Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Путин: Славянската писменост дойде в Русия от македонската земя

Featured Replies

Още едно мнение по темата, този път на  проф. Венцеслав Кулов, д.н.

За Путин и кирилицата

Spoiler

Добре известно е, че собственото име „Македония” има поне три различни значения: антично, етнокултурно и политическо. От етнокултурна гледна точка „Македония” е област, която само частично съвпада с територията на днешната държава Македония. Тази употреба на името „Македония” за нас, българите, е основна: когато Пейо Яворов говори в своите „Хайдушки копнения” за Македония, той употребява собственото име „Македония” в този етнокултурен смисъл. В същия смисъл ние говорим за македонски диалект, македонски песни, македонски гозби, македонски нрав и пр. Предполагам, че и на израза „македонска земя” може да се припише същият етнокултурен денотат. По времето на Кирил и Методий тази „македонска земя” е била далечна провинция на тогавашна България, но днес, уви, положението е друго. 

В светлината на това етнокултурно осмисляне на собственото име „Македония” тезата на Владимир Путин, която така възбуди духовете у нас, изглежда твърде правдоподобна. Такова във всеки случай е мнението на Петър Мутафчиев – един от най-уважаваните български историци, който едва ли би могъл да бъде обвинен в родоотстъпничество. 

В своята „История на българския народ” П. Мутафчиев лансира хипотезата за македонския произход на Климент Охридски. По-важно е обаче разбирането му, че именно той [Климент] „е авторът на тъй наречената кирилица, азбуката, с която и днес си служим…” („История на българския народ”, Издателство на БАН, София, 1992, с. 160) П. Мутафчиев дава да се разбере, че тази заслуга на Климент Охридски се е считала през първата половина на ХХ век за безспорна. 

Ако под „македонска земя” ние разбираме това, което всеки българин би трябвало да разбира и ако св. Климент Охридски наистина е автор на кирилицата, както твърди П. Мутафчиев, то изказването на президента Путин за македонския произход на славянската азбука трудно би могло да се оспори. 

Аз не съм историк и не знам дали (и до каква степен) цитираното по-горе схващане на Петър Мутафчиев днес е претърпяло ревизия. Това е един въпрос, на който би трябвало да отговорят историците. Очевидно е обаче, че не това е аргументът на българските политици, определящи изказването на Владимир Путин за македонския произход на кирилицата като провокативно. 

Ясно е, че изказване, в което фигурира многозначното словосъчетание „македонска земя”, може да се тълкува по различни начини. При добро желание това би могло да предизвика дипломатически скандал. Въпросът обаче е qui bono – кой печели от това? 

Няма съмнение, че в България има хора, които сега доволно потриват ръце: те с нетърпение са чакали подобен повод, за да демонстрират русофобията си. Въпросът ми обаче не е към тях, а към здравомислещите политици: беше ли нужно да се вдига толкова шум за една двусмислена фраза? 

• Отговори 422
  • Прегледи 28k
  • Създадено
  • Последен отговор
Цитат

Въпросът ми обаче не е към тях, а към здравомислещите политици: беше ли нужно да се вдига толкова шум за една двусмислена фраза? 

Ся ко каже и кои са тези "здравомислещи политици", цена няма да има. А за шума... ми вдигна се, защото ТРЯБВАШЕ да се вдигне. Изникна удобен повод за вдигане на шум и всеки, който не може да вдига друго освен шум- вдигна шум.  :)  Хората от това живеят и Путин много добре го знае. Просто искаше да провери живи ли смe и едновременно с това, да изчетка макето.

на 27.05.2017 г. в 13:47, Джугашвили написа:

Каква идея са дали, те са я измислили!!! Учениците им само са направили някакви козметични промени!!!

Ех, товарищ Сталин, и я как тебя думал:) Кирил и Методи са създатели на глаголицата, която е крайно неудобна. Климент Охридски е създал кирилицата, наречена така в чест на неговия учител Кирил Философ (каква скромност):) И азбуката е славяно-българска – създадена от българин, за да се ползва от всички славяни:)

преди 15 часа, Мойра написа:

Няма съмнение, че в България има хора, които сега доволно потриват ръце: те с нетърпение са чакали подобен повод, за да демонстрират русофобията си.

Аз пък съм отвратен да чета такива поредни путински статии които да оправдават един толкова очевиден гаф, или както  поне според мен - умишлена провокация.

Тук няма нужда да си русофил,русофоб,  путинист, комунист  или незнам си какъв, а единствено да си Българин.

Наистина, отвратен съм колко националнокастрирани хора имало с подобни мнения. че и колко ги преповтарят и копират.

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

преди 6 часа, miro20 написа:

Аз пък съм отвратен да чета такива поредни путински статии които да оправдават един толкова очевиден гаф, или както  поне според мен - умишлена провокация.

Тук няма нужда да си русофил,русофоб,  путинист, комунист  или незнам си какъв, а единствено да си Българин.

Наистина, отвратен съм колко националнокастрирани хора имало с подобни мнения. че и колко ги преповтарят и копират.

Не ги чети тогава!

Ако мен ме отвращава нещо, което съм започнала да чета, не го дочитам.

И се научи най-сетне да цитираш коректно  - някои ще помислят, че Мойра е казала цитираното от теб.

Усмихнат ден!

преди 14 часа, karadzha написа:

Ех, товарищ Сталин, и я как тебя думал:) Кирил и Методи са създатели на глаголицата, която е крайно неудобна. Климент Охридски е създал кирилицата, наречена така в чест на неговия учител Кирил Философ (каква скромност):) И азбуката е славяно-българска – създадена от българин, за да се ползва от всички славяни:)

Спорове всякакви има. Някои са готови да се кълнат в какво ли не, че Кирил и Методий са гърци. Други се кълнат, че са шпиони на Византия. Трети, че са Македонци, макар че Македония по него време е била на ИЗТОК от Солун, където е днешна Беломорска Тракия. Абе... понеже няма много писмени източници, всеки си интерпретира нещата както си иска. Факт е, че ние, българите, ползваме така наречената кирилица. Факт е, че сърбите почти не я ползват. Факт е, че така наречените днешни македонци, ползват и някои така наречени сръбски букви, които са си направо латински. Факт е, че Русия ползва кирилица, както и някои други страни, не само славянски. Факт е, че Русия залага през годините най-много на Сърбия. Факт е, че Русия или по-точно Путин, в момента го е яд на България, задето определи посока НАТО и ЕС. Факт е, че Македония в момента е размирна. Факт е, че Путин иска да заобиколи България с газопровода си. Факти много. Някой трябва да ги тълкува. Путин просто сгреши, зарязвайки България, а с това и обезсърчавайки много свои привърженици или поне привърженици на Русия и политиката и. Но най-големият факт е, че България не прави нищо, за да разпространи своята теза за липса на македонска нация. Дори на Запад се знае, че има Македонска нация. Не само Путин "знае" това или се прави, че "знае". Просто България винаги е плаха в своите тези и ей за това ще си страдаме. А вече и заплахите са много повече - Русия, Турция и дори Китай. 

Русия в лицето на Путин може да си позволи да дрънка глупости за славяно-българската азбука. Имперска му работа.

САЩ в лицето на Тръмп пък си позволява даже повече – въоръжава Саудитите (а това оръжие ще иде при ИД) и лъже, че Иран дестабилизира мира в Близкия Изток. Империалистическа му работа.

Сега остава МиркоН да ни обясни, че според Топфейк Тръмп е купил оръжие от арабите, а не обратното. Но има вероятност да се покрие тоя път наш Мирко:)

Редактирано от karadzha (преглед на промените)

преди 40 минути, bildera_ написа:

Просто България винаги е плаха в своите тези и ей за това ще си страдаме

Така е. За съжаление четейки неща като по нагоре... съм песимист да се промени това.

преди 30 минути, karadzha написа:

Но има вероятност да се покрие тоя път наш Мирко:)

Гледам навсякъде ме споменаваш, идея си нямам защо, но както казах и на другите ми тролски "фенове"  - ласкае ме това внимание, но темите не са за мен, и си има отделна тема където да "ревете" :)

преди 22 минути, miro20 написа:

Гледам навсякъде ме споменаваш, идея си нямам защо, но както казах и на другите ми тролски "фенове"  - ласкае ме това внимание, но темите не са за мен, и си има отделна тема където да "ревете" :)

Гледам те обикновено "громиш" Путинските лъжи, ама нещо подминаваш Тръмповите. Та зтуй те споменах. И познах – удобно пак не ги забеляза в моя пост:)

преди 11 часа, miro20 написа:

Голеееми българи ставате, кат ви пуснат некой цент в касичката! А иначе, първи признахте нещото наречено Македония- що бе майна???

на 5/24/2017 в 18:55, Калин Карабойчев написа:

Кво стана другари русофили, не се ли чувствате леко, как да се изразя... преобладани? Време е да кандидатствате за македонско гражданство. Москва показа ясно и точно, каква и е целта - хаос, раздор и лоши междусъседски отношения, за да може да управлява жизненоважната за нея зона.

Поне се разбра, защо в тоя форум виреят платени тролове. Другарю демократ. :ph34r: Паричките стигат ли, за издръжка на клоаката?

За тия дето нямат мозък да схванат, 'македонска земя' е географско наименование. Както и самата дума Македония. Това че държава се опитва да ползва това име, е друг въпрос. Гърция не разрешава, ние още през 1990, се съгласихме.

Та нищо фрапантно не е станало. Уважаеми спонсорирани демократи, от НПО. Соросотутки.

Ти само виж след пускането на темата как изпълзяха знайни и незнайни логически и нелогически мислители и геоанализатори.;)

Путин не трябваше да прави подобен гаф или това му беше целта? Като си спомня обаче как Плевнелиев разпъваше раша на кръст сега това ми се струва като лек бриз.

ко стана с ай пи адресите жа ги блокирате ли ? :D  От утре БДенков глобален и жа видите ред и пустота...

Редактирано от nikssi (преглед на промените)

преди 8 минути, nikssi написа:

Ти само виж след пускането на темата как изпълзяха знайни и незнайни логически и нелогически мислители и геоанализатори.;)

Путин не трябваше да прави подобен гаф или това му беше целта? Като си спомня обаче как Плевнелиев разпъваше раша на кръст сега това ми се струва като лек бриз.

Путин се гъбарка... и с нас, и с макетата. Цял свят знае кирилицата като "руската азбука", а за България и Македония са чували само любопитните.  :)  Ma като казвам, че са чували, не си мислете кой знае какво- просто знаят, че има такова нещо.

Редактирано от язе (преглед на промените)

преди 5 минути, язе написа:

Путин се гъбарка... и с нас, и с макетата. Цял свят знае кирилицата като "руската азбука", а за България и Македония са чували само любопитните.  :)

Това е ясно но не биваше да го прави. Това не е  коректно.

Може. Но пък е забавно.  :)

преди 12 часа, AntiAlGor написа:

Поне се разбра, защо в тоя форум виреят платени тролове. Другарю демократ. :ph34r: Паричките стигат ли, за издръжка на клоаката?

За тия дето нямат мозък да схванат, 'македонска земя' е географско наименование. Както и самата дума Македония. Това че държава се опитва да ползва това име, е друг въпрос. Гърция не разрешава, ние още през 1990, се съгласихме.

Та нищо фрапантно не е станало. Уважаеми спонсорирани демократи, от НПО. Соросотутки.

А. Обади се ревльото. :) и пак рев.

Не е нужно , както казах, да си соросотут, русофил, русофоб, а единствено българин.

такива като теб показвате че нямате нищо общо с последното. Винаги призмата е през чужд поглед - в случая путинския. Каквото и да изака, "нищо не е станало" :lol6:

Както споменах , утре някой ще каже че писмеността ни е от османски земи. "географски погледнато"

Малоумие... пълно ...

преди 7 часа, miro20 написа:

Както споменах , утре някой ще каже че писмеността ни е от османски земи. "географски погледнато

Добре казано. Обаче никога не е полезно да градиш мнение само през твоята камбанария. За това и са измислени политиката и дипломацията, защото доста често има ситуации, в които всеки е прав и то не само за себе си. И ако няма отстъпки, просто няма и решения. Конкретно за това раздуто изказване на Путин, за мен не е нищо повече от четкане на гостът. Иначе горният линк на @Lumberman е доста интересен. Не съм съгласен със всичко казано там. От там обаче, попаднах на друго видео, даже серия такива, което ми беше още по-интересно:

Няма да загубиш,ако го изгледаш. Показва и руската позиция за събитията от най новата ни история. И то чрез добронамерен и съюзнически тон, но показва тяхното виждане и значение на събитията за тях, както и последствият за нас от това. И като видим това, можем да си представим и каква им е сегашната позиция към нас и мнение за нас, при сегашните ни действия и геополитически избори.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

на 31.05.2017 г. в 17:07, RagnerBG написа:

Няма да загубиш,ако го изгледаш.

Попревъртях видеото, и наистина казват верни неща за битките, но през призмата на Пламен Пасков..... просто не искам да го коментирам.

Ето нещо по темата което не бива да се забравя никога.

Spoiler

През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“. Датиращите още от 20-те години на миналия век решения на Коминтерна и неговата Балканска комунистическа федерация за създаване на „македонска“, „тракийска“ и „добруджанска“ нации са част от социалното инженерство на Кремъл. То цели да реставрира влиянието на бившата империя върху изгубените територии и сфери на влияние в Източна и Югоизточна Европа зад маската на решаването на националните въпроси.

Паралелно с работата по изобретяването през 20-те и 30-те години на миналия век на молдовската, белоруската и ред други нации на територията на СССР, на ръководения от Г. Димитров български филиал на комунистическото движение е поверено уреждането на „националния въпрос“ в България - по каноните на болшевизма. Съветското настъпление към Балканите в края на Втората световна война дава зелена светлина за чудовищния експеримент със съдбата на народите от близкото „зарубежие“ на съветската империя.

Покерът между Сталин и Тито

Историкът от Белоруския държавен университет Анатолий Салков смята, че за Съветска Русия единственият механизъм за влияние върху Балканите до края на 1944 г. са били само структурите на Коминтерна. В труда си за проблемите в българо-югославските отношения, ученият цитира редица непознати за българската публика документи и факти, посветени на една от най-срамните страници в българската история – подготовката за доброволното предаване на Пиринския край на Югославия от марионетното правителство на Г. Димитров. Салков подробно се спира на гнусния покер, разигран между Сталин и Тито непосредствено след 9 септември 1944 г. Залогът в него е съдбата на изконния български Пирински край, а и на цяла България.

За да задържи непредсказуемия югославски диктатор в лоното на съветската империя, Сталин залага капана на проектираната в Кремъл - със съгласието на Тито и Димитров - федерация между Югославия и България. Още по време на първата си среща с британския пратеник Антъни Идън в Москва в края на 1941 г., Сталин изразява позиция, че българо-югославската граница след войната „трябва да пострада“ в ущърб на България. През 1943 г. създадената в Москва комисия „Литвинов“ за ревизия на следвоенните граници в Европа предлага създаването на „единна македонска държава“. 

Любопитното е, че първата негативна реакция срещу безцеремонната намеса идва от посланика на Кралство Югославия в Москва Станое Симич. Дипломатът е смаян от натрапването на идеята за македонска нация. Пред заместник-комисаря по външните работи Александър Корнейчук, Симич заявява, че самостоятелен македонски народ не съществува, а хората, които населяват Вардарска Македония, са основно българи и сърби. Според представителя на югославския крал, претенцията, че македонците били „особен народ“, е известна на Белград като българска теза.

Замисълът - поглъщане на цяла България

Mord in Titos Namen – Geheime Killerkommandos in Deutschland (picture-alliance/dpa)

Йосип Броз Тито в униформа в края на 1960-те години

В Москва обаче не мислят така – съветската позиция повтаря старата мантра на Коминтерна за „разединената македонска нация“, чието единство може да бъде осъществено в рамките на замислената федерация на южнославянските народи. Димитров и неговото обкръжение приемат безусловно и с обичайното въодушевление наставленията на Сталин. Покерът му за удържането на Титова Югославия в съветския лагер започва буквално в първите дни на окупацията на България от Червената армия. Идеята за поглъщането на Пиринския край от обявената през август 1944 г. нелегална Македонска народна република се харесва и на Тито. Диктаторът обаче е наясно с истинските намерения на колегата си в Кремъл – директната анексия на Пиринския край и поглъщането на остатъка от България като седмата югославска автономна република цели впрягането на Югославия в колесницата на Сталин.

Тито решава да играе вабанк: иска от Сталин и Димитров поглъщането на България от Югославия да бъде свършен факт още до 31 декември 1944 г. Кремъл обаче не желае закачената на въдицата България и нейния Пирински край да бъдат похарчени без ясен ангажимент от Белград за вярно служене на Москва. Междувременно заграбилите властта комунисти в София осъществяват предателската си политика: българите в Пиринско са заставени да учат прясно изпечените македонски език и азбука. Във Вардарска Македония неимоверно нарастват гоненията и жестоките репресии срещу всякаква проява на българско самосъзнание.

"Червен гаулайтер, разпродаващ България"

София не само не реагира, но и предоставя оперативна помощ на титовите сатрапи в Скопие за установяването и разправата с „фашистите“ – хората, които не са пожелали да станат македонци. Подготвя се и изтеглянето на всички български институции от Пиринския край. Строят се нови казарми за дислоцираната в Благоевград 7-ма дивизия, която трябва да се изтегли зад границите на замисленото от Сталин и Димитров жертвоприношение. Глас в пустиня остават протестите на все още намиращата се в Народното събрание обединена опозиция. Нейният лидер Никола Петков в много от речите си срещу очертаващото се невиждано в световната история национално предателство нарича алкохолизиралия се премиер Георги Димитров „червен гаулайтер“, който безмилостно разпродава България. Обесването на Петков през септември 1947 г. слага край на всички дебати по темата. Единствено Великобритания е категорична, че няма да признае никакви насилствени сливания и федерации на Балканите.

Краят на играта  

Hitler-Stalin-Pakt Unterzeichnung 1939 (AFP/Getty Images)

Сталин при подписването на пакта за ненападение с Германия на 23 август 1939 г. в Кремъл заедно с външните министри фон Рибентроп и Молотов

Тито и Сталин продължават покера си за Пиринския край до настъпилия тежък разкол между Югославия и СССР през юли 1948 г. Преди това Димитров и шайката му успяват да извършат още няколко национални предателства. Сред тях изпъкват насилственото „преброяване“ на цялото население на Пиринския край през 1946 г. като „македонци“, подписването на позорния Бледски договор от 1947 г. за превръщане на България в югославска периферия и изграждането на „единна Македония“ с български материал. Тито е категорично против конфедерация между двете държави, защото това щяло да отприщи хърватския и словенския национализъм, пише белоруският историк Анатолий Салков.

Белгийският специалист по история на България Раймонд Детрез сравнява с „махмурлук“ не съвсем адекватните нагласи към съвременна Македония на редица български историци, а и на значителна част от българите. В публикувания тази година в Берлин сборник „Македония – близка и непозната“ Детрез пише, че мненията на македонските и българските учени по отношение македонската нация всъщност много не се различават. Вместо да представят съвсем убедително - от гледна точка на съвременната наука - обяснение за възникването на македонската нация през последната третина на XIX век, македонските „историчари“ развиват същия тип аргументация като тази на българските им колеги. Българите казват за македонците, че щом преди са били българи, то сега и завинаги ще останат българи. В Македония пък твърдят, че щом по-голямата част от населението се самоидентифицира като македонци, значи бреговете на Вардар и преди, а и от както свят светува са били населени от македонци.

Още ли са българи?

„Все пак, не може да се отрече изобилието от изкривявания и премълчавания на факти в македонската историография. Но такива не липсват и в българската историография. Вярно е, че до 60-те години на 19-ти век населението на Македония винаги се е наричало „българско“. Но ако оттогава някои са започнали да се наричат македонци, пак ли са българи?“, риторично обобщава белгийският учен споровете между историците и политиците от двете съседни балкански държави.

http://www.dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888

преди 5 часа, miro20 написа:

Попревъртях видеото, и наистина казват верни неща за битките, но през призмата на Пламен Пасков..... просто не искам да го коментирам.

Ето нещо по темата което не бива да се забравя никога.

Покажи скритото съдържание

През есента на 1944 г. българите в Пиринския край и Вардарска Македония са подложени на нечувани репресии и гонения. Целта: да бъдат приобщени към признатата от Москва „македонска нация“. Датиращите още от 20-те години на миналия век решения на Коминтерна и неговата Балканска комунистическа федерация за създаване на „македонска“, „тракийска“ и „добруджанска“ нации са част от социалното инженерство на Кремъл. То цели да реставрира влиянието на бившата империя върху изгубените територии и сфери на влияние в Източна и Югоизточна Европа зад маската на решаването на националните въпроси.

Паралелно с работата по изобретяването през 20-те и 30-те години на миналия век на молдовската, белоруската и ред други нации на територията на СССР, на ръководения от Г. Димитров български филиал на комунистическото движение е поверено уреждането на „националния въпрос“ в България - по каноните на болшевизма. Съветското настъпление към Балканите в края на Втората световна война дава зелена светлина за чудовищния експеримент със съдбата на народите от близкото „зарубежие“ на съветската империя.

Покерът между Сталин и Тито

Историкът от Белоруския държавен университет Анатолий Салков смята, че за Съветска Русия единственият механизъм за влияние върху Балканите до края на 1944 г. са били само структурите на Коминтерна. В труда си за проблемите в българо-югославските отношения, ученият цитира редица непознати за българската публика документи и факти, посветени на една от най-срамните страници в българската история – подготовката за доброволното предаване на Пиринския край на Югославия от марионетното правителство на Г. Димитров. Салков подробно се спира на гнусния покер, разигран между Сталин и Тито непосредствено след 9 септември 1944 г. Залогът в него е съдбата на изконния български Пирински край, а и на цяла България.

За да задържи непредсказуемия югославски диктатор в лоното на съветската империя, Сталин залага капана на проектираната в Кремъл - със съгласието на Тито и Димитров - федерация между Югославия и България. Още по време на първата си среща с британския пратеник Антъни Идън в Москва в края на 1941 г., Сталин изразява позиция, че българо-югославската граница след войната „трябва да пострада“ в ущърб на България. През 1943 г. създадената в Москва комисия „Литвинов“ за ревизия на следвоенните граници в Европа предлага създаването на „единна македонска държава“. 

Любопитното е, че първата негативна реакция срещу безцеремонната намеса идва от посланика на Кралство Югославия в Москва Станое Симич. Дипломатът е смаян от натрапването на идеята за македонска нация. Пред заместник-комисаря по външните работи Александър Корнейчук, Симич заявява, че самостоятелен македонски народ не съществува, а хората, които населяват Вардарска Македония, са основно българи и сърби. Според представителя на югославския крал, претенцията, че македонците били „особен народ“, е известна на Белград като българска теза.

Замисълът - поглъщане на цяла България

Mord in Titos Namen – Geheime Killerkommandos in Deutschland (picture-alliance/dpa)

Йосип Броз Тито в униформа в края на 1960-те години

В Москва обаче не мислят така – съветската позиция повтаря старата мантра на Коминтерна за „разединената македонска нация“, чието единство може да бъде осъществено в рамките на замислената федерация на южнославянските народи. Димитров и неговото обкръжение приемат безусловно и с обичайното въодушевление наставленията на Сталин. Покерът му за удържането на Титова Югославия в съветския лагер започва буквално в първите дни на окупацията на България от Червената армия. Идеята за поглъщането на Пиринския край от обявената през август 1944 г. нелегална Македонска народна република се харесва и на Тито. Диктаторът обаче е наясно с истинските намерения на колегата си в Кремъл – директната анексия на Пиринския край и поглъщането на остатъка от България като седмата югославска автономна република цели впрягането на Югославия в колесницата на Сталин.

Тито решава да играе вабанк: иска от Сталин и Димитров поглъщането на България от Югославия да бъде свършен факт още до 31 декември 1944 г. Кремъл обаче не желае закачената на въдицата България и нейния Пирински край да бъдат похарчени без ясен ангажимент от Белград за вярно служене на Москва. Междувременно заграбилите властта комунисти в София осъществяват предателската си политика: българите в Пиринско са заставени да учат прясно изпечените македонски език и азбука. Във Вардарска Македония неимоверно нарастват гоненията и жестоките репресии срещу всякаква проява на българско самосъзнание.

"Червен гаулайтер, разпродаващ България"

София не само не реагира, но и предоставя оперативна помощ на титовите сатрапи в Скопие за установяването и разправата с „фашистите“ – хората, които не са пожелали да станат македонци. Подготвя се и изтеглянето на всички български институции от Пиринския край. Строят се нови казарми за дислоцираната в Благоевград 7-ма дивизия, която трябва да се изтегли зад границите на замисленото от Сталин и Димитров жертвоприношение. Глас в пустиня остават протестите на все още намиращата се в Народното събрание обединена опозиция. Нейният лидер Никола Петков в много от речите си срещу очертаващото се невиждано в световната история национално предателство нарича алкохолизиралия се премиер Георги Димитров „червен гаулайтер“, който безмилостно разпродава България. Обесването на Петков през септември 1947 г. слага край на всички дебати по темата. Единствено Великобритания е категорична, че няма да признае никакви насилствени сливания и федерации на Балканите.

Краят на играта  

Hitler-Stalin-Pakt Unterzeichnung 1939 (AFP/Getty Images)

Сталин при подписването на пакта за ненападение с Германия на 23 август 1939 г. в Кремъл заедно с външните министри фон Рибентроп и Молотов

Тито и Сталин продължават покера си за Пиринския край до настъпилия тежък разкол между Югославия и СССР през юли 1948 г. Преди това Димитров и шайката му успяват да извършат още няколко национални предателства. Сред тях изпъкват насилственото „преброяване“ на цялото население на Пиринския край през 1946 г. като „македонци“, подписването на позорния Бледски договор от 1947 г. за превръщане на България в югославска периферия и изграждането на „единна Македония“ с български материал. Тито е категорично против конфедерация между двете държави, защото това щяло да отприщи хърватския и словенския национализъм, пише белоруският историк Анатолий Салков.

Белгийският специалист по история на България Раймонд Детрез сравнява с „махмурлук“ не съвсем адекватните нагласи към съвременна Македония на редица български историци, а и на значителна част от българите. В публикувания тази година в Берлин сборник „Македония – близка и непозната“ Детрез пише, че мненията на македонските и българските учени по отношение македонската нация всъщност много не се различават. Вместо да представят съвсем убедително - от гледна точка на съвременната наука - обяснение за възникването на македонската нация през последната третина на XIX век, македонските „историчари“ развиват същия тип аргументация като тази на българските им колеги. Българите казват за македонците, че щом преди са били българи, то сега и завинаги ще останат българи. В Македония пък твърдят, че щом по-голямата част от населението се самоидентифицира като македонци, значи бреговете на Вардар и преди, а и от както свят светува са били населени от македонци.

Още ли са българи?

„Все пак, не може да се отрече изобилието от изкривявания и премълчавания на факти в македонската историография. Но такива не липсват и в българската историография. Вярно е, че до 60-те години на 19-ти век населението на Македония винаги се е наричало „българско“. Но ако оттогава някои са започнали да се наричат македонци, пак ли са българи?“, риторично обобщава белгийският учен споровете между историците и политиците от двете съседни балкански държави.

http://www.dw.com/bg/една-от-най-срамните-страници-в-българската-история/a-39101888

Върбан Ангелов, който според британските архиви е бил считан за един от петимата най-влиятелни комунисти в България след 1925 година. Той е и един от един от тримата народни обвинители на изцяло режисирания от Москва съдебен процес за саморазправа с българските държавници, политици, народни представители ( става дума за Първи и Втори състав на престъпния сталински трибунал, гротескно наречен „Народен съд“). Ето вижте какво пише той в спомените си ("Неизвестни страници от миналото". Върбан Ангелов, Военноиздателски комплекс "Св. Георги Победоносец", София, 1993г.) :
„През лятото на 1942 г. до нас – в лагера Еникьой – дойде съобщение от ЦК на партията, съгласно което ние вече трябва да приемем положението, че съществуват следните три нации: Македонска, Българска и Добруджанска. Някои македонски другари – не от най-просветените – се заловиха даже да съставят македонска азбука. Такива добруджанци за щастие не се оказаха. А пък и това беше такъв гаф, че едва ли някой сериозен наш другар можеше вътрешно да се съгласи с него.
Никой досега не е обелил зъб с това партийно разбиране. Гробно мълчание се пази."

Снимка на Антоанета Георгиева.

Всъщност по вода или суша е пристигнала азбуката в Русия, че се обърквам кое да обявим за първопросветители на Русия - попътните ветрове или македонските магарета и коне?

Македонистът Путин – историята се повтаря, ние не учим от нея

Сега руският президент си го връща на България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани

http://www.faktor.bg/bg/articles/mneniya/lacheni-tsarvuli/makedonistat-putin-istoriyata-se-povtarya-nie-ne-uchim-ot-neya

Сега руският президент си го връща на България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани

Илиян Василев,bulgariaanalytica.org

Путин, на 24 май, казал по време на приема на президента на Република Македония Георги Иванов, че „славянската писменост“ е дошла от македонските земи и Русия е благодарна за това. Когато господарят на Кремъл говори за история, това е политика. Конкретната теза е новост, но контекстът и не е никак нов – датира още преди Освобождението, от преди граф Игнатиев. Русия се интересува само от имперските си интереси, от противопоставянето на едни на други народи на Балканите, за да се съревновават за нейното внимание и благоволение. И така да ги манипулира.

Така е било и когато насърчиха крал Милан за да ни нападне в гръб, така е било и при Коминтерна с македонската нация, когато стана ясно, че за българските комунисти националната им идентичност не е първостепенна. Така е и днес. Крим е легитимно руски, Путин е най-големия световен лидер.

Не се заблуждавайте, Москва се интересува от Македония и македонистите като текуща конюнктура. Не Скопие определя кога и с кой да се срещне Путин. Решението на Кремъл да приеме Георги Иванов се свързва с остра текуща нужда, с необходимостта

да окуражи неговото противопоставяне на ЕС и НАТО

Македонският президент и Груевски са последната и надежда да спре привличането на страните от Западните Балкани към ЕС и НАТО, което означава загуба на контрол от Кремъл.

Македонизмът, като местен национализъм, точно както и сръбския национализъм е последното убежище на Путин.

След провала им с позорно провалилия се опит за преврат в Черна гора и последващото влизане на страната в НАТО, Москва е решена на всичко, за да спре интеграцията на Македония и Сърбия към евро-атлантическото семейство.

Като посланик в Русия зная в подробности събитията и ритуалите около 24 март, който там се празнува като църковно-държавен празник. Нито Руската православна църква, нито Кремъл са си позволявали подобна груба политика. Цитираният Международен фонд винаги е награждавал български политици или патриарси. Българското посолство заедно с руската православна църква са отдавали почит на пред паметника на светите равноапостолни братя Методий и Кирил (такава е последователността там).

Както казах по-горе – когато Путин говори за историята по този начин, това е актуална политика, която стъпва върху руските имперски традиции.

Ричард Пайпс казваше, че

Русия е най-големия си враг

Посветих значителна част от живота си не за да критикувам самоцелно Кремъл, а за да използвам знанията си и опита в служба на Родината и разкриването на неизменните черти на руската имперска политика, която Путин олицетворява. Тя неизменно има за цел да накърни интересите на моята страна, не защото е специфично нацелена срещу нас, а защото природата на този режим не допуска уважение и равноправно третиране на интересите на българския народ. Затова бях и включен в забранителния списък на ЕС за влизане в Русия.

Това, което направи Путин, би трябвало да предизвика буря от недоволство и официални реакции на най-високо равнище. Няма да ги видите. Българските русофили ще затръбят тревога, че не сме направили достатъчно и сме изневерили на Центъра. А проруските ни политици буквално са сковани от страх и чувство за малоценност пред волята на големия брат и вероятно ще спретнат някакъв хибрид между мека критика и твърда подкрепа на специални отношения с Кремъл, подплатени с някакво хъбче, с някаква ядрена централа…

Ако същите властници допускат основните ни улици в София и всички големи градове да бъдат наречени на руски генерали и дипломати, много от които са насърчавали анти-български политики, ако най-високите ни паметници са посветени на руската и съветска армии и царе, а не българската армия, на нашите царе и генерали, как да очаквате, че тези същите „снишени“ по дефолт политици ще опазят достойнството на светите братя и наследството им. Не е въпросът да спорим с Георги Иванов и македонистите – дали Климент Охридски и техен или наш. Историята се е изказала по въпроса.

Източникът на нашите проблеми е Кремъл и президента Путин

Сега той си го връща на България заради ролята и в последните събития в Скопие и изобщо в Западните Балкани.  Именно от Западните Балкани Русия смята да удари ЕС и НАТО, а ние пречим.

И този път предполагам, че енергията на местните ни „патриоти“, както и на симпатизиращите на Москва български политици ще стигне само до там да критикуват фигуранта в пиесата, разиграна в Кремъл – Георги Иванов и Скопие.

Няма как да не благодаря на президента Путин за толкова откровена проява на антибългарска политика. Спести ми много усилия.

Не си губете времето да се ядосвате. Използвайте енергията за да съградите новото самочувствие на българската нация, за да укрепите съзнанието, че сме важни и че именно благодарение на членството си в ЕС и НАТО можем да си позволим да сме различни от Кремъл.

Крайно време е да дадем ново начало на просветения български патриотизъм, който не включва раболепие и русофилство в безкритичния им вид, а осъзнат евро-антлантизъм, който ни дава простор за реализация на националните ни идеи.

В отношенията си с Русия не сме сами и обречени. Политиците, които до този момент не са проявили гръбнак и характер, трудно ще наваксат пропуснатото. Те не са моите политици.

И тези думи не са за тях.

преди 15 минути, kalansuv написа:

Върбан Ангелов, който според британските архиви е бил считан за един от петимата най-влиятелни комунисти в България след 1925 година. Той е и един от един от тримата народни обвинители на изцяло режисирания от Москва съдебен процес за саморазправа с българските държавници, политици, народни представители ( става дума за Първи и Втори състав на престъпния сталински трибунал, гротескно наречен „Народен съд“). Ето вижте какво пише той в спомените си ("Неизвестни страници от миналото". Върбан Ангелов, Военноиздателски комплекс "Св. Георги Победоносец", София, 1993г.) :
„През лятото на 1942 г. до нас – в лагера Еникьой – дойде съобщение от ЦК на партията, съгласно което ние вече трябва да приемем положението, че съществуват следните три нации: Македонска, Българска и Добруджанска. Някои македонски другари – не от най-просветените – се заловиха даже да съставят македонска азбука. Такива добруджанци за щастие не се оказаха. А пък и това беше такъв гаф, че едва ли някой сериозен наш другар можеше вътрешно да се съгласи с него.
Никой досега не е обелил зъб с това партийно разбиране. Гробно мълчание се пази."

А да видим сега русофилите как ще се извъртят

Руският грантаджия, след като беше "награден" от Фонда за единство на православните народи, бе радостен да научи лично от Путин, че славянската писменост е дошла в Русия от македонската земя /оф, отдъхнах си, че поне не е от тракийската земя/, явно спусната им лично от Бог Македонян! Хем агнето цяло, хем вълкът сит-всеки чу това, което искаше да чуе или да се чуе. Но има напредък -вече не се твърди, че е създадена от татко Ленин 1f642.png

http://www.kremlin.ru/events/president/news/54556

преди 11 минути, Реджеп Иведик написа:

А да видим сега русофилите как ще се извъртят

А да видим първо, как ще ги накараш да го прочетат.  :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.