Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

Featured Replies

преди 6 минути, miro20 написа:

С какво го обиждам ????! :):) 

Темата не е за мен драги блогърчо :) Нещо никой не ти се връзва на ентусиазма за Асад ли че паркира и тука  ? :)

Иначе съм фен на опозиционните течения, колкото и малки да са те в момента в РФ .

Нещо няма инструкции за Асад ли? Беше много активен там, докато ИДИЛ не почнаха да губят почва. От известно време те няма в темата, защо ли? Нали си всезнаещ.

Няма опорка за Путлер, затова е цялата работа. Тук в тази тема има „игра“, затова киснеш.

• Отговори 422
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор
преди 4 минути, vasilevsa написа:

Да нямаш амнезия. Видоизменяш му фамилията. Човека се казва Владимир Владимирович Путин, а не Путлер и вероятно  за твоя беда ръководи една от най-мощните държави в света.

Не, нищо не бъркам. Когато някой говори с реториката на Хитлер,  копира негови речи и методи /особенно гьобелската пропаганда/  , за мен сравнението и алегорията е напълно оправдана.

преди 18 минути, miro20 написа:

Не, нищо не бъркам. Когато някой говори с реториката на Хитлер,  копира негови речи и методи /особенно гьобелската пропаганда/  , за мен сравнението и алегорията е напълно оправдана.

Не си добре наистина. Съжалявам дано поне заработваш добре тука,

инак не виждам някой образован човек да се върже на приказките ти.

Редактирано от vasilevsa (преглед на промените)

Но тази твоя реакция е много показателна... Нямам спомен някой ук да приема толквоа "лично" епитети и квалификации към публични личности и политици...

Сещам се за Обонго, за Плевньо, Чехълчо, ББ мутрата... и какво ли още не...  и никой обаче не се е "обидил" от това. Само вие се обиждате  ЛИЧНО на епитетите за Путлер.

преди 6 минути, miro20 написа:

Но тази твоя реакция е много показателна... Нямам спомен някой ук да приема толквоа "лично" епитети и квалификации към публични личности и политици...

Сещам се за Обонго, за Плевньо, Чехълчо, ББ мутрата... и какво ли още не...  и никой обаче не се е "обидил" от това. Само вие се обиждате  ЛИЧНО на епитетите за Путлер.

От мен не си чувал такива неща нито пък чел. Аз не се обиждам питам те теб какво ти е направил за да го обиждаш? Ма ти си пръскаш мухозола от флакончето дето са ти го напълнили някъде.

преди 50 минути, Реджеп Иведик написа:

Да се нарекат българи !

"О, неразумний, слабоумний и юроде.

Поради что се срамиш да се наречеш болгарин ?"

Паисий Хилендарски

В паспорта на всеки роден в България пише - българин, но успяха да ни разделят първо на червени и сини, после добавиха още цветове, после ни разделиха на "красиви и умни" и "остальная сволочь", станахме русофили, русофоби и пр.

Някои се срамуват, че са българи и се пъчат с това по форумите.

Падение човешко!

Да де. Затова се чудя. че питаш за термина "Путлер" като обида. А не по същество . /всъщност ти отговорих съвсем коректно и с видео  защо напълно логично  и правилно го сравнявам с Хитлер/

преди 6 минути, Мойра написа:

Някои се срамуват, че са българи и се пъчат с това по форумите.

Падение човешко!

Именно. Поставят и оправдават ВИНАГИ чуждата външна позиция, а не своята, българска.

Дали се сещаш обаче кои са такива тук ?

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

Миро защо пак вадиш думи от контекста? Защо не коментираш това?

преди 9 минути, Мойра написа:

В паспорта на всеки роден в България пише - българин, но успяха да ни разделят първо на червени и сини, после добавиха още цветове, после ни разделиха на "красиви и умни" и "остальная сволочь", станахме русофили, русофоби и пр.

Не коментирахте и изказвания на  българи например Джасим и Теди Москов  ами сте се хванали за Путин.  Не питам защо , просто констатирам.

Сега е модерно и рентабилно да си русофоб и всеки дразнещ се от подобен подход е наричан мурзилка. Ето за това е цитата пиле шарено!

преди 34 минути, Реджеп Иведик написа:

За Путкин Хуйло ли си говорите ?

Г-н Главен Администратор, това ли е нормалното изразяване в дискусиите, което защитавате? Жалко за хубавия до скоро сайт, който препоръчвах на по-младите си приятели.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ама вие сами си вкарвате темата в рамките на русофили/русофоби и в частност, как съм "наранил нежните чувства" , наричайки някого Путлер :) .

И целия ви мироглед е през тази призма.

Почервененото няма какво да коментирам тъй като вече обясних мисля достатъчно ясно разликите между русофил, путинист и т.н. Какво още искаш д акоментирам ?

Аз съм от позицията на българин, и коментирам и то с нормални аргументи именно провокацията и гафа на Путлер. Нещо повече - това да съм русоФИЛ не означава да съм българоФОБ.

Това нещо вие не можете да осмислите.

Както виждаш се съгласих и с цитата на Мойра за този тип политика и какво цели.

пп

Никой не отговори и на другия ми простичък въпрос... Ако утре Ердоган отиде в Москва, и някой каже че писмеността е тръгнала от едни османски земи, пак ли ще защитаваме кокло "принципно и правилно " е това ?!?!?

преди 10 минути, dedidi написа:

Г-н Главен Администратор, това ли е нормалното изразяване в дискусиите, което защитавате? Жалко за хубавия до скоро сайт, който препоръчвах на по-младите си приятели.

Нали знаеш колко лошо е като паднеш?! Всеки си знае сам , да не излезе,че давам наклон на собственика но форума от да кажа повече от пет години не е това , което беше. Нормално е при такова ниво да има разни умници пишещи умнотии.

преди 1 час, vasilevsa написа:

Не не съм.

Отново ти цитирам този линк..............с факти.Остави ''разминаването'' в Уикито...:)

http://samoistina.com/2/kirilica.htm

преди 1 час, Sleda написа:

Да добавя, Борис Първи утвърждава Християнската Религия като официална религия (хич не ми викайте, че е било с насилие) приобщавайки България към Европа и е било нужно да се преведе Библията на езика, на който е говорила голямата част от народа, (не казеам население).

Съжалявам, но това не е вярно. Борис/Михаил налага религията насила и избива голяма част от цветът на старата, българска аристокрация. Проблемите и братоубийствата, покрай това покръстване, са отекнали дори отвъд Дунава, чак при волжките и черните българи. Темата е дълга. Друг е въпросът, че не е имал голям избор, а и голяма част от присъединеното от Византия население, вече е било християнско и християнството си пробива път дори в княжеският ни двор, много години преди това. Християнството оказва положителна роля само по време на турското робство, когато е служело като обединително за народът ни, срещу иноверците. Нито в България, нито в Европа, християнството може да се смята за положително явление. В него няма нищо европейско, то е една от Авраамическите религии на Близкият изток и в Европа носи порядки, които са чужди за свободолюбивите наследници на Скито-Сарматите - германци и славяни. Старите ни религии нямат нищо общо като мироглед, с Авраамическите. Използва се повече с политически цели, като чрез моделът - Бог-Цар-Господар, се налага контрол над населението от страна на аристокрацията, която вече не е военна и икономическа (тоест, по-заслуги), а наследствена с права свише. Не случайно периодът се нарича - Тъмни векове, Европа е в упадък докато не идва Реформацията и Ренесанса, да я отърват от религиозният примитивизъм. Дори комунизмът като идеология, е взаимстван от идеите на Авраамическите религии, просто свръхестественото е заменено с култ към личността.

Но като обединяващ фактор, трябва да се признае ролята, конкретно на християнството. За разлика от другите подобни религии, тук не се налага един език и идеята за висши раси. Проповядва се на всеки и на различни езици. Така ние сме създали своята азбука и сме я разпространили сред подобните на нас народи. Но идеята е била да разбират божието слово, не да са грамотни. И до днес, почти нищо не можем да разберем за историята си от наши книги, защото се е преписвала само Библията и разни жития. Описменени и грамотни са били само поповете, а те са триели старите писания, за да използват пергаментите и да преписват религиозни безсмислици. Така чак до Възраждането.

преди 2 часа, algor написа:

Ако оня дебил (Путин, имам предвид) беше казал, че "Българската писменост е тръгнала от македонските земи", може би нямаше да има такава гротеска в изказването му.

От наша гледна точка е българската, но от гледна точка на другите народи, ползващи кирилицата, които са се присламчили, и понеже не се считат за българи, наблягат на "славянска", за да бъдат и те включени. Друг е въпросът откъде идва "славянска" като термин. А Захарова официално призна българския произход на писмеността. Би било глупаво да стори другояче. А някои хора тук се опитват да направят от мухата слон. Дори да няма "славяни" и "славянство" в значението, в което е прието да се използват, ние всички знаем какво се има предвид от говорещия.

преди 12 минути, Lumberman написа:

От наша гледна точка е българската, но от гледна точка на другите народи, ползващи кирилицата, които са се присламчили, и понеже не се считат за българи, наблягат на "славянска", за да бъдат и те включени. Друг е въпросът откъде идва "славянска" като термин. А Захарова официално призна българския произход на писмеността. Би било глупаво да стори другояче. А някои хора тук се опитват да направят от мухата слон. Дори да няма "славяни" и "славянство" в значението, в което е прието да се използват, ние всички знаем какво се има предвид от говорещия.

Доста витиевато. Засъжаление демагогията доста яко се е инкорпорирала в съзнанието на българина. Започнаха дори да прокарват тези, че нямало славяни и славянство.  България е славянска страна и тук езика говорен по това време е съответствал на звуковия състав на буквите написани от светите братя за Великоморавия. Даже четох едни идиотщини, че църковно-славянския бил измислен в СССР. Ужас, невежество и демагогия. Семената на демагогията покълват и се развиват само там, където царува невежеството и простотията.

преди 49 минути, RagnerBG написа:

Съжалявам, но това не е вярно. Борис/Михаил налага религията насила и избива голяма част от цветът на старата, българска аристокрация. Проблемите и братоубийствата, покрай това покръстване, са отекнали дори отвъд Дунава, чак при волжките и черните българи. Темата е дълга

Другият факт е, че падането на България под робство (два пъти) идва именно след приемането на гръцкото християнство. Ако сме били в правата вяра, защо Господ ни е предал в ръцете на враговете ни, даже на неверниците?

За мен проблемът не е толкова в библейските текстове, колкото в лицемерието на духовниците, което се е превърнало в норма, и до ден днешен. И това да избиеш инакомислещите "в Божието име" с какво е по-различно от това, което направиха комунистите? А историята е умишлено заличавана, за да не знаем какво е било преди това и да не можем да се върнем към него ако пожелаем. И това са го правили католици и православни, които са били едно по онова време. Азбуката и инкорпорирането на езически практики в православието според мен е с цел всички по-лесно да бъдат спечелени на страната на Рим и Константинопол. След години пък се използват протестантски мисионери за имперски цели сред туземците (примерно от Британската корона).

Независимо от подбудите обаче, азбуката ни е останала, и не мисля, че трябва да я презираме. Все пак това е неразделна част от нашата народна история. Но предполагам и с нея бива откъсната една част от по-древната ни история и култура, в това число и писмеността ни.

преди 13 минути, vasilevsa написа:

Доста витиевато. Засъжаление демагогията доста яко се е инкорпорирала в съзнанието на българина. Започнаха дори да прокарват тези, че нямало славяни и славянство.  България е славянска страна и тук езика говорен по това време е съответствал на звуковия състав на буквите написани от светите братя за Великоморавия. Даже четох едни идиотщини, че църковно-славянския бил измислен в СССР. Ужас, невежество и демагогия. Семената на демагогията покълват и се развиват само там, където царува невежеството и простотията.

То "славяни" или "словени" реално значи "такива, които говорят езика" или "такива, на които им се разбира", докато другите са примерно немци. В древните текстове българите не са наричани "славяни", славяните се появяват отнякъде... точно както и "изчезват" траките. Аз съм склонен да вярвам на скитския произход на българите.

Онова джудже дебил Путин с "добро" изказване за македонците, вица на годината беше това. Обаче нашето пилотче вместо да му отговори достойно и той се впусна по същата руска пропаганда с някакво обединение на славяните, които ползват кирилица. По-тъп гаф и от този на кремълското джудже.

стига лаяхте срещу руснаците че ако не бяха те, сега щехме да лапаме на ердоган щпагата

преди 2 часа, vasilevsa написа:

Започнаха дори да прокарват тези, че нямало славяни и славянство.

Ми няма. От историчекса гледна точка - няма. Тц. зеро.

Едни панслависти решиха с пропагандна цел да обединят по няколко признака определени народи, колкото да неглижират българската писменност, и се роди /след 17-ти век/ "славянството".

Виж, аз по принцип нямам проблем някой да се нарича и обединява като термин както си иска... както съм споменавал... един скандинавец и един негър можеш да ги обединиш че говорят и двамата английски, в  група... "шведоафрославяни".. няма проблем... проблема е че в историята и в природата такова нещо нема. :)

Така и "славяните" - никой не ги е виждал, нито чувал... една паничка няма в нито една разкопка ....нито един съвременик да ги е описал на папируса....  ама ги приказват :)

Спекулира се с името "склавини" което е било едно от многото племена около Днепър, воювали както всички други и между себе си и с българите....

Та... и последните генетични иследвания също показват едно единствено нещо - че тези народи, които изкуствено заради пропагандата на Екатерина Велика , са обединени под термина "славянски народи" , имат много повече разлики /генетични и традиционни най вече/  отколкото прилики.

Ние, съвременните българи сме повече траки, с лек уклон към италианци, гърци, днешни македонци /много ясно след като те винаги са си били българи/   и леко югоизточна Русия/Украйна.

Московците-руснаци , една част от украинците  са си най вече угро-фини и с леки татаромонголски гени, Беларус която е най верния за сега съюзник на Путлер са генетично идентични с поляците, не с руснаците и са генетично коренно различни ....  Чехите и словаците също са различни от тях... и т.н..

Това е.

преди 2 часа, vasilevsa написа:

Даже четох едни идиотщини, че църковно-славянския бил измислен в СССР. Ужас, невежество и демагогия. Семената на демагогията покълват и се развиват само там, където царува невежеството и простотията.

Така е. Ти обаче не допускаш че важи за теб.. особено последните думи... :) нали ?

преди 29 минути, Puppet Master написа:

Онова джудже дебил Путин с "добро" изказване за македонците, вица на годината беше това. Обаче нашето пилотче вместо да му отговори достойно и той се впусна по същата руска пропаганда с някакво обединение на славяните, които ползват кирилица. По-тъп гаф и от този на кремълското джудже.

Не знам от къде тръгна опорната точка, че Президентът Радев бил резидент и повтарят тезите на Путин (то пък едни тези - реверанс към макетата като гост, без фактически грешки)? Аз четох изказването и нищо такова не видях. Напълно премерена, дипломатична и българска позиция. Не се ли усещате, че като повтаряте една лъжа, без дори да проверите, просто някой друг ви е казал, че е така, само се излагате? Сигурно очаквахте да се хване на изфабрикуваният скандал и да кълве по Русия, както онова мишле Плевнелиев, дето изпълзя и пак получи трибуна да сее раздори и сплетни. И като не стана така, а се прояви дипломатично, изведнъж ви обърка плановете?

Разбира се, реверанс към македонците. Че как ще кажем нещо лошо към другаря господар Путин. А гафа на Радев ако не можеш да го разбереш е за твоя сметка. 

miro20 написа:  “Та... и последните генетични иследвания също показват...Ние, съвременните българи сме повече траки, с лек уклон към италианци, гърци...“

Ваай ,ко излиза , че аз не съм “съвременен  българин“ защото не приличам на италианци, гърци,цигани.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.