Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Защо има толкова много села?

Featured Replies

Нещо по темата и защо селата са обезлюдени. Причина не са толкова големите градове, макар че по време на комунизма точно те бяха причина. Причина към днешна дата са циганите. Или по-точно кражбите по селата. Дори села, в които никога не е имало цигани и турци, днес са обезлюдени. Причината е, че няма кой да защитава нивите на хорицата, които с времето са продадени на разни "инвеститори", в голяма част турци. Циганите от своя страна ходят и крадат кой каквото намери. Същото се отнася и за някои българи вече. И ако на времето булгарина крадеше по 1-2 дини от бостана на комшията, то днес се ограбва масово цялата реколта, докато хората се откажат. Тогава идват прекупвачите и купувачите на земи, които вземат на безценица земята и си правят собствени феодални владения, а в бъдеще тая земя вече няма да е в български ръце, а в ръцете на турци и подобни "инвеститори", подкрепяни от собствените си правителства. Днес война не е необходима. Необходимо е просто по икономически причини да изтласкаш населението към някой голям град, в случая София и да заграбиш останалото. Софиянци си мислите, че сте хванали Господ за шлифера. само че само след няколко години ще видите де сте се хванали - за кура на Дявола. 

преди 6 минути, niki292002 написа:

Гледай сега, навсякъде живота в столицата е по-скъп, но и заплатите са по-високи. Същата ситуация е и в Англия - живота в Лондон е по-скъп от останалите части на Англия. Но, там не е като България даже напротив - най-добрите колежи НЕ са в столицата, а във вилните зони, които са снабдени с лесен достъп до столицата, както и интернет.

Не ги разбираш нещата. И тук най-добрите учебни заведения не са в София, не знам защо си мислиш така. Във вилна зона ще се изнесем, когато циганите се изнесат в Лондон. Дотогава няма как да стане!

• Отговори 52
  • Прегледи 2,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 5 минути, niki292002 написа:

На Марешки не му дреме за пенсията като политик - той отсега си е уредил всичко. Сигурно и за това държи най-ниски цени на лекарствата, за да работи без печалба нали ? 

И Марешки няма абсолютно нищо общо с въпроса защо селата в България са 5000, а не само 1000 да речем. ;)

А Кико е прав. Една от причините в днешно време селата да обезлюдяват по-бързо, са циганските набези.

Не се случва за първи път в историята ни да има набези. Дали прочетохте по-горе какво написах?

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

преди 2 минути, Кико написа:

И тук най-добрите учебни заведения не са в София

С това няма как да се съглася. Тогава ЗАЩО всяка година студенти се борят за общежития ? Всяка година идват студенти от други градове за да учат в София. А тука да си видял например някой престижен университет в някое село ?

преди 1 минута, niki292002 написа:

С това няма как да се съглася. Тогава ЗАЩО всяка година студенти се борят за общежития ? Всяка година идват студенти от други градове за да учат в София. А тука да си видял например някой престижен университет в някое село ?

Това е политика на правителството и политиците. По мое време качеството не бе в София. Никога не съм кандидатствал в София и никога не съм искал да уча в софийски университет. Завършил съм ТУ Варна и смятам, че това бе много добър университет, на много добро място. Всъщност, много от успелите в Европа и света хора, са завършили университети в провинцията. Знаеш ли, че главния конструктор на електрическото Порше Панамера е завършил Русенския технически университет? Сигурно не знаеш, но примери много, които доказват, че София си е за селяците, не и за селяните, които избират правилните университети. 

Е, то противопоставянето на селяни и граждани и на това как едните прачели много на другите си е част от политиката. Това по повод за намека за отклонение от темата! Правителството превилегирова едни и налива луди пари знаейки, че по начина си подсигурява сигурни гласове и пренебрегва цели други региони в които населението е малко и не осигурява гласове дори ,като за един град! Хората обаче се озлобяват един спрямо друг! Та, няма отклонение от темата Инак селата не са много - нормални са си са като брой!

"Тогава ЗАЩО всяка година студенти се борят за общежития ххххххххххххххх"

Аз съм от Враца. Преди време имахме филиал на УНСС. Много софиянци предпочитаха нашия филиал. Пътуваха ежедневно. На паркинга не можеше да видиш кола с врачанска регистрация

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

Относно сателитните градове...не знам какво имахте предвид, но тук и на други места си има сателитни градове. Аз например работя на километър от такъв сателитен град, хаха... Или да вземем Пловдив и Асеновград.  А Варна и Девня? Много варненци работят или работеха в Девня.  А София и Перник, хахах...

ПП: Сетих се сега за една песничка на покойния Тодор Колев - Варна, пристанище на Шумен :P

2016-11-12_152753.jpg

Редактирано от Кико (преглед на промените)

преди 3 минути, Кико написа:

Относно сателитните градове...не знам какво имахте предвид, но тук и на други места си има сателитни градове. Аз например работя на километър от такъв сателитен град, хаха... Или да вземем Пловдив и Асеновград.  А Варна и Девня? Много варненци работят или работеха в Девня.  А София и Перник, хахах...

Кико, а редица квартали на София какво са? На практика сателитни градове. Сарафово и Меден Рудник в Бургас какво са? И т.н. Но наистина темата беше друга, опитах се да отговоря на автора й, виждам, че е харесал отговора ми. Благодаря!

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

преди 2 минути, stoyanivanov написа:

Кико, а редица квартали на София какво са? На практика сателитни градове. Сарафово и Меден Рудник в Бургас какво са? И т.н. Но наистина темата беше друга, опитах се да отговоря на автора й, виждам, че е харесал отговора ми. Благодаря!

Е не знам какво са...във всеки случай не са сателитни градове, а квартали. Ако тръгнем да говорим за квартали, то всички по-големи и дори по-малки градове в България, си имат квартали. Дори Разград си има квартал Гецово и то не от днес и вчера, а от време оно. Тук кварталите са разхвърляни на по 10-15 километра от центъра и това е нещо нормално за всеки по-голям град. Но сателитен град би трябвало да е друго - град със самостоятелно управление, отделен от основния град, макар и в една и съща община. 

За жалост, политиката като тая на човека от Банкя, обезлюди държавата ни и я постави пред опасност. Хората се изселиха към София и на Запад, оставяйки поле за действие на разни турски тарикати и цигани. Циганите незнайно защо не се изселиха. ПО-прости ли са? Нали циганина е тарикат? Защо си стои по селата? Ами защото все още има какво да се краде! В един момент няма да има какво да се краде и яде и а да ви видя какво ще правите в София. За яденето ще му намерите колая - внос от съседни държави и търговия с разни турски феодали по българските земи. След това? След това следва падането на София. 

• Автор

Нормално е в София да са повечето от най-добрите български университети. Все пак там са 20 бр от 40 общо...

Относно "нивиците" - това е смешно. Знаеш ли колко дка "нивичКИ" трябва да гледа един човек за да се издържа? То ако ставаше с ниви... то тези които гледат хиляди дка щяха да са милиардери..

Редактирано от ivan343 (преглед на промените)

преди 2 часа, Кико написа:

Където е регистрирана колата, там плащаш данъци. Софийски номера се дават на лизингови автомобили. Мисля има изключения за някои градове и вносители, но като цяло всички лизингови автомобили са със софийски номера. Понеже автомобилът принадлежи на фирмата вносител, например Мото Пфое, то те си плащат данъци и застраховки. Аз само внасям парите. Примерно гражданската ми за последно бе 270 лева, докато тая година, след като си регистрирах колата в Русе, платих 160 лева ГО, макар че имаше и за по-малко. Същото е и с данъците. Всяка община сама си определя данъците. В София са най-високи, а Мото Пфое плаща данъците в София, аз само превеждам парите. Ами аз съм плащал по 80 лева данък за автомобил 75 и 96 коня!!! Тук ще ти се изсмеят на тия цифри! Или да вземем каското. Задължават ме да платя на Alianz  около 6% Каско. Освен това при тия застраховки се отчита и риска. Тоест, ако караш в София, си рисков и застраховките са по-големи отколкото в страната. на практика аз 10 години рушах улиците в Русе, а плащах на Фандъкова и ГЕРБ! Ей затова за тия идиоти никога няма да гласувам!  Вместо да си оправим града, плащайки данъци на нашата община, ние плащаме на селяндурите в София!!!! После имали сте метро. Ами ще имате, щом балъци като мен ви плащат! Вземи един Пловдив. Ами те от 5-6 години нямат тролейбуси, вие метро строите!

Това за лизинга го обърка, ама е друга тема, карай. 

Много са ви плитки и прости разсъжденията за финансирането, но и това е друга тема. 

Колкото до селата... нямам идея защо в едни райони има повече в други по-малко. 

преди 3 минути, ivan343 написа:

Нормално е в София да са повечето от най-добрите български университети. Все пак там са 20 бр от 40 общо...

Относно "нивиците" - това е смешно. Знаеш ли колко дка "нивичКИ" трябва да гледа един човек за да се издържа? То ако ставаше с ниви... то тези които гледат хиляди дка щяха да са милиардери..

Те са... милионери обаче. 

• Автор
преди 17 минути, Кико написа:

За жалост, политиката като тая на човека от Банкя, обезлюди държавата ни и я постави пред опасност.

Въпреки, че не го харесвам, не мисля, че си прав. Обезлюдяването на селата и държавата е започнало масово още преди 15 години. (ако видиш статистики). Обезлюдяването се дължи главно на типа икономика.

Няма как със 100 млн БВП да поддържаш 5000 населени места. Получава се по 20 000лв на селище. Това е асвалта за 2 улици :)

преди 1 минута, ostavime написа:

Не са много милионерите...

преди 7 минути, ostavime написа:

Това за лизинга го обърка, ама е друга тема, карай. 

Много са ви плитки и прости разсъжденията за финансирането, но и това е друга тема. 

Колкото до селата... нямам идея защо в едни райони има повече в други по-малко. 

И какво точно обърках? Че съм със софийски номера 10 години и че плащам застраховки и данъци в София? Я обясни. 

Никой не те е задължил да си със софийски номера. 

преди 9 минути, ivan343 написа:

Въпреки, че не го харесвам, не мисля, че си прав. Обезлюдяването на селата и държавата е започнало масово още преди 15 години. (ако видиш статистики). Обезлюдяването се дължи главно на типа икономика.

Няма как със 100 млн БВП да поддържаш 5000 населени места. Получава се по 20 000лв на селище. Това е асвалта за 2 улици :)

Факт, не са. Но тия с много земя са сред тях. 

преди 7 минути, ivan343 написа:

Глупости пишеш. Аз през деветдесетте се бях насочил към бизнес със селскостопански продукти. Причините да се откажа бяха икономически. Тоест, липсваха пари за сериозна инвестиция. Втората причина да се откажа изобщо не само от селско стопанство, а и от вилни зони ( най-вече), бяха кражбите на цигани. През деветдесетте и най-вече в края на осемдесетте, вилните зони бяха отлично развити. Там част от гражданите произвеждаха собствена продукция, допълнително към парите, които изкарват от работа в града. Беше удобно, защото нямаше голвми разходи за транспорт, да не кажа никакви, че често съм ходил и само с велосипед за по-дребни неща, като например копаене или пръскане. Но циганите провалиха всичко. Първо почнаха да крадат поливните системи. нямаш ли вода, нямаш и продукция. След това почнаха да режат мрежите и да крадат каквото намерят. Третия етап вече откраднаха портите, телове, железа и каквото се сетиш. Тогава просто трябваше да се откажа изцяло.   

В едно село не е толкова важно да има пътища. Дори напротив - липсата на път е и чар на това село. Това предпазва и от феодали, които да заграбят тия села. Но вечно не може без пътища и за жалост Боко направи такива, съдии, прокурори, митничари и всякакви мафиоти се изнесоха по селата, заграбиха земи и за жалост някои пътища. На практика селото ни се съсипа от политиката след 1997 година или някъде там. До тогава видях, как хората се върнаха в селата, когато им раздадоха земите. В последствие мафиоти почнаха да изкупват тия земи, цигани да крадат и да се заселват визконно български села и от там всичко умря, дори желанието да се върнеш на село! 

преди 1 час, ostavime написа:

Никой не те е задължил да си със софийски номера. 

Я пак че не разбрах. Как според теб ще прехвърля кола, която се води на Мото Пфое София? Я давай по-подробно, а не да ме нервиш на час по лъжичка! Като имаш нещо да казваш, кажи го. Как според теб ще карам с русенски номера, след като купувам кола от софийска фирма? Дай пример. Аз не мога да си представя, че някой в Русе ще се занимава с данъците и застраховките ми, защото няма такива хора! 

Неам нерви батко. Ако си мислиш, че всички, които карат Форд са със софийска регистрация... 

Газ на фиестичката и това е. ;)

• Автор
преди 40 минути, Кико написа:

Я пак че не разбрах. Как според теб ще прехвърля кола, която се води на Мото Пфое София?

вече 10 години ли е този лизинг? колко години има още?

преди 2 часа, Кико написа:

Глупости пишеш. Аз през деветдесетте се бях насочил към бизнес със селскостопански продукти.

Търговия или производство?

Редактирано от ivan343 (преглед на промените)

преди 3 часа, Кико написа:

А знаеш ли, че много румънци, италианци и какви ли не, имат български регистрации и не плащат данъци нито тук, нито в страните си?

Как става на практика това с неплащането на данъците им ?

преди 22 минути, ivan343 написа:

вече 10 години ли е този лизинг? колко години има още?

Търговия или производство?

Два пъти по 5 години, вече съм я изплатил и си е моя, не на Мото Пфое. 

А за земеделието...занимавах се с производство. 

преди 1 минута, Белгиеца написа:

Ами то и в БЪлгария доста хора не плащат данъци, а карат. Примерно имам колега, дето от 2007 година не бе плащал данъци за колата си, но минаваше прегледи и всичко. Тая година обаче се наложи да плаща, отиди да види колко дължи и се оказаха около 500 лева. Платил към 50 лева и им теглил една майна. Ей така стават нещата. А в Италия кой ще го гони за да плаща?

Нещата се съсипаха още по тошово време. С т.нар. "софийски". Т.е. на хората в голямото село към заплатите им даваха допълнително още по 10 - 20 и повече процента, и то за бачкаторските, а не за ръководните длъжности. С допълнителни екстри като условно безплатно парно за под 20 лв. на месец селяните бяха докарани почти насила в голямото село. Тогава поне мургавите работеха, по селата се правеха цехчета за какво ли не да се осигури заетост на жените докато мъжете им бяха по трактори и комбайни, а и си беше целогодишна заетост. Като се добави и училища и детски градини на място си беше съвсем приемливо.

Та демократите ликвидираха ТКЗС и оставиха циганите гладни. Просто ги научиха да не работят и да крадат.  И да се размножават безконтролно като хлебарки. Съчетано с непукизма на полицията (за разлика от милицията) всичкото следващо е предопределено.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

преди 1 час, ostavime написа:

Неам нерви батко. Ако си мислиш, че всички, които карат Форд са със софийска регистрация... 

Газ на фиестичката и това е. ;)

Глупав отговор. Ако забелязваш, аз казвам в първия си пост, че не винаги е така, но това зависи от други фактори. Тук всичко е със софийски номера, включително фирмените автомобили, които са на изплащане. Дали биха избрали да плащат по-високи данъци за София, как мислиш? Затова те попитах какъв е начина. Другата седмица ще отида в Мото Пфое и ще ги питам, защо не са ми дали русенски номера и защо застраховеките ми не се правят в Русе. Да видим какво ще кажат. Ти явно имаш информация за начин, но какъв е тоя начин? Нямаш нерви? А като нямаш, защо изобщо се заяждаш? и аз мога да кажа, че съм чукал...ама ще ми повярваш ли? Ти не, ама другите да без доказателства. Чат ли си?

И сигурно си мислите, че в София има толкова много автомобили, щото са със софийски номера? Хах. Смях голям. Софийските номера са повече в "провинцията". стига с тая гордост, че София имала 2 милиона. Има малко над 1 милион и то с преселниците, а лятото няма и милион. 

• Автор
преди 1 час, Белгиеца написа:

И на мен ми е интересно.. със сигурност има някакъв сериозен недостатък...

п.п. то сега не може да си регистираш колата в друга област (за да са ти по-ниски данъците), пък какво остава за друга държава...

@Кико -

говори се, че румънци регистрирали колите си в България (Русе). Мит ли е?

на 12.11.2016 г. в 12:15, niki292002 написа:

Казах селяци. Визирам тези, дето нямат никакво възпитание и си мислят, че София работи за тях. Има разлика между селянин и селяк.

Селянин и селяк е едно и също. Но първата дума може да се ползва и като обида.

А като 100%-ва обида може да се ползва думата селяндур.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.