Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Филтър за вентилатор

Featured Replies

http://www.teroni99.com/showproduct.php?prid=72&lng=1

преди 1 час, Емил Костов написа:

Ти недей гледа компютрите в офиса. Това го прави май всеки БГ администратор. Мързи го да си гледа техниката. Нали шефа ще купи друга. 

То на админите не ни е работа да чистим прах. 

В една фирма имахме практика да се профилактират машините веднъж годишно, като това ставаше по график и отнемаше минимум месец, за да се минат всички компютри. Но после отпадна, понеже шефа прецени, че прекъсването на работата на служителите води до потенциални загуби, които в някои случаи може да са по-големи от евентуалната повреда на някой компютър. Компютрите са с 3 години (минимум) гаранция, през което време и да умрат, ще ги сменят. 5 години е нормалния срок на експлоатация, след което е нормално да се сменят с нови, а дори и да не се сменят, цената им е на практика нула, т.е., и да се прецакат, не е голяма загуба. 

Аз за 15 години, имам наблюдения над сигурно 1000 компютъра, в няколко офиса. И не се сещам да има нито един умрял от прах или прегряване, дори и такива на по 10 години. Не че не може да се случи, но и не е чак такава драма, каквато го изкарваш. Умира най-често захранването, но компютъра си е ок.  Компютрите остаряват морално много преди да се прецакат физически.

преди 1 час, Емил Костов написа:

А тези смотани филтри не стига, че ще ограничат потока в системата, ами ще вдигат и температурата, защото в един момент ще се "напият" с финна прах и компютъра ще се "свари" в буквалния смисъл. 

За смотаните не знам, но читавите филтри не би трябвало да ограничават много въздушния поток, и освен това се свалят и чистят лесно. И естествено, че като се задръстят с прах, ще се почистят, нали това им е предназначението. Много по-лесно е да почистваш веднъж седмично само филтрите, от колкото да продухваш целия компютър. 

преди 5 минути, Петко К написа:

То на админите не ни е работа да чистим прах. 

В една фирма имахме практика да се профилактират машините веднъж годишно, като това ставаше по график и отнемаше минимум месец, за да се минат всички компютри. Но после отпадна, понеже шефа прецени, че прекъсването на работата на служителите води до потенциални загуби, които в някои случаи може да са по-големи от евентуалната повреда на някой компютър. Компютрите са с 3 години (минимум) гаранция, през което време и да умрат, ще ги сменят. 5 години е нормалния срок на експлоатация, след което е нормално да се сменят с нови, а дори и да не се сменят, цената им е на практика нула, т.е., и да се прецакат, не е голяма загуба. 

Аз за 15 години, имам наблюдения над сигурно 1000 компютъра, в няколко офиса. И не се сещам да има нито един умрял от прах или прегряване, дори и такива на по 10 години. Не че не може да се случи, но и не е чак такава драма, каквато го изкарваш. Умира най-често захранването, но компютъра си е ок.  Компютрите остаряват морално много преди да се прецакат физически.

За смотаните не знам, но читавите филтри не би трябвало да ограничават много въздушния поток, и освен това се свалят и чистят лесно. И естествено, че като се задръстят с прах, ще се почистят, нали това им е предназначението. Много по-лесно е да почистваш веднъж седмично само филтрите, от колкото да продухваш целия компютър. 

Напротив на АДМИНИТЕ им е работа да поддържат хардуера и софтуера, а това значи да се грижат за хардуера и софтуера. А постващия щом иска да си убие компютъра с подобни филтри е свободен да го направи. Свободна воля и решение.

Аз съм с филтри на кутията. Би ли ми казал кога да очаквам компютъра ми да умре :D 

Не може да умре. Аз съм сложил филтърна метална решетка на вентилатора на процесора, и съм затворил кутият с прозрачни плексигласови плоскости без никакви дупки, освен голяма дупка на един липсващ CD-Rom и компютъра не е прегрял. Забравяте че филтрите не разчитат на свободен въздушен поток, а на силата на всмукване от вентилатора, а праха е оп-вреден и от най-плътния филтър, като в един лаптоп пред изходната решетка буквално се беше изтъкало около 2мм. плътно парцалче от прах, а вентилатора беше залепнал и върткеше едва-едва, а лаптопа отдолу пареше и изписваше съобщение за критична температура, но не беше изгорял.

Друг компютър поради стара термопаста изключваше при пускане на ъпдейтите и след смяна на пастата се оправи.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Ясно ми е, че няма да умре, то ако беше толкова опасно да слагаш филтри на кутията, защо всички производители ги слагат фабрично? С малки изключения, всички кутии, които съм виждал или имал, са с филтри. 

Стана ми интересно дали филтъра изобщо оказва някакво влияние на температурите, и направих един кратък тест. На първата картинка е с филтъра, на втората съм го свалил, всичко останало е еднакво.Третата снимка е след половин час игра. 

Това е доста затворена и изолирана кутия, оптимизирана за тишина, не за максимален въздушен поток. Предния панел е плътен, въздух влиза само от страничните отвори, и е с филтър пред вкарващите вентилатори. Процесора е 6-ядрен (140 вата TDP по спее;ификация) и е клокнат, видеокартата е 250 W TDP. Захранването дърпа над 400 вата по време на игри. 

Перките на кутията са на мининмум, а тези на радиатора (които изкарват въздух) са с ръчно настроена крива, за да не вдигат над 1200 оборота (горе-долу нивото, при което почвам да ги чувам). Видео картата се охлажда пасивно, докато не се натовари, и след това не вдига над 70 гр., при което е на практика безшумна. Перката на захранването едва развърта, след час игри. 

Clipboard01.jpg

Clipboard02.jpg

Clipboard03.jpg

Редактирано от Петко К (преглед на промените)

Какъвто и да е филтър е за предпочитане пред това без филтри. Аз съм с дамски чорапи и все още не съм си почиствал компютъра, защото няма прах в кутията. Хардуера ми премина 1 година.

Да отбележа, че напълно разбирам и съм съгласен и за двете страни - за и против филтрите в кутията, защото и двамата сте прави.

Ако е по малко от 3см. разстоянието  между филтъра и вентилатора то вентилатора върти на празно без да прави вятър и то без значение от качеството на филтъра. 

За това и не на всяка кутия има опция за монтаж на филтър.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

на 7.07.2017 г. в 2:02, Петко К написа:

Аз съм с филтри на кутията. Би ли ми казал кога да очаквам компютъра ми да умре :D 

Нали се сещаш, че ти си гледаш темепратурите и знаеш кога се налага да се смени даден филтър. Обикновения потребител не го прави. Та ако ти дето разбираш си убиеш компютъра какво остава за човек, който не знае и не разбира. 

Аз не бих си сложил подобни извращения в кутията. Имам си компресор и когато се понасъбере прах за 1 минута всичко е продухано и почистено. 

Не може да се продуха, защото от високите температури, праха става на сажди и се полепя по кутията, ако не е отварян дълго време. А ти си противоречиш, казваш че обикновения потребител не знае кога да смени филтрите и компютъра можел да се повреди, а в същото време пък знаел кога да вземе комресора и да издуха праха от компютъра си. Запушването на филтрите не е толкова опасно, защото поради големия обем на кутията вътре има достатъчно въздух за да се охлади, но най-опасен е праха, който прониква направо между ребрата на радиатора и рискът от прегряване е много по-голям.

Освен това от многократното отваряне се разрушава резбата на болтовете при кутии от по-тънка ламарина.

• Автор

Здравейте,
Не съм чистофайник и по принцип си чистя компютъра 1 път в годината, но както споменах в момента се прави метро до нас и се ремонтира една сграда, постоянно се кърти. Прозореца ми е отворен почти постоянно и компютъра работи по около 12 часа. Събира се страшно много прах. Не толкова вътре, колкото по филтрите отпред и на захранването отдолу.
Чистя го през два дни, за да има по-добра пропускливост на въздуха. Ако го оставя, ще почне да си дърпа през отворите и да вкарва всичко вътре.
Сега писах на Тпетров

Тези дни ако ми остане време ще се разровя повечко, да видя ще намеряли нещо.

Благодаря на всички, ако не намеря нищо, ще е някой от предложените варианти.

Хубава вечер!

преди 20 часа, peppone1 написа:

Не може да се продуха, защото от високите температури, праха става на сажди и се полепя по кутията, ако не е отварян дълго време. А ти си противоречиш, казваш че обикновения потребител не знае кога да смени филтрите и компютъра можел да се повреди, а в същото време пък знаел кога да вземе комресора и да издуха праха от компютъра си. Запушването на филтрите не е толкова опасно, защото поради големия обем на кутията вътре има достатъчно въздух за да се охлади, но най-опасен е праха, който прониква направо между ребрата на радиатора и рискът от прегряване е много по-голям.

Освен това от многократното отваряне се разрушава резбата на болтовете при кутии от по-тънка ламарина.

Праха е опасен, чак когато стане на сасжди от дългото непочистване и греене. Иначе не е толкоз опасен, Нищо и няма на кутия с тънка ламарина. Досега проблеми не съм имал. Даже лаптопите който са с пластмасови панели няма проблеми. Има си начин. Както казах и по-горе, аз мнението съм го казал. Всеки може да си слага каквото иска по кутийте или в кутийте.

Нали за да го почистиш този прах, той вече трябва да се е насъбрал? Какво става с машина на която постоянно се подменя праха с нов пресен домашен прах? По-добре филтър на кутията, отколкото прах в компютъра, а компютъра не е кофа за боклук. Няма случай компютър да се е задушил от запушен филтър и да е умрял, но много опасно е когато праха запуши охладителя и проникне в лагерите на вентилатора и го повреди.

на 7/9/2017 в 12:30, peppone1 написа:

а компютъра не е кофа за боклук

Помислих си че ще е лудост ако вече някой не го е направил... и естествено - вече е направено...

musor_02.jpg

• Автор

Че такива решетки ги има и у нас, например в Jar Computers и др. И кой е направил тази машина в кофа за боклук?

FANACEVERCOOLFGF120MBK_350x350.jpg

Прекалено голямо значение отдавате май на подробностите при почистването. Аз лично си чистя компютъра вътре с дългата мека четка на прахосмукачката която изсмуква праха вдигнат от четката. И си я търкам по чарковете на дъното и хич не ми е,че може да го убия. Вече над 10 години лични компютри а и на приятели и няма нито един умрял от почистване. Филтрите,когато ги има, са на чешмата и после на терасата да съхнат и готово.

Това с компресора съм го правил веднъж и то наскоро докато си бях разглобил компютъра във фирмата за да пробвам чарковете по бюрото. Само че нашето е централна система за сгъстен въздух с куплунги по ъглите на халето а не гумаджийски компресор.

А колкото до конденз, статично електричество и прочие. Всички дъна са предвидени че може да се ползват и с водно охлаждане и че то може да протече. А мисля сте виждали какво става като протече - нищо. Ясно че е дестилирана вода, но дали няколко микрокапки ще убият компютъра...Все пак тоя компресор не е градински маркуч.А пък ако е масло съвсем нищо няма да стане. Има модове все пак на чаркове потопени в хидравлично масло. Същото и за статично електричество - като забрави човек да пипне метал преди да бърника и пак нищо не става освен ако не пипне директно контактите на рам или графична карта а и там не сигурно ,че нещо ще се прецака - зависи от искрата.

С 2 думи - всеки го чисти както му дойде и това е най-рядката причина за дефект по комютъра.Трябва само малко да се внимава да не откърти човек нещо. Филтри стават и от женски чорапи и от марля/бинт и от мрежа за врата/прозорец(финна) и все имат някакъв ефект, по-добър от никакви филтри.

Виж вече никакво чистене и пушене в стаята прави интересни неща. Виждал съм по залите едно време geforce 2 mx400 с такова киче от прах и цигарите на малкото вентилаторче ,че беше станало като восък или дъвка. И картата работеше - нещо немислимо за днешните чодовища по 250-300 вата...

Пушенето в стая покрай компютър или лаптоп играе ли роля върху замърсяването на радиторчетата ?

преди 1 час, Audi Power написа:

Пушенето в стая покрай компютър или лаптоп играе ли роля върху замърсяването на радиторчетата ?

Никотина, смолите и др. вещества отделяни в цигарения дим спомагат за залепването и задържането на прах, косми и влакна по охладителната система.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.