Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Доколко религията промива мозъците ни ?

Featured Replies

С риск да вбеся Morfey A, ето още един цитат от Ошо

Мохамед бил паигамбара. Имал девет съпруги, за един паигамбара това е необходимо, тъй като в онези времена за положението на мъжа се съдело по броя на жените му - колкото повече жени имал, толкова по-високо бил ценен в обществото. Имал девет съпруги, за което високо бил ценен в обществото. Имал девет съпруги, затова Бог го определил за свой пратеник на земята. На жените Мохамед гледал като на добитък. Не изпитвал към тях никакво уважение. Не ги смятал за човешки същества.

И не само това. Ако се вгледате в историята на неговия живот, ще видите, че непрекъснато се е биел и убивал. Убивал заради разпространението на словото божие и въдворяването на мир на земята. Думата "ислям" означава "мир". Така се казва неговата религия. Мохамед носел меч, на който пишело: "Мир е моето послание". "Мир е моето послание" - думи, изписани върху меч! Какъв абсурд! Ще бъдеш спасен, ако приемеш мохамеданството, исляма. В противен случай трябва да умреш - за твое добро - тъй като смъртта ти като неверник ще те предпази от извършването на множество грехове. Убивал хората за тяхно добро, от негова страна това било проява на милосърдие.

Просто давам тема за разговор,да не ме обвиниш сега във фанатизъм...

Съвсем малко съм запозната с учението на Ошо.Но пък много добре познавам исляма.За първи път чета такава грандиозна глупост за отношението на Мохаммед към жените.Знаеш ли, че с началото на пейгамберството на Мохаммед се е сложило край на детеубииството-до момента да се роди момиченце се е смятало за проклятие и са ги убивали...Мохаммед е успял да предотврати това.

Една от жените му е била много бедна, друга-изоставена, трета-дете.Приютил ги и им дал името си, за да живеят спокойно.Без да се възползва от правата си на съпруг, каквито са били по онова време.

Ох, не искам да преразказвам тук дебели книги-според мен трябва първо да се чете, а после да се спори...

п.п. Мохаммед има ли деца? ;)

• Отговори 175
  • Прегледи 21,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мисля че всички добре знаем какво е свастика. Ако DEAM имаше това предвид - щеше да каже. В такъв случай темата нямаше да засяга религията, защото мотивите на приятеля и да не изработи поръчката щяха

• И отново - идеологическите глупости на криворазбрания сатанизъм... Това е философията на Антон Шандор Ла Вей - доста противоречива личност, чиито последователи са се самоназовали "сатанисти" - съвсем

Добре, ти си вярвай, няма проблеми. Аз пък не съм вярващ,също няма проблеми. Всеки е свободен сам да избира в какво да вярва или да не вярва. Лошото е,когато започне да натрапва избора си на другите. А е факт,че все още религиозните хора прекалено много натрапват своите убеждения на другите, и религията все още е важен политически и стратегически фактор. Това не мога да приема.

Предпочитам да съм непредубеден и да наблюдавам с ясен поглед острани, отколкото да съм "вярващ" и да виждам всичко през призмата на собствените си илюзии.

Аз не те карам да вярваш,това си е твой избор.Просто нека не съдим за неща които не възприемаме.Ти си имаш свое гледище,аз си имам мое.Всичко е Ок.Аз не искам да те накарам да приемеш нищо,но не приемам и да се подиграваш с нещата в които аз вярвам.Това е.Всекиму своето!

Ама разбира се,приятелю! Къде съм си позволил да се подигравам с твоята религия? Уважавам избора ти. Но това не означава,че го приемам. Хайде стига сме си чесали пръстите,че утре ще ставам рано.

Мир,любов и разбирателство! Чао! biggrin.gif

Чао Пиле,аз ще ставам късно ,но ти пожелавам лека от сърце .И дано пораснеш някога повече и да разбереш някои истини ;)

Майтапя се,когато дойде,сам ще го разбереш,няма да има нужда да ти се казва.

И нека перушината ти бъде винаги толкова жълта и бляскава,крилата ти да пораснат,и най -накрая свиеш свое гнездо някъде :P

Редактирано от Morfey_A (преглед на промените)

Еврика!!! Ами те разните му там апостоли,аватари и пророци какво са? Ами хора са,разбира се...

И то хора с мания за величие,проповядващи,че те и само те са единствените божи пратеници,че са предопределени да водят народа, и че са нещо много по-вече от обикновените хора. Може ли един човек,претендиращ за смирение, да тръби "аз съм единственият Божи син" ? Или пък човек, проповядващ мира, да воюва и избива хиляди в името на религията си. А това за болката и страха не го разбирам.Простете невежеството ми. Като имам някакви проблеми, и изведнъж да повярвам в някаква религия, в някакъв Бог, който ме заплашва,че ако не го последвам,ще горя в ада за вечни времена... По какъв начин ще реша проблемите си така? За каква вяра говорим? Вяра,че ще стане чудо? Чудеса не съществуват. Не съм религиозен. Имам си изградена морална система,вярвам в определен начин на светоусещане и поведение, но това не е религия.

Всъщност пророците ако погледнеш Стария Завет (защото за тях се говори там) са описани като неблагонадеждни и разпасани в нравите и облеклото си хора без никаква работа. Не са били особено на почит и хората са се пазели от тях. Техния еквалент в нашата история са Юродивите. Дори жената на Саул (първия цар на Израил) го подиграва, "нима и Саул беше между пророците". Такива хора нямат мания за величие, те искат да преживяват! По-късно когато социалния гнет се пренася и върху гърбовете на израил, се появяват учители/съдници, които дават трезва преценка на действителноста, с което печелят уважението на народа си. Народа ги обича, слуша и уважава, той самия (народа) им дава такъв статут, те не си го присвояват - ако са си го присвоили, щеше да има в истории за луди, а не за хора изричащи очевидни истини. И тъй като техните вещания са се изпълнили, хората са ги нарекли пророци, също като тези в отдавнашното минало, но не защото са били луди, а защото имали власт да предричат промените (също както политическите аналитици). Тяхната предопределеност да водят произхожда от народа - тука отново няма мания за величие. В библията всеки който е имал мания за величие е осъедн строго, образи за това колкото искаш, само обаче първо трябва да прочетеш, а не да "съдиш на по косвени улики", само защото си чул-недочул видял-недовидял нещо. В това отношение ти си много по-манипулиран от мен. Защото аз познавам твойта материя, а ти не познаваш мойта. И мене не могат да ме излъжат в нито едната област (или поне по-трудно), а тебе както виждам вече са те излъгали - говориш неистини и даваш неистинни примери.

Жените нямат достъп до мохамеданската джамия, трябва да се молят извън храма. Жената се смята за нечиста само защото е жена, забранено й е дори да се моли в джамията.

Не знам с каква цел си написъл това.

Когато пишеш избягвай хулите,клеветите,измамите.

Горният цитат единозначно е хула,клевета и измама.

---------------------------------------------------------------------------

През последните години, т.н. „женски въпрос” стана един от най-актуалните за обществото. Жените бързо разбраха, че пропагандираната от запада „еманципация”не е нищо друго, освен ловко замаскирано подтискане на слабия пол. Всяка нормална жена вижда, че вместо така обещаните привилегии, е принудена да работи на пълен работен ден, а след изморителния труд, трябва да извършва и своите домашни задължения. Феминизмът, така разпространен в страните на запад не сработи и у нас.

Съществува и друга крайност – пълен отказ от образование и участие в обществения живот. В тази връзка се налага да се обърнем към позицията на исляма.

По какъв начин ислямът предлага решение на „женския проблем” в съвременното общество?

Ислямът предлага решение чрез „златната среда”, което идеално съответства на женската природа. Той ясно дава да се разбере, че основната сфера на дейност на жената е семейството, а именно – възпитанието на децата и грижата за съпруга.

Да, ислямът отчита ролята на жената на първо място като майка и съпруга. Тази роля се счита за най-достойна и в никакъв случай не е унизителна, както се опитват да вменяват на запад.

Интересно е да отбележим, че още по времето на Пророка Мухаммед, саллеллаху алейхи уе селлем, жените са питали: ще имат ли за това, което вършат в къщи същото въздаяние, каквото получават мъжете за работата им извън дома? На това Пророка отговарял , че доброто отношение към съпруга, подкрепата към него и съхраняване целостта на семейството са равностойни на това, което прави мъжа извън дома си.

Сред мъжете има и противници на образоването на жената, считайки, че тя е длъжна да се занимава само с домакинските си задължения. В тази връзка трябва да отворим учебника по ислямско право и да открием главата, посветена на задълженията в дома.

Представители на школите ханафити, шафити, ханбелити считат, че в ангажиментите на жената не влиза приготвянето на храна. Някои мъже имат навик да заобикалят този момент при изучаване законите на исляма. Те казват: „Мисля, че това е задължение на жената”, забравяйки че това съвсем не е дълг, а традиция, към която жената се придържа с радост и доброволно, поради любовта си към съпруга и децата.

Не трябва да забравяме, че необразованата жена съвсем не е за предпочита-не! Защо мъжете толкова се страхуват от високообразовани и мислещи жени? Та нали не трябва да забравят, че невежата жена ще възпита невежи деца?!

Майчинството не е единствената роля на мюсюлманката в обществото. Съпругата на Пророка, саллеллаху алейхи уе селлем, Айша не е имала деца, но е известна и като „майка на вярващите”. Тя е била един от най-авторитетните източници на ислямски знания, предала е множество хадиси. При нея за съвети са идвали отвсякъде.

Знае се, че един от най-известните ислямски учени – Ибн ел-Хаджер се е учил в Дамаск на хадиси при четирима учители, трима от които са били жени! Наистина това са били велики мюсюлманки! Къде са те сега?!

Има ли жената право на образование и може ли да работи, използвайки своите знания?

Ролята на жената мюсюлманка е съвършено уникална по своята същност: Ислямът е предписал задълженията й както пред Бога, така пред съпруга, децата, семейството, роднините, обществото, дори и към самата нея. Всеки аспект от нейния живот, Аллах е определил с превъзходен ред.

Тя е любяща жена и майка, отговорна пазителка на семейното огнище, загрижена сестра, надежден приятел и партньор. Тя е възпитателка, помощник и съветник.

Едно от най-големите права, които ислямът предоставя на жената, е правото й на образование! Жените проявяват голяма осведоменост по отношение на хадисите. Например Айша, Аллах да е доволен от нея, е предала над 2000 хадиса. При това тя е имала не само религиозно образование, а се е отличавала в поезията, литературата, историята, медицината и други дялове от науката.

Имам аз-Зухри е казал: „Ако сравним знанията на Айша с тези на останалите жени, то нейните ще се окажат повече.” Поради това, сподвижниците на Пророка, саллеллаху алейхи уе селлем, казвали: „Когато не ни бе ясен някой хадис, ние се допитвахме да Айша”. В историята има много мюсюлманки, които също се изявявали в науката, при това не само в религиозната.

Каквато и да е ролята на жената - съпруга, майка, сестра, предприемач, работеща извън дома си, на нея са й нужни знания. Стремежът към знания – това не е само нейно право, а задължение на всеки мюсюлманин, било той мъж, или жена. Дори самият Пророк отделял от времето си за обучение на жените и момичетата и ги поощрявал в стремежа им за повече знания.

А кой възпитава мъжете – жената. „Бъдещето на една нация е в ръцете на нейните жени” е казал Балзак. Друг поет е казал: „Майката е училище, което подготвя за живота благородни хора”.

Не е възможно да се възпита силна, многостранно развита личност, ако този, който възпитава не е образован. Всяка майка е длъжна да даде на детето си адекватно възпитание и образование. Ислямските учени в тази връзка казват : „Ако обучаваш мъж – учиш един човек, ако обучаваш жена – учиш цялата нация!”

И така, съвременната жена трябва да бъде грамотна, ерудирана, винаги готова да помогне на мъжа, роднините и особено на децата.

Ислямът гарантира на жената не само това право. Както е казано в Свещения Коран, жената има равни права с мъжа. В исляма жената независимо от това дали е омъжена или не, се счита за човек със собствени права, а не просто като придатък на мъжа, или негово отражение.

Така например, тя има пълното право да се разполага с имуществото си и след като се омъжи! Обърнете внимание, че ислямът е дал тези права на жената преди повече от 1400 години! Римското законодателство, дори английското до 19 в. не давали право на жената да владее и се разпорежда със своята собственост. Цялото й имущество отивало за ползване от мъжа. За да получи право на образование и работа е било необходимо да се бори столетия!

Жената в ислямския призив

За да може жената да оцени това, което й е дал ислямът, е необходимо знанията за тази универсална религия да достигнат до всеки един от нас. Това ще стане възможно с помощта на призива.

Призивът към религията на Аллах /дауа/ е дълг на всеки мюсюлманин. Той се явява като един вид преклонение и проява на покорност пред Аллах. Призивът не се ограничава с лекции и уроци, които са способни да дават само учените, и то не всички.

Всяка мюсюлманка може да стане призоваваща към Аллах – със своето поведение, с отношението към околните, с начина на обличане, със своите знания, които предава на другите; с търпението и надеждата за въздаяние от Аллах; когато призовава към одобряваното и устоява на порицаваното чрез всички позволени от ислямското законодателство /шериа/ средства.

При това, тя може да го прави от дома си или посредством институция, докато работи или се учи...

Един ислямски шейх бил в мюсюлманска страна. Когато минал покрай учебна сграда попитал: ”А кой се учи в тези заведения?” Отговорили му: „Момчета”. Той попитал: „А има ли училище за девойки?”. „О, не, не, шейх. Колкото повече знаят, толкова повече проблеми ще имаме”. „Чакайте!” – казал шейха.” Що за религия е това? За какво говорите? Аллах се обръща винаги към нас така: О вие, които повярвахте... т.е, Той се обръща и към мъжете и към жените. Всеки айят или хадис се отнася както за мъжа, така и за жената. И когато Пророка, саллеллаху алейхи уе селлем, е казал: „Знанието е фард” /Знанието е задължение/, той е имал в предвид всички мюсюлмани, включително жените”.

Повишавайки нивото на вярата и знанията си, жените допринасят за духовното развитие на подрастващите. Нали именно жената се явява първото училище за всяко дете! Нали тя – праведната жена, е която отговаря за дома и децата, в отсъствието на мъжа!

Възпитанието на децата започва с възпитание на самите себе си. А възпитанието на самите нас не е възможно без знание и мъдрост. Аллах Всевишния е повелил: „Кажи:„Нима са равни онези, които знаят, и онези, които не знаят? Поучават се само разумните хора...” /Свещен Куран, 39:9/

...И нека перушината ти бъде винаги толкова жълта и бляскава,крилата ти да пораснат,и най -накрая свиеш свое гнездо някъде :)

;)

Оооо, това са приказки на Стар Магьосник с древно и славно потекло, дошъл нейде от "Забравения Запад" ;)

Редактирано от darkterminal (преглед на промените)

От изтока по скоро darkterminal ,от изтока :yanim:

Съжалявам и аз за офтопика!

• Автор

Хайде аз да вметна нещо - НИМА ИМА ЕДНА ИСТИНА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА И АКО Е ТАКА КОЯ Е ТЯ ? В КОЯ РЕЛИГИЯ СЕ КРИЕ И ЗАЩО ИЗОБЩО ЧОВЕК СИ ДАВА ТРУДА ДА Я ТЪРСИ ?

Всеки човек се опитва да достигне до своята истина, за да разбере смисъла на живота си, според мен трудно може да бъде формулирана универсална истина без тя да се изкриви ...

естествено че религията може да промие мозъци, особено много зависи от мозъците обаче...

Хайде аз да вметна нещо - НИМА ИМА ЕДНА ИСТИНА ЗА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА И АКО Е ТАКА КОЯ Е ТЯ ? В КОЯ РЕЛИГИЯ СЕ КРИЕ И ЗАЩО ИЗОБЩО ЧОВЕК СИ ДАВА ТРУДА ДА Я ТЪРСИ ?

По принцип истината - като категория е една, но може да бъде видяна по много начини... В това е силата и трагедията на рода човешки... Къде се крие тя, трябва да откриеш сам за себе си. А защо да я търсим, ами защото всички имаме нужда от нея - тя прави живота по-лесен. Забележи, до момента говоря за истината като такава - а не за вяра и религия. Вярата е начин за представяне на твоята лична истина. Едни Вярват в твореца и го следват. Други Вярват, че творец няма и се опират на силите в себе си и на твърдата наука. Трети Вярват в луцифер, отричат морала на Господ и служат на друг. Четвърти вярват в хармонията и кармата... Измисли каквито си искаш примери, но общото е едно - Всички Вярват В Нещо! Когато една вяра се облече в символи и събере последователи. Тогава вече казваме, че имаме Религия. Религията е канона на една вяра и начин за представяне на истината на определен кръг вярващи. Дори илюминтатството (движението на просветените в науката) е облечено в символи и догми. Човешката природа е такава, да си онагледява и опростява истините, чрез символи и догми. Това би трябвало да ти даде отговор, на въпроса в коя религия се крие истината - във всяка една - остава само да я определиш ти за себе си.

Истината не се крие в религиите. Истината се крие в самото съществуване,тя се базира на личния опит,на преживяното от всеки. Тя се формира на основата на битието, а не на някакви готови и смлени правила и норми,които ти се поднасят от религиите.

Да спомена голямия враг на религията Чарлс Дарвин.

Знания трябват на хората не религия

Вярата и знанието вървят ръка за ръка! Ако нямаше вяра, нямаше да има никаква наука и никакво знание! Все повече учени се убеждават в това! Трябва да се поразтърся малко в нета, но един познат ми спомена че е започнало да се развива една теория за Дееволюцията на човека от антрополози! Ако намеря нещо по въпроса, ще ви информирам! По повод Чарлс Дарвин - човека сам се е разубедил и нямаш никакви доказателства че е атеист, напротив точно обратното! И по горе казах, ако известните гении и учени нямаха вярата в Бог, то нямаше да открият и измислят абсолютно нищо, което е полезно на хората!

Има зли гении, които само вреда могат да донесат на човечеството и те са тези които нямат ВЯРАТА!!

ВЯРАТА - ОСНОВОПОЛАГАЩИЯ ЕЛЕМЕНТ НА ЧОВЕШКОТО СЪЩЕСТВУВАНЕ!!

Истината не се крие в религиите. Истината се крие в самото съществуване,тя се базира на личния опит,на преживяното от всеки. Тя се формира на основата на битието, а не на някакви готови и смлени правила и норми,които ти се поднасят от религиите.

Истината се крие там където е скрита! - :clap: шегичка ;)

Истината Е самото съществуване (не лично нашето). Истината не може да се базира на мирогледа ни ("личния опит,на преживяното от всеки" и "битието") - на тях може да се дължи погледа ни към истината.

От готовите и смлени правила не можеш да избягаш - такъв е човешкия подход към живота - слагаме си правила за да ни е по-лесно. Съществуват различни набори правила - всеки си избира сам един (или повече) от тези набори и живее с него/тях. Да отричаш някой от тях без да го познаваш не е истинно.

В миналото религията е давала обяснения на хората за това, което те самите не са могли да си обяснят. Религията е нещо ненужно според моите преценки. В днешни дни религията не обединява толкова хората, колкото ги дистанцира. Ако говорим за вярата - това вече е друг въпрос. Всеки човек има нужда от вяра, която да го кара да вярва в нещо, което е на по-високо ниво от самия него. Човек без вяра е като птица с едно крило.

Всяка нормална жена вижда, че вместо така обещаните привилегии, е принудена да работи на пълен работен ден, а след изморителния труд, трябва да извършва и своите домашни задължения.

Жените работят във всички общества, ислямските общества не са изключение, принудата е икономическа.

Ислямът предлага решение чрез „златната среда”, което идеално съответства на женската природа. Той ясно дава да се разбере, че основната сфера на дейност на жената е семейството, а именно – възпитанието на децата и грижата за съпруга.

Да, ислямът отчита ролята на жената на първо място като майка и съпруга. Тази роля се счита за най-достойна и в никакъв случай не е унизителна, както се опитват да вменяват на запад.

Въпросът не е дали отредената на жената от исляма роля е унизителна, а че се отрича правото и на избор.

Едно от най-големите права, които ислямът предоставя на жената, е правото й на образование!

Образователното ниво на жените в ислямските общества е по-ниско.

И така, съвременната жена трябва да бъде грамотна, ерудирана, винаги готова да помогне на мъжа, роднините и особено на децата.

Ех, мечти-и...

Така например, тя има пълното право да се разполага с имуществото си и след като се омъжи!

Аз пък съм чувал, че жената притежава само това което е върху нея, при развод тя може да вземе само носените от нея бижута!?

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Аз пък съм чувал, че жената притежава само това което е върху нея, при развод тя може да вземе само носените от нея бижута!?

Не е точно така.Това е отживелица.Дори в някои страни след развод издръжката на жената се поема от бившия и съпруг.

В Турция например-също мюсулманска страна-там е както в България-жената има право на половината имущество, децата си..

Саудитска Арабия-шериат-жената може да се разведе, да задържи децата си/за съжаление-момчетата до 7 години само/, да задържи имуществото, дори семейното жилище, получава издръжка от бившия си съпруг и възможност да се омъжи повторно.

България-имам позната, която след развода остана и без бижутата, които носеше...

Разликата между нашия свят и техния къде е-там не всички се обръщат към закона.Ако жена от ислямския свят се обърне към правосъдието, ще получи защита.Има закони, защитаващи правата на жените.

За съжаление в много страни жените не правят това.Тогава правосъдие раздават баща, свекър, братя...или мъжете от селото.Имат право на образование, но много бащи не желаят дъщерите им да учат.

Не е точно така.Това е отживелица.Дори в някои страни след развод издръжката на жената се поема от бившия и съпруг.

В Турция например-също мюсулманска страна-там е както в България-жената има право на половината имущество, децата си..

Грешиш, Турция е светска държава, не ислямска, там дори е забранено носенето на забрадки на определени места. Така че примерът ти не е показателен.

Саудитска Арабия-шериат-жената може да се разведе, да задържи децата си/за съжаление-момчетата до 7 години само/, да задържи имуществото, дори семейното жилище, получава издръжка от бившия си съпруг и възможност да се омъжи повторно.

Интересно, колко от това е следствие на традиционното право и колко е продукт на съвременно виждане?

България-имам позната, която след развода остана и без бижутата, които носеше...

И как това е свързано с вярата?

Ако жена от ислямския свят се обърне към правосъдието, ще получи защита.Има закони, защитаващи правата на жените.

За съжаление в много страни жените не правят това.Тогава правосъдие раздават баща, свекър, братя...или мъжете от селото.Имат право на образование, но много бащи не желаят дъщерите им да учат.

Навсякъде където се следват традиционните архаични вярвания е така. Независимо дали се отнася за ислям, християнство или някаква друга религия. Да се представя една или друга от традиционните религии за по-добра в отношението си към жената е чиста пропаганда. Промиване на мозъка, така да се каже...

Моят пост беше в отговор на това-

Ти кое визираше-вярата, традициите или съвременното виждане?

Турция може да е модерна страна, но е ислямска страна, за това дадох пример.Това че е модерна не пречи на ЕС да припомня за щяло и нещяло че там е ислям.

За България дадох пример в отговор на написаното от теб-за бижутата-имах в предвид, че не само в ислямския свят има несправедливости.Да не гледаме само в чуждата паница като говорим :offtopic_s:

Моите три примера са-шерият, европейска демокрация/християнска/ и нещото по средата-Турция.

Моят пост беше в отговор на това-

Ти кое визираше-вярата, традициите или съвременното виждане?

Турция може да е модерна страна, но е ислямска страна, за това дадох пример.Това че е модерна не пречи на ЕС да припомня за щяло и нещяло че там е ислям.

За България дадох пример в отговор на написаното от теб-за бижутата-имах в предвид, че не само в ислямския свят има несправедливости.

Не бих искал дискусията да се превръща в спор за или против Турция. :offtopic_s: . Визирах трдиционното ислямско право и по-точно задавах въпрос дали наистина е така. От твоя отговор рабирам че съм бил прав , макар че това право почече (Турция) или по- малко (Саудитска Арабия) не се прилага. И накрая никога не съм твърдял че само в ислямските страни има несправедливости. Но и обратното твърдение също е много далече от истината. Постът на badr е доста пропагандистки, затова и взех отношение.

Странно или може би закономерно във всички дискусии в този раздел се наблюдава сблъсък между представите ни за една или друга религия, идеализираното виждане за нея и реалната практика на тази религия.

Редактирано от m75 (преглед на промените)

Да, проблема е че май сме предубедени...наистина.За това и приемаме така религиите и тълкуването им, градим неверни представи за вредата и ползата от тях..

Badr мисля само посочи някои факти, които по принцип са неизвестни сред християните.

Въпросът не е дали отредената на жената от исляма роля е унизителна, а че се отрича правото и на избор.

И къде видя такова отричане?

Виж че жената е майка очевидно не е въпрос на избор.

Мисля,че колкото и да се опитват някъде,мъжете не раждат.

Мисля че темата се казва -- "Доколко религията промива мозъците ни?"

Отделна тема е доколко последователите на дадена религия се придържат към каноните и.

И необразовани мъже колкото щеш.Нали няма да виним религията за тяхната необразованост?

Нещо повече един от основните постулати на Ислямът е:

-- "Невежество е враг на вярващия и приятел на сатаната"

Понякога човек слуша онова което иска да чуе и анихилира останалото.Очевидно този случай е такъв.

Аз съм ти изложил теологичната ислямска доктрина,ти ми казваш какво си чул!

Не бих искал дискусията да се превръща в спор за или против Турция. :yanim: . Визирах трдиционното ислямско право и по-точно задавах въпрос дали наистина е така. От твоя отговор рабирам че съм бил прав , макар че това право почече (Турция) или по- малко (Саудитска Арабия) не се прилага. И накрая никога не съм твърдял че само в ислямските страни има несправедливости. Но и обратното твърдение също е много далече от истината. Постът на badr е доста пропагандистки, затова и взех отношение.

Странно или може би закономерно във всички дискусии в този раздел се наблюдава сблъсък между представите ни за една или друга религия, идеализираното виждане за нея и реалната практика на тази религия.

Постът на badr е пряко изложение на Ислямската теология по въпроса.

Моят източник съм го цитирал.Нарича се Свещения Куран.

И доколкото знам това е основния източник на ислямската теология,а не твоите брътвежи.

Ти визираш единствено фантазиите си по-повод на традиционното ислямско право.

Видно е че нищо не знаеш по въпроса.Ще приведеш ли някакви доказателства за думите си.

Според Шариа(ислямско законодателство) е забранено разделянето на деца от майка им!

Забранено!Няма тука момчета,момичета,под или над 7г.

Жените работят във всички общества, ислямските общества не са изключение, принудата е икономическа.

Ех, мечти-и...

Само ще постна малко от едни страници,за да дам ясна представа за положението на жената в исляма:

А сега – ситуацията в ислямския свят:

Мястото на жената в исляма:

Ислямът даде на жената по-добро положение още преди 1416 години, като и даде правото на развод, правото на парична независимост и прехрана, както и правото да бъде призната като наследник, и всичко това във време, в което в останалият свят жената не е била обект на уважение, да не говорим за човешки права!

По отношение на религиозните й задачи жената е равноправна на мъжа. Това е цитирано в Свещения Коран:

“А който върши праведни дела, мъж или жена, и е вярващ, тези ще влязат в Рая и не ще бъдат угнететени дори с браздица по костилка на фурма.” /Ниса, 4: 124/

Ислямът позволява на жената да запази моминското си име след женитбата, да има власт над парите си и да ги харчи според собствените си желания.

Мюсюлманите никога не са си поставяли абсурдният въпрос, дали жената е животно или човек и дали има душа или не. Отговорът е в Свещения Коран и сунната на Мухаммед (саллеллаху алейхи ве селлем), който казвал на мъжете: “Най-добрият сред вас е онзи, който е добър към семейството си.”

“Сред вярващите най-съвършената вяра показват тези, които имат най-добрия характер. И най-добрите сред вас са тези, които се отнасят най-добре към жените си.” “На всеки вярващ, мъж или жена, който извършва праведно дело, Ние ще отредим прелестен живот. И ще им въздадем награда по-хубава от онова, което са вършили.” /Нахл, 16: 97/

Искаме накратко да противоречим на този предразсъдък:

На нас мюсюлманите ни се натяква, че сме дали на жената неравноправно място, което води до предположението, че жената в исляма има много по-малко права от мъжа.

Мястото на жената в исляма става по-ясно като погледнем назад към историята и наблюдаваме правата й тогава разбираме, че ислямът е дал на жената още преди 1400 години права, които тя дори сега не притежава в западния свят.

Ролята на жената на Запад не е определена и няма никаква стойност. Виждаме я да работи за заплата 50% по-малка от тази на мъжете. Виждаме я в рекламната индустрия, но само като съблазнителна кукла, която намира място дори върху опаковките на дъвка, реклами за гуми и т. н. и е далече от “личност” и “ценност”.

Според представите на мъжете, които имат водеща роля в икономиката жената трябва да заприлича на мъжете в цялата си природа:

- Тя трябва да работи като мъжете и ако е възможно даже на същото работно място, защото така допринася за продукцията.

- Тя трябва да работи за половин заплата, защото така пълни касите на капиталистите...

Тези решения със сигурност не са били взети от жена, а и за такова равноправие със сигурност не сме мечтали! “Еманципация”, като работна ръка за индустрията и то за половината от заплатата, която се полага на мъжете. На господата от икономиката не можеше да им се случи нищо по-хубаво от това. Продуктите имат своите клиенти, жените произвеждат, продават и се продават.

Всичко се продава чрез тях: Една жена до машинното масло, гуми, пяна за бръснене, видео, часовник и т. н. има по-добра цена на пазара!!

Един филм е немислим без “женски продукт”, който е на разположение на мъжките желания. Рекламният бранш посрещна с отворени обятия еманципацията.

Назначават я на работа само заради малките разходи, които поражда и заради привличането й /женствеността/. И отново не може и дума да става за равноправие...

Жената трябва да работи, да възпитава децата и да се занимава с тях и да води домакинството.

Хаосът е програмиран: Семейният живот, общественият живот и работното място на жената се превърнаха в мъчение. “Еманципираната жена” без проблеми е главната роля в телевизионните сериали.

Има наркотици, за които всеки знае и чието действие познаваме. Но има и такива, на които сме подложени от страна на медиите, чието действие е много по-опасно.

Последното е за мястото на жената в западния свят.Има още доста и за мястото на жената в Китай например,в будизма,в индоизма, шинтоизма също.Но поста ще стане доста дълъг и скучен за някои.

Ето това говори колко религията е напредничава,просто хората са си заслепени и с промити мозъци.

Със здраве!

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.