Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Как си помпате самочувствието?

Featured Replies

преди 1 час, Theros написа:

Никой не може да срине увереностто ми. Когато някой опитва това тенденциозно, може само да ме отврати, но не и да ме пречупи. Рамус, бадр и някои други малоумници си нямат представа колко скъпо ще платят за подобни усилия насочени срещу вярата на участниците, действиа граничещи със сатанизъм. За всеки "успех" ще платят висока цена, но и за неуспехите също ще заплатят.

Трябва да ти споделя, че не спираш да ме изненадваш.Разбирам, че в твоето съзнание съм голям и страшен, но чак да ми се приписват чудодейни свойства.Значи успявам в усилия с/у твоята вяра, при това без да съм написъл и ред в тази тема.

Може би думите ми ще ги разсмеят.

Правилно предполагаш.Съвсем искрено ме забавляваш.Та аз принципно не ти обръщам внимание и заклевам се в Аллах, крайно безразлично ми е в какво точно вярваш.Това си е изключително твой проблем.Аз и не зная в какво точно вярваш.Зная че това е някаква еклетична смес на Блаватска, млаватска, екзотерика някаква и други подобни.Ще те помоля и да не ми ги обясняваш.Благодаря, но не проявявам интерес.Пак мога да се закълна в Аллах - смятам че имаш някакви странни изживявания, не мога да  ги класифицирам, но да ме изкарваш борец против твоята вяра е меко казано неадекватност.

Но ако пък продължаваш да  настояваш, че съм някакъв твой гонител - тъй да бъде.Въобще по тези въпроси - да бъде волята твоя.

• Отговори 358
  • Прегледи 29,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Soviet Soldier
    Soviet Soldier

Самочувствието е въпрос преди всичко на характер. Аз обаче ще задам въпрос: Защо е нужно човек сам да си "помпа самочувствието"? Доста по-ефективно е да се захване с нещо ползотворно ,тогава другите щ

• Yvan Sergeev
    Yvan Sergeev

има 2 варианта да се съглаш че е истина и поправиш нещата или пак да се съглаш  наужким за пред другите  и вътре в себи си да кажеш аз се харесвам какво пък разбират тея  тъпанари и  тнт

• bornofash ..^(OvO)^..
    bornofash ..^(OvO)^..

А те защо са го направили това – за да вдигнат собственото си самочувствие. Тоест?

преди 8 часа, badr написа:

Значи успявам в усилия с/у твоята вяра

колегата има нужда от врагове. Има нужда да проектира извори на своето недоволство, за да го насочи извън себе си. В този смисъл - рамус е лошия и даже сатаната. Така контраста остава у "добрия и духовния" му образ. :)

Общо взето е инфантилен мизансцена, но пък си е типичен като за него. Оттам е и етиката "бебчо". Отгоре на всичко не може да не пише глупостите, които в неговите делюзии били "възвишени", а дори и "били нормални за форум", нищо че са послания към самия него си, докато играе на театър пред публика.

Не че не съм свикнал, но повторяемата му игра на недоволен почва да става скучна и не й обръщам особено внимание. Още повече, че понякога  се разкрива допълнително в някои детайли. Той изписва сам профила си и колкото повече, толкова повече.

преди 20 часа, badr написа:

Трябва да ти споделя, че не спираш да ме изненадваш.Разбирам, че в твоето съзнание съм голям и страшен

Не, в моето съзнание си жалък. Но, аз все пак се вслушах в съвета ти и докладвах последните 10-ина мнения на рамус, които са очевиден спам и до едно лично насочени с провокации срещу мен и др. участници и никаква връзка с темите. Познай какъв е резултатът? Нагло е да оправзаваш подобно отношение. Модераторите не сте ми врагове, но сте глупави и безотговорни. А аз няма да спра отвреме на време да го напомням.

преди 2 часа, Theros написа:

Модераторите не сте ми врагове, но сте глупави и безотговорни

Собственият си спам успя ли да "докладваш"? Сега да ти напиша нещо, което "жалките, глупави и безотговорни", според теб модератори няма никога да ти напишат... поради различни причини, пък и те са виждали и чели какви ли не идиотизми, от всякакви идиоти и изтрещели. И дори и да не искат, им се налага да го правят:

Не знам владиката дали чете, но е крайно време някой да ти напомни че си обикновен дигитален призрак, аватар на обикновено посредствено момче, замръзнало някъде в детството, сред духовните си спасителни комикси. Много е очевидно на какъв се играеш, но доста хора вече ти показват че си обикновен извор на дигитални сигнали, които софтуер преобразува на писмени знаци. Само това си, както сме и всички останали.

Успя ли да схванеш? Знам отговора, но досаждаш на все повече хора с глупостите си и не е трудно да се определи според вектора, какви ще са резултатите.

Ти не си единствения, който се играе насериозно, потънал някъде сред религиозните си сънища. Но си най-агресивния от всички тях, най-упорития и най-вкопчения, до обсесия. Такива като Недко, ще си търсят да си изпишат съня си, но няма да го повтарят упорито и всекидневно над 10 години... Твоята обсесия, заедно с едва потискания нарцис, те пришпорват, но извън тях това е непрекъснато налягане, и то по разнообразни теми. "Двете баби", и някои други от "тия никове" поне са си всяка в своя си блог, знае си мястото и границите... и... дори се стараят да си ги спазват.

Ти не можеш, защото не си знаеш границите - точно както е едно глезено дете. Ти си се вживял в някакъв твой си героичен филм, а това е просто театър, дето го сънуваш в твой сън. Няма никаква друга стойност - съвсем никаква, за никого. Вярвай си в твоето си, но упражняваш едно непрекъснато "налягане" само защото в главата ти това е начина да се разтовариш.

Не си на подходящото за теб място и напомнянето за това тече от години, а ти се правиш на курав... и си воюваш, като че това ти е бащиния и ти се полага по вселенското право. Никой няма място в главата ти и не му е мястото там.

Никой не ти е длъжен да ти угоди, нито да е "според твоето", за нищо, с нищо - нито на теб, нито на съня ти. Днес те има, утре те няма - минаваш и заминаваш, както сме всички останали... и призраци и тия, на които те са "маски".

За, разбирам, че не съм човес, а от друга тема, че моралън и нещо долно и снобарско. Това обяснава много. Но в такэв случай и бадр, и ти и модераторите не сти хора, а виртуални призраци и това би следвало да опрамдае всякакво отношение към вас. И говорейки за граници, точно аз имам такива, а вие - не.

За, разбирам, че не съм човес, а от друга тема, че моралън и нещо долно и снобарско.

Не, нищо не разбираш. И тази нескопосана реакция ти е примитивна. От бързане да си го изходиш по телефона се ражда и това правописно недоразумение, но в сравнение с когнитивното такова, е просто велико.

Моралът... не е нещо, той е сбор от условни граници, които са толкова относителни, колкото са договорките според ползите човешки. И не се фантазирай на вярващ, бебчо. Няма вече пред кого да ти минават номерата. Ти вярващ въобще си нямаш на идея какво значи.

ЧОВЕК - значи че той не е заблудите си. Тогава го има човека. Докато заблудите са вместо него, не може и няма как да има "ЧОВЕК". Той затова е допуснал да го замести тия измислени нелепости с които се дрогира непрекъснато.

Не може да има човек, след като "зад него бил бог". Защо му трябва на духовен човек въобще да има "някой/нещо" зад него, защо му трябва да се самонахъсва колко бил уверен и сигурен, с цената на пълни нелепици...

"Вярвам си в каквото съм си избрал, щото иначе живота ми би изгубил смисъл"... но ти не си имал въобще живот. Ти не знаеш какво е това, след като си го заменил със сънища. Никои сънища не биха могли да заменят един изпълнен и пълноценен живот... А за теб само фантазиите ти са такива, защото другото го е нямало въобще. 

Няма такъв "вселенски морал". Езотеричните измишльотини минаха и заминаха и само тия ранени птички като теб ги привиждат още за спасителни сънища сред които да се вживяват. Ама имал си увереност - какво ме интересува, какво някой го интересуват афирмациите и декларациите ти?

Няма такъв морал, обаче как ще върви поучителната ти калдатска игра? Как ще текат любимите послания? как би живял ако не са тия за да си крепиш някак си разклатената си вътрешна кутийка? 

Обсесирания не може да не е себичен. Не може и да има граници, защото е заслепен от миражите си колко е велик, колко важни работи има да си пише и да подражава на комиксовите си четива на "великите му вселенски управители и владици". И ти - нямаш граница за нищо. Експанзията не може да спре, подклаждана от личната самозаблуда от духовни сънища. Ето защо се налага да те държат в граница. Имал си други форуми... заради тия граници те няма там... щото не си знаеш мярката заради напора на кукувичките отвътре.

И като ти задават граници... и въйййййййу - тоя е жалък за мен, другите били глупави - ми ти кой си, бебчо? Стой си в кошничката и ще си ок, ама не те свърта там и жадуваш да я раздуеш. А не става и няма да стане.

на 28.11.2024 г. в 12:07, Theros написа:

Не, в моето съзнание си жалък. Но, аз все пак се вслушах в съвета ти и докладвах последните 10-ина мнения на рамус, които са очевиден спам и до едно лично насочени с провокации срещу мен и др. участници и никаква връзка с темите.

Не си докладвал нищо.Не зная какви театри разиграваш. но това започва да става нелепо.

Познай какъв е резултатът?

И как да позная резултат от събитие, което не се е случило.

Нагло е да оправзаваш подобно отношение.

Какво отношение оправдавам, като последния доклад във форума  е от 13.11.

Модераторите не сте ми врагове, но сте глупави и безотговорни. А аз няма да спра отвреме на време да го напомням.

Доколкото разбирам, аз поне , се явявам причина за много твои терзания.

преди 25 минути, badr написа:

Не си докладвал нищо.Не зная какви театри разиграваш. но това започва да става нелепо.

Питай глобалните, защо не ми се показват докладиге. Явно не им се занимава с някакви си доклади. Нищо, ще го преживея. Въпреки че така или трябва просто да си мълча и преглъщам, или да се държа по-просташки от простаци като рамус, което си признавам, че ми е трудно.

на 29.11.2024 г. в 19:23, badr написа:

Не зная какви театри разиграваш

ми те са едни и същи - скука. Вече дори и смешно не е. Ти си му "простак, долен, глупав...", но той говори такива думички само защото иначе "трябвало да преглъща и мълчи" иначе... Докато тия думички ги "бълвал" щото падал до нивото на "простаци като рамус".

Ето това е театъра - нещо ново да има?... вече толкова години е битка за неговото си. И за да не "мълчал и преглъщал" си позволявал "духовно" да пада на нивото на "простака рамус"... :) Това не е заради кармата... и останалите фантазни скечове в театъра от надъхвации, сред който иначе всеки "образ" му е отредена роля, значение и схема в сценария от угодни сънища.

Така, че... не се косѝ - в този му театър имаш значение и смисъл само дотам, докъдето той си го конструира като нужен образ. Но ако има сигнали че театъра не върви по сценария... това е кофти и ... идват вече мрънкането, повторилките, заплахите ( от съдбата, вселенските закони и всички божии или кармични наказания...) или... останалите фанатични идиотизми. Всяко глезено дете е така себично и единственото, в което се вманиачава е "неговото да стане".

на 29.11.2024 г. в 19:58, Theros написа:

Явно не им се занимава с някакви си доклади.

Колко години вече... от поредни опити, за да ти покажат ясно че с глупости не се занимават. Единствения ти се преживяваш колко си "добър, възвишен и духовен"...

Но пък... ти си уверен :) и дори и разни сатанисти, с техните сатанизми, са безсилни срещу духовния и възвишения... и чистия ти разум, с чистите ти и светли мисли".

Не, в моето съзнание си жалък.

Единият е жалък, а другия опасен. :) ОК, кое от тези злини избираш? Видно е, че само към @_ramus_ изпитваш чувства. :) Защо?! Защото той повече ти обръща ВНИМАНИЕ ли !!!???

Това твое поведение е от типа: "Да мразиш на инат"! -> Толкова ли из действителността не намираш обич?  

Хайде и вторият "психолог" се появи с великите си заключения за живота ми и психиката ми. Разбирам, че ви се привиждат някакви проблеми, които се опитвате да обясните, но те са такива само от ваша гледна точка, а "обясненията" дори не се приближават до действителността. Няма и как след като "проблемите" са такива само за вас. Нито ми липсва обич в обкръжението, нито съм нещастен, нито имам някакви огромни проблеми в живота си, а съвсем тривиални... 

Що се отнася до подфорума, той е провал не за друго, а защото не изпълнява предназначетието си - човек да влезе и участва цивилизовано в разговор по съответната тема. Нормално е да има хора с претенции и на различно мнение, но когато започнат да се правят постоянни "психо-анализи" и да се сипят настоятелно епитети към потребителите, това вече предполага намеса на модератор. Но явно някои подфоруми са само "пълнеж" (което е разбираемо) и са оставени на произвола на по-безскруполните потребители (което е жалко и просташко).

преди 2 часа, Theros написа:

Що се отнася до подфорума, той е провал не за друго, а защото не изпълнява предназначетието си - човек да влезе и участва цивилизовано в разговор по съответната тема.

И мислиш, че ти не участваш във въпросния провал ли? => До момента не съм видял от теб стойностна информация! Затова и те "таксувам" като обект на мое изследване по отношение на декларираните ми интереси! 

Тук няма "подфоруми"!  Има раздели!!! Има специални раздели, т.е. такива където модерацията е по-строга! 

Въобще не си разбрал платформата!!! Концепцията е да се "чуват" (виждат) различни мнения. Те или отговарят на правилата на форума или не! 

Направи си свой форум!!! Там ще са твоите висши права да считаш кое е цивилизовано или не! 

на 27.11.2024 г. в 15:21, badr написа:

... и заклевам се в Аллах ...

Това е абсурдно. Все едно аз да се кълня в Христос! 

Определено споменаваш Бог по неправилен начин!!! 

Както и да е ..... виждам, че определени потребители са ти станали досадни. Не мисля, че ще те възприемат като безпристрастен след като се заклеваш в .... 

Но е показател кое ти помпа самочувствието = Не Бог, а Аллах!!! 

преди 1 час, (:IdioibI:) написа:

И мислиш, че ти не участваш във въпросния провал ли?

Какво си мисля си е моя работа. 

преди 6 минути, Theros написа:

Не знам каква ти е работата, но словото ти е под всякаква критика!!! :) 

Вземи си смени работата!!! Не умееш да мислиш!!! :) 

преди 14 часа, Theros написа:

дори не се приближават до действителността.

ъъъ - чия действителност... точно?

преди 14 часа, Theros написа:

Но явно някои подфоруми са само "пълнеж" (което е разбираемо) и са оставени на произвола на по-безскруполните потребители (което е жалко и просташко).

Добре че са "оставени", защото няколкото изтрещели деца нямаше кой да ви остави толкова години да си наливате делюзиите си.

Уникално е като пример за изтрещелост, как се играеш на възвишен, добър, мислещ, знаещ, можещ, и понеже няма друг начин, много ти е важно да си намериш нужната дуална проекция - на жалките и долните... :)

Други са спамърите, други са "ненормалните", дето обиждали, докато всъщност нямало обидени. Той бил нормален, и нормално пишел сред форум, винаги само по темите. Културен е... докато не паднел на нивото на долните и жалките... Не за друго - за да не се налага да "преглъщал", докато той "не е обиден", нито е докачен...

Иначе - същия е "най-уверения" сред вселената, щото бог бил "зад него" и докато вярвал че му е "изотзад" нищо, никога нямало да му отнеме увереността... Чудно е какво ли прави там някакъв си "бог" - някъде "изотзад" :) ... , но в делюзиите нищо няма стойността и ролята на действителност, освен образа й сред мазалото от нагласени измислици.

преди 11 часа, Theros написа:

Тц тва е фейк:

какво "МИСЛИШ" е работа и на владиката, на висшите сфери и на "силата на чистата ТИ мисъл". На кармата ти - също е "работа". Да не споменавам и "бог" дето ти е "зад теб" - също е и "негова" работа.

Не и че всичко това е "мислене", но популистите и народните любители на фантазното така си го наричат - нещо като "битово нарицателно"... :)

преди 15 часа, Theros написа:

Нито ми липсва обич в обкръжението, нито съм нещастен, нито имам някакви огромни проблеми в живота си, а съвсем тривиални... 

https://www.facebook.com/reel/856319013370696

на 28.11.2024 г. в 14:16, Theros написа:

За, разбирам, че не съм човес, а от друга тема, че моралън и нещо долно и снобарско. Това обяснава много. Но в такэв случай и бадр, и ти и модераторите не сти хора, а виртуални призраци и това би следвало да опрамдае всякакво отношение към вас. И говорейки за граници, точно аз имам такива, а вие - не.

Така са възвишените, с бога зад тях, с интелигентните "разговори"... И добре че са 'простаците като рамус'... :)

преди 5 часа, Anzhel Dimitrov написа:

....

Считаш, че само простаците си помпат самочувствието ли?! Мнозина културни също го правят!

По-интересно е: Кое им "изсмуква" самочувствието?! => Глупостта!!! :) 

"Помпането на самочувствие" е народно нарицателно за проявите на тип компесации от субекти с комплекси.

Принципно "самочувствие" е с условно значение в зависимост от контекста му на разглеждане. В психологията, терапията и личностното развитие се разглежда като набор от прояви и качества, произхождащи от  комплексното развитие на личността на човека. Тук съм подбрал информационна обща статия, която макар и популярна дава общи и основни щрихи към това "що е самочувствие":

"...

ШЕСТТЕ ПРИНЦИПА НА САМОЧУВСТВИЕТО

Съществуват различни аспекти на самочувствието. Самочувствието е усещането, че сме компетентни да се справяме с основните предизвикателства на живота и сме достойни за щастие. Самочувствието е усещане. То е конкретен начин за усещане на собствената личност. То е нещо повече от обикновено чувство. То включва в себе си емоционален, оценъчен и когнитивен елемент ( задължително допълващ се от непрекъсната обратна връзка (НОВ), обърната към валидация и проверка спрямо резултата). Освен това води и до определена нагласа за действие: да се доближаваме към живота, а не да се отдръпваме от него, да зачитаме фактите, а не да ги отричаме, да действаме с отговорност към себе си, а не обратното.

Самочувствието е доверие в ефикасността на разума ни, в способността да мислим. В по-широк смисъл, това е увереност в способността ни да мислим, да правим подходящи избори и решения и да реагираме ефективно на промените. То е също така и усещането, че успеха, постиженията, удовлетворението – щастието – са естествените и правилните неща за нас. Ценността на подобна увереност за оцеляване е очевидна, както и опасността от липсата й.

Самочувствието не е еуфорията или жизнерадостта, които могат да бъдат временно предизвикани от някакъв наркотик, от един комплимент или от една любовна връзка. То не е илюзия или халюцинация. Ако не се основава на реалността, ако не е изградено с течение на времето чрез съответни дейности от страна на разума, това не е самочувствие.

Шестте принципа на самочувствието са:

1. Осъзнаното живеене – Да си даваме ясна сметка за своите мисли, емоции, чувства, настроения, действия и тн., ( ком. на "рамус" - вкл и в "реално време". Това са сбор от качества и умения, които се възпитават комплексно и са пряко следствие от постъпкови етапи в личностното развитие)
  2. Себеприемане – Готовността да приемаме, преживяваме и отговаряме за нашите мисли, чувства и действия без отбягване, непризнаване или отричане – и също така без да отхвърляме себе си. Да си позволим да мислим собствените си мисли, да преживяваме собствените си емоции и да се вглеждаме в собствените си действия, без обезателно да ги харесваме, одобряваме или оправдаваме.
  3. Отговорност към себе си – Осъзнаването на факта, че ние сме авторите на нашите избори и действия, че всеки един от нас е отговорен за живота и добруването си, както и за постигането на целите си. Ако за постигането на целите си се нуждаем от сътрудничество с други хора, ние трябва да предложим някаква ценност в замяна. Въпросът не е „Кой е виновен?“, а „Какво трябва да се направи?“, „Какво аз трябва да направя?“
  4. Отстояване на себе си – Това означава да сме неподправени в отношенията си с другите, да се отнасяме към нашите ценности и към хората с необходимото уважение в социален контекст. Отказ от фалшифициране на реалността, относно това, кои сме ние и какво ценим, с цел да избегнем неодобрение. Желание да отстояваме себе си и идеите си по подходящи начини в подходящите контексти.
  5. Целеустременост – Идентифицирането на нашите краткосрочни и дългосрочни цели или задачи и необходимите действия за постигането им /формулиране на план за действие/. Организирането на действията ни в служба на тези цели, анализирането на действията за да сме сигурни, че не се отклоняваме, както и обръщане на внимание на резултата за да разпознаваме дали и кога трябва отново да се върнем към фазата на планирането.
  6. Почтеност – Да живеем в постигнато съгласие между това, което знаем, това, в което вярваме и това, което правим. Да казваме истината, да уважаваме собствените си ангажименти, да превръщаме в действия ценностите, които изповядваме и на които се възхищаваме.

Общото между всичките тези неща е зачитането на реалността, което е и същността на осъзнатото живеене. Всички те включват в същината си набор от умствени дейности, което естествено има последици във външния свят.

Самочувствието не е безплатен дар от природата. То трябва да бъде култивирано – трябва да бъде заслужено. То не може да се придобие чрез изпращане на въздушна целувка на образа ни в огледалото. То не може да бъде постигнато чрез обсипване с похвали, нито чрез сексуални завоевания, нито чрез материални придобивки, нито чрез хипнотизатор, насаждащ ни мисълта, че сме прекрасни. 

Хората могат да бъдат насърчавани, стимулирани или обучавани да живеят по-съзнателно, да приемат себе си в много по-голяма степен, да действат по-отговорно към себе си, да функционират по-самоуверено, да живеят по-целеустремено и да влагат по-високо ниво на личностна почтеност в своя живот – но задачата за създаването и поддържането на тези практики пада върху всеки един от нас..."

================================

Това са общите идеални положения. Мога да допълня само че САМОЧУВСТВИЕТО е производно на САМОУВЕРЕНОСТТА, на психичното култивиране чрез множество от валидации в справянето с предизвикателствата и конфликтите сред житието на всеки субект.

Ниското самочувствие... е най-ясният белег в типологията, която популярно се наричат "комплексари". За тях първия и най-лесен вариант за компенсация е имитирането на "парадна показна демонстрация на самочувствие и самоувереност", която е толкова често срещана и сред коментарите на форума. Този тип компенсация се реализира чрез продължителни форми на сугестивна самозаблуда в която да се подмени ниската самооценка с "готова форма на подражание на висока такава".

Въпросът е, че много личи, каквато и  имитация да е няма как да подмени без да се забележи и регистрира. :) Всъщност авторите на никове го правят именно чрез силните си пориви да демонстрират чрез рефлексия през форума колко им е голяма самоувереността... докато зад маската се крие "същинското личице". 

Именно около това се завърта заглавието на темата - битовите разговори за понятия и процеси, които са дълбоки и важни за всеки човек. Но за да бъдат разбрани... е нужна компентенция, и от нея - сериозна работа. Нищо в самочувствието не идва наготово, нито се 'раждаме ' с него - точно така се върви по пътя към зрелостта. 

Ето и малко допълнения с различни аспекти на явлението САМОЧУВСТВИЕ:

"...

Има различни видове самочувствие

Усещането ни за собствената ни стойност  може да бъде глобално (или как се чувстваме по отношение на себе си като цяло), но и специфично (как се чувстваме по отношение на себе си в конкретни роли или области в живота). Например, самочувствието ни като родител, като професионалист, като приятел, кулинар и т.н. може да е различно, но всички те заедно влияят на цялостната ни самооценка.

От специфичното самочувствие към глобална самооценка

Колкото повече области (роли и ситуации) имаме в живота си, в които изживяваме висока специфична самооценка, толкова по-висока ще става нашата глобална самооценка или представата, която сами имаме за себе си. Например, ако имате добра самооценка по отношение на работата си, това ще се отрази благоприятно на самооценката ви при създаване на нови приятелски връзки, както и обратното. 

Самочувствието не е нещо статично, а непрекъснато се променя

Съвсем нормално е да се събудим, чувствайки се страхотно за себе си един ден и напълно несигурни на следващия. Склонни сме да мислим, че нашето самочувствието е нещо статично. Или го имаме, или го нямаме. Всъщност, самочувствието преминава нормални колебания, въз основа на здравословното ни състояние, нивата ни на енергия, хормоналния ни баланс. И не на последно място, от вътрешната обратна връзка, която даваме на себе си и външната обратна връзка, която получаваме от нашата среда. 

По-високата самооценка не е непременно по-добрата

В идеалния случай самочувствието ви трябва да е високо, но не твърде високо. Нарцисистите са склонни да изпитват силно чувство за собствена стойност, но тяхното самочувствие също е крехко и нестабилно. Дори малките „обиди“ могат да накарат нарцистичните хора да се почувстват ужасно „ранени“. Ето защо хората с добро, но стабилно самочувствие са склонни да бъдат далеч по-здрави в психологическо отношение, отколкото хората с високо, но крехко самочувствие. 

Самочувствието не е свързано с физическата привлекателност

Представете си двама еднакво привлекателни хора. Този, който се чувства по-добре по отношение на себе си, облича се по-привлекателно и е по-уверен, вероятно ще остави далеч по-добро впечатление от човека, който се облича по-малко привлекателно и е несигурен и неуверен. 

Хората с ниска самооценка са невъзприемчиви към комплименти

За съжаление, ниската самооценка ни прави невъзприемчиви към комплиментите и положителни отзиви за себе си, които биха могли да подобрят чувството ни за собствена стойност. Когато самочувствието ни е ниско, ние не се чувстваме достойни за похвала и всъщност се стресираме от повишените очаквания, които вярваме, че похвалите ще ни донесат.

Положителните утвърждения карат хората с ниска самооценка да се чувстват по-зле

За съжаление хората с ниска самооценка, които се нуждаят от положителни утвърждения най-много са склонни да се чувстват по-зле от себе си, когато започнат да ги повтарят редовно. Защо? Когато едно изказване не съвпада с нашата система от убеждения, ние сме склонни да го отхвърляме. Когато не се чувстваме самоуверени, рецитирането на положителни утвърждения може само да ни напомни, че всъщност се чувстваме точно обратното. По ирония на съдбата единствените хора, които са склонни да се възползват от положителни утвърждения, са тези, чието самочувствие вече е високо. 

Повечето програми за повишаване на самочувствието не работят

Проучванията показват, че самочувствието на повечето хора изобщо не се променя след използване на продукти или завършване на програми и семинари, насочени към повишаване на това. Така че защо все пак самочувствието е толкова процъфтяваща индустрия? Оказва се, че след като преминем през програма за самочувствие, сме склонни да изкривим спомените си как сме се чувствали преди и си припомняме самочувствието си като по-ниско, отколкото е било. Тогава ние вярваме, че нашето самочувствие се е подобрило, когато всъщност това не се е променило.

Доброто самочувствие функционира като емоционална имунна система
Когато самочувствието ни е по-високо, ние сме по-малко засегнати от вредните фекти на стреса. Ще изпитваме по-малка тревожност, преживяваме отхвърлянето и неуспехите по-леко и се възстановяваме по-бързо от тях. По този начин нашето самочувствие функционира като емоционална имунна система. Тя действа като буферир, който ни предпазва от емоционални и психологически наранявания. 

Ние сами носим отговорността за собственото си самочувствие..."
преди 41 минути, _ramus_ написа:

Ето и малко допълнения с различни аспекти на явлението САМОЧУВСТВИЕ:

Това не е явление! :) 

За да имаш самочувствие не е необходимо друг да го утвърждава или критикува, а да го излъчваш или отразяваш. :)

Въпроса се свежда до това: Ти или си активния или пасивния, т.е. ти го генерираш или консумираш. Без някой друг да ти обърне внимание, то как ще разбереш своето самочувствие? ! :) 

преди 8 часа, _ramus_ написа:

:

"...

ШЕСТТЕ ПРИНЦИПА НА САМОЧУВСТВИЕТО

Съществуват различни аспекти на самочувствието. Самочувствието е усещането, че сме компетентни да се справяме с основните предизвикателства на живота и сме достойни за щастие. Самочувствието е усещане. То е конкретен начин за усещане на собствената личност. То е нещо повече от обикновено чувство. То включва в себе си емоционален, оценъчен и когнитивен елемент ( задължително допълващ се от непрекъсната обратна връзка (НОВ), обърната към валидация и проверка спрямо резултата). Освен това води и до определена нагласа за действие: да се доближаваме към живота, а не да се отдръпваме от него, да зачитаме фактите, а не да ги отричаме, да действаме с отговорност към себе си, а не обратнот

Самочувствието не е еуфорията или жизнерадостта, които могат да бъдат временно предизвикани от някакъв наркотик, от един комплимент или от една любовна връзка. То не е илюзия или халюцинация. Ако не се основава на реалността, ако не е изградено с течение на времето чрез съответни дейности от страна на разума, това не е самочувствие.

Шестте принципа на самочувствието са:

1. Осъзнаното живеене – Да си даваме ясна сметка за своите мисли, емоции, чувства, настроения, действия и тн., ( ком. на "рамус" - вкл и в "реално време". Това са сбор от качества и умения, които се възпитават комплексно и са пряко следствие от постъпкови етапи в личностното развитие)
  2. Себеприемане – Готовността да приемаме, преживяваме и отговаряме за нашите мисли, чувства и действия без отбягване, непризнаване или отричане – и също така без да отхвърляме себе си. Да си позволим да мислим собствените си мисли, да преживяваме собствените си емоции и да се вглеждаме в собствените си действия, без обезателно да ги харесваме, одобряваме или оправдаваме.
  3. Отговорност към себе си – Осъзнаването на факта, че ние сме авторите на нашите избори и действия, че всеки един от нас е отговорен за живота и добруването си, както и за постигането на целите си. Ако за постигането на целите си се нуждаем от сътрудничество с други хора, ние трябва да предложим някаква ценност в замяна. Въпросът не е „Кой е виновен?“, а „Какво трябва да се направи?“, „Какво аз трябва да направя?“
  4. Отстояване на себе си – Това означава да сме неподправени в отношенията си с другите, да се отнасяме към нашите ценности и към хората с необходимото уважение в социален контекст. Отказ от фалшифициране на реалността, относно това, кои сме ние и какво ценим, с цел да избегнем неодобрение. Желание да отстояваме себе си и идеите си по подходящи начини в подходящите контексти.
  5. Целеустременост – Идентифицирането на нашите краткосрочни и дългосрочни цели или задачи и необходимите действия за постигането им /формулиране на план за действие/. Организирането на действията ни в служба на тези цели, анализирането на действията за да сме сигурни, че не се отклоняваме, както и обръщане на внимание на резултата за да разпознаваме дали и кога трябва отново да се върнем към фазата на планирането.
  6. Почтеност – Да живеем в постигнато съгласие между това, което зн се възхищаваме.

Самочувствието не е безплатен дар от природата. То трябва да бъде култивирано – трябва да бъде заслужено. То не може да се придобие чрез изпращане на въздушна целувка на образа ни в огледалото. То не може да бъде постигнато чрез обсипване с похвали, нито чрез сексуални завоевания, нито чрез материални придобивки, нито чрез хипнотизатор, насаждащ ни мисълта, че сме прекрасни

Ниското самочувствие... е най-ясният белег в типологията, която популярно се наричат "комплексари".  

За тези неща съм съгласен . С изключение на това че ,, любовната връзка " не трябва да ти помпа самочувствието , защото си помпа и то здраво .

преди 50 минути, Anzhel Dimitrov написа:

,, любовната връзка " не трябва да ти помпа самочувствието , защото си помпа и то здраво .

Комплексираните човешки субекти "изпомпват" ( компенсират чрез усилие и "натиск" ) от различни житейски взаимодействия.

Виждаме го по теб, дори и когато "любовните връзки" са напълно фантазни  и непрекъснато бълнуваш въжделенията ти колко си отворен по отношение на "любовните работи". А ти не си... и го показваш непрекъснато. А мерака и потребностите ти за близост, се провалят заради проблемен семеен модел, с дефицити в модела на семейните отношения,  ще те провалят и занапред и трайна връзка с жена, спътница до себе си , няма как да изградиш. При това - си го беше написал сам някъде преди, вкл и за "отхвърлянето" от жените, какво искали, какво ползвали... всъщност точно такива жени също са с тежки форми на комплекси и те също са в сложните игри по компенсациите им. 

"Комплексарите" винаги имат дефицити още от семейната си среда - където им се провалят естествените етапни точки в личностното развитие, и се задават основните щрихи в комплексите им. Невъзможността за адекватна емоционалност и "здрава среда" е в самия "родителски дефицит". После те неизбежно го пренасят и сред своето ... "семейство", клонирайки собствените си дефицити сред собственото си поколение. После - те на тяхното...

Дефицита за емоционална адекватност на родителите спрямо детето им, преминава в блянове и мечтания, вкл и сред фантазиите им "как го имат" как го прилагат, как самите те са му изразители. Именно заради това се прилага обратния аналитичен реверсинг, заради принципа,. че компенсациите са чудесен показател за самите дефицити, тъй като са в изключително тясна корелация.

С други думи - по компенсациите, по мечтите и бляновете, по вярванията и фантазиите, по нуждите и потребностите, които се гонят, фантазират и стремят... се извеждат чудесно самите дефицити. Няколкото човека отчетливо правите точно това, със своята НИКова активност сред форума и сами "разказвате" индиректно своята "картина" от дефицити и начините по които ги компенсирате.

Именно заради това вие въобще не сте "ВЯРВАЩИ", нито сте религиозни. За вас религията и вярванията са просто част от компенсационния ви поход и патеричка през живота... който си е съвсем инстинктивен и на който "напор и налягане" няма как да устоите.

преди 53 минути, badr написа:

Ама си е друго, когато ти ги потвърдиш.

Да . 

преди 14 минути, _ramus_ написа:

Комплексираните човешки субекти "изпомпват" ( компенсират чрез усилие и "натиск" ) от различни житейски взаимодействия.

Виждаме го по теб, дори и когато "любовните връзки" са напълно фантазни  и непрекъснато бълнуваш въжделенията ти колко си отворен по отношение на "любовните работи". А ти не си... и го показваш непрекъснато. А мерака и потребностите ти за близост, се провалят заради проблемен семеен модел, с дефицити в модела на семейните отношения,  ще те провалят и занапред и трайна връзка с жена, спътница до себе си , няма как да изградиш. При това - си го беше написал сам някъде преди, вкл и за "отхвърлянето" от жените, какво искали, какво ползвали... всъщност точно такива жени също са с тежки форми на комплекси и те също са в сложните игри по компенсациите им. 

"Комплексарите" винаги имат дефицити още от семейната си среда - където им се провалят естествените етапни точки в личностното развитие, и се задават основните щрихи в комплексите им. Невъзможността за адекватна емоционалност и "здрава среда" е в самия "родителски дефицит". После те неизбежно го пренасят и сред своето ... "семейство", клонирайки собствените си дефицити сред собственото си поколение. После - те на тяхното...

Дефицита за емоционална адекватност на родителите спрямо детето им, преминава в блянове и мечтания, вкл и сред фантазиите им "как го имат" как го прилагат, как самите те са му изразители. Именно заради това се прилага обратния аналитичен реверсинг, заради принципа,. че компенсациите са чудесен показател за самите дефицити, тъй като са в изключително тясна корелация.

С други думи - по компенсациите, по мечтите и бляновете, по вярванията и фантазиите, по нуждите и потребностите, които се гонят, фантазират и стремят... се извеждат чудесно самите дефицити. Няколкото човека отчетливо правите точно това, със своята НИКова активност сред форума и сами "разказвате" индиректно своята "картина" от дефицити и начините по които ги компенсирате.

Именно заради това вие въобще не сте "ВЯРВАЩИ", нито сте религиозни. За вас религията и вярванията са просто част от компенсационния ви поход и патеричка през живота... който си е съвсем инстинктивен и на който "напор и налягане" няма как да устоите.

Каквото и да пишеш - Любовните Връзки ( особено когато са подкрепени с плътска любов ) са Най - върхово постижение , особено ,когато са между красиви и напреднали индивиди .

----  ФАКТ ---- .

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.