Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Овърклок на рам памет

Featured Replies

преди 17 минути, _Alex&Vanko_ написа:

В тоя форум всичко е възможно! Не се учудвам!

Във всеки форум е възможно,не само в този...но не е нужно като не си компетентен да спамиш.

Стигам до този извод (а може и да греша)че,си некомпетентен защото не даде или не пробва да дадеш една насока на човека.Вместо това спамиш.

• Отговори 148
  • Прегледи 12,6k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 15 часа, tux написа:

Не че нещо ама тези тайминги на тази честота са просто ужастни.

За моите тайминги ли става въпрос? Бенчмарковете дават добри резултати а трудния клок на рама ми бърка у здравето за да продължавам да го ръчкам. Виждам в описанието ти на някакъв тест. Актуален ли е още? Ето моя тест. Какво още да оптимизирам на рама? Да добавя още една виртуална звезда?

http://www.passmark.com/baselines/V8/display.php?id=73566753321

PassMark-а не е актуален.

Този

Може ли да ми кажеш модела на твоята памет.Също ии пост със снимка от AsrockTiming Configurator

Редактирано от tux (преглед на промените)

Значи прочетох малко по темата най-накрая и явно си има закономерности например ( 2 х tCL ) + tRCD трябва да е равно на tRAS аз променям само tCL на 12 и компа си пали останалото е на auto като дъното подава 15 13 39 , което отговаря на горната формула tRP не разбрах как се смята ... попаднах и на друго tRCD + tWR също трябва да е равно на tRAS , но при мен максималната стойност на tWR е 16 дотук какво мислите?

пс на 2400MHz става въпрос 1.65V другото интересно е , че vtt трябва да е точно 0.5V по-малко от dram voltage

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 18 минути, Neext написа:

Значи прочетох малко по темата най-накрая и явно си има закономерности например ( 2 х tCL ) + tRCD трябва да е равно на tRAS аз променям само tCL на 12 и компа си пали останалото е на auto като дъното подава 15 13 39 tRP не разбрах как се смята ... попаднах и на друго tRCD + tWR също трябва да е равно на tRAS , но при мен максималната стойност на tWR е 16 дотук какво мислите?

CAS+tRCD+tRTP=TRCD +/- 2

преди 18 минути, tux написа:

CAS+tRCD+tRTP=TRCD +/- 2

CAS не виждам никъде , а в това което си написал trcd го има и от двете страни на уравнението как да стане?

преди 6 минути, Neext написа:

CAS не виждам никъде , а в това което си написал trcd го има и от двете страни на уравнението как да стане?

Грешката е моя CAS+tRCD+tRTP=TRAS  +/- 2

CAS е същото като CL

преди 8 минути, tux написа:

Грешката е моя CAS+tRCD+tRTP=TRAS  +/- 2

CAS е същото като CL

12 + 15 + 10 = 39 това са стойностите

преди 9 минути, tux написа:

Ами ок.

tRRD ми е 7 , а tFAW 33 да го направя 28 нали?

преди 3 часа, tux написа:

PassMark-а не е актуален.

Този

Може ли да ми кажеш модела на твоята памет.Също ии пост със снимка от AsrockTiming Configurator

AsrockTiming Configurator, не можах да го пусна. Пише, че не е за моята платформа. За това ти направих клипче в настройките в биоса. Там са точни.

Модела ми е този  http://nikem-bg.net/computer-components/2X8G-DDR4-2800-XPG-Z1-ADATA/

Само дето е поскъпнал. Аз около 160лв дадох за него преди 1 година.

Теста, който ти пуснах е на тази честота и тайминги. Не ми се занимаваше да я пускам на максималния и клок от 3250MHz, че трябва и процесора да пипам.

На 3250MHz ми даваше в бенчмарк почти 3.900 точки.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Предупреждения към Neext и Alex&Vanko - Ако ще се дърлите си го правете на лични. Изтрих над 20 поста с глупости. Никак не ми се иска да наказвам някой и то точно на празниците. Спорна вечер.

преди 2 часа, nikolela написа:

AsrockTiming Configurator, не можах да го пусна. Пише, че не е за моята платформа. За това ти направих клипче в настройките в биоса. Там са точни..

Тази рам пре спокойно можеш да я докараш на 3200 на прилични тайминги с волтаж до 1.4.Вдигни vccsa до към 1.3v и тествай на 15-15-15

преди 3 часа, Neext написа:

tRRD ми е 7 , а tFAW 33 да го направя 28 нали?

Така се бъркам.Дай снимчок.

преди 6 минути, tux написа:

Така се бъркам.Дай снимчок.

Беше казал , че tFAW трябва да е 4 пъти tRRD не ми дава да качвам снимки пише ми максимален общ размер на файловете 0.06МВ при теб така ли е?

преди 1 минута, Neext написа:

Беше казал , че tFAW трябва да е 4 пъти tRRD не ми дава да качвам снимки пише ми максимален общ размер на файловете 0.06МВ при теб така ли е?

Нещо не съм гледал в предния пост ...съжалявам.Да в такъв случай го направи 28.А за файловете не зная.Може и някой хост да ползваш

преди 11 часа, tux написа:

Тази рам пре спокойно можеш да я докараш на 3200 на прилични тайминги с волтаж до 1.4.Вдигни vccsa до към 1.3v и тествай на 15-15-15

Благодарности за съвета. Тръгна си от раз на 15 15 15 на старата честота. Следващата стъпка ми идва на 3305MHz. Ако искам да я пусна отново на 3200 ще трябва да свалям честотата на процесора, което няма да направя или да го клокна още, което пак няма да направя, защото кутията ми не е добре проветрена и процесора грее.

Стария тест на 17 17 17.

http://www.passmark.com/baselines/V8/display.php?id=73566753321

Новия тест при същата честота, но на 15 15 15

http://www.passmark.com/baselines/V8/display.php?id=73615131943

8995808o.png

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

преди 4 минути, tux написа:

Супер.На какъв волтаж е ?

Аз 1.3v му зададох, но изглежда биоса още малко аванта подава.

8995824C.png

Нормално е при тази платформа.Ами сега пробвай да го свалиш до към 1.25v и тествай рамта дали е стъбилна.Ако искаш да я подкараш на 1t трябва поне още 15mV да вдигнеш на рамта.Но  твоята рам памет има много играчка по нея.Вторичните ти тайминги са много високи...все пак да я подкарат на 1.2v по XMP :) ..IOL-те и RTL-те ти са много високи.При мен са 51 единици 

преди 30 минути, tux написа:

Нормално е при тази платформа.Ами сега пробвай да го свалиш до към 1.25v и тествай рамта дали е стъбилна.Ако искаш да я подкараш на 1t трябва поне още 15mV да вдигнеш на рамта.Но  твоята рам памет има много играчка по нея.Вторичните ти тайминги са много високи...все пак да я подкарат на 1.2v по XMP :) ..IOL-те и RTL-те ти са много високи.При мен са 51 единици 

Ще пропусна следващите ръчкания. Прираста няма да си заслужава. При мен рама не ми е слабо звено. Минах бенчмарка на 3200MHz, но не ми позволи да публикувам резултата, защото разликата е под 5%. Ама аз пък ще го публикувам на друго място по друг начин. И какво получих на края? Някакви си от 3675 точки на 3784 точки. В игра изобщо няма да се види разликата.

Ще може ли да ми обясните по-подробно за връзката межу честотата на процесора и тази на паметта?

Най-просто е да ти го кажа по следния начин: - Товари се контролера на паметта на процесора.

Малко по-сложен начин да ти го кажа е : - Процесора на много ниско ниво има способноста да извлече информация/данни  от "word/дума"  или да съхранява "word/дума" данни във паметта  32 или 64 битови.Процесора изпълнява аритметични данни (добави тази дума там ,събери я с друга и т.н)но той има много малко място за съхранение на тази информация.l1,l2 и l3 кеша на процесора.Колко бързо може да се прехвърля информацията зависи от скороста на процесора и на оперативната памет.Процесора е много пъти по-бърз в извличането на данни (дума) от колкото Оперативната памет.L1 кеша е многократно по-бърз от Оперативната памет и т.н

Представи си едно помещение и в него работят двама или трима човека.Оперативната памет е колко голямо е това помещение и колко, неща можеш да сложиш в това помещение и когато излезеш от мащабите на помещението да се  swap-не(сиреч page file,сиреч да се забучи в твърдия диск)

Процесора е колко хора вършат тази работа.Скороста на процесора е колко задачи извършва един човек за единица време.

пс

После пак че,сега имам работа.

Успех!

преди 35 минути, tux написа:

Най-просто е да ти го кажа по следния начин: - Товари се контролера на паметта на процесора.

Малко по-сложен начин да ти го кажа е : - Процесора на много ниско ниво има способноста да извлече информация/данни  от "word/дума"  или да съхранява "word/дума" данни във паметта  32 или 64 битови.Процесора изпълнява аритметични данни (добави тази дума там ,събери я с друга и т.н)но той има много малко място за съхранение на тази информация.l1,l2 и l3 кеша на процесора.Колко бързо може да се прехвърля информацията зависи от скороста на процесора и на оперативната памет.Процесора е много пъти по-бърз в извличането на данни (дума) от колкото Оперативната памет.L1 кеша е многократно по-бърз от Оперативната памет и т.н

Представи си едно помещение и в него работят двама или трима човека.Оперативната памет е колко голямо е това помещение и колко, неща можеш да сложиш в това помещение и когато излезеш от мащабите на помещението да се  swap-не(сиреч page file,сиреч да се забучи в твърдия диск)

Процесора е колко хора вършат тази работа.Скороста на процесора е колко задачи извършва един човек за единица време.

пс

После пак че,сега имам работа.

Успех!

Това за vtt волтажа , че трябва да е 0.5v по-малък от този на рама така ли е?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Идея си нямам.Но може би е неписано правило ..както и че vccin трябва да е 0.6 по-голямо от vcore ...ама при мен не е така.Пробвай всеки чип е различен.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.