Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Голям обем резервирана за хардуера памет

Featured Replies

Не мога да схвана за какво е този флейм в темата. Както и да е, стана ми интересно с този проблем. Не съм го срещал до сега, но може и да не съм обръщал внимание. На личният ми комп, под Win8.1, Hardware reserved e 80Mb, Win 10 не бих пипнал доброволно :). От това, което мернах, размяна на паметите в слотовете, понякога разрешава промблемът. Несъвместими модули, за което се спомена, също може да е причина. Иначе тук се описва и някакво бърникане по регистъра, заедно с това, което вече се препоръча в темата - https://www.youtube.com/watch?v=oFK2eB51_Ss, не пречи да се пробва.

• Отговори 72
  • Прегледи 5,7k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

@RagnerBG, пробвано е това с виртуалната памет.  Проблемът се наблюдава под всички нови 64-битови Windows ОС.

Шитсетът поддържа до 4GB адреси според дейташийта му, адресират се и толкова от професора.
Възможно е BIOS да капризничи по вид памет. В конфигурацията на чиповете на плочките...
Идентични ли са двете памети?
Имай предвид, че от IBM дават максимален обем памет - 2GB.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Автор

Да, еднакви са модулите.
Точно BIOS резервира по някаква причина 1034MB.

Core 2 Duo 1.66 GHz, 1 GB RAM, 80 GB HDD

според мен това не работи добре  с повече от  2  gb  ram  дори не съм сигурен че поддържа 4  gb ram

това само на пръв поглед

Не съм сигурен къде да се насоча и аз...... Не може 2 биос-а да заделят абсолютно еднаква хардуерна памет има нещо друго. Старите дъна са много капризни откъм памет и си мисля, че трябва да се намери марката/размера/честотата памет която е тествана/работила при производителя. Друг вариант не виждам.

дa може и да е от паметта пише максимума е 667 mhz

може и да  помогне некъв  pc-doctor  от страница 25 на инструкциите за диагностициране на рам

Detecting system information with PC-Doctor
PC-Doctor can detect the following system information:
Hardware Info v System Configuration
v Memory Contents
v Physical Disk Drives
v Logical Disk Drives
v VGA Information
v IDE Drive Info
v PCI Information
v PNPISA Info
v SMBIOS Info
v VESA LCD Info
v Hardware Events Log
Utility
v Run External Tests
v Surface Scan Hard Disk
v Benchmark System
v DOS Shell
v Tech Support Form
v Battery Rundown
v View Test Log
v Print Log
v Save Log
v Full Erase Hard Drive
v Quick Erase Hard Drive
Power system checkout
To verify a symptom, do the following:
1. Turn off the computer.
2. Remove the battery pack.
3. Connect the ac adapter.
4. Check that power is supplied when you turn on the computer.
5. Turn off the computer.
6. Disconnect the ac adapter and install the charged battery pack.
7. Check that the battery pack supplies power when you turn on the computer.
If you suspect a power problem, see the appropriate one of the following power
supply checkouts:
v “Checking the ac adapter”
v “Checking operational charging” on page 28
v “Checking the battery pack” on page 28 и тнт

Bus architecture v 667-MHz PSB

Standard memory v 256-MB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1 v 512-MB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1 v 1-GB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1 Optional memory v 256-MB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1 v 512-MB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1 v 1-GB DDR2-667 SDRAM SO-DIMM (PC2-5300) card × 1

никъде не пише 2x2gb ram800mhz 

http://ps-2.kev009.com/pccbbs/mobiles_pdf/42t7841.pdf

и още едно доказателство че рамта е обвързана със скоростта на процесора

на този не му трябва повече от 2 gb   ram  и 32 бита  ОС

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

преди 2 часа, Yvan Sergeev написа:

според мен това не работи добре  с повече от  2  gb  ram  дори не съм сигурен че поддържа 4  gb ram

това само на пръв поглед

Имал съм от първите C2D - 2140 и съм бил с 2x2Gb на 800Mhz, в двуканален режим. Процесорът не е проблем, по-скоро дъното, защото марковите са капризни. Но едва ли е до обем, по-скоро някаква несъвместимост. Което поставя въпросът - с една плочка (едноканален режим), как са нещата?

Процесорът си има 64bit инструкции, това не е Athom, или стар Pentium.

Редактирано от RagnerBG (преглед на промените)

• Автор

Имаме развитие на казуса - с 1x2GB  BIOS резервира 10MB. Сложих и един от старите й модули от 512MB - отново бяха резервирани 10МБ. В следващия момент направиш отново 4GB и BIOS  тутакси резервира 1GB.
Само информативно с 2,5GB BIOS инициализира системата чувствително по-бързо. И, всъщност, е  нормално - няма го времето за записване на 1GB в RAM.
Проблемът явно е някъде там - в BIOS.
Case is closed!
И за сведение на кибиците, изпитавищи силни чуФста към моята особа, щот' не е съгласна с тях - НИЩО НЕ Е ОМАЗАНО.
И ще помоля личният ми хардуерен статус да не ми се вре в очите. Аз си го знам и не го развявам като знаменце!!!
Ако някой има да ми каже нещо за чувствата му към мен (дали за 52 години по майката земя не съм видял какво ли не) - дан съ притеснява - от плюнки не мра.
И надменното си държание да си го запази за га обработва клиентите си.
На мен не ми пука колко е велик(дали е?)!
================
Забравих да питам, господина хардуерно светило - видя ли менюто Advanced(Memory Settings)? И? Какви настройки да направя там?

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

преди 14 минути, ExaFlop написа:

На мен не ми пука колко е велик(дали е?)!

аве, не е въпроса кой колко е велик
важното в случая е, че даваш информация

мисля че може  и с 2+1  gb ram  прегледах подобни лаптопи  повечето бяха с макс 2  gb ram  и тук таме с 3 GB   но не видях с 4 ....

Редактирано от Yvan Sergeev (преглед на промените)

Пълен некадърник със самочувствие до небесата. Стигнал до някаква само заблуда и вече се бие в гърдите колко е прав, неусещайки  колко е...ограничен. Няма какво да коментирам.

Да се оправя сам. Пък щом като 2гб рам са му достатъчни...

• Автор

Оф, поредният "експерт"...
Лаптоп на 12 години с колко рам искаш да работи? Може би с 16GB, а? С такова поведение като твоето ще ме е срам да се появя във форума, ве, "експерт".
Та ти с кво беше полезен с темата, освен с отходния си език?
По-добре не ми отговаряй, че пак ще завони...

преди 55 минути, Atanas Pachov написа:

Няма какво да коментирам.

Тук си много прав. Иначе само замърсяваш терена, господин Пачов.

Редактирано от ExaFlop (преглед на промените)

На първо четене в Гогле-то:

https://superuser.com/questions/56157/why-is-all-my-extra-ram-marked-as-hardware-reserved-in-windows-7

Hardware devices can reserve large blocks of physical address space... To see if a piece of hardware is reserving a large chunk of physical address space, launch "devmgmt.msc", select Resources by Connection in the View Menu, and expand the Memory node.

Може дъното да не поддържа обема памет, който е инсталиран и затова да го дава така, другото може да заделя някаква памет за видеото - според тези писания в линка. Може и паметта да е прецакана (евентуално)...?

Не съм чел цялата тема, че нещо ми се доспа, но гледам няма обяснение, реших да пусна и аз в търсачката проблема :)

Тествах и на моята машина сега - Asus G551jm - в BIOS като му зададох на вграденото видео да ползва 512 mb от паметта ми я дава като Hardware reserved, преди това беше на 64 мб и ми даваше hardware reserved около 100 мб.

Редактирано от Радослав Матев (преглед на промените)

• 3 седмици по-късно...
  • Автор
на 9/27/2017 в 0:41, Радослав Матев написа:

в BIOS като му зададох на вграденото видео

Радо, ключовата думичка е зададох, която предполага възможност за извършване на това действие. А тоя BIOS няма такава възможност.

Ами това е най-вероятно - паметта е заделена за видеото и понеже нямаш опция да и променяш размера е толкова много.

• Автор

Не е - в GPU-z не излиза голям размер на използваната памет.

То това GPU-z не го гледай - на мен ми дава, че няма памет - N/A, като дам на вграденото видео. А  HWInfo64 ми дава 1 GB? Направил съм го на 32 или 64 MB не помня точно. На Hardware reserverd в System monitor излиза 118 MB. Виж така колко ти дава - при мен излиза 128 MB Dedicated memory където е:

https://www.youtube.com/watch?v=xdKQ6r1zieo

Редактирано от Радослав Матев (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.