Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Повреден лаптоп след престой в хладилника.

Featured Replies

преди 12 минути, GoreshtMoment написа:

Да прави сте, явно на сервиз ще се ходи.

Това за "замразения" лаптоп ли е? Прекалено оптимистично е да мислиш , че с една профилактика ще тръгне или че в сервиза ще могат да го оправят без смяна на дъно.

• Отговори 78
  • Прегледи 6,1k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Не аз за оня лаптоп не нося отговорност. говоря за моят, който загрява на куче.

преди 11 минути, GoreshtMoment написа:

И на мене така ми звучи, но не се... Просто се изключва понякога и се замислих какво ли щеше да стане ако стигне 100+ градуса

Температура повече от 70-75 градуса е критична за лаптоп особено ако я поддържа по-дълго време. Системата се изключва, за да не се повреди хардуера. В повечето случаи се поврежда чипа на видеокартата или видеорамта. Какво ще стане мисля, че ти казах по-горе. Спрете ти и твоя познат да правите глупав експерименти ако искате да имате компютър.

преди 1 час, GoreshtMoment написа:

Един приятел, понеже лаптопа му прегрява след едно изключване, за да го охлади го е сложил в найлонова торбичка и във хладилника или фризера... Не съм сигурен какво ми каза.

Та след 1 час го е извадил и го е включил и той не тръгва вече. :shock11: И сега се чуди дали ако каже на родителите си, че е от прегряването ще го спипат. По телефона звучеше доста стресиран.

Та има ли начин да го спипат ми кажете. Близък ми е, дори да е идиот.

ПП. Изобщо ще има ли някакви следи, които да показват замръзяването?

Темата не граничи с нормалното! 

Не от замръзване и измръзване е станала беля а, от възникнал конденз!

При 100 градуса е редно да го заровиш в снега... и без това идната седмица го дават да заснежи.

преди 47 минути, GoreshtMoment написа:

Ама, за да се нарушат спойките поне 150+ градуса по Целзий е нужно... Запоявалс съм и принципно на такива градуси минимум бачкам. Сигурни ли сте?

Ся, той калая май се разтопяваше при над 200 градуса,та на спойките едва ли ще им стане нещо при 100 или 150 даже. Кофтито е, че в лаптопа много от нещата не са запоявани а лепени и некое процесорче, гарантирано ще се отлепи.

преди 22 минути, язе написа:

Ся, той калая май се разтопяваше при над 200 градуса,та на спойките едва ли ще им стане нещо при 100 или 150 даже. Кофтито е, че в лаптопа много от нещата не са запоявани а лепени и некое процесорче, гарантирано ще се отлепи.

Аз си мисля, че не е и нужно чак да се разтопи калая, за да стане белята - това е електроника - трябва нещата да са в по-тесни граници(напрежения, токове, честоти)...

преди 42 минути, Кумчо вълчооо написа:

Темата не граничи с нормалното! 

Не от замръзване и измръзване е станала беля а, от възникнал конденз!

Аз си мисля как ли се отразява замразяването на LCD панела...

преди 1 час, язе написа:

Първо не е калай, а е припой. Чистият калай е крехък метал, който се разпрашава при ниска температура.
Другото, което не знаеш е, че материалите се разширяват и свиват различно при различни температури. Както и различните материали проявяват различни свойства спрямо температурата. Поради тоя факт между платката и припоя с различни коефициенти на разширение споени при нормални условия може да се окаже че съществуват сили на деформация при други температури. Това води до разрушаване/откъсване/пропукване на спойка. Известно е като "студена спойка".
Освен всичко това полупроводниковите чипове са на базата на силиций - полупроводник. Те проявяват обратен коефициент на проводимост по температура. При нагряване съпротивлението им пада. Което води до деградиране или пробив на полупроводника. Това е най-често причината за дефект на полупроводникови компоненти.
Не на последно място е кондензирането на водни пари. Да предположим, че е сложил лаптопа без батерия и след като го е извадил не е правил опити веднага да го пусне. Гарантирано едно от предните го е убило.
---------
Разбира се, всичко това е тъпотии, а на мен ми писна да съм учител. Четете и не спамете!!!

преди 1 час, язе написа:

Спойка може да се развали при под 150 градуса дори... Не е нужно да се стигне до топене на калая... Да не говорим, че спойките не се правят от калай само...

Поне като го е слагал в хладилника, или още повече във фризера, защо не е поръсил с малко черен пипер и други подправки и да е подправил с някоя готова подправка по магазините? За "медени крилца" или "сочно пиле"? Тия последните са универсални за всякакво месо... Конденза в случая е най-малкия проблем, спокойно може да се неутрализира вредата му, при положение, че се случва само веднъж... А и той се появява с по-малки количества при лаптопите, въз основа на тясната кутия с малък обем... По-сериозния проблем е рязката промяна на температурите... Първо така се съсипват почти всички материали... Отделно се унищожават немалка част от електронните елементи, които си имат определени температури на съхранение, пък и да не говорим, че някои електронни елементи като кондензаторите например, са изградени с течност... Не е ли логично тя да е замръзнала в тях и те да са неспособни за работа вече? Същата тази рязка промяна, която не само предизвиква кондензация, и е унищожила повечето електронни елементи, довежда до сериозни вреди на почти всички печатни платки, не само поради спойките... Елементите, от които е изградено дъното, също са изключително лесни за съсипване по този начин... Даже почти сигурно са съсипани. Отделно, че в почти всички указания, които вървят с тия компютри, е описано, при високи температури, да бъдат оставяни да се охладят по естествен път... За почти всяка електроника важи това, освен ако не е специално предвидена да работи в екстремни условия... Най-малкото смяна на дъното, може би и процесора, а и най-вероятно няма да е само това...

Колкото до твоя лаптоп, 90 градуса е силно критична температура, като доста се съмнявал да е издържал 2 години непрекъсната работа на нея... При тези условия, също се съсипват немалка част от елементите... За това се правят профилактики... Зависи от модела, каква е процедурата по разглобяване, при по-новите, обикновено тя е по-опростена...

Глей как ме налазиха професорите. Аз просто казах на момчето, че при тая температура спойките са му най- малкия проблем. Нещо излъгах ли? Ма то не било калай ами припой! Ми не е припой, тинол е. :)

преди 6 минути, язе написа:

Ми не е припой, тинол е. :)

Припой е. "Тинол" е търговска марка, не означение за оловно-калаена сплав.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 2 часа, XYconstant написа:

При 100 градуса е редно да го заровиш в снега... и без това идната седмица го дават да заснежи.

Давай ти такива съвети!! Не виждаш ли, че не се възприемат като майтап. Утре и това ще направи някой ти какво си мислиш!!

Давай ти такива съвети!! Не виждаш ли, че не се възприемат като майтап. Утре и това ще направи някой ти какво си мислиш!!

Е ся кво да ги правим? Те хората са казали, не се ли учиш от грешките на другите ще се учиш от своите. Явно е първия досетил се това. Няма да се учудя и да го запражи на тигана, за да го събуди.
преди 4 минути, XYconstant написа:

Е ся кво да ги правим? Те хората са казали, не се ли учиш от грешките на другите ще се учиш от своите. Явно е първия досетил се това. Няма да се учудя и да го запражи на тигана, за да го събуди.

Не ти се карам или нещо от този сорт. Аз даже съм без думи като видях още заглавието на темата. То дори не е и комична ситуация.

Да беше го сложил на терасата една нощ поне нямаше да се повреди но в фризера направо ме срина човек ....твоя авер повече лаптоп няма да види защото един път да направи една грешка пак ще я повтори .

Сега.... много е лесно да плюете по младежите дето са сложили лаптопа в хладилника. Да малоумно е ама за тия дето разбираме малко от малко какво точно се случва, но айде да си припомним една презентация на Lenovo от преди около година. Там едни костюмирани индивиди от представителството на Lenovo показваха те точно това. Как техните лаптопи дуржани 24 часа даже ако не беше и фризер си работят. Вадят го от фризера и той си е включен и работи. Та е те такива малоумни демонстрации и писаници по статии форуми и къдет се сетиш водят до е това при хора дето не са наясно!

Цитат

Не един път съм се опитвал да обяснявам колко трябва да се внимава, какво точно се твърди, заради подобен ефект. 

В някой по бели страни един приличен адвокат би осъдил фирмата и те от своя страна биха били много щастливи ако се разминат само със замяната на умрелия лаптоп.

Редактирано от pconline (преглед на промените)

Интересно как проработи :) GoreshtMoment пробвайте по този начин

преди 6 часа, pconline написа:

Сега.... много е лесно да плюете по младежите дето са сложили лаптопа в хладилника. Да малоумно е ама за тия дето разбираме малко от малко какво точно се случва, но айде да си припомним една презентация на Lenovo от преди около година. Там едни костюмирани индивиди от представителството на Lenovo показваха те точно това. Как техните лаптопи дуржани 24 часа даже ако не беше и фризер си работят. Вадят го от фризера и той си е включен и работи. Та е те такива малоумни демонстрации и писаници по статии форуми и къдет се сетиш водят до е това при хора дето не са наясно!

Не един път съм се опитвал да обяснявам колко трябва да се внимава, какво точно се твърди, заради подобен ефект. 

В някой по бели страни един приличен адвокат би осъдил фирмата и те от своя страна биха били много щастливи ако се разминат само със замяната на умрелия лаптоп.

Хората си рекламират техниката .Издръжлива е ,само дето не вкарват загрял и прегрял лаптоп във фризера .Още от IBM T-43 правят такива тестове .Никой не може да ги осъди за нищо,това ,че някой е бил наивен и не е знаел какво прави си е негов проблема.Щото аз съм изгледал всички тестове на Т-60 ......а там кво ги правят :) .Замразяването е най-малкия кахър.ATG-серията на DELL също я подлагат на какви ли не щури тестове.А за Toughbook на Панасоник   няма да говорим ,че те са в друга орбита .

преди 26 минути, Иво Димов написа:

Хората си рекламират техниката .Издръжлива е ,само дето не вкарват загрял и прегрял лаптоп във фризера

Аиде да не спорим..... Много тактично във видеото е отрязана тази част иначе демонстрацията беше как го вадят РАБОТЕЩ от фризера и се говореше за един ден а не три както е написано в материала. Та във въпросния материал никъде не беше опоменато "НЕ ПРАВЕТЕ ТОВА В КЪЩИ". И повярвай ми в нормална държава са отлетели ама ние сме в леко ненормална. Фирмата лично носи отговорност, когато неин представител подтиква към правенето на действия водещи до убиване на нейната техника.

Не те знам какво си гледал, но няма електроника която да преседи три дена на -20 и да я запалиш и да тръгне. Аз сyм виждал малко по-други неща, как при палене bios изкарва съобщение abnormal temperature и докато не вдигна 13 градуса не продължи нататък.

А за рекламата ...... кво да ти кажа пускаха го тоя лаптоп върху дъска за рязане на пода и като е леко с SSD какво да му се случи. И го пускаха прав..... що не го пуснаха на ръб да го видим колко е здрав или статистиката е, че лаптопите се изпускат винаги прави. Ония другите тестове дето покриват военните сертификати не ги мешай, че те тия машини са едни малко по-други пари и там го пускат в квит се сетиш позиции да пада. За теста с течността също е безмисленно да говорим. Човек когато си залива лаптопа винаги го прави извънредно внимателно и бавно ....... я лисни една чаша вода както си трябва. 

Тая демонстрация си беше просто за невежите хора да ги впечатлят. 

Бе аз съм гледал с коли ги газят ,гюлета пускат отгоре им ......кво ли не .Всеки може да си рекламира както си иска стоката .

преди 4 минути, Иво Димов написа:

Бе аз съм гледал с коли ги газят ,гюлета пускат отгоре им ......кво ли не .Всеки може да си рекламира както си иска стоката .

Ами нали се сещаш, че за да изчезнат мошенниците трябва да изчезнат глупаците. Днешните хлапета не са образовани и нямат база за сравнение и вярват на простотиите по телевизията. Лично аз имам 2 случая поради реклама по ТВ за издръжливи GSM-и. Единия беше тествал GSM-а в басейн. След този тест устройството повече не светна, а другия образ го беше натиснал на менгемето и при пукането на дисплея изглеждаше много изненадан как това нещо се случи.

Да ,ма тез от рекламата знаят какво правят.Всички реклами винаги са "пресолени" ,ся че има телета .........ми ще има и касапи : )

преди 9 минути, Иво Димов написа:

....ся че има телета .........ми ще има и касапи...

Ай стига па ти ве. Иначе как ша има смахната тема от пестин и осемсе прегледа и пийсе мнения :D

Поддържам мненията на - pconline   Емил Костов    skalata_73 по "оригиналната" тема. Това е съвременният форум Калдата - пълен с малоумни пъпчиви тинейжъри, неценящи труда на родителите си. Важното било че се "развивал,(форумът) по думите на един модератор. 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.