Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Избор на акумулатор

Featured Replies

на 10/27/2016 в 13:44, Кико написа:

По време на социализма България се славеше с най-добрите акумулатори в света. Произвеждаха се в Добрич, Пазарджик и Монтана.

Нали? Освен това сме измислили компютрите и първият календар (което било признато от ЮНЕСКО).

преди 2 часа, zemonti написа:

За зимата е наистина силно препоръчително, но и иначе е хубаво да си създадеш навик. При някои съвременни модели (не само автоматици) изобщо не можеш да завъртиш, ако не си натиснал съединител с цел да не се опитваш да въртиш на скорост.

По навик, като седна зад волана, изключвам от скорост и след това паля. Ама ще взема да си променя навиците, след като има основателна причина.

преди 9 часа, simtech написа:

Не искам дистанционен акъл от америка. Зарядният той почва от 10% от капацитета. Всеки алтернатор може да го осигури. А и ще се зарежда с колкото има. Това не е проблем. Като го заредиш веднъж - колкото изхарчиш, толкова ще заредиш, Като ти харчи малко колата - няма проблем. Малко ще има за зареждане.

Зависи, зависи. Колко ток ще глътне сутрин през зимата при запалване, колко още ще е заминал през нощта, колко път изминаваш с колата до работа и дали за това разстояние алтернатора успява да възстанови изразходеното. Понякога се оказва, че има постоянно недозареждане и в една щастлива мразовита сутрин акумулатора си отишъл.

преди 1 час, Ken написа:

Зависи, зависи. Колко ток ще глътне сутрин през зимата при запалване, колко още ще е заминал през нощта, колко път изминаваш с колата до работа и дали за това разстояние алтернатора успява да възстанови изразходеното. Понякога се оказва, че има постоянно недозареждане и в една щастлива мразовита сутрин акумулатора си отишъл.

И това без да броим допълнителната амортизация на алтернатора и изправителя, от експлоатация в режим на редовно претоварване. Пък и по-мощния акумулатор, има по презумпция по-ниско вътрешно съпротивление, в следствие на което зарядния ток расте, напрежението пада, ремъците свирят за да се дигнат оборотите. Заряда излиза от номинален режим. Живота на целия агрегат се скъсява. Те конструкторите, не са подбрали случайно параметрите на акумулатора. Но щом народа иска по-голяма батерия  - нека слага...

преди 2 часа, Ken написа:

Зависи, зависи. Колко ток ще глътне сутрин през зимата при запалване, колко още ще е заминал през нощта, колко път изминаваш с колата до работа и дали за това разстояние алтернатора успява да възстанови изразходеното.

А може би просто плещиш глупости. 2 коли с 2 различни двигателя - 1.4 и 1.8 имат еднакви алтернатори - 40А/14V при 3000оборота, но съвсем случайно за едната препоръката е за 45Ah акумулатор, а другата - за 56Ah. Не ме карай да вадя данни от Autodata и каталозите, за да ти оспорвам глупостите.
Във всеки случай при къси разстояния с всеки акумулатор ще има недозареждане. Просто с тоя с по-голям капацитет повече пъти ще можеш да завъртиш ключа, преди да спре да иска да пали.
Дай да видим сега. Данни от Autodata:
Golf 3
1.4(бензин) - алтернатор 40/14/3000 - препоръка за акумулатор - 45Аh
1.8(бензин) - алтернатор 40/14/3000 - препоръка за акумулатор - 54(56)Ah
1.9D(дизел) - алтернатор 40/14/3000 - препоръка за акумулатор - 62(70)Ah
Кво ще ми кажеш сега, а?

преди 50 минути, darkterminal написа:

И това без да броим допълнителната амортизация на алтернатора и изправителя, от експлоатация в режим на редовно претоварване. Пък и по-мощния акумулатор, има по презумпция по-ниско вътрешно съпротивление, в следствие на което зарядния ток расте, напрежението пада, ремъците свирят за да се дигнат оборотите. Заряда излиза от номинален режим. Живота на целия агрегат се скъсява. Те конструкторите, не са подбрали случайно параметрите на акумулатора. Но щом народа иска по-голяма батерия  - нека слага...

Ти просто дървен философ ли си или твоите познания се базират на ЕЖК(една жена каза?) Или и на теб ти казвам как 2 автомобила с 2 различни двигателя имат един и същ алтернатор като параметри и единият има с 10Ah по-голям акумулатор, отколкото другия?
Истината е, е няма значение след първоначалният заряд с какъв акумулатор караш. Ако имаш 45Ah и палиш и спираш 2 пъти и имаш 72Ah и палиш и спираш 2 пъти - няма никакво значение капацитета. Нищо не се претоварва. Това са глупости. Истината е, че човек има постоянно включени консуматори в колата - само радиото и светлините са 20А. Алтернаторът пък може точно толкова, колкото си може.  Няма никакво свирене на ремъци и подобни, които такива като теб твърдят. Алтернаторът постоянно си работи на номинални параметри. За това е предвиден.
Ако изразходиш целият акумулатор, значи имаш сериозен проблем. И алтернаторът не зарежда както трябва. Тогава зареждаш със зарядно.
Обаче в студен зимен ден по-големият капацитет и стартов ток помагат. По-големият капацитет акумулатори могат да дадат по-голям ток с по-малък пад на напрежение.
И на тебе ти казах, че акъл от УСА не искам, да не почна с лошото!!! :mad:

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 1 час, darkterminal написа:

Пък и по-мощния акумулатор, има по презумпция по-ниско вътрешно съпротивление, в следствие на което зарядния ток расте, напрежението пада, ремъците свирят за да се дигнат оборотите. Заряда излиза от номинален режим. Живота на целия агрегат се скъсява. 

Това ми напомня за коментирането на  откриването на една нова електроцентрала в средата на миналия век от един комунистически тъпир: "Турбината завъртя генератора и токът бавно потече по жиците". :D

преди 8 часа, simtech написа:

...

И на тебе ти казах, че акъл от УСА не искам, да не почна с лошото!!! :mad:

То не е за теб, то е да не се поведат хората по акъла ти, пък ти си стопанисвай строшляците както сметнеш за добре. И не се прави на страшен -  никога не ти се е отдавало...

преди 7 часа, zemonti написа:

Това ми напомня за коментирането на  откриването на една нова електроцентрала в средата на миналия век от един комунистически тъпир: "Турбината завъртя генератора и токът бавно потече по жиците". :D

Безумни аналогии. Едното е фактическо поведение на реален (не идеален) източник на е.д.н. А твоят коментар е неудачен каламбур.

преди 32 минути, darkterminal написа:

То не е за теб, то е да не се поведат хората по акъла ти, пък ти си стопанисвай строшляците както сметнеш за добре.

Аз теб мисля, че те питах нещо. Недей стоя ме гледа отвисоко, понеже живееш в УСА-та. УСА не прави хората по-умни автоматично.
Мисля, че дадох пример. 3 коли с 3 различни акумулатора и с еднакви алтернатори. Какво правим?
Май не можеш да го проумееш и да си го набиеш в умната главица простичкият факт, че акумулатор се дава като препоръка от производител на база на необходимият МИНИМАЛЕН стартов ток(консумиран от стартера), за да завърти двигателя.
Дори производител на автомобили оборва тъпизмите, които си писал. А те са откровено такива.

преди 13 минути, darkterminal написа:

А твоят коментар е неудачен каламбур.

Неудачен ясно, но защо пък каламбур?

Твоят опонент във случая - Смърфокоптерът е загубен гадняр, но по изключение съм съгласен с него.

Да кажем, че за запалването на даден двигател ти трябва нормално четвърт ампер/час. Какъвто и акумулатор да сложиш, работата на алтернатора е да възстанови тази изразходвана енергия.

Разликата е, че при по-голям акумулатор ти си способен да изразходваш повече енергия, за възстановяването на която алтернаторът няма да работи по-усилено, а по-дълго.

Да кажем, че двама приятели с еднакви коли едновременно решават да си сменят акумулаторите. Единия си купува същата, като заводската 60А/ч батерия, докато другият "неразумно" взима 80. Един ден им се налага да оставят фаровете включени при изгасен двигател (осветяват нещо в непроветрива зала) докато на първия му остане само един ампер и решават да запалят и тръгнат. И двата алтернатора имат да възстанивят по 59 Ач (идеални условия), и двата алтернатора работят на макс докато не приключат. 

Изключая легендите, че големите акумулатори съсипвали алтернаторите има психологически фактор - разполагайки с повече резервни ампери някои хора имат склонноста да ги използват (музика, осветление, къси разстояния...). Ето тогава се появява разлика в натоварването над алтернатора.

преди 42 минути, simtech написа:

Аз теб мисля, че те питах нещо. Недей стоя ме гледа отвисоко, понеже живееш в УСА-та. УСА не прави хората по-умни автоматично.
Мисля, че дадох пример. 3 коли с 3 различни акумулатора и с еднакви алтернатори. Какво правим?
Май не можеш да го проумееш и да си го набиеш в умната главица простичкият факт, че акумулатор се дава като препоръка от производител на база на необходимият МИНИМАЛЕН стартов ток(консумиран от стартера), за да завърти двигателя.
Дори производител на автомобили оборва тъпизмите, които си писал. А те са откровено такива.

Спри да подвеждаш потребителите! Въпросът ми беше, когато алтернаторът не може да покрие нуждите? Ти ми показваш случаи, когато може да ги покрие. Това не аргументира препоръката ти  "акумулатор се слага най-големият, който влиза.". Най-големия който влиза, може и да се окаже непосилен товар за алтернатора! Какво правим тогава?

преди 27 минути, zemonti написа:

Неудачен ясно, но защо пък каламбур?

Твоят опонент във случая - Смърфокоптерът е загубен гадняр, но по изключение съм съгласен с него.

Да кажем, че за запалването на даден двигател ти трябва нормално четвърт ампер/час. Какъвто и акумулатор да сложиш, работата на алтернатора е да възстанови тази изразходвана енергия.

Разликата е, че при по-голям акумулатор ти си способен да изразходваш повече енергия, за възстановяването на която алтернаторът няма да работи по-усилено, а по-дълго.

Да кажем, че двама приятели с еднакви коли едновременно решават да си сменят акумулаторите. Единия си купува същата, като заводската 60А/ч батерия, докато другият "неразумно" взима 80. Един ден им се налага да оставят фаровете включени при изгасен двигател (осветяват нещо в непроветрива зала) докато на първия му остане само един ампер и решават да запалят и тръгнат. И двата алтернатора имат да възстанивят по 59 Ач (идеални условия), и двата алтернатора работят на макс докато не приключат. 

Изключая легендите, че големите акумулатори съсипвали алтернаторите има психологически фактор - разполагайки с повече резервни ампери някои хора имат склонноста да ги използват (музика, осветление, къси разстояния...). Ето тогава се появява разлика в натоварването над алтернатора.

Вътрешно съпротивление, пад на напрежение, претоварване, номинална мощност, волт-амперна характеристика. Тези неща ги изпускаш от поглед. И стига с тези ампери. Източниците на е.д.н./е.д.т. отдават мощност. Няма как да имаш резервни ампери, може да имаш мощност в резерв. А когато по-мощният акумулатор се се разреди, неговото вътрешно съпротивление нараства непропорционално с това на по-маломощният акумулатор и това поради ред конструктивни особености. Така, при зареждане по-мощният акумулатор се явява по-голям товар и през него протича по-голям заряден ток. Тъй като алтернаторът не е идеален източник на е.д.н., т.е. ограничен е по мощност, за да отдаде по-големия ток, то генерираното напрежение пада. От там нататък последствията са ясни за всеки с малко повече опит и знания по електрически машини... А когато се сложи най-големия акумулатор който се побира, риска акумулатора да остане недозареден и алтернаторът и изправителят да излезнат от номинален режим драстично нараства. Нищо сложно няма...

Това на теория го разбрахме. Интересното е дали можеш да го подкрепиш с практически изследвания, че 10-30% разлика в батерията може да окаже някакво влияние върху алтернатора в бъдеще, или разликата трябва да е 300-1000%?

преди 2 часа, darkterminal написа:

...Тъй като алтернаторът не е идеален източник на е.д.н., т.е. ограничен е по мощност, за да отдаде по-големия ток, то генерираното напрежение пада.

Алтернаторът е регулиран източник на захранване. Това не е прост генератор, има и регулатор. Целта му е да поддържа напрежението в установените параметри. Алтернаторът е източник на постоянно напрежение с регулиран ток. Това прави цялата ти теза ирелевантна.
Да, един алтернатор по-дълго време ще работи на номиналните си параметри, при по-голям на капацитет, но разреден акумулатор.
Но в същото време с акумулатор с по-малък капацитет въобще няма да може да запалиш колата.
Всичко това има значение единствено, ако разредиш докрай акумулатора. С по-голям акумулатор това се налага по-рядко.
Та, Генерираното напрежение никога не пада. :D

преди 7 часа, simtech написа:

Алтернаторът е регулиран източник на захранване. Това не е прост генератор, има и регулатор. Целта му е да поддържа напрежението в установените параметри. Алтернаторът е източник на постоянно напрежение с регулиран ток. Това прави цялата ти теза ирелевантна.
Да, един алтернатор по-дълго време ще работи на номиналните си параметри, при по-голям на капацитет, но разреден акумулатор.
Но в същото време с акумулатор с по-малък капацитет въобще няма да може да запалиш колата.
Всичко това има значение единствено, ако разредиш докрай акумулатора. С по-голям акумулатор това се налага по-рядко.
Та, Генерираното напрежение никога не пада. :D

Слънце мое, ма ти този Закон за Съхранение на Енергията го нямаш за нищо! За да се дигне напрежението, вследствие на пада породен от повишената консумация, трябва да вдигнеш мощността на алтернатора! Това може да стане единствено с внасяне на енергия отвън, за да се повиши възбудителния ток, а от там магнитния поток и индукцията. И тъй като енергийния електрически баланс на алтернатора е винаги отрицателен (тоест, той отдава електричество, а не консумира), единствения начин да с е вкара допълнителна енергия, е това да стане за сметка на нарастването на на механическата енергия на вала на алтернатора. Имайки предвид константния размер на ремъчната шайба, то това става за сметка на увеличаването на ъгловата и скорост. Двигателят (ВГ) трябва да си вдигне оборотите. Момента, който zemonti, така жизнерадостно боядиса в червено ;) А това, при двойно (и отгоре) нарастване на товара, вади целия агрегат от работа при номиналните си параметри ;)

преди 8 часа, zemonti написа:

Това на теория го разбрахме. Интересното е дали можеш да го подкрепиш с практически изследвания, че 10-30% разлика в батерията може да окаже някакво влияние върху алтернатора в бъдеще, или разликата трябва да е 300-1000%?

Това и ценното на теорията, че дава аналитичен алгоритъм, позволяващ ти да провериш какво ще стане на практика ;) По неписани правила, всеки електрически уред се произвежда, така че да може да работи безаварийно на 1.5 пъти по-високи от номиналните си параметри. Така че, 10 до 30% алтернатора няма да ги усети. Но не това е което, наш simtech безотговорно предлага. Той предлага най-големия, акумулатор който влиза. Тук лесно може да се стигнат и 300% и отгоре...

Понеже, дискусията се обърна в лекция по електрически машини, а аз нямам намерение да се превръщам в лектор, моето участие по simtechовото предложение се изчерпа. И за да има конструктивен вид последното ми изказване, бих се съгласил на формулировка от типа: - Акумулатор се слага, най-големия, който попада в номиналните параметри на алтернатора и изправителя!

преди 2 часа, darkterminal написа:

За да се дигне напрежението, вследствие на пада породен от повишената консумация, трябва да вдигнеш мощността на алтернатора!

Последно? Напрежението пада или не пада? Ново 20 - алтернаторът има ограничител по ток. Не може безкрайно да му увеличаваш възбуждането, безкрайно да увеличаваш товара на целият агрегат, за да си задоволиш нуждите. 70А значи 70А и точка. Не можеш да извадиш алтернатора от номиналните му параметри и да го вкараш в някакъв твой измислен режим.
Освен това товарът не нараства двойно, а по-малко. Покъртително е непознаването ти на материята.
Мощността на алтернатора не се вдига безкрайно с оборотите. Това е 3 фазен генератор с регулатор и изправител по схема Ларионов. Изключително важно е, че източникът е ограничен. Регулира в рамките на максимума на тока на възбуждане и минималното възбуждане, необходимо да поддържане на напрежението в установените граници.
Ако превишиш консумацията, ще те резне.И ако действително я превишиш, проблемът няма да е в акумулатора.
Коментираният случай важи единствено за напълно разреден аумулатор. Това не е нормален работен режим. Ако един 72Ah акумулатор е почти разреден, то 45Ah на негово място би бил мъртъв.
Този нетипичен режим ще се случва много рядко, за да е фактор в износване или консумация на гориво.
Ta, или всичко ще работи или ще те отреже. Понеже разликата между 45/52 и 72 не е кой знае колко голяма, трябва да го събориш с обща повишена консумация. И да си го съборил докрай, за да е фактор.
Ти явно нещо не познаваш и процентите, Америка явно процентите са други. Не знам къде между 52 и 72 видя 300%
72 e 138% от 52. Същото важи и за вътрешното съпротивление.
И да, моята кола минималното препоръчително е 52, а е снабдена със 72. Никакви проблеми.

преди 12 часа, darkterminal написа:

...Източниците на е.д.н./е.д.т. отдават мощност. Няма как да имаш резервни ампери, може да имаш мощност в резерв.

Ah е единица. Тя казва колко количество енергия може да отддаде батерията при номиналното й напрежение, без то да се измени значително. Мощност или количество енергия? Ти имаш количество енергия в резерв. То не става мощност, докато не се използва!

преди 5 часа, darkterminal написа:

Така че, 10 до 30% алтернатора няма да ги усети.

Стигнахме до съгласие.

преди 1 час, zemonti написа:

Стигнахме до съгласие.

От 52 до 72 са 38% В смисъл трябва да сложиш вместо 52 - 104, за да са 100% разлика. В повечето коли не влиза акумулатор над 72Ah, така че препоръката за най-големият, който влиза си остава общовалидна.
Виж, ако карам въшка 1.3 -бензин, вместо 45 ще си купя 52/56. Ако карам нещо, което е за 52/56, автоматично скачам на 72. Разликата в цената е малка. В тока - доста.

• 3 седмици по-късно...

Я да ви поискам малко акъл и аз. Значи, казусът е следният : акумулаторът започна да пали бавно, вчера ми светна за известно време и лампата, явно му е време. Преди 3 години, когато си взех настоящото возило, той си беше на него, не го знам на колко време е, но минимум 3, максимум 4-5 години, предполагам. Не разбирам особено, но днес го поразгледах, и като се поразрових в нета, ми стана ясно, че е сравнително качествен и мощен - bosch silver 85 ah 800a, което може би обяснява и защо зимата и при -20 градуса винаги съм палел от раз. Вършеше перфектна работа, но явно му е дошло времето вече. Та се чудя сега какво да взема - бош от тоя клас ми идват малко скъпи, имам бюджет до 160 кинта максимум. Ако взема някой с 70, 75 аh, дали ще чувствам някаква осезаема разлика? Таралясника е Форд Фокус 1.8 тдди, 2002 година, за протокола...

Ако лампата ти е светнала при работещ двигател,значи алтернатора има проблем, не акумулатора.

преди 14 часа, WhiteHart написа:

Я да ви поискам малко акъл и аз. Значи, казусът е следният : акумулаторът започна да пали бавно, вчера ми светна за известно време и лампата, явно му е време. Преди 3 години, когато си взех настоящото возило, той си беше на него, не го знам на колко време е, но минимум 3, максимум 4-5 години, предполагам. Не разбирам особено, но днес го поразгледах, и като се поразрових в нета, ми стана ясно, че е сравнително качествен и мощен - bosch silver 85 ah 800a, което може би обяснява и защо зимата и при -20 градуса винаги съм палел от раз. Вършеше перфектна работа, но явно му е дошло времето вече. Та се чудя сега какво да взема - бош от тоя клас ми идват малко скъпи, имам бюджет до 160 кинта максимум. Ако взема някой с 70, 75 аh, дали ще чувствам някаква осезаема разлика? Таралясника е Форд Фокус 1.8 тдди, 2002 година, за протокола...

Около 70Ah и 640А студен стартов ток като за теб е минимума, но малко по-силен акумулатор да вземеш няма да сгрешиш, даже според мен е препоръчително да си имаш леки резерви без да се прекалява. 80Аh със 720-740А мисля са напълно достатъчни. Bosh и Varta верно са по-висок клас, но пък лично съм на мнение, че напоследък не са това, което бяха преди време или просто наистина в BG се внасят някакви застояли по складовете бройки на по-ниска цена, а тук ни ги пробутват като за нови - колкото да избутат гаранцията и айде.  Много добри отзиви съм чувал за Moll. Доста награди, произвеждат се в Германия и до колкото знам ги монтират стандартно на VW групата лошото, е че и на тях цената им е по-висока за бюджета ти.

От по-ниския клас, които ще ти влезнат в бюджета и бих ти препоръчал като никак не лошо избор са българските Monbat (карал съм с такъв и изкара 8 години на две коли), Banner Австрийски и едни, за които ресърчвах сега на скоро Starline, които уж се правели в Чехия по патенти на VARTA BLACK Dynamic линията, обаче дали е така не знам, гледам сравнени с Varta характеристиките за (Ah) и стартов ток (А) са еднакви, което нищо не значи всъщност, ама е така за спорта сравнявах. Аз също купувах преди месец, че моя ЕАS се предаде като застудя леко. Колебаех се м/у Еlectra на корейците Vega, но в крайна сметка взех Starline-а и предстои да видим дали ще се окаже добър или ще избута гаранцията и нов. Нямах никакви впечатления от тая марка, обаче като поразпитвах приятели и се позачетох тук там ми изглежда да са приемлив избор като цена/качество, което за мене е определящо, също и това, че са с 3 години гаранция и като цяло с по-високия стартов ток наклони везните - примерно за 80Аh е 740A, като при Varta-та Blue Dynamic, 80Аh/740A, докато при Monbat за 80Аh е 720A. Banner Starting Bull стандартно за 80Аh гледам е 660A има и Power Bull серият с 700А.

Магазина, от който пазарувах е този  връщаш стария и ползваш еко цената. Имат три магазина в София ще видиш на сайта, отиваш с колата там, за да ти замерят дали ти зарежда правилно и да ти заверят гаранцията. Тук също са на добри цени, само че виждам разлики в гаранцията примерно за Starline e 2 години. Също така гледам има една Varta Blue Dynamic 80Аh/740A с еко цена 5 лв. над бюджета ти, ако върнеш стария акумулатор и същата схема само, че с 7 лв. над бюджета ти за Bosch от серията Silver S4 и със същите параметри 80Аh/740A. Другия вариант е, ако държиш на марка да слезеш с ампеража леко на 74Аh и няма да е грешка по принцип, може би не ти трябва чак такъв акумулатор с голям капацитет, като се има предвид какво се препоръчва за твоята колица. Може да провериш тука чисто информативно и като гледам цените, се вместваш в 159 лв. за BOSCH SILVER S5 74Ah/750A или за 157 лв. VARTA SILVER DYNAMIC 74Ah/750A

Редактирано от exwol (преглед на промените)

Излезе ми оферта, един френд, който работи с някои фирми вносителки на подобна техника, за 130 кинта + връщане на стария ми акумулатор. Неква немска марка, забравих името, пак 85 ah, много от колегите му карали с такива и били качествени. Та утре ще се обзаведа, да видим как ще е...

Honor 7 lite via Tapatalk

Преди да даваш пари се проверява напрежението на клемите. На празен ход, при стартер и зареждане при работещ двигател. С прост мултицет от 5 лв. е достатъчно. Ако е обслужваем - нивото на електролита и при нужда доливане с дестилирана вода. Ако не знаеш - мини през сервиз.

И евентуално за окиси и контактно съпротивление, евентуално почистване и притягане.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

Става дума за мой приятел, който ще вземе този акумулатор все едно за себе си, с цена на вносителя, много по-ниска от търговската, и ще го вземе от търговски партньори, с които работи всеки ден. Не мисля, че има нужда да си играя и да правя замервания...

ЗАмерването става с камъни и други предмети. Физически величини се ИЗмерват. 

За мен първо се измерва, след това на база на измерването се вземе решение за замяна. 

• 1 месец по-късно...

Ivanxxx, a какво мислиш за GIGAWATT? Аз лично имам този акумулатор https://maxcar.bg/akumulatori/gigawatt-60ah-540a-r и съм много доволен от него. Ако искаш, разучи повече за тази марка.

Редактирано от peshomiroslavov (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.