Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доколко религията промива мозъците ни ?

Featured Replies

...един от основните постулати на Ислямът е:

-- "Невежество е враг на вярващия и приятел на сатаната"

Смяташ ли че източника на знание е единствено корана (или друга религиозна литература)?

Понякога човек слуша онова което иска да чуе и анихилира останалото.Очевидно този случай е такъв.

Аз съм ти изложил теологичната ислямска доктрина,ти ми казваш какво си чул!

Постът на badr е пряко изложение на Ислямската теология по въпроса.

Моят източник съм го цитирал.Нарича се Свещения Куран.

А не можеш ли да ми посочиш линк, където на разбираем български е изложено това? Да опознаш други идеи винаги е от полза...

Според Шариа(ислямско законодателство) е забранено разделянето на деца от майка им!

Забранено!Няма тука момчета,момичета,под или над 7г.

Аха, значи това което infinity1305 твърди за Саудитска Арабия не е вярно или там не се прилага ислямското право?

• Отговори 175
  • Прегледи 20,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха

• И отново - идеологическите глупости на криворазбрания сатанизъм... Това е философията на Антон Шандор Ла Вей - доста противоречива личност, чиито последователи са се самоназовали "сатанисти" - съвсем

m75 стига си се заяждал biggrin.gif

За Саудитска Арабия-това е така, а какво право е-не се знае.В Курана няма нищо подобно.

Аз всъщност не разбрах-

А не можеш ли да ми посочиш линк, където на разбираем български е изложено това? Да опознаш други идеи винаги е от полза...

Куран на български ли ти трябва :yanim:

"А не можеш ли да ми посочиш линк, където на разбираем български е изложено това? Да опознаш други идеи винаги е от полза..."

Ами виж това,мисля че ще ти помогне да разбереш !

---> http://www.islam-bg.net/

От началото на всичките девет страници до тук има една грешна тенденция в начина за спорене. Защитават се тезиси, които не са оспорвани и се дават агргументи против тезиси, които не са изказвани. На тезата за чистотата на идеята, най-често се отвръща с тезата за бруталноста на битието. Т.е. на идеята, че вярата (в каквото и да било - вкл. и материалистизма, атеистизма и всякакви други) е хубаво нещо, се отговаря с "виж до какво води" и се цитират социални неправди, насилия и изопачени тълкования. Да така е - имало ги, и ще ги има, но те са продукт на хората. Дори в днешни дни, когато светът отдавна не живее по църковните канони (имам пред вид църквата, като институция - независимо, за кое вярване става въпрос), по света има предостатъчно насилие, социални неправди и в главите на хората се насаждат нездрави идеи. Но всеки от нас вярва в утрешния ден или поне се надява на нещо по-добро, а то (доброто) няма как да дойде без човек да си го представи и без да повярва в него. Останалото са приказки от сорта на това, кой сорт круши е по-вкусен. Всеки си обича неговите и круши, а останалите трябва да уважават избора му, а не да му натрапват своя.

Маправи ми впечатление,че използвате "кУран" вместо "коран","мУсюлманин",вместо "мюсюлманин".....

Защо?

На сайта,за който Morfey_A любезно посочи линк http://www.islam-bg.net/ тези думи са изписани като "коран" и "мюсюлмани"......

P.S.Morfey_A ,благодаря за линка.Страницата е направена добре,а тонът на посланията няма нищо общо с "промити мозъци" ;)

Маправи ми впечатление,че използвате "кУран" вместо "коран","мУсюлманин",вместо "мюсюлманин".....

Защо?

На сайта,за който Morfey_A любезно посочи линк http://www.islam-bg.net/ тези думи са изписани като "коран" и "мюсюлмани"......

P.S.Morfey_A ,благодаря за линка.Страницата е направена добре,а тонът на посланията няма нищо общо с "промити мозъци" ;)

Оригиналното име на свещенната книга е Kur-an Kerim.Неправилно е да се изписва Коран.Та затова май аз пиша понякога Куран...

m75 стига си се заяждал biggrin.gif

Не се заяждам, просто нещата не се свеждат до няколко цитата от корана или някое друго писание. Ислямското право (шариат) се основава на:

"Първият и най-важен (източник)е Коранът. Въпреки че не съдържа много юридически предписания, той се ползува с неоспорим авторитет и никакви установени от държавата норми не бива да му противоречат.

Вторият източник е т. нар. суна. Това са сборници от разкази (хадиси) на делата, словата и мълчанията на Мохамед, от които трябва да се ръководят вярващите.

Трети най-важен източник на мюсюлманското право са т. нар. иджма - единодушни мнения, съгласия, мнения на водещите ислямски теолози по дадени въпроси.

Последният четвърти основен източник са кийас или съжденията по аналогия на ислямските юристи. Те се използуват за да се даде урегулиране на отделните частни случаи. " (взето от тук)

Следователно ако първите два източника са еднакви за всички, то третия и четвъртият източник пораждат различни практики в отделните страни използващи шариата.

За Саудитска Арабия-това е така, а какво право е-не се знае.В Курана няма нищо подобно.

Аз всъщност не разбрах-

Куран на български ли ти трябва ;)

Да, благодаря на Morfey_A за линка. Преди време попаднах на един много лош превод, трудночитаем.

Смятам че един от начините човек да се противопостави на промиването на мозъци е да ползва различни източници на знание. Коранът е един от тях, независимо дали си вярващ или не.

Религията винаги е вкарвала раздори. Погледнете само обсъждането по темата...

А и в световен мащаб - Някой си умират да се смеят доволно на тази "сляпа" вяра. Носи им един куп печялби. Употребих сляпа вяра защото е безумно да се сочи само един изсточник за черпене на познание, без значение дали му викаме Библия или Коран или както и да е. Ей, хора от един стинопис понякога може да си извлече човек повече поука. Религията наистина помага на "отказалите се" от борбата с живото, но не с друга ами като ги вкарва в друга различна борба. Лесно може да се намери общия знаменател между отделните религии и от там да се почне да се търси поука. Там някъде се крие истината, ама недоизказана. Другото е дописано и преиначено.

Религията винаги е вкарвала раздори. Погледнете само обсъждането по темата...

А и в световен мащаб - Някой си умират да се смеят доволно на тази "сляпа" вяра. Носи им един куп печялби. Употребих сляпа вяра защото е безумно да се сочи само един изсточник за черпене на познание, без значение дали му викаме Библия или Коран или както и да е. Ей, хора от един стинопис понякога може да си извлече човек повече поука. Религията наистина помага на "отказалите се" от борбата с живото, но не с друга ами като ги вкарва в друга различна борба. Лесно може да се намери общия знаменател между отделните религии и от там да се почне да се търси поука. Там някъде се крие истината, ама недоизказана. Другото е дописано и преиначено.

Само дето религията е нещо малко повече от търсене на "истината" или "източник на познание". Иначе се подразбира че далеч не е единствения... biggrin.gif

Защо?

P.S.Morfey_A ,благодаря за линка.Страницата е направена добре,а тонът на посланията няма нищо общо с "промити мозъци" :jumping11:

В арабският език буквата "О" не съществува.

Също така арабската дума муслим(покорен,отдаден на АЛЛАХ) на турски е мюсюлманин.

Тук става въпрос за транскрипция на думите.Целта на сайта е да бъде достоверен източник на информация за Исляма.Посетителите на сайта,които не са запознати с тази проблематика,могат да се объркат.И тъй като няма различие в смисловото съдържание се използва този начин на изписване на думите като целта е максимално улеснение на възприемането.

Аз използвам думата Куран защото това е правилното произнасяне.

Едно допълнение-думата мюслю, от арабски-означава вярващ.

Наричат мюслюмани всички вярващи.Независимо дали са мюсулмани или християни.

Според буквалния превод на думата, всички ние сме мюсулмани. :jumping11:

Според буквалния превод на думата, всички ние сме мюсулмани. :jumping11:

Нека си останеме вярващи според буквалния превод... :wors:

Нека си останеме вярващи според буквалния превод... :wors:

Никой не те кара да се наричаш мюсулманин.Обяснявам как се превежда-може да се направи справка с речник.Не разбирам тази предубеденост...честно.Май християните имаме доста промити мозъци именно от нашата си религия, щом се цупим само от неудобния превод на една единствена дума. biggrin.gif

Колкото и да е неудобно за някои, мюсулманин означава вярващ.А религията на Курана е ислям.Не е само мюсулманство. :jumping11:

Никой не те кара да се наричаш мюсулманин.Обяснявам как се превежда-може да се направи справка с речник.Не разбирам тази предубеденост...честно.Май християните имаме доста промити мозъци именно от нашата си религия, щом се цупим само от неудобния превод на една единствена дума. biggrin.gif

Колкото и да е неудобно за някои, мюсулманин означава вярващ.А религията на Курана е ислям.Не е само мюсулманство. ;)

Някои може и да сте предубени, някои може и да сте християни, някои може и да сте с промити мозъци, някои може и да се цупите..... :)

Аз лично не съм вярващ (разбирай религиозен, предпочитам да вярвам и да разчитам на себе си) - писах го в една затворена вече тема, но го изтриха... Просто не обичам чуждите думи, когато си има хубави български такива. cool.gif

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

Ето това мнение най-точно описва проблема според мен:

" Трябва да направим веднага разграничението между духовността и религията. Духовното преживяване е нещо дълбоко лично, то е следствие на пряката връзка между отделния човек и космическото съзнание. Мистиците са хора, които имат пряк достъп до духовния свят, те не се нуждаят от храм или от някакво конкретно място, за да постигнат единение с космоса, не се нуждаят от йерархия, от организация. Всичко е в тях самите, в техните тела и преживявания. Докато религията е преди всичко властова организация. Истинските духовни преживявания се появяват в мистичните или монашеските клонове на религията, когато хората медитират, отправят молитви.

Когато имаме организирана религия, често се губи връзката с духовните преживявания. Религията се занимава повече с политика, власт, йерархия, собственост и по-малко с истинската духовност... Тя се стреми да обедини в сферата на своето влияние една група хора и да ги противопостави на други групи... Иначе казано, организираната религия разделя света, а не го обединява. В този смисъл, в съвременния свят религията създава по-скоро проблеми, конфликти, военни сблъсъци, отколкото да води до позитивни резултати и взаимно сътрудничество. Днес ние не се нуждаем от религии, а от духовност. "

Доктор Станислав Гроф

Ето това мнение най-точно описва проблема според мен:

" Трябва да направим веднага разграничението между духовността и религията. ......"

Доктор Станислав Гроф

;):P

Напълно съм съгласен с човека (за него ли става дума?).

Редактирано от bigalex (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...
ЦИТАТ(Galleony @ 6.08.2006г. в 17:52)

Вярата и знанието вървят ръка за ръка! Ако нямаше вяра, нямаше да има никаква наука и никакво знание! Все повече учени се убеждават в това! Трябва да се поразтърся малко в нета, но един познат ми спомена че е започнало да се развива една теория за Дееволюцията на човека от антрополози! Ако намеря нещо по въпроса, ще ви информирам! По повод Чарлс Дарвин - човека сам се е разубедил и нямаш никакви доказателства че е атеист, напротив точно обратното! И по горе казах, ако известните гении и учени нямаха вярата в Бог, то нямаше да открият и измислят абсолютно нищо, което е полезно на хората!

Има зли гении, които само вреда могат да донесат на човечеството и те са тези които нямат ВЯРАТА!!

ВЯРАТА - ОСНОВОПОЛАГАЩИЯ ЕЛЕМЕНТ НА ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!

Абсолютно верно, вярата и знанието са единно свързани помежду си...Без вяра няма знание и без знанието-познанието няма вяра...

И аз преди време четох, че Дарвин се е отрекъл от теорията си в едно списание...

И не вярвам, че произхождам от маймуната.....

Мозъци промива този който твърди че религията промива мозъци и постоянно го повтаря!

Често хората които вярват не говорят за вярата и не се опитват да промиват на никого мозъка!

Доста от световните личности и гении са се уповавали на вярата си в Бог! Хората, които не вярват често се опитват да налагат мнението си на атеисти и искат да накарат хората да не вярват!! Много по - често се случва точно това че се проповядва че религията промива мозъци от масмедиите и всички средства за масово разпространение!!!

Така е много известни хора от световна величина, велики личности са вярвали в Бог те и затова Са били гении по мое мнение...

Чела съм най-различни източници и знам, че хората не използват пълния си умствен капацитет, който им е даден, а някой наричани вундеркинди може би са ползвали тази си умствена възможност дадена на човека...Това е много интересна тема поне за мен...

За мен вяра и религия са две различни понятия, вярата е В нещо - случая в Бог, а религията това са догмите поставени от хората за начина по който Те мислят, че трябва да се вярва...

Според мен не е добре да си религиозен, защото това убива истинската вяра в Бога...това е буквализъм както се нарича на места...

А вярата е това без което не можем да живеем...т, е нещо Реално, но необяснимо за ума...Вярата идва от сърцето...

Масмедиите промиват на хората мозъка не само относно религия или вяра, но относно всичко...

Масмедиите и всички средства за масова разпространение промиват и диктуват начина на живот на хората- ще изброя някой от тях--начин на поведение-държание, начин на обличане, стандарт на живот, неморалност, престъпност, алкохолизъм, наркомания, извратености, везверие....

Всичко се диктува от тях, а ние кротко и безропотно се съгласяваме със всичко...защото ние се съобразяваме с техните норми на поведение и начина на живот, който поставят Те....Мисля, че това е много грозно, но и няма как да се промени...Всичко зависи от начина на мислене на хората, ако начина на мислене е под контрол, тогава и хората стават Роби ...а не хора, който сами да вземат решение без да им се налага натиск в сферата на тхния Ум...

Пък и тези неща не са измерими "Доколко религията промива мозъците ни ?" защото няма с какво да бъдат измерени, това До колко щом съществува това означава, че има и От колко...От колко До колко религията промива мозъците....Това, кето всеки ден ни се НАТРАПВА в главите за начина ни на мислене и облекло, и т.н. това е нещото, което Би могло И промива мозъците на хората- Телевизията, която всеки ден гледаме тя ПРОМИВА, защото натрапва и конролира ума....

Нека всеки ден да гледам филми с жестокости и убийства пък да видим какво влияние би имала върху психиката ми.. :)

Редактирано от ^^ANGELSING^^ (преглед на промените)

Така е много известни хора от световна величина, велики личности са вярвали в Бог те и затова Са били гении по мое мнение..

Не са малко и тези които са вярвали в бог и не са велики личности, а са били "велики" убийци и престъпници.

Не са малко и тези които са вярвали в бог и не са велики личности, а са били "велики" убийци и престъпници.

Бъркаш ги със Фанатиците, надявам се разбираш... :P

А не се знае дали не са били и със психични отклонения... :P тези убийци...

Бъркаш ги със Фанатиците, надявам се разбираш... :hush:

А не се знае дали не са били и със психични отклонения... :P тези убийци...

Очевидно е :P , че нито едно от двете ("гениалността" или "величието" на отделни личности и "убийците" или "престъпниците") нямат пряка връзка с вероизповеданието или фанатичността на съответните хора, така че спрете да въртите на празни обороти :P ...

Да религията промива мозъците.

Тя е като "наркотик" за масите. В малки количества доставя върешен мир и хармония а в по големи дози те зомбира. ( В арабския свят по няколко пъти на ден си взимат дозата... тия хора кога работят?)

Единствената роля на религията е да държи масите в подчинение, и да обслужва интересите на определен кръг от хора за власт и "господство"<-- то и самата дума го показва.

Не мислете, че ако имамите в някоя мюсолманска държава ревнат в един глас, че трябва да се вдигнат на "свещенна" война срещу "неверниците" някое "светско" правителство ще спре тази орда от зомбита които живеят за да служат на техния бог.

Погледнете назад в историята и ще видите, че "религията" стой зад всяка война. Или по скоро се използва за повод.

Иначе идеята за религията е "хубаво нещо" и който я е измислил си е знаел работата. :whist:

Тя е като "наркотик" за масите. В малки количества доставя върешен мир и хармония а в по големи дози те зомбира. ( В арабския свят по няколко пъти на ден си взимат дозата... тия хора кога работят?)

Единствената роля на религията е да държи масите в подчинение, и да обслужва интересите на определен кръг от хора за власт и "господство"<-- то и самата дума го показва.

Не мислете, че ако имамите в някоя мюсолманска държава ревнат в един глас, че трябва да се вдигнат на "свещенна" война срещу "неверниците" някое "светско" правителство ще спре тази орда от зомбита които живеят за да служат на техния бог.

Погледнете назад в историята и ще видите, че "религията" стой зад всяка война. Или по скоро се използва за повод.

Иначе идеята за религията е "хубаво нещо" и който я е измислил си е знаел работата. ;)

Религията сама по себе си не промива мозъци, правят го хората, които я интерпретират по изгоден за тях начин... Има нещо вярно за наркотичността й, обаче... Наистина е "прилепчива" към "масите" и трудно се отказва от нея човек, а когато го направи някой, той обикновено се чувства доста зле (загубен, най-често) отначало...

В Близкия Изток просто оборотите на живот са други, там не им пречи, че три пъти на ден се молят, понеже и през останалото време не "отхвърлят" много работа cool.gif ...

Колкото за ролята на религията, мнението ми съвпада с това на Stalik:

Само дето религията е нещо малко повече от търсене на "истината" или "източник на познание".

Хубаво е, че си забелязъл корена на думата "господство", но тя се отнася и до самия Бог и неговото господство над света (и според мен първоначално именно това е било значението й, но това е недоказуемо sad.gif )...

Далеч няма толкова много "зомбита" мюсюлмани, иначе досега да са ни заляли ордите им cool.gif (нали сме "щита" на Европа от нахлувания през протоците на Мраморно море :ph34r: )! Има си имами (че даже и махди), които "подстрекават" именно към това, но за щастие все още не им "цепят басма" много хора... И имай предвид, че засега понятието "неверници" за мюсюлманите не включва християните, дай да не се набутваме сами там :) ...

А за войните не си прав; "парата" е била доста по-често причина, а поводите са били най-различни (например Хубавата Елена ;) ).

А доколкото съм запознат с историята на религията, поне за западния свят тя е започнала като "занимание за свободното време" на жените, които са се чудели какво да правят с властта си в матриархатите... По-късно мъжете са им "взели играчката" и са си присвоили и властта, произтичаща от нея, за по-удобно :wub: ...

Иначе идеята за религията е "хубаво нещо" и който я е измислил си е знаел работата. :ph34r:

Мдам,само малка поправка, коя религия е тази която държи масите в подчинение? Аз не мисля че всичките са такива,някои дори те подстрекават да си независим,да не се кланяш на господари които не са справедливи,така че недей слага всичките в някакви измислени клишета.Това че твоята е такава,не значи че другите са такива :wub:

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Мдам,само малка поправка, коя религия е тази която държи масите в подчинение? Аз не мисля че всичките са такива,някои дори те подстрекават да си независим,да не се кланяш на господари които не са справедливи,така че недей слага всичките в някакви измислени клишета.Това че твоята е такава,не значи че другите са такива :hush:

В коя религия има имами? това е за която говоря.

Последното ти изречение няма тежест защото аз не изповядвам никаква религия...

Опитвам се да остана извън обсега на всякакви там идеологии и душевни клизми, и да чакам да се случи нещо някога си ...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.