Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Антихрист

Featured Replies

и  които коментарии разбира се нямат нищо общо със зоар...защото искането беше да ги тълкуваш през зоар където твърдиш;че има скрит смисъл в израилевите племена.хайде спирам до тук..за мен е ясно ;че ти не можеш да докажеш твърдението си..иначе просто нямаше да  маймунчиш в десет поста. :tongue2:

Точно обратното. Публикувано изображение

Приложеният файл е текст от Зоар, който говори и разяснява въпроса за Израилевите колена (рода).

За който не знае иврит, съм посочил мястото в книга Зоар, където въпросното може да се намери.

Редактирано от rurk (преглед на промените)

• Отговори 976
  • Прегледи 110,8k
  • Създадено
  • Последен отговор
престани да се въртиш като маймуна как не ти омръзна;;ей това ти е цялото"доказателство";което те приканвах в пет поста да обясниш..защо след като твърдиш едно нещо не можеш да го обясниш;питам защо?!?!?!.другото което ми пействаш са теориите на лайтман;който ти казах ;че е спорен дори сред кабалистите.

питах нещо за откровение..имаш ли отговор или не

Там е работата, че това което съм написал отговаря на истината.

Думите са на Рабби Хизкия и са част от книга Зоар.

Има различни разновидности на Кабала. Всеки на всекиго е спорен.

Отговор вече дадох чрез прикачения файл. Съумей да го прочетеш. Публикувано изображение

п.п. По-голямо откровение няма да дам, зарад явлението "срамен хляб".

-никъде  не е видно ;че приложеният файл е от зоар.. а никой не е твърдял;че знае наизуст всичките томове.за това те приканих да бъдеш коректен...и да спазваш правилата на форума.хайде -сега;щом не щеш да обясняваш дай го това файлче да видим от коя книга и коя глава от нея е на зоар....

- никой не ти е искал да му разясняваш въпроса за израилевото племе и неговите колена/защото това е правилното и когато ти писахме племена и ти не отрече;разбрах ;че  нищо не разбираш;освен това да плагиатствуваш кабала  /;а искам да видим твоето мнение за това подкрепено с цитати от зоар..но ясни и точни цитати с посочени от коя книга на зоар и от коя глава в нея...така както даваш цитатите от библията..надявамсе да разбра след 10 приканване.

отговор за откровение имаш ли;че да те видя колко разбираш и от христос? :tongue2:

Напротив, видно е. Когато човек прочете текста, а освен това съм посочил къде точно се намира въпросния текст в книгата, за да може четящия да го сравни.

Публикувано изображение

Това е напълно достатъчно за човек, който знае иврит.

Писах и от коя книга е, и от коя глава е, точно тъй както давам посочки от Библията.

Отговора за книга Откровение вече съм дал (индиректно), при това вчера. Който е чел добре какво съм писал - знае и не ще ме пита подобен въпрос. Който не е чел добре, ако ме пита, ще му посоча отговора си. Публикувано изображение

абее остави го ти тоя равин  и тоя лайтман;аз питах за твоето мение не за тяхното;;ама нейсе разбра се знанието ти :tongue2:

уточни за откровение явно съм пропуснала ..щото смятам да те препитам за христос и за антихристос :whist:

питам те де..какво пак се усукваш :tongue2:

Всичко тръгна от 12-те скъпоценни камъка, за които твърдя, че са символ на нещо по-дълбоко. Това по-дълбоко нещо се символизира и с 12-те Израилеви колена.

Твърдя също, че това по-дълбоко нещо, до голяма степен е разкрито в книга Зоар.

Работата е там, че изказа погрешно твърдение - според теб в Зоар не пишело за 12-те колена на Израил.

Което излезе, че не е така. Изводите всеки е способен да направи.

Та усукването е ясно къде е. Публикувано изображение

Всичко е черно на бяло.

За това как разбирам Откровението и пр. - писах вече - Писанието описва и всичко, което е вътре в човека.

В случая напълно споделям мнението на свети Григорий Синаит.

абее остави го ти тоя равин

Този рабби (Хизкия) е един от тримата (рабби Хизкия + рабби Шимон + рабби Елиезер) , чиито пояснения съставляват книга Зоар. Публикувано изображение

това е коректно  посочен пример като доказателство.

Мецора (14:1-15:33)

Бехукотай (26:3-27:34) ипр......едно файлче и общи приказки не са доказателство..смятам че разбра но просто жалко се мъчиш да се измъкнеш. не ме интересува мнението на другите  и какво пишат те..питах за твоята гледна точка и как го връзваш със зоар.

такааааа да видим сега как разбираш христос според откровението на йоан.защото нали каза дайте да видим кой е христос ;че да разберем кой е анти христос или антихрист. и така кой или какъв е христос според откровение...без лайтман ако обичаш.искам твоето мнение подкрепено с цитати така както е редно

Файлчето е с тект от книга Зоар, като този текст разяснява именно това, което според теб не пишело в Заор.

Абсолютно доказателство за прознодумство.

Публикувано изображение

Моята гледна точка съвпада с писано в книга Зоар + още нещо, по-дълбоко. Срамен хляб не яж! Публикувано изображение

Христос вече писах кой е. Словото. Втория Божи ипостас.

виж сега...ставаше въпрос за твоето мнение не за мнението на друг...най накрая разбираш ли какво ти се казва драгий ми рош гадол

Ами кое не се разбра от това, че моето мнение съвпада с писаното в Заор + още нещо по-дъброко? Публикувано изображение

Не ставаше обаче само за това въпрос, а ставаше въпрос и за това какво пишело и какво не пишело в Зоар.

айде стига с тоя заор де ...нали си разбирач

значи христос е втори ипостас.....нещо като доказателство от сз например да дадеш

Що тъй изведнъж "стига с този заор"? Публикувано изображение Правописна грешка. На клавиатурата "о" и "а" са едно до друго.

Доказателство?

Ама разбира се, с удоволствие, само че Истината не се разяснява само с тази, или само с онази част от Писанието, за да я търсим едиствено в СЗ (инак всичко, което е свързано с "оня ден" в СЗ, визиращо денят на Второто Пришествие Христово е доказателство и съвпада със събитията описани в книга "Откровение").

Йоан 1:14

И словото стана плът и пребиваваше между нас; и видяхме славата Му, слава като на Единородния от Отца, пълно с благодат и истина.

...

18 Никой никога не е видел Бога: единородният Син който е в пазухата на Отца, той го изяви.  

19 И това е Иоановото свидетелство, когато проводиха Юдеите от Ерусалим свещеници и Левити да го попитат: Ти кой си?  

20 И изповеда, и не се отрече; и изповеда: Не съм аз Христос.  

21 И попитаха го: А що си? Илия ли си ти? И казва: Не съм. Пророкът ли си ти? И отговори: Не.  

22 И рекоха му: Кой си? за да дадем ответ на онези които са ни проводили. Що казваш за себе си?  

23 Рече: Аз съм "глас на едного който вика в пустинята: Оправете пътят Господен," както рече пророк Исаия.  

24 А проводените беха от Фарисеите.  

25 И попитаха го и рекоха му: А защо кръщаваш, ако не си Христос нито Илия нито пророкът?  

26 Отговори им Иоан и рече: Аз кръщавам с вода; а посред вас стои един когото вие не знаете.  

27 Той е който иде след мене, който преден ми биде, комуто аз не съм достоен да развържа ремика на обущата му.  

28 Това стана във Витавара отвъд Иордан, дето беше Иоан и кръщаваше.  

29 На утринта гледа Иоан Исуса че иде при него, и казва: Ето Агнеца Божий който взема греховете на света.  

30 Този е за когото аз рекох: След мене иде человек, който биде преди мене, защото беше по-напред от мене.  

31 И аз го не знаех; но за да се яви на Израиля, за това дойдох аз и кръщавам с вода.  

32 И свидетелствува Иоан и рече: Видех Духа който слезваше като гълъб от небето и остана на него.  

33 И аз го не знаех; но този който ме проводи да кръщавам с вода, той ми рече: На когото видиш че слезва Духът и остава на него, той е който кръщава с Духа Светаго.  

34 И аз видех и свидетелствувам, че този е Син Божий.

Матей 24:36

Лука 10:22

Йоан 3:35

Йоан 5:19

Йоан 5:22

Защото, нито Отец не съди никого, но е дал на Сина да съди всички,

Йоан 8:19

Йоан 8:42

Йоан 10:29

Йоан 10:38

Йоан 14:26

Йоан 15:1

В целия СЗ се говори за Словото, а в НЗ се разяснява:

Йоан 8

...

51 Истина, истина ви казвам, ако някой опази Моето учение, няма да види смърт до века.  

52 Юдеите Му рекоха: Сега знаем, че имаш бяс. Авраам умря, също и пророците; а Ти казваш: Ако някой опази Моето учение, няма да вкуси смърт до века.  

53 Нима Ти си по-голям от баща ни Авраама, който умря? И пророците умряха. Ти на какъв се правиш?  

54 Исус отговори: Ако славя Аз Себе Си, славата Ми е нищо; Отец Ми е, Който Ме слави, за Когото вие казвате, че е ваш Бог;  

55 и пак не сте Го познали. Но Аз Го познавам; и ако река, че не Го познавам, ще бъда като вас лъжец; но Аз го познавам и пазя словото Му.  

56 Баща ви Авраам се възхищаваше, че щеше да види Моя ден; и видя го и се зарадва.  

57 Юдеите Му рекоха: Петдесет години още нямаш, и Авраам ли си видял?  

58 Исус им рече: Истина, истина ви казвам, преди да се е родил Авраам, Аз съм.  

59 Тогава взеха камъни да хвърлят върху Му; но Исус се скри и излезе от храма

Публикувано изображение

Лука 24:45

Тогава им отвори ума да разумеят писанията.

ами добре  уважаеми;

да разгледаме откровението на  йоан щом той ви е най големия коз в доказателствата и щом там намирате разяснение.

аз твърдя ;че иеошуа бен йосиф  който според йоан и вас е словото въплотено божие ..не е изрекъл думите"аз съм алфата и омегата".сещате ли се защо?

пп защо никъде в сз не се говори за иешу като за бог или божий син;а само като за машиях

Подобно мнение тежи колкото една муха, спрямо това на ап. Йоана. Публикувано изображение

Битие 49:10

Данаил 9:20,25

Агей 2:7

Малахия 3:1

пък  и като виждам май не по рождение е обявен за божий син тоз ииииисуууссс :tongue2:

4 а по Дух на светост биде със сила обявен като Божий Син чрез възкресението от мъртвите;- цитат от римляни

както и да е ще го нищим допълнително ..чакам отговор защо това въплотено слово божие ;син който е като кафе три в едно с баща си. :tongue2: .не може да е казал думите"аз съм алфата и омегата"

По рождение е:

Матей 2:1-2

Че даже и преди рождание:

Лука 1

41 И щом чу Елисавет поздравлението Мариино, възигра младенецът в утробата й, и изпълни се Елисавет с Духа Светаго;  

42 и възгласи с глас голем и рече: Благословена ти в жените, и благословен плодът на твоята утроба.  

43 И от къде ми е това, да дойде при мене майката на Господа моего?

Римляни цитираш? Че ап. Павел нали не бе апостол?! Публикувано изображение

Следователно ето кой отрича, чрез отричаното... Принцип на огледалото.

Отговор дадох, чети и разумявай.

Публикувано изображение

това е което попитах ..имаш ли отговор или не.....?!?!

та да те подсетя за евентуалния отговор..ясно;кратко и точно:

- не не се сещам

-сещам се

-друго мнение

Ама разбира се, че имам. Нали посочих цитати, които доказват голословието ти.

Чети и Разумявай. Публикувано изображение

Да, тъй биваше да отговориш за Зоар.

аз твърдя ;че иеошуа бен йосиф  който според йоан и вас е словото въплотено божие ..не е изрекъл думите"аз съм алфата и омегата".сещате ли се защо?

Направо си за Нобелова награда, че даже повече - ти откри Америка!

Публикувано изображение

Ето какво пише в Писанието, ще разясня:

Откровение 1:1

Откровение Исус Христово,което му даде Бог да покаже на рабите си онова което има скоро да бъде; и той проводи и го яви чрез ангела си на своят раб Иоана,

Бог, в лицето на Отец, дава Откровение на Сина (Словото), който чрез ангел го свежда до Йоана.

Кратко, точно и ясно, като по поръчка! Публикувано изображение

В тази работа обаче има голяма дълбочина, чети внимателно:

Откровение 3: 1 И на ангела на Сардийската църква пиши: Така казва този който има седемте духове Божии и седемте звезди: Зная твоите дела, че имаш име че си жив, а мъртъв си.
11 Ето, ида скоро: дръж това което имаш за да ти не вземе никой венеца.  

12 Който победи ще го направя стълб в храма на Бога моего, и нема да излезе вече вън; и ще напиша на него името на Бога моего, и името на града на Бога моего, сиреч, на новия Ерусалим който слезва от небето от Бога моего: ще напиша и новото мое име.  

13 Който има ухо нека слуша що казва Духът към църквите.

и т.н. Публикувано изображение

Кой иде?

Господ.

"Някой" казва, че който победи ще бъде направен на "стълб" в Храма на Бога си!

Кой е Този "някой", който си има Бог?

Духът?!

Дам.

Бог = Отец + Син + Свят Дух

Това е вярното уравнение.

4 ако искаш да получиш нещо достоверно ще четеш синайската библия или както и казват кодекс..това е най силния шут отзад който са получавали християнските апологети;защото разкрива на света фалшифицирането на християнските текстове и ги определя като  като „сбирка от легендарни разкази.за подробности ще се погрижиш сам да научиш.

Това е поредния кьор-фишек, който човек може да прочете в твое мнение. :-)

Запознай се по-добре с т. н. "Синайски Кодекс", като произход, като съхранение (къде през годините, от кого), и като език, на който е писан.

Голословието... голословието.

5Финалната глава на евангелието от йоана/твоето голямо доказателство/ е фалшификат от VI в. и е напълно посветена на възкръсването на Христос. С декретите от трент (1545-1563 г.) църквата продължава процеса на укриване на оригиналните евангелия. През 1562 г. ватикана създава специална служба, наричана Index Expurgatorius, чиято задача е да забрани публикуването на „грешни пасажи или изявления противоречащи на съвременната доктрина”.

6 професор тишендорф дава част от отговора в своите 15 000 страници критични бележки към Синайската библия, в които пише, че „персоната на исус христос е превърната в сбор на много религии.”професорът пише ;че  литературния герой  исус христос идва от преданието за митра, божественият син на бога ахура мазда и месия на първите крале на персийската империя, около 400 г. преди новата ера. всеки да си чете за митра и ще види изплагиатствана от християнчетата история ;която са приспособили  към една друга открадната от тях книга...сз

7 истинският иудеин иеошуа бен йосиф няма нищо общо с литературния герой от нз

8 римския папа  леон Х (1521 г.) нарече христос „легенда и приказка.”;а друг един папа каза че"митът за христос ни свърши добра работа"

за голямата фантазия "света троица" най големия догмат на православните фантазьори ще ти обясня следващия път.....

приятно изкарване на нова година;аз вече я празнувах :whist:

И за тези неща има навярно неоспорими доказателства! Ам`че как иначе ще да е. :-)

Това какво казал даден "Папа" и какво не бил казал мен не ме интересува и какво казват трети лица, че казал някой си. Сякаш това не може да се изманипулира и подправи.

Явно вярата е според интереса, който... феса. :-)

Професор еди... кой си какво бил казал. А какво казват другите професори, библеисти и учени. Абе... мани. :-)

Юдаизма и християнството имат разногласие относно статута на Йехошуа бен Йосиф; за евреите той е Ха;Машиях/Месия/;:

В Лука 24:19 “ И един от тях, на име Клеопа, в отговор Му рече: Само ти ли си пришелец в Ерусалим и не знаеш станалото там тия дни? И рече им: Кое? А те му рекоха: Станалото с Исуса Назарянина, Който бе пророк, силен в дело и в слово пред Бога и пред всичките люде”.

Грешно - относно подчертаното. Публикувано изображение

Защо?

1. Не можат да се правят генарални заключения от писания, които се считат за подправени и в които не се вярва, визирам книгите от Новия Завет.

2. Ако се вярва в тези книги, те се иследват изцяло, в дълбочина и заключение не се прави от няколко стиха.

Писаното в Лука 24:19 не доказва какво е виждането на всички евреите за Иехошуа.

Матей 16:16; Йоан 1:45 и още подобни, да не ги израждам, говорят за това, че не всички евреи считат Йехошуа за обикновен помазаник, който не е въплъщение на Словото.

3. Онези от евреите, които са повярвали в това, че Йехошуа е "Онзи, за Когото писа Моисей в закона, и за Когото писаха пророците" и които са станали Негови последователи - те са станали християни, т. е. последователи на Христа, за който Христа относително и донякъде правилно си писала, че:

Апостол Йоан пише: "Истинската светлина;която осветлява всеки човек;идеше на света"..той описва Тиферет-този за когото вярва че е въплътеният Син. Светлина;Тиферет..този който е Словото..всемирният Христос. Словото ;за което пак Йоан пише" И Словото стана плът и пребиваваше в нас" Христос -това е ниво на съзнание. Способност да бъде осъществен Бог и да се слееш с него.

Кое не е вярно в това?

Не е вярно, че Христос е аналогия на сефер Тиферет.

Защо?

Рабби Баал Шем Тов учи, че всички Сефироти се намират вътре в човека (по образ и подобие), барабар с Тиферет.

Не у всеки човек Тиферет е отключен, защото но не у всеки човек присъства Светлината, която изпълва и която издига и поправя, която възвръща към Твореца.

Пет вида Светлина (Ор Наранхай = Еехида, Хая, Нешама, Руах, Нефеш), отнесени към Пет Свята (Адам Кадмон, Ацилут, Брия, Ецира, Асия), които са 5 степени на скриване/разкриване на Твореца.

Петте свята, според някои кабалисти се съотнясът към то 5 Сефирот (Кетер, Хохма, Бина, Тиферет и Малкут)

Тиферет съотнесен към петте Свята - с това име се обединяват 6 от Сефиротите (от Хесед до Йесод), включае в това число и самия сефир Тиферет. Това обединение се нарича "Зеир анпин".

Петте Свята, с прилежащите им 5 (10) Сифира отговарят на 5-те желания, степени в развитието на душата.

Сам по себе си Сефер Тиферет има свойството "получаване заради отдаването", а това свойство не отговаря на Христос.

Христос е Светлината, която изпълва 5-те свята, която поправя душата и която води да разкриване на Твореца.

Йоан 1:18

Да, може да се каже, че Христос е/води до определен вид съзнание, което е  Едно с Бога.

Та гледайки повърхностното на Писанието, буквално и считайки го като описание на нещо външно, като събития, лица, ако правим въпросното няма как да не влезем в противоречие с това що е то Иехошуа Мешиах.

Там е работата обаче, че Писанието се отнася и към вътре в човека.

Не само в Александрийската школа и не само т. н. кабалистични школи (до калкото въобще първите са различни от вторите, в същинското изпълване със Светлина от Твореца - каббала) са установили горното.

Ето защо разбирането на това що са 12 -те (13) Израеливи колена, които обединени в себе си се наричат "Събрание Израел", или Църква Израилева, е толкова важно. Защото от там може да се добие по-ясна визия за Йехошуа Мешиах, което ще разясни (а не че не е разяснено в Писанието) що е то и кой всъщност е Антихриста.

Именно там, в тази Църква се изобразява, вселява, излива Светлината, сиреч Христос. Но Словото е започнало своята работа много по-рано, като Авраам е началото на "обръщането", на "преминаването", начало на еврейството, тъй да се каже, като под "евреи" се влага смисъла на "преминаващи" - преминаващи от едно състояние на душата към друго, т.е. изправянето на душата, поправката и промяната в желанието.

Публикувано изображение

Именно там се ражда/изобразява - в "Обетованата Земя", но преди това се е случило поправяне, повдигане от Малкут към Тиферет. Та там расте, нараства/изпълва, там проповядва/поучава/издига и там умира, за да Възкръсне и за да се Възнесе, което Възнесение дава ход на идването на Светия Дух, но работата не спира до тук, а продължава отново чрез 12-те (13), които разнасят Евангелието из цялата Земя (Тялото), посвещавайки, кръщавайки и прощавайки греховността/неправдата (зло-то начало) на "който" потърси опрощение и Нов Живот, с Нов Завет, със Светлината, която възвръща към Твореца, която Светлина по Естество изпълвнява Закона (Тора).

Писанието (цялото СЗ + НЗ) описва степените на слизане и изкачване към Твореца, образно казано и всеки човек се намира там някъде, на някоя степен/ниво, според вида и развитието на душата си, която е (разбита) част от Адам Ришон.

ами аз изобщо не се обиждам..само ;че за да има коректност в поста ти трябва да се изяснят понятията за евреи...истински или псевдо.така както имаш ти виждане за нещата .иврим са потомците/но не всички/ на авраам.той е халдеец.приемайки завета с адонай той преминава от ур халдейски в канаан която земя му е обещана .така ;че думата "иври " от глагола" евер"означава преминаващ;отук и думата евреин.

Относно подчертаното - именно това писах.

името на яков по късно е променено на исраел.името  исраел е изместило иври.

йудим – това е името  на едното от колената на племето  исраел които са потомците на йуда – сина на яаков.

Явно си мислиш, че има нужно от подобни пояснения. Няма нужда. :-)

Именно, преминалия (евреина, от "иври") щом премине от въпросното състоявие/ниво на душата към другото, той вече се "заселва" в "Обещаната Земя" и там преживява следващите нива в душата, сиреч на поправянето и.

Поправянето не свършва със "заселването", следователно и "преминаването" не свършва. Преминаването продължава, дакото не се стигне до окончателно поправяне, което го извършва Светлината, която възвръща към Твореца, сиреч Йехошуа Мешиах.

В теб не съм забелязал преминаване, или опит за такова, нито съм видял да си се "заселила" в "Обетованата Земя", с оглед поведението ти/душата ти.

Следователно за мен ти си все още далеч от еврейството, истинското и от юдейството.

:-)

към народа на исраел в пълнотата на понятието включващо изповядване на иудаизъм ;обичаи и пр. се признават тези родени от майка еврейка или в краен случай преминал през гиюр такава.

Именно! - "родени от майка", което значи нещо много по-дълбоко, от колкото дори предполагаш, защото и то не се отнася към външното, към буквализма.

Храма, обичаите спазването на 613 заповеди - всичко това се отнася до вътре в човека.

Псевдоевреите, които одавна са загубили святата връзка с Аврам, т.е. кръвта/душата им няма нищо общо с преминаването и с 12-те колена на Израел, та псивдоевреите свеждат всичко това до вън от човека.

От приблизително 2000 год. няма външен Храм, следователно спазването на 613 заповеди е невъзможно.

Истинския евреин държи Храма в себе си, вътре в себе си и там върши всичко, както обяснява Зоар и каквато всъщност е същината на Тора.

да видим как стоят нещата от старана на любимата ти кабала:

талмуд дава обяснение  за коени/левити /които не са евреи  и за евреи които не са коени.тоест говорим за духовен аспект на понятието евреин.това е много ясно изразено положение особено след въстанието на макавеите когато започва елинизиране на някои съсловия и които започват да пренебрегват традициите и вярата.за такива се говори с омерзение и те са наречени язви които исраел ненавижда.

обяснява се ;че може да има роден не според изискванията на иудаима но съпричастен към религията.и даже да премине на по късен етап от развитието си през гиюр.обратния случай го видяхме.не рядко от такива среди се раждат едни от най  жестоките гонители на евреите  и да споменем един торкемада е достатъчно.или според кабала иудите стават йехуди тоест става пълно сливане със  създателя.

иври преминава а по висш етап на духовно развитие.другият е исраел вървящ към бога.

С Талмуда човек и да спи всяка вечер, ползи няма. :-)

така ;че тълкуването не може да бъде еднозначно и само през една гледна точка.лайтман в този смисъл на думата не е йехуд ;защото още не е постигнал пълното сливане с бога..ако това имаш предвид с подчертаване за истински евреин.да той е евреин;но не е йехуд...следователно не може да бъде истнски евреин според твоето виждане на нещата.има негов сайт и блог на български мисля.задай му този въпрос и ще видиш;че той никога няма да каже;че е йехуд..най вече защото сам го е признавал.

Не, нямам в предвид това. Което имам в предвид, него по-горе обясних. :-)

Все повече смели хора по света, включително и американски конгресмени, се борят срещу Антихриста на днешното време.

Пожеланията на конгресмена Рон Пол за Новата година на САЩ - без войни в чужди държави, без войни в собствената държава, без предателства на Американската конституция от страна на американските политици!

http://paul.house.gov/index.php?option=com_content&view=article&id=2038%3Anew-years-resolutions-for-congress&catid=64%3A2012-texas-straight-talk&Itemid=69

кой говори за нз....говоря за отношението на евреите според сзпък там категорично си е подчертано ;че се чака месия или цар понякога с разбиране за припокриване на двете неща.

месията ..

Именно това ти посочих, че е грешно. Не всички евреи чакат. Има такива евреи, дето са дочакали и са припознали Помазаникът. :-)

,, А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.? (Йоан ? 17/3)

не виждам да се говори иисус христос да го признаят за бог част от някаква троица;напротив той говори за един единствен бог и който призовава да бъде опознат.

Отново същата грешка - опитваш се да докажеш нещо с цитат от друго, което отричаш (новозаветните текстове), като в същото време не го разглеждаш в цялост. Има доста текстове, които подтвърждават моите думи и които вече посочих в темата. :-)

Марк 12 28:34

,,А един от книжниците, който дойде и ги чу, когато се препираха, като видя, че им отговори добре, пита Го: Коя заповед е първа от всички?

Исус отговори: Първата е: "Слушай, Израилю; Господ нашият Бог е един Господ; и да възлюбиш Господа твоя Бог с цялото си сърце, с цялата си душа, с всичкия си ум и с всичката си сила":

иисус категорично потвърждава първата божия заповед..тоест тази за един бог и нищо друго.

Отново същата грешка, като по-горе. Да Един Бог, но в три лица. :-) Много други новозаветни текстове, които умишлено пренебрегваш, обясняват именно това. В предишните мнения дадох достатъчно препратки.

категоричният марк

,, А за оня ден или час никой не знае, нито ангелите на небесата, нито Синът, а само Отец.,,

какъв бог ще е този иисус който не знае денят ичасът..впрочем той ясно си казва кой е знаещия и изключва себе си от това число.

Всеки един от Ипостасите си има свои качества. Това че са Един Бог, не значи, че тези лица вършат една и съща работа, дет се вика. :-)

още едно категорично отхвърляне на троицата този път в матей

, А той му каза: Защо питаш Мене за доброто Един Бог има, който е добър. Но ако искаш да влезеш в живота пази заповедите.,,

лука 23 толкова ясно и категорично отхвърляне на някаква троица:

Отново същата грешка. Един е Бог, който е добър. От гледната точка на Сина, като втори ипостас, Бог е благия. Сам по себе си Сина, без Отца не може да бъде благ, Защото същината зачева в Оца и от там изхожда, сиреч Сина изхожда.

Бог е Благ, Добър, а Сина е Благостта и Добрината на Бога. :-)

,, ...като потъмня слънцето; и завесата на храма се раздра през средата.

И Исус извика със силен глас и рече: Отче в Твоите ръце предавам духа Си. И това като рече, издъхна. И стотникът като видя станалото, прослави Бога, като каза:

Наистина Този човек бе праведен.

как може един бог част от някаква троица да вика на помощ самия себе си;да бъде изтезаван от човеци които може да смачка с един замах ако е бог. и пр..

Ще обясня и това. :-)

Чрез Йешохуа Мешиах се позочи и Пътя за постигане, затова, при това с всичките му аспекти, в изключителна точност. Този Път е Самата Истина, водеща към Живота, сиреч към Спасението.

хайде ето го и йоан

,, Който не Ме люби не пази думите Ми; и учението, което слушате, не е Мое, а на Отца, Който Ме е пратил. Това ви изговорих докато още пребъдвам с вас. А Утешителят, Светият Дух, когото Отец ще изпрати в Мое име, той ще ви научи на всичко, и ще ви напомни всичко, което съм ви казал.

Да, точно тъй е. Синът изхожда от Отец, това е "пращането", но Синът и Отец, и Свят Дух са Един Бог, в три "природи"/качества.

Беинса Дуно, обяснява. Принципи и Закони - Отец и Син.

Учението е Велик Принцип, съдържаш в себе си Закони.

Думите на Сина, Словото - това са Законите.

Само и Единствено в Името на Сина, Отец може да прати Светия Дух и тук има голяма дълбочина! :-)

матей :

, И никого на земята недейте нарича свой отец, защото Един е вашият Отец, Небесният. Недейте се нарича нито наставници, защото Един е вашият Наставник, Христос

Точно така. Отеч и Син - два различни ипостаса на Бога. Синът не е Отец и Отец не е Сина. :-)

в четири евангели той нарича себе си човешки син и нищо друго:

Ти не си разглеждала четирите евангелия в цялост, а само пасажи, които да някаква степен си мислиш, че припокриват заключенията ти и убежденията ти. :-)

Незнам дали дори в детската градина ще мине опита ти.

матей 8-20 Исус му каза: Лисиците си имат леговища, и небесните птици гнезда; а Човешкият Син няма где глава да подслони.

Отново това е описание на Пътя и Истината, които отвеждат до Живота.

То се отнася до всеки човек, у който се е изобразил Сина и който е придобил синовски качества. Такъв човек, по Пътя изпитва и несгоди, защото Пътя го заставя да уповава единствено на Бога.

лука 9-55 А Той се обърна и ги смъмра; [и рече: Вие не знаете на какъв сте дух; защото Човешкият Син не е дошъл да погуби човешки души, но да спаси].

марк 2 10 Но за да познаете, че Човешкият Син има власт на земята да прощава грехове, (казва на паралитика):

йоан 5-26 Защото, както Отец има живот в Себе Си, също така е дал и на Сина да има живот в Себе Си;

това е повече от достатъчно !!! евреите които вярват в иеошуа като месия са месианските евреи и те го чакат като месия;а не като бог.месианските евреи спазват абсолютно всичките обичаи и традиции на евреите .вярват в сз и нз но не като иисус бог; а като иисус месия..

По първия цитат - именно Спасението става чрез Сина, чрез Светлината, която възвръща към Твореца.

Изпълването на душата, нейното поправяне става чрез тази Светлина.

По втория цитат - именно тази Светлина опрощава, т.е. поправя т.н. "зло начало".

По третия цитат - Източника на Светлината е Живот, но и Светлината е Живот, като Живота, който носи Светлината изхожда от Източника, от Отец.

Евреите, които са повярвали и са припознали в Йехошуа Мешиах чакания Спасител, евреите, у които този спасител се е изобразил и който те следват - тези евреи са станали Християни.

Останалите евреи, които не са припознали в Йехошуа въпросното, все още Го очакват, там някъде, а дали са на правилното място и дали имат правилните разбирания - за това ще се погрижи пак Той. :-)

Прилагам малко изображения, за да бъде по-лесно сханата Троичността, според Каббала:

Публикувано изображение

:mail1:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Когато у човек се случи явлението "Право към Твореца" (йехуд), след като у него желанието/душата е еволюирало/а до известна степен, преминавайки през нужните нива, което означава, че у човека сърцето не е разпиляно в желанията си - 12-те (13) колена са постигнали "правилната взаимовръзка", тогава човекът, навлизайки в Шаббат (прекратява деятелността, сиреч всички останали желания, с изключение на едно - желанието за Сливане с Твореца, са преодолени), освещавайки 7-мия ден, попада в "Божието успокоение", в "Божията Почивка" (Айн).

Край на СЗ.

Начало на НЗ.

Едва тогава е възможно - същия този човек би могъл да съзре Светлината излизаща от Твореца (Айн Соф), която се нарича "Спасител" (Йехошуа - Публикувано изображениеСпасява; Е Спасение) и която има силата да поправи душата и да я възвърне към Бога, чрез изпълване (каббала), или иначе казано - чрез изобразяване/вселяване в самия човек, в сърцето му (Тиферет) на първо време.

За да има изпълване (каббала) обаче, е нужно да се освободи пространство, т. е. да се осъществи "отдръпване на егоизма".

Защо тъй наречените "евреи"/"юдеи" изгубиха своя Дом?

Бог ги наказа именно защото се изгуби кръвната линия/душата.

Бог даде на преминаващите външен Храм, за да могат чрез него да построят и вътрешния. Бог даде на преминаващите външна Тора (в писмен вид)/Закон, за да могат чрез нея да достигнат до вътрешната Тора/Закон, която е записана в сърцето.

Това бе голяма Милост Божия, която се изля върху преминаващите, преди много векове, ако гледаме на фактическата история, през очите на буквата. :-)

Но повечето от преминаващите не съумяха да изградят вътрешния Храм и да познаят вътрешната Тора, защото липсваше в тях Мъдростта/Разбирането (Даат), въпреки, че по Божия Милост им бяха проводени Отци/Патриарси, Царе и Пророци, които да ги водят, на при все това повечето от тези, които се опитваха да преминат, не успяха да преминат.

Какво се случи?

Бог позволи разрушение на Храма, защото тези се оказаха недостойни. Те отпаднаха от истинската Вяра. Затова и Бог ги пръсна по света в изгнание и те се превърнаха в Гои, във "външни".

Без изпълващата Светлина не може да се придобие Мъдрост/Разбиране (Даат), които да разкрият същността на Писанието, на външната Тора.

Единствено когато у човек се излее Светлината, единствено тогава той придобива мъдрост, която няма нищо общо с т. н.  плътски ум, или с която и да е брилянтна логика.

Това се описва изключително ясно чрез Лука 24:45 .

Дойде ли Светлината в човека, се появява и Даат - Мъдростта/Разбирането (вътрешното Познание), чрез което човека може да разбере Тора-та/Закона и 613-те му заповеди.

Какво значи "изгнание"? Какво значи това, че преминаващите са пръснати в света?

Какво се има в предвид под "в света"?

Тези неща, както и много друго, ги разкрива единствено Светлината Божия, когато изпълни (каббала) човека.

В случая под свят се има в предвид Малкут - физическия свят, материалния.

Какво се случва де`факто и какво е същността?

Повечето от тези, които наричат себе си евреи (преминаващи), или йехуди (живеещи в Израел/Право към Бога), но не са, не съумяха и не съумяват чрез Външната Тора да бъдат такива и те са, които постоянно отпадат в действията си от Събранието Израил, т. е. от "правилната взаимовръзка" (възлюби ближния както себе си), т. е. тези хора, наричащи себе си евреи/йехуди не стоят в сърцето, а стоят в материалното, което е израз на животинските потребности - храна, секс - задоволяване на животинските нагони и щения. Те са и тези, които все още не са освободили себе си от останалите 3 суетни желания (желания за богатство, власт и знание) и душата им стои (копнее) именно там - при парите (богатството), обществено положение (слава и власт).

Тези хора са в Малкут, но мислят за себе си (самозаблуждават се, мамят се) че са се издигнали и че стоят в Тиферет и че градят са изградили правилната взаимовръзка.

Неее. Няма как нещата да не са ясни.

Тези хора де`факто нито са евреи ("иври" - преминаващи), нито са йехуди (жители на Израил, на сърдечността и правилната взаимовръзка с ближния)

Те, от положението си на "избран народ" отпаднаха и отново попаднаха в света на суетата, при Мамона... при егоизма. Станаха Гои - външни на истинските евреи. Сляха се с народите на света.

Това се нарича "изгнание".

Минаха векове. Някои от тези изгнанници отново потърсиха преминаването (еврейството), отново понечиха да бъдат в Храма (това, което остана от него - една гола стена, наречена "стена на плача").

Тъй и вътре в тези хора, в сърцата им, във вътрешния Йерушалим остана една гола стена на плача, това остана от вътрешния им Храм.

Но този Храм може да бъде издигнат!

Външните евреи/йехуди, които де,факто не са такива, псевдоевреите, се опитват да сторят именно това - да построят отново Храм, външен, като не подбират средства и всичките тези конфронтации по тази земя, в близкия изток, са поради това.

Те, чрез САЩ, чрез Нато и чрез други марионетки се опитват да обезсилят Ислямския свят, да го потиснат, защото там където бе външния Храм - там днес има мюсулманскки храм - джамия, която пречи на изграждането на Третия Храм. Ако Исляма не бъде контролиран и обезсилен, чрез разни средства (без подбор, които са в нарушение на същинската Тора - Закона записан в сърцето) от имащите себе си за евреи/йехуди, сиреч от псевдоевреите, то при опит този ислямски храм да бъде съборен, ще избухне война, която никой не ще може да удържи.

Затова псевдоевреите от близо 2000 години работят по този въпрос, често без да подбират средства и в нарушение на Тора, защото все още там, в сърцата им съществува желание, копнежа (стената на плача) който може да ги възвърне в правилния път, ако такава е Божията воля, ако постигнат изпълване (каббала) със Светлина и ако изградят правилна взаимовръзка с ближните си, чрез сърцето, а не чрез средствата на Звяра.

Та ние, днес, се молим за вас! :-) И треперим за вас, както е рекъл апостола в Галатяни 4:19 .

Защото разделението и неправилната взаимовръзка произлизат от неправилното буквално и криво разбиране на Писанията, на Тора/Закона.

Шалом!

Мир да бъде в стените Ви!

синагогата  като молитвен дом замества храма

Не. Съществуват 613 заповеди, които не могат да се изпълнят без Храм.

Синагогата не е Храм, а е просто молитвен дом.

Останалото, което писа не си струва да коментирам. :-)

Търси Светлината на Господа!

казах да четеш и разбираш словото. вадиш думи от контекста и си правиш върху тях генерално обобощени заключения. в друга тема го обясних;но нищо не пречи да го потретя: тези думи са казани към левитите които изопачиха образа на иеова за своите си светски нужди;а не са отправени като цяло към евреите..и това е ясно казано в неемия;второзаконие и левит:   едно  живо доказателство за търговската насоченост която обогатява левитите с изопачения образ на Йехова.

8. И четяха разборно от книгите, от закона Божий, и прибавяха тълкуване, и народът разбираше прочетеното.

точно произволното тълкуване и прибавяне на думи към бс е наказуемо и голям грях според писанията..левитите са тези които изопачават и прибавят свои тълкувания на закона;те са тези които подменят образа на йеова и го превръщат в зло божество...та прочети неемия  и ще ти стане ясно;да хвърляш приказки на едро не е сериозно

Обясних до тук всичко, ако не си разбрала, понеже не утърва на сърцето ти да разбереш, от обяснения няма нужда.

Далеч си от преминаването и от изграждането на правилна взаимовръзка с ближния. Това е факта, с оглед на това къде се намира душата ти ("търговската насоченост"/насоченост към Мамона/към егоизма/към Малкут - което те държи вън от Израел/Правилното намерение към Господа), къде са щенията ти.

Разбиране (истинско/вярно) върху Писанията нямаш.

Търси Светлината и спазвай Тора. Ако не умееш да четеш от вътрешната си Тора (от сърцето) - за такива като теб и за такива, които имат намерението да преминават (иври) от въпросното положение на душата, в друго, то за вас съществува външна тора - писмен закон, който да ви помогне в разбирането (до колкото ще съумеете въобще да получите такова без изпълване/каббала, без Светлината възвръщаща към Твореца) на това кое е грешно и кое не е, за да може правилно да построите живота си (построение на душата).

Римляни 3:20

Ако разберете това ще имате награда/спасение. :-)

Ако ли не - Бог да ви е на помощ!

Шалом

то ако трябва да си говорим за храмове то православните такива са най голямата мерзост пред бога..и православните са езичниците споменати в библията.в православните храмове кои заповеди на бога се изпълняват..вземи да ми отговориш на тоя въпрос?????;че да видим как ще легитимираме православието  като божия църква ???

що се отнася до заповедите .вече истински ме забавляваш ами питай твоя лайтман той сега според него евреин ли е като няма къде да изпълнява заповедите. и вземи сега ти като много разбиращ да ми обясниш  някои от 365  забранителни заповеди трябва да не ги правиш в храма или да ги спазваш в живота си изобщо..защото излиза според писаното от теб;че навън един евреин може да си прави каквото си иска;пък в храма трябва да пази заповедите. или ;че пък напъвайте се колкото си искате ама понеже няма храм няма значение какво си правите всички сте грешници..ами тогава да взема аз да те попитам;;християнчетата понеже трябва да следвате евреина иуошуа който се молеше в храма..значи и вие влизате в категорията на това което твърдиш. иеошуа палеше свещи в храма за ханука..вие християните като негови последователи защо не правите това..не спазвате това което той правеше :tongue2:

хахааа ами хайде да потълкуваме неемия;че да видим кого упрекнаха  само левитите или евреите като цяло.

значиии много ти благодаря ;че така си взел присърце моето спасение..и спасението на евреите като цяло нищо ;че преди това искаш да ги овъргаляш в катран и перушина..та според това ти намерение което демонстрираш тук;би било редно да ни кажеш ти до коя сефирот си се изкатерил;че да видим дали не си се надценил според това което приказваш и това което вършиш и според както е казано в писанието ;че по делата ще ги познаем;а не според кабала.

нещо за срещите на лайтман с иеошуа да кажеш..все пак тука четат и други хора;предполагам има интерес как протича една среща с иеоуша на някакво ниво.аз твърдя ;че такава среща няма ни на физическо ни на ментално нивозащото за да твърдиш това нещо трябва да си много сигурен в него и както е казано в една английска поговорка;че когато гониш лисицататрябва да проверяваш всички дупки.същото е когато пред себе си имаш измамници;а уж търсиш истината която чакаш обаче те да ти я представят.чакам с интерес какво ще ни кажеш ;благодаря ти предварително.

Писах/казах каквото писах/казах. От тук на сетне нямам повече какво да коментирам. :-)

Бог да е с теб!

Към проявленията на Антихриста спокойно можем да добавим и съвременните електронни игри, които възпитават убийци, така, както и филмите, шоу концертите, съвременните романи.

Ето какво казва по въпроса един американски офицер - лейтенант полковник Грейв Гросман

"От законова и военна гледна точка, пълните с насилие видео игри са "симулатори на убийци", които обучават децата да убиват. Те действат също както полицейските и военните симулатори, осигуряващи обусловени отговори, умения за убиване, безчувственост, като се изключи фактът, че те са прилагани на деца без дисциплинирането на военната и полицейска тренировка.  Изследване на основата на нашите масови убийци - младежи показва, че те имат едно нещо като обща черта: те Всичките са се отдръпнали от живота и са изпълнили всекидневието си с филми и виедо игри на насилието. Най-откачените видео игри и най-откачените филми наистина са много откачени. И болните болни деца, които потапят себе си в това "забавление", са наистина много много болни"

Писах/казах каквото писах/казах. От тук на сетне нямам повече какво да коментирам. :-)

Бог да е с теб!

Много му вярваш на сладкодумния кфн М.Лайтман, но можеш ли да коментираш защо твърдеше, че на Израел ще му е много по-добре, ако Мит Ромни спечели президентските избори? Да напомня, че мормонът Ромни, в чийто екип имаше хора на JHS и Опус дей, обещаваше подкрепа на Израел за превантивен удар срещу Иран. И по-добре, че всички не можахме да се убедим колко ще му е по-добре на Израел, но Лайтман навярно е бил разочарован.

Между другото, ако решим да не тълкуваме нещата толкова възвишено поетично, кабала идва от еврейския корен  QBL, "получавам", защото е устно учение и се е предавала "от уста на ухо". Така съм чувала пък аз.

Те, чрез САЩ, чрез Нато и чрез други марионетки се опитват да обезсилят Ислямския свят, да го потиснат, защото там където бе външния Храм - там днес има мюсулманскки храм - джамия, която пречи на изграждането на Третия Храм. Ако Исляма не бъде контролиран и обезсилен, чрез разни средства (без подбор, които са в нарушение на същинската Тора - Закона записан в сърцето) от имащите себе си за евреи/йехуди, сиреч от псевдоевреите, то при опит този ислямски храм да бъде съборен, ще избухне война, която никой не ще може да удържи.

Затова псевдоевреите от близо 2000 години работят по този въпрос, често без да подбират средства и в нарушение на Тора, защото все още там, в сърцата им съществува желание, копнежа (стената на плача) който може да ги възвърне в правилния път, ако такава е Божията воля, ако постигнат изпълване (каббала) със Светлина и ако изградят правилна взаимовръзка с ближните си, чрез сърцето, а не чрез средствата на Звяра.

Та ние, днес, се молим за вас! :-) И треперим за вас, както е рекъл апостола в Галатяни 4:19 .

Редактирано от witness (преглед на промените)

"Противящи се" - по този начин хасадимите възприемат ортодоксалния фалшиф "юдаизъм". Сатаниска синагога са тези "равини" + всичките им последователи.

Те носят само зло на света - конфронтации, войни, убийства, насилие и пр..

"Сатана" - това означава "Противник", противник на Бога, на Любовта.

Хасадизъм:

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D1%8A%D0%BC

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A5%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%B7%D0%BC

Хасидизм основывается на Каббале, которая трактуется под углом зрения нравственного совершенствования и судеб еврейского народа. Так, сфироты воспринимаются как ступени нравственного совершенства: хесед — милость, гвура — доблесть, тиферет — гармония. Хранителями божественного начала (Шехины) на Земле признаются исключительно евреи, никто из которых не может совершенно отпасть от Бога (даже лжемессии вроде Шабтая Цви). Однако Бог даже в евреях присутствует неравномерно, поэтому специфическими в хасидизме являются концепции двекут и цадикизм.

Учение Дов-Бера

Основой теологии Дов Бера является представление о том, что Бог — единственная реальность и что все вещи суть проявления Бога во времени. «Мир до своего сотворения находился в Боге в потенции. Воля Божия вызвала его из состояния отвлеченной возможности в состояние действительного бытия. Но творение не отделилось от Творца. Так как, создав мир, Бог разлил в нем, во всех вещах и явлениях, свою бесконечную силу, то это значит, что Он сам облекся в бесчисленные формы вещей. Как до сотворения мир был в Нем, так теперь Он воплотился в мире. Бог есть не только внешняя причина вещей, но и внутренняя их сущность. Он душа мира» (Дубнов С. М. Возникновение хасидизма. Кн. 11-12. — Восход, 1889. С.41).

Антисионизм:

Многие хасиды с большим скепсисом относились к сионизму еще до появления государства Израиль. Ребе Рашаб считал светский сионизм даже более опасным, чем движение Хаскалы, поскольку сионисты смотрели на евреев как на народ в ряду других народов. Сионисты желали построить светское, националистическое государство. Они отказывались понимать мистическое значение изгнания евреев, призванных ждать прихода Мессии, который должен их освободить от ига иноплеменников и воцариться в Иерусалиме на горе Сион. Сионисты, пытаясь своими силами создать Израиль, брали на себя миссию Мессии[8]. При этом антисионизм хасидов не имеет ничего общего с антисемитизмом. На основе Каббалы хасиды учат, что каждый еврей является носителем божественного начала и в их изгнании из Иерусалима есть великий провиденциальный смысл.

Хасиды также скептически относились к намерению сионистов ввести иврит в качестве государственного языка Израиля, поскольку иврит - это язык Торы и молитв, но не язык суетных разговоров. Прежде среди хасидов широко был распространен идиш, сейчас хасиды говорят на языке той страны, в которой проживают.

Митнагдим

Рост влияния хасидизма вызвал реакцию неприятия со стороны ортодоксальных раввинов, которые получили название митнагдим, т.е. противящиеся. Самый ранний конфликт между хасидами и митнагдим относится к 1748 году, когда ученик Бешта Яков Йосеф из Полонного был изгнан из Шаргорода[14]. Митнаглим рассматривали хасидов как мессианских раскольников, наподобие последователей Шабтая Цви и Якова Франка. Протест вызывали некоторые теологические нововведения хасидизма. Так принцип хасидизма о том, что Бог присутствует везде, толковавшийся хасидами строго в духе монотеизма, был истолкован их противниками как еретический пантеизм.

Публикувано изображение

Измамната реалност на вълните на егоизма

Във всеки от нас има 613 желания, които се отнасят до връзката ни един с друг, която трябва да поправим. Преди всичко, трябва да видя, че всички те са егоистични и че искам да използвам ближния и да използвам Твореца.

Направлението: „Исраел, Тора, Творецът“, т.е. от любов към творението към любов към Твореца, отначало работи в обратна форма: използваме Твореца и творението за собствено благо. Трябва преди всичко да разкрием това и то се разкрива при условие, че използваме правилно и творението, и Твореца.

На първия етап, желаейки да достигнем общата връзка с цялото мироздание през творенията към Творецът, откриваме в това своите престъпления и подлост, и така разкриваме злото начало. И това не се случва един път, а през цялото време, според степента на напредък, се разкрива малка част от егоизма. Искаме неговото поправяне, а в светлината на поправянето откриваме още малко от егоизма и пак искаме неговото поправяне.

От Твореца чрез групата идва светлина, осветява, поправя разкритото от нас зло и в следствие на това откриваме в себе си нови, по-силни и жестоки вълни на егоизма. Така напредваме от малките грешки към по-сериозните, а след това от не големите престъпления към по-големите, които постепенно се разкриват и поправят.

Но винаги се стремим към любов, към съединение, към обединение на Исраел, Тора и Твореца едно цяло. Искаме Творецът да е свят, „отделен“, особен, т.е. свойството отдаване винаги е било начело на ценностите за нас. Така става напредъкът.

И главното в тази работа е да разберем, че всички поправяния са съсредоточени извън човек. Неговият духовен напредък се извършва извън него. А извън него са само Шхина и Творецът, който я напълва.

На човек му се струва, че около него е целият свят: неживият, растителният, животинският, човешкият, но това е само негова илюзия, въображение. В действителност, всичко това не съществува. Когато човек започне да разкрива истинската реалност, открива, че тя цялата е лишена от духовен живот, а я оживява само висшата сила – Творецът, който стои зад всички тези образи и сенки. Сами по себе си те са само обличания, обвивки, които нямат вътрешно напълване.

Да се надяваме, че истината ще ни се разкрие бързо и ще започнем истински да работим с Твореца през тези одеяния.

Цялата Тора, с всичките и 613 заповеди:

http://rmbm.brinkster.net/613/list613.asp

От тук човек може да разбере до колко тези 613 мицвот могат да бъдет изпълнени без Храм.

В последствие те са редактирани от същите тези фалшиви равини, които са всъщност сатанинска синагога.

Като към заповедите свързани с Храма се е добавило (неправомерно, с цел оправдание) "ако има Храм", но що е то Юдаизъм без Храм, без кивот със Завета!?

Всичко тръгва от буквализма от това, че фалшивите евреи възприемат външната форма на писанието и най-външния смисъл, просто защото им липсва Светлина, чрез която да разпознаят по-дълбокия смисъл.

Външните (Гои) разбират единствено външното, повърхностното, от там следва и фанатизма им.

Ордодоксалните "евреи" са в невъзможност да изъплнят Закона, защото те го разбират едиствено повърхностно, буквално. А за буквалното разбиране ще им е нужен и фактически Храм, пък и доста камари камъни, с които да въшат убийствата си, да дават ход на Сатана, да му слугуват.

Много му вярваш на сладкодумния кфн М.Лайтман, но можеш ли да коментираш защо твърдеше, че на Израел ще му е много по-добре, ако Мит Ромни спечели президентските избори? Да напомня, че мормонът Ромни, в чийто екип имаше хора на JHS и Опус дей, обещаваше подкрепа на Израел за превантивен удар срещу Иран. И по-добре, че всички не можахме да се убедим колко ще му е по-добре на Израел, но Лайтман навярно е бил разочарован.

Между другото, ако решим да не тълкуваме нещата толкова възвишено поетично, кабала идва от еврейския корен  QBL, "получавам", защото е устно учение и се е предавала "от уста на ухо". Така съм чувала пък аз.

Кое е по-добре, все още не си сигурна, още не знаеш. :-)

Не си сигурна и за това що за човек е Лайтман и какво точно е съзрял. Много неща могат да бъдат обяснени, но ако има смисъл.

Навярностите ще ги оставя да си съществуват именно поради тази причина.

Каббала ("изпълване", душата получава Светлина) се случва, като причината за това нещо е Бог, Милостта Му.

Всички получили, изпълнени със Светлина, я предават на учениците си и на света, по един, или по друг начин, според "ръста" си на получаване/изпълване.

Някои препредават Светлината чрез думите, устно, или писмено. Други - чрез дела, а трети само с присъствието си. :-)

По-добре е вместо човек да търси сламката в окото на ближния да внимава за гредата в своето - тъй е речено. :-)

Днес ортодоксалният "юдаизъм" е нищо повече от празен (кух), лишен от истинска духовност култ, който по нищо не се различава от "християнския" празен и лишен от духовност култ, от "ислямския" и пр..

Не че няма истински юдаизъм, истински евреи, истински християни и истински мюсулмани. Има. Много от тях, поради чистите си сърца са се изкачили високо в духовността, макар да са тръгнали от нивото на празния култ.

Ето защо празния култ сам по себе си не е нито вреден, нито полезен. Сърдечния човек изпълва празния култ и му дава съдържание, оживотворява го.

Вредността и ползата - това зависи от последователя и от начина, по който този последовател възприема учението, писанието и пр..

А това зависи от неговите нагласи, от нивото на неговото съзнание.

Кое е по-добре, все още не си сигурна, още не знаеш. :-)

Не си сигурна и за това що за човек е Лайтман и какво точно е съзрял. Много неща могат да бъдат обяснени, но ако има смисъл.

Интернет дава възможност не само да прочетеш какво е казал някой, но и да видиш как го казва. Прочетох едно занимателно интервю с Лайтман и после изгледах записа на самото интервю. И точно когато отговаряше за видяното и преживяното лично от него, разбрах, че лъже. Доверих се на вътрешното си чувство (на женската си интуиция, ако щеш, ама тя винаги е такава - женска) което не е доказателство за никого, но на мен ми беше достатъчно, за да бъда нащрек. На политическите му пристрастия се натъкнах после. Малко посредствена софистика и гъделичкане на егото, опаковани с езотерика и религиозни възторзи - ето какво видях, но на някои това им е достатъчно, за да зяпнат :whist:

По-добре е вместо човек да търси сламката в окото на ближния да внимава за гредата в своето - тъй е речено. :-)

Ако подстрекателството към война с предвидимо мащабни последствия е сламка, какви ли греди има у мен...

Навярностите ще ги оставя да си съществуват именно поради тази причина.

Много благородно и щедро от твоя страна :wors: , благодарим. Не сме съзрели дотам, че да обхванем кармата на народите в съзнанието си и да ги обичаме чак с такава всеотдайност.

Впрочем, Лайтман прекалено често използва думата Творец, отнасяйки я към нещо неизразимо. Не знам дали знаеш (това е моето становище), че в изречението "Берешит бара Елохим..." няма подлог - това пак беше съвсем между другото и не съвсем в темата.

Вече много години се занимавам с лечителство и съм изключително опитен с явлението "интуиция". Тя много зависи от чистотата на ума.

Рядко се е случвало, но понякога се бърка интуицията с нещо, което много прилича на нея, т.е. с нещо, което облича нейните одежди.

Нито имам за цел да защитавам Лайтман, нито друго, но със сигурност знам, че този човек не е безгрешен, но при все това този човек се опитва да преминава от това състояни на душата си, в друго. Със сигурност знам, че у този човек има голяма доза будност за т. н. "козни на лукавия", а и не само за това.

Абсолютно съм убеден в което.

Интуицията е по-развита в жените, като пол, поне така бе преди години, но тя, според аврамските религии е чисто мъжко качество.

Логиката, според тези учения е женското.

Според мен подстрекателство за война няма. Има нещо друго, което нямам желание да коментирам и за това ти посочих, че грешиш, щото е друго.

Името на Твореца може да бъде заместено по много начини. Самите имена на Твореца, пък и които и да е имена, са израз на определи качества. Според мен, нищо не пречи името на Бога да бъди заместено с "Твореца".

Забелязвам, че не само ти се изказваш в първо лице множествено число (1 л. мн. ч.), относно "благодарността" в случая, с която изразяваш не малка ирония. Няма да питам защо го правиш. Явно е, че е въпрос на желание, на душа.

И ти, и Лайтман - всеки носи своя си кръст, дет се вика. С каквато мерка мериш, с такава ще ти се отмери, затова е казано три пъти да мериш и чак тогава, евентуално, да режеш. По-добре да се избягва бързото съдене, без да се познава човека, защото дори и големите изживяват падения. Затова е добре човек да се учи на милост и на това да оправдава "другите", както казва Борис Сахаров.

Моята цел е преди всичко моето лично поправяне (гредата в моето око), но ако мога да бъда полезен на "други", въпреки че много много не се напъвам да го правя, ако за това не ме поведе любовта, та ако мога да бъда полезен, не отказвам.

Според мен подстрекателство за война няма. Има нещо друго, което нямам желание да коментирам и за това ти посочих, че грешиш, щото е друго.

Значи си наясно за мотивите му, но нямаш желание да коментираш. Тогава остава само моето мнение, което го поставя в положение на поддръжник на интереси, с център малко встрани от Израел и Близкия изток.

Забелязвам, че не само ти се изказваш в първо лице множествено число (1 л. мн. ч.), относно "благодарността" в случая, с която изразяваш не малка ирония. Няма да питам защо го правиш. Явно е, че е въпрос на желание, на душа.

Щом и ти го забелязваш, значи не всичко е изгубено...  :ph34r:

Името на Твореца може да бъде заместено по много начини. Самите имена на Твореца, пък и които и да е имена, са израз на определи качества. Според мен, нищо не пречи името на Бога да бъди заместено с "Твореца".

Какви имена, какви качества - но както и да е, това е съвсем друга тема. Имах предвид точно подвеждащата лексика на гурута като Лайтман, без значение в коя традиция се подвизават. Тя не е в духа на истината, въпреки че трудността да бъде изразена тя е голяма.

Редактирано от witness (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.