Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Закупуване на първи автомобил

Featured Replies

Здравейте,

Я момента довършвам курсовете. Имам още малко и реших, че е време да реша какъв автомобил ще купя. Ще се кара основно в Сф. Бюджета е до 2К, ба бензин мисля да е. Прочетох различни теми из нета относно това първи автомобил. Също говорих с приятели и инструктора ми. Като цяло не съм бос в нещата. Имам няколко въпроса, на които ще помоля за отговор:

1. Колата, която ще си взема ще бъде около 1000-1500лв. макс. 2000лв, при много добра оферта. Имам намерение да я карам 3-4 месеца и след това да си взема нещо свястно за около 6-7К, което да карам вече 2-3 години. Един вид да се понауча да карам на по-евтина кола в градски условия и рядко извън градски. Очаквам да я поучукам първите 2-3-4 месеца и затова не искам по-скъпа. След няколко месеца опит си мисля, че кола около 6-7К ще е вече по-оптимална от към сигурност и спрямо опита, който ще съм придобил ще има по-малък шанс да я намелям. А дори и да стане няма да е кой знае колко скъпа. Важното е че ще бъде по-сигурна от кола за 1-2К лева. Съответно за първа кола се колебая между ФЦ Голф, ФЦ Поло и Опел Корса. Кой според вас е удачния вариант? Купувам я, карам я 3-4-5 месеца макс, продавам я с 200-300лв. загуба и взимам следващата кола след това. Оферти, които примерно аз харесах са:

Корса 1 ;

Поло 1 ;

Поло 2

Корса 2

Фиат

2. Какво  е мнението ви за такситата, които се продават ? На сравнително ниски цени са, много нови модели. Вярно е че са с огромен навъртян пробег за кратко време, но са с много системи за сигурност и екстри. Това са наблюдения, които направих, но реално нямам никаква информация от "кухнята". Затова моля за някакви мнения по въпроса :) . Примерно тези коли:

Киа 1

Киа 2

Део

Поздрави,

Иван

Редактирано от Mlad_Shofior (преглед на промените)

преди 5 часа, Mlad_Shofior написа:

Един вид да се понауча да карам на по-евтина кола в градски условия и рядко извън градски. Очаквам да я поучукам

Като си избереш колата си я очукай в колата на инструктора ти. Като не знае да учи, поне кола да няма. Аз никога не бях карал кола а изкарах курсовете за да работя като таксиметров шофьор. Не умеех да потеглям а при извън градско ми помагаше инструктора с едната ръка да взимам завоите.  До ден днешен 17 години по късно нямам инциденти. :)

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

Зимай Фиеста 1.1 или 1.3 бензин или някое поло. Много гният корсите.

Те пък 'щото фиестите са по-различни. Всичко на тези години, че и по-"младото" гние. Кола за 1000-1500лв е движещ се мъртвец, наполовина разложен.
Автора дано поне намери червена или лилава, че да я продаде после по-лесно на братята от махалата. 

Добре си се насочил! Като за първа кола си избрал правилните марки и на правилен бюджет. Като сдобиеш опит, то ще смениш вече с нещо в пъти по - добро. Иначе гледаш от изброените на да е на най - малко години, километри. Гледаш максимално да е запазена на салон, ламарина и ходова част! Другото е личен избор. Ааааа , и не се хващай за автомобил бил такси или служебен такъв. 

Редактирано от Кумчо вълчооо (преглед на промените)

За първа кола,бензинова,не много скъпа е правилното решение.Щом е за няколко месеца,се търси някоя която да не е много раздрънкана,за да не правиш ремонти през това време.Разбира се трябва да бъде модел,който се търси повече,за да можеш да го продадеш по-лесно после.

Относно такситата ,деото е евтино ,защото е убито от каране ,а другите по-новички трябва да им плащаш вноските ,след като се набиеш с 4-6 бона след това.

Моето предложение е следното Alfa Romeo 156 ,но гледай да е дизел. Двигателите им са надеждни , но ходовата част не е за нашите пътища и ще ти се налага да смениш по някоя друга биалетка и подобни дребни проблеми. Не се плаши ,сменят се лесно ,а цената им е 30-40лв брой. 

• Автор

Хей,

nikolela - Това е превантивна мярка. Дано не се стига до никакви ПТП-та.

Soviet Soldier - Мерси, значи такситата отпадат!

Супер изглежда колата, но не е в СФ. Само от Сф бих си взел кола. Няма как да пътувам до други градове за това.

Идеята ми е такава. Взимам си книжката. Разбирам се с 2-3-ма пича да ходя да им огледам колите в един ден. Взимам някой автомонтиор с мен. Давам му 20-40лв. (не знам колко е ОК точно, бих приел съвет тук :) ) и отиваме на огледите, че аз не разбирам нищо от коли. Дано поне една от колите да е читава. От тези, които той одобри купувам най-добрия вариант и така.

Също благодаря за съветите на simtech, Кумчо вълчооо и Димитър 59. Всичко прочитам, премислям и ще взема под внимание преди да направя покупката (след десетина дни ако няма проблем с изпитите) .

Поздрави,

Иван

Съвет от мен гледай да е бензин ! Много по лесен за поддръжка и т,н 

Пежo,Рено,Поло,Фиеста и т.н нещо такова търси с евтина поддръжка и малък разход с две думи-малолитражка. И запомни нещо много важно, няма лоша кола,има лоши собственици. :)

Нещо не ми се връзва човек имащ готови 6 бона да е навит да изгуби 1500 кинта купувайки един издъхнал боклук, който има вероятност да си остане вечно негов.
Аз предлагам да търсиш 3 - 4 месеца, докато намериш свестна кола за 6000 лв и да си я подържаш и караш после доста по-спокоен. За тия мангизи от Бенелюкса можеш да се качиш на запазен автомобил, ако имаш братовчед при който да отседнеш. Само че няма да можеш да избираш нито марка, нито модел, ами ще е каквото излезе когато си там.

преди 14 часа, Белгиеца написа:

Нещо не ми се връзва човек имащ готови 6 бона да е навит да изгуби 1500 кинта купувайки един издъхнал боклук, който има вероятност да си остане вечно негов.
Аз предлагам да търсиш 3 - 4 месеца, докато намериш свестна кола за 6000 лв и да си я подържаш и караш после доста по-спокоен. За тия мангизи от Бенелюкса можеш да се качиш на запазен автомобил, ако имаш братовчед при който да отседнеш. Само че няма да можеш да избираш нито марка, нито модел, ами ще е каквото излезе когато си там.

И що за съвет е това? Хем да си купи автомобил, хем да не го избира. Е така, каквото се падне. И ако се падне някой боклук, защото е твърде вероятно точно това да се случи, какво прави? Или да си купи като твоя кош и да си чука главата или пи-скоро да пише по форуми, колко прекрасно му е комбито, което не става за нищо. Ти да не мислиш, че тая Дачия не е вечно твоя? Напротив, точно така е, защото ти повече от 3 Евра няма да ѝ вземеш посмъртно при това ако я продаваш тази година. След това - забрави.

Ти си сигурно единствения скъперник-измекяр в цяла Белгия, който си е поръчал точно този модел, гол като... ай да не казвам като какво. Та ти нямаш дори най-простото радио за 20 Евро в колата си, но пък за сметка на това си готов да потънеш в някое езеро и си имаш чукче за стъкла. Ама такъв си цирк и така забавляваш всички... :) Да не говорим, че парите са от жена ти, а е малко тъпо мъж на тая възраст да няма самочувствието, че може да си позволи да си купи поне една нормална кола, а не да трябва да се моли на жена си и да я убеждава как са купили супер машината. Представям си как се чувства тази жена с такъв като теб до нея. Подтисната и със самочувствие минус 3 по десетобалната. 

На пича автор на темата ще му кажа да си вземе Поло. Карал съм такова 3 години и бях много доволен. Той може изобщо повече да не се появи де. 

преди 6 часа, ostavime написа:

И що за съвет е това? Хем да си купи автомобил, хем да не го избира. Е така, каквото се падне.  

Ако има много време да чака да се появи някой продавач точно с модела който той иска, само тогава може да избира. Ако няма време да чака, тогава взима първата запазена кола която изкочи на пазара. Важното е да я вземе на сметка, да е спала в гараж, да е малко карана, да не е прогнила и да не е в старческа възраст вече.
Единственият път когато аз купувах на старо кола, търсих няколко месеца, колегите ми се подиграваха че от много време търся кола. Целта беше да взема германска каруца, ама не изкочи такава на пазара, та взех японска.

• Автор

bijutero - Мерси за съвета!

Белгиеца  - Ако я чукна някъде не искам да ми струва много ремонта. Дори да не направя грешка на пътя при грешка на друг шофьор трудно ще реагирам по най-адекватния начин и да избегна произшествие! Заради това ми се искаше в началото да се упражнявам на по-евтина кола.

ostavime - Мерси за съвета, мисля го още !

Сега приятел, който живее в USA ми даде идея да си взема кола на 'lease". Като на мен идеята ще ми бъде да е все едно е под наем, да им я върна после и да си взема пак нова кола на 'lease". Не знам дали я има опция в БГ в момента. Освен това не знам дали има смисъл. Пак бих си взел някоя малка кола като фолцвагена или полото. Няма да е повече от около 35К лева ако ще се закупува нова. Реално за 3 години на лийза ще ми струва парвоначална вноска около 3К лева и после на месец около 220лв. и после ще я върна. Един вид давам около 10-11 лева наем за нова кола за 3 години. След това си взимам отново чисто нова кола по същия начин и тн. През цялото време колата ще е в гаранция. Няма да е моя и няма да се занимавам да я продавам накрая. Аз си работя от вкъщи така, че няма да са ми проблем тези 30-40К километра ограничение за трите години. Малко е солено, но все пак за кола, която струва чисто нова около 35К лева да дадеш наем около 10К лв за три години май не е много зле. Един вид само и сипвам бензин и при, какавто и да е проблем я карам в сервиза и те си я оправят. Няма да се дават никакви пари за ремонт през тези три години. Като ще я пазя разбира се тъй като аз ще плащам ако има някакви проблеми по моя вина, когато ще се връща. Може ли да дадете някакви мнения.

Също обмислям идеята да си взема нова кола на лизинг. Да не рискувам със стара кола, която е далеч като сигурност от новата. Пак някоя подобна на горните. Около 30К нова да струва.

-

Пич, няма връзка в нещата които пишеш. В първия пост искаш кола за 1500-2000 лв. а сега обясняваш, че ще си вземеш кола на лизинг, нова, за 30 000 хил. лв. ?!? 

Стегни се малко и кажи какво точно искаш и колко пари ще ти даде баща ти, че с писане по форуми не знам някой да си е купил кола. 

Лизинга до колкото знам се явява един вид кола под наем, за която плащаш първоначално едни пари, после по-време на изплащането й плащаш и всички такси, застраховки и пр. Накрая на лизинговия период имаш една такса придобиване ако искаш да ти прехвърлят колата. Ако пък не ти трябва - не ти я търсят (таксата) и си длъжен да им предадеш автомобила при изтичането на лизинга. 

В случай, че вземеш кола на лизинг имаш задължително каско за целия лизингов период, гражданска, винетка, преглед (след 3тата година). Регистрирането на автомобила е част от първоначалната вноска/такса. Гражданската и каското се сключват по преценка на лизингодателя или ако искаш може да си избереш от списък с одобрени дружества. За кола за около 35 000лв каското ще ти е около 1500-2000лв годишно (с всяка година пада с по 100-200лв). Данъчни облекчения за нов автомобил в нашата мила родина няма. Дори ти го на****т допълнително, задето е нова и над 100к.с.

Ако искаш да вземеш нова кола на лизинг, която струва около 35 000лв, трябва да имаш поне 5-6 до 10 000лв за първоначална вноска. После крайната е...не съм съвсем наясно, или по договаряне или минимум 10% от първоначалната стойност на автомобила. 

Тази Щатска схема за лийза ми звучи много подобна на лизинга по нашите ширини, та, затова и давам този пример.

При лизинг от поне 2 години се плаща цялото ДДС - така че 30 % за учебно пособие. Плюс едни цифри всяка година за пълно КАСКО и други разходи. Вземи си малолитражна кочина да се учиш на нея и прецениш какво ти трябва. Бензин и слагай газ, особено ако курсовете са над няколко километра. За примерно 8000 километра си избил газов инжекцион - ще ги врътнеш за година.

Първия въпрос който трябва да си зададеш е-Не трябва ли първо да си купя гараж или парко място?И след това вече кеф ти за 2 кеф ти за 200 000.

• Автор

Мерси за отговорите :) !

ostavime - Реших да не си рискувам здравето със стара кола. И не ми се занимава с ремонти и постоянни профилактики на по-стара кола. По-скъпичко излиза, но е по-безопасно и по-малко разправии. Парите не са проблем от гледна точка на това да дам първоначална сума до 5000лв. със всичките там такси, регистрации, винетки каскота и тн. После по около 200лв. на месец ще прежаля. Аз си работя и няма да са ми проблем тия пари.

angelovarna - Да, същото е почти. Като аз след 5-тата година ще им я върна и ще си купя малко по-големичко моделче. Живот и здраве ако има жена и деца, семейно возило даже.

_nib_ - В къща живея. Не е проблем гаража :) .

В крайна сметка май се спрях на Toyota Aygo. Гледах доста ревюта на колата и клипче и краш тестове. Малка и компактна като за Сф. Като за начинаещ шофьор мисля, че е супер. Малко е дамска, но на мен ми харесва! Конкретно тази разновидност на Aygo-то си сглобих - цък. Реално всички екстри има. Около 600лв. излиза да е с 4-ри врати, вместо с две. Всичките екстри, които съм избрал струват около 4000лв. Ето ги и тях - цък. Като само климатика, централното заклюмване и ел. стъкла са 2000лв. Всичките други екстра, които включват фарове за мъгла, камера отзад на автомобила и тн. (има ги на снимката всичките) струват само 2000лв. така, че мисля че са оправдани. Една червена боя за 200лв., някакви стелки по 60-70 лв. и това е. Никакви глезотии по външния и вид не съм пипал.

Говорих с дилара и може десетина процента отстъпка да ми направят, предполагам им е стандартно и ги правят на всеки. Ще пробвам да е 15%, но 10% ги имам със сигурност. Един вид колата е 21К, а не 23Клв. 15% от сумата на колата ще е първоначалната вноска за лизинга, де факто около 3200лв. Каското ще е около 1000-1500лв. Всичките данъци, регистрации, винетки и тн. няма да са повече от 1000лв. за тази малка кола с под 70кс. Един вид ще трябва да се бръкна с 5000лв., в най-лошия 6000лв. за да почна да я карам. След това е по 220лв. всеки месец лизинга за 5 години. На 2г. ще се дават около 300лв. за консумативи като я карам на сервиз и това е. Всичко друго е пей сърце с 6години гаранция. И на края на 5-тата година остават 30% да се дадат като крайна вноска за да я откупя или си им я оставям и взимам на лизинг друга Тойота. Само не се сетих да попитам (да чукна на дърво да имам парите) ако след 2-3 години ми скимне, че искам по-голяма кола ще им я върна тази и ще мога да си взема по-скъпа тяхна. Сигурно ще трябва да се плати неустойка няколко вноски, на стойност 1000-2000лв. Това трябва да питам утре. Като оскъпяването е с 2000лв. за тия 5 години лизинг, ако нямат някакви там "дребни шрифтове".

Като мисля да я взема след месец-два. Да взема книжката и да се стопи снега и тогава.

Какво ще кажете. Лоша инвестиция ли е според вас.

За начинаещ една Фиеста е най-подходяща поради няколко причини. Първо, това е малката кола с най-добро управление. Това е важно за начинаещия шофьор, защото просто сяда и кара, взема завоите и всичко се случва от раз. Второ, такава кола не струва супер много, а части се намират под път и над път. Дори нова да е, получаваш я с 5 години гаранция без ограничение на пробега. Само ще кажа, че тая гаранция не ти трябва, щото тая кола рядко се чупи, да не кажа изобщо. Освен това зимата си ходи навсякъде, където умен човек реши, че може да мине. Нещо такова:

2017-01-11_181058.jpg

Това нещо кара шестата си година при мен и днес бе единствената кола от частните автомобили, заедно с един Опел Вектра и Ситроен Пикасо, които стигнаха до работното си място. При положение, че ежедневно има 30 пъти повече автомобили, това говори много за тия автомобили и за собствениците им естествено. 

Трето, една Фиеста модел 2008  вози най-комфортно от конкуренцията. Много станаха най и най - стабилност, управлени, комфорт. Недосатъците са очаквани. Заради формата, по-малко пространство отзад и в багажника, но в никакъв случай много по-малко от конкуренцията. За сметка на това пространството отпред е отлично и за 185 см мъже като мен. Зад теб едва ли може да се вози нещо повече от дете, освен ако не мръднеш седалката с една степен напред и не я вдигнеш една степен нагоре, но това едва ли ще ти се налага. А ако ти се налага, никой малък автомобил не е за теб! 

Четвърто, тая кола почти не се чупи. Ако нещо се повреди, то е свързано главно с качеството на изработка, примерно ти се отлепи някоя пластмасова част като решетка за отоплението или уплътнение на вратата. Може и някое скърцане да имаш, което се оправя завинаги с течен силикон, струващ под 10 лева. Може и временно да ти откаже някоя чистачка, ако си я натоварил докато е заледена, но това мисля става при всички автомобили. Това вече е до навиците на шофьора, който трябва да се грижи за консумативите на колата. 

Аз ти препоръчвам една Фиеста, била тя модел 2008 или 2002. Тая година излиза и модел 2017, което е просто усъвършенстван модел 2008, което само за себе си говори за качеството на тия модели от 2008 година насам. Производителят не прави почти никакви външни промени дори след 8-9 години производство!!! Мислиш ли, че ако тоя автомобил бе неуспешен (да не говорим, че и досега е най-продаваният в класа си и втори след Голф), нямаше да има някакви промени по дизайна? Не, хората свикнаха на хубавото. Стига с тия ръждиви Корси. Имам Фиеста от 2006 година, която продадох на братовчедка си и която още нито е ръждясала, нито има ръждясало гърне! А ако е нова, направо забрави за тия неща. Забрави и за ремонти, освен някои производствени дефекти, които може да се появят първите 2 години при 5 годишна гаранция. 

Умния човек си взема Фиеста за градски автомобил през 2017 година, това е истината!

Редактирано от sennheiser (преглед на промените)

Пежо 106 ,Ситроен Саксо или Рено Клио ..............ламарините им са поцинковани и не гният................Частите им са евтини ,има доста модели и модификации

Гният ,гоУфове,полота,корси .........все с тенекии от вестник

Първият ми автомобил, беше Рено Туинго. Въпреки негативните мнения за френските коли, бях много доволна от него :) Имаше си кусури, разбира се....но след като му оправиха предницата в сервиза, си го карах безпроблемно близо 3 години.

преди 13 минути, Ma_ri написа:

Първият ми автомобил, беше Рено Туинго. Въпреки негативните мнения за френските коли, бях много доволна от него  Имаше си кусури, разбира се....но след като му оправиха предницата в сервиза, си го карах безпроблемно близо 3 години.

С рено доста повече неща ще правите от предницата. Ще го осъзнаете много скоро. Именно за това от жени съвети за коли не трябва да се приемат. Аз моите коли ги работя с гаечния ключ, не ги гледам през прозореца на сервиза.
----------
Между другото, един PassatB3 е тъкмо в бюджета. Голяма лодка. Тъкмо ще се научиш как се кара голяма кола.

Мен дядо ми ми е казвал, да не си купувам коли почващи с "Ф". Тва са Форд, Фиат и... Фсички френски.  :)

преди 8 минути, язе написа:

Мен дядо ми ми е казвал, да не си купувам коли почващи с "Ф". Тва са Форд, Фиат и... Фсички френски. 

Фолксваген и Форд имат някои модели, които действително са народни коли - прости и с евтина поддръжка. Стига глупости.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.