Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има толкова много села?

Featured Replies

Като цяло в България има много села - над 5000 (пет хиляди). За територия която с автомобил се пресича за няколко часа, а със самолет за половин час... много са.

Но на мен друго ми е по-интересно: в района на Габрово, Трявна и другите наоколо има много по-голямо струпване на села - буквално през километър-два има село, които в гугъл мапса са изобразени с по една или няколко улички...

Та някакво обяснение защо в тази част на България има такова необичайно голямо струпване на села?

Редактирано от ivan343 (преглед на промените)

• Отговори 52
  • Прегледи 2,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

А защо всички селяци се изселиха в София. (нямам нищо против възпитаните хора от село, по-скоро тези дето си правят каквото си искат в стил Бай Ганьо)

преди 35 минути, ivan343 написа:

защо в тази част на България има такова необичайно голямо струпване на села?

Защото по времето на  "Османското присъствие" хората са се качили от равнините в Балкана.

преди 23 минути, niki292002 написа:

се изселиха в София

Защото в 97-8% от селищата в България няма поминък или е за стотинки

• Автор

Защо реши да избиваш комплекси в темата? Първо " всички селяци се изселиха в София " защото искат възможности за развитие. В София има най-много чиновници на държавна Хранилка - техните заплати са от данъците както на софиянците, така и на жителите на с. Торбалъжи. Следователно всеки има право да се възползва от  от възможностите които дава най-големия работнически град.

• Автор
току-що, ined написа:

И какъв ти е проблема с това? 

Нямам проблем. просто ми е интересно защо само в тази част има толкова много, а  в другите няма...

преди 1 минута, ivan343 написа:

Защо реши да избиваш комплекси в темата? Първо " всички селяци се изселиха в София " защото искат възможности за развитие. В София има най-много чиновници на държавна Хранилка - техните заплати са от данъците както на софиянците, така и на жителите на с. Торбалъжи. Следователно всеки има право да се възползва от  от възможностите които дава най-големия работнически град.

Казах селяци. Визирам тези, дето нямат никакво възпитание и си мислят, че София работи за тях. Има разлика между селянин и селяк.

преди 40 минути, ivan343 написа:

Като цяло в България има много села - над 5000 (пет хиляди). За територия която с автомобил се пресича за няколко часа, а със самолет за половин час... много са.

Но на мен друго ми е по-интересно: в района на Габрово, Трявна и другите наоколо има много по-голямо струпване на села - буквално през километър-два има село, които в гугъл мапса са изобразени с по една или няколко улички...

Та някакво обяснение защо в тази част на България има такова необичайно голямо струпване на села?

По време на Турското робство българите са населявали главно недостъпни места в планините. Например в нашия регион, много от родовете са точно от Балкана и Габровско. Примерно селото на майка ми и баба ми са преселници от Драганово - Габровско. два рода са направили село на Север. Други села са преселници от други места. Затова и тук говорите по селата са различни, понякога дори неразбираеми за съседното село. Да не говорим за областния града. Но това бе в миналото, тия хора вече измряха или се заселиха из градовете, та говорите се уеднаквяват. 

• Автор
преди 1 минута, Stoyannnov написа:

От габрово ли си? Че питаш за този район?

Не, не съм. Просто като разглеждаш картата и на теб (може би) ще ти направи същото впечатление.

преди 1 минута, niki292002 написа:

Казах селяци. Визирам тези, дето нямат никакво възпитание и си мислят, че София работи за тях. Има разлика между селянин и селяк.

Естствено, че софия работи за тях. Тези данъци за какво мислиш, че се плащат.. нали трябва да се получава нещо в замяна.

току-що, ivan343 написа:

Не, не съм. Просто като разглеждаш картата и на теб (може би) ще ти направи същото впечатление.

Естствено, че софия работи за тях. Тези данъци за какво мислиш, че се плащат.. нали трябва да се получава нещо в замяна.

Глупости. Не София работи за тях, а примерно аз, дето плащам 10 години данъци на Софийска община за колите си, а дори и един път не съм ходил в София от 1997-ма година насам! Знаеш ли колко данъци съм платил на Софийската община? Ами то плащам данък на колата, който е най-висок в София. Плащам застраховки за София - автокаско и Гражданска отговорност. Гражданската примерно е около два пъти по-висока от тая в Русе, а каското е 6% при нормално под 5%. Е, кой сега работи за 'селяците'? 

• Автор
преди 5 минути, Кико написа:

Глупости. Не София работи за тях, а примерно аз, дето плащам 10 години данъци на Софийска община за колите си, а дори и един път не съм ходил в София от 1997-ма година насам! Знаеш ли колко данъци съм платил на Софийската община? Ами то плащам данък на колата, който е най-висок в София. Плащам застраховки за София - автокаско и Гражданска отговорност. Гражданската примерно е около два пъти по-висока от тая в Русе, а каското е 6% при нормално под 5%. Е, кой сега работи за 'селяците'? 

И защо плащаш данъци за колите си в София?

Между другото има много автомобили които се движат в провинцията и са регистрирани в София - говоря главно за такива на държавни хранилки - министерства и други. Училищните автобуси за точен пример за това - всички автобуси са със софийска регистрация.

п.п. и ти май не ме разбра. Казах, че всеки има право да се възползва от възможностите които дава град като София точно по причини като твоята (внасяш данъци). То всички внасяме де и затова компелксарски изцепки като на първия потребител не са за тази тема.

Понеже пътувам(тираджия съм) мисля, че мога да дам адекватен отговор.България има прекалено малко села за тази площ.България никак не е малка териториално.Не знам какви изводи си е направил автора на темата но прост пример ще дам с Унгария- и тя се минава с автомобил за 4 часа, но има в пъти повече населени места.

Ще дойде време селата около градовете да се напълнят, като се позамогнат хората и решат че не им се живее повече в панелки. Ще почнат да се разрастват и почти сливат едно с друго. Най-евтиният начин за създаване на нови парцели за строеж е именно покрай съществуващите пътища между селата. 
В Белгия го гледам този феномен, който има пари иска къща, а в градовете като няма свободни парцели и като къщите обикновено ги строят залепени едни за други и от двете страни, та се изселвът където могат да си построят къща с двор, която да не допира до друга къща.

преди 1 час, ivan343 написа:

И защо плащаш данъци за колите си в София?

Между другото има много автомобили които се движат в провинцията и са регистрирани в София - говоря главно за такива на държавни хранилки - министерства и други. Училищните автобуси за точен пример за това - всички автобуси са със софийска регистрация.

п.п. и ти май не ме разбра. Казах, че всеки има право да се възползва от възможностите които дава град като София точно по причини като твоята (внасяш данъци). То всички внасяме де и затова компелксарски изцепки като на първия потребител не са за тази тема.

Където е регистрирана колата, там плащаш данъци. Софийски номера се дават на лизингови автомобили. Мисля има изключения за някои градове и вносители, но като цяло всички лизингови автомобили са със софийски номера. Понеже автомобилът принадлежи на фирмата вносител, например Мото Пфое, то те си плащат данъци и застраховки. Аз само внасям парите. Примерно гражданската ми за последно бе 270 лева, докато тая година, след като си регистрирах колата в Русе, платих 160 лева ГО, макар че имаше и за по-малко. Същото е и с данъците. Всяка община сама си определя данъците. В София са най-високи, а Мото Пфое плаща данъците в София, аз само превеждам парите. Ами аз съм плащал по 80 лева данък за автомобил 75 и 96 коня!!! Тук ще ти се изсмеят на тия цифри! Или да вземем каското. Задължават ме да платя на Alianz  около 6% Каско. Освен това при тия застраховки се отчита и риска. Тоест, ако караш в София, си рисков и застраховките са по-големи отколкото в страната. на практика аз 10 години рушах улиците в Русе, а плащах на Фандъкова и ГЕРБ! Ей затова за тия идиоти никога няма да гласувам!  Вместо да си оправим града, плащайки данъци на нашата община, ние плащаме на селяндурите в София!!!! После имали сте метро. Ами ще имате, щом балъци като мен ви плащат! Вземи един Пловдив. Ами те от 5-6 години нямат тролейбуси, вие метро строите!

Редактирано от Кико (преглед на промените)

• Автор
преди 41 минути, Me4oPyx написа:

Понеже пътувам(тираджия съм) мисля, че мога да дам адекватен отговор.България има прекалено малко села за тази площ.България никак не е малка териториално.Не знам какви изводи си е направил автора на темата но прост пример ще дам с Унгария- и тя се минава с автомобил за 4 часа, но има в пъти повече населени места.

Гъстотата на населението в Унгария е почти 2 пъти по-голяма от тази в България, та не знам къде селата са в повече :D

преди 28 минути, Белгиеца написа:

Ще дойде време селата около градовете да се напълнят, като се позамогнат хората и решат че не им се живее повече в панелки. Ще почнат да се разрастват и почти сливат едно с друго. Най-евтиният начин за създаване на нови парцели за строеж е именно покрай съществуващите пътища между селата. 
В Белгия го гледам този феномен, който има пари иска къща, а в градовете като няма свободни парцели и като къщите обикновено ги строят залепени едни за други и от двете страни, та се изселвът където могат да си построят къща с двор, която да не допира до друга къща.

В силно развитите държави около големите градове има т.нар. градове-сателити. При на сняма такова нещо. А относно селата да започнат да се използват като такива - може би след около 50-60 г. 10-ти града в България може да имат силно развита сателитна система. Може да използваме София като пример за град какъвто трябва да има поне още няколко. Разликата между София и Пловдив е шокиращо голяма. Към този момент сателитните-населени места на София са много слабо изразени - предвид факта, че най-голямото циганско гето се намира на 3 -4 км. от Парламента, не вярвам скоро време да има чувствителна промяна към това което наблюдаваш в белгия.

преди 25 минути, Кико написа:

Където е регистрирана колата, там плащаш данъци. Софийски номера се дават на лизингови автомобили. Мисля има изключения за някои градове и вносители, но като цяло всички лизингови автомобили са със софийски номера. Понеже автомобилът принадлежи на фирмата вносител, например Мото Пфое, то те си плащат данъци и застраховки. Аз само внасям парите. Примерно гражданската ми за последно бе 270 лева, докато тая година, след като си регистрирах колата в Русе, платих 160 лева ГО, макар че имаше и за по-малко. Същото е и с данъците. Всяка община сама си определя данъците. В София са най-високи, а Мото Пфое плаща данъците в София, аз само превеждам парите. Ами аз съм плащал по 80 лева данък за автомобил 75 и 96 коня!!! Тук ще ти се изсмеят на тия цифри! Или да вземем каското. Задължават ме да платя на Alianz  около 6% Каско. Освен това при тия застраховки се отчита и риска. Тоест, ако караш в София, си рисков и застраховките са по-големи отколкото в страната. на практика аз 10 години рушах улиците в Русе, а плащах на Фандъкова и ГЕРБ! Ей затова за тия идиоти никога няма да гласувам!  Вместо да си оправим града, плащайки данъци на нашата община, ние плащаме на селяндурите в София!!!! После имали сте метро. Ами ще имате, щом балъци като мен ви плащат! Вземи един Пловдив. Ами те от 5-6 години нямат тролейбуси, вие метро строите!

Това за лизинговите автомобили не го знаех. Но може да погледнеш нещата и от друг ъгъл: София е работнически град който се финансира от всички нас по един или друг начин. Всеки един от на сможе да се възползва от него (от града). Грешно е да мислиш, че дори данъците на лизинговите автомобили да се плащат по родните места, то парите ще стигнат за ремонт на улиците. Онзи ден четох че щели да правят околовръстен път на някакъв град към  Бургас/Варна - 10 км. за 26 милиона. Та то данъците от автомобилите на тези два големи града едва ли са толкова... В София уличната мрежа е от 3000 (3 хил) км., сега си представи колко е уличната мрежа в 5000-те села и няколко стотин-те градове. Невъзможно е да се оправят улиците навсякъде. Освен това в София ежедненво влизат хиляди автомобили с чужди регистрации които може да са повече от всички лизингови автомобили на провинцията.

Ти си в доста голям град и нямаш моралното право да се оплакваш, защото зад теб са над 5000 населени места :) София също не е цъфнала - на 10 км. от центъра по нищо не може да познаеш, че си в Столицата. Затова дребни сметки за по няколко милиона не вършат никаква работа.

преди 55 минути, Кико написа:

Ти да не мислиш, че в София улиците са по-различни ? 

Иначе, според мен тука е невъзможно за млад човек да живее на село. Не е ОК да пътува по 2 часа с кола в едната посока. И забележи - с кола. Ако колата му се повреди е прецакан от всякъде.

преди 2 часа, niki292002 написа:

А защо всички селяци се изселиха в София. (нямам нищо против възпитаните хора от село, по-скоро тези дето си правят каквото си искат в стил Бай Ганьо)

По - големи сеяни от "софиянци" нема. Малцина са кореняците, а другите са самозабравили се ганьовци, но не признават, че са от село.

Инак в това, че има толркова много села - лошо няма. Лошото е че цели села се криминализираха, турцизираха и как да кажа - ромизираха!

току-що, Кумчо вълчооо написа:

По - големи сеяни от "софиянци" нема.

Грешиш. Просто София беше "завладяна" от разни ганьовци, които си мислят, че ще живеят в лукс и охолство в София. Или пък мрънкането за вдигането на билетчето - само ще спомена, че картата за ученици и студенти е 20 лева за всички линий, за пенсионери е 8 лева и за "другите" е 50 лева. Демек, цените реално не са мръднали, просто насочват всички към картата, понеже се натрупаха много гратисчий, които си мислят, че "надхитряват" системата. Тъпото обаче е, че не глобяват циганите, но ги разбирам защо - движат се на групи по 8-9 човека.

В нищо не греша! 

"  Просто София беше "завладяна" от разни ганьовци "     Тук мога да посоча и теб! Да ти извадя ли темите, които и провинциалист трудно би измислил да пусне????

Има България, български градове и села в които живеят Българи! Ганьовско е да се опитваш да даваш квалификации! Има си обяснени яза всички събития процеси и вътрешномигрантски потоци! За всичко това вина имат хората от упраляващите кръгове, но не и самите хора! В едно село шанса да намериш работа е почти равен на 0, а цените на основните стоки са до 3 пъти над цените пр. в София и така пропорционално по веригата от селото до София. В София  едни ганьовци набеждават други,че са такива. Не бива така. Всеки иска да оцелее! Въпросът пък за възпитанието е мноооого спорен!

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Гъстотата на населението в Унгария е почти 2 пъти по-голяма от тази в България, та не знам къде селата са в повече :D

В силно развитите държави около големите градове има т.нар. градове-сателити. При на сняма такова нещо. А относно селата да започнат да се използват като такива - може би след около 50-60 г. 10-ти града в България може да имат силно развита сателитна система. Може да използваме София като пример за град какъвто трябва да има поне още няколко. Разликата между София и Пловдив е шокиращо голяма. Към този момент сателитните-населени места на София са много слабо изразени - предвид факта, че най-голямото циганско гето се намира на 3 -4 км. от Парламента, не вярвам скоро време да има чувствителна промяна към това което наблюдаваш в белгия.

Това за лизинговите автомобили не го знаех. Но може да погледнеш нещата и от друг ъгъл: София е работнически град който се финансира от всички нас по един или друг начин. Всеки един от на сможе да се възползва от него (от града). Грешно е да мислиш, че дори данъците на лизинговите автомобили да се плащат по родните места, то парите ще стигнат за ремонт на улиците. Онзи ден четох че щели да правят околовръстен път на някакъв град към  Бургас/Варна - 10 км. за 26 милиона. Та то данъците от автомобилите на тези два големи града едва ли са толкова... В София уличната мрежа е от 3000 (3 хил) км., сега си представи колко е уличната мрежа в 5000-те села и няколко стотин-те градове. Невъзможно е да се оправят улиците навсякъде. Освен това в София ежедненво влизат хиляди автомобили с чужди регистрации които може да са повече от всички лизингови автомобили на провинцията.

Ти си в доста голям град и нямаш моралното право да се оплакваш, защото зад теб са над 5000 населени места :) София също не е цъфнала - на 10 км. от центъра по нищо не може да познаеш, че си в Столицата. Затова дребни сметки за по няколко милиона не вършат никаква работа.

Абе гледам много ги разбираш нещата...като ония, дето обвиняват Марешки за популист. Замисли се обаче, защо Марешки държи 20 стотинки по-ниски цени на горивата. нали нямало възможност за това? И защо, където и да открие бензиностанция, веднага падат цените и в другите вериги бензиностанции? Много ви лъжат вас, софиянци и вие се връзвате.  Всеки можел да ползва София! Айде стига бе :) И ти като шопа, дето като се напиел, чакал да се завърти селото около него и като си види портата, хоп в къщата ;) 

преди 32 минути, Кумчо вълчооо написа:

По - големи сеяни от "софиянци" нема. Малцина са кореняците, а другите са самозабравили се ганьовци, но не признават, че са от село.

Инак в това, че има толркова много села - лошо няма. Лошото е че цели села се криминализираха, турцизираха и как да кажа - ромизираха!

Те пък кореняците големи гражданя. София 1878 година е било едно голямо село от няколко хиляди човека. Аналог на днешен малък, необластен град. Тогава и Русе и Шумен и Пловдив и Варна са имали 3-4 пъти по-голямо население и не знам кой е кореняк гражданина в София. По-скоро трябва да говорим за кореняк селяните и за гражданите, наводнили това село София без история. 

Това за лизинговите автомобили не го знаех.

Много работи не знаеш и си мислищ, че вселената се върти около шоплука. А знаеш ли, че много румънци, италианци и какви ли не, имат български регистрации и не плащат данъци нито тук, нито в страните си?

Отклонихте се от темата и пак започнаха разни глупости със "селяните, гражданите и столичани в повече".

Да се върнем на нея: "Много" и "малко" са относителни понятия. Но ти сигурно питаш защо са толкова, а не по-малко. Причините се крият в икономиката, историята и географията. Когато тези села са възниквали, основното препитание на хората е било земеделието. И животновъдството. Т.е. селското стопанство, което неслучайно се нарича така. Над 95% от хората са се препитавали от земеделие и животновъдство. Не е имало нито коли, нито влакове, да не говорим за самолети. За да си обработваш нивата, трябва да стигаш бързо до нея - максимум за час пеш или с волска|/конска каруца. Иначе губиш твърде много време, а то е безценно, особено в периодите с най-усилена земеделска работа. А ако имаш дори бегла представа какво трябва да върши човек, ако отглежда животни, ще разбереш, че оборът/конюшнята трябва да ти е максимум на пет минути път.

Да добавим и географията: В пресечен терен е абсолютно логично да има повече населени места, но с по-малко жители. Малки селца, махали...

И историята - по ред причини в големи исторически периоди населението е било изтласквано към планините, споменаха ти турското робство, но не е само то. И в периоди на постоянни нашествия и върлуващи грабителски банди равнините са обезлюдявали, хората са се криели в планините, така са се защитавали по-лесно.

Съвсем накратко: Това са причините. Мога да обясня и защо имаме села, а не единични ферми като в САЩ, но ти сам ще се досетиш, ако внимателно си прочел какво написах по-горе. Плюс още една причина - традиционно българите сме живеели в общини. Не в смисъл на сегашните общини, а именно като общност от някаква група семейства, които стопанисват заедно някаква земя - обикновено ливади, оказват си взаимопомощ, защитават се взаимно, въвеждат си някакъв "вътрешен ред" в общината и частично се самоуправляват. И такава обща група, такава община, се заселва на едно място. И сградите образуват село.

Впрочем имаше доста повече села в България само преди 50 години. Достатъчно възрастен съм, за да помня период 45 години назад. Поне 1000 населени места са изчезнали през този половин век. Някои от тях станаха квартали или предградия на градове, други обезлюдяха. И причините отново са икономически (е, и политически, но пак е свързано с икономиката и демографските процеси).

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

преди 5 минути, Кико написа:

Много ви лъжат вас, софиянци и вие се връзвате. 

Гледай сега, навсякъде живота в столицата е по-скъп, но и заплатите са по-високи. Същата ситуация е и в Англия - живота в Лондон е по-скъп от останалите части на Англия. Но, там не е като България даже напротив - най-добрите колежи НЕ са в столицата, а във вилните зони, които са снабдени с лесен достъп до столицата, както и интернет.

• Автор
преди 1 минута, Кико написа:

Абе гледам много ги разбираш нещата...като ония, дето обвиняват Марешки за популист. Замисли се обаче, защо Марешки държи 20 стотинки по-ниски цени на горивата. нали нямало възможност за това? И защо, където и да открие бензиностанция, веднага падат цените и в другите вериги бензиностанции? Много ви лъжат вас, софиянци и вие се връзвате.  Всеки можел да ползва София! Айде стига бе :) И ти като шопа, дето като се напиел, чакал да се завърти селото около него и като си види портата, хоп в къщата ;) 

И за мен марешки е популист :) . Само един пример ще ти дам: онзи ден платил за статия в дир.бг в която пише, че щял да бъде във варна и в софия за много  кратко време - имал бил личен самолет и така няма да има проблем да присъства на двете събития (не, че нечий живот зависи от това.. но човека си вярва).

Та как поддържа само 20 ст. по-ниска цена? Ами сигурно като работи без печалба или пък като работи на загуба която ще компенсира като заземи личния си самолет за един-два дена :D

Другата причина заради която НЕ му вярвам е, че сега като бизнесмен е по-полезен. А той иска като свали бензина с няколко стинки да се докопа до престижен пост и доживотна пенсия от няколко хиляди. На изборите разбра, че хората които се връзват на популизъм не са достатъчно много, ще го разбере и на парламентарните избори.

На Марешки не му дреме за пенсията като политик - той отсега си е уредил всичко. Сигурно и за това държи най-ниски цени на лекарствата, за да работи без печалба нали ? 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.