Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на акумулатор

Featured Replies

Moля зa мaлĸo пoмoщ пpи избop нa aĸyмyлaтop
cпpяx ce нa

Ехіdе Рrеmіum 61Аh 600А
ВARЕN Роlаr Рluѕ 64А 610A
ВАNNЕR Роwеr Вull 62А 550A
ВАNNЕR Роwеr Вull Рrоfеѕѕіоnаl 63А 600A
Моnbаt Fоrmulа 65Аh 570 А
ЕАЅ Асtіvа 60Аh 540а
 SIA 60Ah/560A  

He cъм пиcaл зa Бoш и Bapтa зapaди лoшитe oтзиви
oт нoвитe мoдeли ĸoитo yмиpaт мaлĸo cлeд изтичaнe нa гapaнциятa
(и вcичĸи дpyги пpaвeни в тexнитe зaвoди).
Πpиeмaм и дpyги пpeдлoжeния..... 

Редактирано от ivanxxx (преглед на промените)

Това все пак е само акумулатор. Не трябва да очаквате 10 г. живот. Консуматив. Взимай някакъв и това е. 

Като с чистачките. Като почне едно питане... ужас. Все едно ще ги ползвате 5 години. Купуваш си един Чампион, Валео или Бош, сменяш всяка година и си готов. 

Редактирано от ostavime (преглед на промените)

Що ли ми се струват малко мощни тия акумулатори за тоя мотор...ами аз съм с 45 Ач и имам хиляди електроники, дето трябва да работят винаги, като безключов достъп и палене, темпомати, аудиосистеми с USB, BT  и така нататък. Не съм гледал колко Ач е акумулатора на Астра, макар че брат ми има точно такава, бензин, 1.4, но при тия Астри проблемни са не акумулаторите, а това, което зарежда акумулатора ;)  Между другото, навремето замерваха тока на генератора преди да ти дадат гаранция за акумулатора. От 2001 година не съм купувал акумулатор и не знам дали е пак така. А какъв акумулатор...какъвто и да вземеш, стига да не е дефектен още при производството, е все тая. По време на социализма България се славеше с най-добрите акумулатори в света. Произвеждаха се в Добрич, Пазарджик и Монтана. Проблем с акумулатора може да имаш и ако не се грижиш добре за него по време на експлоатационния му период.  Та тия мнение как видиш ли, един акумулатор бил добър, друг не, ми се струва че причината за калпавия акумулатор е драйвера (връзката между шофьорската седалка и волана за тия, дето не се сещат), а не производителя. 

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 1 час, Кико написа:

Що ли ми се струват малко мощни тия акумулатори за тоя мотор...ами аз съм с 45 Ач и имам хиляди електроники, дето трябва да работят винаги, като безключов достъп и палене, темпомати, аудиосистеми с USB, BT  и така нататък.

Акумулаторите не са мощни. Аз си купих почти най-големият който влиза - 72Ah. Взима се възможно по-голям като капацитет акумулатор, за който имаш пари. 45Ah акумулатор на 2 години ще е 30Ah. Като му падне и с 1/4 тока за палене и ще се чудиш дали ще запали зимата. Инвестицията в капацитет може да се изплати с по-рядка смяна на акумулатора.
И преди да ми опонираш. 45Аh e със стартов ток 400-450А, a 72Аh e със стартов ток 680-700А.

преди 1 час, ostavime написа:

Това все пак е само акумулатор. Не трябва да очаквате 10 г. живот. Консуматив. Взимай някакъв и това е. 

Просто им е страшно ниско качеството. Като си вземеш акумулатор от скъпа марка очакваш да е по-дълговечен от най-долното китайско менте.
Благодарение на регламентите на ЕС цените на акумулаторите са се качили отпреди 10 години до сега 3 пъти. Един акумулатор струва между 150 и 300лв. Това не са 2лв за чистачки. И некачествен акумулатор може да те остави да буташ. А ако имаш Имобилайзер, ще ядеш дървото.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Глупости. акумулатора на Фиестата издържа 8 години, но последните 3 години проблемът бе, че продадох колата на братовчедка ми, а мъжа и няма навик да натиска съединителя при палене зимата. Това изтощава акумулатора, заедно с късата дистанция, на която се кара колата и която не позволява акумулаторът да се зареди. Сегашния ми акумулатор е на пет години и половина и няма дори малък намек, че е с намален капацитет. 45 Ah  часа е. нещо са ти сбъркани понятията  за акумулаторите. Я най-напред прочети що е то акумулатор, как работи, как се зарежда, как се поддържа и тем подобни неща. На един акумулатор няма какво да му се счупи при правилна експлоатация. Нищо не се губи, никакъв капацитет не пада току ей така при правилна поддръжка и експлоатация. 

Многознайко, ето какво продават хората за Astra H:

2016-10-27_230019.jpg

Колко амперчаса е? Това да не ти е дизел? От тоя сайт взех информацията.

преди 42 минути, Кико написа:

...Я най-напред прочети що е то акумулатор, как работи, как се зарежда, как се поддържа и тем подобни неща..

Акумулаторите са боклуци, на които им се разрушават плочите. Новите акумулатори са и с по-тънки плочи.
Чисто нов акумулатор си купих и го зареждах правилно - изкара малко над гаранцията си. Но го взех малък - 45Ah. Голяма грешка. Прехвърлих го от на VW Golf GTI 2.0 и да ти кажа - нещо не искаше да върти зимата.
Взима се най-големият акумулатор откъм капацитет. И няма да имаш проблеми. Не се прави на тънкач. Уж нова кола караш, а си такъв сметкаджия... И не е важно какво дават по каталога, там е най-малкото, с което ще пали.
420A гарантирам, че след 1 година ще са 390, на втората година ще са 320А. Ако колата е със стартер без редуктор, имаш ли си идея колко точи ток да пали?
И искам да паля без да се съобразявам къси ли са или дълги или дали ще натискам съединител или не.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Astra H  е сравнително модерен автомобил с модерен двигател. Бившата ми Фиеста бе 2006 година, тоест в периода, когато се е произвеждала и Astra H  с 1.4 литров мотор. За тия мотори предостатъчен е акумулатор с капацитет 45 Ah. Ако тая кола се кара всеки ден, натиска се съединителя при палене и не се върти повече от няколко секунди зимата, няма проблем тоя акумулатор да изкара 8-10 години. Ако обаче не караш колата си всеки ден, ако караш само на къси разстояния зимата с ниски обороти, ако генераторът подава прекалено голямо или прекалено малко напрежение, ако доливаш не дестилирана вода, а държовна или чешмяна, няма как акумулаторът ти и две зими да изтрае.  И като каза капацитет...се сетих за моя колега голфаджия с дизелов Голф 4, дето вече втори акумулатор купува зза 2-3 зими. И то все големи акумулатори, с голям капацитет. Само че тоя Голф го държи за украса пред блока най-често и го кара събота, неделя най-често. Освен това е стара машинка, проблеми всякакви се появяват, а и кой ли е засичал какво напрежение подава генератора?  Зимата, ако колата се държи при минусови температури и не се припалва всеки ден, има вероятност при опит за запалване плочите да се огънат и да дадат на късо в един момент. Изобщо...за да работи една техника добре, то тя трябва постоянно да се използва. Не важи само за автомобилите, а и по принцип за всичко.  Та ако и ти караш така колата си, както описах, напълно нормално е и 100Ah  акумулатор да не ти стигне. достатъчно е зимата да го изтървеш, да окъсиш една клетка и край с +200-та лева дето си дал предното лято. Презапасяването с акумулатор е пълна глупост. Замисли се, че тоя акумулатор ще трябва и да се зарежда от динамото ти. 

ПП: Ако се питаш, как така Фиестата с тоя акумулатор пали от раз зимата под -20,  ще ти кажа. Съвременните автомобили, до които ти още явно не си достигнал, имат системи за студент старт. Недостатъкът е, че второ палене ако се наложи, може и да не стане докато не се възстанови акумулатора. И точно тук тия, дето не натискат съединителя при палене зимата, сменят акумулатори на поразия и не могат да запалят. а в упътването на всяка кола пише - натискайте съединителя! Сегашната ми кола не може да запали без натиснат съединител, защото е с безключово запалване, а за да се задейства стартера, трябва и натиснат съединител. Умно са го направили - хем да не рипне напред колата, хем да пести акумулатор, че иначе почват вицовете за Форд. Чудно, как аз за 10 години и половина с Форд, няма един път дето да не съм запалил от първия път. Изключение прави една зима, когато забравих стъргалката си в багажника, който се отваря с контактния ключ. Запалих от раз но се сетих за стъргалката, изгасих веднага и разбрах каква глупост направих. За щастие за две минути акумулатора се възбуди и запалих. Та съвременната техника не е като техниката на Ладите и Москвичите, дето си имаха и манивели за зимата. 

преди 16 минути, Кико написа:

... Замисли се, че тоя акумулатор ще трябва и да се зарежда от динамото ти.  
.....Недостатъкът е, че второ палене ако се наложи, може и да не стане докато не се възстанови акумулатора.

На динамото нищо няма да му стане, като зарежда по-голям акумулатор. Колкото си изхарчил - толкова ще дозареди.
И между другото, ако се питаш - аз не се моля и не натискам съединител. С акумулатор с 4 пъти по-висок стартов ток от максималният, който трябва да дръпне стартера си имам предостатъчно запас. Аз не съм циганин да пестя от акумулатор. Ако си такава пинтия и в живота, нищо чудно че не си женен още.
Много ми е интересно, ако имаше автоматик - какво щеше да натискаш???

преди 5 минути, simtech написа:

На динамото нищо няма да му стане, като зарежда по-голям акумулатор. Колкото си изхарчил - толкова ще дозареди.
И между другото, ако се питаш - аз не се моля и не натискам съединител. С акумулатор с 4 пъти по-висок стартов ток от максималният, който трябва да дръпне стартера си имам предостатъчно запас. Аз не съм циганин да пестя от акумулатор. Ако си такава пинтия и в живота, нищо чудно че не си женен още.
Много ми е интересно, ако имаше автоматик - какво щеше да натискаш???

За автоматик всичко е изчислено различно, както и за дизел. Бъркаш нещата. Иначе се натиска спирачката ( на Мондео) за да запалиш, а скоростният лост е на неутрална. Иначе няма палене. По твоята логика аз мога да кажа за теб - от мързел и инат не натискаш съединител, а купуваш два пъти по-скъп акумулатор.  

преди 2 минути, Кико написа:

По твоята логика аз мога да кажа за теб - от мързел и инат не натискаш съединител, а купуваш два пъти по-скъп акумулатор.  

Купувам си 2 пъти по-голям акумулатор, за да не треперя зимата дали ще запаля или няма. Аз сък казал - акумулатор се слага най-големият, който влиза.

преди 38 минути, simtech написа:

С акумулатор с 4 пъти по-висок стартов ток от максималният,

Е хайде намали малко де !!! 4 пъти по висок ток на разряд !!! По груби сметки трябва да е 2 000 А!
Само ще ти кажа че моя акумулатор де върти 3.0 дизел е с 1000А ток на разряд !

преди 3 минути, BMW Маниак написа:

4 пъти по висок ток на разряд !!! По груби сметки трябва да е 2 000 А!

200x4=800

преди 5 минути, simtech написа:

200x4=800

Ти да не мина на някоя малолитражка (800 кб) от сорта на Тико ?
С 200А ток на разряд не можеш да развъртиш студен мотор над 1000 кубика.

преди 1 минута, BMW Маниак написа:

Ти да не мина на някоя малолитражка (800 кб) от сорта на Тико ?
С 200А ток на разряд не можеш да развъртиш студен мотор над 1000 кубика.

Бензиновите стартери са по 800W-1KW. Това са 100А. Долу-горе 200 и няколко ампера са нужни като начален стартов ток да развърти. Това не е дизел

Я кажете защо, когато се пали, трябва да се натиска съединителя?

И ако съм изключил от скорост преди да запаля, пак ли трябва да натискам съединителя?

преди 15 минути, A.com написа:

И ако съм изключил от скорост преди да запаля, пак ли трябва да натискам съединителя?

Oт старата школа - за облекчаване на стартера, защото инак ще развърта и още два вала (в общия случай) които освен че са тежки са и напоени с тежки масла с голямо вътрешно триене.  А и може да е на скорост. Ако си изключил от скорост не трябва да натискаш, но ако имаш механични наклонности ще го правиш.

От новата школа - щото инак няма да запали колата. Дори да си изключил от скорост.

преди 5 часа, Пaчo написа:

Oт старата школа - за облекчаване на стартера, защото инак ще развърта и още два вала (в общия случай) които освен че са тежки са и напоени с тежки масла с голямо вътрешно триене.  А и може да е на скорост. Ако си изключил от скорост не трябва да натискаш, но ако имаш механични наклонности ще го правиш.

От новата школа - щото инак няма да запали колата. Дори да си изключил от скорост.

Айде стига де ! Вал напоен с масло ?

преди 9 часа, simtech написа:

Купувам си 2 пъти по-голям акумулатор, за да не треперя зимата дали ще запаля или няма. Аз сък казал - акумулатор се слага най-големият, който влиза.

То по-големия акумулатор има и по-голям заряден ток. Какво правим, когато алтернаторът или изправителят не могат да му го осигурят?

преди 14 часа, Ken написа:

Айде стига де ! Вал напоен с масло ?

Извинявам се, потопен да се чете. 

преди 7 минути, Пaчo написа:

Извинявам се, потопен да се чете. 

Голяма разлика няма! (за акумулатора ако вала е потопен).
Натоварването идва от гъстото студено масло в лагерните сглобки а не че вала е потопен в масло.

преди 21 часа, simtech написа:

Бензиновите стартери са по 800W-1KW. Това са 100А. Долу-горе 200 и няколко ампера са нужни като начален стартов ток да развърти. Това не е дизел

На твоя голф колко вата му е стартера ?

Редактирано от BMW Маниак (преглед на промените)

преди 8 минути, BMW Маниак написа:

Голяма разлика няма! (за акумулатора ако вала е потопен).
Натоварването идва от гъстото студено масло в лагерните сглобки а не че вала е потопен в масло.

Маслото в сглобките е последен проблем, още повече че те са съчмени/ролкови лагери. Натоварването идва от това, че междинният вал е потопен в масло с вискозитет от порядъка 80w-90. Това масло трябва да бъде развъртяно и разхвърляно в скоростната кутия до състояние близко на мъгла, както и да бъде изстисквано между зъбите на зъбните колела. Отделно е и масата на тоя междинен вал, който допринася за едно 30%-40% от масата на цялата кутия.

преди 21 часа, A.com написа:

За зимата е наистина силно препоръчително, но и иначе е хубаво да си създадеш навик. При някои съвременни модели (не само автоматици) изобщо не можеш да завъртиш, ако не си натиснал съединител с цел да не се опитваш да въртиш на скорост.

преди 13 часа, darkterminal написа:

То по-големия акумулатор има и по-голям заряден ток. Какво правим, когато алтернаторът или изправителят не могат да му го осигурят?

Не искам дистанционен акъл от америка. Зарядният той почва от 10% от капацитета. Всеки алтернатор може да го осигури. А и ще се зарежда с колкото има. Това не е проблем. Като го заредиш веднъж - колкото изхарчиш, толкова ще заредиш, Като ти харчи малко колата - няма проблем. Малко ще има за зареждане.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.