Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Featured Replies

Щампата няма връзка а че DELL ще поръчат скопен вариант на скопено дъно. Нищо против ако го продаваха по-евтино от производителя те обаче го продават по-скъпо.

За пример вариант на Nvidia GTX 1050 която обсъждахме наскоро беше без HDMI порт. Дори най-евтиния възможен вариант в магазина има такъв.

Или пък GT 710 без D-Sub (не помня DELL ли беше) но отново всички имат такъв. Не знам колко спестяват с подобни врътки но купувача нищо не печели.

п.с. Бих казал че поне дават 3 години гаранция за разлика от други но пък и цените им са още по-високи...

Редактирано от Roujin Z (преглед на промените)

преди 4 часа, djagi написа:

И как разбра, че дъното, SSD-то и захранването са по добри? Защото имат някаква щампа MSI примерно, за която пак някой професор е казал в някой форум, че са по-добри ли?... В страните чиито стандарт се опитваме да стигнем, никой няма да тръгне да си прави сам компютър, освен ако не е хардуерен ентусиаст с няколко хиляди излишни. И не съм казал никъде, че маркова машина е по-евтина. Напротив, логично е да е по-скъпа. В последствие излиза по-евтино. Има разлика. Както и да е... Въпрос на гледна точка.

п. п. И пак изпускаме малки екстри, които макар и излишни, добавят към цената. DVD, Wi-Fi, Bluetooth, мишка и клавиатура (които не ги знам какви са, но ако са Dell, ето още 50лв. минимум.)

Дъното на Дел-а може лесно да се види на картинката какво представлява. Произведено е в Китай, както и всички останали и не предлага нищо повече от дъно за 100 лв. Нито пък качеството на компонентите е някакво извънземно, даже се въжда къде и от какво са пестили.  

Дел не ползват някакви супер материали, нито си произвеждат сами компонентите, всичко се поръчва на ОЕМ производители, които правят платки и за масовия пазар. 

Аз лично имам случай, при който цяла партида от т.нар. маркови компютри, ходиха до сервиза, още преди да им изтече гаранцията, за смяна на дъно. Става въпрос за над 30 бройки, и ВСИЧКИТЕ посетиха серзива. Без изключение. 

Марковите компютри, след амортизацията им се подменят масово от фирмите на запад (а и у нас) и старите направо се изхвърлят или продават за жълти стотинки. И нашите търговци ги взимат за без пари и ги продават тука на двойна цена, щото били маркови. А че примерно са яко експлоатирани, ритани и прегрявани (щото примерно не са почиствани никога за целия си живот, понеже са били завряни под бюрото на някоя секретарка), никой не го отчита, като ги препоръчва. 

преди 8 часа, djagi написа:

Не съм сигурен дали разбираш какви глупости си написал. Още малко и ще оставиш DELL и HP да умрат от глад.

Доколкото съм чувал коментари на българи, живеещи в САЩ, там никой не се занимава със сглобки на PC. Купуват си "маркови" и това е. Ето защо аз нямам изобщо вяра на тия нестандартни сглобки. Нямам, защото се прави за масовия купувач, който бяга от други сглобки. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Явно всички знаем за програмираното остаряване, а аз си мислех, че само аз знам...

преди 6 часа, Петко К написа:

Дъното на Дел-а може лесно да се види на картинката какво представлява. Произведено е в Китай, както и всички останали и не предлага нищо повече от дъно за 100 лв. Нито пък качеството на компонентите е някакво извънземно, даже се въжда къде и от какво са пестили.  - не искам да се заяждам, ще ми е супер любопитно да науча нещо повече за това, къде са спестили (и от какво), как разбра за качеството на компонентите, и ако може, една снимка на дъното

Дел не ползват някакви супер материали, нито си произвеждат сами компонентите, всичко се поръчва на ОЕМ производители, които правят платки и за масовия пазар. - ами това е ясно, от кои поръчват и т.н. Най-малкото лесно може да се провери.

Аз лично имам случай, при който цяла партида от т.нар. маркови компютри, ходиха до сервиза, още преди да им изтече гаранцията, за смяна на дъно. Става въпрос за над 30 бройки, и ВСИЧКИТЕ посетиха серзива. Без изключение. - галакси нотето, е пресен пример. пуснато в потреба и т.н. Добре де, там си ги взеха преди гаранцията. И все пак, за каква партида/серия/модел, за какви маркови компютри говорим?...

Марковите компютри, след амортизацията им се подменят масово от фирмите на запад (а и у нас) и старите направо се изхвърлят или продават за жълти стотинки. И нашите търговци ги взимат за без пари и ги продават тука на двойна цена, щото били маркови. А че примерно са яко експлоатирани, ритани и прегрявани (щото примерно не са почиствани никога за целия си живот, понеже са били завряни под бюрото на някоя секретарка), никой не го отчита, като ги препоръчва. - има истини, полу-истини и лъжи в тези твърдения. Какво значи "двойна цена" от жълтите стотинки?... Ми жълти стотинки x2... Има търговия на употребявани компютри, напълно нормално... Аз не им гледам в канчето. Секретарката ги ритала, а по-добре ли е да попаднеш на втора ръка сбюротък и да е бил притежание на Криско... (примерно). Щот може да видиш косми, лиги и кой знае какво. Ама аз секретарки да си ритат компютрите и да ги държат под бюрото и да прашасват, това е най-вероятно бг електронното правителство на едно гише...

Ха... Ето тук е интересно, че втора ръка компютри, не знам защо, но сбирщайн не мога да видя където продават маркови компютри. За там клиентелата е отбрана, OLX... тези, които са "издържали проверката на времето" ... :) Има и много добри сделки, не отричам. За сбюротък/сбирщайн има един израз - "ела ме ритни". Носят марката, (извинявайте, не се сдържах :) ), badsector®, niki292002, Yvan Sergeev

на 6/13/2017 в 9:02, badsector написа:

Най-добре си събери нещо от втора употреба части. ДДР4 платформа ще събереш, но ще е без видеокарта.

разумен съвет, един лайк от мен :) Само че, не е ли по-добре... втора ръка... марков?... Или пак на принципа, дай да си пробваме уменията по сбирка на чарколяци от никем, скай и т.н. ...

Редактирано от djagi (преглед на промените)

интересно е  защо се продават втора ръка маркови на ниски цени

защото са много или защото са скопени  и никой с акъла си не иска да ги купува и не подлежащи на ъпгрейд.

преди 12 часа, bildera_ написа:

в САЩ, там никой не се занимава със сглобки на PC. Купуват си "маркови" и това е. Ето защо аз нямам изобщо вяра на тия нестандартни сглобки

щото има разделение на труда 

и всичко е лицензирано

и като се развали викат техник

а не го ръчкат сами.

а тук питате по форумите като гламави

тая антивирусна  оня уиндолс  тоя уиндолс.

http://www.vario.bg/dell-xps-8920-5397064033538

тва е за балъци 2000 лв надценка 

процесор и видео карта  2000 лв  и хард  и рам 700 лв им слагам  макар че  не са толкова и 2 бона в коша.  по точно в джобчетата на шефчетата на марковите пс

преди 29 минути, Yvan Sergeev написа:

интересно е  защо се продават втора ръка маркови на ниски цени

щото никой няма да купи сбирщайн, за който няма никакво инфо
а са на ниски цени, заради морално остаряваща система и в 99% от случаите, със стар хард

Ами то и с новите ще те набутат като не разбираш нищо ...неразбиращ се радват като куче в асансьор, че си купил лаптоп с десятка и не знам си колко рам и терабайти...и след някой ден почва да реве ...

То света се дели на две. На тарикати и на балами , като нито едните се увеличават нито другите намаляват. Всеки влак си има пътници , едни искат Маркова машина , други сабери чарк  .И всеки е прав за себе си .

същото е  като да си купиш марка кола еди  каква си  или да си  купиш резервни части и да си я сглобиш.   при компютрите е по- лесно само ръгаш платки  и букси.

преди 16 часа, Roujin Z написа:

...Не знам колко спестяват с подобни врътки...

Имаш цена на самия компонент, отделно транспорт, монтаж, дефектирали компоненти, вероятно и други разходи. Умножено по десетките хиляди машини, които са в една серия и се получава сериозна сума. При марковите машини всичко се прави на абсолютен минимум и споменатия от мен по-горе един спестен диод съм го виждал на практика.

преди 14 часа, Петко К написа:

...Марковите компютри, след амортизацията им се подменят масово от фирмите на запад (а и у нас) и старите направо се изхвърлят или продават за жълти стотинки. И нашите търговци ги взимат за без пари и ги продават тука на двойна цена, щото били маркови. А че примерно са яко експлоатирани, ритани и прегрявани (щото примерно не са почиствани никога за целия си живот, понеже са били завряни под бюрото на някоя секретарка), никой не го отчита, като ги препоръчва. 

Световната практика във фирмите с делегиран ИТ бюджет е да се сменят на всеки три години, колкото е гаранцията. В по-малките компании се сменят, когато изгорят, което е на 4-5 години. При нас пристигат компютрите от първия вариант, които са изкарали въпросните три години в мизерни условия без никаква профилактика и след като са изживели планирания си живот, са били продадени за скрап по цена за тон. След това нашите търговци ги взимат буквално безплатно и ги продават тук. Това се прави и с друг вид техника - навсякъде по сметищата за ел. отпадъци в цивилизацията е пълно с българи, които грабят, за да продават после. У нас положението е малко по-различно. Във фирмите с делегиран бюджет също се сменя техниката преди да се развали, но основно после се препродава на служители на много ниски цени или се дарява, защото носи данъчни облекчения. Други фирми използват машините докато може, като понякога дори сменят кондензатори или лепят чипове. Когато вече няма накъде, машините отиват за скрап по цена за тон. Като цяло основния плюс, поради който във фирмите се пазаруват маркови машини, е защото няма проблем да се закупят няколкостотин напълно еднакви машини, които после много по-лесно се внедряват, отколкото няколкостотин различни, асемблирани отделно машини. Разликата в усилията за внедряването на едните и другите е огромна, а и в последствие е много по-лесно да обгрижваш еднакви машини с еднакъв софтуер, хардуер и еднакви проблеми. За домашен потребител да се взима нова маркова машина е или неразбиране или просто има много пари да се хвърлят на вятъра. На цивилизованите пазари може и да имат пазарен дял тези машини, но то е отново защото потребителите ги сменят на всеки 2-3 години, преди да се развалят необратимо. И все пак очевидно има пазар и за асемблираните машини, иначе нямаше да има сайтове за чарколяци, от които се пазарува дори в България.

преди 1 час, Yvan Sergeev написа:

интересно е  защо се продават втора ръка маркови на ниски цени...

Защото българинът е дал 5 лева, за да я придобие тази машина, не е никакъв проблем да ѝ поиска 200 вместо 300, колкото би струвала асемблирана машина със същите параметри.

преди 23 минути, ><@>< написа:

Ами то и с новите ще те набутат като не разбираш нищо ...неразбиращ се радват като куче в асансьор, че си купил лаптоп с десятка и не знам си колко рам и терабайти...и след някой ден почва да реве ...

Нормално. Все пак живеем в България, където всеки ще се опита да прецака някой неразбиращ, като не говоря за хардуерния пазар, ами за абсолютно всяка една сфера. Било то зенечуците на пазара, автосервизи, мобилни оператори, магазини за техника, юридически услуги, медицински услуги и реално абсолютно всичко. Всеки се опитва да прецака всеки. Затова ако се налага да прибегнеш до услугите на някой, от чиято сфера нищо не разбираш, е задължително да отделиш време, за да се запознаеш с основните моменти. Но да отидеш да си напазаруваш печка само защото на дадено място е на 80% промоция, без да се поинтересуваш каква е марката, къде се сглобява, какви са проблемите на модела, каква е реалната цена по другите магазини и т.н., е проблем не на търговеца, а на купувача. Затова се нарича "пазарна икономика" защото се определя от пазара, т.е. купувачите. Прост пример - постоянно се внасят долнокачествени плодове и зеленчуци от Гърция и се предлагат по магазините. Хората не ги предпочитат пред българските, но ги купуват, защото иначе трябва да положат усилия, за да отидат до пазара и да си вземат по-качествена продукция. Така стимулират още повече вноса на боклуци, съответно навсякъде вече се продават почти само боклуци. Ако хората спрат да ги купуват, ще спре вноса и ще се стимулира родното производство. Но докато има балъци, ще има и тарикати. Не може да обвиняваме тарикатите, че има балъци.    

Изписали сте страшно много неща тук а пропускате един дребен факт. Марковите сглобки са направени за фирми или за непренциозни потребители, които нямат понятие от компютри и нямат и желание да научат нещо.Те искат да натиснат копчето и нещо да се появи на екрана.Иначе за какъв му е на човек с понятие и/или по сериозни изисквания към хардуера да си купува маркова машина?

Няма нито възможностите,нито скоростта,нито възможността за индивидуално напасване според нуждите. Ако някой иска затворена кутия която не може да се пипа,може да си купи плейстейшън и е готов.

Да вярно е, че има и маркови сглобки за игри,но там е още по-зле.Даже наскоро се сблъсках с подобен случай,който е много показателен.На мой приятел баща му решил да навлиза във VR. Купил си HTC Vive с пълния комплект пинизи,освободил стая за целта и му остнал компютъра. Казах му ,че може да му сглобим сериозна машина и ако баща му е навит да седнем на кафе и да обсъдим какво му трябва. Докато той му предаде и се разберем, човека отива в Media Мarkt(тукашния еквивалент на Технобакалия) и си купува това. Защото е марков и геймърски и кутията му квадратна и свети....Набързо направена сглобка със същите параметри с кутия за 400+ евро квадратна и светеща ,както и чуствително по-качествени компоненти между които и значително по-добро дъно,защото неговото е боклук, излезе 2700 евро.Та къде са 3999 къде са 2700? И кое точно на HP-то ще му е по-добре? Гаранцията ,която се води 2 години ограничена гаранция на части,работа и доставка. Или пък качеството на компонентите с насрано минидъно с никакви портове и фази,насрана евтина памет и карти със стоковия шумен охладител.Да не говорим че ги правят със Smasung SM951 и не инсталират драйвъра на Самсунг за NVME за Уин 10...толкова за "инжинерити"...

Та с 2 думи - за човек,който иска максимума за парите си, готовата сглобка няма НИТО ЕДНО предимство. За хората обичащи да хвърлят пари на вятъра стават. Както и за големи фирми с много машини,на които им е важно нещата да стават бързо. Защото марковата сглобка се чупи,звънят един телефон на Dell или HP/Lenovo (тук ползват масово ThinkCentre по офисите),онея идват носят новия и стария отива или на боклука или го взимат да извадят каквото може и останалото на боклука,Данни така или иначе няма ,защото всичко е на фирмените сървъри или в облаците.. И много фирми си сменят компютрите на 6 месеца,особенно в IT бранша а не на 3 години. Това не значи,че за тея 6 месеца не им е спрян тока. Обикновенно машините стоят или по земята или леко над а офисите са толкова прашни ,че още на първия месец на вентилаторите има киче от мизерия и от там нататък компютрите се гърчат и пържат. Наскоро компютъра за рендър на снимки и видео в бюрото беше почнал да цикли като го пуснат да прави нещо по-тежко.Оправих им го за 30  секунди с прахосмукачката.Отпред на вентилатора имаше около 1см мизерия подобна на вата за изолация а вентилатора на захранването не се виждаше. Само че не ми дадоха да го продухам на сгъстения въздух в склада да не паднело нещо. Това е готова сглобка с Xeon със стоково охлаждане дето виеше като животно,така както беше задръстен. Ако някой го интересува може да събера за няколко дни интересни снимки като ходя по офиси да видите как изглеждат компютрите. И това после да си го купя или да го препоръчам на някой да си го сложи у тях - не, мерси. Говоря между другото за Германия,ако при вас е различно в офисите ,може...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.