Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Отношенията между САЩ и Русия

Featured Replies

• Отговори 8,7k
  • Прегледи 494,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Мацката го обяснява много добре и разбираемо дори и за неспециалисти с малко здрав разум. Ааааа , ма чакай, това сигурно пак е фейк и пропаганда на руснаците. А картинката е точно обратната.

• crazy katon
    crazy katon

В Холандия се намериха хора, на които им писна да демонизират Русия и ще издават вестник за истинското положение там, който ще се казва "другият вестник" или "другата страна". Инициативата е хубава, н

• Тези удари са повече за пред медиите и да напомнят на света, че международното право не съществува.

Публикувани изображения

Майтап , майтап .....ама Истина ! 

В същото време в САЩ :

Байден - дърт хитрец ! Като вижда на къде отиват нещата , прави се на ударен с мокър парцал у главата ....:)

ЕС каза : " Умирайте , бре ! По-добре болен и беден , от колкото здрав русофил... " :  :)

Я, колко интересно??? Миролюбивите американци изнасят демокрацията си във Виетнам, като колят и убиват наред беззащитни мъже жени и деца. Инженере, ето ги твоите изроди, дето ги благославяш, и пропагандираш демокрацията им! А аз, който харесвам тяхното унищожение съм нарушител на правилата на форума, дискриминирам жени, и говоря противоконституционно. Само че, нито една жена не е умряла от моята "дискриминация", а я виж колко жени, деца, възрастни и сакати виетнамци са избили твоите миротворци???

https://www.vesti.bg/sviat/naj-mrachniiat-moment-ot-vietnamskata-vojna-6122794

Цитат

В иетнамската война е едно от най-мрачните и кървави събития в световната история. Конфликтът отнема живота на над 1 млн. души, а последиците от него се усещат и до днес. От всичките зверства, извършени по време на войната, едно се откроява със своите мащаби и шокираща жестокост. Става въпрос за клането в селото Ми Лай. На 16 март 1968 г. там нахлуват американски войници и убиват по брутален начин стотици жени, деца и възрастни мъже. 

В навечерието на клането

През декември 1967 г. в Южен Виетнам пристига рота „Чарли“, част от 1-ви батальон на 20-и пехотен полк. През следващите няколко месеца тя претърпява серия от инциденти, които костват живота на петима войници (те стават жертви на капани и заложени мини). Така се стига до средата на март 1968 г., когато американското военно разузнаване докладва за разкрити убежища на бойци от Народния фронт за освобождение на Виетнам (НФОВ) в района на град Сонг Ми – включително в селото Ми Лай. Рота „Чарли“ получила нареждане да атакува въпросния район. Заповедите били не само да се неутрализират вражеските сили, но и да се изгорят всички къщи, да се отровят кладенците и да се избие добитъка. В навечерието на офанзивата, капитан Ърнест Мелина обявил, че всички цивилни трябва да се съберат на местното тържище, а ако някой откаже – значи е член на НФОВ и трябва да бъде убит. Военните нахлуват в Ми Лай в ранните часове на 16 март. 

Неописуема жестокост

Рота „Чарли“ атакувала след кратък артилерийски и въздушен обстрел. Вражески бойци, обаче, не са открити. В този момент повечето местни жители се готвели за пазарен ден и не се опитали да избягат. Стрелбата по тях започнала изневиделица. Хари Стенли, който е картечар от рота „Чарли“, по-късно си спомня как един американски войник намушкал с щика на своето оръжие възрастен мъж, а след това бутнал друг човек в кладенец и хвърлил вътре граната. Стенли видял още как около 20 души, основно жени и деца, били разстреляни пред храм, докато се молели. Десетки цивилни били натикани в напоителни канали, където били екзекутирани. Много от тях били убити лично от втори лейтенант Уилям Калей, който ръководел един от взводовете, участвали в офанзивата. Американските войници стреляли и хвърляли гранати по всичко, което се движело. Зверствата продължили и през следващите два дни. Много жени били изнасилени и след това убити. Свидетелствата сочат, че повечето военни не участвали в издевателствата, но нито се опитали да ги спрат, нито докладвали за случилото се. 

Проява на героизъм

На фона на тези жестоки кръвопролития, един американски военен се откроил с проявената от него смелост и доблест. Става въпрос за Хю Томпсън-младши. Когато прелетял със своя хеликоптер над Ми Лай, той веднага докладвал за голям брой убити и умиращи деца, жени и възрастни хора. Томпсън-младши и неговият екипаж станали свидетели на ужасяващи гледки – включително как капитан Медина прострелял в главата невъоръжена жена и как група войници разстреляли няколко цивилни, струпани в канал, пълен с тела. С риск за собствения си живот, Томпсън-младши успял да спаси  и евакуира 16 жени и деца, скрити в землянка. Той наредил на своя екипаж да стреля по всеки американски войник, който се опита да нападне беззащитните хора. След първия изпълнен курс до Ми Лай, той отново се завърнал там, а член на неговия екипаж успял да спаси още едно дете, скрито сред телата на убитите местни жители. През 1998 г. трима ветерани, които предотвратили продължаването на масовите убийства, получили медали за проявената от тях смелост. На 16 март 1998 г. в Ми Лай се състояла церемония в памет на жертвите на клането. На нея присъствали местни жители, оцелели от кошмарните събития, както и виетнамски и американски военни. Сред тях бил Хю Томпсън-младши, както и Фан Ти Нан, която по време на клането била на 14 години. Спасил я Томпсън-младши. В речта, която произнесла по време на церемонията, тя споделила: „Ние никога няма да простим за случилото се. Опитваме се да не мислим за тези събития, но в сърцата си носим белези, които няма как да зараснат“. На събитието не присъствал нито един официален представител на САЩ. Подобна церемония се състояла и на 16 март 2008 г. Тогава своите спомени споделила друга жена, която по време на клането била на 8 години: „Цялото ми семейство беше избито – майка ми, баща ми, брат ми и трите ми сестри. Бях захвърлена в канал, пълен с тела. Помня всичко толкова ясно, все едно се е случило вчера“. Година по-късно, Уилям Калей за пръв път публично се извинява за масовите убийства: „Не минава нито ден, в който да не се разкайвам за случилото се. Искрено съжалявам…ако се чудите защо не съм се опитал да защитя тези хора, то имайте предвид, че по това време аз бях втори лейтенант и просто изпълнявах дадените ми заповеди“. 

Виновни или невинни?

Първите обвинения за предумишлени убийства, извършени в Ми Лай, са повдигнати срещу Калей и още 25 офицери и войници през септември 1969 г. Два месеца по-късно, шокиращи подробности за случилото излизат в пресата и предизвикват вълна от недоволство. Американската армия повдига обвинения срещу 17 офицери за прикриване на информация по случая. Повечето обвинения, обаче, са оттеглени, а единственият от въпросните военни, срещу когото е проведен процес, е оправдан. От всички обвинени за участие в масовите убийства, единствено Калей е признат за виновен и е осъден на доживотен затвор. Само два месеца по-късно, американският президент Ричард Никсън решава да промени това и настоява за преразглеждане на присъдата. Така, тя е намалена на 4 години и 1 месец. Капитан Ърнест Медина на свой ред отхвърля твърденията, че е издавал заповеди, довели до клането и е оправдан по всички обвинения. По-късно става ясно, че повечето войници, участвали в офанзивата срещу Ми Лай, са напуснали служба и по тази причина срещу тях така и не са повдигнати обвинения. 

Миро, тези изверги ли ще ми даваш за пример? Мерси, предпочитам руснаците. Интересно защо за тия изроди няма Нюрнбергски процес, няма международен съд в Хага, няма никакви наказания за американстките зверства? За това руснацие им теглиха балтията във Виетнам, и още им държи влага. Хайде нека да нападнат Русия. Тогава ще се спасят само тези, които избягат на Марс, но и това не е сигурно!

преди 1 час, herkules2 написа:

Миро, тези изверги ли ще ми даваш за пример?

На какво опонираш и КАкво Миро е казал в тази тема ?

Много взехте да бълнувате този "Миро"  дето все ви е изял закуската във всяка тема :giggle1:

преди 9 часа, miro20 написа:

На какво опонираш и КАкво Миро е казал в тази тема ?

Много взехте да бълнувате този "Миро"  дето все ви е изял закуската във всяка тема :giggle1:

Абе ти във всички теми виждаш само цоциалисти, зелени човечета, и "Путлер" дето ти бъркат в здравето. Ей на, това са твоите любимци, в страна с неоиграничени възможности, дето изродите са със способности да колят невъоръжени хора жени и деца в страна, която си изберат. Все някога ще им дойде редът и тях да ги изколят, както казват "който нож вади, от нож умира!"

Ако съм споменавал нещо, аз съм цитирал и съм се аргументирал конкретно.

В случая имаш ли някакво обяснение защо споменаваш "Миро" ? :) 

преди 2 часа, miro20 написа:

Ако съм споменавал нещо, аз съм цитирал и съм се аргументирал конкретно.

В случая имаш ли някакво обяснение защо споменаваш "Миро" ? :) 

Не се прави на ударен и стига си слагал този гаден емотикон, защото си се хилиш през зъби! Или искаш да ти припомня темата за Украйна? Там ще намериш много обяснения защо, а и в останталите политически теми дето твоите фейкове са най-правилните!

Човече, знам че си поредния обсебен от  "Миро това Миро онова" , но в случая пак не разбрах в каква връзка ме споменаваш тук и кога съм ти изял баничката че съм те комплексирал толкова :)

По темата :

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/816507802272453

бай Дън все повече ми харесва :)

Само така .

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/816656928924207

преди 11 часа, miro20 написа:

Човече, знам че си поредния обсебен от  "Миро това Миро онова" , но в случая пак не разбрах в каква връзка ме споменаваш тук и кога съм ти изял баничката че съм те комплексирал толкова :)

Мечтай си ти, някой да е обсебен от теб! Ти никога нищо не разбираш, но си въобразяваш че с лъжите си ще повлияеш на всички и те ще са обсебени от теб.

преди 11 часа, miro20 написа:

По темата :

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/816507802272453

бай Дън все повече ми харесва :)

Само така .

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/816656928924207

Да не мислиш, че Путин ще се уплаши от дъртия пърцолник! Той на пръс мирише, тръгнал да заплашва най-добрия политик  и най-силната държава в света. Камилата може да му сервира някой инфаркт и да се възкачи на трона му. Дано Путин не отвърне на дъртия изкукуригал простак. Ако искат Русия да ги изплющи, нека продължават с простотията си на този склеротик. Ще ядад хурката и кръв ще плюят. Той Жириновски добре им го каза. Да се молят Путин да е на власт, за да не изчезнат от политическата карта на света! Други руски политици доста са им набрали заради мръсотията им. От Русия все нещо ще остане, но от бандитите нищо няма да остане с техните небостъргачи!

Мечтай си ти, някой да е обсебен от теб! Ти никога нищо не разбираш, но си въобразяваш че с лъжите си ще повлияеш на всички и те ще са обсебени от теб.

КАкво има да мечтая бре смешко  :)  :) Ти ме споменаваш мен , не аз теб :hit: А въпроса за какво толкова ме споменаваш се оказа прекалено сложен за теб :giggle1:

Той на пръс мирише

Пръста ти може и наистина да мирише, особенно след забавленията без жени с които се хвалиш :giggle1:

А реалността е че докато Тръмп знаеше много добре същите неща които и бай Дън знае, но си ги използваше в своя полза както му е удобно / а удобното за него бе да не се разгласява руското вмешателство/  то сега бай Дън може съвсем свободно да настъпи по кокалчетата рашисткото джудже.

:hush:

току-що, miro20 написа:

КАкво има да мечтая бре смешко  :)  :) Ти ме споменаваш мен , не аз теб :hit: А въпроса за какво толкова ме споменаваш се оказа прекалено сложен за теб :giggle1:

Е, то който няма акъл за 5 стотинки как да разбере? Отдавна съм отговорил на глупавия ти въпрос в коментарите си ама де толкоз акъл да го разбереш? И не само аз, но и останалите потребители отговарят с ирония на закачките ти!

току-що, miro20 написа:
току-що, herkules2 написа:

Пръста ти може и наистина да мирише, особенно след забавленията без жени с които се хвалиш :giggle1:

Мен не ме мисли, имам си у дома жена за забавление. Ти да му мислиш. Твоите пръсти сигурно миришат особено, след като нямаш качествен инструмент за да свършиш работа, ама надали и с тях работиш. Многото ти жени, дето уважаваш и обожаваш са само във виртуалното пространство и ги "уважаваш" по 24 часа в денонощието. :laughing5:

току-що, miro20 написа:

А реалността е че докато Тръмп знаеше много добре същите неща които и бай Дън знае, но си ги използваше в своя полза както му е удобно / а удобното за него бе да не се разгласява руското вмешателство/  то сега бай Дън може съвсем свободно да настъпи по кокалчетата рашисткото джудже.

Твоят бай Дън отдавна бае и работа не върши. Скоро може и някой свещеник да му бае, след като ритне камбаната, и камилата яхне престола! Бай ти Дън може да си настъпи само оная работа и да се моли да не получи някой шут отзат, че както му трака канчето друго едва ли ще му се случи. Тръмп е хитър, но подцени подлите демократи, които възкресиха сума ти умрели за да спечелят с измама-гласуване по пощата. Но, може да им излезе солена тази победата с измама на "демократите". Тръмпизмът вече  има влияние сред народа и не се знае, знае ли се!

преди 7 часа, miro20 написа:
:hush:

Хрушчов (украинец) решил да се утвърди ...(Троцк) .

...навярно е нямало къде другаде да си пробват бомбите...

:lol6:

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.