а именно да държи хората смирени и подчинени на господарите им. Ще останете очудени какви разлики има в сравнение с първите преводи на тази свещена за нас книга. По едно време имах странното чувство, че това което е сега християнството няма кой знае колко общо с това което би трябвало да е. За последно този филм го видях в Arenabg и се казваше "Banned from the bible" ако си спомням превилно де :whist:. Е ако искате да научите нещо ново и интересно относно религията ни ви съветвам да го изгледате

Редактирано от DEAM (преглед на промените)

Профруит и аз ти съчуствам.Много си препатил/а,но все пак оставам с впечатление че обявяваш самоубиийците за идиоти и промити мозъци.Не бих казал същото,малцина са тези от тях които наистина го правят само заради така криворазбрания Джихад( говоря за мюсюлманите самоубийци.) Ако погледнем малко встрани,самоубийството е съществувало винаги като крайна форма на защита на някаква идея.Погледни японските камикадзета,нима са фанатици на тема религия,напротив те следват самурайския кодекс където честа на фамилията,семейството,клана,държавата е над всичко.Те не се взривяват защото религията им обещава да живеят в някакъв Рай след смърта.Правят го заради морален кодекс,заради другите.Подобно е положението и с други народности,вземи за пример руснаците през втората световна война,прословутия матрос( забравих му името) запушил с тяло амбразурата на немска огнева точка,за да могат другарите му да оцелеят.Погледни нашите пилоти камикадзета също в битките над София ,нима и те са религиозни фанатици.Тука религията може да помогне малко.

признавам,Исляма в голяма степен помага,но това е заради моралните и етични норми в нея.Тя е толкова религия колкото и политика,за справедливо общество,за равенство м/у хората.Затова и те се жертват в голямата си част,за да отмъстят,за да унищожат и те по някакъв начин "врага".Дори мисля че знаят че това противоречи на религията им,но просто отчаянието и безсилието е голям стимул.

Изобщо на въпроса трябва да погледнем като цяло,като начин на мислене.На изток единицата човек не е толкова важна,по-важно е обществото.На Запад е друго,наблягат на личноста,цялото е на по-заден план.Макар че в това си противоречат тотално според мен.Погледни в сегашен аспект идеята за демокрация,за човешки права и свобода.Американците(запада го проповядват едва ли не),но реално какво се получава.За да спасят свой войник,те са готови да бомбардират цяло село.Значи все пак за тях личноста е само тяхната личност,а не като цяло Личността в Световен мащаб. ??????

Аз не се считам за религиозен,но сякаш съм под въздействие на възпитанието което имам.В трудни моменти се улавям че неусетно се моля на Оня горе да ми помогне,намирам утеха в него.Значи все пак поне малко съм религиозен!! Сложно,цялата работа е много сложан,не е толкова еднозначен отговора.

Morfey_A, правилно разсъждаваш, но с нещо не мога да се съглася.Не би трябвало да сравняваш мюсулмюнските терористи-камикадзета с японските, или християните-патриоти, отдали живота си за кауза.Онези са терористи-фанатици, дрогирани, надъхани, и взривяват бомби не само, за да се самоубият.

Един самурай вреди единствено на себе си, изпълнявайки сапуко или харакири.

Profruit, мислил ли си да напишеш книга cool.gif

Инфинити,позволи ми аз да не се съглася с теб.Дрогирани били,а нима японските камикадзета не са пиели саке,за да могат да приемат по-лесно смърта??Все пак инстинктите са по-силни понякога и от разума.А кой казва че се дрогират??Аз не съм видял наживо това,само чета из пропагандни материали че били такива,а предпочитам сам да си правя изводите,не да слушам какво ми казва едната страна в тази война.

Значи според теб не са и патриоти,а какво занчи за теб патриот инфинити?? Мислила ли си върху това?

За мен патриот е всеки който се бие заради родината си,заради семейството си,заради родния си край,заради приятелите и близките нему хора.Патре на латински значи отец(баща),значи заради баща си буквално,тоест зарди кръвта.А японските камикадзета се самоубивали не само за да убият себе си,а за да убият и врага(американците тогава).Самураите са се самоубивали,за да спасят семейството си,защото тогава заради изменил и провинил се самурай,са наказвали цялото му семейство(по един или друг начин)

Нима не съм прав??

Тия терористи са надъхани и дрогирани от малки.Никой не им е виновен за хала,те са си виновни че позволяват да им промиват мозъците.Що не ме убеди мене някой да се взривя а?Това ако не е промиване на мозък...Какво би накарало човек да умре за глупава кауза се чудя?Пари,жени,придобивки за семейството?

Според моите виждания доколко една религия промива мозъците силно зависи от самия човек...от това в какво вярва,защо вярва и до каква степен...Човек има нужда да вярва и ако това "нещо" е религията,значи той сам определя до колко да й се оповава...Една религия не може да "промие" ничий мозък,ако той има вече изградени представи и принципи....Всичко е въпрос на мисъл и нагласа за живота..

За нас ислямът е "промиване на мозъците",но за тях е просто начин на живот и за мюсюлманите религията е живот...

.Една религия не може да "промие" ничий мозък,ако той има вече изградени представи и принципи....Всичко е въпрос на мисъл и нагласа за живота..

За нас ислямът е "промиване на мозъците",но за тях е просто начин на живот и за мюсюлманите религията е живот...

Точно така,права си-не може да промие мозъка на човек,когато вече е сизградени представи.

А на малко дете?............ sad.gif Сама го каза-става начин на живот!

но стига сме се занимавали с исляма.Промиването на мозъци не е само техен патент,а и на всички останали-това се опита да докаже Profruit :rolleyes: Че в града на трите религии всички са промити по различен начин.

И какво от това?Всякога и всякъде все някой се опитва да получи пълен контрол над подчинените си хора.Примери колкото искате-като започнем от училищата,казармата (там трябва да се направи така,че един човек,научен от малък да не убива ближния си,да хване пушката и при заповед да убива),минем през университетите (там те учат как да мислиш в определена посока и по определен начин) и стигнем до ежедневната ни работа,където все някой те учи как да нправиш това или онова.....

Какво значи според вас "промиване на мозък"? :)

Защото според мен означава да те приучат да действаш точно по определен начин при определена ситуация.Да казваш и да мислиш по точно определена (от някой друг) програма...

Замислете се и ще откриете много подобни примери.

Не е проблемът религията.Проблемът е в самите нас... sad.gif

Ами аз съм гледал по телевизията в Израел как е подредено и отвъд бариерата в Палестина е като катун.Все едно ги гледам тия в Захарна фабрика тука.Пране на улицата,мърсотия,боклуци се търкалят,външен канал и т.н.

Извинявам се че се бутам и аз където не ми е работа хаха ама немога да се стърпя biggrin.gif

Ето какво аз наричам промити мозъци:

womanstoning7jy.th.gif

Ще ви кажа само, да четете по-обстойно мненията на Profruit, Stalik и badr.

А религията...дали промива мозъци или не...тя е необходима.Факт.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.